• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 27 - mart 2013 - ZADATAK

Started by Boban, 17-02-2013, 22:57:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Ne bih ja mnogo da utičem na vaše izbore žanrovskog usmerenja, svako dobro pliva u svojoj reci, ali bih nešto o pristupu priči, posebno ako je tema ovakva kakva je. Veoma je otvorena, ako je uslov da se ne saznaje da su situaciju izazvali vanzemaljci. To neverovatno otvara zadatak, pa se može odabrati bilo koja priča sa vremenskim pomakom. Čini mi se da prostorni pomak nije dozvoljen. U tom slučaju, najpre morate da odlučite zbog koje priče biste napisali ovu priču. To je pitanje motivacije autora i nadam se da sam to razjasnio. Sledi izbor pomaka u vremenu. Nije svejedno da li je vašoj priči dovoljno samo nekoliko dana ili biste radije da to bude nekoliko vekova ili milenijuma. Ako vam je ćef povratak u vremenu, onda morate da nekako to objasnite u priči. Nekoliko ovdašnjih radioničara bi se i u tome snašlo, ali je dodatno opterećenje. Tu se javlja vaš sledeći izazov. Bilo koji pomak u vremenu menja i konfiguraciju okruženja protagoniste. Što veći pomak to veća promena. Za neke promene bi vam trebala i prilična priprema, jer se lik može probuditi i u podzemlju, na ledini, u vodi. Odlučite kolika vam je promena potrebna za vašu priču. Na kraju, ima li kontakta sa drugim likovima i sa kim. Ponekad je dobro da se prati samo jedan lik, ali tu imate rizik da neće biti dovoljan. Vi odlučujete kolikom ćete šoku izložiti vaše likove. Dakle, sve je u funkciji vaše motivacije. Napred.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SuperSynthetic

Prvi maj. Gde je parada? Gde je vatromet? Malopre je bio tu. Na nebu! Prica se o zatrovanom mleku, a niko da kaze sta o tome misli marsal Joze i njegove cipele od plave koze. Svasta. Kao da su zaboravili da je socijalizam svetski proces. Nesto nije u redu. Sve cu ja ovo lepo da prijavim.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Mrs Parker

Quote from: Boban on 17-02-2013, 22:57:11
Nakon toga, vraćaju je na Zemlju, na isto mesto gde su je pokupili, ali kasnije ili dosta kasnije ili baš mnogo kasnije
Znači nemoguće vraćanje u vreme prošlo?
sanslutilosanmutilo

Kimura

Sad, ono je za nas prošlost - tvom junaku može da bude budućnost.
Recimo da su ga maznuli sa Kalenića gumna, pa vratili na pijacu.

Džek

Svaka priča koja ispoštuje zadatak teško da će funkcionisati van radionice. Mi znamo zašto je došlo do vremenskog pomaka, pročitali smo zadatak, ali neko drugi neće imati pojma o razlogu pomaka i za njega priča ostaje nedorečena.

Mislim da je Boban naveo da se "nigde u priči ne spominje otmica", što znači da ni narator ne sme da zucne o tome...

Priča koja stavi čitaocu do znanja da je ipak otmica u pitanju a pomak njena posledica je teško ostvariva ali nije neostvariva.
Perspektiva bi trebalo da pomgne.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

U pravu je Džek : nije nam dopušteno da objašnjavamo kako se naš junak našao na istom mestu, a u neko drugo vreme.
Setila sam se jedne blesave priče na ovu našu temu, ali ne znam ko je pisao. Zove se SMRT MARKSISTE i govori o zaluđenom idealisti koji 1916. godine traži od naučnika da ga zamrznu kako bi mogao da vidi srećni svet u budućnosti. I probudio se - pet godina kasnije, samo da bi ga streljali Čekisti.

Dr Ampadokije Jovo Kurtović

Dobro veče.
Trenutno sam u Kazablanci gde sam pozvan da učestvujem na nekom lokalnom izboru za mis, do prvog marta bih u Kremlju trebalo da završim neke poslove, pa se nadam da ću uspeti da napišem neku priču do zadatog roka.

Mandragora Dragon

I ja se slažem sa Džekom. Bez pominjanja otmice priča ne može da funkcioniše samostalno. Napisao sam je pre posta u kome se to precizira i zucnuo o vanzemaljcima, a bez toga je skroz nejasna. Mogu da pokušam još nešto, a ako bude mrka kapa, pauziraću krug. Pritisle obaveze i nemam kad da smišljam nešto novo. 

scallop

Možeš da ukloniš, a svakako da istanjiš taj zuc.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Rekao sam da je teško, ali ne neostvarljivo. Rečeno je da se ne spominje otmica, ali nije zabranjeno da se čitaoc navede na zaključak da se desila otmica.

Naravno, teško jeste; treba napisati smislenu priču u prvom sloju, i navesti čitaoca da sam zaključi uzrok pomaka, neprimetnim ali jasnim hintovima, najbolje kroz perspektivu protagoniste.

Coffin Annal

Ako sam dobro razumeo, vanzemaljci ne bi smeli da se pomenu, ali mogu da se nagoveste. Zabranjeno je pominjati samu otmicu, koje se junak ne seća, ali se može sećati okolnosti koje su prethodile i koje su usledile - neke vatrice na nebu, pa malo svetlosti, neobjašnjivi zvuk ili prisustvo Džilijen Anderson pre otmice, ili posledice otmice telesne i organske prirode, konfuzija, iznenađenje, jesam li pomenuo prisustvo Džilijen Anderson? :)

Wake up and smell the coffin.

Mandragora Dragon

Pokušaću nešto.
A Dr Kurtoviću-Dobro veče[size=78%].[/size]

angel011

Komplikujete.

Lik zvera oko sebe, ne kapira šta mu se dešava, očekuje da je određeni datum i određeno vreme, a ono nešto drugo. Mesto možda izgleda isto kao što on očekuje, možda izgleda sasvim drugačije. Lik je zbunjen.

Ne morate da objašnjavate kako je došlo do toga, niti je obavezno da se do kraja priče sve živo razjasni. Može da ostane potpuna misterija šta se tu kog đavola desilo. Vaša priča je o onom posle.
We're all mad here.

Džek

Quotejesam li pomenuo prisustvo Džilijen Anderson?

Ne u dovoljno jasnom kontekstu :)

Coffin Annal

Iako sam svestan bambusa između kojih treba da nastavi da se provlači jasno definisan kontekst prisustva pomenute, jednostavno moram NAGOVEŠTAJ prisustva Džilijen Anderson da ilustrujem ovako.

Wake up and smell the coffin.

scallop

Složiću se sa Angel. Zašto komplikovati, ako nije frka?

Savajat Erp

Зато што у задатку пише да лика отимају ванземаљци, ваљда би иначе задатак само био - тип се одједном нађе на истом месту у ком је био, несвестан да је био одсутан, а у питању је скроз друго време, епоха итд. Тако нешто, очигледно да не бих био добар у формулисању задатка :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Boban

Pomenuti su vanzemaljci jer je to otprilike jedini "naučni" način da se čovek premesti određeno vreme u budućnost a da toga ne bude svestan.
Moguće je to uraditi i kroz neke vremenske petlje, ali to angažuje drugačiji okvir. Ovo sa vanzemaljcima je efikasno i nebitno za priču. Sveznajući pisac zna, ali čitaoci ne treba da saznaju, protagonisti ne treba da saznaju; mogu da se pitaju, pretpostavljaju, ali dokaza NEMA.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

Dakle, za priču nije bitno kako je do pomaka došlo, otmica je samo "opravdanje" pomaka. Pada mi na um koma, ali nisam siguran da li se ljudi koji se povrate iz kome sećaju da su bili u istoj?

Jednom sam pao u nesvest, posle operacije nosa i buđenja iz narkoze (bilo mi bezveze da zovem sestru), kada sam sam oteturao do wc-a. Sećam se da sam zatvorio vrata za sobom; sledeće čega se sećam je buđenje u krevetu, frke koju je doktor napravio i straha pred ponovnu operaciju, jer sam zviznuo glavom u šolju, a u nosu sam imao oko kilometar naguranih tampona ili zavoja... i nisam znao da sam pao u bandak dok mi nije rečeno. Mislio sam da sam obavio šta sam naumio i vrnuo se u krevet.
Ali to nije isto kao koma.

scallop

Ma, sedi i napiši nešto. I nemoj da nam kažeš kako mu se vreme pomerilo. I, i, bez brljotina.

Savajat Erp

Да се разумемо, мени више и одговара да нико не зна да се ради о отмици ванземаљаца, осим аутора и оних који знају да је то задатак...имам и идеју, чак :) Само указујем на разлоге недоумица код будућих учесника :)

Mandragora Dragon

...i onda mi sledi: "Jao, što je providno! Pa to su ga vanzemaljci oteli!

SuperSynthetic

SuperSynthetic

scallop

Zaista napredujemo. Niko se nije oglasio da je poslao priču, a rok istekao. Sile mraka će izgleda pobediti. :lol:

Kimura

Savajat Erp

И победиће! Не зовем ја сам себе Dark Lord тек тако...:)

Kimura

Još nema priča, a baš sam radoznala!

SuperSynthetic

Prče su oteli vanzemaljci. Bolje ćuti da ne bi i tebe.

D.S.B.

Ja sam poslao. Imam osećaj da me nećete voleti zbog toga  :mrgreen:   

saturnica

Quote from: D.S.B. on 05-03-2013, 18:35:41
Kao da ti nije ni stalo? :evil:

Biki

Quote from: D.S.B. on 05-03-2013, 18:35:41

Ko, vanzemaljci? ;)

Boban

Uobičajenih 9 priča:

Izložen
Kavabata, veliki letač
Plod
Pod krošnjom
Striptizeta
To su samo oni
Treptaj
U dva će čistači odneti đubre
Žeđ

Ili neko možda fali?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

Ovaj krug preskačem, a za druge ne bih znao.

scallop

Gde je onaj smajli popa što kadi naokolo?

Džek

scallop

D.S.B.

Svaki neparni naslov sastoji se od samo jedne reči, a parni od više njih, zanimljivo...

Kimura

Evo jednog dokonog pope kome račun nije jača strana.

D.S.B.

Quote from: kimura on 06-03-2013, 11:41:42
Evo jednog dokonog pope kome račun nije jača strana.

:mrgreen: istina...

SuperSynthetic

Glasam za jednu priču, na neviđeno. Pogodite koju?

scallop

"U dva će čistači odneti đubre".

SuperSynthetic

scallop

Podelićemo glasove. Meni je ovaj naslov najoriginalniji.

Mme Chauchat

Stipan

Ustalilo se na devet priča? Interesantno.
Gde su lepa vremena kad smo molili boga da uhvatimo vremena da iščitamo svih dvadesetak?

scallop

Pobegli od mene. Ništa ih nisam naučio. Hajde, preispitaj se zašto.

Stipan

Mene jesi mnogo toga naučio, a onda si me odbacio.
Ne krivim te, samo konstatujem. Nisi ni prvi ni poslednji.

scallop

Podmetnuo si mi priču iz reciklaže. To se, drugar, ne radi onima koji pokušavaju da ti pomognu. I za priču na Tabak Radionici si mi sumnjiv, a ako je bila nova priča, onda je još gore - ti ne usvajaš savete i diviš se sam sebi.