• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

U Nišu isplutalo... hm

Started by varvarin, 21-02-2013, 17:07:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

Povodom Konstantina, sranje na vidiku...

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Magicni-Cira-uzdrmao-Nis.sr.html

Магични Ћира уздрмао Ниш
Познати књижевник поднео оставку на чланство у Управном одбору Народног позоришта због енормних хонорара и прескупе представе о Константину Великом...

"...Што се хонорара тиче, говоре незваничне информације, редитељу треба да буде исплаћено 17.000, писцу драме 15.000, сценаристи девет хиљада евра... На сваком кораку говори се о штедњи, а на делу је расипништво, на шта упозоравају и Зоран Ћирић, али и владика Јован, епископ нишки."

angel011

Pisac drame plus scenarista?
We're all mad here.

Ghoul

ma nema šanse da bi dexa pantalejski uzeo tolke pare za svoju pionirsku, debi-prectavu!  :shock:

pa on je dokazani hrišćanin i nosilac svih hristijanskih vrlina!  :-o

ps: anđelija - pa naravno da je neko morao da krpi i popravlja to kako mali dexa zamišlja pozorište, budući da je ovaj u isto pre ovog angažmana možda ušo samo zato što u njemu ima i kafić.
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Ama, kakav scenarista u pozorištu?  :shock:

Što se krpljenja drame tiče, tu su reditelj i dramaturg.
We're all mad here.

Melkor

@angel Posto im je budzet holivudski onda imaju i scenaristu  :twisted:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

scallop

Који од њих је Деџа, експерт за Константина?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: angel011 on 21-02-2013, 18:35:58

možda se paralelno planira i film?
kad se kod nas tv filmovi ili video radovi puštaju u bioskope i izdaju za filmove, ne bi me čudilo da neko ovu prectavu uslika kamerom, to izmontira i proglasi za film.
zato scenarista.

ili se novinar malo zajebo.

e, sad, kako je dedža (aka dexa) postao dramski pisac - to bi bilo zabavno istražiti.

Albedo 0

i poslije pričaju ljudi da svi pisci i ini trebaju da presele u BG, pa ovaj čovjek zarađuje više nego prestonički umjetnici  8)

Stipan

Ko priča  da svi pisci trebaju da presele u BG?

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

scallop

Деџа је магија Магичног, па није чудо да овај фрче кад није добио своје парче погаче.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alex

Ja im ne bih dao dramu za tričavih 15.000.

Nadam se da je Dexa bio toliko pametan i potpisao ugovor koji podrazumeva i dodatni deo - procenat od svake predstave.

Obavezno i merchandising proizvodi - lutke i ikone Konstantina, šolje i čaše sa likom, stoljnjaci, dečije pidžame...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

scallop

И дугачки гладиус.

Alexdelarge

meni nije jasno zašto mi uopšte obeležavamo tog cara konstantina.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Ниси високобдарено прелистао. Бре, Србин, а цар.

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 21-02-2013, 20:09:21
meni nije jasno zašto mi uopšte obeležavamo tog cara konstantina.

ne njega, no jubilej otkako je započeo trend da se hrišćanske glavudže slizavaju s tiranima a ne sa sirotinjom.

Albedo 0

a u kom univerzumu je Konstantin tiranin?

Quote from: Alex on 21-02-2013, 19:30:02
Obavezno i merchandising proizvodi - lutke i ikone Konstantina, šolje i čaše sa likom, stoljnjaci, dečije pidžame...

Dexa, vlasnik autorskih prava za Vizantijsko carstvo  8-)

varvarin

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Odbio-sam-Ciricev-dramski-tekst.sr.html

Дејан Стојиљковић: Мој хонорар је 480.000 бруто
Поводом објављивања незваничне спецификације трошкова око припреме представе у Народном позоришту у Нишу огласио се и књижевник Дејан Стојиљковић, писац дела ,,Константин – знамење анђела". Његово дело биће изведено 27. фебруара у нишком позоришту поводом обележавања јубилеја – 17 векова од доношења Миланског едикта:
– Очигледно је да су, уз хајку на позориште, започели и напади на мене. Измишљотинама, наравно, јер се објављује да сам наводно добио хонорар од 15.000 евра за текст драме. То је и неистина и велика глупост, која ми штети и ствара непријатеље. Не желим да ме због злонамерних и лажних информација које се објављују суграђани, моје Нишлије срећу и гледају попреко зато што сам наводно од њих узео толики новац. Истина је сасвим другачија – мој хонорар је бруто 480.000 динара – рекао је за наш лист Стојиљковић.

Shozo Hirono

kandidat za izjavu godine.

Ivan SIROTI HRIŠĆANIN Vuković:

"Код мене у породици, у класичној српској породици, често се догађало да недостаје новца да се плате основни трошкови, највише за струју и слични. Понекад смо долазили у ситуацију да стрепимо да се због неплаћених рачуна искључи струја. Али, за једно се увек имало – за породичну славу, одвајало се унапред, припремало и штедело јер за славу мора да се има. Слава мора да се обележи, за славу не сме ништа да фали, таман посла да буде бруке."

Ghoul

Koliko košta "Konstantin" - tajna

Autor Aleksandar Stankov
Izvor Južne vesti | Niš

V.d. direktor niškog pozorišta Ivan Vuković nije želeo da kaže koliko je novca odvojeno za realizaciju predstave o Konstantinu, a nije znao ni koja je cena karte za premijeru.

Iako je do premijernog izvođenja predstave "Konstantin" ostalo samo dva dana još se zvanično ne zna koliko je novca poreskih obveznika izdvojeno za njenu realizaciju.

Prethodne nedelje u medijima se spekulisalo sa sumom od 19 miliona dinara. Međutim, v.d. direktor Vuković je i danas, na konferenciji za novinare povodom ove predstave izbegavao da odgovori na to pitanje.

Vuković je upadao i u žučne rasprave sa predstavnicima medija.

Posle dužeg ubeđivanja, konferencija za novinare u pozorištu više je ličila na dramu, ali očekivanog raspleta nije bilo. Vuković je rekao, ponovo ne precizirajući tačnu sumu, da koliko god je novca odvojeno za predstavu - "malo je".

- Po kvalitetu i svemu drugom malo košta predstava. Reč je o apsolutno standardnim ciframa za ovako veliki događaj u ovako kratkom roku - rekao je Vuković.

On je rekao da će više reči o potrošenom novcu za realizaciju predstave biti nakon njenog izvođenja.

- Vi te informacije imate pravo da znate. Posle predstave kada Upravni odbor usvoji specifikaciju troškova to ćemo moći da pričamo, i to koliko je cifra razumna, ali u kontekstu kvaliteta i svega  - kaže Vuković.

predstava
Radoslav Pavlović (prvi s leva) i Ivan Vuković (drugi s desna) na konferenciji za novinare

Na novinarska pitanja nije želeo da odgovara ni savetnik predsednika Srbije zadužen za organizaciju proslave Milanskog edikta Radoslav Pavlović.

Umesto odgovora Pavlović je stalno ponavljao jednu istu rečenicu:

- Nema vanrednih izbora, ostaje ova koalicija, nema trećeg kruga predsedničkih izbora, predsednik ostaje Tomislav Nikolić - ponavljao je Pavlović.

Konkretniji, kada je reč o ciframa, iako to zvanično i nije u njegovoj nadležnosti, bio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

- Ja nemam informaciju koliki su honorari za pojedine učesnike u predstavi niti smatram da je mene trebalo konsultovati po tom pitanju. Novac u budžetu za predstavu postoji, 11 miliona obezbeđuje republika, negde između 6 i 7 miliona obezbeđuje grad - rekao je Perišić posle sednice Gradskog veća.

Direktor ne zna cenu karte?!

Premijera predstave zakazana je za 27. februar u 20 sati, a v.d. direktor je pozvao Nišlije da kupe karte.

Međutim, nije znao da kaže i kolika je cena ulaznica i sve zainteresovane građane je uputio na blagajnu Pozorišta.

Kako je objasnio, razlog za to je što su cene usklađivane sa popustima koje pozorište inače ima.

Ghoul

malopre sam video dexu na tv.

kaže dexa da je studirao pravni fakultet (samo je propustio da kaže da ga nije završio; tj. jedva dogurao do druge godine pre nego što je našo unosniju zanimaciju... xrofl) i da stoga zna da mnoge odredbe iz rimskog prava potiču iz doba cara konstantina, pa prema tome, budući da se te odredbe danas primenjuju u zgradi prekoputa pozorišta (tj. u sudu) - on smatra da je tvrditi da nama konstantin nije ništa - "skandal"!

ali, javlja mi se - to nije kraj skandalima oko ovoga...  :|

Nightflier

Hmmm.. I ja sam studirao taj fakultet, mada ne mogu da se pohvalim preterano boljim uspehom, pa se nešto ne sećam da smo se na Rimskom pravu bavili Konstantinom... Justinijanom u tri lepe, ali Koste se ne sećam.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Shozo Hirono

:wink:

a u međuvremenu smo saznali i da nema vanrednih izbora.  :)

Koliko košta predstava "Konstantin"?

Father Jape

Još uvek je bolji od Eda Milibanda. Mislim ovaj iz prvog klipa.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Loni

Quote from: angel011 on 21-02-2013, 18:35:58

Retko ko to zna, a da nije dramaturg.
S obzirom da se termin scenario koristi i u političkom žargonu, u ljubavnim odnosima, svakoj planskoj privredi...
retko ko će pojmiti da se taj termin za teatar ne koristi.

Inače na kulturnim stranama Politike, sukobi oko Kosntantina su danima tema.

scallop

Izgleda da je Dexa najobrazovaniji Nišlija kad je Konstantin u pitanju.

Ghoul

Quote from: scallop on 27-02-2013, 13:04:33
Izgleda da je Dexa najobrazovaniji Nišlija kad je Konstantin u pitanju.

on je obavljao ISTRAŽIVANJA!

scallop

Ma, hajde. Ja sam pročitao više dok sam čitao brljavo "Raskršće"

Ghoul

ne znam ja to, znam samo da dexa stalno potencira koliko je on ISTRAŽIVAO - to je naglasio i olji kad je bio u utisku nedelje, a ponovio je i povodom ove predstave...

a ovi što su odlučivali o predstavi su mu poverovali: kad kažeš konstantin, pomisliš - dexa.

nema drugih, a kamoli dramskih, pisaca.

scallop

Albedo 0

O uticaju niških legendi na Raskršće ne mogu da sudim, ali što se Konstantina tiče jasno je da to nema veze s mozgom.

Mada, nije da je Gul nešto bolji, nazvao Kostantina tiraninom...

scallop

Priča o Konstantinu je daleko kompleksnija i prevazilazi površna čitanja.

Nightflier

Valjda je Tiberije bio tiranin?
First 666

Albedo 0

QuoteZa jedan takav roman potrebne su godine istraživanja. Posećivao sam Pirotsku tvrđavu,slikao.

kakva otrežnjujuća i precizna metodologija, pa ovaj je muška verzija D! 8)

Albedo 0

Quote from: Nightflier on 27-02-2013, 19:26:20
Valjda je Tiberije bio tiranin?

ma vidiš da je Gul D-metodom spajanja hrišćanstva i Konstantina zaključio da je on tiranin

Znači, u suštini ne zna šta je Milanski edikt uopšte učinio u vezi sa hrišćanstvom

Nightflier

Moram priznati da sam previše zaboravio da bih imao izražen stav glede tog perioda Rimskog carstva - meni inače ne preterano zanimljivog.
First 666

JasonBezArgonauta

:roll:
Snimatelji izbačeni sa skupe premijere "Konstantina"

Fotoreporterima nije bilo dozvoljeno snimanje ni početka dizanja zavese na sceni i izbačeni su iz sale odmah nakon govora ministra kulture Bratislava Petkovića i niškog gradonačelnika Zorana Perišića.

Neki snimatelji i fotoreporteri ocenili su večerašnja dešavanja u niškom pozorištu kao "neviđeni skandal", uz napomenu da je na predstavama i koncertima svuda u svetu dozvoljeno snimanje i fotografisanje makar početka predstave ili koncerta.

Predstava "Konstantin", mladog niškog pisca Dejana Stojiljkovića i reditelja Juga Radivojevića, odigrana je u sklopu obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta o uvođenju tolerancije prema hrišćanstvu.

Niškoj premijeri prisustvovala je i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić, a pre početka predstave ispred pozorišta niški odbor Liberalno demokratske partije organizovao je performans "Pod ovim znakom ćeš zaraditi", ukazujući na nedopustivo visoke troškove predstave koji su dosegli 19 miliona dinara.

Mediji su proteklih dana izveštavali o pripremi za svečanu premijeru uz mnoge ocene da je budžet od 19 miliona dinara "bezobrazno velik".

Ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković podsetio je večeras, neposredno pre premijere predstave "Konstantin", da je carev Milanski edikt 313. godine označio početak verske ravnopravnosti, prestanak progona hrišćana i da je "oslobodio reč koja je do tada bila u katakombama".

"Bez oslobođene reči nema pozorišta i kulture", rekao je Petković, koji je bio domaćin večeri.

Predstavi su, pored ostalih, među gostima, prisustvovali i supruga predsednika Republike Dragica Nikolić i brojni predstavnici političkog i javnog života Niša i Nišavskog okruga.

Gradonačelnik Zoran Perišić je izrazio zadovoljstvo što je pisac teksta istorijske drame o caru Konstantinu Velikom, čija se premijera izvodi u njegovom rodnom gradu i u danu njegovog rođenja, upravo niški književnik Zoran Stojiljković.

On je ocenio da je predstava "Konstantin" najatraktivnije ostvaranje realizovano na "niškim daskama" od osnivanja pozorišta, za koje je vladalo veliko interesovanje.

Perišić je izrazio očekivanje da će "Konstantin" biti pozorišni događaj u 2013. godini.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PBaWJgl60lI#!
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

JasonBezArgonauta

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Ghoul

Quote from: JasonBezArgonauta on 28-02-2013, 13:10:14carev Milanski edikt 313. godine označio početak verske ravnopravnosti,

da, sjećam se!  :-x
od trenutka kada su se hrišćani slizali s imperatorima i diktatorima počinje da cveta takva neverovatna religiozna TOLERANCIJA da je to milina bilo gledati!  xrotaeye
odjednom su sve vere postale mile i drage, poštovane i tolerisane, čim su hrišćani uz sebe stekli OGANJ I MAČ kao garante tolerancije...  xuss

Quote from: JasonBezArgonauta on 28-02-2013, 13:10:14Gradonačelnik Zoran Perišić je izrazio zadovoljstvo što je pisac teksta istorijske drame o caru Konstantinu Velikom, čija se premijera izvodi u njegovom rodnom gradu i u danu njegovog rođenja, upravo niški književnik Zoran Stojiljković.

poznatiji kao ZOXA.  xrofl

Ghoul

"Iako su na premijeri predstave "Konstantin" bili uglavnom oni koji su imali pozivnice, dug i gromoglasan aplauz na kraju potvrda je glumcima da su uradili dobar posao....
....Krivokapić kaže da je napravljena predstava koja će živeti, ali naglašava da na premijeri publika nije baš poštovala bonton i pravila pozorišta.
    - Kašalj, bolesni su došli u pozorište, telefoni su zvonili, naša publika nikako da nauči telefon da isključi u pozorištu. To je elementarno poštovanje. I u bioskopu se isključuje telefon. Nije me poremetilo, ali smeta. To je nepoštovanje. Ipak, publika je lepo primila predstavu, videću tek - rekao je Krivokapić."

http://www.juznevesti.com/Kultura/Nislije-videle-Konstantina.sr.html

a dobri su i komentari ispod, npr:

Sadamov gazda 12:21, 28.02.2013.  Mirno sam grickao semenke kupljene ispred teatra, dok sam gledao predstavu, vadio iz nosa i brisao o sedište ispred. U jednom momentu sam se uspavao, ali sva sreća, zazvonio mi je telefon melodijom "Je veux, od Zaz". Uz pusacki kasalj javio sam se na telefon i besno uzvikunuo: "A, be, ću ti kupim pljeskavicu kad si krenem kući!" Ljutito zalupih slušalicu i nastavih da gledam sagu o Koletu, mom rođenom nišliji.

Agota

Ovo znači da predstava "Konstantin" vredi svaku paru koja je uzeta od poreskih obveznika?

umetnos !!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

Quote from: Ghoul on 28-02-2013, 13:30:00
Quote from: JasonBezArgonauta on 28-02-2013, 13:10:14carev Milanski edikt 313. godine označio početak verske ravnopravnosti,

da, sjećam se!  :-x
od trenutka kada su se hrišćani slizali s imperatorima i diktatorima počinje da cveta takva neverovatna religiozna TOLERANCIJA da je to milina bilo gledati!  xrotaeye
odjednom su sve vere postale mile i drage, poštovane i tolerisane, čim su hrišćani uz sebe stekli OGANJ I MAČ kao garante tolerancije...  xuss

koji oganj i mač, majmune neopevani???

Evo pet dana je prošlo ti se nisi udostojio da saznaš bar elemenatrne činjenice

Prv, Konstantin je ediktom amnestirao hrišćanstvo koje je postalo prihvaćeno kao i sve druge religije

Onda je jedan naredni imperator, ne sjećam mu se više ni imena, Julijan valjda, silom zaveo povratak paganizma i vratio na snagu maltretiranje hrišćana, kada je, između ostalog, i poneki sveštenik bio živ odran.

Onda se tek pojavila Hipatija na koju su sveštenici iz osvete napujdali stanovništvo da je kamenuju, a ne kako gulova dajdžest istorija govori, da ju je neko napao jer je bila žena filozof i matematičar (prije svega zato što je hrišćanstvo kao takvo najodgovornije za pozitivnu reputaciju žene u evropskoj civilizaciji koju do tada nije ni imala)

Pa se pojavio Justinijan i tada je hrišćanstvo počelo da jača, ali kako, tako što su se dionizijske predstave u Vizantiji održavale do DVANAESTOG VIJEKA!!!

Da je ta ista Vizantija pregovarala o drastičnoj reviziji hrišćanskog učenja, da je postojao laički roman, da su vizantijski filozofi bili pagani čak i u 15. vijeku, npr Plotin.

Hrišćanstvo je za jebenog Gula slobodarska, tolerantna i demokratska doktrina.

A tip koji ništa živo nije čitao sem jedan jadni žanr, koji se bazira na jednoj patetičnoj ljudskoj emociji, trebao bi ponekad da zaveže. Ili da počne da čita.

JasonBezArgonauta

Quote from: Agota on 28-02-2013, 14:26:53
Ovo znači da predstava "Konstantin" vredi svaku paru koja je uzeta od poreskih obveznika?

umetnos !!

Naravno, Zoxa je crème de la crème u podžanru mač & tolerancija. Trebalo je izdvojiti još koji dinar za masterpis.

Melkor

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

Dejan Stojiljković: Neko naš krvavi trud baca pod noge

I kad sam napisao tekst još sam imao neku sumnju, ali kad je tekst počeo da živi na pozornici e onda sam rekao sebi – E pa Dekso ipak si napisao dobru dramu" rekao je Dejan Stojiljković, na pres konferenciji u Narodnom pozorištu.

Svi ljudi koji su radili na pripremi predstave ,,Konstantin" imali su zaista nemilosrdno kratke rokove da spreme nešto vredno pomena u godinama pred nama. Pisac Dejan Stojiljković kaže da, iako mu je tekst naručen 28. novembra 2012. i pomalo je i sam sumnjao da će uspeti da napiše tekst na nivou koji se od njega očekuje, sada je potpuno siguran da će publika i kritika pozitivno reagovati.

Istorijski dramski tekst, koji je najteži za pisanje, pa zato i najređi jer se niko ne usuđuje da ih piše, kako je rekao reditelj predstave ,,Konstantin" Jug Radivojević, Stojiljković je napisao u zaista kratkom roku zahvaljujući poznavanju pozne antike i Konstantinovog života ,,u prste".

,,Ne samo Konstantinov život, već istoriju Rimskog carstva pozne Antike i uopšte privatni život u Rimu, vojne doktrine Rimske ja to stvarno znam u prste i meni to nije bio problem. Drugo ja sam imao stručne konsultatne profesora Radivojia Radica našeg najboljeg vizantologa, gospodina Nikolu Kerovica čoveka koji je stručnjak za pohode starog konstantina i uopšte za vojne stvari vezane za stari Rim i našeg kolegu Nebojšu Ozimića. Bilo je jako teško nisam imao ni novogodišnje ni božićne praznike.

Prethodnih dana na društvenim mrežama Dejan je izražavao svoje nezadovoljstvo i revolt zbog prozivki da je dobio prevelik honorar za tekst, pa smo ga pitali kako u svetlu tih prozivki on iščekuje i zamišlja premijerno prikazivanje predstave.

,,Mene više interesuje kakve će rekacije biti 28. i 1, jer su karte za reprize planule. Nijedna pozorišna predstava niška nije toliko brzo rasprodata u dva termina. Znači da običan narod ipak želi da vidi ovu predstavu, a što se tiče kuloarskih priča to mene apsolutno ne zanima. Sad su lansirali priču o mojim basoslovnim honorarim koja je apsolutno neistinita jer sam radio ispod proseka, koji dobijaju pisci iz Beograda. To što neko naš krvavi trud baca pod noge i unapred, nevidevši ni tekst ni predstavu proglašavaju ih lošim, to je jedan palanački i primitivni nivo komunikacije koji ne bih da komentarišem."

Ceo ansambl, u želji da predstava izgleda što bolje, ,,preživeo" je epidemiju gripa, a neki su i dan pred premijeru još bolesni. Kako se na pres konferenciji u zbilji našalio reditelj Jug Radivojević, njihov najvažniji pokrovitelj bila je niška Hitna pomoć, koja je mnogo puta reagovala ne samo zbog gripa već i povreda nastalih usled napornih, desetočasovnih proba svakog dana.

I direktor Narodnog pozorišta, i pisac dramskog teksta Dejan Stojiljković i reditelj Jug Radivojević, i drugi saradnici na projektu, kažu da su uprkos rokovima, pripremili za pozorišnu publiku Niša, Beograda, Srbije pa i Evrope, predstavu koja će se pamtiti.

Kako kažu, nije reč o recitali, prigodnoj svečanosti ili priredbi. Reč je o delu koje će biti na čast ,,kulturnoj ustanovi koja postoji 125 godina", rekao Ivan Vuković, VD direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Predstava ,,Konstantin" biće premijerno prikazana u sredu 27. februara na dan kada je u Nišu rođen car Konstantin, a u Beogradu 4. marta. Na repertoaru Narodnog pozorišta u Nišu biće i 28. februara i 1. marta. Karte za predstavu su 800 dinara.

scallop

Ko je tu, na kraju pisac drame, a ko pisac "scenarija". Pukao sam sa čitanjem kad sam shvatio da Dexa zna sve.