• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POPOVSKO ZLO!

Started by Ghoul, 20-01-2013, 08:56:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Pa onda slobodno možemo da navedemo i Englesku. Mislim ako računamo jedanaest godina kromvelovske fantazmagorije u republiku.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

varvarin

Quote from: angel011 on 23-01-2013, 19:06:42
Da li se nekad desilo da država iz ne-monarhije pređe u monarhiju? Sem Rima?
Napoleon III  ostavio je prilično dobro uputstvo kako to uraditi.
Španija posle Franka je opet monarhija...
Engleska posle Kromvela. (Zar je samo 11 godina???)
Bugari su vratili svog Koburga, mada mu se radno mesto valjda ne zove car...

Lord Kufer

Italija posle Musolinija. Barem u jednom trenutku.

scallop

Trabunjanje. Niko od vas nije živeo u monarhiji. Republika u kojoj živimo slučajno traje duže od naših života.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

Apsolutno.
Ali odgovaramo na postavljeno pitanje.
A ako preformulišemo pitanje u DA LI JE TO MOGUĆE U SRBIJI...
Mislim da nije.
Ali ne volem kad zapljuju patrijarha. NE volem.

Lord Kufer

Smradovi s vremena na vreme menjaju svoju zasranu jazbinu.

varvarin

Ajd  malo preciznije...

Lord Kufer

Iz crnog dvora u beli dvor i obratno. A pokatkad i u crveni...

scallop

Varvarine, patrijarh mora da vodi računa šta govori. Ovo nije srednji vek.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

Pretpostavljam da je pravljenje Via Romana i uskrsnuće svetog Constantina deo plana?

varvarin

Quote from: scallop on 23-01-2013, 20:07:55

Upravo tako.
Putniče, pročitaj DUGO PUTOVANJE IZMEĐU KLANJA I ORANJA (Istorija srpskog naroda), od Milorada Ekmečića. Izašla pre jedno dve godine.
To zaista nije moja šolja čaja, što kaže fini svet... Ali šta se iza brda valja - možda patrijarh zna šta govori ?
Iako se to meni ne sviđa.

Alexdelarge

+1
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

mudro zbori skalop.
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Koliko ja znam i mnogi drugi znaju šta govore, pa to što g. Irinej govori i nije mnogo važno, osim što izaziva neugodne reakcije. Neka on brine o Peranoviću i Filaretu, a o društvenom uređenju Srbije će neki drugi.

Truman

Crkva je nekada daaaaaaaaavno imala funkciju da uteruje moral u ljude. To je bilo još ono vreme kad su ljudi bili varvari ( ne kažem da još nema takvih xrofl) pa im je trebao neko da ih ubedi da će završiti u paklu ako ne budu dobri jer bi inače izbio haos. Danas, kad su duhovne potrebe kod mnogih ljudi drugačije ( malo ljudi danas bukvalno veruje u postojanje raja i pakla ) i crkva gubi smisao sa svojim dogmama. Takođe, danas imamo svetovne zakone.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

scallop

Sad si objasnio.

mac

Trumane, ja sam agnostik, ali znaj da smo mi još uvek u manjini. Čak i ovde, u Srbiji, ima više religioznih ljudi, iako smo boga dekretom uklonili na 40 godina. O ostatku sveta da i ne pričamo.

Kimura

Do promene državnog oblika dolazi nakon dugog i veoma postepenog odumiranja postojećih društvenih odnosa, najčešće uz pomoć nekog izuzetnog pojedinca koji će starom svetu zadati poslednji udarac.

Kimura

Quote from: mac on 23-01-2013, 21:50:21
Trumane, ja sam agnostik, ali znaj da smo mi još uvek u manjini. Čak i ovde, u Srbiji, ima više religioznih ljudi, iako smo boga dekretom uklonili na 40 godina. O ostatku sveta da i ne pričamo.
Te godine su ostavile dubok trag.
Inače, nema mnogo religioznih ni kod nas ni u svetu, ako ne računamo najprimitivnije oblike religioznosti. Ima mnogo uplašenih ljudi, koji ne bi da se zamere ni nebu ni paklu.

Palmer

Primitivizam je nesreća narodna, a ne predmet za osudu, mada je to svakome, pa i meni teško pojmljivo kad se nalazim međ' tim istim narodom.. elem, izlazi pre neki dan u jednoj varošanskoj crkvi jedan crkveni velikodostojnik iz svog blindiranog Passata mrmljajući sebi u bradu očigledno nezadovoljan: ''Loš put.'' siguran sam da je mislio samo na asfalt.. ostalo ga ne dotiče..

Alexdelarge

čudni su putevi pasatovi.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

PTY

Quote from: kimura on 24-01-2013, 01:39:44

Te godine su ostavile dubok trag.
Inače, nema mnogo religioznih ni kod nas ni u svetu, ako ne računamo najprimitivnije oblike religioznosti. Ima mnogo uplašenih ljudi, koji ne bi da se zamere ni nebu ni paklu.

I dalje postoji velik broj pitanja na koje jedino religije adekvatno odgovaraju, makar samo zato što je čovek navikao da ta pitanja postavlja u određenom filozofskom formatu. Dok god bude tako, dotle će i religije imati i svoju svrhu i svoje poklonike. E sad, to što mnogi ljudi smatraju da je svaka vrst duhovnosti sinonimna sa religioznošću kakvu propovedaju organizovane zajednice vernika, pa, to je već druga priča. Isto tako, religiozni obredi su do te mere postali deo kulturološkog nasleđa pojedinca da bi se teško moglo statistički razdvojiti istinsku religioznost od nekog formalnijeg dela čovekovog identiteta, jer čak i oni koji nisu duboki i iskreni vernici ne nalaze za shodno da se o religiji izjašnjavaju sa ostrašćenim nipodaštavanjem. To ih, po meni, ne čini uplašenima ili neodlučnima po pitanju eventualnog zameranja, nego naprosto svesnima potpunijih dosega religije kao civilizacijske tekovine. 

Lord Kufer

Biti rob je smrtni greh i crkva služi tome da umiri savest robova. To joj je jedina uloga. Sve ostalo je stvar marketinga.

varvarin

Definitivno, trebalo je da budeš pop.

Ghoul

Quote from: Lord Kufer on 24-01-2013, 14:22:47
Trebalo je. Još bolje - komesar!

to je još bolje za varvarina.
on psuje ko mesar!

varvarin

Ništa bolje ne znaš?    :mrgreen: 

Ghoul

bolje čuvam za bolje!  :evil:

varvarin

Ovaj... ova omraza prema popovima, ima li to veze što je jedan drugi Nišlija pozvan da piše scenario o caru  Konstantinu, za niško pozorište?
A nisu se setili da pogledaju u Banju...  :evil:

Ghoul

Quote from: varvarin on 24-01-2013, 14:58:48
Ovaj... ova omraza prema popovima, ima li to veze što je jedan drugi Nišlija pozvan da piše scenario o caru  Konstantinu, za niško pozorište?
A nisu se setili da pogledaju u Banju...  :evil:

pogodio si ko ćorav prstom u - ono odakle ti je došla ta misao!  xrofl

varvarin

E, nemoj tako...
Pozorište, pa publicitet, pa...  :lol:

Ghoul

a sad ozbiljno: potrebna je zaista vanredna 'inteligencija' i jedinstvena 'moć zapažanja' pa da neko zaključi da sam do sada na forumu ispoljavao mehovsku bolećivost, lilitinsku toleranciju, ako ne i harvesterovsku ljubav prema hrišćanskoj crkvi u svojim postovima, ali da se sve to preokrenulo tek nedavno, kad je taj pantalejski pilićar otvorio svoju tezgu!  :-o

alal ti percepcija.  :-|

ili bolje reći: projekcija.  xyxy

ipak, ne funkcionišu baš svi umovi na tom prizemnom nivou kao tvoj.  8)

Kimura

Slažem se sa LiBeat, ali ne u potpunosti.
Može biti da neko posmatra crkvu kao muzej, a sveštenike kao neku vrstu specijalizovanih kustosa, ali taj stav zapravo i nije stav. To je ravnodušnost, nezainteresovanost za veru.
Istinska religioznost je prilično zahtevna. Od vernika se očekuje podvig koji mnogi obrazovani i lepo vaspitani ljudi posmatraju kao nešto nerazumno i pomalo komično. Ipak, u svakom ljudskom biću čuči dete koje se ponekad, makar u nekim naročitim životnim okolnostima, zapita nije li ta drevna fantazija ipak nešto više od bajke za odrasle. 

PTY

Quote from: kimura on 24-01-2013, 15:22:41
Slažem se sa LiBeat, ali ne u potpunosti.
Može biti da neko posmatra crkvu kao muzej, a sveštenike kao neku vrstu specijalizovanih kustosa, ali taj stav zapravo i nije stav. To je ravnodušnost, nezainteresovanost za veru.
Istinska religioznost je prilično zahtevna. Od vernika se očekuje podvig koji mnogi obrazovani i lepo vaspitani ljudi posmatraju kao nešto nerazumno i pomalo komično. Ipak, u svakom ljudskom biću čuči dete koje se ponekad, makar u nekim naročitim životnim okolnostima, zapita nije li ta drevna fantazija ipak nešto više od bajke za odrasle.

Zanimljivo, a verovatno i tačno, samo što nisam dosad u tom pravcu razmišljala. Ali moguće je sasvim, pošto se religija ionako ne obraća čovekovom razumu i logici, te joj stoga ne bi trebalo ni prilaziti naoružan tim alatom. A nalazim da se kod većine ljudi sa negativnim pogledom na religiju upravo to uradilo, otud i tako neretko preterane reakcije.

Sa drugim delom tvog posta se slažem u principu, mada je kod mene već dugo vremena ta dilema obrnuta naglavce; ne pitam se više koliko su tačni odgovori koje nam religija nudi na neka pitanja, nego me više zanima  zašto je čoveku zapravo bitno da na ta pitanja sazna odgovor. Pitanje trajanja posle smrti, recimo – ubeđena sam da nema čoveka koji se nad time bar jednom u životu nije ozbiljno zamislio, pa bio on vernik ili najtvrđi ateista. 

Lord Kufer

Većina religioznih ljudi očekuje da će posle smrti trajanje biti nešto mnogo bolje od usranog im života  8-)

Kimura

Većina vernika i nevernika će se grčevito držati za ovaj usrani život.

Ne umire nam se, ali nam se i ne živi u ovakvom svetu.
Uverena sam da ljudsko biće u sebi nosi beskonačnost koja se ne može prilagoditi konačnosti života i sveta. 

Lord Kufer

Ono što je beskonačno u čoveka svakako nije život  :twisted:

mac

Quote from: kimura on 24-01-2013, 15:58:43
Uverena sam da ljudsko biće u sebi nosi beskonačnost koja se ne može prilagoditi konačnosti života i sveta.

Kakva konkretno beskonačnost? Je li ovaj iskaz nekakvo pesničarenje, koje i ne treba da bude razumljivo, ili može da bude tema rasprave?

scallop

Mislio sam da ne treba da se petljam, ali... ipak. Problem sa ovim topikom i jeste oko tih "drevnosti". Čim je prepoznao smrt čovek je počeo da traži način da je izigra. Svejedno je da li to je klinačka zapitanost ili pozna prpa, a nevolja je nastala kad je od toga načinjen biznis. Nema boljeg pazara nego kad prodaješ afterlife. Pa, ako je to to, onda i nije strašno, ali kad pokušaju da ti oblikuju i reallife, onda treba da kupiš baš vidljivo. Tako, ovo je topik o etici biznisa, a ne o pravu na veru. Ne brani se vera odbranom prodavca vere.

Kimura

Quote from: Lord Kufer on 24-01-2013, 16:01:56
svakako nije život 
Ovozemaljski život svakako nije beskonačan, to je prilično očigledno.
Za drugo : ne znam.
Najinteresantnija je ta (uzaludna?) težnja ka trajanju i to na nekom drugom, neiskazano lepšem mestu.

Lord Kufer

Religija je marketing.
Smrt je inteligencija i svi napori života, tj. religije koja je njegov marketing, su k tome da ljudi ostanu glupi.

scallop

Pamet i nije profitna.

Lord Kufer

Pamet je besplatna i stoga nije marketabilna  8-)

Kimura

Pa i pamet se prodaje.

Mac, ja se ne pesničim.

Lord Kufer

Skupo se prodaje ono što je besplatno i čega ima u izobilju, tako što se nameću zakoni tipa kopirajt i slično. Zato je ismišljena crkva, kao monopol na znanje i organ ideološkog progona.

Lord Kufer

Najgori bigoti su žene. One samo zamišljaju lepe stvari i mrze svakoga ko hoće da pogleda iza njihovih predivnih vizija.  8-)

Kimura

Nekako mi dođe logičnije da onaj ko nema iluzija zavidi svakom ko gaji još poneku.
Među religioznima ima i muškaraca i žena. I među glupima isto tako.

džin tonik

ne vrijedi diskutirati o ovom "problemu". imamo svecenike koji su pozvani da nas usmjeravaju. budimo skromni, skruseni i poslusni i zivot ce nam postati ljepsi.

Lord Kufer

Da, mnogi su našli svoju beskonačnost u svojoj gluposti. Takvi moraju da idu u crkvu po redovnu dozu amnezije.