• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

bosanske plačipičke

Started by Ghoul, 18-01-2013, 19:55:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

IZVINIO SE: Ban Ki Mun nije znao o čemu je pesma 'Marš na Drinu' Generalni sekretar UN Ban Ki Mun se izvinio zbog aplauza za "Maršu na Drinu" koja je izvođena na koncertu koji je u Generalnoj skupštini organizovao presedavajući tog tela Vuk Jeremić

Portparol Ban Ki Muna, Martin Nesirki rekao je da je generalni sekretar Ujedinjenih nacijaizrazio iskreno žaljenje što su neki ljudi uvređeni tom pesmom  i dodao da očigledno nije znao o čemu je ta pesma niti o njenoj upotrebi u prošlosti.
Predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić organizovao je proslavu Nove godine po julijanskom kalendaru i predstavljanje Srbije u velikoj sali Generalne skupštine, čemu je prisustvovao i Ban Ki Mun koji je aplauzom propratio koncert.
Dan kasnije, predstavnici Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama poslali su protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kom navode da su razočarani i veoma uvređeni zbog izvođenja ove, kako kažu, "ozloglašene" i "napadačke" nacionalističke pesme.
Društvo iseljenika iz BiH u SAD kao i Udruženje Srebreničke majke u protestnom pismu Ban Ki Munu su naveli da je "koncert bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH, jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pesmu 'Marš na Drinu'".
-Ujedinjene nacije upoznate s tim da su neki ljudi uvređeni izvođenjem te pesme na koncertu u Generalnoj skupštini u ponedeljak- rekao je portparol generalnog sekretara UN.

Istovremeno, iz Kabineta predsednika Generalne skupštine UN-a Vuka Jeremića saopšteno je, uz iskazano veliko "poštovanje prema svim žrtvama tragičnih ratova u bivšoj Jugoslaviji", da je interpretacija pesme Marš na Drinu pogrešna.

"Marš nema Drinu je pesma koja zauzima centralno mesto u našem sećanju na odbranu slobode od agresora u Prvom svetskom ratu, tokom kojeg je Srbija izgubila oko jedne trećine muške populacije u mnogim bitkama na strani saveznika. Mi smo veoma ponosni na to i hteli smo to da podelimo sa svetom, uz jasnu poruku pomirenja za sadašnje i buduće generacije", navodi se u saopštenju iz Jeremićevog kabineta koje je medijima prosledio njegov portparol Nikola Jovanović.

U Evropi, podseća se u saopštenju, postoji tradicija da se koncerti završe popularnim marševima, pretvorenim u poruku mira.

"Kao što je Radetski marš na koncertima u Beču, tako je bilo i sa Maršom na Drinu u Njujorku u ponedeljak", zaključuje se u saopštenju iz Kabineta Vuka Jeremića.
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Zanimjivo je to, Radetski marš na istom mestu teško da bi izazvao ičiju reakciju a Lili Marlen bi.

lilit

i dalje ne mogu da verujem da je VJ iko dao bilo kakav posao al biće da sam ljubomorna.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Dzimi Gitara

Quote from: Meho Krljic on 18-01-2013, 22:03:16
Zanimjivo je to, Radetski marš na istom mestu teško da bi izazvao ičiju reakciju a Lili Marlen bi.

A Lili Marlen je ljubavna pesma, koja se pevala sa obe strane nišana. Svi su hteli da je pevaju osim Tome Zdravkovića.

Čini se da će sa revitalizacijom rajha uz tihu reviziju tzv. "pobedničke" istorije polako doći i do rokade poželjnih simbola.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

-_-

Quote from: Ghoul on 18-01-2013, 19:55:41
IZVINIO SE

Sad kazu da nije.
Tj. preciznije:

QuotePortparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Bana Ki-muna Martin Nesirki
ponovio je danas da je prvi čovek UN samo izrazio žaljenje ukoliko su se neki ljudi našli pogođeni zbog pesme "Marš na Drinu",
ne pomenuvši izvinjenje kako su juče neki mediji preneli njegovu izjavu.

Blic - Banov portparol: Nije bilo izvinjenja UN zbog pesme "Marš na Drinu"

scallop

Quote from: lilit_depp on 18-01-2013, 22:34:15
i dalje ne mogu da verujem da je VJ iko dao bilo kakav posao al biće da sam ljubomorna.

Biće da si ljubomorna, a i više od toga. Ili si, možda i ti pogođena sviranjem "Marša na Drinu"?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Ма бре да се забране те великосрпске песме! Само нас брукају у свету. И тај Јеремић је примитивчина тешка заостала, мислим да нема ни најновију верзију "ајфона".
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

upravo kad pomislim da srbija ne moze vise potoniti... ah. bravo za vuka! kao da je krizanac skalopa, anomandera, gula i agote.

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 18-01-2013, 22:03:16

meho je, zapravo, biljana srbljanović!!!
evo šta je ova tvitnula pod svojim tvit-umjetničkim imenom:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/363319/Biljana-Srbljanovic-Jos-jedna-pobeda-Jeremica-i-od-najbanalnije-proslave-napravio-je-problem-za-Srbiju

samo još da mi neko objasni sličnost između te dve pjesme... :roll: xrotaeye

mac

Nacisti su promovisali Lili Marlen, i to je njihovo čedo i projekat. Marš na Drinu je nastao u Prvom svetskom ratu, i često se čuo samo zato što nešto mora da bude prvo po popularnosti. Koliko ja znam nije bilo nekakve kampanje u kojoj bi se Maršem simbolizovao srpski ekspanzionizam.

Koji god srpski marš da se svira dežurne žrtve bi negodovale, ali ja zapravo i ne znam za druge srpske marševe.

Ghoul

Quote from: mac on 19-01-2013, 02:25:50
Koji god srpski marš da se svira dežurne žrtve bi negodovale

+ dežurne žene u crnom, dežurni zosko, dežurna lilit... i ostali koje niko nije pito da prave playlistu za ovu konkretnu žurku.

Skalar

Quote from: Boris on 18-01-2013, 22:59:42
Quote from: Ghoul on 18-01-2013, 19:55:41
IZVINIO SE

Sad kazu da nije.
Tj. preciznije:

QuotePortparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Bana Ki-muna Martin Nesirki
ponovio je danas da je prvi čovek UN samo izrazio žaljenje ukoliko su se neki ljudi našli pogođeni zbog pesme "Marš na Drinu",
ne pomenuvši izvinjenje kako su juče neki mediji preneli njegovu izjavu.

Blic - Banov portparol: Nije bilo izvinjenja UN zbog pesme "Marš na Drinu"

Ма какво извињавање, није он несрећни Тадић да иде около и извињава се и ком треба и ком не треба. А овима што се буне због "Марша на Дрину" свакако не треба да се извињава. Ни он ни било ко други. И низашта.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Dzimi Gitara

Osim što neznalice pokušavaju da ih povežu kao "ratne" pesme, jedino što ih povezuje je vreme nastanka.

Marš na Drinu je Binički komponovao nakon Kolubarske bitke i posvetio je poginulom pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, jednom od komandanata Gvozdenog puka. Nemaca, Hrvata i ostalih Austrougara, koji su pokušali da preko Drine slome Srbiju, bilo je više od 400 000, a Srba oko 250 000. Živojin Mišić je međutim bio daleko veštiji vojskovođa od Oskara fon Poćoreka i posle iscrpljujućih borbi Srbija je izvojevala jednu od najvećih i najznačajnijih pobeda u ratu 1914-18. Najznačajnijih ne samo za Srbiju, već i za saveznike, jer je Austrougarska morala da nastavi da se bori na tri fronta. Reči pesme svi znamo i apsurdno je zamarati se i pravdati ih bilo kome.

Lili Marlen, meni veoma draga pesma, je napisana 1915. Napisao ju je jedan nemački vojnik, pod nazivom "Pesma mladog vojnika na straži". Pesma govori o njegovoj čežnji za devojkom, za koju se pita da li će je ikada ponovo videti. Muzika je komponovana malo pre početka Drugog svetskog rata. Postala je popularna među nemačkim vojnicima. Navodno je Gebels bio protiv ovakvih sadržaja i zabranio je emitovanje pesme. Okupirani Radio Beograd je međutim, u nedostatku drugih ploča često puštao baš tu sa Lili Marlen. Pesma dakle, baš iz Beograda počinje da se sluša širom sveta, a navodno ju je Romel posebno voleo i dopuštao svojim vojnicima da je slušaju, pa je zato često nazivaju i "Himnom pustinjskih ratnika". Pesma je ubrzo prepevana i na engeski, a danas je najpoznatija verzija koju je pred američkim vojnicima izvodila Marlen Ditrih. U nastavku rata, ista pesma se, na različitim jezicima pevala na svim stranama. Posle rata, ona je kod nas postala simbol nemačke okupacije.

Biljana Srbljanović je dakle, po ko zna koji put pokazala svoje neznanje i potrebu da još jednom opravda svoj časni orden. Ali ne bih na nju trošio vreme.

Ovo sam se raspisao kao odgovor na Gulovo pitanje, inače smatram da je svako pravdanje najplemenitijih simbola srpske istorije, bilo kome, ne samo nedostojno, nego i kukavičluk.  Uzgred rečeno, fruška Marseljeza, napisana takođe u jednom ranijem ratu protiv Austrougara, poziva svoje građane da ustanu na oružje i natope zemlju krvlju neprijatelja.

Moje lično mišljenje je da je Marš na Drinu trebalo da bude himna Srbije, jer je to valjda jedina pesma koju imamo a da je vole i partizani i četnici, i vernici i ateisti, i cigani i grobari, i automehaničari i pekari. A ima i kolce na kraju, za proslavu kad se proteraju dušmani.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Lord Kufer

Srbi nikad nisu oslobađali Sloveniju i Hrvatsku. Kakve su to gluposti?

Джон Рейнольдс

Quote from: Dzimi Gitara on 19-01-2013, 03:30:09
Moje lično mišljenje je da je Marš na Drinu trebalo da bude himna Srbije, jer je to valjda jedina pesma koju imamo a da je vole i partizani i četnici, i vernici i ateisti, i cigani i grobari, i automehaničari i pekari. A ima i kolce na kraju, za proslavu kad se proteraju dušmani.

"На Дрину" је ваљда и био изгласан на неком од оних Милошевићевих бесмислених референдума, сећам се, гласо сам.  :lol:  Сад сам још сигурнији да је то био прави избор.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

Quote from: mac on 19-01-2013, 02:25:50
Nacisti su promovisali Lili Marlen, i to je njihovo čedo i projekat. Marš na Drinu je nastao u Prvom svetskom ratu, i često se čuo samo zato što nešto mora da bude prvo po popularnosti. Koliko ja znam nije bilo nekakve kampanje u kojoj bi se Maršem simbolizovao srpski ekspanzionizam.

Koji god srpski marš da se svira dežurne žrtve bi negodovale, ali ja zapravo i ne znam za druge srpske marševe.

uopce nije bitno kako mi srbi dozivljavamo mars na drinu. i koliki legalisti znamo biti.
posve nam je jasno da ce taj pjesmuljak izazvati kontroverze. ali sta da radimo kad nemamo glasbene bastine, a kamo li nesto lijepo i normalno po cemu bi nas prepoznali u svijetu...
mislim, koliki covjek mora biti idiot da uziva u ovom cinu? zanemarimo dzona i sl. da ne bi morali iznova definirati pojam "idiot".
neki jeremic radi na svojoj politickoj karijeri. zakapa srbiju, sto izuzetno pozdravljam i cijenim, da se razumijemo, samo da si osigura sto veci kopanj u bliskoj buducnosti. a idioti mu klicu.

Alexdelarge

jeremićev aplauz od 3:30 pa nadalje.  xfoht aplaudira, pogleda u ban ki muna, stisne usne, pa udari još jače. xrotaeye

Viva Vox - MARS NA DRINU, koncert u UN, povodom proslave pravoslavne Nove godine.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Skalar

Ма нееееее, требало је да хор отпева "Устани бане, рвацка те зове, зове". Ко зна, можда би се тад Хунгари бунили, ко сад ове плачипичке што се буне за "Марш на Дрину" - било би интересантно гледати како се бивши господари срде на бивше слуге.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Quote from: lilit_depp on 18-01-2013, 22:34:15

+1

varvarin

Još uvek mi nije jasno šta je Jeremić uradio loše.
Ali sranju nikad kraja.
U današnjoj POLITICI  ovo je tema za reakcije politikologa. Kažu, zamislite - ma, ništa strašno...
A Biljana Srbljanović ladno poredi MARŠ NA DRINU i LILI MARLEN.
A "Njujork Tajms", prema dopisniku, piše da je MARŠ NA DRINU  posvećen jednoj ozloglašenoj bici u Prvom svetskom ratu...
Zašto ozloglašenoj?  Što su u njoj najebali Srednjoevropljani??

Odnosno,jel sad drugi uređuju i naš muzički program??

Josephine

ma ja to nevezano za pesmu. jeremić je prosto tupan.

-_-

Quote from: D. on 19-01-2013, 14:40:27
jeremić je prosto tupan.

Cudno izabrane reci, buduci da je u pitanju najbolji (najsposobniji) srpski politicar
od uvodjenja modernog visestranacja u Srbiju.

To sto nekome (drugim drzavama) ne odgovara njegov rad ili su ljudi malo...
kako da kazem - nepristrasno prihvatili medijska pljuvanja, potpuno je druga stvar.

Josephine

po čemu je najbolji? po tome što je tadićev učenik pa je odmah nakon faxa dobio visoku političku poziciju? ili što na prijemu povodom stipendiranja studenata pred masom u kojoj sam i ja u 12h prepodne kaže "dobro veče svima"?

Ghoul

Quote from: D. on 19-01-2013, 14:49:30
u 12h prepodne kaže "dobro veče svima"?

on je u američkoj vremenskoj zoni!

Josephine

Quote from: Ghoul on 19-01-2013, 15:15:51
Quote from: D. on 19-01-2013, 14:49:30
u 12h prepodne kaže "dobro veče svima"?

on je u američkoj vremenskoj zoni!

da, avion mu je sleteo u odma' u zgradu skupštine, nije ni stigao da vidi dana.  :lol:

Ghoul

čim je video tebe, smrklo mu se.

Josephine

---

uobičajeno je da se sviraju marševi kao poruke mira? ceo svet je blesav
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Josephine

nije ceo svet, samo jeremić. i pola srbije. plus gul.  :lol:

Agota

Quote from: Dzimi Gitara on 19-01-2013, 03:30:09
Osim što neznalice pokušavaju da ih povežu kao "ratne" pesme, jedino što ih povezuje je vreme nastanka.

Marš na Drinu je Binički komponovao nakon Kolubarske bitke i posvetio je poginulom pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, jednom od komandanata Gvozdenog puka. Nemaca, Hrvata i ostalih Austrougara, koji su pokušali da preko Drine slome Srbiju, bilo je više od 400 000, a Srba oko 250 000. Živojin Mišić je međutim bio daleko veštiji vojskovođa od Oskara fon Poćoreka i posle iscrpljujućih borbi Srbija je izvojevala jednu od najvećih i najznačajnijih pobeda u ratu 1914-18. Najznačajnijih ne samo za Srbiju, već i za saveznike, jer je Austrougarska morala da nastavi da se bori na tri fronta. Reči pesme svi znamo i apsurdno je zamarati se i pravdati ih bilo kome.

Lili Marlen, meni veoma draga pesma, je napisana 1915. Napisao ju je jedan nemački vojnik, pod nazivom "Pesma mladog vojnika na straži". Pesma govori o njegovoj čežnji za devojkom, za koju se pita da li će je ikada ponovo videti. Muzika je komponovana malo pre početka Drugog svetskog rata. Postala je popularna među nemačkim vojnicima. Navodno je Gebels bio protiv ovakvih sadržaja i zabranio je emitovanje pesme. Okupirani Radio Beograd je međutim, u nedostatku drugih ploča često puštao baš tu sa Lili Marlen. Pesma dakle, baš iz Beograda počinje da se sluša širom sveta, a navodno ju je Romel posebno voleo i dopuštao svojim vojnicima da je slušaju, pa je zato često nazivaju i "Himnom pustinjskih ratnika". Pesma je ubrzo prepevana i na engeski, a danas je najpoznatija verzija koju je pred američkim vojnicima izvodila Marlen Ditrih. U nastavku rata, ista pesma se, na različitim jezicima pevala na svim stranama. Posle rata, ona je kod nas postala simbol nemačke okupacije.

Biljana Srbljanović je dakle, po ko zna koji put pokazala svoje neznanje i potrebu da još jednom opravda svoj časni orden. Ali ne bih na nju trošio vreme.

Ovo sam se raspisao kao odgovor na Gulovo pitanje, inače smatram da je svako pravdanje najplemenitijih simbola srpske istorije, bilo kome, ne samo nedostojno, nego i kukavičluk.  Uzgred rečeno, fruška Marseljeza, napisana takođe u jednom ranijem ratu protiv Austrougara, poziva svoje građane da ustanu na oružje i natope zemlju krvlju neprijatelja.

Bravo !! xcheers

nikakva izvinjenja ne dolaze u obzir.   nikakve konotacije ne prijavljujemo .drzimo se ko pijani plota price da je pesma nastala u prvom svetskom ratu. ko 50 cent novinar ga pita ko je producirao album a on  stalno ponavlja  upucan sam 9 puta.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

mac

Konotacije ne dolaze sa srpske strane. Zašto bismo mi igrali po tuđoj muzici? Marš je naš.

Josephine

Quote from: Zika Kisobranac on 19-01-2013, 16:21:20
uobičajeno je da se sviraju marševi kao poruke mira? ceo svet je blesav

Ha! Sjajan komentar! Zaslužuje i poštovanje pravopisa!

mac

---

Mark

Aktuelne teme 2

"It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more... than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning; it has no purpose; it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so fucking what."

Stephen Fry

Ban Ki-mun se izvinio što ispred zgrade UN stoje zastave pod kojima su vršeni zločini.

Znači neki ljudi i neka udruženja su se našli uvredjenim zbog toga što se na proslavi pravoslavne nove godine u UN orila pesma Marš na Drinu. Koliko sam razumeo, prateci naslove u stranim medijima, primeceno je i to što je pesma pracena ovacijama.

I sada, pošto se odredjeni broj ljudi našao uvredjenima, predstavnici iz UN-a su morali da izraze žaljenje što su se neki ljudi i neka udruženja našli uvredjenim dotičnom pesmom.

U čemu je - zdravorazumski - problem sa celom tom halabukom?

1) Ako je iole relevantna, svaka rečenica - kao i svaki stih ili svaka pesma, slika, film, predstava ... - može da izazove osecaj uvredjenosti i povredjenosti kod nekoga ili kod neke grupe ljudi.  Kada bismo uvek obracali pažnju na to da li cemo nekoga nekako da uvredimo ili povredimo onime što cemo reci ili napisati ili pevati - pevali bi, pričali bi i pisali bi veoma, veoma malo.

Marš na Drtnu je pesma nastala u svoje vreme, iz svojih razloga i u svom kontekstu. Pošto više nema živih ljudi iz tog vremena, ova pesma ce de fakto uvek biti izvadjena iz konteksta. I sad, da li ona više ne treba da se izvodi?!

2) Društvo koje ce bi uredjivalo komunikaciju i ponašanje ljudi da bi ih nekako zaštitilo jedne od drugih, jer je li - svi jedva čekamo da rečima povredimo jedni druge, ne bi moglo biti nazvano nikako drugačije do iracionalnim i nedemokratskim. U svakom momentu bi neko (na primer pripadnik neke manjine, a manjina je zaista bezbroj u svakom normalnom savremenom društvu) mogao da poviče Faul! I traži izvinjenje i neku vrstu kazne za prekršioca.

Videli smo da su predstavnici iz UN-a brže bolje izrazili žaljenje zbog Marša na Drinu.  Dakle, čak i u UN vide da je lakše (na neki pokvarenjački način i racionalnije) izraziti žaljenje nego upušatati se u (na kraju krajeva uvek jalovu) diskusiju. Dakle, važnije je sprečiti pad u (medijsku) kaljugu objašnjavanja nego isterati demokratsko pravo jednog naroda da neku pesmu vidi kao neotudjivi deo svoje (slavne) istorije.

3) Pitanje je i na šta smo mislili kada smo nešto rekli, napisali, pevali? Da li je Marš na Drinu trebao da predstavlja neotudjivi deo srpske istorije, kao takav sasvim prigodan deo proslave koju organizuje država Srbija? Ili je Marš na Drinu predstavljao samo prostački prst u oko svima za koje znamo da bi im takvo nešto bilo prst u oko? Ko ce to da presudi? Jasno je da ce o tome svako suditi kako mu u tom momentu odgovara.

Za neke ce Marš na Drinu zauvek biti vidjen u kontekstu ratova devedesetih (dakle, nikad u kontekstu I. svetskog rata, iako je jasno da je taj kontekst relevantniji)!

4) Konfliktnost je jako bitna. Kao kafanski siledžija koji sipa uvrede na slučajne prolaznike tražeci priliku za tuču - i onaj ko često insistira na tome da je nečim ´´iznenadjen i uvredjen´´ najčešce i sam ima želju da zakuva neki sukob, nanese štetu, izbori se za neku ličnu korist (koju vidi kao ´pravdu´).  Takodje, jasno je - kao i kod kafanskog siledžije - nema adekvatne restitucije. Ništa što uradite da izgladite odnose nece dati rezultate - onaj ko me je povredio i uvredio mora do kraja života da se identifikuje sa time da je on taj koji me je povredio i uvredio. Konflikt je dakle permanentan i on se samoodržava.

Za neke ce Marš na Drinu zauvek biti nešto što vredja i povredjuje njihova osecanja i nema apsolutno ničega što bi promenilo to njihovo uverenje.

Zaključak?

Nema, teško je biti pametan po ovom pitanju i najbolje je ne obracati previše pažnje na sve to ...Srpski narod ce veličati (pored ostalog i zato što je taj period bio martirski a pobednički), okolni narodi ce se nalaziti uvredjenima (ne mogu da se otmem utisku da je to i zato što onomad nisu ni postojali kao narod ili su pak su onomad bili na zločinačkoj, poraženoj strani), ostali ce biti blaženo nesvesni problema (što reče Bojsi juče kod Ivana Ivanovica - "Britanci ne bi umeli da pokažu Srbiju na mapi." a bili su nam veliki saveznici u oba velika rata).

PS

Mada, sjajna pesma u svakom slučaju!

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Meho Krljic

Lepo si ga živopisao.

Rekao bih da je ovde bitno shvatiti i širi kontekst, tj. diplomatske taktike. To što se sad naši mediji bave ovim nije pokazatelj da je ovo neki veliki skandal u međunarodnim okvirima. Neki ljudi su se zvanično požalili UN zbog izvođenja pesme koja ih zbog nečega vređa - što je njihovo ljudsko i čovečansko pravo - a GenSek je u okviru redovne konferencije u nekom petnaestom minutu izlaganja o raznim temama došao i do ove, rekao da mu je žao da su neki ljudi povređeni i nastavio dalje o bitnijim temama. Dakle, ima milijun slučajeva sličnih ovom samo ih mi ne pratimo jer nas se ne dotiču. Ljudi se stalno žale na nešto jer je to način da imaš prisustvo u diplomackoj javnosti i institucije se stalno ovako ponašaju prema tim žalbama.

Mislim, kad su se dva haićanska NVOa žalila što se jedna misija u igri GTA zove "kill all Haitians", ova je misija kasnije editovana iz igre. U poređenju sa tim ovo sa Maršom na Dr(t)inu je ne bura u čaši vode nego jedva primetni talasić.

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 19-01-2013, 22:04:33
U poređenju sa tim ovo sa Maršom na Dr(t)inu je ne bura u čaši vode nego jedva primetni talasić.

očigledno.

ali moja poenta je sledeća: bosanci imaju dežurne plačipičke da reaguju.

imaju li srbi?
oglašava li se neko odavde svaki put kad tamo neki vređaju srbiju i srpstvo?

Джон Рейнольдс

Quote from: Ghoul on 19-01-2013, 22:09:23
oglašava li se neko odavde svaki put kad tamo neki vređaju srbiju i srpstvo?

Што би кад је то тако (бело)светски и  (мало)грађански?

#Τζούτσε

džin tonik

sto bi se oglasavali kad ionako nitko ne bi obratio paznju, sve ste ratove izgubili, moze vam se sve raditi i oteti.

Petronije

To je istina, tvoje postojanje na ovom forumu je dokaz i primer. Cak imas i podrsku.

džin tonik

da. i to je samo zato sto se vecina ne moze sloziti i udariti zdruzenim snagama na ovako zilavog neprijatelja.
ma da se samo malo bolje koordiniraju bili bi uspjesniji i od samog hitlera! potencijala napretek.

Truba

Ban Kimun brat bana Kulina  :evil:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

-_-

Quote from: D.
po čemu je najbolji?

Po to me sto je sposoban i sto je za Srbiju je uradio vise od ostalih.

Iako ima visoko obrazovanje (Kembridz , Hardavrd), nije ostao vani, vec se vratio u zemlju.

Kao savetnik Predsednika i onda kao ministar, radi ono sto je ovoj zemlji dugo nedostajalao.
A to je uspostavljanje dobrog odnosa sa svim drzavama (seti s enjegova 4 stuba), nesto slicno kao sto je radjeno za vreme Tita.
Jer, ranije su preovladjave 2 politike: ignorisanje i inacenje sa Zapadom (Milosevic) i potpuna snishodljivost (Djindjic).
Jeremic je zastupao neki srednji put i u tome bio prilicno uspesan: Srbija je isla ka EU, iako je problem Kosova bio na putu.

On je te 2 stvari uspesno razdvojio, po celom svetu lobirao da drzave ne priznaju nezavisnot Kosova,
uprkos velikom protivljenju najmocnijih zemalja, progurao pitanje o legalnosti secesije.

Znas kako je zapad okarakterisao njegovo vodjenje srpske diplomatije? Da je na steroidima: http://www.economist.com/node/14710896

Da li je Jeremic potpuno uspesan u svemu sto radi? Ne, ocigledno.
Ali u datim okolnostima, mislim da postize najbolje rezultate.

---

imaju li srbi svoje plačipičke?

Ugly MF

Quote from: Zika Kisobranac on 20-01-2013, 13:07:34

Imaju, ali su muslimanske veroispovesti i odskora se nazvali Boshnjacima....Valjda svi zive u nekoj federaciji kako sam cuo, ali nisam siguran, nisu interesantni....

Ghoul

Quote from: Zika Kisobranac on 20-01-2013, 13:07:34

srbi imaju samo antisrpske plačipičke.

---

ko šta radi, obraz, naši i dveri plačipičkaju da je srpstvo ugroženo. doduše, oni nisu dominantna politička struja, ali nisu ni ovi antisrbi.

dominantna struja zasad nema plačipičke, već je vrlo odlučna kad se srpstvo nađe uvređenim:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/363538/Zandarmerija-uklonila-spomenik-u-Presevu

Джон Рейнольдс

Не бих рекао да је споменик шиптарским злочинцима уклоњен одлучно. Гњавило се доста око тога, вуче се тај случај колико... Месец дана, ако не и више? "Овако ћемо другови, онако ћемо другови" није одлучност.

#Τζούτσε

Tex Murphy

Quoteko šta radi, obraz, naši i dveri plačipičkaju da je srpstvo ugroženo. doduše, oni nisu dominantna politička struja, ali nisu ni ovi antisrbi

Ко није доминантна струја???????????????? Кад си ти посљедњи пут био у Босни?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: Zika Kisobranac on 20-01-2013, 13:35:54
ko šta radi, obraz, naši i dveri plačipičkaju da je srpstvo ugroženo. doduše, oni nisu dominantna politička struja, ali nisu ni ovi antisrbi.

bojim se da žika nije najbolje shvatio pojam plačipičke.

ne govorim o bukačima unutar zajednice, nego o onima koji plaču, kukaju, zapomažu i tužakaju o dešavanjima preko plota.

to što galame dveri i slični, po srbiji, nema blage veze s ovim bosanskim ženama u crnom što plačipičkaju UN-u o playlisti žurke.