• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TRIBINA "BUDUĆNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE"

Started by zakk, 14-06-2013, 15:54:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dark horse

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Pisci su sledeći na redu za odstrel:

https://twitter.com/ScottJCollette/status/1659477064494485506

Mislim, jasno je da će AI prvo pisati narative/ dijaloge za stvari kao što su video igre i jeftini animirani filmovi itd. ali ovo je podsećanje da možda nemamo decenije ili godine da se spremimo na velike disrupcije tržišta rada, nego mesece ili, u drastičnim slučajevima nedelje.

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Nikad se neće desiti da mašina sastavi siže za video igru? Ali to se dešava već sada. Hoće li ono što AI napravi biti bolje od onoga što prosečan scenarista napravi? Videćemo, a tržište će biti sudija.

Krsta Klatić Klaja

u tvitu se spominju "novelists"

čak i to da AI napiše biće nivo zoska

Krsta Klatić Klaja

ne razumijemo se. AI sigurno može da izmanipuliše i napiše neko smeće. To smeće nikad neće biti vrijedno čitanja, sve i da ga neki Kosta Kecmanović kupi na tržištu u milionima primjeraka.

imaš onu priču "The New Automaton Theater" by Steven Millhauser
gdje robotizovane lutke postanu popularnije od lutkarskog pozorišta kojim upravljaju ljudi. Tržište odluči da su njihovi performansi bolji od ljudske izvedbe. Jedini problem je što je to novo pozorište smeće.

tomat

Novi broj Liceulice kao temu ima AI, ima interesantnih tekstova.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

Čovek sklepao neke skripte koje kombinuju nekoliko AI alata i omogućio novo iskustvo u igri Skyrim. AI mora da smisli nešto na igračev input, pa svaki odgovor počinje sa "let me think".

You won't believe how ChatGPT AI changed Skyrim forever!

tomat

Quote from: Palmer on 17-05-2023, 00:48:29
https://youtu.be/luihxGoeeFs

Stručnjak za sve, lebe mekani. Eno vidim priča nešto i o vaspitavanju dece, nema teme o kojoj nema mišljenje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

dark horse

Pa dobro, bar je iskren, tvrdi čovek za sebe da je glup k'o točak. Treba mu verovati.

Čudno kako u svemu vidi problem, sem da ljudi glupi k'o točak imaju mišljenje o svemu, što je nekako majka svih problema. :lol:

Meho Krljic

Evo malo o tome kako se četbotovi mogu manipulisati da daju ekstremističke izjave i zašto je to značajno:

Red-Teaming Large Language Models

Krsta Klatić Klaja

Meho Krljic

Ja sam danas upotrebio ChatGPT da mi napiše celu stranu teksta u koncept noti za neki budući, božezdravlje, projekat. Naravno da sam ja to posle morao da uredim ali pošto se radilo o obaveznom "added value" delu aplikacije gde se ionako lupetaju generike stvari to je zaista delovalo kao posao koji može da uradi AI. Drugim rečima, posao od recimo sat vremena sam sveo na posao od desetak minuta. E, sad, videćemo kako će da prođe ta koncept nota kod donatora.  :lol:

varvarin

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=06&dd=02&nav_category=78&nav_id=2343994

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera.

Ako je ovo tačno... Onda je Terminator tu, iza ćoška.

Meho Krljic

Zanimljivo kako devedesetdvojka prevede tekst iz Gardijana al izostavi onaj deo u kome US Air Force eksplicitno kaže da se ovo nije desilo, da takav test nikada nije organizovan  i da je Taker pričao anegdotalno. Mislim, naravno da oni vole da tabloidno izveštavaju i NARAVNO da ne znamo šta je STVARNA istina, ali evo makar link do Gardijanovog originala:

https://www.theguardian.com/us-news/2023/jun/01/us-military-drone-ai-killed-operator-simulated-test

Васа С. Тајчић

Lawyer cites fake cases invented by ChatGPT, judge is not amused

И ја сам се суочио са нечим сличним мада није било опасно. Наиме, правим енглеске титлове за филм Вељка Булајића "Влак без возног реда" и на почетку стоји списак награда које је освојио, међу осталима помиње се СЛАВИЦА са Филмског фестивала у Пули. Покушам да изгуглам али ми не дају било какву референцу на овај фестивал, једино се помињу "Филмски сусрети" у Нишу. Рекох да пробам ChatGPT а он мртав-ладан одвали ову измишљотину: "Nagrada "SLAVICA" je posebno priznanje koje se dodjeljuje na Filmskom festivalu u Puli, Hrvatska. Ova nagrada se tradicionalno dodjeljuje za iznimna dostignuća u hrvatskom filmskom stvaralaštvu. Nazvana je po liku 'Slavica' iz popularne hrvatske filmske komedije 'Tko pjeva zlo ne misli' (1970), koja je postala jedan od ikoničnih simbola hrvatskog filma. Nagrada "SLAVICA" predstavlja priznanje za poseban doprinos hrvatskom filmu i obično se dodjeljuje pojedincima ili filmskim ekipama za njihov izuzetan rad u filmskoj industriji."
Каква, бре, Славица из "Тко то тамо пјева"?!
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Meho Krljic

Po mom dosadašnjem iskustvu, ne treba chatGPT koristiti ni za šta gde postoji potreba za faktualnom tačnošću. Ja ga koristi da mi sumira dugačke tekstove na veličinu koja mi je potrebna i to radi dosta dobro.

mac

Da, ispoštovaće fakte koje mu sam daš.

Meho Krljic

Truman

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2023, 12:16:53
Profesor Dan McQuillan sa kritikom ChatGPT i LLM-ova generalno:

https://www.danmcquillan.org/chatgpt.html

ChatGPT is, in technical terms, a 'bullshit generator'. If a generated sentence makes sense to you, the reader, it means the mathematical model has made sufficiently good guess to pass your sense-making filter.Ne razumem zaista zašto je ovaj gospodin tako sitničav. Pa jasno je svima da ChatGPT nije generalna (prava) veštačka inteligencija već language learning model. Naravno da nema svest o odgovorima.
Inače, to što rade Kenijci radim i ja honorarno za Bard na srpskom jeziku.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Pa, ovo je njegov, jelte, bif:

The nature of ChatGPT as a bullshit generator makes it harmful, and it becomes more harmful the more optimised it becomes. If it produces plausible articles or computer code it means the inevitable hallucinations are becoming harder to spot. If a language model suckers us into trusting it then it has succeeded in becoming the industry's holy grail of 'trustworthy AI'; the problem is, trusting any form of machine learning is what leads to a single mother having their front door kicked open by social security officials because a predictive algorithm has fingered them as a probable fraudster, alongside many other instances of algorithmic violence.

i onda:

Despite evidence that the model's powers of 'reasoning' are shallow heuristics based on the frequency of associations in the training data (meaning, as an illustrative example, that it's good at answering 'What is 24 x 18?' and poor at answering 'What is 23 x 18?') there are many in the AI community who insist on imputing emergent properties of reasoning and insight to ChatGPT.

Truman

Mislim da su mnogi previše entuzijastični kada je reč o AI tako da bi se tu složio sa profesorom, ali tu treba kritikovati te maštare a ne sam ChatGPT.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Koliko sam ja ispao iz, jelte fazona, potpuno sam nesvestan da Scott Alexander 1) ima blog na subtacku i da 2) piše o AI  :shock: :shock: :shock: :shock:

Meho Krljic

A, evo i Robert Evans ima interesantnu malu reportažu vezanu za izranjajuću miniindustriju ljudi koji misle da će da se obogate zasipajući Kindle/ Amazon knjigama za decu koje su "napisali" uz asistenciju Chatbotova:

https://shatterzone.substack.com/p/ai-is-coming-for-your-children

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 20-06-2023, 14:02:14
Koliko sam ja ispao iz, jelte fazona, potpuno sam nesvestan da Scott Alexander 1) ima blog na subtacku i da 2) piše o AI  :shock: :shock: :shock: :shock:

Povremeno samo piše o AI... a što se substacka tiče, ponudili su mu bezobrazno visoku ponudu nakon onog skandala sa New York Timesom i otkrivanjem identiteta. :lol:

Meho Krljic

ridiculus

Da odmorimo od teških pitanja uz nešto progresivne šale na račun nekih odgovora tekuće veštačke nam inteligencije, koji suviše liče na ono što bi svaki pravi političar izjavio javnosti:

https://youtu.be/JwzDqduZoqQ
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 30-05-2023, 16:03:01
Ja sam danas upotrebio ChatGPT da mi napiše celu stranu teksta u koncept noti za neki budući, božezdravlje, projekat. Naravno da sam ja to posle morao da uredim ali pošto se radilo o obaveznom "added value" delu aplikacije gde se ionako lupetaju generike stvari to je zaista delovalo kao posao koji može da uradi AI. Drugim rečima, posao od recimo sat vremena sam sveo na posao od desetak minuta. E, sad, videćemo kako će da prođe ta koncept nota kod donatora.  :lol:

Prošla! Eto neke koristi od ChatGPT-a za mene.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 27-06-2023, 15:04:56
Quote from: Meho Krljic on 30-05-2023, 16:03:01

Prošla! Eto neke koristi od ChatGPT-a za mene.

Odlicno. Imacu ga u vidu ako budem radio neki posao gde može da se upotrebi.

džin tonik

Vrček: Veliki znanstveni časopisi donijeli odluku kojom se zabranjuje umjetna inteligencija

sva ta naklapanja oko ai podsjecaju na ocekivanja u startu industrijalizacije, beskrajnu vjeru u tehnologiju, pa jednostavne automatizacije i sl. koja su se djelomicno ispunila. oko 5%, a ostatak udario u stvarnost. naslusat cemo se svakavih budalastina iz kujnje domisljatih ai-profitera sljedecih godina, sve dok ai ne udari u granice i ustali se u oblasti shiroke automatizacije. vec sad ispoljavcam sucut sljedbenicima raznih sekti i pokreta tipa transhumanizam.

Father Jape

dark horse

Ako ništa, AI će zameniti Zosko i druge flat earth trolove i dobićemo trilione inteligentih ai koji će trolovati sve

mac

Problem sa veštačkom inteligencijom nije trka u naoružanju (ako mi nećemo onda će Kinezi), nego tragedija zajedničkog dobra (ako ne sarađujemo izgubićemo slobodu, poslove, i ko zna šta još).

https://www.vox.com/future-perfect/2023/7/7/23787011/ai-arms-race-tragedy-commons-risk-safety

Truman

Quote from: džin tonik on 30-06-2023, 11:55:10
Vrček: Veliki znanstveni časopisi donijeli odluku kojom se zabranjuje umjetna inteligencija

sva ta naklapanja oko ai podsjecaju na ocekivanja u startu industrijalizacije, beskrajnu vjeru u tehnologiju, pa jednostavne automatizacije i sl. koja su se djelomicno ispunila. oko 5%, a ostatak udario u stvarnost. naslusat cemo se svakavih budalastina iz kujnje domisljatih ai-profitera sljedecih godina, sve dok ai ne udari u granice i ustali se u oblasti shiroke automatizacije. vec sad ispoljavcam sucut sljedbenicima raznih sekti i pokreta tipa transhumanizam.

Hajde daj malo detalja, koje su tvoje prognoze o budućnosti industrije sa AI? Koliko ljudi će ostati bez posla, koliko novih radnih mesta će se otvoriti...

džin tonik

Odluka izazvala haos na Tviteru: Otpustili 90 odsto zaposlenih zbog AI

QuoteIndijska kompanija Dukan otpustila je 90 odsto zaposlenih koji rade u oblasti korisničke podrške i zamenila ih veštačkom inteligencijom (AI).

Šef ove firme Sumit Šah je na Tviteru saopštio da je to bila "teška, ali apsolutno neophodna odluka", prenosi BBC.

On se istovremeno pohvalio rezultatima, pošto je AI četbot smanjio vreme za prvi odgovor korisniku sa minut i 44 sekunde na nulu, a problem klijenta se u proseku rešio za tri minuta i 12 sekundi umesto dosadašnjih dva sata i 13 minuta. 

Troškovi za korisničku podršku su se smanjili za 85 odsto, dodao je Šah. 

(...)

krasan primjer dometa "ai", automatizacije, dok zaludne projekcije koje se nece ispuniti u biti krecu deklaracijom bota inteligencijom. pojam inteligencije biran je smisleno, da navuce "znatizeljne", korisne budale.

ai ne postoji, nit' ce ikad postojati. postoji automat, robot, a to se ne programira, vec uci. tako se uci i bot.
fun fact u prici je da mnogi volontiraju pri teachingu, drndaju sa tim chat-botovima, automatima, znaci uce ih.
posebno je zanimljivo koliko su to promisljenje sheme privatizacije profita i socijalizacije rada i gubitka (kapitalizam u zadnjem stadiju, t.j. cisti komunizam). u biti, jedan osnovni mehanizam primjenjuje se u raznim varijantama, isisava cjelokupno drustveno znanje, intelekt, imovinu, kapital, rad, iskustvo te koncentrira u botu, sto uglavnom sluzi nekakvom gejtsu i sl.

sjetimo se banalnog primjera kad su prije nekih dvadesetak+ godina krenule stripaske price po netu. te pojave su u startu usisavale sve informacije, te grabezljivo privatizirale i ugradile u svoj temelj sav volonterski rad zajednice zaludjenika. navodna umjetna inteligencija ne radi nista drugo.

u ovom primjeru: naucis bota korisnickoj podrsci, sve pro bono, cesto u slobodnom vremenu, podvalili su ti da je bas zabavno tako malo chatovati, kao chetujes sa INTELIGENCIJOM, jos UMJETNOM, to je cool i sf, pa ti eto jos i kao pomogne pri poslu, dok bot zapravo samo uci od tebe (mislim, zajednice). pa kad ga naucis, ostao si bez posla, istresao si sve sto si imao u dzepu. sve sto su stotine generacija stvarale kroz bolna iskustva ili, sto bi rekao meho, stvarale by learning by doing.
to nije inteligencija, to je samo automat koji snima procedure, stvara bazu, krade pri svakom kontaktu.

sad, automat, bot, kao pojava nije nista lose, samo se mora nazvati pravim imenom i staviti u ispravni kontekst. znaci korist iz automatizacije dodijeliti svakom individualcu jedne zajednice. no to je kratkorocno utopija, prvo ide pljacka, razni grabezljivci poput gejtsa ili linkovanog primjera, pa ce se kroz nekoliko desetljeca to iznivelirati. mislim, ako prije ne bude kakve revolucije i ne prorade vjesala. prica o "ai" je aktualno samo jos jedna ogromna kradja koja ne vodi nikud ili u nista konstruktivno.

jos ni jednom nisam pokrenuo nekakav "ai", chatgpt, kako se vec zovu, nisam znatizeljan, a ucio sam robote razne, pa i industrijske. ne moze.
ne da ima, sto bi rekao meho, neki posebni impact. bot pod laznim nazivom "ai" doci ce do svoje baze obrasca i bez mene, previse je budala na svijetu. prosto ne zelim sudjelovati, klicati i pljeskati dok me netko pljacka, traciti svoje slobodno vrijeme. to je uvredljivo. :cry: :lol: prevedeno: dok ti umjesto da seces prirodom pro bono drndas po chatgpt-u jer su ti prodali da je to "tako zanimljivo", jbt, "umjetna inteligencija", sf, zapravo radis, praznis dzepove i placas gejtsa da moze setati egzoticnom prirodom. ili svemirom ili oceanom. plus, kad istreses dzepove postajes suvisan u ovoj postavci.
inace se automatu uvijek moze iskljuciti i struja.

Meho Krljic

A onda ima i Benj Edwards sa kvalitetnim reporterskim radom:

Study claims ChatGPT is losing capability, but some experts aren't convinced

QuoteWillison agrees. "Honestly, the lack of release notes and transparency may be the biggest story here," he told Ars. "How are we meant to build dependable software on top of a platform that changes in completely undocumented and mysterious ways every few months?"