• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 26 - februar 2013 - ZADATAK

Started by Boban, 11-01-2013, 20:51:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Rekoh da odmaram ovaj krug... sem ukoliko me prsti ne zasvrbe.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

Nešto se ne sećam šta si rekao. Ali, nije važno, uskoro ćemo saznati da li si porekao.

NdZodiac

Džek

Quote from: kimura on 04-02-2013, 00:22:35
Nešto se ne sećam šta si rekao. Ali, nije važno, uskoro ćemo saznati da li si porekao.

Jesam. Doduše, nisam rekao ali sam napisao, mislim baš u ovoj temi :)

Lord Kufer

Eto vidite: "odmaram ovaj krug" - tipični kolokvijalizam koji se provlači u pričama.

To, i izjave tipa: "neki dan", "jedan dan" i sl.

Tako vam je to kad se jezik uči od TV enkora i sportskih novinara 8-)

Josephine

Džek

Hvala na reklami, to je forum gde dogovaramo projekte i postujemo priče za iste, u skrivenom delu.
Verujem da bi đavolu dala dušu samo da zaviriš tamo...

Josephine

Lord Kufer

Što se tiče specifilčnih zahteva u pisanju priče, objasniću i to, mada je Skalop to već učinio:

Priča treba da ima sledeće elemente:
1.   Kratki uvod – jedan pasus.
2.   Dve jasno razlučene scene (zaplet i rasplet).
3.   Kratki zaključak, u kojem ne sme da se objašnjava bilo šta što je neposredno u vezi s pričom.

Uvodni deo priče služi da se uspostave bitni parametri, čime se čitalac priprema za priču - uvodi se u atmosferu, pravila igre, okruženje, neobično poznanstvo i sl. tome.

Kratkoća priče uslovljava broj scena koje se mogu efikasno opisati. Naravno, moguće je načiniti više od dve scene, ali ovo je optimalno rešenje.

Kratki zaključak je najbitniji. Svrha ovoga je da se izbegne najčešće činjena greška, čak i kod iskusnih pisaca.
Bilo kakvo objašnjavanje narušava autoritet pisca, jer zvuči kao pravdanje. Suštinske stvari za priču treba umetnuti u samu priču, što neprimetnije to bolje. Ali moraju da budu tamo. Ukoliko nisu u tekstu, onda se pribegava ovakvom završetku i to je znak da je pisac ispod nivoa zadatka.
Gledajte na to ovako: neko priča vic i na kraju, umesto panč-lajna, krene da objašnjava u čemu je štos i time pokvari celu priču.

Kimura

Kao što rekoh, jedva čekam da vidim kako su i koliko ispoštovani ovi specifični zahtevi.

Džek

Quote from: D. on 04-02-2013, 01:20:50
ali već sam zavirila tamo

Ne u tajni deo, ne možeš niti ćeš ikada. Da samo znaš šta sve ima tamo, kakvih čudesa, kakvih priča...

Stipan

Quote from: scallop on 03-02-2013, 20:44:10
Stipana molim da se vrati linkovanju svojih priča koje su prošetale Radionicom.

Može Stipan i da pokupi prnje zauvek iz radionice, ne brini se ti ništa Scallope.

scallop

Ne bi bilo loše. Neko vreme. Mnogo si zabrljao ovde.

Kimura, Kufer ne postavlja specifične zahteve, on objašnjava osnovne zahteve.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Jedva čekam da vidim kako su i koliko ispoštovani osnovni zahtevi.

Hrundi V. Bakshi

Zadatak je isti kao i svaki drugi, samo što je ovoga puta "nacrtano".

scallop

Stalno spoticanje traži "crtanje". Najčešći problem radioničara je neizbalansirana priča.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hrundi V. Bakshi

scallop

Naučite vi najpre da izbalansirate priču. Za egzibiciju uvek ima vremena.

Boban

Devet hrabrih za ovaj mesec:

Augustin u fabrici čudesa
AV!
Bepova ladica
Caribog
Ispred vrata
Kozadelavita
Krevet, krevet jarane!
Poklon prošlosti
Šta ćeš biti, kada ne budeš bio
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loni

Šta ćeš biti kad ne budeš bio? Kozadelavita.
AV!

Naslovi su ekstra!

saturnica

Quote from: Loni on 04-02-2013, 14:09:54
Šta ćeš biti kad ne budeš bio? Kozadelavita.
AV!

Naslovi su ekstra!
Da, slažem se. I meni...:)

D.S.B.

Quote from: kimura on 04-02-2013, 00:17:55
DSB (ovo mu je najbolja tema, napisao čak TRI priče  xfoht)!

Bez mene ovaj put. Onu četvrtu još nisam završio, pa tako...

Kimura

Nisi među hrabrima? Baš mi je žao!

D.S.B.

Džek

Možda je naslov priča, a mi uzalud čekamo...

Kimura

Nemoj tako, ja jedva čekam da pročitam ono što piše ispod ''Av!''.
Možda su priče tako loše da Boban nema srca da ih postavi?

scallop

Među pričama će standardno biti 20% upotrebljivih priča, jer ova generacija još nije istegla svoje vijuge. Šteta. U ovom krugu je mogao da mi se ispuni san da još jednom budem deveti i - poslednji.

Kimura

Quote from: scallop on 05-02-2013, 09:20:45
Među pričama će standardno biti 20% upotrebljivih priča, jer ova generacija još nije istegla svoje vijuge. Šteta. U ovom krugu je mogao da mi se ispuni san da još jednom budem deveti i - poslednji.

Iza ''još' kao da se skriva izvesna vera u ovu generaciju!

scallop

Stavio sam "još" jer nada umire poslednja. Radionica je hendikepirana već pola godine, jer su novi učesnici više svedoci sukobljavanja, a manje saradnje. Osnovni razlog za nervozu su:
1. Zaokupljenost vođe ovog projekta Bobana svojim eksperimentallnim poslovnim poduhvatima, što je izazvalo neurednost u realizaciji mesečnih ciklusa i katastrofalno kašnjenje ZS 20 koji bi jasno pokazao prave domete Radionice. Mesečni ciklus je sada uravnoteženiji, a valjda će i taj broj Znaka Sagite da se pojavi. Samo da se domognem Bobana i pridavim ga do kraja.

2. Otupljenost oštrice komentara priča gde smo izgubili (privremeno, nadam se) ocenu pismenosti priča, pa imamo samo ukupni komentar Kuferov i moj.

3. Izostanak kvalitetnih autora koji su povremeno jako podizali konkurentnost mesečnih ciklusa, pa je srednja vrednost kvaliteta priča opala.

Najveća nevolja je "šutiranje ispod stola" u kome novi učesnici pokušavaju da se snađu, a ono je najgori i najnepoželjniji deo naših mesečnih aktivnosti.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

saturnica

Kimura

I kreveti. I ladice. I paketi. I jedna zaista dobra priča, koja je malo, samo malčice zaobišla temu. Ipak, ta priča je moj favorit, bez konkurencije.

Kimura

Jednom sam promašila, a sada sam gotovo sigurna da je najbolju priču u ovom krugu pisala Saturnica, koja nam se svima požalila da joj je 6000 karaktera tesno.
Radionicom vladaju mrzitelji prideva, stalno čitam preporuke tipa ''izbacite suvišne prideve'', kao da su pridevi vaške ili tako neki paraziti.
Sad, u ovoj, više nego dobroj priči, nema viška prideva, ali zato imamo nekoliko suvišnih rečenica. Te rečenice nisu ni ružne ni glupe, ništa ne kvare, ali i ne doprinose.

pokojni Steva

Quote from: kimura on 06-02-2013, 15:35:40

Radionicom vladaju mrzitelji prideva, stalno čitam preporuke tipa ''izbacite suvišne prideve'', kao da su pridevi vaške ili tako neki paraziti.

Bogo moj! Eto ti, sedi, čitaj ... I, tako nekako, plači.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Loni

Bez ikakvog foliranja reći ću da je ovaj krug možda i najbolji od svih dosadašnjih!

Toliko se svađamo oko budalaština, a možemo da podržimo jedni druge u vezi s pisanjem
jer evidentno je da ima nadarenih.
Neko ima dar za jezičke bravure, neko drugi za ideju, treći za obrt, fabulu itd.

Uživao sam u krugu i verovali ili ne ima čak 5 priča kojima bih dao maksimalnu ocenu.
Teško je odluičiti koja je najbolja,
a čak i ostale su dosta zanimljive. S razlogom što dve sadrže prepričavanja koja su suvišna,
a dve imaju dobru ideju, ali bi mogla da imaju i bolja rešenja.

Sve u svemu super krug.
Za razliku od recimo novenbarskog i decembarskog gde sam bio skoro potpuno nezadovoljan

Josephine

Quote from: pokojni Steva on 06-02-2013, 15:55:41

e, gle ga sad? pa meni si preporučio da više ne pišem u radionici, da dolaze novi, drugi... a ti se sad ovde žestiš? a što ti možeš, a ja ne mogu??  :lol: :lol: :lol:

Josephine

Quote from: Loni on 06-02-2013, 15:59:34
Neko ima dar za jezičke bravure, neko drugi za ideju, treći za obrt, fabulu itd.

pa neka svi zajedno napišu jednu priču. ovako u delovima ne vredi ništa  :lol:

Kimura

pokojni Steva

Quote from: D. on 06-02-2013, 16:00:26

Quote from: pokojni Steva on 06-02-2013, 15:55:41

e, gle ga sad? pa meni si preporučio da više ne pišem u radionici, da dolaze novi, drugi... a ti se sad ovde žestiš? a što ti možeš, a ja ne mogu??  :lol: :lol: :lol:

Deci sam obećao, pa se toga držim. Znaš ono, dok spavaju povlačim za palce, i tako to. A Kimura se namešta, da te Bog skloni i sačuvao...
Nema veze s pričama, nisam ih čitao, možda ću.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Quote from: kimura on 06-02-2013, 16:05:59
D, zašto si zlobna?

to se ne zove zloba, već istina. ili zaista misliš da nečiji talenat za obrt čini genijalno literarno delo? ovde se uči celina kroz savlađivanje delova, a ne delovi kroz savlađivanje celine. tu je bitno napraviti razliku. loni samo muti vodu.

Kimura

Loni govori sa svoga stanovišta, a svako od nas neka ceni da li će i koliko će njegovo mišljenje uzeti za ozbiljno. Zašto tebe to uznemirava?
Iznesi svoj stav (i argumente pride) nasuprot njegovom, piši, učestvuj i komentariši ili nemoj ništa od toga - ako smatraš (ti, ne Steva) da ti ovde nije mesto.
Meni ovo nije najbolji krug. Dopada mi samo jedna priča i pri glasanju ću morati da iščeprkam još dve.

scallop

Što reče KUfer: "Kutije, kutije...", a Kimura dodala: "Paketi i poneki krevet..." Kad je tema ekserima zakucana, onda priče vise onako kako ih obesimo. Uprkos tome, većina nije poslušala savet da se poštuje šema: zaplet, rasplet, poenta. Ima priča u kojima je potrošeno dve trećine na uvod, pa posle nije čudo da je poenta prepričavanje. Ili vic. Kad pređemo na komentare prstom ću ih pokazati.

Loni, ovaj krug, kao i većina ostalih, ima dve priče kojima bismo mogli nešto dodati pa da budu dobre, a sve ostalo ćemo tegliti na leđima, pa ako ispustimo neće biti štete. Pokušaj jednom da budeš promišljen, možda budemo imali i neku korist. Ovako samo zamajavaš autore.

Onaj koji je napisao priču koja je "slična" mojoj priči u prethodnom kolu, savetujem da ih čita zajedno i vidi gde je razlika.

Josephine

Quote from: kimura on 06-02-2013, 16:19:22
Zašto tebe to uznemirava?

možda zato što mi i dalje pripisujete zlobu onda kada ne razumete šta govorim ili ne razumete moju motivaciju?  8) naravno da sam uznemirena, jedan psiholog mi je rekao da je takvo rezonovanje (osuda usled nerazumevanja) odlika nezrelih ličnosti.  :lol:

scallop

Josephine

Quote from: scallop on 06-02-2013, 16:21:22
Uprkos tome, većina nije poslušala savet da se poštuje šema: zaplet, rasplet, poenta.

i onda tvrde da je jedan od boljih krugova...  :roll:

Josephine

Quote from: scallop on 06-02-2013, 16:23:08
Pa, sazri već jednom.

pa ja nikoga ne osuđujem da je zloban. čak ni vas!!!  :lol: :lol: :lol:

scallop

A, šta onda radiš? Sedni, pročitaj priče i posavetuj, ako se već smatraš sposobnom i merodavnom.

Josephine

što da ih čitam kada nemaju zaplet, rasplet, a, što je najgore, ni poentu?  8-)