• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

renoviranje i adaptacija stana

Started by tomat, 10-06-2013, 22:32:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

tomat

došlo vreme da rešim stambeno pitanje za stalno, pa mi trebaju saveti oko renoviranja stana.

treba da radim kupatilo i kuhinju, parket je zreo za zamenu (trenutno je u stanu lamelni parket koji nije baš u najboljem stanju), spoljašnja stolarija je pristojna, ali je u opciji i zamena za PVC stolariju (mada to nije hitno), zamena unutrašnje stolarije i ulazni vrata, krečenje i farbanje radijatora.

razmišljao sam da angažujem preduzimača, kako bi se što manje ja cimao sa majstorima, ali je to malo skuplja varijanta.

ima li neko sveža iskustva sa renoviranjem stana? o čemu treba povesti računa, na šta obratiti pažnju? preduzimač vs lično maltretiranje sa majstorima?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Dobar preduzimač je dobitna opcija. Zezanje sa više majstora je pakao. Uvek je kriv neko drugi. Samo, teško je naći tog dobrog preduzimača.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

Quote from: scallop on 10-06-2013, 22:45:20
Dobar preduzimač je dobitna opcija. Zezanje sa više majstora je pakao. Uvek je kriv neko drugi. Samo, teško je naći tog dobrog preduzimača.

da, to može biti problem.

bio mi je neki sav neugledan koji mi je dao neku opciju koja i nije bila skupa koliko sam očekivao. radio je neki stan u zgradi u kojoj sam sada, pa ću morati da proverim rezutate na licu mesta, mada su ovi koji su ga angažovali kao zadovoljni. reko', ajde da nađem još po nekog, konkurencije radi, i danas je bio neki koji imao kao firmu, sve mere lepo zapisuje, nudi garanciju i sve to, a ovamo me pita da li sam mislio samo da krečim, ili i da se ljušti i gletuje?! pa ne, najbolje da prekreči preko ovoga što je sada, pa da otpadne koliko sutra.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Trenutno već tri meseca čekamo curu koja će nam organizovati novu kuhinju. Da dođemo na red. Ali, dobio sam garancije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Nađeš preduzimača i onda mu stalno visiš za vratom, to je jedina dobra varijanta. Retko ko ima vremena i znanja da se bakće sa svim i sam sve organizuje. Kad god sam radila na preporuku nije valjalo. Nije valjalo ni bez nje. U stvari, sigurno neće valjati, pitanje je samo s kim će najmanje nevaljati!
Stari stan bi podrazumevao i zamenu instalacija, da li i to planiraš? Skupa investicija, ali si miran dugo.

scallop

Preduzimači vole kad im se visi za vratom. Dobiju volju da podjebu i kad je nisu imali. Kad smo radili kupatilo, zbrisali smo u SAD i sve je bilo u redu.

Plut

Onda su tvoji bili baš neki fin svet. Ja ne znam nikoga ko je u potpunosti zadovoljan majstorima.

scallop

Bila si kod nas i videla kako izgleda.

tomat

Quote from: Plut on 10-06-2013, 23:00:20
Stari stan bi podrazumevao i zamenu instalacija, da li i to planiraš? Skupa investicija, ali si miran dugo.

svašta sam ja planirao, videćemo koliko će novčanik moći da izdrži. mada, kada se već lupa kontam da je bolje da uradim struju, a prozori recimo da sačekaju.

Plut

Quote from: scallop on 10-06-2013, 23:10:14
Bila si kod nas i videla kako izgleda.

Mani lepo, ali otkud znam da ste baš tako hteli. Dobro, sad znam.

Tomat,
tako su moji prijatelji razlupali ceo stan, stra'ota jedna, porušili zidove, menjali instalacije, okrenuli stan naglavačke, sve trajalo 3x duže nego što su planirali, sad polako skontavaju da su im ugrađivani prilično jeftini delovi, a struja im zamalo nije ubila dete. Majstor koji im je posle sredio struju rekao je da ovako nešto ne pamti kad je video i zamolio da ga više ne zovu. xrofl
U svakom slučaju, s preporukom je bilo a ispalo i ne tako dobro. Mada, kada sada uđeš u taj stan izgleda prelepo.
I pametnije ti je kada rušiš da središ i instalacije, za prozore ima vremena a i ne iziskuju rušenje pola stana.

Petronije

Ja kad sam usao u stan nisam vadio nista od instalacija, samo sam dodavao sta treba. Inace sam skoro 10 godina radio razne poslove u firmi koja se bavila trgovinom elektromaterjalom (izmedju ostalog) i svojim ocima gledao kako se kablovi sve vise i vise stanjuju a cene rastu. Sad taj kabl od npr. 2.5mm2 koji imas u zidu i nov koji ces kupiti nisu ni blizu ni po debljini a sigurno ni po kvalitetu bakra. Moj ti je savet, ako nisi imao problema sa strujom - ne kvari. Odrace te majstori a neces dobiti nista. Prozore sam odmah ubacio i ni jednog trenutka se nisam pokajao, ali to naravno nije problem ni kasnije uraditi, pred sledece krecenje npr. opet sve zavisi kakvo je trenutno stanje. Inace i ja glasam za preduzimaca, lakse ces kontrolisati situaciju.

džin tonik

Quote from: tomat on 10-06-2013, 22:32:27
...
ima li neko sveža iskustva sa renoviranjem stana? o čemu treba povesti računa, na šta obratiti pažnju? preduzimač vs lično maltretiranje sa majstorima?

instalacije na prvom mjestu. i ne budi skroman. ral-rg 678 je dobar orijentir. a 3/3+
RAL-RG 678
samo pronadji dobrog elektro-majstora, sve ostalo najbolje mozes uraditi sam.
iz iskustva. dobro razmisli o instalaciji, rasvjeta, uticnice, komunikacija, automatizacija, nadzor, komfor.

Mme Chauchat

Quote from: tomat on 10-06-2013, 22:32:27

treba da radim kupatilo

:cry: :cry: :cry:

Quote from: scallop on 10-06-2013, 23:04:03
Kad smo radili kupatilo, zbrisali smo u SAD

:cry: :cry: :cry:
(i ja bih
najradije
evo baš sad)

DeHickok

Evo upravo i ja ovih dana jurim preduzimace/majstore za kompletnu adaptaciju stana.
Kada kazem kompletnu, mislim od poda do plafona.
Za sada sam imao jednu ponudu, nekakav poznanik poznanika mi je preporucio lika koji je usao u stan, pogledao ga nekih 15-ak minuta
i sutradan mi saopstio da je to kod njega 240 EUR/m2  :-? . Djuture. U te pare ulazi sav materijal i rad...znaci, on me kao odvede do salona keramike, ja izaberem koje cu (neke spanske ali srednje cene...za luksuznije ipak mora doplata).
Odvede me do salona kupatila, ja tamo izaberem sanitarije a on 'plati' (sa tih 240 EUR)...i tako to je princip.
U tu cenu bi usli svi molerski/parketarski/elektricarski/zidarski/vodoinstalaterski/keramicarski radovi.
I tako, proracunao je on to fino, za mojih 80-ak kvadrata stana potrebno je 80*240EUR, oko 20 000 EUR  xuss .

I to je cena bez PVC i bez stolarije (americki plakar+ ugradna kuhinja)...a da ne pominjem i namestaj....

U svakom slucaju, rekao sam mu cao...

Trenutno sam u pregovorima sa nekolicinom preduzimaca a istovremeno i sam jurim majstore.
Jos nisam dobio sve predracune od preduzimaca... neki nisu poslali jos uvek ponudu, neki su poslali samo deo itd..itd..
U stvari, imam jednu gotovo celu ponudu...
8000 EUR za sve radove i materijal, plus sto bih morao da kupim posebno plocice i keramiku... i ovo je takodje ponuda bez PVC.
Nevolja sa ovom ponudom je da taj sto mi je dostavio nije dosao preko 'preporuke' vec sam ga nasao preko interneta.
A i ovo je samo tzv. prva ponuda...ko zna koliko ce to na kraju da kosta i koliko ce jos da se ugradi...

Stigla mi je od jednog preduzimaca i delimicna ponuda za samo neke radove:
Na primer keramika.
Priprema zida za plocice po m2 kosta sa njegovim materijalom i radom oko 12,13 eur.
Postavljanje plocica sa lepkom, fungom (i ostalim neophodnim materijalom) plus rad kosta oko 18 eur...
sto znaci da u njegovoj ponudi BEZ PLOCICA samo materijal i rad po m2 kosta 31 eur....

meni je to malo mnogo....

Sto se tice PVC i tu je tek haos... za iste dimenzije i zahteve ponuda za PVC mi je u rasponu od 3500 do 5000 EUR
xfoht

U narednih par dana ocekujem ponude i od drugih preduzimaca ali cini mi se, kako je krenulo, da cu ipak sve majstore sam juriti.
(naravno i oni moraju biti po preporuci)

U svakom slucaju, ukoliko ste zainteresovani, rad sam da podelim sa vama moju muku   :oops: :cry: :-x putem novih informacija  xcheers
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

Джон Рейнольдс

Комплетно сам реновирао стан 2008. године. Комплетно - све је било олупано, сведено на голе зидове, бетон. Већину ствари нам је радио један човек с којим смо раније имали добра искуства, па је и тад (углавном) све било океј, с тим да су "аутсорсовани" послови били - па, како који. Пошто теби, Томате, реално нису велики радови, мислим да ће те предузимач само одрати безвезе, а они који се баве већим пословима тако нешто неће ни преузети.

Мој ти је савет да се распитујеш за мајсторе посебно и да направиш ратни план унапред. Мајстори су ту највећа мачка у џаку јер позитивно искуство једног човека не мора да значи позитивно и за тебе; мени је, рецимо, електричар одлично одрадио инсталације, али му је очигледно улетео други посао кад је требало да уради завршне детаље (штекере и прекидаче), па је прекидаче испревртао где год је могао. Зато је добро висити им над главом и спречити отаљавање. Дакле, одвој време, али и бежи из стана док су радови јер су прашина, бука и попизделе комшије смор само такав. Због прашине добро заштити намештај, пошто претпостављам да га нећеш износити из стана.

Мајстори - прати шта раде и НИКАКО не плаћај унапред. Погоди се унапред за читав посао (мислим, за њихов део посла), не да их плаћаш на дан јер ће развлачити посао и одлазити да шљакају другде. Буди спреман да на јебена "црвена слова" гомила њих не ради; нема потребе то да плаћаш. Ако нечим ниси задовољан, немој да се снебиваш да тражиш да исправе, ти их плаћаш, нека буде по твоме, али... Консултуј се за детаље и распитуј се - већина воли да се курчи са својим занатом и сазнаћеш корисне ствари. Рецимо, направили смо глупост са избором подних плочица за купатило (превелике) јер у једном делу се вода не слива добро. У разговору унапред се неке ствари могу искристалисати - за све што сте изабрали (плочице, дрвенарија, детаљи ови или они) нађи и алтернативу, може бити боља. С некима треба бити спреман и бити оштрији, парадоксално, али приметио сам да више поштују оне које (макар и криво) процене да имају више лове. Пре ће заврнути гољу.

Материјал - увек купи нешто више, 10% рецимо. Знам за случај да се један лик стискао за плочице, па кад је мало зафалило - дошао у продавницу и открио да су такве у међувремену распродате. Размисли да уложиш више у квалитетан паркет, ту је разлика у квалитету много приметнија него код плочица. Што се боја плочица тиче, памет у главу - ето нама кухиња изгледа баш лепо (негде на форуму постоји фотографија где се види у позадини, па је Дацко чини ми се прокоментарисала да јој се свиђа), ал виш курца, подне плочице су светле па се свака флека види. А флека се, јелте, кухиња је. Иначе, због лакоће чишћења препоручио бих да целу кухињу поплочаш. Прођеш џогером и очистиш, а ако дође до неке поплаве, просипања или којечега, неће ти се дићи паркет. Врата (претпостављам да би узео метална) су мање-више слична ствар, оно на шта треба да обратиш пажњу су браве. Купи квалитетније, разлике су велике. Квалитет батерија за купатило су већином керов рац - пре неки дан смо променили обе, фирма "Диплон", распале се. Нисам паметан да ли да одвојиш већу лову за то - можда је боља јефтинија варијанта, па мењаш по потреби. Исто важи за казанчиће - узгред, како сам виђао код људи, боље су се показали они старински где вода има пад, него они модерни, у комаду са шољом. Иначе, на те шоље заиста нема потребе давати богзна какве паре, боље купи неку лепу даску. Исто тако, мислим да је боље купити "насадни" или како се већ зове, лавабо јер испод може да се направи користан ормарић.

И ето, мрзи ме да куцам даље, буде ми се непријатне успомене четири месеца пакла.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Melkor

Quote from: Plut on 10-06-2013, 23:00:20
Nađeš preduzimača i onda mu stalno visiš za vratom, to je jedina dobra varijanta.

Tako je! 2010. smo usli i kompletno adaptirali stan, sve sa zidovima, instalacijama (i struja i voda). Iako mi je preduzimac bio solidan, neki outsorsovanim poslovima, sto rece Dzon, nisam zadovoljan, konkretno parketarima. Taj problem nisam resio, ali sam izvukao neku satisfakciju kroz finansijske penale. Pola unapred, pola po zavrsetku posla, al' moras da im skrenes paznju da si spreman na tako nesto, da vidis kako se kolicina fuseraja smanjuje. Za vrata (i ulazna i ostala)su mi strasno kasnili i jos ih na pocetku lose postavili i nisam hteo da platim dok se to ne sredi. Posto je firma grcka, na kraju je dosao Grk da zove policiju maltene ali kad je video sta su uradili izvinjavao se i jos nisam platio montazu  :lol: Preduzimac moze biti covek od poverenja ali ce majstori gledati da i njega zajebu, hocu da kazem spremi se na velike psihofizicke napore.

Nacelno treba da se vodis da je cena takvog preuredjivanja, sve sa PVCom, oko 150-200 evra po kvadratu, zavisno od detalja. Svi koji se tim poslovima bave tako mudro zbore. Nisam siguran koliko je to realno, a, na zalost, izgubio sam predstavu o tacnoj ceni jer smo o istom trosku radili kuhinju, americke plakare, krevete, kupovali tehniku... Dosta smo izmisljali besne gliste ali, jebiga, pravis stan sebi po meri, ne obaziri se na kolutanja ocima raznih majstora. Moj ti je savet da iskoristis sajmove gradjevine i namestaja, posebno gradjevine, mi smo tamo nabavili parket, plocice, vrata i jos svasta nesto sa pristojnim popustima. Jedino sto je to u novembru pa ne znam ima li smisla da cekas.

Takodje, po meni je struja obavezna, broj aparata i kolicina potrosnje sada nisu bili zamislivi kada se taj stan zidao. Ma ne stavljaju dovoljno stekera ni sada a ne onda. Takodje mislim da je pravi trenutak za zamenu vodovodnih cevi plasticnim, ali ako imas poverenja u dosadasnje instalacije...

Eh, gde ste bili pre tri godine, imam utisak da sam mnogo toga potisnuo od tada :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Melkor

Ah, da a ove "sitnice" tipa wc solja, kazance, slavine, osvetljenje, kvake, vrsta plocica i boja, rucice, drske, prekidaci i stekeri, to je posebna prica.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Джон Рейнольдс

Да, посебна прича, дефинитивно. Нпр, сад ми сину... Томате, ако имаш радијатор у купатилу, обавезно га избаци и стави сушач за пешкире.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Barbarin

E Tomat da si u NS, sredio bi ti ja preduzimača, koji ima svoje stalne majstore, a i koji dosta stvari radi sam (vodovod, kanalizaciju, i oko krpljenja, rušenja i popravki zidova).
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Quote from: Barbarin on 11-06-2013, 09:42:25
E Tomat da si u NS, sredio bi ti ja preduzimača, koji ima svoje stalne majstore, a i koji dosta stvari radi sam (vodovod, kanalizaciju, i oko krpljenja, rušenja i popravki zidova).

Е, таквог треба наћи.

tomat

prvo, hvala svima na sugestijama i komentarima!

nisam gore napomenuo da je stan ispražnjen, dakle nema cimanja oko pomeranja nameštaja, a i ja se prebacujem u taj stan tek kada se završe radovi, tako da je ispražnjen i od ljudi.

jebem li ga, meni deluje kao da ima tona posla, a ideja je da mi nakon radova preostane para da ponešto i stavim u taj stan  :cry:

ovom poslednjem preduzimaču sam tražio da mi da nekoliko ponuda sa različitim varijantama (sa i bez PVC-a, sa sređivanjem postojećeg i sa postavljanjem novog parketa, ...), a on mi rekao da se odlučim jer je malo neozbiljno da traži od ljudi da mu prave nekoliko ponuda, te se tu vrlo brzo diskvalifikovao.

ako neko ima kontakt nekog preduzimača od poverenja, a da pri tome ne dere kožu sa leđa, neka mi pošalje kontakt na PM.

scallop

Svi će te odrati. Pitanje je samo da li će ti staviti pomade da zaceli ili će pljunuti da se zagadi.

tomat

Quote from: scallop on 11-06-2013, 10:51:11
Svi će te odrati. Pitanje je samo da li će ti staviti pomade da zaceli ili će pljunuti da se zagadi.

pa da, bar da za isto dranje dobijem odgovarajući kvalitet.

zakk

Tomate, sa srećom. Ja treba nešto u daleko manjem obimu da odradim pa poželim preduzimača... :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

DeHickok

Koliko moze da kosta elektricar ?

Dobio sam razne ponude za elektricarske radove (u okviru celokupnih ponuda)
Neki traze za stan od 80-ak kvadrata 1700 EUR, neki 2000 EUR a neki 900 EUR
(sa materijalom, sve ono sto ide u zidove, bez stekara i prekidaca)

Ja sam licno razgovaro sa jednim elektricarom koji mi je rekao da bi njegov rad kostao 400 EUR
(s'tim sto moram da kupim materijal)

Koliko moze da kosta onda materijal ?

Da li je neko imao iskustva sa takvim stvarima ?

tomat

Quote from: DeHickok on 13-06-2013, 11:54:50
Koliko moze da kosta elektricar ?

Dobio sam razne ponude za elektricarske radove (u okviru celokupnih ponuda)
Neki traze za stan od 80-ak kvadrata 1700 EUR, neki 2000 EUR a neki 900 EUR
(sa materijalom, sve ono sto ide u zidove, bez stekara i prekidaca)

Ja sam licno razgovaro sa jednim elektricarom koji mi je rekao da bi njegov rad kostao 400 EUR
(s'tim sto moram da kupim materijal)

Koliko moze da kosta onda materijal ?

Da li je neko imao iskustva sa takvim stvarima ?

ovaj preduzimač koji mi je prvi dao ponudu je rekao da bi struja bila još 500€ preko, nisam siguran da li je tu uračunao i materijal.

Barbarin

Zavisi šta tražiš u tih 80m2. Ima ljudi koji bi samo dve utičnice u zidu a ima onih koje oće 10. Zavisi i kakvu rasvetu planiraš da li je neka normalna ili imaš posebnu neku.

Za cene materijala možeš lako da saznaš, prošetaš po par elektro radnji i raspitaš se pošto je metar kabla, kolko su kutije za štekere, kolko su osigurači...
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

tomat

dobio sam neku ponudu za PVC stolariju sa TROCAL profilima, pa me zanima je l neko ima nekakva iskustva sa njima? kao, nemački su.

scallop

Meni je radio PLASTK, Varvarin i još sam zadovoljan.

tomat

znaš li možda ko je proizvođač profila koji su ti postavljani, broj komora i sl?

scallop

PLASTIK, Varvarin. Bilo je to 2006. Prozori su TROCAL, okov SIEGENIA.

tomat

zna li neko okvirnu cenu (po kvadratu) da mi se skine postojeći (lamelni) parket, i postavi novi masivni parket?

Dekac

25e po kvadratu za hrast srednje klase su ruke i materijal. Za skidanje starog si i sam kvalifikovan.

tomat

je l u tu cenu ulazi i popravka košuljice?

Nightflier

Ja sam u potrazi za majstorom koji će mi napraviti police za knjige. Može li neko da preporuči nekog proizvođača koji u ponudi ima gotove?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Dekac

Quote from: tomat on 18-06-2013, 01:04:14
je l u tu cenu ulazi i popravka košuljice?

Ne.
U tu cenu se ne ulazi ni završna lajsna (plaća sa po dužnom metru i cena joj zavisi od širine).
Ako je košuljica loša, treba ti zidar. Parketari se obično ne petljaju u dunđerski posao.

дејан

ово је стартовало неки дан
...barcode never lies
FLA

Irena Adler

Quote from: Nightflier on 18-06-2013, 01:26:53
Ja sam u potrazi za majstorom koji će mi napraviti police za knjige. Može li neko da preporuči nekog proizvođača koji u ponudi ima gotove?

Koliko se ja sećam sopstvene akcije od pre par godina, skoro sve veće prodavnice nameštaja imaju neke gotove police za knjige, ali uglavnom ne preko celog zida. Usput, JAKO je teško, iz nekog razloga, objasniti stolarima da ti treba polica za knjige preko celog zida. S tim što sam ja u potkrovlju pa zbog kosine gotove police i u stvari i nisu dolazile u obzir. Meni je na kraju policu pravio DTR (oni su u YUBC centru, ako se dobro sećam), pošto sam u istoj akciji pravila i neke plakare, i sasvim su ok uradili.

scallop

Onaj ko drži dosta (mnogo?) knjiga ne kupuje industrijske police. To ne drži knjige, nego samo nekoliko knjiga. Ja sam zadovoljan samo sa jednom kancelarijskom (toj je bilo suđeno da nosi tešku dokumentaciju), jednom koju sam sam pravio i tri polovne koje sam kupio u prodavnici polovnog holanskog nameštaja. Naravno, meni se moglo da ih držim odvojeno, pa razlike ne smetaju. Ali, ja i imam različite knjige. 8)

hidden

Quote from: Irena Adler on 18-06-2013, 10:03:15
Quote from: Nightflier on 18-06-2013, 01:26:53

JAKO je teško, iz nekog razloga, objasniti stolarima da ti treba polica za knjige preko celog zida.

xrofl To ne čudi. Ajd što je za knjige, nego još i preko celog zida. Kakvo arčenje drveta...i zida.

Irena Adler

Imala sam 5 istovetnih konverzacija:
- Treba mi polica za knjige na ovom zidu. Preko celog zida.
- Preko celog zida?!
- Preko celog zida.
- Stvarno imaš toliko knjiga?
- Imam.
- I sve si to pročitala?!
- Pa..da.

I tako.

hidden

xrofl

Sad da ne idem u offtopic, ali čuo sam i za situacije kada pojedinci po useljenju kupuju na metar knjiga da bi popunili praznine. Kriterijum - da su debele i lepih korica.

Melkor

Quote from: Irena Adler on 18-06-2013, 10:20:29
Imala sam 5 istovetnih konverzacija:
- Treba mi polica za knjige na ovom zidu. Preko celog zida.
- Preko celog zida?!
- Preko celog zida.
- Stvarno imaš toliko knjiga?
- Imam.
- I sve si to pročitala?!
- Pa..da.

I tako.

:-D

Dobro, kod mene od svih sem od stolara, ipak mi pravi razne stvari vec 10 godina, navikao covek :)

Irena Adler

Kod ovih je na kraju jedino palila "seeing is believing" politika, tj, obilazak druge sobe gde su sve te knjige, čekajući policu, čamile naslagane od poda do plafona...er, lamperije koja počinje na metar i dvadeset od poda...duž dva zida.
Nego, pouka ove priče je da ponude istraumiranih stolara nisu bile ništa jeftinije od ove DTR varijante, gde su lepo došli izmerili (uz takođe konverzaciju odozgo, ali ajd' sad), ja otišla i tamo sa nekom sekom sela i nacrtala policu kakvu hoću, oni posle nekog vremena došli i namestili i svi srećni. Dobro, polica nije baš potpuno savršeno urađena, u smislu da ponegde neke ivice vire bukvalno za milimetar, ali s obzirom na to da je em ogromna em skroz asimetrična, vrlo sam zadovoljna. Osim što mi sad i na njoj knjige stoje u dva reda pa moram da pravim još polica. I još zidova na koje ću da zakačim police.  :cry:

DeHickok

Quote from: tomat on 16-06-2013, 14:45:58
dobio sam neku ponudu za PVC stolariju sa TROCAL profilima, pa me zanima je l neko ima nekakva iskustva sa njima? kao, nemački su.

Sa PVC stolarijom je kod mene pravo ludilo. Pricam o ceni. Dobijao sam za isti projekat cene koje su se kretale od 3500 do 5700 EUR. I svi govore da su super kvalitetne, nemacke itd... Najbolje od svega je da za tu prvobitnu ponudu (koja je bila 5000 EUR) ovi ostali proizvodjaci su pricali da se taj profil ELITE pravi u Turskoj, neki da se pravi u Bugarskoj itd...itd...

Na kraju cu najverovatnije izabrati KÖMMERLING pvc. Daju mi 15 godina garanacije na prozor i 10 na okove. A ici ce u paketu sa svim radovima preko preduzimaca za koga imam dobre preporuke. Mada, ko zna na sta ce sve ispasti kada za koji dan krenu radovi  :cry:  xuss  :?  xcheers

tomat

Quote from: DeHickok on 18-06-2013, 16:44:29
Quote from: tomat on 16-06-2013, 14:45:58

Sa PVC stolarijom je kod mene pravo ludilo. Pricam o ceni. Dobijao sam za isti projekat cene koje su se kretale od 3500 do 5700 EUR. I svi govore da su super kvalitetne, nemacke itd... Najbolje od svega je da za tu prvobitnu ponudu (koja je bila 5000 EUR) ovi ostali proizvodjaci su pricali da se taj profil ELITE pravi u Turskoj, neki da se pravi u Bugarskoj itd...itd...

Na kraju cu najverovatnije izabrati KÖMMERLING pvc. Daju mi 15 godina garanacije na prozor i 10 na okove. A ici ce u paketu sa svim radovima preko preduzimaca za koga imam dobre preporuke. Mada, ko zna na sta ce sve ispasti kada za koji dan krenu radovi  :cry:  xuss  :?  xcheers

poslednja ponuda koju sam dobio sa ovim TROCAL profilima je 2000€ za dva dupla balkonska prozora, dva obična balkonca, i jedan dvokrilni prozor. kao, original njemački kvalitet, ojačani čeličnim limom od 1.5 mm i šta ja znam...

nego, daj neki kontakt tog preduzimača ako je od poverenja a nije derikoža, može na PM.

Father Jape

Uzima li iko još drvene prozore?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

Mislim da ne misli na te drvene, vec one obicne :)

Irena Adler

Ja sam bez (mnogo) novaca pre desetak godina stavljala drvene prozore pa ih sad menjam jedan po jedan. I to moram da ih menjam za najskuplju varijantu tj. aluminijum-drvo, pošto, je li, lamperija itd. pa bi pvc prozori...štrčali.