• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Rootovanje, Brickovanje i ostale android baljezgarije

Started by Perin, 06-06-2013, 21:01:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perin

Nekima komplikovan, nekima jednostavan proces, rootovanje telefona ipak zahteva određeno znanje o softveru aka Androidu  i pomalo rada u Command Promptu u Windowsu. Proces je naizgled komplikovan, ali nije ništa strašno. Elem, ja sam pre godinu dana rootovao HTC Wildfire S koji sam u to vreme posedovao i telefon je šljakao bez problema sa Custom Rom-om znanim kao Cyanogenmod. Obzirom da zvaničan apdejt Wildfire S-a nije išao dalje od Android 2.3 sistema, rootovanjem sa uspeo da instaliram pomenuti Cyanogenmod koji je prikazivao 4.0 Android.

Elem, nakon tog telefona sam kupio Samsung Galaxy S2, koji nisam ni rootovao; ali, juče sam zamenio svoj S2 za HTC One X, koji je već bio rootovan. Sad, kako nisam želeo da imam neki Custom Rom jer mi se Sense od HTC-a dosta sviđa, Re-Lockovao (aka unrootovao) sam telefon i vratio zvaničnu verziju androida za pomenuti fon. No, i ovde nisam bio zadovoljan: naime, nisam instalirao poslednju verziju, tako da sam skinuo sa neta 4.1.1 android za moj telefon, pazeći da mi bude isti broj Bootloadera i Basebanda. I onda - KVRC!

Telefon nije mogao ni da se pokrene, niti ništa - dakle, prijavljivao mi je grešku kad prikopčam preko USB-a. Googlovanjem te greške, dobio sam ne tako dobre vesti - telefon je cigliran, aka BRICKOVAN! Dakle, ladno sam uspeo da ga zaključam. Unbrickovanje je dosta dosta dosta komplikovan proces, koji zahteva dobro znanje rada u Linuxu, programiranje, i uređaj koji se zove Riff Box. Na kraju dana, suma sumarum ili šta već, je da ću dati 30ak evra da bih uspeo nekako da povratim svoj telefon. Stoga, koliko god rootovanje bilo zanimljivo, krenite prvo sa nekim jeftinijim telefonima.

Uskoro slede linkovi koga zanima rootovanje i brickovanje.

zakk

Prvo ti nama reci — čemu to? Šta nudi taj Cyanogen?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

hidden

Nisam nikada smeo da se usudim - odvratili me tutorijali. Međutim, svojevremeno sam skinuo neko softverče za tablet koje je radilo root/unroot. I to sa marketa. Trebalo mi da uturim srpski (keyboard - asus transformer) font u njega. Odradilo posao, kasnije sam ga zalud tražio, nigde ga bilo nije...

tomat

trebalo bi da ovde

http://www.xda-developers.com/

ima tema, tutorijala i softvera koji su od pomoći kod rutovanja i sličnih akcija.

ja na svom tabletu/android telefonu koristim samo neke osnovne funkcije, pa me to rutovanje nije baš zanimalo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Perin

Quote from: zakk on 06-06-2013, 21:07:16
Prvo ti nama reci — čemu to? Šta nudi taj Cyanogen?

Zavisi šta tražiš :lol:

Elem, nudi mnogo štošta - već sam pomenuo da na nekim, hajde da kažemo, krš aka malo starijim android telefonima koji nemaju podršku za veću verziju androida otključavanjem omogućuješ da staviš na isti neki Custom made Rom koji šljaka sjajno i instalira se kao 4+ verzija Androida. Takođe, svi smo kivni na sistem free aplikacija na Google Play marketu - naime, mnoge od njih ti daju nekakve ponude, spamuju i prisiljen si da to podnosiš da bi koristio neku aplikaciju koja ti se sviđa. Kad rootuješ telefon, dovoljno je da na Google Playu skineš program koji blokira te spamove, a ti programi samo rade na rootovanim telefonima. Potom, možeš da brišeš aka deinstaliraš sistemske programe na telefonu (tipa, šta će meni AT&T Contacts, AT&T TV, AT&T pička materina, itd). Ima tu još dobrih stvari, naravno.

I nije Cyanogenmod jedini Custom Rom, ali iz mog iskustva, jeste najstabilniji i najbolji.

Što se tiče samo rootovanja, najbolji sajt je upravo ovaj što je tomat postovao:

http://www.xda-developers.com/

Tu možete pronaći Custom Romove i uputstva kako da ih instalirate, kako da oktljučate to jest rootojete svoj telefon itd. Dakle, princip je da prvo trebate otključati svoj telefon pre nego što počnete sa zajebancijom oko Custom Romova. Konkretno, nije bilo preterano komplikovano otključati (u mom slučaju zaključati ponovo) HTC ONE X. Dovoljno je da skinete ovaj fajl:

http://dl.dropboxusercontent.com/u/17929750/fastboot.zip

I pratite uputstva koja ćete pronaći na http://www.xda-developers.com/ (nije mi se dalo ponovo tražiti linkove).

U svakom slučaju, ljudi se tripaju jer moraš stvarno da paziš, recimo, kad instaliraš ponovo taj zvanični rom (dakle, kad vraćaš na staro a nisi uradio backup sistema nego si preko njega spržio Cyanogenmod pa si sad u peršunu jer moraš instalirati zvaničan rom kopčajući fon u fastboot modu u računar i preko kompa instalirati zvaničan rom), moraš da obratiš pažnju na verziju BOOTLOADER-a na svom telefonu, kao i na BASEBAND verziju, a i treba pripaziti na verziju HBOT-a. U svakom slučaju, kad nađeš taj zvaničan fajl (RUU) koji odgovara tvom telefonu, skineš ga na komp, prikopčaš fon u fastboot modu na usb priključak od kompa, pokreneš instalaciju programa na računaru (kao i bilo koji program) čekaš 10 minuta i on ti vrati zvanični sistem.

Ako si srećan i ako si sve dobro pazio i uradio, biće sve ok (kao i meni što je bilo kad sam instalirao 4.04 verziju Androida); ako nisi bio dovoljno pažljiv, onda ćeš da brickuješ telefon (što se meni desilo sa 4.1 verzijom Androida). Sad, da odbrickuješ fon, e to je zzajebancija:

HTC One X - JTAG Brick Repair Service (Debricking/Unbrick/Brick FIX)

A moguće je navodno i ovako, ali tek to je komplikacija:

Unbricking HTC devices with the QHSUSB_DLOAD issue tutorial by kgs1992 (Details in desc.)

E da. Evo lista pomenutih RUU fajlova koji sadrže zvanične verzije HTC One X-a:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2119610

Джон Рейнольдс

Искрено, Перине, ово што си горе навео као предности рутованог телефона не делује као вредно толиког цимања с могућношћу грешке која доводи до још већег цимања. Можда би било занимљиво отворити тему о апликацијама јер ево мој галакси кец користим пуне две године и дуго нисам инсталирао ништа ново; просто, све апликације које користим су ту и не знам шта бих ново инсталирао јер ми ништа ново не треба (или бар не знам да постоји а могло би да затреба).
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Perin

Quote from: Джон Рейнольдс on 06-06-2013, 23:42:58
Искрено, Перине, ово што си горе навео као предности рутованог телефона не делује као вредно толиког цимања с могућношћу грешке која доводи до још већег цимања. Можда би било занимљиво отворити тему о апликацијама јер ево мој галакси кец користим пуне две године и дуго нисам инсталирао ништа ново; просто, све апликације које користим су ту и не знам шта бих ново инсталирао јер ми ништа ново не треба (или бар не знам да постоји а могло би да затреба).

Šta znam, ja bih recimo poludio bez Custom Rom-a na Wildfire S. Ali svakom svoje :lol: Mislim, jeste ovo pomalo zajebano, komplikovano i velika je mogućnost da sjebeš fon, ali, mislim, ja obožavam da se igram (iako nisam programer niti znam neki programski jezik ili šta već). Tako da, kažem, meni je sve to zanimljivo (iako ću platiti sad tih nekih 30ak evra da vratim telefon u radno stanje opet bih isto napravio) - danas sam proveo 6 sati pokušavajući da sam rešim problem.

A što se aplikacija tiče, možemo otvoriti novu temu, a možemo i ovde navesti must have aplikacije. Prilažem sledeće favorite:

1. EVERNOTE . Sjajna aplikacija, radi i bekap, a aplikaciju koristite kao podsetnik, ali ne samo to - možete da pišete datume, stvari koje ne želite da zaboravite, ali i da uslikate sliku, snimite audio zapis (konkretno, veoma dobra stvarčica ako ste na nekom seminaru, ili radite neki intervju na brzinu).

2.   VIBER. Mislim da ovaj programčić nije potrebno blje upoznavati. Free text, calling, photo messages and location-sharing with Viber users.

Ima tu još nekih aplikacija, ima ih MNOGO, ali ću priložiti kasnije :lol: