• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vaša procena stanja u srpskom izdavaštvu u budućnosti?

Started by Chgr, 01-01-2013, 13:56:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Chgr

Prvo da iskoristim priliku da pozdravim sve, pošto sam nov ovde. xyxy

Kako vidite budućnost prilika u srpskom izdavaštvu? Znamo svi kakav užas trenutno vlada. Mislite li da će stvari krenuti na bolje, i ako da, kada i u kom smeru? Naravno, ne očekujem nikakvu nepogrešivu egzaktnost, samo vaša lična mišljenja i projekcije.
Ne bojte se, dobro biti neće.

Alexdelarge

previše pisaca, previše knjiga, previše izdavača.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Chgr

Radovao bih se takvoj budućnosti. To bi očigledno značilo veliku dostupnost prilika za izdavanje. Za dobre knjige bi se svakako pročulo.

Lord Kufer

Loše knjige se pročuju jer iza njih stoji novac. Novac proizvodi loše knjige.
Ja odavno nisam čuo za neku dobru knjigu iz novije produkcije. Ne mogu da se setim ni jedne.
Ali, čuo sam za navodno dobre knjige, koje su zapravo popularne, a to nije isto.
Čovek treba da bude ubica ili skandal-majstor, pa tek onda da napiše knjigu i onda će je sigurno prodati jer će biti besceler, pošto poznato ime prodaje knjigu.
Da li je to dobro za pisce? Nije...
Ako si dobar pisac, to nije dovoljno da postaneš "ime", a onda nema ni izdavača ni publike.

Chgr

Oni koji imaju novca da od svojih pisanija naprave hit velikim marketinškim i drugim investicijama, imaju novca da i sada izdaju.
Ako si se nadovezao na post Alexdelargea, taj scenario bi značio mogućnost relativno lakog izdavaštva za "obične" ljude, kojima je manje više sve vredno što imaju - sopstveni talenat. Ta priča da je ono što je najprodavanije uglavnom loše, potpuno je druga tema, vezana više za ekonomske principe i ljudsku prirodu, nego samu poentu ovog topika.

Stipan

Ali ljudska priroda je srž i svrha svakog književnog dela, pa itekako ima veze sa poentom ovoga i svakog drugog književnog topika.

Kimura

Quote from: Alexdelarge on 01-01-2013, 15:44:43
previše pisaca, previše knjiga, previše izdavača.
Malo čitalaca?

Loše ''odrađene'' knjige (ne u umetničkom, već u tehničkom smislu) iritiraju one koji čitaju, dok je onima koji ne čitaju knjige svejedno.

Kimura

Lord Kufer

Ne, ono je optimistička izjava.
Realno, biće još gore.
Nezamislivo gore.
Ne mislim samo na objavljivanje, nego i na kvalitet spisateljskih ambicija.

Stipan

scallop

Quote from: Lord Kufer on 01-01-2013, 18:58:17
Ne, ono je optimistička izjava.
Realno, biće još gore.
Nezamislivo gore.
Ne mislim samo na objavljivanje, nego i na kvalitet spisateljskih ambicija.

Neće se ni primetiti, jer su i čitaoci sve gori. Ovo je optimistička izjava.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Quote from: Lord Kufer on 01-01-2013, 18:58:17

Realno, biće još gore.
Nezamislivo gore.

Šta je sa tim smakom sveta, zašto je omanuo?!

Lord Kufer

Smak sveta nije omanuo. On se dešava već duže vremena, samo ljudi neće to da vide. Ne dopada im se.

mac

Koja je definicija smaka sveta? Ja sam mislio da po definiciji mora da se desi brzo.

scallop

Po kojoj definiciji? Smak sveta označava nepovratni proces u postojanju nekog sveta. Mi ovaj smak sveta ne možemo da zaustavimo, a trajanje je nevažno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

Po definiciji, sistem se raspada fraktalno. Mi samo neko vreme mislimo da je sve kako treba, ali sve se menja nepovratno. Jedino naše ludosti opstaju tvrdoglavo.

scallop

Ghoul

Quote from: Lord Kufer on 02-01-2013, 22:36:12
Smak sveta nije omanuo. On se dešava već duže vremena, samo ljudi neće to da vide. Ne dopada im se.

Quote from: scallop on 02-01-2013, 23:55:44
Po kojoj definiciji? Nekoj tvojoj?

po definiciji dragoša kalajića, objašnjenoj i ilustrovanoj ovde:
http://ljudska_splacina.com/2012/12/smak-sveta-dragos-kalajic.html
https://ljudska_splacina.com/

scallop

E, ako je Dragoš... Bolje da je Kufer. Kufer ima distancu prema fraktalnoj disperziji.

Stipan

Šta? Stanje u srpskom izdavaštvu je uzrok fraktalne disperzije sveta?

scallop

Stipan

scallop

Kuferove male fraktale? Ili Kalajićeve teze bez veze?

Kunac

Kako vam se ovo čini?

QuoteOd januara 2013. godine, izdavačke kuće Alnari i Mono i Manjana udružuju svoje snage i ujedinjuju se u novu izdavačku kuću – Vulkan izdavaštvo! Ovim ujedinjenjem Vulkan izdavaštvo postaje najveća knjižarska izdavačka kuća u Srbiji sa vodećom pozicijom na tržištu. Izdvajamo se ponudom najvećih svetskih hitova, velikim brojem različitih žanrova, najboljim akcijama, povoljnim cenama i širokom ponudom naslova među kojima svako može pronaći nešto za sebe!
"zombi je mali žuti cvet"

Lord Kufer

Knjižara kupila izdavače?

U socijalizmu se to zvalo integracija OOUR-ova u SOUR.

Kimura

Bila sam u toj knjižari, sva se šareni. Slikovnica koliko voliš, a od ostalog samo ''najveći hitovi''.

Chgr

Quote from: Lord Kufer on 04-01-2013, 16:12:03
Knjižara kupila izdavače?

Koliko ja znam, vlasnik Mono i Manjane je pre nekog vremena postao i vlasnik Vulkana.
Ovo je bila odluka da učvrste i ojačaju svoje pozicije na tržištu, nešto o čemu ja kao student Ekonomije stalno učim ali retko srećem u našoj praksi, i jako mi je drago da se takve stvari ipak dešavaju i kod nas.

Kimura

Lord Kufer

Eto, ja sam reko da je budućnost izdavaštva najgora moguća.
Tržišna ideologija je gora od nacističke. Diskriminacija će biti još žešća nego u vreme Hitlera.
Inteligencija najviše smeta totalitarnim režimima.

Stipan

Stipan

A u ovom slučaju to bi bilo?

Apsolutna vlast tržišta? Potpuna vlast trgovačkih konglomerata?
Nešto sasvim treće?

Lord Kufer

Logika nalaže! Vidiš, to bespogovorno pristajanje na "tržišnu logiku" jeste totalitarizam.

Totalitarizam karakteriše potpuno odsustvo kritičnosti.

Po tome su tržišna logika i, recimo, verska dogma jedno te isto.

Svi ideološki sistemi, poznati iz istorije i druge prakse, veoma su osetljivi na kritiku. Oni automatski, to je u prirodi ideje, stupaju u odbranu samih sebe i ne trpe nikakav otpor.

U današnjem svetu, totalitarizam tržišnih i političkih mehanizama jeste ozakonjen i državni i pravni aparat obezbeđuju da on ostane na delu. Time su drugi kriterijumi izopšteni. Recimo, kvalitet knjige se meri profitom od prodaje. Zapravo, knjigu ne prodaje kvalitet teksta, nego sva ona halabuka, koja je marketing. Kvalitet knjige bukvalno zavisi od kvaliteta prodaje.

scallop

Chgr

Quote from: Lord Kufer on 05-01-2013, 16:17:52
Logika nalaže! Vidiš, to bespogovorno pristajanje na "tržišnu logiku" jeste totalitarizam.

Totalitarizam karakteriše potpuno odsustvo kritičnosti.

Po tome su tržišna logika i, recimo, verska dogma jedno te isto.

Svi ideološki sistemi, poznati iz istorije i druge prakse, veoma su osetljivi na kritiku. Oni automatski, to je u prirodi ideje, stupaju u odbranu samih sebe i ne trpe nikakav otpor.

U današnjem svetu, totalitarizam tržišnih i političkih mehanizama jeste ozakonjen i državni i pravni aparat obezbeđuju da on ostane na delu. Time su drugi kriterijumi izopšteni. Recimo, kvalitet knjige se meri profitom od prodaje. Zapravo, knjigu ne prodaje kvalitet teksta, nego sva ona halabuka, koja je marketing. Kvalitet knjige bukvalno zavisi od kvaliteta prodaje.

Šta bi bio tvoj predlog? Komunizam?

Josephine

gle ovog mališana, nije se ni ispilio, a već je sa mudracima na ti.

Lord Kufer

Ne! Rešenja nema u životu.
Pazi, s moje pozicije ja mogu da opazim šta se dešava, ali to ne znači da uobražavam da može da bude drukčije.

Potrebno je zauzeti radikalno drugačiji stav prema stihiji logike - logika se u određenom trenutku pretvori u vatrenu loptu koja više ne može da se koristi.
Jednostavno, sve te "ekonomske sisteme" treba zameniti novim, kao automobil ili kompjuter posle nekih pet godina.
Rešenje je u dinamičkom kretanju kroz sisteme, društvene i tehnološke, a ne u pokušaju da se oni koji su trenutno u igri "usavrše" i "učvrste".

Lord Kufer

Upotrebiću jednostavnu parabolu, kao drug Isus  8)

Ako uživaš u jahanju na talasima, ne ide ti u račun da talas, ma kako veličanstven i dobar za jahanje izgledao, zaustaviš.

Nama stalno nadolaze nove ideje, kao talasi. To je bukvalno opaženo i u nauci. Trik je u tome da je ideje, sisteme koje gradimo, najbolje koristiti u početku dok su pune energije (obećanja). U jednom trenutku ih treba odbaciti, kad opazimo da počinju da postaju teške i kabaste. Jer ti sistemi narastaju geometrijskom progresijom.

Sada vidimo kako jedno kompleksno društvo, recimo američko, ima toliko važnih institucija da su one toliko narasle i počele da se bore jedne protiv drugih. Feudalizacija je danas globalna realnost. Ja to volim da nazivam fraktalnim raspadanjem sistema, zbog toga što svaki deo kreće da stvara svoje potsisteme (vazale). Uvek se u njima zaparloži nepotizam, lokal patriotizam, banditizam, svakojake vrste družina, kultova, bilo kakvih oblika udružene delatnosti koja ima za cilj privatni profit. U tim trenucima, sistem počinje da protežira jedne a druge potiskuje u mrak...

Lord Kufer

Mislim da je ključ problema u obrazovanju. Globalna antikulturna akcija, oličena u kopirajtizmu, ima za cilj da zaglupi što više ljudi. To je jedna masa kojoj više odgovara da nema talasa, jer nisu sposobni da jašu na njima... Posledica toga je ogromna splačina čovečanstva koja neće biti sposobna ni za kakvo unapređivanje kvaliteta života. Naprotiv, moje su slutnje prilično crne.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Lord Kufer

U prirodi je života da glupost narasta.

Neko u tome vidi svoj napredak, a neko, bogami, seče kad treba  8-)

Chgr

Quote from: D. on 05-01-2013, 16:43:55
gle ovog mališana, nije se ni ispilio, a već je sa mudracima na ti.

:) Ovo je forum, otud nepersiranje. A sa drugim delom bih mogao da se složim samo ako je sarkazam, kao što mi se čini.

scallop