• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Куповина из иностранства - Царињење

Started by HAL, 10-04-2013, 11:25:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HAL

Копи пејстујем са другог форума, речи човека који ради на царини. Надам се да ово пружа одговор на многа питања која збуњују људе око царињења пошиљки.

Pošiljalac pravno lice - vrednost do 50e, bez carine.
Pošiljalac fizičko lice - vrednost do 70e, bez carine.

U ovo NE ULAZI vrednost slanja odnosno, gleda se samo vrednost robe.

*Naglasite da vam vrednost robe i slanja odvoje na računu. Ako na paketu umesto: 49e roba+ 11e shipping napišu "60e total value" otićiće na carinjenje.

U slučaju kad vam vrednost robe prelazi 50/70e, kao osnovica za carinjenje uzima se sabrana vrednost: VREDNOST+SHIPPING.

Odnosno: 50e + 17e shipping = nema carine
51e + 17e shipping = carinska osnovica 68e. Ovo se dalje računa prema vrsti robe, koja povlači tarifni broj, koji određuje stopu, špedicija itd..

Ovo su smernice za bezbolan prijem paketa u Srbiju. Ovo je carinski zakon. Takođe svrha Carine je kontrola uvoza i izvoza, zaštita konkurencije i punjenje budžeta. Na papiru. U praksi funkcioniše ovo treće.

Primer: Kupljen mobilni telefon na craiglist od fizičkog lica, student, UCLA. Međutim sam telefon je u Atlanti kod keve koja pošalje poštom paket. Ovde stiže faktura iz Kalifornije, mesto otpremanja Atlanta. BAM! Carina.
Momak dolazi i objašnjava banalan problem, kupio je mob od momka u Kaliforniji, poslala njegova keva, gde je problem? Problem je u Carinskom Zakonu, svi tamo razumeju problem, ali konkretno ne mogu ništa da urade. Nisu tu da menjaju zakon tu su da ga sprovode. Kad mogu puste, kad ne mogu ne puste.

tomat

siguran sam da su mi carinili sve pakete (pre povećanja vrednosti robe koja se carini) čija je vrednost+troškovi transporta prelazila definisanu sumu, iako je na fakturi cena robe jasno bila odvojena od troškova slanja. pri tome, kada mi ocarine robu, nikada ne dobijem originalnu fakturu koju mi je poslao prodavac, već uvek onu kalkulaciju koju napravi carina, gde piše vrednost paketa (vrednost robe+troškovi transporta).
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Melkor

Mda, uvek bi se napravili ludi i ocarinili ukupnu vrednost posiljke iako, recimo, Amazon to uvek veoma jasno razdvoji. Par puta sam se zalio i svadjao ali ta procedura vredi (u krvi, znoju i suzama) vise no te pare sto su mi ukrali.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."