• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Početak je svaki težak

Started by sf prase, 01-12-2012, 20:26:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Mda, i ti sad imaš opravdanje za svoju priču. Hajde, čik, nađi opravdanje za Prasetov zeleniš!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Quote from: scallop on 03-12-2012, 16:28:11
Mda, i ti sad imaš opravdanje za svoju priču. Hajde, čik, nađi opravdanje za Prasetov zeleniš!
Ne mogu, ne znam, neka ga da prasence :shock:

scallop

Ustvari, meni je smetalo opširno objašnjenje da na tom brodu, koloniji, šta li već, nema F&F kakvu mi poznajemo, da bi se priča skoncentrisala na biljku uljeza. Po meni, nije uopšte bio potreban taj prvi deo. "Zeleno" je tu gde je, zna se da je zabranjeno i rizično, ali rizično nas mami i eto priče.

Zapravo, mene nervira kad se uhvatite za nešto što nije važno, čak to i sebi dozvoljavate, ali mislite da za sebe imate objašnjenje. E, pa nemate ako se iko zainati. Moglo se primetiti i na radionici od izbora snajperske puške, do broja i oblika klozeta na Terazijama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Znate što scallope, mene trenutno ne nervira ništa, pa ni to da sam vas uspijela iznervirati vlastitim mišljenjem i logikom koja mi šripi na sva vrata. :lol:
Dakle, zanemarite ga i obratite pozornost na druge blistave komentare pod ovim postom.

scallop

Nerviranje mi dođe kao stilska figura. Gotovo bi mi bilo neprijatno da napišem da se sve vreme dosađujem. Blistave komentare smo počistili ranije.

Barbarin

@ saturnica Pa nije pukotina u kupoli nego 
QuoteSpustio je pogled na uglačani pod. Tamo se, u maloj pukotini,

Inače zanimljiva pričica, a pokazuje da ljudsku radoznalost ništa ne može promeniti, pa ni život u "savršenom" svetu.

A zašto se za biljke zna, a životinje ne, pa možda zato što su bake i dede više pričale o strašnim životinjama, zbog kojih, jel kao ljudi oboljevaju danas ako ih jedu.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

angel011

Quote from: Barbarin on 03-12-2012, 17:46:37

A zašto se za biljke zna, a životinje ne, pa možda zato što su bake i dede više pričale o strašnim životinjama, zbog kojih, jel kao ljudi oboljevaju danas ako ih jedu.

Pisac to nije rekao.
We're all mad here.

saturnica

Quote from: Barbarin on 03-12-2012, 17:46:37
@ saturnica Pa nije pukotina u kupoli nego 
QuoteSpustio je pogled na uglačani pod. Tamo se, u maloj pukotini,

Nebitno! Jel na kupoli ili na podu. Ja sam pukotinu shvatila kao mogucnost kroz koju se pitajbogakako provukao uljez. I ne samo sto se provukao tako da nitko ziv to nije primijetio, vec uljez i raste, raste, zelenili se na podu. I nitko ne trza sve dok biljka nije narasla, koliko tocno centimetara? E da se sve zbiva negdje, mozda skriveno u sobi glavnog junaka, ili da nam je pisac fino opisao to tudima ocima nedostupno mjesto, onda bi to opet mozda bila neka druga prica. Pa bi to na svu srecu bio i jedini problem u ovoj prici.
Ne bi vise na ovu temu da ne postanem dosadna, kako rece scallop. Nije dobro ni zdravo, ni zbog sebe samoga ali ni zbog drugih.

Barbarin

Postoji drveće u gradu koje ljudi ne primećuju, a ne neka travčica u nekom pustom delu, meni priča ima logike, kupola ide do zemlje ne ispod nje  xwink2
A i ne mora da znači da se probilo izvan kupole, možda je semenka bila pod asfaltom pa kad je on napukao biljka krenula da raste.

I da još dodam da sam lakše pročitao ovu pričicu nego neke iz novembarske radionice, tako da pigi pridruži se radionici.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Tex Murphy

Quote from: Loni on 03-12-2012, 10:42:07
Ja Džone ja nisam neoliberal već socijaldemokrata.

1) Neoliberali (ili prokapitalisti) su oni koji daju prednost ekonomiji zasnovanoj na privatnoj svojini,
socijalisti oni koji daju prednost javnoj, a centristi oni koji ne prave pitanje
da li je dominantan javni ili privatni sektor već red, rad, stručnost i kvalitet.
Ja sam tu na granici centriste i umerenog levičara, ali svakako ne i za surovi kapitalizam.
Tu si dakle omašio.
Iz komunističke perspektive sve zemlje koje nisu zabranile privatnu svojinu su neoliberalne.
To je naravno podmetačina - nasleđena iz vokabulara glavešina SFRJ, SSSR-a ...
Francuska (koju često pominjem kao ideal) vrlo često ima potpuno socijalističke vlade.
Trenutno je na delu jedna takva (Oland).
Tu su još Skandinavija, Kanada itd.
Često imaju režime koji su umereno levičarski.
Umerena levica (zvana socijaldemokratija) podrazumeva da daješ prednost javnom sektoru, ali ipak ne zabranjuješ privatni (što bi radila ekstremna levica) ukoliko je koristan za društvo (donosi mnogo radnih mesta i povećava izvoz države).
Umesto zabrane privatnici se oprezuju i taj novac ide najugroženjijim slojevima čime se vrši izjednačavanje.
Sad, ako nekome ni to nije dovoljno, onda mu preostaje S.Koreja ili propale režime. 

3) Što se tiče zemalja koje su uvele recimo veća ženska prava, gej brakove itd.
skoro svaka od njih izborila se za lgbt prava pod vladavinom levice.

ŠPANIJA - Uvela gej brakove tokom mandata Socijalističke Partije Španije
ŠVEDSKA - Uvela gej brakove tokom mandata levice.
FRANCUCKA - Oland - lider socijalista najavljuje gej brakove. Tokom vlasti Sarkozija to je bilo nemoguće i predložiti.
USA - Od 50 stejtova, samo 9 priznaju gej brakove. U svakoj od njih vlada Demokratska Partija - koja je daleko levlja od Republikanaca (zdravstveno osiguranje itd). Nema nijedne američke progej države koja je republikanska - neoliberalna.

Ne znam nijednu državu u kojoj su gejevi došli do prava ili u kojoj su feministički zakoni procvetali pod neoliberalnim režimom. Levici je u osnovi solidarnost.
Azijska i afrička levica su formalno za solidarnost prema radnicima. Još uvek nisu sazrele za recimo lgbt prava,
ali zato evropska i latinoamerička levica idu na korak dalje pa pomažu svima koji nisu prirodno dominanti.

Tako se beli muškarci poistovećuju sa uspešnim privatnicima u ekonomiji dok bi žene, gejevi, penzioneri i nebeli muškarci bili pandan socijalno ugroženima. Pošto nismo životinjsko već ljudsko društvo red je da se ugroženima pomaže specijalnim merama.

3) Da li ja podržavam agresivne države? Svakako ne, ali šta je agresija relativno je pitanje.
Policija je takođe agresivna a ipak utvrđuje neki red i poredak bez koga se ne može.

Što se tiče toga da je cela zapadna civilizacija pala na primeru stradanja male Milice Rakić,
ne mislim tako jer bi u tom slučaju morali da zabranimo postojanje kompletnog saobraćaja - svih automobila, vozova, aviona ili motora zato što svakodnevno u saobraćajkama strada neko dete.

Ne može se tako gledati.
Iako i uvom času od auta gine neko dete u svetu, na to jedno dete dođe petoro dece kojima baš brzina kola hitne ili vatrogasne pomoći spasiti život. Dakle moderan saobraćaj je nužno zlo.

Ja na zapadnu civilizaciju koja nam je dala temeljne vrednosti (ustoličene naravno na francuskoj revoluciji  :lol:)
gledam kao na taj moderan saobraćaj.
Neko će da strada, ali na tog nekog koji je stradao došlo je 5 spašenih.

Za poslednje događaje gde se zapadne zemlje nisu proslavile bih se mogao složiti s tobom.
Gotovina i Haradinaj je trebalo da robijaju, a pored Izraela treba da postoji i Palestina kao nezavisna država
(doduše ne sa Hamasom koji bi da uništi kompletno Izrael već sa nekim drugima na čelu).
Međutim to su sve one, civilizacijski usputne ,,nesreće'', ništavne u odnosu na tekovine koje je zapad doneo
(demokratija, ljudska prava, sekularizam, ženska prava, osmočarovno radno vreme, borba protiv totalitarizma itd)
na isti način na koji je saobraćajka sa stradalom osobom, minorna u odnosu na dobrobiti koje automobili i najmoderniji saobraćaj svakodnevno donose.

tl;dr
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truman

Pročitao sam Tajnu i donekle mi se sviđa. Mislim da je stilski ok, rečenice idu glatko. Samo bih zamerio na tome što je tri puta upotrebio reč "stvar", nekako ne pristaje uz biljku. Ali možda je autor to namerno hteo, a ja smisao ne uviđam.

edit: sad videh da je priča iz 2012.  :mrgreen: Nema veze, neka stoji.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.