• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mladen Bjažić - Uholaža

Started by Mica Milovanovic, 26-01-2013, 10:32:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Ljubaznošću gospodina Ristića, dobio sam određeni broj priča koje su u drugoj polovini sedamdesetih izlazile u časopisu Vikend[size=78%].[/size]

Među njima bila je i ova - prva Bjažićeva SF priča koju nije potpisao sa Zvonimirom Furtingerom...

Nadam se da će se videti...

Mica

Kimura

Vidi se odlično,ja sam pročitala.
Da li možete da postavite još neku?

PTY

Elem, nabavila sam najzad Psihophor, Furtingerovu zbirku koju je izdala sfera još 2010, ali je skoro nemoguće nabaviti čak i njegove kolaboracije sa Bjažićem, a kamoli Bjažićeve samostalne uratke. Imaš doslovan papairnati biser u kolekciji, Mićo, kao i uvek...  :wink:

Aleksandar Žiljak

Mislim da je Uholaža objavljena i u nekoj od Andromeda.
A. Žiljak

Mica Milovanovic

Nemoguće. Bila bi u bibliografiji. Treba videti da li je bila možda na trećem konkursu...
Ja to nikada nisam do sada čitao - bar tako mislim...

Aleksandre, da li si je ti već negde čitao?

Kimura, kad budem imao vremena, postaviću još neku. Priče su uglavnom nepotpisane...
Moguće je da su neke domaće...

Neke sam prepoznao, kao na primer čuvenu Purpurnu kravu, Bila Proncinija (ili kako se već zove).
Ima i jedna priča o pilotu Pirxu Stanislava Lema (ta je potpisana)...

Godina je valjda 1977...

Lidija, šta ti treba od Bjažića i Furtingera. Imam neke u duplikatu, valjda?
Nije to tako teško pronaći...
Mica

Boban

Za koji kurac smo radili i postavili bibliografiju (vrlo pouzdanu za prošlovekovna izdanja) kada je niko ne koristi?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

U ovom konkretnom slučaju bibliografija je od male pomoći, pošto se ja uglavnom slabo sećam naslova tih starih priča. Uglavnom pamtim zaplete, a i to tek delomično. Isto tako, nalazim da mi je pamćenje po pitanju samih autora dosta nepouzdano, ima dosta slovenskih autora čije priče sam pripisala drugima, Remec pogotovo. 

Aleksandar Žiljak

Quote from: Mica Milovanovic on 27-01-2013, 19:17:34

Jesam, u tome i jeste stvar, i to kad sam radio Ad Astru. Pogledat ću u toj bibliografiji.
A. Žiljak

Mica Milovanovic

Ma, pogledao sam ja. Nema je... Zato se i čudim...
Mica

Mica Milovanovic

Aleksandre, da to nije objavio onaj momak koji je pre vas sastavljao antologiju hrvatskog SFa. Tu knjigu nemam...
Mica

Mica Milovanovic

Ako hoćete da se igrate pogađanja priča - evo vam par skenova...
Nisam pokušavao da kopam po bibliografiji i sam pogađam da bi bilo zanimljivije...

Mica

Mme Chauchat

Hm... ali ja sam čitala obe ove priče! Znam pouzdano da je ova druga bila u Politikinom Zabavniku - verovatno u periodu od sredine do kraja osamdesetih - a lako moguće da je i ova prva...

Mica Milovanovic

Još da se setiš kako se zovu, gde bi nam kraj bio.
Hint: koristi bibliografiju!  :)
Mica

Mica Milovanovic

Dok se razmišljaš, evo ti i treća...

Mica

Mica Milovanovic

I nema dalje dok ovo ne pogodite... (ili ne umrete pokušavajući...)
Mica

Mme Chauchat

:/ Pa, za mene važi isto što i za Libeat, uglavnom se ne sećam ni naslova ni autora, prepoznajem radnju i tu i tamo upamtim ilustraciju (za Zabavnik je Tikalo radio stravične ilustracije, najgrđi horor).

Mme Chauchat

Rej Bredberi BRADBURY, RAY (USA)

Dobar komad drveta

Politikin zabavnik 1698, str.

1984,0713

Ili možda i:
Rej Bredberi BRADBURY, RAY (USA)Rđa Politikin zabavnik 2080, str.  1991,1108

scallop

Nema to veze sa Pol. Zabavnikom. To je kraj sedamdesetih, početak osamdesetih i liči mi na RS Magazin, ili kako se već zvao u to vreme. Liči mi na tisak mojih priča u njemu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Ali i ne pričam o ovom izdanju, valjda je jasno? nego o tome gde sam ja te priče čitala osamdesetih - samo Zabavnik dolazi u obzir. Sedamdesetih nisam čitala ništa. xfrog

scallop

Mislio sam da Mića govori o izdanju. Nisam imao nameru da se pačam u sadržinu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Jevtra je u pravu. Tražim koje su to priče. Ovo je iz zagrebačkog "Vikenda" - nemam tačne brojeve...
Mica

scallop

Bjažića više ne tražiš? Ni onaj poslednji Zemljanin ti nije ceo. Jimmy, Jimmy, Jimmy... "Izaslanik Siriusa iz sazvežđa Oriona..." Tako mi miriše na  domaću imitaciju američkog SF-a. Teza do neba. Tako se već šezdesetih nije pisalo u SAD.

Mica Milovanovic

Bjažićeva je priča verovatno originalno objavljena u "Vikendu". Tražimo gde je još objavljena da bi je Aleksandar mogao pročitati...

Za ostale tražimo koje su (kako se zovu u originalu i gde su i da li su kod nas objavljene ranije)...

Za onu je Jevtra u verovatno u pravu. Ono bi mogao biti Bredberi... I ja sam to čitao - mislim kao "Rđa" (mada bi mogla i ona druga da bude)...
Pojedine priče su nekoliko puta objavljivane u PZ u različitim prevodima i pod različitim naslovima...

U pravu si, Poslednjem Zemljaninu fali kraj...  :cry:  Postaviću sutra...
Mica

Mica Milovanovic

Bravo. Imaš jedno pozitivno brojanje.

Hm. Nije tako loše prevedeno...
Mica

Mica Milovanovic

Ajde da i ja doprinesem. Ova priča u kojoj grifoni jedu muške djevce štrebere je Šeklijeva priča Feeding Time iz 1953.

Mica

Aleksandar Žiljak

Quote from: Aleksandar Žiljak on 28-01-2013, 15:24:05
Quote from: Mica Milovanovic on 27-01-2013, 19:17:34

Jesam, u tome i jeste stvar, i to kad sam radio Ad Astru. Pogledat ću u toj bibliografiji.

Ajmo ovako: Bjažićeva priča "Uholaža" je vjerojatno poznata i kao "Forficula auricularia" (latinski za spomenutu uholažu), guglanjem sam našao da je objavljena u Monolithu 003 u izdanju Zagrebačke naklade 2000. Nemam "Andromede", provjeri pod tim naslovom.
A. Žiljak

Mica Milovanovic

Nema u Andromedama, definitivno. To si čitao u Monolithu. U bobanovoj i mojoj bibliografiji je samo Monolith 1. Ostale nismo imali...
Mica

Mica Milovanovic

Da vas ne mučim. Ova nepotpisana novela je delo George-a Langelaan-a.
Inače, jedino prvo njegovo delo na koje nailazim na srpskohrvatskom osim njegove famozne "Muve"

Mica