• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAUKA I OBRAZOVANJE u srbiji danas

Started by Ghoul, 10-07-2013, 17:57:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ghoul

TOLIKO NAM DOBRO IDE SAMOUNIŠTAVANJE DA MI JE STVARNO NEPRIJATNO! xcheers

Srbiju godišnje napusti 4000 visokoobrazovanih

(Preuzeto sa sajta B92 - 23.06.2015.)

Srbiju godišnje napusti oko 32.000 ljudi, među kojima oko 4.000 u kofer spakuje i fakultetsku diplomu, pišu "Večernje novosti".
Gubitak je ogroman i nenadoknadiv.

S jedne strane, jer je reč o ljudima koji bi mogli da budu iskorišćeni, a s druge strane, Srbija kao država i nacionalna ekonomija nemaju kapacitete kojima bi tu pamet angažovali, rečeno je na okruglom stolu održanom na Univerzitetu u Nišu, o temi: Odliv mozgova: uzroci i posledice po nacionalni razvoj i identitet.
Prema procenama stručnjaka, pre 20 godina oko dva odsto mladih je trajno napuštalo Srbiju, dok danas čak 15 odsto kupuje kartu u jednom pravcu.
Zato nas je Svetski ekonomski forum stavio na neslavno 141. mesto od rangirane 144 države prema kapacitetu da zadrže mlade i talentovane ljude.

Gubitak 12 milijardi evra
Srbija je, prema nezvaničnim procenama, zbog odliva mozgova izgubila 12 milijardi evra.
Izračunato je da na školovanje lekara specijaliste država potroši i do 100.000 evra. Upola su jeftiniji inženjeri, koji su sa lekarima u vrhu liste onih koji napuštaju zemlju.
https://ljudska_splacina.com/

mac

Škole i fakulteti bi mogli da naprave biznis od ovakve situacije. Za talente koji će verovatno da napuste Srbiju školovanje treba da bude plaćeno na takav način da u nastavku karijere treba da otplate svoje dugove sa kamatom. Amerikanci to već rade, ali oni su to usavršili do mere zelenaštva. Mi možemo tom zelenaštvu da usadimo dušu. Škola pritom može i da iskoristi svije resurse da svoje članove postavi na mesta sa kojih će isti biti u prilici da otplate svoje dugove.

Znanje je naša najveća šansa do bogatstva...

Albedo 0

normalno, samo što političari nemaju muda, iz nepoznatih razloga

stvarno gledano, ovo su čiste privilegije bogatijih slojeva u Srbiji, oni siromašniji (većina) ne mogu ni da prođu pored fakulteta, krajičkom oka da ga pogledaju

naš ''socijalistički'' sistem odavno samo srednju klasu opslužuje

ne znam jesam li kad reko, al samo gestapo srbiju spasava

tomat

Neće da naplate zato što nude nikakvu alternativu. Ovde nema posla, pa je odlazak mladih na neki način olakšanje, obzirom da država više ne mora da brine o njima.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

mene stvarno ne zanima alternativa, šta je to, još jedna vizija nekog petog premijera? Naši premijeri sve Nostradamusi, da se mi malo spustimo na zemlju, gdje piše:

''na školovanje lekara specijaliste država potroši i do 100.000 evra''

tih sto hiljada može da se uloži i u nešto drugo, ako 100 soma na dvije noge samo uzme pasoš i prošeta do druge države, onda može do te države i bez sto soma da šeta

nije samo odliv mozgova nego i odliv para

nisu njihove pare, kao što sam već rekao, to nije socijalistički obrazovni sistem već socijalizam za srednju klasu

to je legalizovana krađa

100 soma neka lijepo vrate, kao što mac i reče

nema više bre zaebancije, kao nema alternativu, da dodamo šta su posljedice ovoga u propalom penzionom sistemu

ovaj ode u inostranstvo a oni koji ostanu isplaćuju penzije njegovim roditeljima

Gestapo kaže - i penziono da plaća. Ako odbije, jer ga ne možeš dohvatiti u inostranstvu, onda neka roditelji garantuju imovinom.

a ne da neko plaća tuđim roditeljima penziju, jer su ovi odlučili da odu vani

sve je povezano, i samo prati đe pare idu

kad prestanu Srbe da zanimaju vizije možda napokon shvate da se sve vrti oko para i da neki debelo zloupotrebljavaju postojeće sisteme

RedSonja

QuoteOvde nema posla, pa je odlazak mladih na neki način olakšanje, obzirom da država više ne mora da brine o njima.

nije to rešenje, ionako smo bez stručnjaka, rešenje je što duži rok studiranja, jer studenti nisu na birou, a to bolje izgleda u briselu.

pa se to rešilo na taj način, uvodjenje bolonje, obavezno slušanje predavanja, pravdanje izostanaka profesorima, ako položiš ispit svejedno vrate indeks jer si izostao više od triput, ispit košta hiljadu dinara, svaki prelazak praga studentske službe još hiljadu, moraš da budeš magistar odnosno master da bi te poslodavac uzeo zaozbiljno a master se plaća minimum sto dvadeset hiljada dinara, država plaća master neznatnom broju studenata. i tako dalje.

kako to misliš neće da naplate? budzetski studenti su u manjini u odnosu na samofinansirajuće, to pod jedan.
pod dva zašto se ovde dovodi u pitanje to što država stipendira najbolje studente pa to rade svi.

istini na volju, nemaju neko naročito pravo da naplaćuju školarine i ispite u meri u kojoj naplaćuju, s obzirom da ništa zauzvrat ne nude.
profesori se ne pojavljuju na konsultacijama, predavanja nisu naročito dobra,na mom fakultetu npr predavanje počne od pola osam uveče,  profesorski kadar je ili nezainteresovan jer na primer su prezauzeti odbranom svojih doktorata,privatnim poslovima ili sa psihijatrijskom dijagnozom, biblioteke siromašne...
za pare, koje su meni velike, koje ja dajem državi,a to podrazumeva i te profesorske plate valjda, očekujem da mi nečim uzvrate, jer da sam kurs upisala više bi mi pomogli.

to se možda dešava jer ih pritiskaju iz vrha i zbog tog fenomena privatnih fakulteta zbog čega državni imaju svake godine sve manji broj prijavljenih pa se katedre polako gase, profesori ostaju bez posla i tako dalje, ali tu najviše ispaštaju studenti.

da stvar bude još teža, završićemo mi svi te fakultete kad tad, a potpuno ili skoro potpuno neobučeni i nekvalifikovani za potrebe svog poziva.

o kakvim mi stručnjacima sa diplomama uopšte onda i pričamo, pogledajte nam samo lekare.

RedSonja

Quote from: Pizzobatto on 30-06-2015, 11:55:42

100 soma neka lijepo vrate, kao što mac i reče

ma nemoj,
a svi oni nadareni studenti koje stipendiraju strane države da stusdiraju kod njih, el možda traže tim studentima da im vrate pare kad diplomiraju i vrate se u svoje države?

Albedo 0

o tome neka brine njihova država

uostalom, ona i nema finansijsku provaliju ispod sebe, ima para za bacanje, a pritom to čak nije ni bacanje, nego obrazuju korisnog idiota kojeg vrate u zemlju i ovaj još radi za njih protiv sopstvene domovine

oni svakako razgranavaju mrežu svojih studenata i obožavatelja, to može uvijek da zatreba, a pritom su puni k'o brod, jer eksploatišu pola planete. Ili ih prvo bombarduju pa eksploatišu, sve zavisi jel na dobrovoljnoj osnovi ili silom.

da dođe neki Iračanin da studira u SAD, pitam se ko kome tu duguje pare i za šta

tomat

Nisam ja za to da se novac ne vraća. Ali mora da postoji neki sistem u samom obrazovanju. Kažu da obrazujemo previše lekara, a ovamo fali lekara po domovima zdravlja.

U Šveckoj se u saradnji sa državom određuje kog profila su potrebni ljudi, pa se na osnovu toga formiraju kvote za upis. Ovde se upisuje gomila ljufi koji posle nemaju gde da rade. Juče slušam kako je veliko interesovanje za mašinac, i generalno za tehničke fakultetr, a to su sve studenti koji planiraju da odu.

Država ne može da obezbedi uslove da ti ljudi ostanu, pa zato i nema muda da traži pare.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

Ne fali lekara, nego fali para za državne lekare. Koliko god da restruktuiraš sistem pare se neće tek tako stvoriti ni iz čega. Dobro, stvarnost je zapravo drugačija, čak i u Srbiji proizvodi se višak vrednosti, ali mi trošimo (uvozimo) više nego što proizvodimo (izvozimo). Ugovori sa STO primoravaju državu da dozvoli pučanstvu da se razmazi neopravdano višim standardom. Zato u našem slučaju jedini način na neke dobre pare uđu u sistem je da više izvozimo. Ako ćemo da izvozimo pamet, neka bude i tako, ali daj bar da to dobro naplatimo.

Naravno, i javna potrošnja kod nas je velika (obrazovanje, administracija, zdravstvo, policija), ali te pare koje država daje na plate ostaju u samoj državi, i ne bi se situacija nešto bitno poboljšala da sad otpustimo višak radne snage iz javnih službi, jer bi taj višak samo završio na socijali, i sve što bismo dobili je smanjeno kretanje novca. Kad bi neko otvorio fabriku i počeo nešto konkretno da proizvodi, druga bi priča bila, ali otpuštanje u javnom sektoru bez otvaranja korisnih fabrika je kontraproduktivno.

scallop

Dobro je što se i Mac nije složio, pa ne moram ja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

Mac je, koliko vidim, samo produbio to što je već rekao, i sve ima smisla.

naravno da fali ljekara u domovima zdravlja, fali svuda ljudi jer ne može dovoljno plata da se isplati

zašto ne može, to je u stvari preformulisano pitanje: đe su pare? di su novci? čije babe zdravlje?

Srbija da obrazuje ljekare za njemački zdravstveni sistem? Inženjere za Siemens i Mercedes?

Ne, nego lijepo ugovor, studentski kredit, pa ti idi i u Samsung ako hoćeš i vrati pare državi.

nije to presipanje iz šupljeg u prazno jer nema ničeg šupljeg u sto soma evra.

Ako je to šuplje, daj mi sto soma, biću ti vječno zahvalan.

ljekari, fudbaleri, inženjeri, dopiši šta god hoćeš

koriste srpsku infrastrukturu, srpski budžet, riječju - srpske pare, za korist tuđeg društva i države

digitron je čudna, ali neumoljiva stvarčica

šta god zdravorazumski zvuči a niđe veze s digitronom nema - uopšte nije zdravorazumsko, nego bolest ovog društva

mac

A sad idemo dublje. Školovanje se ne završava kad čovek dobije diplomu i počne da radi. I na poslu čovek mora da uči nove stvari. Naš obrazovni sistem bi mogao i tu da zaradi, držanjem kurseva ili u Beogradu, ili za gastarbajtere još bolje preko Mreže, ali u svakom slučaju na srpskom jeziku (i po mogućstvu na ćirilici). Prepostavka je da bi naši kursevi bili jeftiniji, a kompetitivni sa svetskim kursevima. Insistiranjem na srpskom jeziku omogućujemo i dodatni priliv novca preko rodbine, koga nema ako bi kurs na engleskom pohađali i kojekakvi drugi stranci. Da i ne govorimo o lakšoj reintegraciji, i mogućnostima za oporavak privrede kad se steknu uslovi da pečalbari požele da se vrate i naprave nešto i ovde.

Kursevi za strane jezike su dobar primer, ali to je lako, i to može da se prenese na privatno preduzetništvo. Stručni kursevi u inženjerstvu i medicini već zahtevaju jaču infrastrukturu.

Albedo 0

sem što je to za nas science fiction, jer mi jednostavno ne kapiramo koliko su društva umrežena, i kako su neke nacije povezane interkontinentalno

sve to ima smisla, sve je to svakodnevna stvar za druge zemlje, al kod nas samo turbofolk prelazi sve granice

gdje god treba da se pritegne, mi još raspojasamo, gdje treba da se uveže dijaspora, mi izmislimo još neku prepreku

scallop

Jel postoji tema gde ti ne lupetaš?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

ako misliš da lupetam, onda to i dokaži

do tada, ovo je živa istina

scallop

Evo, za pet dana stiže mi ćerka, pa pitaj nju šta misli. Ona je doktorirala na Rokfeleru, a njen muž da Kornelu. Valjda nešto zna.

Albedo 0

super, narednih pet dana sam zasigurno u pravu, a reko bih da ću po ovom pitanju to biti vazda

scallop

Albedo 0

bez sto soma, malo je i vazda!

Alexdelarge

sve te jadikovke o takozvanom odlivu mozgova su iz osnova pogrešne. ljude treba podsticati da odlaze iz srbije na rad u inostranstvo, i da nam šalju novce. svake godine iseljenici nam doznače oko 3-3,5 milijardi evra. da ostanu u srbiji kakve bi vajde imali od njih?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Albedo 0

Quote from: Alexdelarge on 30-06-2015, 17:57:40
svake godine iseljenici nam doznače oko 3-3,5 milijardi evra

kojim ''nama''?

RedSonja

pored toga, uzela bih ove statističke i novčane brojke sa rezervom.

RedSonja

Quote from: mac on 30-06-2015, 14:57:49
A sad idemo dublje. Školovanje se ne završava kad čovek dobije diplomu i počne da radi. I na poslu čovek mora da uči nove stvari. Naš obrazovni sistem bi mogao i tu da zaradi, držanjem kurseva ili u Beogradu,

mac je l tit o govoriš kako bi doktor ekonomije na primer trebalo da nakon doktorira zaposli se državi otplaćuje školarinu sa kamatom i + uplati i neki kurs? ko bi mu držao te kurseve, neko stručniji od njega pretpostavljam?

nažalost naše školovanje se ne završava diplomiranjem već se zaokružuje praksom na poslu,pošto pet do deset godina učimo teoretski deo(skroz pogrešno) ali nisam baš shvatila šta ti kursevi treba da znače

Albedo 0

nema problema, eo bez rezerve da citiram eksperte što se tiče brojki:

danas, ljudsko biće, kao ekonomski i politički potencijal, odnosno kapital jedne države, vrijedi oko 8 miliona evra

toliko čoek košta, pojedinačno, bez pdv

da se ne zezamo samo oko tih brojki za studije na jednom fakultetu, i da ne prdimo o nehumanosti pretvaranja ljudi u cifre

pošto od te humanosti vidim neki profitiraše

samo antihumanizam i digitron, samo veliki brat i gestapo! 8)

mac

Ja ne govorim od ljudima koji će da se zaposle ovde. Trenutno sposobni ljudi imaju poteškoća ovde da se zaposle, ne samo zbog nedostatka posla, nego i zato što ono malo posla što postoji dobijaju neadekvatni kadrovi, preko veze. I to tako poslednjih 20 godina, možda i više. Ti preko veze čak i nemaju inicijativu da se dalje usavršavaju.

Ono što mene zanima edukacija kao isplativa industrija, kojoj vest da pametni napuštaju zemlju nije znak za uzbunu, nego za uspešno obavljen posao.

RedSonja

dadada, razumem te sada,
ali uzevši u obzir trenutno stanje na državnim fakultetima i zastupljenost privatnih fakulteta , ono što mene zanima je koliko njih od te 4 hiljade visokoobrazovanih koji napuste zemlju je diplomiralo na državnom fakultetu sa prosečnom ocenom osam i iznad, jer to bi bio gubitak i odliv PAMETNIH ljudi.

Mica Milovanovic

Quotedanas, ljudsko biće, kao ekonomski i politički potencijal, odnosno kapital jedne države, vrijedi oko 8 miliona evra

Ja znam neke koje bih dao i za mnogo manje pare, ali niko neće da ih uzme... :)
Mica

scallop

Bata bi mogao da ode i bez pdv. Kao odliv pametnog mozga.

Albedo 0

Bata čak i kad bi otišo mislio bi apsolutno isto. Da država treba da zahtijeva vraćanje utrošenih sredstava na obrazovanje (i bilo kakvo drugo ulaganje) svih njenih državljana.

scallop

Ko bi te teo? Siriza? I oni svašta traže da im se vrati.

Albedo 0

Pa vanzemaljci, naravno. Traže najbolje primjerke. I što ne bi Srbija profitirala, sklopi jedan kredit s centralnom bankom Marsa, Bog da je vidi.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Albedo 0

Ghoul

Na stotine doktorata u Srbiji ne važi?!

POSTAVLJENO 12. JUN 2015.

Ovo se može desiti jer mnogi profesori Univerziteta nisu objavili naučni rad u SCI, a bili su mentori na izradi doktorskih radova.
diploma

Zbog toga što mnogi redovni profesori Univerziteta u Beogradu nisu objavili nijedan naučni rad u najrelevantnijem časopisu Social sciences citation index (SCI), a bili su mentori na izradi doktorskih radova, na stotine doktorata biće poništeno. xuss

Udruženje za borbu protiv korupcije ,,Obruč", nastalo na inicijativu Verice Barać, uputilo je pismo rektoru Univerziteta u Beogradu Vladimiru Bumbašireviću, u kojem zahtevaju da se takvi slučajevi provere, pogotovo na doktorskim studijama društvenih nauka kako bi se poštovao Zakon o visokom školstvu i Kriterijum za sticanje zvanja nastavnika na Univerzitetu u Beogradu.

Predsednik ovog udruženja Nenad Ilić za Kurir kaže da su slobodnim odabirom krenuli od člana Komisije za izbor u naučna zvanja pri Ministarstvu nauke, prosvete i tehnološkog razvoja koji je ujedno i profesor na Pravnom fakultetu – Ðorđa Ignjatovića.
– On je taj koji određuje ko će postati naučnik, a pored toga, kao profesor prava poznaje zakon. Pregledali smo bazu podataka COBSON i utvrdili da on nema nijedan naučni rad, tako da nije mogao da obavlja funkcije na kojima se nalazi. Ne može da bude ni docent, a kamoli mentor.

Ilić kaže da ako se ovo potvrdi, protiv Ignjatovića će biti podneta krivična prijava. Prozvani profesor ostao je nedostupan za razgovor, a na naše pozive nije odgovorio ni rektor Bumbaširević.

Iz Ministarstva prosvete nisu nam odgovorilo koliko je doktorata pod lupom, ali su rekli da je Konferencija univerziteta Srbije, prema važećem zakonu, ta koja uređuje minimalan kriterijum za izbor nastavnika u zvanja, ali da to nisu uradili. Dodaju da će strategijom razvoja obrazovanja do 2020. ova oblast biti uređena.

http://www.studentskizivot.com/vesti/na-stotine-doktorata-u-srbiji-ne-vazi/

Mica Milovanovic

Ma, ne brini ništa, tvoj mentor sigurno ima radove na SCI listi...  :)
Mica

Ghoul

Quote from: Mica Milovanovic on 30-06-2015, 22:26:36
Ma, ne brini ništa, tvoj mentor sigurno ima radove na SCI listi...  :)

ne brinem za sebe, miran sam ja, mićo, bez brige...

tomat

zar nije za saradnika u nastavi uslov da ima prosek minimum 8 na prethodnom nivou studija?

edit: isto tako, uslov da bude saradnik u nastavi je da bude student master studija, pa bi to trebalo da diskvalifikuje prvog kandidata, zar ne? meni ovde izgleda da ni jedan ni drugi kandidat ne ispunjavaju uslove?

Ghoul

ovaj sa prosekom 7,5 svakako NE može biti izabran (a jeste); za ovu drugu nisam siguran: master je završila, dakle ima ga, ne znam što bi morala da bude student u vreme prijave...

tomat

Quote from: Ghoul on 30-09-2015, 18:46:43
ne znam što bi morala da bude student u vreme prijave...

pa tako veli zakon

http://www.fefa.edu.rs/files/pdf/Propisi/zakon_o_visokom_obrazovanju.pdf

član 71.

"Visokoškolska ustanova bira u zvanje saradnika u nastavi na studijama prvog stepena studenta master akademskih ili specijalističkih studija, koji je studije prvog stepena završio sa ukupnom prosečnom ocenom najmanje osam (8)."

ne znam ko je sastavljao izveštaj (zaključak je teška budalaština), ali ponavljam, meni izgleda da ni jedan od kandidata nema potrebne uslove.

Ghoul

IZ-VAN-REDAN TEXT! xremyb xcheers

08.10.2015. / Tibor Jona

Zima dolazi

Kada je 1941. godine Nedićeva kvislinška vlada zatražila od intelektualaca da potpišu svojevrsnu prisegu režimu u vidu "Apela srpskoj javnosti" alternative su bile dve – potpisaćete i ostati živi ili nećete i tako staviti život na kocku. Profesor Miloš Đurić učinio je ovo drugo. Odbio je da potpiše apel i uz čuvenu rečenicu ,,Lako je tebi. Ti u diple sviraš, a ja studentima etiku predajem!" zapravo predao svoj život. Đurić će ubrzo biti penzionisan kao profesor, uhapšen i odveden u koncentracioni logor na Banjici.

*

Tomislav Nikolić na Filološkom fakultetu / Foto: FoNet

Rečenica kojom se upisao u partenon besmrtnih danas poput duha Hamletovog oca kruži srpskim akademskim Elsinorom i upire svoje prste u one koji su nasledili profesora Đurića, makar na funkciji ako li ne i u moralnoj ravni.

Ne, ne radi se ovde o paraleli između Nedićevog i ovog sadašnjeg režima, jer ona ne stoji. Ne radi se ni o paraleli između sadašnjeg predsednika i generala Nedića, jer ni ona ne stoji, možda već i činjenicom da je Nedić bio obrazovan čovek. Radi se o paraleli između onoga što su profesori Beogradskog univerziteta bili spremni da urade onda da bi zaštitili svoj integritet, pod Gestapoom, a šta su spremni da urade da bi zaštitili svoj integritet sada kada je cena tek koja sinekura ili veći postotak plate.

Da budem banalan – čini se da je danas jeftinije biti čuvar integriteta, i ličnog i institucije Univerziteta, jer ultimativna cena nije život nego 80-tak hiljada dinara mesečne plate, iznosa kojeg radnik u Folksvagenu zaradi za nedelju dana. Pa ipak, suočen sa ugroženom i dnevnom i fizičkom egzistencijom, profesor Đurić bira integritet - najpre nauke, potom Univerziteta, i na kraju lični. Svestan, valjda, i da će se etika predavati i kad njega ne bude bilo, da će Univerziteta biti i kad njega ne bude bilo i da lični primer uvek najglasnije govori nekim drugim generacijama koje će se nekad naći u sličnim dilemama. Ako se nekako voli svoja zemlja...

Današnji profesori kao da su usvojili stav francuskog kralja Luja XV da posle njih ide potop i prestanak stvari. Oni dodeljuju specijalne plakete svojih fakulteta i blagodare čoveku kojeg krase čak i elementarna neobrazovanost koji se svog političkog ekstremizma nikad nije odrekao ili se za njegove krvave posledice ikome izvinio.

*

Predsednik Srbije prima povelju Filološkog fakulteta / Foto: FoNet

Podsetimo se ovde, zgodno je, da se za njegovog prvog vakta na Univerzitet sručio i Zakon o univerzitetu, što bi već moglo da ga trajno diskvalifikuje i od ulaska na Univerzitet, a ne nekakve povelje. Zbog tog Zakona o univerzitetu, studenti tog fakulteta koji ga danas odlikuje, bili su premlaćivani dnevno, profesori izbacivani et cetera, et cetera. Mnogo je glupo čoveku koji vas je smišljeno osakatio dodeliti bilo šta osim prezira.

O koncu, povelju fakulteta dodelili su čoveku koji je akademski Černobil – sa upitnom master diplomom nejasne i upitne obrazovne institucije. Ništa to izgleda ne brine nikoga, jer posle njih i onako neće biti ničega. Bitno je prvog u mesecu dobiti SMS od banke sa unosnim iznosom uplaćenim na tekući račun. U situaciji u kojoj je i lični integritet bagatelan, što bi se čuvao integritet nekakvog Univerziteta, za koju i onako sve više ljudi veruje da postoji baš i samo zbog njih. Daj da se potpiše gde treba, pa da se u miru u diple zasvira.

Mala istorijska digresija na temu čuvanja časti i integriteta institucije kaže da jedini Nemanjić koji nikada nije postao svetac jeste upravo najuspešniji među njima, Dušan. Ovo između ostalog i jer mu nikad nisu zaboravili uvredu Hilandara kada je svoju ženu, protivno pravilima, tamo sklonio od kuge. Zloupotreba vlasti mu dakle nikada nije zaboravljena. A ono beše Dušane Silni. Sa Srbijom na tri mora. A ovo danas malen kneže. Upitni masteru sa neupitnom pecarom.

I to je to. Krem akademske Srbije devalvira sebe i institucije koje su mu poverene pred individualnim proizvođačem voćnih napitaka na bazi alkohola. Pritom misle da ih to čini vlasnim da i nadalje vrše fundamentalno bitnu funkciju obrazovanja kritički mislećih građana. Ako Đurić i Milanković nisu drhtali pred Gestapoom i Banjicom, zašto drhte danas pred tekućim računom? Misterija, ako je ikad bilo jedne.

I za kraj – food for thought - šta da misli student koji četiri godine uči za diplomu na fakultetu koji svoje povelje dodeljuje nekom za kojeg se osnovano sumnja da do svoje diplome nije proveo ni četiri dana na fakultetu? Da uzme bubicu i vara na ispitu? Da ne vara, ali da se iseli? Da vara, pa da se iseli? Da batali državni i ode na privatni, te se učlani u partiju kako bi mu državni fakultet jednog dana dodelio povelju?

Profesor Đurić je rizikujući svoj život dobio besmrtnost. Ovi danas u strahu za svojom funkcijom ili željni kakvog ćarića, plediraju u tim istorijama na fusnotu ili dve.  Možda i deblji paragraf pod uslovom da neko bude pisao istoriju udvorištva. Iza njih ne ostaju lekcije iz integriteta za generacije koje dolaze. Ostaju papiri ispisani krasnim slovima. Papiri na kojima će se za dvadesetak godina cediti flaše za rakiju, jer će institucije koje su ih izdale biti taman toliko vredne, a potomci naučeni da ih kao opasne ipak preventivno preziru, dok se u krste u tramvaju koji prolazi pored crkve ili leče decu izlažući ih suncu i klistiru srebrnom vodom.

Ali, zato smo se, valjda, kao društvo na vreme i rešili svih koji bi da predaju etiku, a vredno uzgajamo samo ove što bi u diple da sviraju.

http://www.istinomer.rs/clanak/1246/Zima-dolazi

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

TAKOE!

http://www.politika.rs/rubrike/dogadjaji-dana/Studenti-FPN-aplauzom-docekali-generalnog-sekretara-NATO-a.sr.html

Студенти ФПН аплаузом дочекали генералног секретара НАТО-а

Јенс Столтенберг није желео да спекулише којом брзином би текао процес интеграције Србије у НАТО, ако за то буде донета одлука у Београду

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг похвалио је Србију зато што као лидер у региону промовише мир и стабилност. Он је подржао напоре Србије на путу ка чланству у ЕУ, додајући да његова посета Београду представља снажан израз сарадње Србије и НАТО. Премијер Србије Александар Вучић сматра да је веома важно да Србија унапреди однос са НАТО, јер се, како је рекао, у овом тренутку суочавамо са проблемима, од којих је тероризам највећи и горући.

Интересовање академаца за трибину ,,Безбедност у Европи" на Факултету политичких наука било је велико. Пола сата пре почетка сва места у амфитеатру била су заузета, а неки академци су морали да стоје. Када је у салу ушао Јенс Столтенберг публика га је дочекала аплаузом. Помало изненађен оваквим дочеком, Столтенберг је студентима отпоздравио. Десетак секунди касније, у салу је ушао премијер Вучић и сви студенти су устали и још јаче аплаудирали.

Уз захвалност Столтенбергу што је допутовао у Београд, Вучић је оценио да би у српској јавности сигурно добио поене ако би изговорио нешто лоше и непристојно, али то, како је рекао, не може да уради, јер је уверен да је важније шта ћемо да урадимо за нашу земљу.

,,Оријентисали смо се на будућност, да говоримо о томе шта можемо да учинимо за будуће генерације. Не кажем да од непријатеља данас можемо да направимо пријатеље, али можемо да сачувамо пријатеље које имамо. Столтенберг је човек који воли Србију и Београд", поручио је Вучић, који је синоћ више пута био награђен аплаузом академаца.

Јенс Столтенберг је на почетку обраћања студентима, на српском језику рекао неколико реченица, и подсетио на свој живот у главном граду Србије. У свом говору Столтенберг је казао да НАТО интервенција ,,никада није била уперена против народа Србије, већ је била усредсређена на неприхватљиво понашање власти у Србији". Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Столтенберг је рекао да као Норвежанин има пуно искуства са преговорима са ЕУ, јер је његова земља једина на Старом континенту која је преговарала о споразуму са ЕУ, да би потом, у два наврата, гласала против њега.

,,Ми смо експерти у преговорима са ЕУ. Ако вам треба подршка у преговорима можемо помоћи, али не и у побеђивању на референдумима у вези са постигнутим споразумима", нашалио се шеф НАТО.

Он није желео да спекулише којом брзином би текао процес интеграције Србије у НАТО, ако за то буде донета одлука у Београду. ,,Суверена је одлука Србије да ли ће у НАТО. Не бих да спекулишем о томе. Подсетио бих да НАТО има одличне односе са више неутралних суседа као што су Шведска и Финска", рекао је Столтенберг.

Премијер Вучић је подсетио на одлуку Скупштине да Србија буде неутрална, те потврдио да се влада тога придржава. Приметио је и да је време за сарадњу, после 16 година сталног развијања мржње и лошег односа према ,,онима који су из нашег угла починили не баш лепе ствари, док је из њиховог угла то мало другачије". ,,Немамо ништа од тога да причамо стално о томе шта се догодило пре 16 година, као што се говорило шта је било 1941, јер долазе нове генерације о којима је потребно бринути", закључио је Вучић.
Д. Спаловић

in your face, zosko!

Ghoul

staro ali evergreen:

Fakulteti proizvode idiote!

Objavljeno 28.11.2013

Po Sartrovoj definiciji, intelektualac je kritičar društva. Ako nije – nepotreban je. Današnji sistem školovanja usmeren je pak na to da fabrikuje kadar koji ne razmišlja previše, štaviše, upravo i ne treba da nauči kako se razmišlja, smatra prof. dr Miodrag Radović, koji je radni vek proveo na Filozofskom fakultetu Novosadskog univerziteta.
Kad se razgrne službena koprena, kakvo je stvarno stanje na Novosadskom univerzitetu?
– Konačno treba reći ono što svi znaju – kralj je go. Bolonja je epohalni promašaj. Uništila je pojam i smisao fakultetskog predmeta. Sve je pretvoreno u usitnjene delove, kratke instant kurseve koji ne daju sistematsko znanje, već površno upoznavanje s materijom. Broj predmeta po godini udvostručen je te studenti više i ne stižu da shvate smisao materije. Ranije je univerzitet proizvodio vidno kritičkog intelektualca, dok današnji hoće informatičkog idiota koji će biti jeftina radna snaga na tržištu i koji će zaboraviti da kritički promišlja svet oko sebe. Umesto znanja, studenti dobijaju informacije, a smisao informacije je da bude jednostrana. To je još opasnije od stvaranja fah idiota. Na ovaj način student postaje konzument za jednokratnu upotrebu.
Da li je univerzitet još uvek motor društvenog razvoja, promotor naučnog napretka i humanističkih vrednosti?
– Nažalost, znamo da danas to nije slučaj i da je univerzitet izgubio mnogo od svog prestiža, autoriteta i tradicionalnog ugleda. Donedavno je profesor univerziteta bio član intelektualne elite. Danas, on to više nije. Inflatorni procesi na univerzitetu vode do bolesti zvane elefantijazis – tj. neprirodne naduvenosti. Na delu je opšti trend opadanje kvaliteta nastave zbog inflatornih programa. Nije tajna da je stručni nivo prosvetnih radnika u opadanju zbog velikog broja fakulteta, te da se često radi o takozvanim fah idiotima, odnosno profesorima osposobljenim jedino za uskostručno područje koje predaju. Specijalizovani su toliko da o susednim diciplinama imaju samo tanke predstave. A da ne govorimo da onaj ko predaje nacionalnu književnost o biologiji i fizici ima samo oskudne predstave. Tradicionalno svestrano obrazovana ličnost danas je isključena.

Autor: Zoran Surla

Više o ovoj temi možete da pročitate u našem štampanom izdanju

http://www.nsreporter.rs/aktuelno/intervju/fakulteti-proizvode-idiote/

Ghoul

Treba li Srbiji "plagijatograf" za sumnjive doktorate?

Autor teksta:
Maja Nikolić

Siniša Mali, Nebojša Stefanović i Aleksandar Šapić i dalje su doktori nauka, jer i posle više od godinu dana otkad je grupa naučnika posumnjala da su njihove doktorske disertacije plagijat akademska zajednica o tome ćuti.

Siniša Mali i dalje je doktor jer je komisija Fakulteta organizacionih nauka utvrdila da 33% njegove doktorske diseratcije nije plagirano. "Dr" ostaje i ispred imena ministra policije Nebojše Stefanovića, jer ni njegov rad nije plagijat, utvrdila je nezavisna komisija Univerziteta Megatrend, a dok se čeka formiranje nove komisije Univerziteta Union, jer je stara prekinula rad, doktor među političarima ostaje i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Navode grupe naučnika da su doktorske disertacije trojice političara plagijati premijer je pre više od godinu dana nazvao glupošću na šta akademska zajednica nije reagovala, a ćuti i dan-danas, što je za profesorku Srbijanku Turajlić zastrašujuće:

"Postoje dva razloga: jedan je neprekidna želja akademske zajednice da se ne zamera vlastima, pa ako je premijer rekao da je to glupost - akademska zajednica će lakše da podnese tu sramotu i to omalovažavanje recenzije, nego što će da se zameri premijeru. A drugo - bojim se da bi ozbiljno preispitivanje plagijata otvorilo Pandorinu kutiju i da je toga jako mnogo ljudi svesno", ocenjuje Turajlić.

Oni čiji doktorati nisu sporni kažu da vlast štiti svoje funkcionere čak i kada je, tvrde, očigledno da su do titule doktora došli prečicom.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Pavićević kaže da Srbija umesto poligrafa smesta treba da uvede "plagijatograf" da se, kako kaže, izmeri šta je ko radio i ko je od koga prepisivao.

"I da se jasno kaže ako je gradonačelnik prepisao tuđe, a predstavio kao svoje - da to ne sme da se radi, mora da 'briše' s mesta gradonačelnika", smatra Pavićević koji je i poslanik Nove stranke u Skupštini Srbije.

Sociolog Jovo Bakić smatra da osobama sa spornim doktoratima nije mesto na visokim funkcijama. "Ako oni sami nemaju 'tri čiste' da podnesu ostavku, onda moraju da budu smenjeni, ali ih Aleksandar Vučić ne da, baš kao što nije dao ni Gašića. Ali ovde se vlada napušta zbog nekih medijskih stvari, a ne napušta se zbog mnogo ozbiljnijih", primećuje on.

Prema podacima Zavoda za statistiku raste broj doktoranata u Srbiji. Nije ni čudo, ocenjuje profesorka Turajlić, jer se budućim doktorandima šalje ovakva poruka: "Budite bliski vlasti i imaćete doktorat".

http://rs.n1info.com/a117211/Vesti/Akademska-zajednica-cuti-o-sumnjivim-doktoratima.html

Ghoul

SA DESETKOM
Mimi Oro diplomirala!

Nekadašnja učesnica "Parova" Milica Živanović danas je postala diplomirani ekonomista.

Mimi Oro diplomirala je sa najvišom ocenom, na smeru računovodstvo i revizija. Starleta se poslednjih dana na Fejsbuku hvalila kako uči, a ranije je izjavila da će, kada postane revizor, videti kakve su korupcije u firmama.

http://www.alo.rs/mimi-oro-diplomirala/25299

mac

Sad joj je preostalo još samo da doktorira.

klem

Meho Krljic

Aman, nije da je Sagita neko stecište intelektualaca, ali ovakvi komentari stvarno nisu ugodni. Zadržimo atmosferu pristojnijom.