• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 25 - januar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 11-01-2013, 15:16:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče:

1. Centar za palijativnu negu "Sagittarius" - bitanga
3 (25%)
2. Još sam mali - Džek svih zanata
3 (25%)
3. Rašomonska seksalica - D.
4 (33.3%)
4. Bife "Cer" - Mandragora Dragon
6 (50%)
5. Hedvigova audicija tvrdih bombona - Coffin Anal
0 (0%)
6. Seks, laži i laži - mouchete
4 (33.3%)
7. Pokajnik - suba
7 (58.3%)
8. Humanitarac - Angie
2 (16.7%)
9. Veza - hidden
2 (16.7%)
10. Bolesnica - kimura
4 (33.3%)
11. Pisac nepoznatog dela i Higsov bozon - scallop
6 (50%)
12. Marija - saturnica
3 (25%)

Total Members Voted: 12

scallop

Šta da napišem za priču "Veza"?

Da je protagonista dobio dojavu preko mobilnog da ga verenica vara, da je odustao da ide "negde na nešto" što je apsolutno nepotrebno priči i da je stigao kući i stavio verenici dokaze pod nos. "Zver je uhvaćena u klopku". Na ovom mestu je pisac stigao do pola priče. Bilo bi to OK, da se posle nešto dogodilo. Naravno, on se "žuri da ode" da bi taj deo zadatka bio ispunjen, ona da ga opasno slaže da bismo dobili lažljivicu. Onda on nju zadavi, a denuncijant, njegov prijatelj, javlja mu i ko je taj s kim ga je varala. Tako smo dobili i "onoga koga nećemo upoznati" u nametnutom panč lajnu.

KImura, pisac nije napisao ništa više od ovoga šta sam ja prepričao. Da je bilo napora da rečenice budu lepe, da je bilo jedne lepe misli ili metafore... Ali, nije. Zato to nije dobra priča i nikako mi nije jasno kako je Savajat stavio na prvo mesto.  :-x  Video sam ja da su mu komentari ukupno malo smućeni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Джон Рейнольдс

Везу сам паузирао засад, а можда и за сва времена. Улоговао сам се да питам једно; заправо, питам се сам, није питање упућено никоме посебно. Мислите ли да је цепидлачење ако бих као велики проблем истакао реченицу "poruka koju je registrovao njegov tablet, u momentu vršenja funkcije navigacije na suvozačkom mestu, gotovo ga je navela da izazove udes."

Па ово не ваља на много нивоа. Прво, опет као да пише пандур, "у моменту вршења функције". Друго, ево цепидлачења: како бре навигација на сувозачком седишту, па још удес да направи порука, а не чињеница да је таблет на седишту? Ако је ово написао неко ко вози, онда дођавола све, а ако није, па зар мислите да усред градске гужве, аутопута, магистралног, БИЛО КОГ, неко може сваки час да скреће поглед на сувозачко седиште? Па даље. ГПС ради логовањем на сателите, са седишта то због крова иде много теже осим ако ауто није фенси и има стаклени или је кабриолет са спуштеним кровом. И поред тога, при сваком мало (али само мало-мало) јачем кочењу таблет би летео тамо-амо и највероватније брзо пао негде.

Зашто бре просто нема неки смартфон закачен на носач за навигације на шофершајбни?

Одговор: зато што писац не размишља. Ето зато.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Nema smartfon. Jel' to iz priče "Veza"? Ma, mani.

Ed. Zaokružio sam i ja tu rečenicu kao vrhunac nepismenoće. Ali me je prošlo da je pozovem u pomoć.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Нема смартфон с носачем али има таблет који док вози придржава десном руком и сваки час чује монотон глас: "џипиес сигнал је изгубљен", а онда мора да спушта поглед доле и скроз десно кад успе да се локује? И зајебе га порука, док дамбфон у џепу ("нокија", 100%!) човека који иде на семинар за лидере ћути ко заливен.

И онда сам ја цепидлака.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Ti, bre, nisi našao dlaku u jajetu, nego jaje u dlaci! :-?

Kimura

Quote from: scallop on 17-01-2013, 02:21:28
Šta da napišem za priču "Veza"?

KImura, pisac nije napisao ništa više od ovoga šta sam ja prepričao.

Ni ja nisam pročitala u ovoj priči ništa mimo toga. Ne znam šta je Savajat video u njoj.  Isto tako, nikada ne bih primetila ni ono što je primetio Džon. Da je nastavio da piše, možda bi se iz tog jajeta otkrivenog u dlaci izlegao dinosaurus.

saturnica

Rašomonska seksalica – uvijek nagradim bodovima priču koja priča o ljubavi. Ma kakva god ona bila. Ako se pri tom spominju govna, što ima veze. Koliko ljudi, toliko i ljubavi. Nema u ovoj priči romantično vezenog tkanja. Ova priča to jednostavno nije. Ali je zato prepuna čežnje za njom, zbog nemogućnosti ostvarenja. Ima i te kako dobrih rečenica i neobičnih misli.
,,Ona ga osluškuje, udiše razbacane delove njegove duše, skuplja ih u usta i izbacuje. Pljuvačka se razliva između delova parketa i tu ostaje. Neka ga duša čeka tamo gde se uspavljuje." ...meni ovo odlično. Zašto bi sve oko ljubavi moralo biti stereotipno? Ovo je dakako, po meni, ne baš tako uobičajeno. I baš zato mi je dobro. Ipak...
Ova priča je ostala nejasna i nerazrađena, tko, što, gdje i kako? Likovi su ostali gotovo plošni, ja ih ne mogu vizualizirati. Pa čak ni kad glavna junakinja koja se kljuka tabletama i sanja priče, mašta o neostvarenoj ljubavi...
Fali tu svačega...

saturnica

Pokajnik - s ovom pričom sam imala određenih problema, tako da ne znam što bi rekla. Više puta sam je pokušavala pročitati, ali nije išlo. Već na polu puta zatekla bi se kako čitajući, vrludam mislima. Nije mi uspijevala zadržati pažnju. Nije me uspijevala zaokupiti. I kad bi konačno stigla do kraja, nisam naravno imala pojma o čemu se tu radi. S obzirom na većinu pozitivne kritike, valjda je ipak do mene, a ne do priče.
Trebam li reći da se kajem?:)

Суба

Центар за палијативну негу ,, Sagittarius ,,
Прво, не знам ког узраста је аутор. Ово толеришем ако има до 16 година. Није наивност радње и дијалога толики проблем. колико маса отрцаних израза. На неки начин се лепо снашао у поштовању задатка, мада не бих толико улазио у то пошто ни мени задатак није био јасан до краја. Многе ситне (неопростиве?) грешке су се поткрале. Шта год био узрок, ауторов немар или недовољна писменост, хитно мењати приступ. И ти безбројни придеви, мајко мила... Нека аутор хитно консултује неког од искусних писаца са ЗС.

Још сам мали
Дао бих јој три бода али крај је све зезнуо. Буквално сам се изнервирао. Какав бре Демијан?!? Дај бре Србине, прича је била сјајна и без омажа америчком срању. Стварно ми је жао.

Рашомонска сексалица
Није ово за мене. Живахно, да. Али нападно, претенциозно, превише дијалога. Ја овакве ствари никада не читам, нити желим. Нисам за ово, ноу ср.

Бифе "Цер"
чини ми се да би сваки крај био бољи од понуђеног. Да је било, онако диландоговски, да се главни лик преселио у свет креиран грижом савести, било би сасвим довољно. Овако, земљотрес у Румунији није ме протресао. Упркос свему, било ми је занимљиво дотад.

Хедвигова аудиција тврдих бомбона
Е, коначно правда! Упркос незанимљивом стилу приповедања, овешталим изразима и незграпним реченицама. Таман кад сам помислио да је у питању 'Српски филм' писац ми дао нешто паметније.

Джон Рейнольдс

Quote from: Джон Рейнольдс on 17-01-2013, 00:46:52
Сад видим да је Сатурница већ написала за лепру.

Кимура. Извињавам се.

#Τζούτσε

scallop

Baldisali? Umorili se? Mrzi vas?

Primetio sam da se komentarišu najčešće prve tri priče na spisku. Posle se, kao, umorimo. Da se neko nije zakačio za "Mariju" ni o toj priči ne bismo imali ništa. Jedan period imasmo dobar običaj - ispišu se komentari za sve priče, pa se potom postuju. Čini se mnogo? Ma, nije mnogo, većina je to uspevala kad je bilo i dvadesetak priča.

Josephine

Oprostite, scallope, nekako sam obeshrabrena da komentarišem tvrdnjama da "umišljam da su mi komentari relevantni"... Pa mi se i ne pišu.

Da bih bila u potpunosti fer, obznaniću da je Rašomonska seksalica moja priča, da je učesnici ne bi komentarisali, jer ne mogu da uzvratim komentarisanjem.

:)

scallop

Eh, mislio sam da je tvoja jedna druga priča. Šteta. Na tvoje pisanje mnogo utiče trenutno raspoloženje.

Što se tiče komentarisanja svi mi umišljamo da su nam komentari relevantni. Voleo bih da moji jesu, ali znam da su opterećeni i ličnim stavom. Objektivnost nam i nije prirođena.

Kimura

Slažem se da je komentarisanje svih priča dobar običaj i trudila sam se da ga ispoštujem.
Što se ''Rašomonske seksalice'' tiče, ta priča je već komentarisana.

Kimura

Eh, Scallope, ja upravo na vašu objektivnost računam :lol:

Josephine

Quote from: scallop on 17-01-2013, 15:25:13
Eh, mislio sam da je tvoja jedna druga priča. Šteta. Na tvoje pisanje mnogo utiče trenutno raspoloženje.

Ta, što šteta? Nije baš toliko loše napisana... :) Ne mislim na vas, na vas ne bih mogla da se ljutim ni da mi ubijete babu.  :lol: Mislim na Džeka i kompaniju, ne učestvuje mi se više na radionici, ne analiziraju mi se priče... Možda nekad, opet...

Quote from: kimura on 17-01-2013, 15:26:36
Slažem se da je komentarisanje svih priča dobar običaj i trudila sam se da ga ispoštujem.

Jedan od razloga zašto me radionica više ne interesuje je i taj što su došli instant pisci sa instant supa (ili krompir pire) komentarima. Novajlije, prevrtite malo stare topike. Bilo je učesnika koji su veoma dugačkim analizama pratili priče. Jedna do dve rečenice o pričama je sramota i potpuno degradiranje radionice.

Takođe, dosta smo pričali o tome da oni koji ne znaju da analiziraju elemente tuđe priče, i to podrobno, ne znaju ni da pišu.

S tim u vezi:

Quote from: kimura on 17-01-2013, 15:26:36

ne, uopšte nije komentarisana. Štaviše, sve što je o njoj rečeno - smešno je i dokazuje da retko ko ovde ume da čita.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 17-01-2013, 15:31:19
ne, uopšte nije komentarisana. Štaviše, sve što je o njoj rečeno - smešno je i dokazuje da retko ko ovde ume da čita.

Ништа не брини. Добићеш детаљну анализу али не пре сутра... поподне, можда тек увече.

#Τζούτσε

Kimura

D. ne napreži se, uvrede nepoznatih ljudi mi ništa ne znače. Značio bi mi komentar ''starog'' učesnika, ali pošto tebe priče ne zanimaju xyxy

Josephine

Quote from: kimura on 17-01-2013, 15:34:05
D. ne napreži se, uvrede nepoznatih ljudi mi ništa ne znače. Značio bi mi komentar ''starog'' učesnika, ali pošto tebe priče ne zanimaju xyxy

:)

ova radionica je stvarno postala sprdnja.  :lol:

Джон Рейнольдс

Врата су клик иза белог иксића на црвеној подлози, горе десно.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: kimura on 17-01-2013, 15:34:05
ali pošto tebe priče ne zanimaju xyxy

pa, zavisi čije - ako su novajlije u pitanju, onda da, svakako me zanimaju.

ostale, ako ne ispunjavaju standarde solidne i inteligentne priče - ne, ne zanimaju me. žao mi je.

scallop

Josephine

Quote from: scallop on 17-01-2013, 15:43:56
Drama queen.  xqueen1

xrofl

ja??? ih, bre, scallope... dosta sam i izdržala. vreme je da pišem za sebe, a ne da komentarišem druge. smorila sam se, a rezultati tanki. prevashodno zbog sujete novajlija. meni je boban, bre, pre godinu dana vratio priču i rekao "ovo je užasno, šta si to napisala, jebote!", lord mi uvek kaže brutalnu istinu ("izbaci to i to, guši priču, ne prepričavaj, ne objašnjavaj") i ja ih slušam.

nema šanse da više bacam bisere pred... sujetne. čuvam se za sebe odsad.

Džek

Džek, Džek, Torta, Džek i kompanija, Džek, Torta, svi redom nemaju pojma, cmok prk cmok prk, tvrde bradavice, ruka klizi niz butinu, tražim ljubav, MT:S falusi, Džek, Torta, pretnje na Fb...

Ništa joj drugo nije u glavi sem spomenutog. Nije lako biti D. Nije čudo što sve redom vređa, izgleda da sam njeno ogledalo u koje se ne sme pogledati pa bi ga najradije razbila a ne može :)

Jadno stvorenje, zaista. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

to je zato što je tvoje osrednje pisanje i napredno lajanje uništilo ovu radionicu.

mediokriteti uvek zavladaju. na kraju.

scallop

Mediokriteti nikada i nigde ne bi zavladali da se kriteti nisu smorili.

Lepe rečenice na Radionici se ne razlikuju od tipfelera - navode na pogrešne zaključke.

Nikada nisam naseo na dobar stil radioničke priče - Hrundi nije na nju došao da nešto nauči, nego da nam pokaže.

Komentar je kao stojko, džaba dugačak ako ne odradi posao.

Kimura

Da li ovo znači da je komentarisanje završeno?

Džek

Ne kontam kako je moje osrednje pisanje (koje je po rezultatima i učinku daleko bolje od tvog spisateljskog vapaja za onom stvari) moglo da uništi radionicu, koja sasvim lepo fercera dok se ti ne pojaviš i pretiš ponovo svojim odlaskom.

Moj kung fu je jači od tvog, moje priče bolje a moj šarm -neprevaziđen. Crkni od muke.

Ajd' sad', vozi dalje. Rakla si da ideš? Putuj igumane.

Kimura, što se mene tiče, nije. Nikako da se sastavim sa vremenom a kada ga imam, moram da se branim od one.

scallop

Džek, ovo ti je poslednje upozorenje sa moje strane: Okani se ćorava posla i nemoj slučajno da se objašnjavaš sa mnom posle ovoga posta.

scallop

Kimura, komentarisanje nije završeno, nedostaje nekoliko očekivanih korisnih komentara. Nadam se da ćemo ih dobiti.

Džek

Bife Cer- Ova priča me držala dinamikom koju narator na momente usiljeno nameće. Sam tok radnje, kao i priča, drži vodu ali zahteva pažljivije čitanje. Nazirem simboliku u pojedinim segmentima ali nisam uspeo da je prokljuvim. Takođe mi deluje kao da je priča kompresovana, tj, zahteva više prostora, karaktera, da bi se pružila pred čitaocem mnogo jasnije, ali ne previše, izgubila bi time na dinamici. Pripovedanje na momente štuca nezgrapnim rečenicama za koje mislim da su rezultat ograničenja u karakterima. Sve u svemu, malo joj fali da od dobre postane vrlo dobra priča. (namerno nisam napisao odlična jer takva vrsta priča nije moja šolja čaja)

Hedvigova audicija – Na radionici se vežbamo ispisu i lepom pripovedanju, sadržaj pokušaja ne bi trebalo da utiče na konačni sud o uradku jer se time zalazi u subjektivnost. Po meni, ova priča je lepo i pismeno napisana, taman kako treba da se ne oseti teskoba ograničenja. Nisam zapazio suvišna objašnjenja ni prepričavanja. O sadržaju ne bih.

Džek

Pokajnik- Pokušaj po mom ukusu. Uživao sam čitajući ga. Nemam nikakve zamerke na pripovedanje, meni lično godi. Sjajna atmosfera. Poslednja rečenica odskače od narativnog toka i odlično zatvara priču. Ko god da je napisao, čestitke.

Humanitarac
– Meni ovo ne liči na priču u kojoj podrazumevam uvod, zaplet i kraj. Liči mi na epizodu neke serije, na čijem kraju je autor mogao da ispiše ,,nastaviće se"
Obiluje bespotrebnim objašnjenjima i nezgrapnim konstrukcijama. Pokušaj sasvim lepo može i bez prolaska nepoznatog gospodina koji je tu uguran samo da se ispoštuje zadatak. Ne razumem šta je autor hteo sa tom pričom, nadam se objašnjenju u jednoj rečenici.

saturnica

Sadrzaj price je nebitan?. A sto je onda bitno? Ja sam mislila da je aposolutno sve bitno, od gramatika do stila, da ne govorimo o sadrzaju i zanimljivosti, pa i cak i cinjenice da prica ne smije preci 6000K.
Dakle, niti jedan faktor nije za zanemariti.
Prica koju si spomenuo meni je na primijer krajnje :(  Nemama je volje niti komentirati.
Ali eto, ljudi smo, pa samo subjektivni,drugacijih svjetonazora, kulture i obrazovanja, svasta pri tome moze utjecati na konacnu prosudbu.

Skalar

Хм, чини ми се да сам запазио  :-D  нешто интересантно - драга Д. је до сада увек чекала (углавном свађајући се) да приче коментарише Скалоп, евентуално Јевтра или још неко од меродавних, а тек онда је и сама давала коментаре, у којима је износила ставове идентичне углавном Скалоповим, само речене на један други начин, мало упаковане у шарени папир. Шта хоћу рећи са овим? Па сигурно не да је оригинална, него да је опрезна у својој мудрости чекања и тумачења грмљавине са врха планине.  xrofl

Ајд сад.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Skalar

Quote from: D. on 17-01-2013, 18:17:36
vi ste svi ovde ludi (od sujete).

Ништа погрешније ниси рекла до сада.

saturnica

A sad da se osvrnem jos jednom na primijedbu gospodice D., da ovdje nitko od radionicara ne zna komenitarati i da onaj koji to zna ciniti, ujedno zna i dobro pisati i price.
Kad bi to tako bilo, onda doticna persona ne bi napisala pricu kakvu je napisala, vec bi to sigurno bio uradak koji bi svima prisutnima dah oduzeo. Koliko mi je bilo vidjeti, svi bez problema disemo.
Duzina komentara nema veze s tvrdnjom da se to zna ili ne zna raditi.
I s malo rijeci se zna puno reci.
Eto, ja mozda ne znam. I sto sad da radim?

Josephine

Quote from: saturnica on 17-01-2013, 18:22:04
D., da ovdje nitko od radionicara ne zna komenitarati i da onaj koji to zna ciniti, ujedno zna i dobro pisati i price.

ja ovo nikada nisam rekla. rekla sam da oni koji ne znaju da analiziraju, ne znaju da pišu. za upoznavanje osnovnih zakona logike dovoljno je pogledati srednjoškolski udžbenik. lična logika ogleda se i u logici napisanog dela. kod vas se to izrazito vidi. u negativnom smislu, naravno.

scallop

Quote from: Skalar on 17-01-2013, 18:15:51
Хм, чини ми се да сам запазио  :-D  нешто интересантно - драга Д. је до сада увек чекала (углавном свађајући се) да приче коментарише Скалоп, евентуално Јевтра или још неко од меродавних, а тек онда је и сама давала коментаре, у којима је износила ставове идентичне углавном Скалоповим, само речене на један други начин, мало упаковане у шарени папир. Шта хоћу рећи са овим? Па сигурно не да је оригинална, него да је опрезна у својој мудрости чекања и тумачења грмљавине са врха планине.  xrofl

Ајд сад.

To apsolutno nije tačno. I Skalar piše iz neke svoje mrziteljske pozicije. Ljut sam strašno na D., ali me to ne ometa da svoju averziju svedem u komentarima samo na odbojan stav prema hororu. I Saturnicu bih molio da suzi svoje ratobornosti, sigurno bismo mogli da budemo i saglasniji. 

Josephine

a što ste vi ljuti na mene? zato što vam govorim šta iskreno mislim? lažovi su gori, 100%.

i ja nosim deo odgovornosti za radionicu. opet 100%.

Džek

QuoteSadrzaj price je nebitan?. A sto je onda bitno? Ja sam mislila da je aposolutno sve bitno, od gramatika do stila, da ne govorimo o sadrzaju i zanimljivosti, pa i cak i cinjenice da prica ne smije preci 6000K.

Naravno da je bitan, al' van radionice. Ovde se, kao što sam napomenuo, vežba sam ispis, pripovedanje i baratanje rečima. Priča tu dođe kao podloga. Nije sporna imaginacija učesnika i da li će nešto smisliti, nego zanat kako smišljeno staviti na papir.

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 17-01-2013, 18:42:45
QuoteSadrzaj price je nebitan?. A sto je onda bitno? Ja sam mislila da je aposolutno sve bitno, od gramatika do stila, da ne govorimo o sadrzaju i zanimljivosti, pa i cak i cinjenice da prica ne smije preci 6000K.

Naravno da je bitan, al' van radionice. Ovde se, kao što sam napomenuo, vežba sam ispis, pripovedanje i baratanje rečima. Priča tu dođe kao podloga. Nije sporna imaginacija učesnika i da li će nešto smisliti, nego zanat kako smišljeno staviti na papir.
...ne mogu reci da ovo razumijem, al ajde, da ne pilam...

saturnica

Quote from: scallop on 17-01-2013, 18:38:37

Ајд сад.

To apsolutno nije tačno. I Skalar piše iz neke svoje mrziteljske pozicije. Ljut sam strašno na D., ali me to ne ometa da svoju averziju svedem u komentarima samo na odbojan stav prema hororu. I Saturnicu bih molio da suzi svoje ratobornosti, sigurno bismo mogli da budemo i saglasniji.
Ja sam uvijek za suglasje akorda!

Skalar

Quote from: scallop on 17-01-2013, 18:38:37

Ајд сад.

I Skalar piše iz neke svoje mrziteljske pozicije.

Богами, госн Скалопе, ни ти ништа погрешније до сада не рече. Ако ико има интереса да се на радионици доказује, учи нешто, не учи, лечи комплексе, свађа се, тражи љубавног или сексуалног партнера итд ја баш нисам од тих. А поготово никога не мрзим, јер ми је мржња страна емоција. Превише сам зла видео и искусио да бих себи у овом кратком ходању по Земљи дозволио да ми мржња одузима драгоцено време. Неки радионичари су ми мање симпатични, неки више, али немам интерес било кога од њих да мрзим, јер нам се животи, каријере и струке не преплићу, а вероватно се неће ни преплитати. Што не значи да не бих волео неке и приватно упознати (нпр. Џека, Д. Хрундија, Стеву, Стипана, тебе...). Ту сам зато што сам нешто некада раније пискарао, доста неуспешно као што напоменух (али немам проблем са тим) и што и дан данас волим да прочитам добар СФ, Ф и Х у некој краћој форми. Хм, признати морам да волим и мало да их подбодем  :cry: . Али, кад нешто приметим, онда је то сигурно тако, а сигурно је то да је Д. до сада увек чекала твоје и још нечије коментаре па онда и сама коментарисала.

Skalar

Quote from: D. on 17-01-2013, 19:04:14
ludi i zli.

Баба ти је луда и зла, јес чула. Ајд наведи бар један радионичарски круг кад си ти прва изнела своје коментаре, или бар пре Скалопа. Ако то покажеш извинићу ти се јавно, као што и приличи фино васпитаном чикици.

Kimura

scallop

Jevtropijevićkini i moji komentari se razlikuju ko.... ne smem da napišem koliko. Jevtropijevićka ne propušta da bude malo i emotivna i više je usredsređena na rukopis. Ja posmatram celinu, odnosno, sve elemente priče od konstrukcije do karakterizacije likova.