• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kafa

Started by Alexdelarge, 02-04-2013, 12:58:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

imamo topike posvećene čaju, pivu, ali ne i kafi. mislim da ljudi nisu svesni koliko je kafa zapravo zdrava. ja sam neko ko popije litru kafe dnevno. i pucam od zdravlja. najviše volim da pijem tursku kafu (sa vrlo malo šećera) i espreso. produženi, bez mleka. ima li kafopijaca među sagitašima?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

divča

Quote from: Alexdelarge on 02-04-2013, 12:58:02
ima li kafopijaca među sagitašima?
Nema.
Ništa kafa, samo Divka.
Evo jedna recitacija umesto toga.

"posle tolikih godina
posle teških knjiga koje sam čitala
juče sam saznala da sam postala
vaša nova kafe kuvarica
da kuvaću vam brazilski čaj
odnosno fuka

e pa neće moći baš tako lako
to neće biti obična fuka
več pre neki medikaments
odnosno krka

biču vaša mučiteljka
vaša nova popečiteljka
kom se pije fuka još?
kome nije muka još?
kom šta nije jasno još?
nikad nije kasno još!"
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

zakk

ZAŠTO si mi ČINČ vratio u glavu, Čovekoide, nekrste, divčo.

ADL, pijem tri kafe dnevno, jednu uz doručak, drugu razvlačim na poslu, treću uveče; retko dodam al dešava se. Nekad me i ona od jutra sačeka kući pa je nastavim. Pijem instant (nes il štaveć, (eventualnoproduženi) espreso) s mlekcem i povremeno šećerom, cimetom. Pre je kafica i zanimacija no kafa.

U javnim ustanovama izbegavam kafe sa mlekom jer mi se već više puta dešavalo da se vidno nadujem te često žurno posećujem toalet.

Tursku™ kafu smatram pre lekom nego uživanjem, pijem kad mi treba dizanje iz mrtvijeh. To pijem klot bez mleka i šećera.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mme Chauchat

Quote from: chovekoid on 02-04-2013, 14:20:20
Quote from: Alexdelarge on 02-04-2013, 12:58:02
ima li kafopijaca među sagitašima?
Nema.
Ništa kafa, samo Divka.
Evo jedna recitacija umesto toga.

"posle tolikih godina
posle teških knjiga koje sam čitala
juče sam saznala da sam postala
vaša nova kafe kuvarica
da kuvaću vam brazilski čaj
odnosno fuka

e pa neće moći baš tako lako
to neće biti obična fuka
več pre neki medikaments
odnosno krka

biču vaša mučiteljka
vaša nova popečiteljka
kom se pije fuka još?
kome nije muka još?
kom šta nije jasno još?
nikad nije kasno još!"
Čovekoidu, genijalče, to pjevuši moja najbolja drugarica sa studija xremyb

Agota

ja najvise volim espreso bez secera i mleka ,naravno. to mi je ko najlepsi slatkis.
probala sam i  neke starbucks kafe tj  frapucina , jako, jedva popijes ko obrok. zelim starbucks u beogradu !!!
moka je dobra samo u grinetu,kostine kafe su odvratne.
najbolja turska je u antici, na brdu, ako je pravi kremic .
nes retko ,i to samo s vodom, mleka stavim tek toliko da je obojim,smeta mi.
filter kafu ne pijem,a to je valjda najzdravija kafa. ne znam.

... e ,da, grinet se otvara na brdu !!!!jeeeeeeeeeeee  :-D
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Biki

15 stvari koje je dobro znati o kafi
http://theoatmeal.com/comics/coffee

Kafa je moja jutarnja meditacija. Kad ustanem ujutru jos onako pospana stavim vodu da se kuva. Otvaram onaj kuhinjski deo levo iznad sporeta gde su nam uredno poredjane razne solje za kafu. Obicno vadim dve zelene velike solje, stavim ih na radni deo, okrenem se otvorim fioku, uzmem kasicicu( ne bilo koju , vec jednu koja ima pravu meru) i sipam jednu kasicicu instant nes esspreso kafe i dve kasicice secera u obe solje. Kad lonce pocne da pisti, skinem ga sa ringle, sipam vodu, pa malo mleka i promesam. Onda to sve lepo odnesem u dnevnu sobu na stocic i posaljem teks muzu : Mili kafa + onaj smajlic sto ima kiss i onaj sto je kao srce.  :). Onda sednem u sofu, i onako se sklupcam, dignem noge na sofu uz grudi jer je ujutru uvek malo hladno, ukljucim vesti na tv-u , Obgrlim prstima toplu solju kafe. Tad negde silazi sanjivi muz . Kiss, kiss, maz, maz, srk srk... Posle par minuta smo oboje budni . On obicno pomesa solje pa pije malo iz svoje malo iz moje  xrofl.  Pre par godina sam nam kupila dve razlicite solje, njegovu sa inicijalima, moju neku debejuskastu , ali ih ne koristimo. Ovako sa mesanjem solja je zanimljivije. Ja ga uvek maltretiram kako je pio iz moje solje, on se kao pravda da nije i tako xsmlove2.
Ta jutarnja kafa mi je najsladja. Svaka posle moze ali ne mora.

zakk

Odvratno ste ljupki.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Biki

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Biki

Mica Milovanovic

Stvarno najbolja! Male novine (1888)

Mica

Alexdelarge

basara je u nekom svom pisaniju tvrdio da je frankova kafa anagram, a da je rešenje franc kafka. :!:

Karl Rosman

"It's more like sunday..."

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Midoto

Ma kafa je, uz vodu, najbolji napitak. :) I to - "jaka domača" (turska je mnogo slabušna i slatka). Jutro je mnogo pitomije nakon nje.

divča

Šta je to domaća kafa, ja sam mislio da kad se kaže domaća, misli se turska.
And every life became
A quite unlosable game.

Kimura

Divčo, Turčine! U Grčkoj bi se naslušao predavanja o trome kako je to ustvari grčka kafa, za koju su zli Turci maznuli recept. Isto kao i za baklave.
Kod nas će ti skuvati nešto od čega bi većina Turaka (koji inače piju samo čaj) dobila srčani udar - e to je domaća kafa.

divča

Quote from: kimura on 15-11-2013, 15:14:48
Divčo, Turčine!
50%  xwink2

A, tako dakle, domaća je grčko-turska, samo jača.
And every life became
A quite unlosable game.

scallop

Manje cukra.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Midoto

Quote from: divča on 15-11-2013, 14:44:57
Šta je to domaća kafa, ja sam mislio da kad se kaže domaća, misli se turska.

I ja sam mislila dok nisam probala kafu u Istanbulu.

Od Turaka smo naučili, ali smo je zagorčali i pojačali (a i ne pečemo je, već - zakuvavamo). Srpska posla. :)

mac

Izmišljena šoljica koja dva sata drži kafu na idealnoj temeraturi.

http://io9.com/science-student-invents-the-perfect-coffee-mug-1485057760

Father Jape

Nabasah na ovaj relativno novi simpatični kafić na uglu Čubrine i Ivan Begove:

https://www.facebook.com/BaristaCoffeeBelgrade?fref=ts
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mileva

1/2 kafa + 1/2 topla cokolada = mnogo dobro

Alexdelarge

"I like coffee exceedingly"
—HPL in a letter to J. Vernon Shea, November 10, 1931

Meho Krljic

Opasno je ovakve stvari oglašavati ali ljudi na Sagiti ionako vole da žive opasno...

Drinking more coffee may lessen liver damage caused by booze

The morning after you drink too many cocktails, remember to down extra coffee, too – for your liver's sake.
Drinking two more cups of coffee each day may dramatically lessen the odds of the liver damage caused by excessive alcohol, researchers found.
An analysis of nine studies totaling more than 430,000 participants linked drinking two extra cups of coffee each day to a 44% reduced risk of liver cirrhosis, a disease caused by heavy drinking.
More than 1 million people die annually from cirrhosis, according to the study co-authored by Dr. Oliver Kennedy of Southampton University.
Other causes of cirrhosis include hepatitis and immune disease, as well as excessive fat in the liver tied to obesity and diabetes.
"Cirrhosis is potentially fatal and there is no cure as such," Kennedy told Reuters, calling the possible connection between the disease and coffee – an affordable beverage found everywhere – "significant."

While it's possible coffee could ward off the same disease caused by heavy drinking, it's not potent enough to cancel out such drinking – or any lifestyle choices that lead to the disease.

Nutritionist Samantha Heller of New York University's Langone Medical Center told Reuters "a few cups of coffee a day cannot undo the systematic damage" of excessive boozing.
Still, in seven of the eight studies analyzed, the risk of the cirrhosis went down as participant's consumption of coffee went up.
While two cups of coffee dropped the risk of the disease by 44%, drinking four cups of coffee dropped it by 65%.
That noted, the overall health benefits of coffee remain unclear: A 2013 study linked drinking four cups per day to a higher risk of death in those under 55.
Precisely how coffee might inversely link to liver disease isn't clear, either.
Researchers also have questions about whether bean types or brewing methods matter. One study found drinking filtered coffee tied to a stronger reduction in disease risk than boiled coffee.

Alexdelarge

Biki

дејан

последњих неколико година, већина студија виче да је кафа ок за срце-крвне судове...
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Skoro da se sad osećam glupo što je ne pijem  :lol:

дејан

ја се и даље осећам глупо сваки пут кад је попијем...ал изгледа да сам се навукао
...barcode never lies
FLA

Father Jape

Svaki članak o kafi koji sam video u poslednjih 20 godina je govorio to isto...
Možda selektivno zaboravljam one druge. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Dybuk

Zivaslanina

Dodala u kafu malo Irish cream.
Mmm lepo :)

Krsta Klatić Klaja

kad može Tramp 7 banki na kokainu, mogu i ja na kofeinu!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala