• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Jesu li autori DILAN-a,ALAN-a izdajnici italijanskog naroda?

Started by Sveti Filica, 15-01-2004, 15:47:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sveti Filica

- Autor Dilana Doga (scenarija) - Ticijano SKLAVI je Italijan.
- Crteže pravili takodje Italijani - MONTINARI i GRASANI.

- Autori Alana Forda takodje italijani. (Imena se ne secam, neki PANINI)

Kada su ih pitali (a pitali ih mnogi): - Zašto se radnja dešava u Njujorku, Škotskoj, Londonu?
- Oni rekoše, skoro svi isto: - Pa, time će stripovi biti popularniji, prihvaćeniji. Svetska publika nakon toliko detektiva s engleskim imenima, nakon ugradjene svesti da su englezi PRONICLJIV narod (stvoreni za detektive) lakše će prihvatiti nekog sa imenom DILAN od detektiva PJETRA iz Venecije ili Pizze.

- I Alan Ford i Dilan Dog postadoše popularni i njihovi autori ali ne i Italija.

- (Ovo možda jeste  glupa tema, ali mene ovo, mada nisam antiglobalista,  zaista nervira)

- Pored toliko genijalnosti autora nije mi jasno zašto se mora podcenjivati svoja sredina zarad komercijale i  atmosfere Njujorka i Londona, koji su nam se već popali na glavu?

(Američka sirota publika verovatno se ne bi mogla poistovetiti s nekim ko nije iz Njujorka kao Alan Ford)

- Hajmo onda svi da pišemo priče iz Njujorka. Na šta bi to ličilo.
(Plus ako je neko glup neka je iz Bosne, ako je lenj iz Crne Gore a ako voli da se inati iz Srbije)

I  Šekspir je takodje dao legitimitet predrasudama. Romea i Juliju stavio van svoje hladne i kišovite Engleske, u romanticnu i suncanu Veronu. (Jer Italijani navodno jedino mogu biti strastveni i zaljubljeni do gubljenja glave dok su Englezi pronicljivi)

(Itlaijan piše o Englezima, Englez o Italijanima) PARADOKS
(Sve u cilju održavanja predrasuda)

Umetnička sloboda je umetnička sloboda ali ipak...
ŽAO MI JE ITALIJE. (Propuštena slava)

Boban

Pa ta slava koju velica Alan Ford kao strip nije bas nesto s cime covek moze da se podici... korumpiranost, malogradjanstina, dupelizastvo, manipulacije najsirim narodnim masama, poistovecivanje siromastva sa gluposcu...
Lakse je izrugivati se se nekom drugom drzavom, ne svojom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Sveti Filica

Možda si i u pravu (za Alana Forda) za prepametnog i pronicljivog Dilana bio bi ponos pripadati istom narodu.
(Zamislimo - Borac protiv zla onostranog - Milutin)  :evil:

Za ovo što kažeš - lakše je ismevati tudji narod, tipicni primer je autor scenarija za seriju Simsonovi (pri pocetku, dok je još imala samo jednog autora) Ne znam mu ime ali u pitanju je nemac, koji se, doselivši u Ameriku toliko iznenadio blagom retardiranošću tipicne americke porodice
da je odlucio da ih ismeje i napravi parodiju od koje je i nastao crtani film.

Petar Severni

Quote from: "FiL DeviL"- Autor Dilana Doga (scenarija) - Ticijano SKLAVI je Italijan.
- Crteže pravili takodje Italijani - MONTINARI i GRASANI.

- Autori Alana Forda takodje italijani. (Imena se ne secam, neki PANINI)

Kada su ih pitali (a pitali ih mnogi): - Zašto se radnja dešava u Njujorku, Škotskoj, Londonu?
- Oni rekoše, skoro svi isto: - Pa, time će stripovi biti popularniji, prihvaćeniji. Svetska publika nakon toliko detektiva s engleskim imenima, nakon ugradjene svesti da su englezi PRONICLJIV narod (stvoreni za detektive) lakše će prihvatiti nekog sa imenom DILAN od detektiva PJETRA iz Venecije ili Pizze.

- I Alan Ford i Dilan Dog postadoše popularni i njihovi autori ali ne i Italija.

- (Ovo možda jeste  glupa tema, ali mene ovo, mada nisam antiglobalista,  zaista nervira)

- Pored toliko genijalnosti autora nije mi jasno zašto se mora podcenjivati svoja sredina zarad komercijale i  atmosfere Njujorka i Londona, koji su nam se već popali na glavu?

(Američka sirota publika verovatno se ne bi mogla poistovetiti s nekim ko nije iz Njujorka kao Alan Ford)

- Hajmo onda svi da pišemo priče iz Njujorka. Na šta bi to ličilo.
(Plus ako je neko glup neka je iz Bosne, ako je lenj iz Crne Gore a ako voli da se inati iz Srbije)

I  Šekspir je takodje dao legitimitet predrasudama. Romea i Juliju stavio van svoje hladne i kišovite Engleske, u romanticnu i suncanu Veronu. (Jer Italijani navodno jedino mogu biti strastveni i zaljubljeni do gubljenja glave dok su Englezi pronicljivi)

(Itlaijan piše o Englezima, Englez o Italijanima) PARADOKS
(Sve u cilju održavanja predrasuda)

Umetnička sloboda je umetnička sloboda ali ipak...
ŽAO MI JE ITALIJE. (Propuštena slava)

pocetakk i kraj ovog posta suvishe su razmaknuti
30 cm (with a vengeance!)

Truba

žao mi je

meni su neangloamerička imena smješna

zamislite istraživača horora Lorenca Markeđanija :x  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Fantom Tenej (1492-2003)

Meni je bilo najsmešnije kad sam u titlovima pročitao Serdžo.
Serdžo Leone. :lol:

Djole

Meni ze zato dopada "Kobra" varijanta. Jes da se desava vani, al' junak je nase gore list.

btw, sve je to malo komplikovanije no sto izgleda, i u Italiji vuce korene jos iz fasizma. Imas negde na po netu solidan esej Alfreda Catellija (dakle, svakako je iscrpan) o italijanskom stripu, iskopaj ga, baci pogled, bice ti jasnije mnge stvari.
"THAT is why they call me The Decorator."

Tex Murphy

Sto se tice imena autora Alana Forda, to su Roberto Raviola i Luciano Secchi, sirom svijeta poznati kao Magnus i Bunker.
A sto se tice one "izdaje" italijanskog naroda, ne bih da komentarisem. Dovoljno je spomenuti da je AF bio popularan u svega tri drzave i to bivsoj Jugoslaviji, Spaniji i ITALIJI. Kad neko pravi strip o zelenastvu, korupciji, pohlepi i ostalom, gdje drugo da ga stave nego u Ameriku?  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Boban

Da li ste znali da postoji crtani film "ALan Ford"?
Uradili su ga Italijani i traje 26 minuta.
Epizoda "Superhik".
Ocigledno je projekat propao jer, koliko je meni poznato, nije bilo daljih poduhvata u tom pravcu.

iNCUBUs

Quote from: "Boban"Da li ste znali da postoji crtani film "ALan Ford"?
Uradili su ga Italijani i traje 26 minuta.
Epizoda "Superhik".
Ocigledno je projekat propao jer, koliko je meni poznato, nije bilo daljih poduhvata u tom pravcu.

Postoji i animirana serija "Marti Misterija" koja nema apsolutno nikakve veze sa originalom osim što se glavni likovi zovu isto... Ah da, čini mi se da se bave otprilike istim stvarima: misterijama...

fak
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Ghoul

ko je radio tu M.Mist. crtanu seriju [italijani? :shock: ], koliko epizoda, kakav je crtez, kakva prica, ima li neki link ka detaljima...?

i najvaznije= da li su radili epizodu 'kuca na kraju sveta'? :!:
https://ljudska_splacina.com/

Djole

S obzirom na to da je crtani serijal o MM i Dijani kao tinejdzerima, nesto sumnjam da je obradjena "Kuca na kraju sveta"...  :x

Imam negde na kompu trailer, al' pojma nemam odakle sam ga skinuo...
"THAT is why they call me The Decorator."

johnson bronson

bato, pa ti nisi ni citao to. ni AF ni DD ni MM ni Bleka Stenu!

Kako da ti neko odgovori kad ne znas o cemu se prica. Pannini? Pannini? Pa to je uvreda!

za ghoula - jel kuca na kraj sela ona po HPL, sa onim slikama i prolazima?

Boban

Crtać Alan Ford uradila je originalna ekipa crtaca stripa.
Animacija je dosta slaba, otprilike na nivou zagrebacke skole crtanog filma sedamdesetih, ali je interesantno kao kuriozitet.
Ja sam ga prebacio sa VHSa na DivX ali to je bilo u pocetku moje karijere bavljenja tim stvarima pa je kvalitet nikakav.

Inace, jedva sam dosao do te kasete. Cuo sam da je izasla i imao sam narudzbinu da je donesem iz Italije. Sva raspitivanja po videotekama i prodavnicama filmova su se zavrsavala sleganjem ramena i tvrdnjom da takav crtani film ne postoji, a na jednom mestu su mi rekli da Italija nije sposobna da proizvede crtani film a da sumnjaju da bi to prepustili Amerikancima.
No, crtani film je zaista stajao u ponudi Magnusa&Bunkera i u telefonskom razgovoru neko je rekao da se to moze dobiti ili licno kod njih ili pouzecem postom, da ne postoji NIJEDNO distributivno mesto bilo gde. Kako sam se tih dana muvao po Milanu, odlucim da odem licno i kupim taj famozni crtac.
Ispostavilo se da to uopste nije tako jednostavno. Ja naivan sam poneo i fotoaparat s namerom da uslikam sediste Alana Forda i eventualno se slikam na legendarnom mestu. Ulicu sam nasao lako, a onda sam prosao dva kruga u potrazi za Magnus zgradom. Onda sam pokusao da pronadjem broj 15 koji sam zapamtio kao oznaceni broj, ali to je bila neka bezvezna stambena zgrada. Potpuno zbunjen prisao sam do jedne trafike i prelistao najnoviji broj Alana Forda da vidim tacno ulicu i broj. Bila je to ta ulica, a i broj 15 nije bio sporan. Vratio sam se do zgrade koja je imala interfon, ali u spisku nicega nije bilo sto bi mi zalicilo na sediste tvoraca Alana Forda.
Potpuno frustriran sacekao sam da neko izadje iz ulaza i usao unutra. Postojao je i portir (koji je lutao negde po zgradi pa sam ga trazio) koji me je na pitanje o Alanu Fordu prvo pogledao zbunjeno, a onda se kao setio i poslao na drugi sprat.
Odem tamo i zaista na jednom vratima pise Alan Ford.
Udjem unutra, sobica 3x4 metra, pult, neka bakica koja kao da je Jeremijina sestra, a iznad svega ogromna od stiropora napravljenom figura broja 1 sa sve kolicima, oko nje police i verovatno svi brojevi svega sto su izdali. Pitam za strip, ona ode u neku sobu iza koja isto nije bila veca od 10 kvadrata (ali bar 20 kubika kojecega) i donese mi kasetu, uze 30000 lira i na moj pokusaj da dobijem racun, objasni da oni ne izdaju racune. Frapantno. Onaj ko je skoro bio po Italiji zna da tamo, kada uzmes kiselu vodu od 0.25 na kiosku, prodavac juri za tobom i uvaljuje ti racun jer su kazne enormne za neposedovanje i neizdavanje racuna.
I tako... neverovatan dozivljaj, potpuno ti poremeti tacku gledista na stvari, jer mi ipak dolazimo s Balkana gde, cim neko proda pola njive odmah pravi kucu na cetiri sprata da svi vide kako je uspeo u zivotu.

Ghoul

Quote from: "Boban"mi ipak dolazimo s Balkana gde, cim neko proda pola njive odmah pravi kucu na cetiri sprata da svi vide kako je uspeo u zivotu.
...ili snimi low budget horror film.

da, JB, to je ta HPL epizoda, zahvaljujuci kojoj sam se i navukao na Genija.
https://ljudska_splacina.com/

markos

To sa Bunkerom nije nista cudno, jer ako si malo bolje upoznat sa tal. strip scenom svi ce ti reci da je Bunker u biti Broj Jedan:-))). Dakle jedan cangrizavi pohlepni skrti starkelja. Njegova lakomost i pohlepa su legendarni, prije nekog vremena ja odlucio izdavati "ristampa anastatica" tj. identican reprint prvih brojeva koji su naravno odavno jako rijetki i cijene su bile preko 50 Eura za jedan broj. Pogledaj im kako im web izgleda, pogledaj cijene na njemu (duplo je skuplji broj ako ga kupis direktno kod njih nego na kiosku!!!), itd...

prozirna senka

Quote from: "djole"S obzirom na to da je crtani serijal o MM i Dijani kao tinejdzerima, nesto sumnjam da je obradjena "Kuca na kraju sveta"...  :x

Imam negde na kompu trailer, al' pojma nemam odakle sam ga skinuo...
He, mozda na www.stripovi.com, gde jedared postavih topik na tu temu, jel' te... :wink:
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)