• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TUMACENJE SNOVA

Started by svemirko, 20-01-2004, 14:22:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

svemirko

Upravo sam se probudila i sanjala sam jeziv san, kao ja otkrivam da su mama i starija sestra sve vreme u nekoj incestuoznoj lezbijskoj vezi i njih dve mi predlazu da, ako odbijem da se prikljucim, nadjem pistolj koji mi je navodno medju stvarima, i ubijem se. Elem, sve vreme sna, ja trazim pistolj i smisljam iz kog ugla da pucam da ih obe skenjam. Dakle, ako se iko razume u snove, dajte, sta ovo treba da znaci? :shock:
This looks like a job for a real super hero

Ghoul

ja samo znam da je jung rekao da ako nisi u stanju da rastumacis svoj san, moras da se ubijes = dakle, lose ti se pise!
https://ljudska_splacina.com/

Black Mamba

huh .....a ja bih po svojim snovima mogla da napisem gomilu divnih bajki ....imam neverovatno jake i neverovatno neverovatne snove :lol:

Paramecijum

Quote from: "svemirko"Upravo sam se probudila i sanjala sam jeziv san, kao ja otkrivam da su mama i starija sestra sve vreme u nekoj incestuoznoj lezbijskoj vezi .... Dakle, ako se iko razume u snove, dajte, sta ovo treba da znaci? :shock:

Previse citas ove diskusije i prevoladjujuca tema ti se uvukla u podsvest.

svemirko

Quote from: "ghoul"ja samo znam da je jung rekao da ako nisi u stanju da rastumacis svoj san, moras da se ubijes = dakle, lose ti se pise!

A, ti si jedan od onih sto pazari knjizice tipa ~Jung za pocetnike~!
Dakle, naravno da znam sta znaci moj san, ali, reko, mozda neko od vas ima zgodnu teoriju, nije zgoreg cuti stvari i sa druge strane lobanje.  xhang   :wink:
This looks like a job for a real super hero

johnson bronson

Svemirko, tvoj san je sasvim normalan.

Radi se o klasicnom osecaju krivice i ocigledno je da ti podlezes pritisku svog caleta zbog cinjenice da nema muskog poroda - kuci naslednika. Ovaj pritisak prenosis i na svoju sestru - otud incestuozna veza izmedju nje i keve; naime, da je tvoja sestra musko, seksualna naklonost ka majci bi se podvela pod edipov kompleks i sve bi bilo ko u becu (tj. lepo). kako ovo nije slucaj, tj. sestra ti je zensko, tvoja podsvest u liku tvoje majke ti nalaze da uzmes pistolj - kao klasican falusni simbol - koji tebi i 'pripada' po prirodi stvari, samo si ga negde 'zaturila'. Ugao iz koga bi ih eliminisala obe - dve muve jednijem udarcem - govori o nestanku celog problema ukoliko bi ti bila musko - tj. posednik falusa. Odatle i tvoja fascinacija SF-om, kao prevashodno muskom zanru i tvoj pseudonim na ovom sajtu a koji je u muskom rodu.

Moj ziralni racun u societee generale je 48526-66879-141523, ne garantujem da ce dijagnoza biti lepa, ali ce uvek biti tacna.

Dr J.B. Skolinsky MD

Paramecijum

Ja gotovo nikad nista ne sanjam.
Snovi su posledica prevelikog spavanja.
Zaludni ljudi s niskim pritiskom koji imaju potrebu da se razvlace po krevetu satima sanjaju mnogo vise od ostalog sveta.
Snovi nista ne znace, nepovezane slike iz kore velikog mozga.

Black Mamba

Quote from: "Paramecijum"Snovi nista ne znace, nepovezane slike iz kore velikog mozga.

ajde de ....ne bih bas rekla ........

eric cartman

Snovi se ne mogu protumaciti , mada imaju neko skriveno znacenje .Ne mislim da se u snovima moze predvidjeti buducnost  , vise mislim da znacenje snova su skrivene misli koje izviru iz dubine psihe u stanju kad je mozak opusten t.j. stanju sna.
Screw you guys I'm goin' home

Truba

ja sam sinoć sanjao da mi se knjiga raspala od učenja
me :x đutim ona je glanc nova
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Paramecijum

Snovi nemaju cak ni skriveno znacenje... prvih 3-4 sata spavanja, dok se mozak potpuno ne odmori nema snova, posle toga, u procesu postepenog budjenja mozak vrti najsvezije vidjene slike, bez ikakvog reda i smisla, jedino se po intenzitetu i ponavljanju odredjenih motiva moze zakljuciti sta je taj mozak okupiralo u periodu pred san.

Pogadjanje sta ce se dogoditi na osnovu snova ima podjednake sanse za uspeh kao i bacanje kockica za jamb.

eric cartman

Quote from: "Paramecijum"Snovi nemaju cak ni skriveno znacenje... prvih 3-4 sata spavanja, dok se mozak potpuno ne odmori nema snova, posle toga, u procesu postepenog budjenja mozak vrti najsvezije vidjene slike, bez ikakvog reda i smisla, jedino se po intenzitetu i ponavljanju odredjenih motiva moze zakljuciti sta je taj mozak okupiralo u periodu pred san.

Pogadjanje sta ce se dogoditi na osnovu snova ima podjednake sanse za uspeh kao i bacanje kockica za jamb.
A da li si ti siguran u to sto tvrdis?Gdje i kad je to dokazano?
Screw you guys I'm goin' home

Black Mamba

no way ....ja sam jednom sanjala likove iz stripa koji sam citala (uvek pred spavanje) ....jedan zenski lik koji mi se jako svideo, sanjala sam je u Njegovom zagrljaju, sanjala sam da ga voli ....tek posle, kad sam stigla do stranica u kojima Ona Njemu otkriva da ga stvarno voli, bila sam sokirana .....(Nuala i Sandman)

johnson bronson

batalite raspravu sa paramecijumom! J.B. cita iz kafe, source code-a i vasih snova! Otvaram ordinaciju u kojoj tumacim vase snove, bubrezne probleme i dajem zdravorazumske savete za svetlu buducnost! Javljajte se ljudi!

Bolje J.B. da vam cita iz dlana, nego mlacenje prazne slame celog dana!

Internet forumi nikad nisu bili 'vako zanimljivi, dajte snove na kamaru, ljudi! J.B. nastavlja tamo gde su se Frojd i Jung razisli!

Unicorn

Doktoreee, pomagaj! Javilo mi se u snu kako jednom jednoceljijskom stvoru chupam pincetom treplju po treplju sve dok vakuola ne poche da mu pulsira, a zatim ga ukalupih voskom od crkvene svece, vezah u pionirsku maramu sa upravo izbachenim bubrezhnim kamenom i listicem urochnjaka i tom maramom udarih ministra od nauke po liniji srca. Da li sam ja veshtica-lezbejka? :?
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Ghoul

Quote from: "Unicorn"Da li sam ja veshtica-lezbejka? :?

jesi.
to prosto vristi iz tebe.

:wink:

taurus-jor

Vi spavate.  :shock:  Očni kapci su vam teeeeeeeeeeeeški. xdrinka  xnerd
Ovoj rotirajućoj lubanji   :shock: i xdrinka  nisu ni potrebni. Kao mali je upao u centrifugu i otada... xrotaeye Ne zna se kad je budan kad sanja. :wink:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

Quote from: "taurus-jor"Ovoj rotirajućoj lubanji   :shock: i xdrinka  nisu ni potrebni. Kao mali je upao u centrifugu i otada... xrotaeye Ne zna se kad je budan kad sanja. :wink:

ma pusti...
vec 3 dana/noci imam jet-lag, i umesto da mi bioritam postepeno postaje normalniji, ide sve vise ka totalno sjebanom.

S.

Quote from: "ghoul"
vec 3 dana/noci imam jet-lag, i umesto da mi bioritam postepeno postaje normalniji, ide sve vise ka totalno sjebanom.

Voda, voda i samo voda! Ako ne meres zaspati k'o klada, potpomozi se necim. Trebalo bi da pomogne ;)

Ghoul

voda? ne razumem.
sto je vise pijem, vise cu da se BUDIM, a namera mi je da SPAVAM.

kad bolje razmislim, trenutno spavam nekih 6 sati od 24, sto i nije tako lose.
spavacu u srbiji! 8)

S.

Voda je u slucaju vecih jet-lag-ova. Ako te muci sat-dva, e tu leka nema, do tebe je... (Dodala bih nesto, ali kako si nadrdan, bolje da cutim ;) ) Stos je jednostavan, leteci na 10000m 10-ak sati ili vise, ti de facto dehidriras. Jos ako cirkas u avionu, u zdravlje bato! Dosta ljudi lose spava zbog zedji (mada to obicno protumace kao glad), pa ...

Truba

moj je problem što teško zaspim a još teže se probudim
spavam oko 12 sati kada ne moram nikamo ići
inače spavam oko 7 sati dnevno (kada radim)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Plavi Skaut

Sanjala sam nocas da me nema :D
The Four Winds

johnson bronson

šta bi dao da si na svom mestu?

Plavi Skaut

Quote from: "Paramecijum"Ja gotovo nikad nista ne sanjam.
Snovi su posledica prevelikog spavanja.
Zaludni ljudi s niskim pritiskom koji imaju potrebu da se razvlace po krevetu satima sanjaju mnogo vise od ostalog sveta.
Snovi nista ne znace, nepovezane slike iz kore velikog mozga.

A, da to tvoje nesanjanje ipak nije nedostatak energije, zasigurno je da sanjas ali nemas snage poslije da sjetis. Mozda da ipak poradis na svojim snovima da vidis sta propustas. :idea:
The Four Winds

hellookitty

ja sanjam mrtve ljude oce li mi neko objasniti sta to znaci?to su ljudi koje znam...tj koje sam znala ili desava se da sanjam da mi neko kaze da je mrtav...ma uzas probudim se-ne znam gde sam...jbt

zakk

Ukratko: srljaš u propast ako nešto ne promeniš.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

hellookitty

ninanina23

tumacenje snova nije totalno trivijalna stvar. Jos je Frojd pridavao znacaj snovima, oni vode u podsvest, u ono sto se deseva nesvesno u vasem telu.
Ja sam ranije dosta imala problema sa kosmarima tako da sam upoznata na tu temu, od skoro imam sajt http://tumacenjesnova.iz.rs gde mozete da povezete detalje sa simobolima.

Karl Rosman

Neeeee..gresite!  xrofl
Sad svi na Inception stranu da vidite o cemu se radi... Objasnise ljudi. ;)
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Mariana Dan

Quote from: svemirko on 20-01-2004, 14:22:18
Upravo sam se probudila i sanjala sam jeziv san, kao ja otkrivam da su mama i starija sestra sve vreme u nekoj incestuoznoj lezbijskoj vezi i njih dve mi predlazu da, ako odbijem da se prikljucim, nadjem pistolj koji mi je navodno medju stvarima, i ubijem se. Elem, sve vreme sna, ja trazim pistolj i smisljam iz kog ugla da pucam da ih obe skenjam. Dakle, ako se iko razume u snove, dajte, sta ovo treba da znaci? :shock:

U snovima se nista ne izrazava tako direktno, tako da je seksualnost najcesce metafora za nesto drugo.
Mozda za nekakav 'zenski savez' izmedju njih, koji je vrlo dominantan i lose utice na tvoj identitet.
Ti trazis nacin da savladas tu dominaciju zenskog principa i da se potvrdis...
Nista strasno, deluje kao san mlade osobe koja je na pocetku svog razvoja i osamostaljenja, pa treba da napravis tu separaciju od porodicnih modela. Ako si starija, onda postoji tvrdokorni kompleks koji se mora razresiti...vezan za tu agresivnu i dominantnu zenstvenost, taj zenski savez koji je predstavljen ovom scenom. Verovatno postoji odsustvo muske figure, ili ona ne moze da dodje do izrazaja u tvojoj porodici.

Ovo su samo pretpostavke, snovi se ne mogu tumaciti bez licnih asocijacija, serije snova, i bla bla bla
...ovo je samo pokusaj.

Napravila sam gresku, procitala sam pogresno da si musko :), ali se tumacenje time ne menja mnogo...posesivna majka koja vas psiholoski drzi zarobljenim i udaljava od odnosa sa muskarcima (kao jedan lik iz Snezne kraljice, ona savrsena, brizna mama koja zadrzava Gerdu na putu).
Jer zenski princip je dvostruk, kao i sve drugo. Postoji ta arhetipska slika crne boginje, prozdiruce majke, koja posesivno vezuje decu za sebe. Mene ova slika podseca na to, ti treba da se oslonis na svoj muski deo licnosti (pistolj) da bi se odvojila od te vezanosti i uspostavila kvalitetnije odnose sa osobama muskog pola.

I da ti sama ozivis taj princip u sebi, i postanes odlucnija i samostalnija.
Bog voli da dodiruje stvari kroz naše ruke

mac

Pričaš sa osobom koja verovatno nije više tu. Poruka je stara 7 godina...

Mariana Dan

Ahahaha, nema veze, nisam videla. :)
Makar sam provezbala tumacenje, a mozda i ozivim temu.

Mariana Dan

Sanjala sam veliki požar, zapravo vulkansku erupciju koja potpuno menja krajolik oko reke na kojoj sam odrasla... Ogromna reka lave preplavljivala je reku vode, u blještavim eksplozijama...Nisam se plašila, nekoliko puta sam se okrenula da fotografišem...nebo je bilo užareno, na slikama su se videle divne zlatne i crvene boje.
Sasvim lagano smo se sklonili u moju kuću na vrhu brda...mojoj pokojnoj baki ispadaju stvari, nekakve kruške po stazi, ja skupljam za njom i zameram joj kako je nespretna...znam da će čitava dolina biti prekrivena lavom i izmenjena, ali me to ne brine, jer mi je kuća na bezbednom.
Kakva li mi se to glupost sprema, da mi je znati...

HAL

Odlična rasprava sa drugog foruma na konto snova i njihovog tumačenja, počinje od posta koji ću linkovati, prethodne zanemarite.

http://www.klanrur.co.rs/forum/index.php?showtopic=45256&view=findpost&p=1755789

Mariana Dan

Ma razumem se ja u snove, prilično.
Možda ću i na zvaničnu edukaciju...
Zato se i pitam koja će to vatra da bukne u meni i da sprži
sve pred sobom, ne bez zabrinutosti.

Ovo su neka stihijska, nekontrolisana osećanja, a to mi najmanje treba.
U alhemiji vatra mora da gori dok se sve loše u tebi ne pretvori u pepeo.
Strasti i vatra moraju se žrtvovati, da bi stekao kamen mudrosti.
Zato nisam oduševljena snom.
Videćemo.

Jungovce u analizi snova niko ne prevazilazi.
Ma kakvi.
Niko im se ne može ni približiti.

Mariana Dan

San mi se obistinio...
Planuo je veliki pozar gneva i besa.
Srecom, kontrolisanog - kao u snu, imam vremena
da se okrenem, mirno sve fotografisem i krenem uzbrdo,
u neke vise delove svoje prirode. Jako zanimljivo ostvarenje.

Kuca je neostecena, a ona predstavlja licnost, psihu snevaca.
To je dobro. Vatra me nije mogla ugroziti,
mada ce neke stvari biti zauvek izmenjene (lava menja krajolik i tok reke,
zivotne energije).

Ne pricam sama sa sobom, nego pokazujem kako se nesto moze tumaciti.

Volela bih da cujem neki vas san, ajde, vi ste fantasticari, snovi su dobra gradja za vas.

mac

Pod uticajem prve epizode Okruženih mrtvima sanjao sam da se nekakvim sečivom obračunavam sa zombijima. Dobro mi je išlo dok nisam naleteo na dva zombija sa pištoljima. Tu stanem i zapitam se otkud sad zombijima pištolji, a oni krenu da nišane na mene. Ja kao eskiviram cevi, izigravam živu metu čekajući da se moji saborci dozovu sebi i neutrališu pretnju. To eskiviranje dva pištolja istovremeno je zahtevalo umni napor, pa sam se od muke probudio. Jako retko se sećam svojih snova, pa pozdravljam čak i ovakve akcione horor košmare.

scallop

Kad zagusti uvek je najbolje probuditi se.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mariana Dan

Akcioni horor košmari obično vrede mnogo više od lepih snova. Preumorna sam, ali sam san pročitala i pustiću da odleži, ne bih li rekla koju pametnu o njemu.
Snovi koji se zapamte, naročito koje pamte ljudi koji obično ne pamte snove, vrlo su važni. A i pamćenje snova je nešto što se uči.Okidač je bitan, ali je još bitnije kako će film koji smo sinoć gledali biti  ponovo sklepan u našem mozgu.

mac

Mislim da moj san nije nešto poseban. Standardni san u kome se nalaziš u bezizlaznoj situaciji.

Mariana Dan

Quote from: mac on 23-10-2011, 23:38:27
Pod uticajem prve epizode Okruženih mrtvima sanjao sam da se nekakvim sečivom obračunavam sa zombijima. Dobro mi je išlo dok nisam naleteo na dva zombija sa pištoljima. Tu stanem i zapitam se otkud sad zombijima pištolji, a oni krenu da nišane na mene. Ja kao eskiviram cevi, izigravam živu metu čekajući da se moji saborci dozovu sebi i neutrališu pretnju. To eskiviranje dva pištolja istovremeno je zahtevalo umni napor, pa sam se od muke probudio. Jako retko se sećam svojih snova, pa pozdravljam čak i ovakve akcione horor košmare.

Za dobru analizu nekog sna bile bi mi potrebne tvoje asocijacije.
Jako je značajna prva scena, najpre treba locirati san. Boriš se sečivom i verovatno treba
preseći nešto iz prošlosti, napraviti rez.
Takođe, zašto zombiji? Moramo ih identifikovati. Koga ili šta predstavljaju ovi zombiji?
Zbog čega ih je baš dvojica?

Sta te to, npr, što je davno umrlo i pripada prošlosti (recimo da to znače zombiji) još uvek ugrožava?
Ovo je zanimljiv detalj u snu koji razotkriva pravo značenje naizgled apsurdnog sadržaja sna.
Kažes da se pucanje iz njihovih pištolja može sprečiti mentalnim naporom. Znači da konflikt koji ovaj san predstavlja moze da se otkloni racionalno i snagom volje.
E sad, to što san nema razrešenje, nego se ti budiš usred događaja, znači da u tvom nesvesnom još uvek
ne postoji rešenje za ovaj konflikt. Ti ga povremeno držiš pod kontrolom mentalnim naporom, ali to ne znači da je on rešen.  Itd...za sada sam ovoliko mogla.

Ne treba ubiti zombije. Najverovatnije treba da se sa njima sprijateljiš. xwink2

A zašto pištolji? Pa recimo da je to znak opasnosti, težine nekog problema, jer je opasniji zombi sa pištoljem
od nenaoružanog zombija. A dva ih je, nije ni to slučajno. Dva su problema opasna, sa drugima se ti lako nosiš.

Takođe, dobro je što imaš saborce. U sceni sa zombijima  ih nema, treba shvatiti zašto.

Ponekad stvari postanu jasnije tek posle serije snova.

Mariana Dan

Josephine

A šta ako ti cela teorija pada u vodu samo ako mac pojasni da nije mislio da su se pucnji mogli sprečiti mentalnim naporom, već da je eskiviranje metaka predstavljalo mentalni napor? :)

mac

Samo bez verbalnih konflikata. Pusti je da se širi, prva je došla. Delovi teorije i dalje mogu biti validni, iako zaista nije u pitanju neovsko zaustavljanje metaka, čak ni agent smitovsko eskiviranje metaka, nego samo sklanjanje sa putanje dve unakrsno postavljene cevi. Plus, nisam napomenuo da bi priča glatkije tekla, ali imao sam saborce od početka. Opasni "pistol packing" zombiji su ih zbacili na zemlju i taman su hteli da im rade ne znam šta kad sam se ja umešao da im skrenem pažnju.

Josephine

Ma naravno, naravno. Samo neka širi. :) Ali šta vredi prihvatati sve nekritički? Pitanje može da dovede do boljeg tumačenja...

Ako mene pitaš, ovaj ti san nije imao neko dublje značenje, osim proživljavanja utiska sa jave. Alli zanimljive su te teorije o snovima. Samo napred.

Stipan

Mac, ja mislim da ti imaš patološki strah od verbalnih konflikata, posebno kada Princeza bane na neku od tvojih tema.

Možda bi u tumačenju tvog sna trebalo krenuti od te reference.  :mrgreen:

Josephine

I ja mislim. :) To je zato što smo se upoznali u toaletu.  :mrgreen:

Stipan

Šta ste za ime boga radili u istom toaletu?! Zar tamo kod vas još nije stigao običaj da postoje zasebni odeljci za seke i bate?!

Mariana Dan

Ma sve je u redu, moguće da je primedba na mestu.
Ovo su samo pretpostavke, hipoteze, a ne pravo tumačenje.
Za pravo tumačenje trebalo bi poznavati Maca, raditi sa njim obične psihološke seanse, poznavati njegovu priču, znati njegove asocijacije i seriju snova. Ja se sama družim jako dugo sa analitičkom psihologijom, a sada je moj učitelj najbolji od najboljih.
A da ne pričamo otporu tumačenju koji ima većina racionalnih tipova na početku.

Snovi se ne mogu tumačiti na ovaj način, ali ja volim da se igram tako, jer sam svašta znala da protumačim na jednom ranijem mestu. Pošto snovi imaju i tu prospektivnu funkciju, pre par dana mi je pisala net poznanica o mom tumačenju jednog njenog starog sna sa mladim Mesecom koji je imao elemente arhetipskog. Ja sam joj tad rekla da ima toliko simbola u njemu koji su vežani za plodnost i materinstvo, da me ne bi čudilo da zatrudni. Imajte na umu da je u to vreme imala zdravstvenih problema i da je mislila da dugo neće moći da ima dece.
Njeno nesvesno je znalo da nije tako. Posle dva meseca od mog tumačenja je zatrudnela. Eto, staviću vam ovde čak i poneki svoj san, ali i odlomke iz analitičkih knjiga koje imam.

Tumačenje snova je nauka za sebe i nimalo nije lako.
Naravno, ne mislim ni na tradicionalno ni na laičko tumačenje snova.

...........................................................

Evo ti primera sna sa prospektivnom funkcijom.
Pretprošlog leta sanjam kako mi crna buba mili po grudima.
Po levoj dojci. Deluje kao poveći crni pauk sa oklopom.
Ja vrisnem i otresem ga rukom sa sebe.
Čujem glas, javljanje glasa u snu je javljanje Sopstva, centra naše psihe,
koji je slika Boga u nama i uvek je važan.
Glas kaže:"Ne brini, to je samo jedan račić, oni ne ujedaju".

Posle desetak dana saznajem da moja majka ima maligni tumor na levoj dojci,
vrlo agresivnog tipa, ali je, srećom, otkriven na vreme i ne ugrožava joj život.
Sasvim mali rak koji ne ujeda i koji se može otresti sa sebe.

Kako prolazi vreme, kod ljudi koji obraćaju pažnju na njih, snovi postaju sve jasniji.
Pamćenje snova se uči. Ništa posebno, samo staro ljudsko znanje koje je zaboravljeno i potisnuto.
Prava reč je potcenjeno.