• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pavle Zelić: "Peščana hronika" (Laguna, 2013)

Started by Kunac, 22-10-2012, 20:06:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ALEKSIJE D.

Jesi. I hvala ti na tome. Problem nemam. Većina naslova sf i f u mojoj biblioteci upravo su izdanja ZS. Samo tako izgleda spolja gledano zbog mog nezgrapnog zavitlavanja.

scallop

Sad ćeš da se vadiš na amneziju? I mentalnu nestabilnost?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Pavle

Hvala na ovako obimnoj raspravi pre nego što smo ušli u suštinu, zaista jedva čekam komentare, i dobre a naročito loše jer sam iz brojnih kritika uvek puno učio...

Moram samo da prethodnu diskusiju dopunim važnom ispravkom: originalni naslov romana (doduše, ne i jedini ali relevantan jer ga ovde pominjete) je bio "Pesak u grlu" a ne "Usta puna peska". I "Pesak u grlu" asocira na čuveni Šćepanovićev roman, i to je bilo namerno, ali sam želeo da to bude suptilnije, ne znam otkud ova "Usta puna peska", to me je neko pogrešno citirao... Konačan naslov je plod dugog razmišljanja i mog dogovora sa urednikom, a Scallop je u pravu, činjenica da Novi Beograd leži na pesku je bila jedan od ključnih razloga da se pesak provlači kroz sve verzije naslova (da pomenem još jedan: "Peščani grad").

Ipak, "Pesak u grlu" je ostao kao naslov jednog od većih segmenata romana...
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

zakk

Nem pojma odakle mi onaj naslov, biće da sam ja nešto prezvezdio...  xrotaeye
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Opet Scallop u pravu. Mislite o tome. :!:  Mogao bih da vam kažem i o čemu se radi, ali neću.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Jake Chambers

A Boban (ili ko beše?) sinoć navalio nema tamo peska, nema tamo peska...

Nego, ja sam spor čitač, ali ovo prilično gutam i došao sam do više od pola. I, sve mi je super, sve mi leži... osim glavnog lika. Ne mogu čoveka da svarim nikako. Užasno mi deluje nezgrapno i izveštačeno. Način na koji komunicira sa sinom... ne znam. Ne štima mi. No, ček da prvo pročitam celu knjigu.  :lol: (kad uzmem da čitam, ne mogu da pustim knjigu, što je, dakle, dobro)
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Boban

To sa peskom i Novim Beogradom je urbana legenda.
Kada sam se ja doselio tamo, peska uopšte nije bilo.
Sve zgrade izgrađene pedesetih i početkom šezdesetih, pa ček i neke sedamdesetih građene su na tvrdoj zemlji, gde se moglo.
Pesak je uveden naknadno, a pre peska izgrađeni su nasipi oko Save. Ja to sve pamtim, kao i kilometarska izlivanja Save na prostoru današnjih blokova.
Pamtim i gomilu (više od deset) olupina potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata koje su bile izvlačene na novobeogradsku stranu Save.
Studentska krv 1968. prolivana je na zemlju, ne na pesak.
Ne kažem da nije bilo peska tu i tamo, kao što ga ima uz vodu, ali masovno dovlačenje peska je počelo kada sam ja bio stariji od 10 godina. Voleo sam da se igram u tom prostranstvu gde su dominirale kilometarske cevi i gde je voda s kojom je pesak izbacivan pravila čudne i stalno promenljive bare, jezera i potoke. Taj gotovo vanzemaljski prizor je podstakao moju maštu i učinio da bude ovakva kakva je danas. Dakle, izuzetna.
Ali posleratne radne akcije su imale vrlo malo dodira s peskom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Jake Chambers

Quote from: Boban on 05-06-2013, 12:14:10
Taj gotovo vanzemaljski prizor je podstakao moju maštu i učinio da bude ovakva kakva je danas. Dakle, izuzetna.

:!: :!: :!:

I kako čovek da ga ne voli posle ovakvih izjava?

scallop

Svakako da Pavle pamti manje od tebe, ali ja pamtim više. Nije bilo tvrde zemlje ka Novom Beogradu, samo baruštine i peskovito tlo. Uvek tako biva na velikim ušćima. Brao sam takozvane bambuse na jugozapadnoj strani pruge, ka Dunavu je bilo nešto tvrđe, pa su mogli da dosipaju. Ipak, bez armiranih šipova nije bila moguća visoka gradnja. A fikcija je uvek fikcija.

M.M

Quote from: Jake Chambers on 05-06-2013, 12:27:28
Taj gotovo vanzemaljski prizor je podstakao moju maštu i učinio da bude ovakva kakva je danas. Dakle, izuzetna.

Bilo bi zajebano da je ovako nešto napisao onaj što je ispratio putešestvije svetog Alimpija.  :evil:
Nijedan poraz nije konačan.

ALEKSIJE D.

Skalop sa mačetom seče bambuse, zmije mu sikću oko gležnjeva, malarični komarci štipaju čelo, tigrovi se čuju u sumrak dok traži mesto gde će založiti vatru i ispeći tek ulovljenog vrapca.
Diskaveri, preživljavanje.
I izbije na livadče gde dečkić pika loptu.
Tako počinje divno prijateljstvo.
nemoj da popijem kritiku i za ovo...

Jake Chambers

Quote from: Miljan Markovic on 05-06-2013, 12:44:34
Quote from: Jake Chambers on 05-06-2013, 12:27:28

Bilo bi zajebano da je ovako nešto napisao onaj što je ispratio putešestvije svetog Alimpija.  :evil:

Što?

milan

Boban

Quote from: scallop on 05-06-2013, 12:34:00
Svakako da Pavle pamti manje od tebe, ali ja pamtim više. Nije bilo tvrde zemlje ka Novom Beogradu, samo baruštine i peskovito tlo. Uvek tako biva na velikim ušćima. Brao sam takozvane bambuse na jugozapadnoj strani pruge, ka Dunavu je bilo nešto tvrđe, pa su mogli da dosipaju. Ipak, bez armiranih šipova nije bila moguća visoka gradnja. A fikcija je uvek fikcija.

Ali ti si starobeograđanin; za vas je prostor Novog Beograda bio nedohvatna divljina.
Proveo si možda nekoliko sati na Novom beogradu pre nego što sam ja stigao na njega i to oko reka.
Kada si prvi put otišao u dubinu kopna da se ne vidi obala?
Prostor današnjeg bloka 70, pa do IMT-a i Delta Sitija su bile močvare. Na mestu današnjeg bloka 44 i 45, te 62 i 63 su bile kuće i tvrda zemlja, oranice, kao što je sada dalje od bloka 45 uz Savu.

Naravno da ima peska uz reku, ali gradnja na pesku je počela tek sedamdesetih.

scallop

Quote from: Boban on 05-06-2013, 13:59:36

Prostor današnjeg bloka 70, pa do IMT-a i Delta Sitija su bile močvare.

Na te močvare sam i mislio. Tamo smo lovili i žabe, a čišćenje nije tako teško kako to misli Jevtropijevićka. Presečeš je na pola, uhvatiš sa dva prsta za deo kičme koji viri iz karlice i skineš im kožu kao da su hulahopke.

Quote from: Boban on 05-06-2013, 13:59:36

Naravno da ima peska uz reku, ali gradnja na pesku je počela tek sedamdesetih.

Nije bilo ni zombija, pa se opet piše o njima. Eh, da je Pavle znao za radne akcije '58-'60. na Adi Ciganliji imao bi daleko bolje okruženje. Da ne govorim da su u mojoj brigadi bili Miša Broz i ćerka Mijalka Todorovića. xfrog

varvarin

Skidam kapu.
A jel neko čita ovu knjigu?

scallop

Čitaju. Ovo je manje nego preludijum. Više dođe kao uštimavanje instrumenata.

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

Jake Chambers

Usul

Evo sad na radio beogradu 1 kazu "Pavle Zelic srpski Stiven King"
God created Arrakis to train the faithful.

Jake Chambers

Usul

Jake Chambers

Čovek izbacio jednu knjigu i odmah ga naši svepismeni i sveznajući novinari proglašavaju Stivenom Kingom.  8-)

Usul

To je ono sto je i meni zasmetalo - senzacionalizam po svaku cenu. Pavlu inace svaka cast na prvencu.

Pavle

Apropo tih paušalnih titula, srpski ovaj i onaj, ni meni se to ne sviđa, ne znam zašto postoji neka neverovatna potreba da se svemu i svačemu lupaju etikete kao da ne možemo biti samo svoji...  :( :-x

U svakom slučaju, mislim da sam se koliko-toliko izvukao na tu temu, i naravno ogradio od takvih počasti, pa smo od toga čak napravili i štos na promociji, vidite šta i kako na vestima Vlade Todorovića... http://www.sfpogled.net/Vesti.html  8)

Jake Chambers

E da, nešto što dugo nisam radio... danas sam se bližio kraju drugog dela, a morao sam da izađem iz busa u Zemunu... i onda sam na putu do mog odredišta hodao tako ulicom i čitao knjigu.  :lol:

Boban

Što ložiš dečka, Džejk, ajde reci mu ono što si nama pričao u kafani?

Jake Chambers

Vidim da si ti s varvarinom u klubu -  uopšte ne čitate šta ljudi pišu... eno gore sam lepo napisao.  8-)

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,11703.msg510299.html#msg510299

Boban

Jesi, ali to se uopšte ne poklapa sa onim što si pričao u kafani.
Zašto svi uvek imaju jednu verziju za autora, a drugu njemu iza leđa?

Jake Chambers

Kako se bre ne poklapa?  xrofl xrofl Ja imam svedoke da sam rekao da ne mogu da svarim glavnog junaka nikako i da mi je nekako izveštačen u komunikaciji sa svojim sinom... šta sam to još rekao?

I usput, šta si ti beše rekao?  :!:

Gde je sad betidejvis da vidi kako gazda troluje.  :!:

Kunac

Sve-sve, ali... Ipak... Topik o Peščanoj hronici na Novim kadrovima je esencijalan.

ALEKSIJE D.

Tek sad vidim kako je lepo imati prijatelje i njima poklanjati svoju knjigu u najboljoj nameri. Samo, što moraš stalo biti u bircuzu i držati ih na gomili, kako bi čuo šta stvarno misle.

Stipan

Eto, pa ti sad budi blesav i objavi na Sagiti da ti štampaju knjigu...

ALEKSIJE D.

:shock: 
Nije objavio on. Nego prijatelji. Zato i kažem kako je lepo imati prijatelja.

Jake Chambers

Sad se trol peca na gazdino trolovanje  :roll:

Inače vidim Pavle je obavestio Nove Kadrove da Mića ne može da dođe na promociju, a nas nije... lepo  :evil:

ALEKSIJE D.

Lepo je imati samosvest.
Lepo je imati gazdu.
Lepo je imati samovest o gazdi.
I dobro, dobro razmisli o tome šta znači trolanje i da li uopšte u načinu kako neko (ne ja, neko drugi) piše ima nečeg vezanog za temu, ali ti to ne vidiš jer je skriveno.
Poenta: nemojte čoveku da ogadite uspeh sitnim podjebavanjem. Ko ima, neka da prikaz, ozbiljan, obrazložen. Ovako delujete zavido, ljubomorno, pokvareno, kao neke potuljene zlice, a želim da verujem kako to niste (eto, još mislim gde postoje dobri ljudi, ja, magarac stari). Ovo se ne odnosi na tebe ili nekog konkretnog, nego onako, generalno.

Pavle

Izvinjavam se što nisam stigao i ovde da postavim obavešenje da Mića neće biti sa nama u ponedeljak, ne postizavam...  :(

Samo bih dodao da njemu, kao velikom znalcu fantastike i sjajnom čitaču dugujem mnogo, i da je upravo on zaslužan za velika unapređenja romana, a naročito je kao čovek koji fizički živi u kraju koji opisujem mogao da mi da neke detalje koje niko drugi nije znao da mi kaže...  xjap

smrklja

Pavle, jel zgrada u kojoj žive junaci knjige u najbližem redu ka reci ili u nekom drugom?

Pavle

Tehnički je u drugom redu, pošto je u pitanju četvorospratnica ali nema zgradu ispred sebe tako da ima brisan prostor do reke...

smrklja

Ok, da stavim sliku u glavu jer živeo sam u sličnoj četvorospratnici u 45-om bloku,  takođe sam proveo par nedelja u dvospratnici u 70-om.Ah, da ne zaboravim pročitao sam knjigu  :)

Jake Chambers

... što je sasvim jasno napisano u knjizi pa čak i duduci poput mene koji ne umeju da zamisle prostor koji nisu nikad videli mogu sasvim jasno da zamisle. :) (ćirilično slovo P, prazno do reke...)

Šteta za Miću...  :(

@Aleksije: Još si ti zelen ovde da bi razumeo kakav ko ima odnos i ko može kome šta da kaže i ko će šta kako razumeti.

Kunac

Pavle

angel011

We're all mad here.

Pavle

Mica Milovanovic

Ja sam u velikoj gužvi. Cele ove nedelje bio sam odsutan (Bajina Bašta u ponedeljak i utrorak, pa odmah na aerodrom u Bukurešt) - danas se vraćam, pa odmah u sledeći utorak u Istanbul. U ponedeljak ću imati neku delegaciju Omana u Insitutu i ako uspem da izbegnem večeru (u šta nisam siguran) pokušaću da dođem. Muka mi je...
Mica

Pavle

Imajući u vidu da si kada smo se inicijalno dogovarali oko promocije bio u Seulu, ne čudi me! Ne znam u koje doba sam te cimao sms-om ali ću tu prepisku čuvati doveka!

Mme Chauchat

Quote from: Kunac on 06-06-2013, 15:57:10
Sve-sve, ali... Ipak... Topik o Peščanoj hronici na Novim kadrovima je esencijalan.

Ja mislila ti ozbiljno i uzela da ga čitam :(

Kunac

Quote from: Jevtropijevićka on 08-06-2013, 21:41:26
Quote from: Kunac on 06-06-2013, 15:57:10

Ja mislila ti ozbiljno i uzela da ga čitam :(
Pa, dobro... Zaista može svašta da se pročita... mada, naravno i po običaju, najmanje o samoj knjizi.