• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Milan Marjanović - Okultizam i esoterija (1923)

Started by Mica Milovanovic, 18-05-2013, 23:30:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Pripremajući se za razgovor sa Nemanjom Radulovićem, naleteo sam na ovu knjižicu...

U pitanju su predavanja koje je Dr Milan Marjanović održao u Zagrebu 1921. godine.

Knjiga je, inače objavljena u Zagrebu 1923. u izdanju "V I D"-a.

Je li neko čitao?
Mica

ALEKSIJE D.

http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=100047129
Pročitaj ovo, ako već nisi. Najveći srpski filozof i metafiziačr, profesor logike i pisac prvog udžbenika logike u Srbiji... Možda ti nešto bude značilo.

Mica Milovanovic

Jesam. Kažem ti da sam se pripremao za Radulovićevo predavanje...  :)

Ja imam ovo izdanje iz 1922. Donosio sam ga na predavanje.

Inače i Radulović, a i još neki ljudi su mi rekli da je ova Marjanovićeva prilično retka knjiga...

Mica

ALEKSIJE D.

Sigurno. Imajući u vidu stepen interesovanja kod nas, u to vreme, kao i pojavu teozofa, Blavacki, Štajner, Krouli i tsl negde u tom periodu, ne bi me čudilo kada bi se u novinama iz tog vremean ( izmedđu dva rata) našlo poprilično materijala koji ili propagira ili se bavi okultnim i ezoterijom u Kraljevini Jugoslaviji. Sad mi nešto stao mozak, ali ima neki Meser ili tako neko u 19 veku od koga sve kreće. Nešto je i Po o tome pisao. (izvini za ime, ali me stalno asocira na "Meseršmita" a znam da nije). Sve to je krenulo od tzv. "Magnetizma",kako je kod nas bilo popularno.
Ipak sam davno to čitao, kad me interesovalo zbog nečeg.
U svakom slučaju, moraću se dohvatiti starih brojeva Politike ili nekih novina pred rat.

Ghoul

Quote from: ALEKSIJE D. on 31-05-2013, 17:08:09
Sad mi nešto stao mozak, ali ima neki Meser ili tako neko u 19 veku od koga sve kreće. Nešto je i Po o tome pisao.

mesmer.
mesmerizam.

pitanje je koje "sve" od njega kreće, jer svako ima nekog prethodnika, pa tako i mesmer (koji je udario brend na svoju ideju 'animalnog magnetizma').
https://ljudska_splacina.com/

ALEKSIJE D.

Hvala Gule. Znao sam da čim pomenem Poa ima da se javi stvarni stručnjak, na forumu, za to (mislim na Poa). Mesmer je stvarno stvorio "brend" i to je nešto lečio sa tim, beše li tako? U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo naći veze između njega, Frojda i Junga. Nešto se kroz maglu prisećam gde me to interesovalo. Uglavnom Jung, čiji rad sam smatrao na neki način bliskim idejama koje se vrte oko okultnog (problem duše i duha, izvojeno problem duhova). Deluje čudno, ali kao da je Jung dao nekakvu naučnu formu paradiejama. To je tek moje luptanje.
Bilo bi fino naređati neke od naslova naših autora o tom pitanju iz navedenog perioda.

Pokemon

"Satanizam"-Predaje Miroljub Petrovic
NE DAJTE SLATOKOREČIVOM DA VAM UŠI MEDOM NAPUNI! NA ZLO VAS NAVODI!

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.