• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pazljivo sa kupovinom iz inostranstva!

Started by ..., 25-01-2004, 21:48:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

Nasa carina izgleda ima nove zakone. Izgleda da sta god stize UPSom, DHLom ili nekim specijalnim servisom zapada doticnima za oko pa ce otvoriti paket i napisati ogromnu taksu. Narucujte obicnom avio postom, to im ne privlaci paznju (za sada). Ovo sve pisem na osnovu dogadjaja koji su mi se desili zadnjih mesec dva.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Djole

M'da, problem je samo sto obicnom postom ima gadan obicaj da ne stigne.
"THAT is why they call me The Decorator."

Ghoul

jao nemoj da me shtrecash!

daj detalje!

ja sam planirao da  uskoro samome sebi [a no kome cu!] posaljem prvu gomilu od 30-ak kila knjizurina, ali BRODSKIM PUTEM [pun :wink: ].

imaju li obicaj takve posiljke da stignu na odrediste?

[ps: avionski se ne isplati slati toliku masu]
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Stizu, ali ces platiti carinu.
Oduvek je nasa carina imala pravo da svaku posiljku pogleda i proceni da li je za carinjenje. Ukoliko se salje jedna-dve knjige to uglavnom prolazi, ali ukoliko stize tri ili vise, onda nastaju problemi.
U svakom slucaju, cak i da te oslobode carine, ukoliko je paket veci od neke tezine i bude carinski pregledan, naplatice ti taj carinski pregled, a to uopste nije zanemariva cifra.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

ne znam da li ce da budu malo nezniji i manje da naplate ako to salje institucija drugoj inst. u srbiji, napr. Univ. of Berkeley to Filoz. Fak. Nish= onda je malo vise official, pa valjda skotovi nece da mi pokradu 35 kila horor romana i antologija...?

bobane [ili iko drugi], imas li predstavu koliko, otprilike, mogu da traze za carinjenje kutijetine sa 50-ak knjiga?

Boban

Sve zavisi od slucaja do slucaja. Dobijao sam po nekoliko kilograma knjiga bez problema, a umeli su da me maltretiraju za 3 CD-a.
Poslednje sto sam placao, neke cetiri knjige iz Australije (malecke, sveukupno manje od kilograma) ispalo je skoro 10 eura.

Ono sto ce spreciti kradju jeste da uz paket posaljes popisnu listu sta se nalazi unutra i da molis boga da neko na carini ne pomisli da su knjige namenjene za dalju prodaju.

...

Mene nisu maltretirali do nedavno. Kupovao sam sa Amazona birajuci najjednostavniji metod slanja. Jednom mi paket nije stigao za mesec dana i poslali su duplikat. Posle izvesnog vremena sam imao dva paketa i nudio da prodam jedan od njih a da mi naplate jos jednom (za duplikat) ali su bili toliko ljubazni da mi preporuce da poklonim stripove skolskoj knjizari.

Sto se tice mycomicshop.com, pre otprilike godinu dana mi nisu naplatili nista sem postarine, dok su nedavno bas otvorili paket, uzeli mi racun i narezali 60 evra takse. Mycomicshop.com za Jugu salje samo DHLom.

Posle toga sam dobio paket sa milehighcomics-a koji je na sebi imao ime gazde te radnje i to carini izgleda nije bilo zanimljivo pa sam samo platio nesto postarine.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

kurdi

ja nikada ne bih slao nesto sto mi je bitno na relaciji uc berkeley-srbija.
al to subjektivno, inace izgleda da stize.
ortak (tvoj nislija) je redovno slao stare laptopove ortacima u srbiju uz pismo da je laptop stari, nema vrednost, nego cisto da ima stara majka da mu pise mailove u daleku ameriku itd. naravno ne znamo dal je zbog pisma, ali nikada mu nista nisu naplatili.
slato mislim ups-om iz poste, koji i sam mogu da preporucim sto se njihove strane tice.  i kod njih imas brod verziju, i za 30kg se ne isplati juriti neke shipping kompanije.
zapravo preporucio bih ti da podelis na 3-4 paketa (tako da ti stigne bar jedan:)) i da posaljes na privatnu adresu. ako se kvalifikuje kao normalan paket koji postar moze i na vrata da donese, mislim da za carinu ne moras da se brines.
plus u americi ces (makar za ups) ionako morati da popunis (zelenu) carinsku deklaraciju, gde napises da su stare knjige i da im je vrednost nula. i ne osiguras (sto mislim i ne mozes ako je vrednost nula).
mozes da proveris sa svojim postarom posto svaki tvrdi razlicito, ali mislim da osiguranje ne smanjuje sansu da se izgubi (tretman je isti i sto se njihove strane tice sansa je u svakom slucaju mala), nego je bitno samo ako ti se nesto osteti, u kom slucaju ti svakako ne bi bilo ni zgodno ni isplativo da ih posle za te pare juris.

inace nase carine zapravo cini mi se nisu velike ako recimo nosis nesto sa sobom i platis na aerodromu(npr 11% za laptop i sam im kazes kolko vredi), vise je zajebano ako moras tamo da ides, pa ti naplate proceduru, to sto su ti cuvali paket 3 dana i sl.
uz one caveat...  mozda postoji neki flat rate koji je nebitan ako placas za laptop, ali je dominantan ako inace plcas malo, ala boban za tri knjizice.

Boban

Quote from: "kurdi"ja nikada ne bih slao nesto sto mi je bitno na relaciji uc berkeley-srbija.

Zato sam ja čekao dve godine da mi posaljes onaj Moebius comic 2 i na kraju nisam docekao.

Ghoul

hvala kurdiju na pojasnjenjima.
kupio sam 100-ak knjiga, i planiram jos toliko. tesko je sad tu odrediti sta je 'manje bitno', jer samo bitne stvari sam i kupovao.

slacu 30 kila brodom, pa kad stigne- stiglo je.

nemam nameru da placam osiguranje jer za americku stranu [koju to pokriva] nemam straha. moji kosmari pocinju od srpske carine pa nadalje. cuo sam jezive price o paketima knjiga slatim odavde koji nikad nisu stigli na odrediste.

izgubi li mi se nesto od ovoga, krvi cu im se napiti.

kurdi

a ne bobane, pa to mi uopste nije bitno... samo ga nisam nikada nasao.
al ionako je bilo zorge to the rescue, tako da nemoj sad vise da se bunis.

Rommel

Quote from: "ghoul"hvala kurdiju na pojasnjenjima.
kupio sam 100-ak knjiga, i planiram jos toliko. tesko je sad tu odrediti sta je 'manje bitno', jer samo bitne stvari sam i kupovao.

slacu 30 kila brodom, pa kad stigne- stiglo je.

nemam nameru da placam osiguranje jer za americku stranu [koju to pokriva] nemam straha. moji kosmari pocinju od srpske carine pa nadalje. cuo sam jezive price o paketima knjiga slatim odavde koji nikad nisu stigli na odrediste.

izgubi li mi se nesto od ovoga, krvi cu im se napiti.
ne zelim te plasiti vise nego li vec ocigledno plasis....ali ja i pajke bi ti mogli ispricati ponesto o tome (radnja se odvija unutar zone koje se i plasis izmedju sr i hr)...ne samo da neki paketici nisu stigli nego su neki stizali selektivno....nesto je, a nesto ne....jednom sam morao potpisati priznanicu carini da je ok sto je paket MANJE!!!!!! tezine nego li je deklarirano (a nisu bili djetni preparati u pitanju.... :lol:  :lol:  :lol: ) a potpisao sam sto cu da dobijem makar dio onoga sto je poslano.... :cry:
sve sto ti mogu pozeljeti jeste puno srece...You gonna need it!!!!

dejann

Da ne baksuziram, ali u poslednjih godinu dana sam nakupovao poprilično toga (možda i previše:roll: ) bez problema. Do sada sam samo jednom nešto platio - naplatili su mi carinski pregled kada sam naručio knjige sa nemačkog Amazona (verovatno jadnici nisu znali da pročitaju deklaraciju). Pre desetak dana mi je stigao džak sa knjigama (m-bag ili nešto slično) bez problema i naplaćivanja.

Problem sa brodskim transportom je što zaista zna da potraje – pomenuti džak je putovao iz Amerike 12 nedelja (njihovi praznici, naši praznici, novi carinski zakon...). Sa druge strane u ponedeljak(9. feb.) su mi stigli dvd-jevi poslati sa britanskog Amazona u petak (6.feb).
I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

Truba

da vam kažem nešto iz svoga iskustva...

tisak, kjige, novine kod nas ne podliježu carinskom pregledu OSIM kada su u zatvorenom paketu, znači kada im se ne vidi ivica ili rub i to samo kada je poslano PREPORUČENO.

tehnička roba...kasete CD-ovi DVD-ovi podliježu carinskoj kontroli SAMO KADA je preporučena pošiljka a sa mjesta slanja NIJE  izvršena carinska kontrola

inače carinski pregled kod nas košta 2 eura samo otvore i zatvore ljepilom (jednom su mi tako odsjekli broj ulice a unutra 13 filmova :( )
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: "dejann"Da ne baksuziram, ali u poslednjih godinu dana sam nakupovao poprilično toga (možda i previše:roll: ) bez problema.  Pre desetak dana mi je stigao džak sa knjigama (m-bag ili nešto slično) bez problema i naplaćivanja.

ovo su reci kakve volim da cujem! :!:  xanix  xdrinka  xcheers

nego, zna li neko da li usa amazon poceo da salje knjige u srbiju? tj, da li mi se [zbog postarine] isplati da promenim adresu na svom accountu sa ovdasnje [USA] na srpsku?
takodje, posto kupujem i stvari za neke prijatelje u srbiji, da li i kako mogu da sredim da se te stvari salju direktno njima u srbiju?

dejann

Sa americkim Amazonom nisam uspeo nista da uradim, mada mi iz banke kazu da vise ne bi trebalo da bude problema.

Ako planiras da saljes posiljku brodom, predlazem ti Barnes&Noble jer je postarina cini mi se 5$ posiljka + 2$ po knjizi.
I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

kurdi

nema sta da menjas adresu, amazon ti cuva kolko god hoces adresa, sa istim ili razlicitim imenima.
za evropu je cini mi se $4.5 po knjizi, $2.5 po cd-u i nekih $4.5 po posiljci. cirka. nije jeftino.
mada raznorazni popusti na amazonu otprilike poniste postarinu, te  te knjiga u evropi dodje otprilike po sug.ret.pr. popusti na com-u su generalno veci nego na fr/de/uk tako da ih ne moze zajebati.
meni putovalo usa-francuska dve nedelje najjeftinijom opcijom, sto i nije bas impresivno. mada tako i kazu, al ocekivao sam da me prijatno (ne)iznenade.

bn $2 po knjzi - moram da probam to?

btw, jel se neko usudio da salje ploce na relaciji us-evropa?

Boban

REIFEISEN banka ima internet kartice, mnogo dobra fora, ne treba ti nikakva garancija, nista, nista, odes i uplatis kolko oces, 10 eura ili 100, kolko imas para na racunu tolko mozes da trosis, treba loviti stvari koje su u Evropi, jer je postarina do Srbije mnogo manja nego iz USA.

dejann

Ja upravo i imam Raiffeisen Visa-Virtuon karticu nekih godinu dana i do sada nisam imao problema.

Ono za bn jeste 2$ ali se naaaaaaaaaaaaaaacekas. :(