• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Emitor 483

Started by zakk, 16-02-2013, 18:08:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Pa, to je i moj intuitivni osećaj, verovatno izazvan čitanjem na Eengleskom u ogromnim količinama, ali ako se Dejan, Uroš i Tijana pišu veliko jer su lična imena, meni su i Petak, Avgust i Limburg po intuiciji jednako lična imena.

Mica Milovanovic

Petak ti je lično ime? Ti si ozbiljniji slučaj nego što to na prvi pogled izgleda...  :)
Mica

mac

Mi velikim slovom pišemo imenice koje zamenjuju jedan konkretan entitet, bilo da je to osoba, organizacija, ili geografska odrednica. Neki dan u nedelji nije konkretan entitet, i ne razlikuje se od istoimenog dana u nekoj drugoj nedelji. Isto važi i za mesece. Datum, s druge strane, jeste konkretan entitet, ali datum počinje brojem, pa nema načina da počne velikim slovom :)

Mme Chauchat

Meho, Brate moj u Hristu, idem da bacim Pogled u Kuhinju, čujem kako odande vape Vermut i Pelinkovac, traže svoja Prava :)

Boban

Kada bi Emitor imao bar pola čitalaca kolko ljudi učestvuje na ovoj temi...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Quote from: mac on 07-03-2013, 13:21:24
Mi velikim slovom pišemo imenice koje zamenjuju jedan konkretan entitet, bilo da je to osoba, organizacija, ili geografska odrednica. Neki dan u nedelji nije konkretan entitet, i ne razlikuje se od istoimenog dana u nekoj drugoj nedelji. Isto važi i za mesece. Datum, s druge strane, jeste konkretan entitet, ali datum počinje brojem, pa nema načina da počne velikim slovom :)

Da, da, dakle postoji samo jedan Dejan na svetu.

Mica Milovanovic

Meho, zar ti rečenica: "Svakog Ponedeljka pijem Vermut" ne deluje glupo?
Mica

Meho Krljic

Samo ukoliko bih je izgovarao ja, pošto muslimani ne piju Vermut niti ikakav alkohol.

mac

Quote from: Meho Krljic on 07-03-2013, 13:25:36

Samo jedan na koga mislim kad kažem Dejan.

pokojni Steva

Quote from: Ghoul on 07-03-2013, 12:35:28
Quote from: Meho Krljic on 07-03-2013, 12:21:51
Bar što se tiče kapitalizovanja imena dana, meseci itd.

ja sam ovde uz mehu!

gde ima da se potpiše peticija da se dani i meseci pišu velikim slovom, kao u celom normalnom svetu?
(i imena automobila, kad smo kod toga!)

Šta mi je od srca ostalo, svim istim sam za! xcheers

Quote from: Mica Milovanovic on 07-03-2013, 12:37:32
Škola je čudo! Ja sam mislio da sam prilično pismen, sve dok mi naš stari drug Zoran Škrba Nešković nije dohvatio prvi tekst za Emitor i od njega nije ostala rečenica na rečenici... Ovo što današnji tobožnji lektori rade sa tekstovima nije ni prineti onome što bi neki pravi lektor iz prošlosti uradio.

Jel' to bilo u vremenu dok je piletina još imala ukus piletine?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Джон Рейнольдс

најбоље је да се све пише малим словом. онда не би било оваквих недоумица и било би мање простора за правописне грешке.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Mica Milovanovic

QuoteJel' to bilo u vremenu dok je piletina još imala ukus piletine?

A paradajz paradajza...
Mica

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 07-03-2013, 13:35:13
најбоље је да се све пише малим словом. онда не би било оваквих недоумица и било би мање простора за правописне грешке.

pa da, ali nađi pravopisnu grešku u mojoj priči. ili bar veliku pravopisnu grešku.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 07-03-2013, 13:49:40
Quote from: Джон Рейнольдс on 07-03-2013, 13:35:13

pa da, ali nađi pravopisnu grešku u mojoj priči. ili bar veliku pravopisnu grešku.

:roll:

Нисам морао да идем даље од прве реченице. Вишак зареза.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

zajebi zareze, seronjo.  :lol: zna se šta je glupa ili velika pravopisna greška.

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 07-03-2013, 13:16:11
Petak ti je lično ime? Ti si ozbiljniji slučaj nego što to na prvi pogled izgleda...  :)

Koliko ja znam, samo je Silvija - Petak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: mac on 07-03-2013, 13:30:14
Quote from: Meho Krljic on 07-03-2013, 13:25:36

Samo jedan na koga mislim kad kažem Dejan.

Ali pravopis nije pravljen samo za tebe!!!!!!!!!!!! Meni su imena dana po intuiciji ista kao imena ljudi. I jedno i drugo može da se stavi u plural ali je osećaj da je ovo neprirodno itd.

Mme Chauchat

Quote from: Boban on 07-03-2013, 13:24:35
Kada bi Emitor imao bar pola čitalaca kolko ljudi učestvuje na ovoj temi...

Za druge ne znam, ja sam ga bome pročitala od korica do korica u ponedeljak uveče, kad mi je pobegao poslednji dnevni bus  :lol:

I da završim sa malim i velikim slovima: nadam se da se podrazumeva kako je pisanje istih konvencija kao i sav pravopis, dakle nešto što se utvrđuje dogovorom, i gde "logika" i "intuicija" nemaju mnogo posla, jer da imaju, svi narodi sveta pisali bi istim pismom i pravopisom, i niko nigde ne bi grešio  :lol: :lol: :lol:  Dakle, nama ostaje samo da dotične važeće konvencije poznajemo i da ih primenjujemo u svom pisanju, a gunđanje o "nelogičnosti" može se obavljati van radnog vremena, sem ako niste nadležni član SANU ili tako štogod. Meni je npr. važeće deljenje reči na slogove često kontraintuitivno, ali ko sam ja da se bunim.

lilit

ah mehane! qq und lele!
ajmo sad elaborat o terminu neprirodno!!!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Albedo 0

Quote from: D. on 07-03-2013, 13:58:49
zajebi zareze, seronjo.  :lol: zna se šta je glupa ili velika pravopisna greška.

pa zarezi i jesu pravopisna greška, pobogu piše se kao što se govori a niko živ ne pravi toliko pauza da bi izgovorio prvu rečenicu

štaviše, ta rečenica bi pravopisno bila pravilnija bez ijednog zareza, ali bi možda najbolje izgledala sa jednim. A ti imaš tri komaTa?

Sve u svemu, nije ovo samo pitanje pravopisa, super, nisi funkcionalno nepismena, samo stilski i idejno nepismena.

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 07-03-2013, 14:23:38
ah mehane! qq und lele!
ajmo sad elaborat o terminu neprirodno!!!

Ma ja insistiram na tome da ne znam pravopis. I da ne treba ni da brinem o njemu - ako publikacija koja me objavljuje koristi usluge lektora, lektyor će se pobrinuti za pravopis. Ako ne koristi, to nije moja greška.

lilit

hm, ali to sto sad pises je nesto sto se valjda u startu podrazumeva i sto je jevtra vec lepo elaborirala? al ucinilo mi se da si krenuo nesto da se batrgas posle toga. :mrgreen:

Mica Milovanovic

Zato su tu prijatelji da mu pruže ruku i gurnu ga dublje pod led...
Mica

Meho Krljic

Pa bartgam se, jer je moje pisanje dana i meseci velikim slovom ideološkog tipa!!!!!!!!!!!!!!! Ako dovoljno lektora to vidi možda će uticati na akademiju da promene bezumna pravopisna pravila.

scallop

Na ovom nivou ste isti kao i Aca Nedeljković. I on se godinama upinjao da nam podari gomilu novih reči kao - visokopotpetične cipele. Nema prečica do Akademije, samo stramputice.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

sodomizer

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

scallop

Ipak se s tobom da zajebavati. 8)

Meho Krljic

Ma niko ne računa na prečice nego na efekat tihe vode koja breg roni. Decenije prakse jednom će promeniti teoriju. Istorija to potvrđuje.

NarMattaru

D, izvini ali kada sam rekao da je greška glupa, veruj mi da sam se služio eufemizmom. iz napora da budem što ljubazniji, nisam hteo da tu grešku etiketiram onako kako zaslužujue.

bobane, zar nisi ti lično nekoliko puta penio, što verbalno što na forumu, da pisac mora da proba ako ne sve, ono što više može toga u životu, jer samo tako može da postane bolji pisac? (inače mislim isto, tj, još radikalnije: da mora da proba sve, a pogotovo ono što mu se ne sviđa)

pitao bih i gula, gde je našao informaciju da na medicinskom fakultetu postoje "časovi obdukcije"? koliko ja znam, obdukcija nije predmet da bi imao časove? predmet se (valjda) zove anatomija, a obdukcija bi eventualno mogla da potpadne pod vežbe?

i radi se od prve godine kako je to već neko primetio. i za studente medicine, i za studente stomatologije.

imamo li doktora ovde?

scallop

Oće ali ujku. Muka mi je od nazovi tihovodnih teoretičara. Čuvajte ono šta imate, jer sve što želite da promenite je čist gubitak.

Ghoul

Quote from: NarMattaru on 07-03-2013, 16:27:47
pitao bih i gula, gde je našao informaciju da na medicinskom fakultetu postoje "časovi obdukcije"? koliko ja znam, obdukcija nije predmet da bi imao časove? predmet se (valjda) zove anatomija, a obdukcija bi eventualno mogla da potpadne pod vežbe?

i radi se od prve godine kako je to već neko primetio. i za studente medicine, i za studente stomatologije.

hm, da - čas anatomije, ne obdukcije.
priznajem lapsus.

a od koje godine se to radi: ne znam za danas, ali mora da je tako bilo 1997-8. kad sam ovo osmišljavao i kad sam razgovarao sa studentom medicine, čiji detaljni opis svih pojedinosti je bio od velike pomoći za tu scenu.
sad, ne sećam se više tačno, može biti da je u teoriji trebalo da ranije imaju te časove, ali u praksi nije bilo leševa - ili tako nešto; uglavnom, nisam napamet to stavio na III godinu, sigurno mi je on to rekao...

scallop

Koliko ja znam anatomija je uvek bila na prvoj godini. Da se fol studenti prepadnu i odustanu. Ona je bila osnovni razlog što sam medicinu precrtao kao moguće studije još 1960. Sa druge strane, gotovo sam siguran da postoji sudska medicina, a po tome bi mogao da budeš u pravu. Ipak, "kazo mi jedan čoek" nije dobra izlika. Meni odeljci priče na obdukciji nisu mnogo smetali.

Hobit

Na drugoj godini
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Ghoul

Quote from: scallop on 07-03-2013, 17:55:08
"kazo mi jedan čoek" nije dobra izlika.

u načelu nije, osim onda kada je taj čovek tačno taj čovek koji ti treba (tj. ovde - student medicine).

verovatno je trebalo da lično odem na takav jedan čas, ali a) nije mi bilo neophodno ni za ovu priču, a ni inače; b) gadno mi je; i c) dovoljno verujem svojoj mašti da ne moram baš svako govno da liznem: za poneka sam spreman da poverujem onima koji su ih jeli.

Джон Рейнольдс

Штаааа? Признао си лапсус, ниси остао при својим тврдњама? Слабићу!

#Τζούτσε

scallop

Ništa strašno. Da se doterati za finalnu verziju. Bolje nego da ga neko kalpi kasnije.

mirkiekishka

Koliko ja znam anatomija je uvek bila na prvoj godini. Da se fol studenti prepadnu i odustanu. Ona je bila osnovni razlog što sam medicinu precrtao kao moguće studije još 1960. Sa druge strane, gotovo sam siguran da postoji sudska medicina, a po tome bi mogao da budeš u pravu. Ipak, "kazo mi jedan čoek" nije dobra izlika. Meni odeljci priče na obdukciji nisu mnogo smetali.

Na prvoj, nego šta. Nije to zbog zaplašivanja dece, pa poznavanje anatomije ti je osnova za bavljenje medicinom. Ne možeš ti da učiš patologiju, a da ne znaš anatomiju i fiziologiju. Sasvim je logično da bude na prvoj godini.

A sudska medicina je specijalizacija, mada je moguće da postoji takav predmet i na osnovnim studijama. Ne znam, morala bih prvo pitati moje ljude.  8-)

lilit

anatomija se nekad slusala prva tri semestra, a patoloska anatomija u petom i sestom, tako da je gul ovde ne u pravu nego full u pravu. iako se izvinjava ko cickica.  :lol:

scallop

Citiraj mi gde si ti uočila da je full u pravu?

Ghoul

Quote from: lilit_depp on 07-03-2013, 19:34:55
anatomija se nekad slusala prva tri semestra, a patoloska anatomija u petom i sestom, tako da je gul ovde ne u pravu nego full u pravu. iako se izvinjava ko cickica.  :lol:

ja sam se izvinio samo za obdukciju umesto anatomije, a za to na kojoj se godini prisustvuje kasapljenju leša reko sam samo 'ako su lagali mene, i ja lažem vas'!  8-)

lilit

hm, ono o cemu ste gore pricali se radilo na trecoj godini (patoloska anatomija), bez obzira na to sto se (elementarna) anatomija slusa od prve = s mrtvacem se sreces na trecoj, a ne na prvoj. prva je vise "modelatorska" i nije bas tako scary.
a gul je uvek full u pravu, to se valjda ne dovodi u pitanje? osim kad mesa obdukciju i anatomiju, al posto je operisan od prirodnih nauka i misli da su one potpuno nepotrebne, tu malu omasku cemo mu oprostiti.

scallop

Valjda će se javiti i neki lekar koji je studirao medicinu. Mislim, kad se studenti upoznaju sa lešom, profesor žestoko insistira na prpi studenata.

lilit

bez namere da ti oponiram, meni je receno da su lesevi na prvoj godini smejurija, formalin na sve strane, nemas utisak da se radi o zivom coveku. tek na trecoj dobijes priliku da opipas one malo toplije i nesmezurane. pric'o mi ex-decko. on pip'o i pip'a i dalje. jest' da je bio malo cudan, istina, al ko nije?  :lol:

Mme Chauchat

Ovde svi vole da komplikuju! Osim mene!
http://www.mfub.bg.ac.rs/sr/studijski_programi/integrisane_akademske_studije/

Nema laži, nema prevare!!!

PS Ako rasprava nastavi u ovom smeru ima i o pričama da se izjasnim! Sve samo ne o rasporedu časova!

scallop

Baš sam se pitao kad će neko osim mene i o pričama.

Josephine

D, izvini ali kada sam rekao da je greška glupa, veruj mi da sam se služio eufemizmom. iz napora da budem što ljubazniji, nisam hteo da tu grešku etiketiram onako kako zaslužujue.

nema problema. iz napora da budem što ljubaznija smatraću te zlonamernim. i veruj mi, to je eufemizam. ne želim da te etiketiram onako kako stvarno zaslužuješ.

NarMattaru

Quote from: D. on 08-03-2013, 03:11:30

nema problema. iz napora da budem što ljubaznija smatraću te zlonamernim. i veruj mi, to je eufemizam. ne želim da te etiketiram onako kako stvarno zaslužuješ.

iskuliraj, malo te zezam. a usput ti pomažem. a pomagati nekom nikada nije zlonamerno. videćeš, već sledeća priča će ti biti mnogo bolja  xfrog

sodomizer

Quote from: Джон Рейнольдс on 07-03-2013, 18:21:44
Штаааа? Признао си лапсус, ниси остао при својим тврдњама? Слабићу!
Quote from: Ghoul on 07-03-2013, 18:18:10
"kazo mi jedan čoek" nije dobra izlika.

u načelu nije, osim onda kada je taj čovek tačno taj čovek koji ti treba (tj. ovde - student medicine).

verovatno je trebalo da lično odem na takav jedan čas, ali a) nije mi bilo neophodno ni za ovu priču, a ni inače; b) gadno mi je; i c) dovoljno verujem svojoj mašti da ne moram baš svako govno da liznem: za poneka sam spreman da poverujem onima koji su ih jeli.

Ne voliš govna. Stoga, Salvadora Dalija isključuješ u startu, ne?
Pakao je u lažnim optužbama.
E, da.
Srećan ti osmi mart!

Ghoul

Quote from: sodomizer on 08-03-2013, 10:38:51
Pakao je u lažnim optužbama.
E, da.
Srećan ti osmi mart!

hvala, i tebi.
u paklu.  :evil: