• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vikings

Started by Džek, 01-07-2013, 23:49:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Slučajno sam naleteo na ovu seriju i odmah me kupila. Pitka i napeta, drame, akcije, love boze, od svega po malo.
Radnja je pomalo predvidljiva, ali ne smeta. Glavni lik, Ragnar Lothbrck, je sjajno profilisan, odličan izbor glumca, a ni ostali nisu daleko od toga. 
Malo sam guglao ali nedovoljno -izgleda da je lik istorijska ličnost oko koje se pletu mitovi.
Englezi su prikazani kao gomila plašljivih idiota što mi je simpatično, a posvećenost njihovim božanstvima i nedostatak straha od smrti me fascinira. Da li je zaista tako bilo, ne bih znao da kažem, nisam dobar sa njihovom istorijom
Tek sam dogurao do šeste epizode, i sve mi je bolja i bolja.

Još neko deli moje oduševljenje serijom?

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Agota

delim odusevljenje trejlerom   :lol: i gledala sam intervju  sa michael hirstom on je radio tjudore i elizabetu.
skinula sam  prvu epizodu,videcu...mislim da ce mi se dopasti. :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Džek

Verujem da ćemo još razglabati o seriji. Zaboravio sam da napomenem da je seting fantastičan, autentičan (po mojoj predstavi) u fulu. Vodilo se računa o detaljima, nema statista u patikama :)
Mislim da tek od druge ili treče epizode radnja kreće punom parom.

Agota

Cini mi se da ce biti zanimljiva serija jer autor nije radio nista posle Tjudora.
Zabavio se ovom temom jer mu se nijedan prikaz Vikinga do tada nije dopao,a oni su narod ciji se dnk moze svuda naci i za koji se smatra da su prvi dosli do Amerike.
Nemoguce da su bili samo divljaci, vecina zapisa koje imamo  o njima su ostali od hriscanskih svestanika a svi znamo koliko su oni pouzadani.
Raduje me sto su dobili drugu sezonu.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Džek

U mnogo čemu me serija podseća na Banderu i 13. ratnika, naravno ne po radnji, nego po njihovoj kulturi i tradiciji.
Zaista, fascinantan narod, ako je suditi po seriji.

Agota

Michael Hirst cesto odstupa u manjoj meri od istorijskih cinjenica za potrebe dinamike serije.
Smatra da serije sluze da se ljudi zainteresuju za odredjenu tematiku,a suve cinjenice treba traziti u knjigama i dokumentarcima.
Naravno,da bitne stvari ne menja.

дејан

мени је најбоље што сам је (делимично) гледао на хисторију
...barcode never lies
FLA

Džek

Odgledao prvu sezonu, a nema naznake za sledeću. Spominju 2014. Nisu normalni.

Elem, debelo sam se zeznuo što sam guglao za glavnim likom, Ragnarom. Spoilerisao sam sebi sledeću sezonu, ali šta je tu je.

Lome se koplja da li je Ragnar zaista postojao ili ne, a legende i mitovi koji se pletu oko njega ima na pasija preskakala. Ipak, Vikipedija kaže da su njegovi sinovi istorijske ličnosti! Koji apsurd, nije ih roda donela.

Serija je, kako mi se čini, zamšljena biografski; potenciraju se presudne stvari i raskrsnice u Ragnarovom životu, i uprkos tome su uspeli da zadrže određenu dinamiku koja nagoni na daljne gledanje.
Bogatstvo njihove mitologije isplivava u obilnim dozama, i sjajno se uglavljuju u sam tok radnje. Kao što sam već rekao -fascinantan seting, odlična ekipa, sjajno vođenje radnje, bez suvišnih luftova.

Skalar

Одлична серија, нарочито од друге-треће епизоде. 5-
Пиво и ћевапи спајају људе.

Džek

Onaj minus iza 5 je bespotreban, ili postoji razlog njegovog bitisanja? :)

Grimjack

Praktično je prikazana smrt jednog lika, tako da preporučujem oprez onima koji žele da izbegnu spojlere.

Vikings: Season 2 Trailer

Grimjack

Quote from: Džek svih zanata on 02-07-2013, 00:31:45
U mnogo čemu me serija podseća na Banderu i 13. ratnika...

Jedna scena me je podsetila na ovaj film. Kada Ragnar i Rolo pokušavaju da ubede ljude da im se priključe, Vladimir Kulich probija led, i opet je prvi među dobrovoljcima.  :lol:

Ljubiteljima serije bi verovatno ovaj tekst bio interesantan: Risala: Ibn Fadlan's Account of the Rus

Džek

Da, ta scena mi je pomalo naivna. Koliko sam skontao, lord sprovodi strahovladu a likovi se olako primaju na Ragnarovu inicijativu. Opet, mentalitet vikinga, kojeg obilato potenciraju, ne dozvoljava nametanje i komandovanje.
Kao što rekoh, fascinantno u svakom aspektu, pa i generalna karakterizacija jednog naroda (gde se ispod hrabrosti vikinga nazire, ponegde, i sasvim ljudski kukavičluk) a i individualna.
Meni je preterano to gde vodi odnos dva rođena brata. Da je to u anglosaksonskom pederaju, bilo bi mi i prihvatljivo, ali ne među moralnim gromadama kao što se vikinzi predstavljaju.

Takođe mi je obaška što se Rolo toliko loži na Ragnarovu ženu koja mu je snajka a koja je bezgranično odana svom čoveku, u društvo gde ne postoje seksualni tabui, nekakve biblijske zabrane i ostale gluposti. Barem Rolo ima celu ergelu grla na raspolaganju.
Zbunjuje me to, 'vamo Ragnar i njegova žena pozivaju zarobljenog fratra, tuđina druge vere, na trojku, a ne pozivaju rođenog brata i devera.
I opet ispada da je brat na brata udario zarad žene :)