• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Raketla #3 konačno spremna

Started by Representative, 20-09-2012, 00:49:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Representative

Treći broj Raketle danas je konačno završen. Verujemo da je Vama bilo teško čekanje ovog broja, koliko i nama njegovo sklapanje, ali šta je tu je, ovaj broj obećava dugo čitanje, kao nadoknadu za čekanje. Naime, treći broj Raketle je, kao što verovatno znate, dvobroj (pokriva tekuću godinu, i prošlu godinu koja je prošla bez raketle), i ujedno prvi Raketla Specijal. Za prvi specijal odabrali smo trenutno najaktuelniju temu, koja se vrti što po knjigama, što po filmovima i serijama. Već svi znate, tema našeg prvog specijala su Vampiri.

Mukotrpan rad i trud uložen u Raketlu #3 se konačno isplatio, i pred Vama je naš apsolutni šampion u broju strana. Vampirska Raketla nudi 518 strana, od čega 17 strana zauzimaju tekstovi o knjigama, 39 strana o stripu (ukljućujući i dva stripa), 21 stranu intervjua, 184 strana sa pričama, 43 strane o filmu, 29 strana o igrama, i još puno toga između. Raketla #3 staje na svega 30MB, i prilično je laka za svoj obiman sadržaj.

Nakon što smo prevazišli mnoge probleme koji su pratili ovaj broj, red je i da kažemo nešto o daljim odlukama vezanim za Raketlu uopšte. Do sada smo PDF verzije odmah davali besplatno, što bi realno bio loš potez da smo imali novac za štampu istih. Sa trećim brojem dolazi jedna nova stvar. Ukoliko niste primetili, Raketla 1 i 2 skinute su sa našeg hosta, i još drugih mesta odakle su se mogle skinunti, kako bi ispratile treću Raketlu.

Raketla #3 neće biti dostupna za skidanje sa našeg portala, dok se ne sakupe finansijska sredstva za štampu. Naravno, bilo bi krajnje neodgovorno da ovaj sjajan broj stoji i čeka, pa smo odlučili da sva tri broja prodajemo preko sajta, naravno na diskovima. Prvi broj moći ćete od sutra naći na našoj Shop strani po ceni od 70 dinara, drugi broj po ceni od 120 dinara, i treći broj po ceni od 200 dinara.

Smatramo da su cene više nego dostupne za svačiji džep, i da vredi dati simboličnu cifru za disk sa Raketlom. Plaćanjem PDF verzije pomažete fond za štampu Raketle, što je plemenita stvar, ukoliko ste fan iste.

Nakon sakupljene sume od 20000 (dvadeset hiljada) dinara, prve dve Raketle biće ponovo dostupne kako za Download, tako i za online čitanje, a isto tako pojaviće se i treća Raketla.

Naravno, informacije o plaćanju biće okačene uz tekst koji prati broj Raketle koji želite da kupite, a fanovi koji budu kupili disk sa Raketlom, imaće popust prilikom kupovine štampanog izdanja.

Representative

Stigli su i prvi utisci o Raketli #3. Uglavnom o tekstovima odabranim za ovaj broj:

O Raketli 3

Kako je štivo pozamašno ( 518 strana ) trebaće mi više dana i vremena da iščitam, i nekoliko upisa da iskomentarišem. Trenutno sam prešao polovinu, pa evo prvi utisci...
NA TRAGU PISCA-nekoliko dobrih prikaza poznatih knjiga o vampirima ; obrađeni su kako klasici žanra poput Drakule i Salemova, tako i savremeni hitovi poput Sumraka. Za sve generacije i ukuse.
KADA SE STRANE ZALEPE ZA SRCE-Stripovi, druga moja velika ljubav iz sveta umetnosti, posle knjiga. Odličan prikaz stripa koji nisam čitao-Vampire Knight Requiem... po opisu mračan, uzbudljiv strip, puno nasilja, seksa, krvi, sado mazo igara, čudesnih bića- zvuči neodoljivo). Drago mi je što je u prikaze ušao i Propovednik- posle Sendmena, omiljen mi strip. Surov i snažan, ali genijalan. Pohvalio bi u ovoj rubrici i što se našlo mesta i za domaći strip, a nadam se da je i moj prikaz Konstantinovog raskršća zadovoljio kriterijume. Ako sam koji prikaz zaboravio, nije namerno, svi su ok.
NA RAKETLINOM TERMINALU- Zanimljiv intervju sa već znatno afirmisanim piscem Stojiljkovićem, kao i sa mladim autorom koji stiže na veliku scenu Milošem Petkovićem. Mnogo mi se dopao intervju sa Milenkom Bodirogićem- kroz priču o vampirima i domaćim verovanjima, čovek je i mnogo toga rekao o nemilosrdnoj industriji zabave i nametanju i proizvodnji ukusa i mišljenja. Obavezno pročitati, ima sjajnih promišljanja.
Sledeći unos je rubrika o pričama članova, nešto kasnije, zahtevaće više prostora...

-------------------------------------------

O Raketli 3- prikaz br.dva...
PRIČE NAŠIH ČLANOVA

Trinest priča, ali ovoga puta nije baksuzan broj) . Priznajem kao neko ko piše, da me je ovaj deo najviše zanimao a istovremeno sam se ovog dela ponajviše i plašio , hoće li biti sve kako treba, i hoće li priče biti zadovoljavajućeg kvaliteta. Srećom, sumnje se nisu ostvarile, vrlo sam zadovoljan pričama koje su odabrane za Raketlu.
VOJVODINO PISMO-Prva priča, i odmah snažan utisak, mračna, jaka, nije za svačiji stomak ili nežno srce. Ima nešto u sebi što me podseća na Barouza, ne znam tačno šta, neki upečatljiv mrak. A stihovi ubačeni u priču dodatno joj daju psihodelija šmek.
DAH LEDENE GROBNICE- Živopisan i interesantan stil, pomalo vickast i zabavan, smešten u hladno severno okruženje. Horor elementi ovde su provučeni na jedan zabavan način, ali opet priča ne gubi zbog toga na radnji i dinamici.
DETE DINARE-Pošto je u pitanju moja priča, nije red da puno komentarišem, valjda će drugi dati sud. Reći ću samo da sam pokušao malo drugačije da predstavim vampire, uz naglasak na psihu u ratnom i poratnom periodu, i borbu glavnog lika sa samim sobom i demonima iz svoje prošlosti. Nadam se da je nešto jeze dočarano.
EVA-Zanimljiv eksperiment, vrlo snažan izraz, maštovito, upečatljivo, a opet tečno napisano, priča klizi. Dobro to zvuči na engleskom, baš interesantno.
PRESTOL OD KOSTI-Čini mi se da ova priča najviše ide na opise, dočaravanje atmosfere, nije loše napisana, sasvim solidno.
LUD JE SAMO ONAJ...- Hmm, kratko, sarkastično, pomalo filozofski, ali neka mračna filozofija)
ODLOMAK IZ KNJIGE DUHOVI BLAGA-Neobičan tekst, stilom i jezikom epska fantastika, ali i sa horor elementima. Svakako je interesantno, ali mi je teško dati neku konačnu ocenu, jer je prosto deo veće celine, koju nisam pročitao, nadam se da hoću.
HUAN DE LA ALBATROS-Ova priča ima sve potrebno za dobru zabavu-spoj starog detektivskog šmeka i modernog, urbanog krimi miljea, opasno zavodljivu moćnu vampiricu, drevne tajne. Dobro smućkan koktel!
ODLOMAK IZ ROMANA PERUNOV HRONIČAR-Dopada mi se ova kombinacija epske fantastike i horora koju autor forsira. Ovde je lepo uklopio i atmosferu ledene severne pustoši u priču.
POSLEDNJA LUNOVA AVANTURA-Ovde sve pršti i seva, ima svega, vampira, detektivskog miljea, erotike, vampira, igara moći i podčinjenosti. Autor ne stišće kočnicu, samo vozi, sedite i prepustite se.
MISTERIOUS VOJVODA-Izvinjavam se ako nisam dobro napisao. Ljudi , stavljate na iskušenja moje ne baš sjajno baratanje engleskim)Interesantan je kontekst i okruženje priče.
TAŠI TAŠI TANANA- Malo drugačiji ugao gledanja na vampire. Trudna i nervozna vampirica, prilično seksualno raskalašena...Duhovito i otkačeno, možda i poigravanje sa uobičajenim klišeima žanra.
IZA PANSIONA-Kratko, ali opet puno utisaka, senzualno, erotično...Lepo napisano.

Josephine

A ko je pisao ovaj prikaz? Rekli su mi jednom, na jednom pametnom mestu (a taj savet veoma cenim) da se prikazi, ako nemaš relevantno ime i prezime, ne pišu u prvom licu jednine (ja). Baš zbog ovakvih nesporazuma.

"Dopada mi se", "interesantno", "nije loše", "dobro to zvuči" su opšta mesta i treba ih zameniti argumentacijom (ne)sviđanja. Inače čitaoce ne zanima subjektivni osećaj nepotpisanog autora prikaza.

Ovde je baš svaka priča toliko dobra? Zato prikaze pišu osobe koje nemaju priču u prikazanoj knjizi/časopisu.

Zaključak: ovo nije prikaz.

pokojni Steva

O'š ja da ti kažem ko je pisao "prikaz"?

Quote from: Anomander Rejk on 18-09-2012, 15:12:10
Quote from: scallop on 18-09-2012, 14:05:19
A Skrobonja vas jedva čeka. Sa lorberikama. Ja sam poslednji koji vas trpi.
Pa evo šta Skrobonja na Art-Animi kaže o našim pričama koje nisu ušle u vampirsku antologiju :
,, Dalje, dobre su i priča Stevana Šarčevića ,, Gradovi '', kao i Borisa Mišića ,, Dete Dinare '', tako da ove pobrojane predlažem za razmatranje žiriju ,, Anomalije 2 ''- naravno, uz savet autorima da ih još malo doteraju.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Gde ti je smajli onoga što puca od smeha?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Pratim trendove. Ohne smajli.

Plut

Pa dobro, reče čovek da su to prvi utisci. Nije pominjao prikaze.

scallop

Višak tolerancije je majka svih nevolja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

scallop

S nestrpljenjem sam čekao da se probudiš. Upravo sam ćaskao sa jednim prijateljem o tome. :!:

Josephine

Hihihihihi! :lol: Da znate da sam sad ustala. Piskarala malo po forumu, opet legla.  :mrgreen: Probudila se, spremam ručak i idem na poso...

scallop

Ma, legla si oko 6h. Ima neko ko sve prati. xfrog

Plut

Quote from: D. on 28-09-2012, 11:35:13
Quote from: Representative on 27-09-2012, 23:47:47
O Raketli 3- prikaz br.dva...
PRIČE NAŠIH ČLANOVA
E kad bih ja baš svako slovo pogledala. To mi je jedna od najvećih mana.

Josephine

Quote from: scallop on 28-09-2012, 11:43:51
Ma, legla si oko 6h. Ima neko ko sve prati. xfrog

Pogrešno!  8-) Legla sam u 1h. Čitala knjigu, ustala u 6h, piskarala po forumu, legla, čitala knjigu, ustala sad.  :lol:

scallop

Ne brojim ja koliko puta noću ležeš.

Josephine

Aaaa, dobro onda. Legla sam u 6h, da.  8-)

M.M

Quote from: D. on 28-09-2012, 11:41:52
Probudila se, spremam ručak i idem na poso...

Verovatno je na meniju neko jelo s patlidžani...  :)
Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Quote from: Miljan Markovic on 28-09-2012, 11:50:23

Vau! Kako si to, dođavola, znao??  xrotaeye xrotaeye xrotaeye

Plut

Josephine

Nisu makaroni. Integralni pirinač.  :)

M.M

Quote from: D. on 28-09-2012, 11:51:57
Quote from: Miljan Markovic on 28-09-2012, 11:50:23

Vau! Kako si to, dođavola, znao??  xrotaeye xrotaeye xrotaeye

:)
Nijedan poraz nije konačan.

pokojni Steva

Josephine

Promena plana! Umuljala sam patlidžan iseckan na kockice sa jajima. Salata od crvenog kupusa i dosta od mene za danas! Uz neki lep hlebić sa semenkama, biće to super doručko-ručak! (Integralni pirinač se kuva po sata).

E, da, a ko to scallope sve prati? Um? xnerd

scallop

Ja sigurno ne. Pojma nemam kako se dođe do informacija ko je šta viewing.

Plut

U stvari, namerno offtopikujete.

scallop

Pomažemo da se više čitaju prikazi.

ALEKSIJE D.

Prilično ste zluradi. A Stipanov "Lun..." najzad objavljen. To niko da pohvali.

Josephine

pokojni Steva

Quote from: ALEKSIJE D. on 28-09-2012, 12:49:26
Prilično ste zluradi. A Stipanov "Lun..." najzad objavljen. To niko da pohvali.

Zlurad si ti, pa pominješ.

ALEKSIJE D.

Ne. Zaista mislim kako je to u redu. Ne vidim kako si u tome video zluradost? To je jedna od dobrih priča (čini mi se i nagradjena u svoje vreme) a može se pročitati na netu. Kada bi se Stipan više držao takvog načina pripovedanja bio bi čitljiviji.
I ovo je ozbiljno.

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 28-09-2012, 12:54:38
Zlurad si ti, pa pominješ.

Ma ne. On je opet sarkastičan, ali to "niko ne kapira". No to je vrsta zluradosti sa kojom se ne bih petljala...

Stipan

scallop

Što da se manemo? Da ne pominjem opet skidanje gaća. 8)

Stipan

pokojni Steva

Nisi ni na gaće, čini mi se.

Anomander Rejk

Utisci, tj.prikaz su moji, i postavljeni su javno na Fejsbuku, pod mojim imenom i prezimenom, dakle nema nikakvog sakrivanja ili šta se već zamišlja, pošto je vidim ovde u zadnje vreme zavladala prava paranoja o teoriji zavera.
Ako nisi zadovoljna definicijom prikaza i njegovim sadržajem, obrati se čoveku koji ga je i postavio na Sagitu, jer ga ja nisam postavio.

Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Anomander Rejk

Pitala si ko je pisao prikaz, nije nikakva tajna, ja se ne skrivam, prikaz postoji na Fejsbuku na mom zidu i zidu Sf-Srbije, pod mojim imenom i prezimenom, dakle  potpuno javan i dostupan. Priče jesu dobre- autor dve priče je Stipan, dva odlomka i čini mi se još jedna priča su delo Miloša Petkovića, čoveka čiji roman će izdati Portalibris. Ima još nekoliko mladih autora čije priče funkcionišu sasvim dobro. Raketla ima 518 strana i ja ne mogu da pišem prikaze od 15 stranica, već najsažetije navodim ono osnovno.

Josephine

Samo sam pitala ko je pisao "prikaz", ne tripovati se.

Sveće i leptirići "prikaz" ti ne ide u prilog.

Anomander Rejk

Ne tripujem se, lepo si napisala na ovom topiku ,, prikaz nepotpisanog autora '', lepo ti kažem da ne govoriš istinu, prikaz postoji pod mojim imenom i prezimenom, na najjavnijem mogućem mestu na svetu-Fejsbuku, nije nikakav problem da kritikuješ, samo nemoj iznositi neistine.

Josephine

Nepotpisan je u ovom postu, na Sagiti, zar ne?

Джон Рейнольдс

Јбт, глупачо, па горе лепо пише: DETE DINARE-Pošto je u pitanju moja priča...

Довољно је отворити Ракетлу и видети. Али гоблинчицама је и то потребно нацртати, јој муке и невоље!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Pa doći će vreme kada će biti dostupnija, moguće i u štampanom formatu. Ko bude želeo moći će dati svoj sud, sadržaj je zaista raznovrsan, ima prikaza knjiga, stripova, filmova, video igara, priča, tekstova o ulozi vampira u književnosti, itd... Sve što je javno prezentovano, podložno je naravno i kritikama, nikakav problem.

Representative

D.
Ako ti prikaz, ili utisak nisu merodavni ukoliko ih pise neko ciji je tekst objavljen, slobodno izvuci 200 dinara, i napisi svoj prikaz ili svoje utiske. Doduse, ni to nije merodavno, obzirom da nije svaciji ukus isti. Ali slobodno ga okac misljenje ovde, potpisanog, tako da i tvoje misljenje neko moze da pljuje.

Zaista mi nije jasno kako neko moze da pljuje nesto sto nije ni pogledao, a kamo li procitao.

Ali evo, da se ne mucis mnogo, link je ispod.

http://sf-serbia.com/live/index.php/sf-serbia/shop/737-raketla-3-pdf

Josephine

Nikada ništa od vaše Raketle.

Zašto? Zato što ste gomila amatera koja ne zna razliku između pljuvanja i kritike, a onda i razliku između zamerki na prikaz i na sam fanzin.

Ovo su zamerke na "cveće i leptirići" prikaz. A da plaćam da vam pišem prikaz - to samo možete da sanjate. Eventualno možete da se izvinite za ovaj post, poklonite mi primerak i zamolite me za prikaz.

Representative

Mogu eventualno da napisem da mozete da kenjate kad budete poslali pricu na neki nas konkurs...

Josephine

xrofl

Ovaj, možete i da sanjate da ću ikada poslati priču na neki vaš konkurs. Čim su vam sve priče "lepo napisane", "dopadaju se" i "nisu loše", vi ste sigurno izvan mojih spisateljskih sposobnosti. Nedostižni:lol:

Representative

Niste Vi dorasli kvalitetu tekstova koji ulaze u raketlu. Uverio sam se u Vase "spisateljske sposobnosti" citajuci Vas blog do malopre.

scallop

Ovo je zaista reprezentativno za Raketlu. :(

Josephine