• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UNDEAD

Started by Milosh, 20-02-2004, 16:16:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Milosh

Pogledao sam Undead (tj. Nemrtvi, na ghoulovskom  :wink: ).

Stvarno ne pamtim kada sam poslednji put bio bukvalno oduvan nekim filmom i nateran da glasno navijam i razgovaram sa ekranom.  xrotaeye
Ovako nesto se stvarno retko vidja. Uzasno svez i originalan pristup zombi tematici ali i sa sjajno uklopljenim retro sf motivima (50-e). Onako grubo gledano film podseca na bizarni spoj Braindeada i Signs(!), sa omazima Sergio Leoneu(!!). Rezija je do te mere razigrana, dinamicna i kreativna da Wachowski mogu samo da zavide Spierigovima, a to vazi i za akcione scene gde pojedini 'matrix fazoni' izgledaju bolje nego u samom Matrixu! Film izgleda jako lepo na oko, od fotografije koja je propustena kroz plavi filter (sto u ovom slucaju itekako ima veze sa radnjom filma i nije samo puko stilsko izivljavanje) pa do odlicnih efekata maske i sasvim pristojnog CGI koji su uzgred Spierigovi sami odradili na
svojim kompovima(!!!). Budget je cirka 1000.000, a film izgleda bolje od mnogih desetostruko skupljih! Gore scene vuku koren iz Braindeada ali nisi puko prepisivanje, humora opet ima nesto manje ali kada ga ima to je urnebesno kao npr. u sceni gde se glavni tough guy (koji je nesto kao australijska verzija Klinta Istvuda) obracunava sa zombifikovanim ribama!!! Takodje, ima toliko ludackih ideja da sam na momente trljao oci u neverici kao sto je instant antologija od scene sa preletanjem Zida - necu da pravim spojler ali ja onako nesto u zivotu nisam video.  :o
Ima i omaza Romeru (prva trecina filma je u Night of the Living Dead stilu skroz) ali bez preterivanja. SF-icni deo filma rekoh podseca na Signs tj. na ono sto je Signs trebao da bude. Muzika je OK, ali nista specijalno.

Ludilo od filma. Ludilo!  :evil:

A sad da malo spustim loptu i pomenem par mana posto ih ima. Pod jedan, to su likovi koji su svi redom svesno karikirani sto kod nekih drzi vodu ali u slucaju dvoje pandura ume da iritira. Takodje, film je do te mere nabijen razlicitim idejama da, ma koliko to bilo lepo, moze da malo pokvari konacan utisak posto se vecina njih samo ovlas dotacinje.

I da, poslednja scena je prica za sebe (takodje omaz Romeru) i odlicno zatvara film.

Obavezno pogledajte!  :!:

p.s. gledajuci ovaj film odmah sam se setio jedne sjajne price sa screaming-planet konkursa (i ne, nije ghoulova).
p.p.s. ovo je savrsen film za grupno gledanje u bioskopu,  :)  ali cisto sumnjam da ce ga neko prikazati.  :cry:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"p.s. gledajuci ovaj film odmah sam se setio jedne sjajne price sa screaming-planet konkursa (i ne, nije ghoulova).
=STA? IMA I TAKVIH? :shock:
p.p.s. ovo je savrsen film za grupno gledanje u bioskopu,  :)  ali cisto sumnjam da ce ga neko prikazati.  
=U ZNAK OSVETE ZA OVO GORE, GLEDACU GA NA HORROR-FESTU ZA MESEC DANA, U BIOSKOPU, SA STOTINAMA HOROR-FRIKOVA
https://ljudska_splacina.com/

Alek

gledala sam ga sinoc i mada ja obicno ne volim ovakve filmov, ovaj je preteran!!! strava! jako mi se svideo. narocito scena kad se glavni lik zakuca mamuzama u zid ali naopacke i tako puca. on je najbolji!!! i bas je dobar za navijanje u bioskopu. mada mu se zadnja cetvrtina filma razlikuje od ostalog dela... ali ok. oprosticu mu.

Ghoul

moram da se snazno ne slozim sa gore-iznetim odusevljenjem= smatram da je UNDEAD isprazna, dosadna i nekoherentna papazjanija koja niti zna sta hoce niti to sto misli da hoce zna kako da izvede.

vise detalja na topiku sa mojim izvestajima sa Horor Festa.
https://ljudska_splacina.com/

Lurd

Da, fin je Undead, ali moram da priznam da mi je ipak malo zasmetala nekoherentost u filmu. Malo mi je na kraju postao preozbiljan, ali završni tvist mi nekako nije doneo katartzu, već je više bio dobrodošli plusić. Da je malo "mirnije" snimljen, sa manje slepstika, bio bi daleko, daleko bolji.

Ali i ovako je preporuka za gledanje. I slažem se da su scene iznad oblaka sjajne.
My trees...They have withered and died just like me.