• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

8. jun 2004, 5. jun 2012 ... 11. decembar 2117...

Started by S., 26-01-2004, 16:51:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

Ovo je blagovremeno obavestenje, e da se ne bi ponovila sramota iz avgusta 1999. i poslednjeg potpunog pomracenja Sunca u XX veku, a vidljivog iz zemlje Srbije.  Nazalost, nema mesta diskusiji i tumacenjima, mada sam sigurna da ce neko vec naci nacin...

Ovako, 8. juna poranite (a i sta vam fali, leto je rano svice), skuvajte omiljeno jutarnje pice, izadjite na terasu ili na ledinu, uvalite se udobno u stolicu, stavite atestirane specijalne naocare koje ste koristili za vreme poslednjeg pomracenja :evil: i - sledecih par sahata uzivajte posmatrajuci malu crnu tacku koja putuje preko suncevog diska.

VENERA U TRANZITU!

Buduci da nisam sigurna koliko ce biti dostupne atestirane naocare, niti ko ce garnatovati isparavnost, najsigurnije je posmatrati stvar projekcijom na ekran/zid. ->

Da ponovim, jos jednom,

"All observations of objects in the sky that are located in the general direction of the Sun are   DANGEROUS! Precautions must be taken to avoid damage to the eyesight! Observers of Mercury and Venus Transits should be aware that the same safety code applies as for solar eclipses.

NEVER LOOK DIRECTLY AT THE SUN WITH THE UNPROTECTED EYE - THIS MAY   CAUSE TOTAL BLINDNESS WITHIN SECONDS!

ALWAYS BE SURE TO USE THE PROPER OPTICAL FILTRES TO PROTECT YOUR EYES.  NEVER LOOK DIRECTLY THROUGH A TELESCOPE TOWARDS THE SUN, EVEN WITH FILTRES!

Information about the "Solar Eclipse Safety Code" is available at many websites and safety filters ("solar eclipse viewers") are provided by  be sure to  use properly certified products!

Basic safety information may be found, e.g., at:
                                                  http://www.eclipse.org.uk/safety.htm

Fina strana

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/transit/TV2004.html

Vidljivost sirom sveta:

Vreme, za Beograd

Prvi kontakt (pocetak tranzita): 05:19:53 UT
Maksimum: 08:22:21 UT
Cetvrti kontakt (kraj tranzita): 11:23:11 UT

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Za one koje imaju istrazivackog duha:

On this occasion, ESO and the European Association for Astronomy  Education (EAAE) have joined forces to carry through a major public programme/event that will enable the participants - quite apart  from enjoying the sight of this intriguing phenomenon - to partake in a fundamental astronomical measurement - that of determining the distance between the Earth and the Sun. Join in and walk in the  footsteps of generations of astronomers!

Provisional information about this educational programme is now available at:
           http://www.vt-2004.org

Ko propusti, ima popravni za osam godina; ko i tada prespava - zalim slucaj, tek ce praunuci  moci da se naplate.

Do nekog drugog, nekada, javljanja, ostajte mi zdravo i zivo, i ... pazite ko vas poducava astronomiji ;)

Lurd

Lepo, lepo. Izaziva mi prijatne uspomene osećaj apokaliptičnosti koji je tog avgusta vladao svetom. Ja sam išao na neke poljane par km od mog kraja da posmatram na miru, a na ulicama pustoš...ni kučeta da zalaje. Samo poneki prolaznik koji užurbano utrčava u kuću...Ludilo!
My trees...They have withered and died just like me.

Plavi Skaut

Quote from: "S."Do nekog drugog, nekada, javljanja, ostajte mi zdravo i zivo, i ... pazite ko vas poducava astronomiji ;)

Fala i ti nama budi zdravo :)

Jadno tehnicko pitanje, ako cu da koristim "the pinhole projector " i hocu da napravim fotografije koliko uopste ima sanse da se nesto vidi. Obican filter za sunce ne mogu da koristim tako pise da bih fotografisala direktno? Sta da koristim? Kako vi to radite? Da bi koliko toliko ispalo kako treba, mislila sam da koristim i teleskopobjektiv ako mi napises kakav filter trebam.
The Four Winds

Unicorn

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Lepo, lepo. Izaziva mi prijatne uspomene osećaj apokaliptičnosti koji je tog avgusta vladao svetom. Ja sam išao na neke poljane par km od mog kraja da posmatram na miru, a na ulicama pustoš...ni kučeta da zalaje. Samo poneki prolaznik koji užurbano utrčava u kuću...Ludilo!

Tamo gde sam ja posmatrala pomrachenje domacini su zatvorili zhivinu - da ne oslepi blenuci u (pomracheno) Sunce, a zatim se i sami zabarikadirali u podrum, da ih ne spopadne neki sunchani bauk  :lol: . Dobro, ovo za bauka preterujem. Najgore su proshli oni po gradovima, kojima su u vreme potpunog pomrachenja upalili gradsko osvetljenje i tako ih onemogucili da DOZHIVE onaj polumrak usred dana.
Nadam se da slichne histerije nece biti prilikom sledeceg nebeskog dogadjanja.
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Lurd

Quote from: "Unicorn"
Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Lepo, lepo. Izaziva mi prijatne uspomene osećaj apokaliptičnosti koji je tog avgusta vladao svetom. Ja sam išao na neke poljane par km od mog kraja da posmatram na miru, a na ulicama pustoš...ni kučeta da zalaje. Samo poneki prolaznik koji užurbano utrčava u kuću...Ludilo!

Tamo gde sam ja posmatrala pomrachenje domacini su zatvorili zhivinu - da ne oslepi blenuci u (pomracheno) Sunce, a zatim se i sami zabarikadirali u podrum, da ih ne spopadne neki sunchani bauk  :lol: . Dobro, ovo za bauka preterujem. Najgore su proshli oni po gradovima, kojima su u vreme potpunog pomrachenja upalili gradsko osvetljenje i tako ih onemogucili da DOZHIVE onaj polumrak usred dana.
Nadam se da slichne histerije nece biti prilikom sledeceg nebeskog dogadjanja.

Što da neće? Ja se baš nadam da hoće, volim tu histeriju i osećaj opšte neuroze, ali pretpostavljam da je ovde stvar ukusa. Mada, nisam posmatrao u gradu pa da mogu da uživam, ali posle ovakvih saznanja definitvno ću sledeće pomračenje dočekati u jednom.

Unicorn

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"
Što da neće? Ja se baš nadam da hoće, volim tu histeriju i osećaj opšte neuroze, ali pretpostavljam da je ovde stvar ukusa. Mada, nisam posmatrao u gradu pa da mogu da uživam, ali posle ovakvih saznanja definitvno ću sledeće pomračenje dočekati u jednom.

Da, izgleda da je to definitivno stvar ukusa. Meni se ne svidja osecaj da su ljudi oko mene neurotichni i uplasheni i da se ponashaju kao pecinski ljudi, a sve zbog nechega u chemu ima mnogo lepote i nimalo pretnje.

Ghoul

meni je bas bilo zabavno na proslo pomracenje sunca.

bio sam u vojsci = komanda prishtinskog korpusa u leskovcu.

zamislite: naredili nam da svi stavimo cebad na prozore i da ne gledamo napolje!

i posle se smeju ljudi OBICNOM NARODU- a vojska preduzima tako naucne mere za zastitu ljuctva!

srecom, posto sam ja u vojsci [samo da se zna] mogao da radim sta sam hteo, izasao sam na ulice leskovca [uprkos zabrani] i setao se.

sve pusto, ko u omega menu.
super.

bulevar prazan.

2-3 coveka ponegde. nigde auta...

apokalipsa.

ahhh, memories...
https://ljudska_splacina.com/

Truba

joj što bih voleo da budem komandir ovome goulu barem na pet minuta :evil:

elem ja sam snimao sve na video
nigdje žive duše...
pustinja
samo pokoje auto proleti
neku zalutali heston

i gledao sam sunce kroz one stare diskete od 5.25  inča il kako već
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

S.

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"
Mada, nisam posmatrao u gradu pa da mogu da uživam, ali posle ovakvih saznanja definitvno ću sledeće pomračenje dočekati u jednom.

E, nece moci, ako mislis da to bude negde u Srbiji :lol: ima vremena i nadam da se ce narod u zemlji Srbiji ipak malo opismeniti do iduce ONAKVE mogucnosti... koje nece biti najmanje do 2025. Gvirni u sliku, plave crte su podrucja kuda prolazi senka totalnog pomracenja Sunca

Recimo da odes na letovanje u Tursku 2006. eto prilike prve prilike da se uveris da ni Turci nisu k'o sto su nekad bili... Ako su ikada...

ace

ja sam stajao na raskrsnici na zvezdari kod tabora.
i gledao dole.
i nije bilo nikog.  :cry:
sta uradise narodu.
ne znam da li je ubelezen jos negde slican sindrom.

Plavi Skaut

Oblacno i kisa   :(

Stockholm           01:35  19:58     05:19:12  24   05:39:00  26   08:21:19  45   11:02:38  53   11:22:11  53

Ko mi je kriv sto zivim u norden-u
The Four Winds

Unicorn

E, ovde se dogodilo chudo! Posle one jucherashnje celodnevne kishetine i namrchenosti, bilo je dovoljno vedro da se gleda tranzit Venere. I gledali smo - sa terase Instituta u kojem radim - kako crna tachkica prelazi preko Sunchevog diska  :!: .
Nije tako spektakularno kao pomrachenje Sunca, al' jeste zanimljivo. Niko nije oslepeo  :lol: . Jutros su na televizijama pozvali ljude da dodju u Oservatoriju na Kalemegdanu i posmatraju dogadjaj, al' kazhu mi da ljudi gotovo i nije bilo. Shto bi neko izostajao sa posla/iz shkole da bi video "bubuljicu" na Sunchevom licu?  :wink:

Sveti Filica

Za vreme prošlog pomračenja bio sam Koštunica.  :roll:
(čitaj - neobavešten)

Jednostavno sam izašao iz svog vikend stana na crnogorskom primorju i krenuo na plažu na kojoj sam primetio svi ljudi panično sklapaju suncobrane i beže.

Tražio sam dlačice po telu pitajući se nije li mi se desila  ''neverovatna promena'', te sam ja razlog njihovog bekstva.
Pogledao sam u nebo tražeći pun mesec sred jutra ali avaj.  :roll:
Ni njega ni sunca.

Uzgred postavljačica ovih mapa upravo se odala. Radi za KGB!
Kako bi komunisti i iscrtali idealnu mapu sveta ako ne kao ovu postavljenu.
Kina cela (s Tibetom i Tajvanom)
Rusija i Brazil celi
a prljave kapitalističke zemlje (Amerika, Kanada, Australija) iscepkane na stejtove, provincije regione.  :roll:
Tj tj tj tj tj.

Lurd

Oh, oh! Vratio se Filica! Mislim da ću se onesvestiti!

S.

Quote from: "Sveti Filica"
Uzgred postavljačica ovih mapa upravo se odala. Radi za KGB!

Tja, sta ces, oni 'teli ... Uzimas od onog koji hoce da da, zar ne? Inace ne bi govorili o uzimanju, vec otimanju :evil:

... a mogao bi i da pogledas source karte, iznenadices se...  8)

S.

Unicorn

Auu!  :lol:
Slichice su mi razveselile dan.
:D

Black Mamba

:) ajd onda, kao, evo i jedne od mene... zalasak sunca na jezeru Erie...

DUNADAN

u S. super su fotke!
sad mi nekako lakshe shto nisam videla svojim ochima, malo mi docharalo.
kad ce biti opet?
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Plavi Skaut

Quote from: "S."

S. da li je ovo "the pinhole projector ", i kakve su ono tackice na prvoj fotki ispod venere, mozda jos nesto u tranzitu :shock:

Mamba, ne pika ti se ova slika nema veneru u :wink:

Ovo je najljepsi topik na ZS

ps. ja sam se malo raspitala, za gledanje moze da se koristi umjesto filtera ili naocala obican film 135 ili  ko ima siroki film.
The Four Winds

Plavi Skaut

Quote from: "DUNADAN"kad ce biti opet?

Duno bre, fino pise gore

S. "Ko propusti, ima popravni za osam godina; ko i tada prespava - zalim slucaj, tek ce praunuci moci da se naplate."
The Four Winds

Boban

Ispao sam mnogo glup sto nisam snimao dogadjaj.
Imam kompletnu aparaturu za direktno snimanje Sunca, ali sam nekako umislio da je disk Venere mnogo manji i da to nije atraktivno i plus sam imao neku jurjavu i kada sam se očitavio vec je bilo tri popodne.
Bas steta, sumnjam da cu imati sledecu priliku.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

S.

Zasto? Manj' ako nije ustajanje u zoru toliki problem...

Frejo, za tu sliku kaze: "Just a couple of pics about the feeling of the transit in my room, projections on white cardboard and some larger on the wall, small 60mm refractor and basic digital cam. Two rare events : the transit itself of course and no rain in Belgium! ;-) "

Ove fotke su sa http://science.nasa.gov/spaceweather/venustransit/gallery_08jun04.htm  , prizor iz sobe je na 13. strani. Uz svaku fotografiju ima i par tehnickih detalja i kroki uslova u kojima je snimano. Evo jos jedne lepe

And now something completely different:

I tona drugih apsolutno divnih decijih crteza na http://www.vt-2004.org/Gallery/
(ima i Photos odeljak :-) )

dopuna - Frejo ako mislis na drugu fotku, vidljive tackice na Suncu nesto ispod Venere su - Sunceve pege.

Plavi Skaut

Quote from: "S."

Frejo, za tu sliku kaze: "Just a couple of pics about the feeling of the transit in my room, projections on white cardboard and some larger on the wall, small 60mm refractor and basic digital cam. Two rare events : the transit itself of course and no rain in Belgium! ;-) "

Eh, mozda budem bolje srece za osam godina..ko zna, mozda odselim u Mexico :wink:

I tona drugih apsolutno divnih decijih crteza na http://www.vt-2004.org/Gallery/
(ima i Photos odeljak :-) )

Stvarno su super, kakve boje hehe, odmah se osjecam dobro kada ih gledam  :)  :)  :)

dopuna - Frejo ako mislis na drugu fotku, vidljive tackice na Suncu nesto ispod Venere su - Sunceve pege.

Bas na nju sam mislila...
The Four Winds

Unicorn

Hmm! Sledeci tranzit Venere 6. juna 2012., a onda 23. decembra iste godine kraj sveta (po kalendaru Maja)?   :wink:  
Bumo videli!... Valjda.