• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Haute Tension [VISOKA NAPETOST] J*BE KEVU!!!

Started by Ghoul, 24-01-2004, 13:00:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

mesecima unazad citam panegirike ovom hororu.

7.II se daje na San Francisco Indep. Film Festivalu.

samo jos da nadjem nekog da me vozi u to doba noci...

ako sad prvi put cujete za ovo, upamtite gde ste i od koga culi:

HAUTE TENSION
Alexandre Aja

2003, France, 87 minutes

Warning: this film is an unrelenting exercise in brutal gory horror—I'm not kidding.

"Haute Tension is an uncompromising horror film that flies in the face of politically correct teen slasher fare from North America. Taking his cue from the suffocating soundtrack and claustrophobic rhythms of Gaspar Noe's tale of urban horror Irreversible (IndieFest 2003), Alexandre Aja layers his visuals with a dense soundscape that envelops the desperate nocturnal chase. Don't bother to close your eyes against the grisly images on the screen, for the soundtrack is every bit as frightening and suffocating."

—Toronto International Film Festival

I totally agree. When Haute Tension received its North American premiere in Toronto, it instantly became the "Oh my God! Did you see...?" film. If your idea of terrifying is The Blair Witch Project, the American remake of The Ring or the new Texas Chainsaw Massacre, then you don't want to watch this.

But if you want to see something really scary... Or, if you're already an aficionado of the hardcore horror that takes you to places you don't want to go, and abandons you there—then step right up. We are only too happy to admit you to this evening's nightmarish exercise in Grand Guignol stalk and slash. Ladies and Gentlemen—it's almost midnight and the Chamber of Horrors is open for business. Just keep repeating, It's only a movie.

And don't bother looking for comic relief—there isn't any. If you're laughing at this, then I'm afraid of you.

ako ovo na vas ne deluje napaljujuce poput prizora dildoa ispred otakua, onda niste fan horora :evil:
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

WHATTA FRICKIN' GREAT MOVIE!

KIDS, DON'T *GO* - RUN TO SEE THIS THINGEE WHEREVER YOU MAY!

Ne mogu da se oporavim!

:lol:  :lol:  :lol: 4+ :lol:  :lol:  :lol:

Fantazija! Nehumano!

Ako je pola stvari o novom Argentu tacno, Dario moze slobodno u penziju= upamtite ime: Alexandre Aja. He's gonna be big! He IS big!

Holy Molly! Kakav debi! Jos od Amenabara i del Toroa nismo u zanru imali ovako siguran debi! Ne mogu da verujem da covek u svom prvom filmu radi stvari ko mator - i bolje nego matorci!

Kakva odskocna daska! Kakav odraz!

Jes' da sam ga gledao u prepunom bioskopu sa odlicnim zvukom itd (kad sam kod toga: zvucni efekti su sjajni, a muzika je IZUZETNA, i veoma inovativna= never heard it done that way before!)= ali, poucen iskustvom sa TCM rimejk-premijerom, nisam se dao kupiti reakcijama publike. Ovog puta nije bilo potrebe za izvinjenjima i opravdanjima nedostataka, prosto zato sto ih ovde nema.

Jedini koji mi pada na um jeste to sto film ima VELIKI TWIST, i sto sam ga provalio u startu. Mislim da se publika danas uopsteno gledano toliko izvestila da, hmmm... pretpostavljam da ce vecina u zanr upucenih gledalaca pre ili kasnije naslutiti twist.
No, kao sto ja to uvek ponekad kazem= nije bitno sta, nego kako. Cak ni to sto sam video u kom pravcu to ide nije mi bitnije poremetilo uzitak u VOZNJI, jer ovaj baja ZNA DA VOZI.
Does he ever!

Ako vas ovo zaintrigira, pa potrazite reviews na netu, videcete da skoro svi kazu= super film, ali jebe ga kraj. Ne valja twist. itsl.

MORONS, SAYS I!

Twist je super, vrlo smislen, dobro odradjen, i ne oduzima filmu ni jotu= stavise, dodaje mu!
E sad, fuck, voleo bih da je bolje zamaskiran - ali, da jeste, mozda ne bi bio ubedljiv kad se na kraju desi.

U svakom slucaju, ovo su mi bili najprijatniji trenuci u bioskopu u zadnjih 5-6 godina, mozda i duze.

Eh, da.
Pored odlicno odradjene STRAVE I UZASA koji pocinju od prve sekunde [bukvalno: a to ukljucuje i ingenioznu spicu filma!] pa do poslednje sekunde [bukvalno] pred odjavnu spicu, HAUTE TENSION sadrzi tako neverovatnu kolicinu krvopljusnosti da to nije humano! Poslednji put kada sam NA VELIKOM PLATNU video ovoliki splatter bilo je na HELLRAISERU (prolece/leto 1988).
Govorim o vintage Lucio Fulci kolicinama xchain , i kvalitetu [sto i ne cudi, jer je efx radio legendarni GIANETTO DE ROSSI, Fulcijev majstor za crvene radove u sva 4 njegova najbolja filma].

Ali muzika... jeeee... to se ne da opisati. Ingeniozno!  xanix Podseca na onu sjajnu elegicnu temu iz OPERE, ali je jos bolja. Cak i pop-rock stvar koja ide na odjavnoj spici je ODLICNA [ako neko mrzi tu muziku, pa jos na spici horora- to sam ja: ali ovde se odlicno uklapa].

Film ce u USA distribuirati LIONS GATE [ko bi drugi?!], ali ce verovatno morati da mu iseku bar minut za R-rating. Ovo sto je igralo na Festivalu bila je uncut verzija.

Ljudi, molite boga, Djavola, Azatota, koga god, da Metro, ili vec neko, kupi ovo za srpske bioskope- idite ponovo na TCM 03, napravite ga vecim hitom, raspitujte se na blagajni: "Kad ce taj film VISOKA NAPETOST?', trazite zestoke horore... Jer *ovo* se zove ZESTOK horor. Prema ovome, TCM 03 je smejurija, poza.

I ZA KRAJ, NAJBOLJA VEST= ZNATE KOJI JE NOVI PROJEKAT OVOG REZISERA?

RIMEJK

FILMA

WESA CRAVENA

THE HILLS HAVE EYES!!!

Veoma volim taj film, ali bojim se da nije toliko dobro podneo godine od svog nastanka, i ima se tamo sta doterati.
A SAD IMA I KO!

U svom prvom filmu, Aja je napravio fenomenalan omaz [i nadgradnju] Argenta i Soavija. U drugom filmu, nimalo ne sumnjam, ima da prebaci Cravena.
Treci ne smem da zamislim. Vec na pomisao o tome sta ce da uradi sa gomilom ljudozderskih mutanata u pustinji cini da pocinjem da balavim.

Drooollll :|

johnson bronson

drago mi je da te napokon neki film nije razocarao. ih. volo bi da ga vidim cisto onako.

otaku

isli su inserti na RTS-u, a pricala je i devojka koja igra u filmu
Proooobaj da u glavi budes sam

Black Mamba

so, kazes ..ovo - ono ....muzika je izuzetna ...mmmm 8) ...pa dobro ghoule kad tako vec pricas ...i mean, volim kad neko tako jako izrazi svoje impressions ....gde se moze videti to, ima li ga DVDu ...i wanna see damn movie xjap

Ghoul

za sada jedino mesto gde sam video da prodaju dvd [i to po sasvim razumnoj ceni] jeste
http://www.xploitedcinema.com/dvds/dvds.asp?title=2380

inace, ovo je ultragenijalan sajt, sa neverovatno dobrom ponudom odlicnih rariteta, i upravo ovih dana planiram da im ostavim dobar deo US taxpayers' money koji mi je poveren na cuvanje :lol:
[to je ujedno i prvo mesto gde sam video SAVRSEN set KINGDOM I & II, koji ukljucuje i von Trier's commentary all-along!= istina, za paprenu cenu... No, ako ne nadjem jeftinije, mozda ga ipak uzmem, jer KINGDOM je one of a kind].

da se vratim na HAUTE TENSION= mislim da nisam dovoljno podvukao KOLIKO je muzika dobra: sasvim sigurno spada u top 15 all time best horror themes!

Black Mamba

kool ghoule ....thanks ..bas cu da se potrudim da to vidim ...i mean, vise me ta muzika zanima :lol: 8)

Ghoul

Alexandre (Haute Tension) Aja's planned remake of The Hills Have Eyes proves that Wes Craven still knows his shit.

"Wes had seen Haute Tension in LA at a screening that our agent at William Morris organized for us in November," Aja explains. "He loved it and asked us if we had seen Hills Have Eyes and if we'd be ready to consider an original approach for a remake. Scriptwriter Gregory Levasseur and I went back to France, thought about it and came back to him with ideas he liked. Then we went to see several studios with him. Many were interested, but Dimension picked up the project in January."

He's a big fan of the original, of course, but says his remake will be quite different in that he's looking more towards a Deliverance feel of realistic survival horror. He actually said that someone like Michael Berryman would look "too normal" for what he has planned, and that's just a very strange thing to say. Can Berryman ever look normal? To anyone?

For now Wes is giving Aja and Lavasseur complete control, but he will have the final cut before the movie's released. What worries me the most is not Aja or Craven, but the fact that this is in the highly incapable hands of Dimension Films. Now that is scary.

Ghoul

sve ovo sto pise ispod i ja mogu da potpisem: baja sa arrowinthehead.com-a ga je nailovao 100% :

FINALLY! THE REAL DEAL! If you thought "House of a 1000 Corpses", "Wrong Turn" and "The Texas Chainsaw Massacre" remake were 100% percent true revivals of 70's-like exploitation (I actually did...silly me), get ready to be brutally corrected by "Haute Tension", a film that aims to teach you a dire lesson in horror manners while raping your melon at the same time. Boy, did I learn! This one's got big bulldog balls between its legs and then some! It will be hard to dissect the picture without giving anything away, so I'll avoid specifics and say this: see it twice.

DINNER IS SERVED! Alexandre Aja did his horror homework, is obviously a genre fanatic and I respect the man highly for that! We get the sadism-laced mayhem the likes of a "Last House on The Left", the truck from "Jeepers Creepers", Michael Myers' overhauls, the bathroom scene from "Maniac", a scene near the end that perfectly echoed "The Texas Chainsaw Massacre" and more! Not solely resorting on emulating others' efforts, Aja backed his shit up like a man's man by knowing no limits and reveling in shocking the shite out of me.

Anything went with this twisted bastard! Just to give you an idea: early on in the film we witness a dude get a blowjob from a severed chickadee's head. And it thankfully gets much worse down the road with the kills at hand being beyond-graphic and mean-spirited. Fuck me, man! That hurt, bro! THANK YOU! The same can be said about the thick tension at play which whooped me into submission like a man-dog with flees. The psychotic happenings were bravely low on dialogue and high on stalk sequences, action and chases. That made for a mucho engrossing watch...I just couldn't take my eyes off the screen...living the madness before me and wanting to partake in the butchery firsthand (I got my own shit going on).

To top all of that French class off, the whole of the affair was bathed in gorgeous visuals while sporting an unconventional and unsettling score that fiercely supported the grisly goodies. WOW! WHAT A MOVIE! All in all, yes, I had to nail this one twice to totally fall in love with her, but it was worth the extra pump. I can easily say that this is the first TRUE TO THE CORE horror movie that I've seen all year. You dig it edgy, gory, crazy, fast-paced and up the ying-yang cruel. Take this French dame for a spin! SHE GOES ALL THE WAY!

"Haute Tension" got its severed head and ate it too-- working overtime on two levels. One being a daring slash-athon with a slew of suspense-fueled scenes, the other being something a little deeper and definitely damn clever. Don't be so quick to spank "Haute Tension" with a hammer after your first sit down with it. Like I said, when the twist kicked in...I initially got freaking mad and cursed like a drunken sailor on leave. But I wised up, watched it again and saw the real picture. So again...SEE IT TWICE! The French finally get their horror classic and we finally get a smart, sadistic, graphic and perverted flick that lives up to the term "horror".

WARLOCK

jel nabavio neko Haute Tension na dvx-u ,da li je uopste stigao kod nas?otkrio sam subtittle na hrvatskom jeziku na onom sajtu livada.pondy.hr vec sam ga skinuo,sta mi vredi kad nemam film,valjda ga je neko gledao.

Truba

Quote from: "WARLOCK"vec sam titl skinuo,sta mi vredi kad nemam film,

ha ha :lol:

pa pokušaj pročitati titl i zamišljaj slike  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

otaku

:lol:  ili se udruzi sa DYD 666-om, on je gore na oglasima trazio titl za neki italijanski horor, ovako ti imas titl, on sliku i nema vam kraja  :lol:
Proooobaj da u glavi budes sam

Alek

ima haute t. na dvx-u gledala sam ga ali ima madjarsku sinhronizaciju sto je vrlo komicno. ali nije mi mnogo smetalo, ni ne govore mnogo.
ako nekom treba, moze narezivanje ili vec nesto.
ciao

DWYD 666

Da, pretpostavljam koliko je to komično, naročito ako ti je baba mađar, pa džangrizavo komentariše kad se titl ne poklapa sa sinhronizacijom...
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

Pajke

Auuuuuuu, konacno ga odgledah(madjarska sinhronizacija :x  :x  :x )!!!
Kakav film!  :D  :!:  :D  :!:

Jos da narucim Saw, docekam Descent...nego, posto ne pratim bas pazljivo aktuelnosti na horor sceni, moze li mi neko preporuciti desetak nezaobilaznih hororstina snimanih zadnjih 5-10god(sto se tice aktuelnosti  :oops: :wink: ).
Ne bih sebi oprostio da propustim nesto slicno kao sto je Haute Tension.

BladeRunner

Ko ga jos nije odgledao, a ima digitalnu satelitsku, film se redovno daje u okviru Lusumondo paketa (Thor 30w), i to non - stop zadnjih desetak dana. Ovaj paket otvara Newcamd 6.1 emulator, a kljucevi su nepromjenjeni već par sedmica. Sto se tice prevoda, ko ima Dreambox ili neki linuxoliki risiver, neka instalira Drtic plagin (koji cita .dtc format fajlova), i moze da ga odgleda fino, sa prevodom. Ko na netu ne moze da nađe ove stvari (newcamd, kljuceve, drtic i alat za konverziju .sub --> .dtc), neka da mail, ću da posaljem fajlove i linkove.

Inace, ja sam ga takođe skoro odgledao (sto se vidi iz ovih par recenica iznad) i jako sam prijatno iznenađen. Sve je na svom mjestu, cak je i muzika 'Radiohead wanna be' grupe Muse odlicno uklopljena. Uopste nisam provalio onakav rasplet, tako da mi je na prvo gledanje sve to bilo malo nelogicno, ali na drugo se vidi da su u filmu date naznake iz kojih logicno slijedi... ono sto već slijedi, da ne spojlerujem. Zadnja scena je vrh. Sama prica je neoriginalna, i bas zato film dodatno dobija, sto je napetost postignuta rezijom/glumom/muzikom, sa izuzetno malo 'strec' scena, kojima, u nedostatku ideja, savremeni horor autori sve cesce posezu. Ono zbog cega je film napet (odatle i naziv) je orgija nasilja na pocetku koje nije posteđen bukvalno niko. To nas pripremi na cinjenicu da se u preostalih sat vremena moze desiti bilo sta, bilo kome. Najnapetija scena u filmu je tako scena u kombiju sa alkoholom i upaljacem, zbog svog potencijala. To da li će se iz situacije razviti 'klanje' ili neće, postaje nebitno, jer je efekat iscekivanja i strave već postignut. Film mi nije remek djelo, ali da je odlican to, bez ikakve ograde, jeste. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Milosh

Informacija za one kojima je to mozda promaklo: HAUTE TENSION se od pre neki dan prikazuje u Beogradu, u bioskopu Odeon, pod nazivom: KRVAVA ROMANSA.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

zapazih malopre plakat iz autobusa - iznenađen, jer dolazak nije bio najavljen, štaviše, nisam znao ni da ga je neko (TEK SAD!) kupio - ajde ako neko pogleda u bioskopu, javite da li je (ne)obrezana verzija.
nisu valjda kupili onu USA bioskopsku, u kojoj je pola dijaloga dubbovano na engleski?

možda bih ga i pogledao još jednom na velikom platnu, da samo
1. to već nisam učinio u vrhunskim uslovima, u San Francisku
2. i da mi nije kraj uzglavlja spec. 2-disc edition DVD - jedva čekam da ga odgledam sa Ažinim komentarom (dok mu Sesilija mu suflira)

marduk

A-H! Kakva radosna vest! Francuski krvavi pir na velikom platnu!
:lol:

Gule, jel ima kakih dodataka sa snimanja, deleted scenes itsl osim tog Ajainog komentara na famoznom DVDu?

Uzgred, zivela Cecile!  :evil:

Ghoul

Na dodatnom disku imaš intervjue sa 3 glavna glumca (15-20 min svaki, prilično dobri, naročito Sesil koja je prelepa, živahna, zabavna, skroz oduševljena, prosto zrači; za razliku od nje, Maiwen nema šta da kaže, ponavlja se, itd; Nahon je zabavan, u intervjuu izgleda kao dobroćudni dedica...), sa majstorom za maske De Rossijem (na žalost, ne osvrće se na Fulčija ovde), maiking of (koji je zapravo jedan dugačak intervju sa Ažom i nj. kompanjonom, prošaran kraćim segmentima sa snimanja), trejleri itsl.
Nema deleted scenes. Verovatno zato što je sve što treba ušlo u (uncut) film.

mac

Gledao sam ga u Odeonu i jeste jak. Iako sam se trudio da pratim detalje nisam uspeo da vidim one koji bi nagoveštavali kraj (a slutio sam kraj, samo što bi me film svako malo demantovao, do samog kraja naravno).

Ima samo jedna "sitnica". Ovo po meni nije horor. Nije automatski horor nešto što obiluje eksplicitnim nasiljem i jezerima krvi. Horor mora da ima ono "ne-znam-šta" (što mu upravo daje etiketu "žanr", bez obzira na tezu Zorana Živkovića) što izaziva jezu, strah, užas, katatoniju, razumete? Ovaj film verovatno izaziva blagu mučninu kod onih sa slabim stomakom, a meni se samo zevalo u bioskopu.

Meho Krljic

Upravo ga odlgedah na DivX-u sa madjarksom sinhronizacijom, heheheh...

Moram da kazem da sam prijatno proveo sat i po. Ja nisam neki fan slasher filmova i vecina njih me opasno zamori daleko pre kraja. Ovaj je uspeo da me zabavi iako je prilicno pobozan tribjut americkim slasher filmovima od pre dve-dve i po decenije...

Malo sam pogledao recenzije po mrezi i naravno svi se podsmevaju plotu koji je, usrdno se slazem, nategnut ne do tacke pucanja nego sasvim neuverljiv, nemoguc i apsurdan.

Ali slikan je solidno (ne toliko dobro kao azijski filmovi, ali dobro), ima sjajnu atmosferu, svidja mi se obrtanje klasicne slasher postavke u kojoj ubica prati zrtvu u duhovitu inverziju u kojoj (potencijalna) i nevidjena zrtva prati ubicu kroz veliki deo filma... I nasilje/ gore su odlicni, ko to voli... Glavna glumica je tres sexy (mada se od prve scene telefonira da je lezbejka, hehehe) i samo zbog nje cu da pogledam Put oko sveta za osamdeset dana. U svakom slucaju iznenadjujuce dobro i zabavno za zanr koji inace slabo cenim, delom i zato sto ga povremeno uspesno karikira a bez ocigledne po-mo ambicije jednog Screama.... Zahvaljujem na preporuci.

taurus-jor

Tvist mi se dopao, premda je malo trapavo uradjen - moglo je to pametnije da se zamaskira. Kada se to ostavi po strani, a i kada se ne ostavi po strani, ovo je daleko najzajebaniji film koji sam video za dugo, dugo vremena. VISOKA NAPETOST? Pre bih rekao - neizdrziva. Ime KRVAVA ROMANSA - distributerski naziv za Veliku Britaniju - deluje isuvise banalno za ono ce posetioci ODEONA iskusiti. Sem toga, naziv je u stilu onog DUHOVI U NAMA.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

eric cartman

Film je veoma dobar , madaje u US izdanju sihronizovan na Eg , sto malo kvari utisak.

A twist je vec vidjen desetine puta
Screw you guys I'm goin' home

Truba

ja sam zbog čiste matematike (ostalo mnogo minuta do kraja filma...inače filmove gledam sa odbrojavanjem vremena unazad) zaključio da slijedi tvist... međutim iskreno nisam ooooonakav očekivao  :!:  :!:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Twist or no twist, ovaj film nije ništa specijalno. Dio u kući je za čistu desetku, a sve je downhill odatle. Mahniti majstor je mogao da bude najkulji ubica još od Majkla Majersa, a onda je progovorio u onoj prodavnici i sve pokvario  :x
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

taurus-jor

Vise ga nema u ODEONU.
Ivkova slava.
Naprijed u proslost, junaci!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

gledam bre onaj moj spisak najboljih mi horora ikada, i moram reći da to kao neki idiot da je pravio. bar u nekim delovima.
elem, pogledao sam juče ponovo HAUTE TENSION, i prosto ne mogu da verujem da sam ga stavio na jebeno 39. mesto!
ovo mora da uđe u prvih 25, ali mrzi me sad da se bavim tim spiskom. to je ionako igrarija.
ali ozbiljno – u narednim danima najzad sedam da pišem svoju davno obećanu odu ovom remek delu modernog horora.
napokon sam angažovan sa jednog ozbiljnog mesta da napišem esej o hororu na temu po svom izboru, i naravno, ponudio sam temu vezanu upravo za HT.
i prihvaćeno je.
tema eseja biće female slashers with gender reversal (naizgled muške ubice za koje se ispostavi da su zapravo žene), ali sa naglaskom na tome kako je ta tema tretirana u HAUTE TENSION. sa posebnim naglaskom na reversal u 'final girl' personi as defined by carol j. clover, itd.
should be fun.

acaciA

pre neki dan je bio na tv-u.
i ja ga, onako, drage volje, reprizirah...

hoćemo li moći mi, obični smrtnici, da pročitamo taj esej?
tema mi je zanimljiva, pa bih volela da vidim šta Gospodin Ghoul ima da kaže.

Ghoul

ne bih da bilo šta uročim, pa ću ovo idući put pomenuti tek kada bude objavljeno. najkasnije jesenas.

Alexdelarge

Quote from: acaciA on 04-05-2009, 02:25:57
pre neki dan je bio na tv-u.
i ja ga, onako, drage volje, reprizirah...

Da, bio je na OBN-u dve noci, uzastopno.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Tex Murphy

Quote from: acaciA on 04-05-2009, 02:25:57
hoćemo li moći mi, obični smrtnici, da pročitamo taj esej?

Polako! Kud si navrla i gdje žuriš? Pa nema ni ČETIRI GODINE kako je obećao taj esej! ::)
Genetski četnik

Ghoul

U najnovijem broju ZBORNIKA FDU (Fakulteta Dramskih Umetnosti), koji izlazi uskoro, pored ostalog možete pronaći i moj esej ROD, POL I "MONSTRUOZNA" SEKSUALNOST U SLEŠER FILMU NA PRIMERU KRVAVE ROMANSE.
   To je esej koji se bavi jednim od najboljih horor filmova nastalih u 21. veku, HAUTE TENSION (Visoka napetost, kod nas prikazivan pod alternativnim naslovom Krvava romansa, zasnovanom na distributerskom naslovu za Englesku, SWITCHBLADE ROMANCE).
   U pitanju je jedan od najneshvaćenijih horor filmova ikada: ne samo da su brojni horor fanovi ostali slepi kod očiju pred njegovim divotama, nego je naišao na poprilično nerazumevanje čak i kod velike većine respektabilnih svetskih kritičara. Ovaj esej pokušava da definiše problem, da postavi prava pitanja, i da na njih ponudi prave odgovore, kako bi neodumice vezane za ovaj film napokon bile rešene, ili barem bolje shvaćene.
   Kao svojevrstan teaser, ovde vam nudim odlomak iz eseja u kome se definiše problem i postavljaju pitanja, a ako vas odgovori na njih zaista zanimaju, potražite uskoro ZBORNIK FDU i pročitajte esej u celosti. Mislim da je ovaj odlomak dovoljan ne samo da vas zagolica, nego i da promućurnijima nagovesti u kom se pravcu, otprilike, kreće moje rezonovanje.
   Da ipak ne biste suviše lutali u slutnjama, možda će vam pomoći i apstrakt ovog rada, koji prethodi odlomku.

sve to i još mnogo toga drugog, ovde -
http://ljudska_splacina.com/2010/02/haute-tension-2003.html

cutter

Quote from: GhoulA zapravo, ključevi za razumevanje filma nalaze se na dva mesta: u činjenici da sva dešavanja u filmu kazuje nepouzdani narator, i u alternativnom naslovu - KRVAVA ROMANSA. Onog trenutka kada se dešifruje smisao specifične perspektive iz koje se dešavanja prikazuju, i kada se shvati priroda romanse koja je u centru tih zbivanja, film je savršeno smislen, bez rupa u zapletu ili pogrešnih nota.

Njena priča je zapravo u svojoj iskrenosti sasvim pouzdana; kroz film možemo verodostojno ispratiti njen krvavi trag samo ako zamenimo kola sa kombijem a Ceciliju sa čičicom. Pokolj je stoga pravi, oštećenja na nameštaju, telima odgovaraju realnosti... a pre svega toga imamo scenu jebanja glave. Čija je ono glava? Pređašnje, neznane žrtve? Ili metafora za masturbaciju? Pffft. Idući tim putem, svaki narativ bi mogao pravdati svoje omaške halucinatornim sekvencama. To je džukački pokušaj maskiranja tvista, i ne mogu ga pravdati nepouzdanošću Cecilijinog misaonog toka, paradoksalno baš zbog pomenute konzistentnosti koju uspostavljaju ostala dešavanja.

Son of Man

Ta scena jebanja glave je omaz Ed Kemperu  :|

marduk

GHOUL DOES HAUTE TENSION JUSTICE!  :|

greatest horror of the 21st century!  :|

film koji mogu da gleam na ripit  :D

perfect in all respects  xyxy

(twist included  :lol:)

Vampirella

Quote...potražite uskoro ZBORNIK FDU i pročitajte esej u celosti.

A gdje da ja to potrazim? :cry:
Satan my master.

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Genetski četnik

Torrente

Sa imdb:

"Every tall, beautiful chick is actually a psychotic, perverted old fat man inside."

Ghoul

korigovao sam tog imdbejca:

Quote from: Torrente on 10-02-2010, 20:05:51"Every tall, beautiful lesbian is actually a psychotic, perverted old fat man inside."

Ubik

Skinuo, cu da gledam. Kad ghoul hvali onda je nesto izuzetno!!!

Ubik

Ghoul

Ubik

Odlican i izuzetan.Odlicna je ta pozadinska prica koja je vec objasnjena na blogu. Sam ambijent filma je fantasticno izveden ,a o muzici i da ne pricam.
Ono selo i put kojim dolaze do kuce me je tako podsetilo  na selo mog dede. Kao preslikano. Cecile de France je odlicno odigrala ulogu. Licno i nisam ljubitelj klanja i liptanja po filmovima, strecam se, ali u tome je i poenta.
Cudi me da od ovoga rezisera nije izaslo jos nesto dobro. Valjda je trebao da se zadrzi u Francuskoj.
Odlucih da odgledam jos horora. Sta sledece gledati?

Vampirella

Radujem se danu kad ce Ghoul prestati koristiti ovaj forum za promociju svog bloga.  :x
Satan my master.

Ghoul

Quote from: Ella on 15-02-2010, 00:10:16
Radujem se danu kad ce Ghoul prestati koristiti ovaj forum za promociju svog bloga.  :x

ja vas krstim, a vi još prdite!

prethodni post je bio odgovor ubiku - ako on nije zadovoljan odgovorom, neka kaže.
a ova ela ne znam čak ni šta oće ovde.

Vampirella

Vjerujem da ce Ubik biti izuzetno prezadovoljan.  :evil:
Satan my master.

Ubik

Ja zadovoljan. On covek barem napravio blog o ovakvima stvarima i ako ga promovise.