• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pošta me potkrada!

Started by Ghoul, 09-04-2013, 15:46:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

evo topika za neprijatna iskustva sa domaćom poštom (bilo da je vezano za amazon i slične inostrane pošiljke ili ne).

naime, od pre par meseci sam primetio jedan novi fazon na koji mi iz pošte bez ikakve potrebe uzimaju pare i sad se nosim mišlju dal da nešto preduzimam ili da slegnem ramenima i kažem son cosas de la vida ili bar jebo me alah svemoćni, che sera - sera!

elem, često mi stižu knjige iz tuđine, najčešće preko bukdepozitorija, ali i sa drugih mesta (pokloni, reviewer's copies i sl).

od nedavno su počeli da ponekima od njih (ne svima!) naplaćuju carinjenje (u pošti n. banja) - u iznosu od oko 67 din po pošiljci.
ne vidim logiku ni red u tome - nekad mi naplate za jednu od 10, nekad za 3 od 5.
evo, malopre su mi stigle 3 knjige u 3 zasebna paketića, i svaka od njih je, kao, ocarinjena.
uzeše mi 200 din nizašta.

i kad kažem nizašta - to mislim doslovno: elem, iz stanja koverti je očigledno da one uopšte nisu ni bile otvorene, nego su ih samo, netaknute, prelepili žutom trakom na kojoj piše carina ili tako nešto, i za tu uslugu, za taj doprinos čovečanstvu, za to što su se pomučili da prelepe neotvoreni koverat - uzeli mi 3 x 67 din.

nisu to neke pare da bih plakao nad finansijskim delom toga, al me nervira što me neko tamo zajebava i uzima mi pare tek tako, zato što mu se može, a čak ni ne obavi tu 'uslugu' koju mi naplaćuje.

šta ako mi, recimo, sutra neko pošalje pismo-bombu, a ovi je samo 'ocarine' i propuste u moje ruke?

šta mislite, dal da se jednom nadignem sa takvom kvazi-ocarinjenom a netaknutom, naplaćenom kovertom, pa da odem... i --- gde?

u glavnu poštu?

ili ovim nekakvim što se bave 'zaštitom potrošača', ako ovo može da potpadne pod njihov delokrug?
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Sačekaj bombu pa im nju odnesi. Da je ocarine po propisu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Pa okreni prvo poštu i pitaj kakav je pravilnik, koji je algoritam itd... pa ako se ne uklapa, uklopi ih.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: zakk on 09-04-2013, 16:04:17
Pa okreni prvo poštu i pitaj kakav je pravilnik, koji je algoritam itd... pa ako se ne uklapa, uklopi ih.

pravo da ti velim, pošto je ovo SRBIJA, pribojavam se neke od ovih opcija, ili svih njih zajedno:

1. pravilo je da se SVAKA pošiljka carini: izvinite što smo vam do sad gledali kroz prste, od sad ćete da plaćate SVAKU - hvala što ste nam ukazali na propust.

2. smetaju vam naši nežni prstići kojima tako neprimetno otvaramo vaše koverte da proverimo nema li dijamantskih ogrlica i biološkog oružja u njima? okej, od sad nećemo biti tako nežni - od sada ćete PRIMETITI na svojim dragocenim knjigama da su bile raspakovane i pomno prelistavane i ražljebljene, i da je skinut uzorak lepka iz poveza da se vidi nema li neka droga u njemu. hvala što ste nam ukazali na propust, od sad ćemo pomnije gledati vaše paketiće.

angel011

A ti nemoj da im kažeš šta ti se dešavalo, samo pitaj (ili neka pita neko tvoj) kakav im je pravilnik.
We're all mad here.

Meho Krljic

Ali ovo je čini se problem sa carinskom službom a ne sa poštom.

A iz mojih, ovde već iznošenih iskustava ispada da je odluka da li se nešto carini ili ne diskreciono pravo trenutnog carinika u smeni.

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 09-04-2013, 16:17:00

kaže na traci: 'pošta carinjenja: niška banja'.

u teoriji, ti paketi bi trebalo da se otvaraju komisijski, dakle nekoliko službenika pošte (a ne carinika; nema toga ovde) sedne zajedno, pa eci-peci-pec bira šta će da otvori...

u praksi, sumnjam da se to tako radi. verovatno zavisi od jednog dežurnog i od toga dal mu je dosadno, dal ima pametnija posla, dal treba nekako popuniti fond pošte (ili privatni, za užinu)...

Ghoul

Quote from: Ghoul on 09-04-2013, 16:20:24
kaže na traci: 'pošta carinjenja: niška banja'.

pardon, to je iz drugog filma.

sad to izgleda ovako (samo što sam traku odlepio sa mesta gde su je stavili i skenirao je ovako):

scallop

Toliko lepka i pečata vredi pišljivih pola evra. Budi srećan svaki put kad carinika mrzi i nije mrzovoljan.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Гуле, бре, па није Нишка Бања толико велика да не можеш да се распиташ ко ти то прелепљује. Не кажем да би требало да претиш или тако нешто, него баш да се позовеш на добросуседске односе - кажеш како се књиганма бавиш, добијаш само њих и молиш да ти не џарају по њима јер - ето - не праве их више као некад, брже пропадају, итд.  8-)

Углавном, као што имаш океј оснос с поштарем који ти пакете доноси, тако кажеш и том "царинику" да твоје пропушта и миран си.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Barbarin

Zar ne treba da se ocarini roba čija je vrednost preko 100 eu, ili se tu nešto promenilo?

Lopovi u svakom slučaju, a nemoj da im opraštaš, možeš od tih para što oni kradu da kupiš neku knjigu.

Treba i meni nešto sa BD da stigne pa ću javiti da li su i mene ocarinili.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

ALEKSIJE D.

Gule, biće ona opcija pod 1. Ima da ti zahvale za ukazivanje na propust.
I, ako baš insistiraš, paketi se stavljaju pod skener, onu alatku što snima unutrašnjost. Neka ti pošalju nešto metalno, ima odmah da dobiješ poziv i da u tvom prisustvu otvore paket (mada je izvesnije da ćeš ti to učiniti dok šef pošte i lice za carinjenje nagviruju iz druge sobe kroz dovratnik).

Ghoul

Quote from: Barbarin on 09-04-2013, 17:28:03
Zar ne treba da se ocarini roba čija je vrednost preko 100 eu, ili se tu nešto promenilo?

da, ali ovo nije carina: ovo što je naplaćeno je trošak provere sadržaja - provere koja, očito, nije ni obavljena osim, možda, skenerom, ali u tom slučaju čemu travestija sa kvazi-otvaranjem i lepljenjem onog što nije ni razlepljeno?

osim toga, i pakovanje i sadržaj i sve JASNO ukazuju da se radi o jebenoj knjizi, pa ne znam čak ni teoretski šta bi DRUGO tu moglo da se nađe, što bi actually bilo podložno carini?

tomat

da, već sam pisao ranije da imam slična iskustva. paketi koje dobijam su obično toliko zalepljeni, da carinici ne mogu da ih otvore a da ne unište pakovanje. onda ga lepo umorau u žutu traku, vežu još i konopac i blombiraju, i to lepo naplate kao carinski pregled, dok na paketu uredno napišu da ne podleže carinjenju.

ovo što Meho kaže je takođe istina, odluka o carinjenju bukvalno zavisi od carinika. meni su stizali paketi iste vrednosti sa istog mesta, i neki su bili carinjeni a neki ne. zvao sam neki telefon koji sam našao na netu, i javila se neka žena koja mi je objasnila sve potanko o vrednosti do koje se roba carini (to je bilo pre ovog poslednjeg povećanja vrednosti), i uslovima pod kojim se carini. vrednost je zavisila od toga da li je roba za lično korišćenje (vrednost je bila veća), ili za dalju prodaju (već kod manjih vrednosti se carinilo). kada sam joj ja rekao da su sve ploče koje sam kupio i dalje kod mene, da ih lično koristim isključivo u kućnim uslovima, i da svakog momenta može da dođe i to proveri, ona mi je rekla da onda ne zna u čemu je fora sa tim povremenim naplaćivanjem, i da to mora da je proicena carinika.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Melkor

Da li si dobio neki papir za to naplacivanje? Da to nije neka, kao fol, lezarina. Inace, mislim da te potkradaju. Godinama unazad troskovi carinjenja se ne menjaju i oni su 350 ili 450 dinara, ne mogu sad da se setim. Pri cemu su to naplacivali samo prilikom otvaranja gabaritnijih paketa. Ove pojedinacne posiljke sa Bd ili cak Amazona samo dobiju pecat. Uostalom, ovo je danas stiglo:

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Melkor

Hmm, sad vidim razliku izmedju pecata, deluje mi kao klasican exploit pravila.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Ghoul

Quote from: Melkor on 10-04-2013, 01:42:49
Da li si dobio neki papir za to naplacivanje? Da to nije neka, kao fol, lezarina.

meni ne daju nikakav papir, ali poture mi neki njiov papirić da potpišem...

Perin

Quote from: Meho Krljic on 09-04-2013, 16:17:00

A iz mojih, ovde već iznošenih iskustava ispada da je odluka da li se nešto carini ili ne diskreciono pravo trenutnog carinika u smeni.

Suma sumarum je upravo ovo što je Meho kazao - meni nekad naplate tu poštarinu carinjenja, a nekad ne. Kod nas ta cena fiksno iznosi 3 marke po paketu, što ti dođe nekih evro i po ili 160 dinara. To je jednostavno tako, i koliko god mi mislili da je to potkradanje, to nije istina - jednostavno, takav je neki fiksni trošak, pa ko nema sreće, njemu naplate, a ko ima sreće, onda ništa.

Meni su poslednji put to naplatili za masku za Samsung Galaxy 2 - maska me koštala 3 dolara, a onda su mi na to uzeli 3 marke aka 2 dolara na konto otvaranja paketa na carini.

tomat

Quote from: Perin on 10-04-2013, 13:24:49
Meni su poslednji put to naplatili za masku za Samsung Galaxy 2 - maska me koštala 3 dolara, a onda su mi na to uzeli 3 marke aka 2 dolara na konto otvaranja paketa na carini.

je l su ga bar otvorili, ili su ga samo prelepili?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Studirate poštansko-carinsku tehnologiju? Javite kad diplomirate. :lol:

Perin

Quote from: tomat on 10-04-2013, 13:27:23
Quote from: Perin on 10-04-2013, 13:24:49

je l su ga bar otvorili, ili su ga samo prelepili?

Nemam pojma, bude nekakva nalepnica ili pečat kao pošta carine ili tako nešto. Ali sam dobar sa poštarom i često se desi da mi on to ne naplati.

Alexdelarge

moj vam je savet da zaobiđete usluge domaće pošte i da koristite usluge kompanije tristero. prezadovoljan sam njihovim radom.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

angel011

Quote from: Alexdelarge on 10-04-2013, 13:40:31
moj vam je savet da zaobiđete usluge domaće pošte i da koristite usluge kompanije tristero. prezadovoljan sam njihovim radom.

:-|
We're all mad here.

divča

Quote from: angel011 on 10-04-2013, 13:46:46
Quote from: Alexdelarge on 10-04-2013, 13:40:31

:-|

Meni izlazi samo neka konsultantska firma iz silicijumske doline kad kucam 'tristero', dajte malo pojedinosti, čoveka potkradaju a vi tu igrate neku misteriju.
xnerd
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

divča

Eto, mogao sam i misliti -- mesto da pomognu, uteše, posavetuju, oni izvode neke burgije.
xnerd
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Mica Milovanovic

Thurn und Taxis su zakon! Bio sam im u dvorcu negde u Nemačkoj (valjda u Regensburgu)...
Mica

Barbarin

Kako nije potkradanje kad nekom naplate a nekom ne, ili jedan ti naplate a drugi ne, mislim koja je to filozofija. Ako treba da naplaćuju, a ne treba, nek naplaćaju na sve, a ne " eci peci pec"
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Ghoul

Quote from: Barbarin on 10-04-2013, 21:52:16
Kako nije potkradanje kad nekom naplate a nekom ne, ili jedan ti naplate a drugi ne, mislim koja je to filozofija. Ako treba da naplaćuju, a ne treba, nek naplaćaju na sve, a ne " eci peci pec"

pa, to izgleda fukcioniše kao saobraćajna policija: ne mogu da naplate svim učesnicima u saobraćaju, ali imaju neku dnevnu/nedeljnu kvotu koliko 'tiketa' moraju da naplate, pa kog uvate - uvatili su, po manje-više random principu.

Perin

Quote from: Barbarin on 10-04-2013, 21:52:16

Mislim da to ima veze sa otvaranjem paketa. Dakle, ako ti otvore paket na carini, naplate tu poštu carinjenja, ako ne otvore, onda ne naplate. A ne otvaraju oni baš svaki paket - ne znam po kojem se principu vode kod otvaranja paketa (mada nije Ghoul daleko u svom razmišljanju, dakle, moraju da ispune "kvotu" otvorenih paketa pa nasumično otvaraju), ali ako ti otvore paket, onda ti naplate poštarinu carinjenja.

Takođe, kod nas je limit vrednosti robe koja nije bila podložna carini bio nekih....100-150 evra, a od ove godine taj limit je izgleda 25 evra. Mada i tu nisam siguran kojim se principom vode - stizali su mi ajtemi koji su koštali 60ak evra, bez poštarine carinjenja i bez carine, a pre par meseci su mi naplatili carinu (10% vrednost robe, plus 17% PDV) na ajtem koji je vredeo 50ak evra.

Tako da, kažem, sve ti je to lutrija :lol:

Ghoul

Quote from: Perin on 15-04-2013, 12:15:25
Tako da, kažem, sve ti je to lutrija :lol:

živooooot niiijee loootooooo
ali pošta jeeeesteeee...  xrotaeye

Barbarin

U savkom slučaju sistem i ne valja, tj nije pošten. Možda je jedan lik skontao da Ghoul dobija puno pošto, pa zaključio da on ima novca, pa aj sad da mu uzmemo, iako to ne ide njemu lično u čep.

Država nam je za  xuzi xuss xtwak
Jeremy Clarkson:

Ghoul

pazi, ono što me najviše izluđuje - više i od toga što mi se naplaćuje NE ZNAM ŠTA NITI ZAŠTO - jeste to što mi se naplaćuje 'usluga' koja čak nije ni izvršena:
paket NIJE OTVOREN, nije prekontrolisan, u njemu je možda nakit, možda droga, možda biološko oružje, opasna riba koja je ujela miroslava ilića ili nešto slično - ali nadležni drug zadužen za 'kontrolu' to neće znati jer je netaknut, neotvoren paketić samo još jednom prelepio i udario mu pečat, i TO mi naplatio!  :x

Usul

Oni ti pruzaju iluziju sredjene drzave :) bar ti ne kradu knjige kao meni
God created Arrakis to train the faithful.

Barbarin

Stigla knjiga bez ičega na sebi osim pečata Ne podleže carin,

Možda Ghoule da promeniš ime za koga dolazi pa da vidiš šta će onda biti.
Jeremy Clarkson:

Tex Murphy

Пошта те поткрада зато што си јеретик.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: Harvester on 18-04-2013, 12:33:13

koješta!

uvek kad mi to traže uz pošiljku uredno platim doplatu za hram svetog save!

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 18-04-2013, 14:02:50

koješta!

Мислиш да је новац довољан да ти се опросте гријеси? Зезно си се, то је код католика.
Genetski četnik

Milosh

Quote from: Harvester on 18-04-2013, 16:02:34

koješta!

Мислиш да је новац довољан да ти се опросте гријеси? Зезно си се, то је код католика.

Pa da, pravoslavci su još gori, samo uzimaju a da ni ne ponude išta zauzvrat...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Васа С. Тајчић

И код нас у Мојтенегру су увели плаћање од једног евра за "поштарину за подношење на царињење", има томе више од годину дана. Нема правила за коју пошиљку се плаћа а за коју не. Некад наплате авионско писмо са ваздушним мјехурићима а не наплате пакетић. Сигуран сам да нисам плаћао за пакете послане путем DHL-a што је чудно.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Tex Murphy

Quote from: Milosh on 18-04-2013, 16:24:28
Quote from: Harvester on 18-04-2013, 16:02:34

koješta!

Pa da, pravoslavci su još gori, samo uzimaju a da ni ne ponude išta zauzvrat...

Добротворна организација "Новац је лош, дајте га нама"
Genetski četnik

Gaff

Doduše nema carinjenja (kod međunarodne varijante se ispraznila baterija), al' eto šta bi trebalo da se uradi kako bi saznali šta nam se dešava s pošiljkama:

From A to B on Vimeo

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Ghoul

PLOT SE ZGUŠNJAVA!

malopre su mi stigle 3 knjige sa bukdepozitorija.
poštar teo da mi naplati oko 333 din za svaku!

- šta, kako, zašto?
- ne znam, kaže, idi u poštu pa vidi ako nećeš da primiš.
- naravno da neću!

odem potom u poštu, kod šefice.

kaže, nije to do nas, tako došlo od carine, sa tim papirima.
na svakoj koverti sad više ne piše OSLOBOĐENO CARINE (kao ranije – vidi gore) nego sad stoji ljubičasti pečat OCARINJENO + na svakoj nalepljen A4 papir na kome su ime i podaci, *uključujući taj da je u paketu madrfaking KNJIGA*, i otprilike vrednost stavljena 10 E – vidi sve dole na skenu.

- pa dobro, rekoh, po kom to sad osnovu, kako carina na knjige, zar one nisu oslobođene?
- ne znam ja, kaže šefica, tako je došlo.

na još malo moje uzbune ona reši da pozove carinu (nišku) da joj oni objasne.

...rekli joj da je to na osnovu neke nove uredbe ili odluke ili ne znam čega, koja važi od 19. aprila.

- ama, kakav 19. april, pre 4 dana mi stigla knjižurina od 500 strana, tvrd povez, paketčina – i nisam platio *ni dinara*!
- kako to, pa morao si bar onih 66 din za proveru šta je unutra.
- ne znam ja, kažem, došla mi knjiga džabe (i još nekoliko njih u zadnjih mesec dana, pa ništa extra nisam plaćao), a sad treba da dam iljadarku za 3 knjige, a ne znam ZAŠTO!
- e pa, jebem li ga, tako je kako je, rekli su mi da je to neka nova odluka, da hvata SVE pošiljke, pa je tako uvatila i ovo tvoje.
- ama ljudi, ali ponavljam, unutra su KNJIGE, što lepo piše i na artijama, otkud sad ovi nameti?
- ne znam, vidi to sa njima...

dakle, svaka od tih knjižica (običnih, ništa luxuzno, prosečna vrednost im i jeste oko 10E) me je koštala još po
- 222 din za JEBEM LI GA ŠTA
- 45 din za plaćanje preko priznanice (WTF?!)
- 66 din za prelepljivanje koverte

da, mogo sam da to ne platim, da se knjige vrate na carinu, pa da idem sutra da se svađam i žalim – i da u međuvremenu nestanu, da ih ne mogu locirati ili nešto tome slično.
rešio sam, možda glupo, ali eto, nevoljan da pustim da mi (meni) dragocene knjige pojede carinski mrak, da platim tih iljadu dinara sada, a da sutra sa svim tim artijama idem na carinu da vidim OTKAD SE TO I ZAŠTO NAPLAĆUJE BILO KAKAV JEBENI REKET ZA FUCKING KNJIGE!

kažu neki na netu da jednom kad si platio šta su ti tražili, ko da si pristao da te jebu u dupe, i još potpiso, tako da je svaka dalja akcija džaba, i verovatno je tako, srbija je to – videću sutra!

jel imao još neko ovakvo ili slično iskustvo NEDAVNO? vezano za KNJIGE?

Alexdelarge

to ti je neki parafiskalni namet na horor!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Tex Murphy

Quotejel imao još neko ovakvo ili slično iskustvo NEDAVNO?

Мислим да је то зато што си атеиста.
Genetski četnik

tomat

tih 222 dinara je 20% vrednosti knjige, odnosno to je PDV, a koji je osnov za plaćanje PDV-a nisam siguran. 45 dinara im je pederska fora zato što su potrošili jednu uplatnicu i malo mastila.

ja sam pitao na onom topiku o amazon poštarini kakva je situacija sa carinjenjem knjiga, pošto sam negde pročitao da carina na knjige ne postoji još od 2011, ali sam opet u komentarima te vesti video da se plaća PDV, ali nisam uspeo da saznam zašto.

ja sam planirao da naručim neke knjige koje su poskupe (jedna je oko 70€ a druga oko 120€), a neophodne su mi, i sada si me skroz obeshrabrio.

inače, još uvek čekam dva paketa ploča koji su mi poslati otprilike nedelju dana pre praznika. sledeće nedelje će biti 4 nedelje kako putuju, izgleda im se u crnoj rupi neradnih dana gubi trag.

Melkor

Meni proslog cetvrtka stigla s BDa knjiga od 13 evra. Nista nisam platio.

tomat

željno iščekujem sutrašnji izveštaj sa carine, baš me zanima objašnjenje.

tomat

nađoh ovo

http://www.propisi.com/april-2013.html

ali ne vidim nikakvu uredbu ili šta slično, a da se tiče carine.

Ghoul

krećem za neki minut!  xuzi