• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Feministički kutak

Started by Josephine, 14-09-2013, 01:42:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Drakus

Аксентије Новаковић

Дракче, пусти се руског језика, Срби у Србији нису користили Х све до Вукове реформе.

Бато, јел ти није више глупо да те из дана у дан овде срамотим и правим будалом?

QuoteO ovom prazniku, podsetimo, otac srpske pismenosti, Vuk Karadžić, zapisao je: "Uoči Božića, pošto se badnjaci unesu u kuću i nalože na vatru, uzme domaćica slame i kvočući (a za njom deca pijučući) prostre po sobi, ili po kući, ako nema sobe. Poslije večere pjevaju i vesele se.

Kad ujutru ustanu, najprije otide jedno te donese vode, ali ponese žita te pospe vodu (kao polazi je) kad k njoj dođe. Tom vodom umijesi česnicu i nalije ručak, te pristave. Ali prije nego sjednu za ručak, izbace po nekoliko puške (tako ujutro rano kad ustanu), pa se onda skupe svi oko sofre te se mole Bogu (držeći svako po jednu voštanu svijeću u rukama) i mirbožuju se, tj. Izljube se svi redom govoreći : Mir božji! Ristos se rodi, vaistinu se rodi, poklanjamo se Ristu i Ristovom rožanstvu.

Страшно је Бато какав си глупан и како ми се чини, ти баш волиш кад ти изнова показујем како си глуп.

Значи и у Вуковом речнику је записано Ристос а не Христос.

Лаку ноћ децо.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Drakus

Ti nisi normalan. Niti znaš gde je zapravo Srbija, niti ko su Srbi, a ponajmanje Srpski jezik šta je.

H je korišćeni glas, jer za početak gomilu turskih i grčkih reči ne bi mogao da izgovoriš bez h. Dalje, Vuk je taj koji je, jer se u njegovom selu H nije izgovaralo hteo da ga izbaci, a ne niko pre njega.

T2, da li ti znaš kako se zove srpski jezik pre Vuka? I zašto se tako zove?

Palmer

Quote from: Drakus on 17-06-2016, 01:13:14

H je korišćeni glas, jer za početak gomilu turskih i grčkih reči ne bi mogao da izgovoriš bez h. Dalje, Vuk je taj koji je, jer se u njegovom selu H nije izgovaralo hteo da ga izbaci, a ne niko pre njega.

Imaš li ti neki video snimak kojim ćeš to da potkrepiš ili pričaš samo onako???

Drakus

Imaš li neki video snimak pre 1890ih?

Sent from my LG-K420 using Tapatalk

Palmer

Krsta Klatić Klaja

Да на снимку прима трансфузију од црнца и говори х!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Аксентије Новаковић

Дракче, немој да будеш Батина марионета и да ти Бата глупан говори и пише шта да радиш.
То је Батин стандардни модус операнди, а ти ако оћеш да будеш протични бојлер за Батину дебилану, онда само изволи.  :lol:

Quote from: Drakus on 17-06-2016, 01:13:14
H je korišćeni glas, jer za početak gomilu turskih i grčkih reči ne bi mogao da izgovoriš bez h.

Класична Батина "мудрост".  :lol:
Да мислиш својом главом, а не Батином (у којој нема ни мозга ни можданог мјехура), онда би видео да сам као пример управо навео грчку реч.
Христос је грчка реч.
Међутим, у самом Вуковом речнику лепо стоји да су Срби за Божић говорили "Ристос се роди", а за Ускрс "Ристос васкрс".
То лепо показује да нисмо користили глас Х, који је, као што сам рекао, Вук донео из залеђа Дубровника.

Quote from: Drakus on 17-06-2016, 01:13:14Dalje, Vuk je taj koji je, jer se u njegovom selu H nije izgovaralo hteo da ga izbaci, a ne niko pre njega.

Још једна Батина "мудрост".  :lol:
Вук није Х избацивао, него га убацивао, и захваљујући њему је упропастиио наше лепе речи попут ранити, рана, леб, аљина, оди...
И дан данас такве речи звуче лепше када се не изговарају са почетним гласом х.

Petronije

Moja baba ne koristi h. Dakle rana, leb, aljina i tako to. Lalinka iz Sefkerina.

tomat

od mog drugara baba je isto tako, ali je zato govorila parhet, plahar, ... :)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

кад би бар Махабхарата имала слово х, него ни за лијек!

mac

Аксентије Новаковић

Шта ћеш, штампана је (делимично) први пут после Вукове смрти.

Palmer

Je l' čit'o Vuk Egela?

Аксентије Новаковић

:)

Не знам, ал знам да је, као и остали Срби тог времена, славио Ристоса а не Христоса.

Krsta Klatić Klaja

Иначе је то легендарна чињеница, да су Енглезима језик обликовали интелектуалци а Србима ординарне сељачине. И зна се ко је гдје у планетарном друштву народа.

Krsta Klatić Klaja

А ео и легендарног х

http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Zbirka_cirilskih_rukopisnih_knjiga_NBS/RS-070#page/0/mode/1up

Ово је бре дигитални снимак!

Банујте скота...

Аксентије Новаковић

Угузљубе, знам да ти није добро и тек неће да ти буде добро.

Понављај док не научиш: глас Х Срби из Србије нису користили у изговору, па су и грчке речи , попут Христос, изговарали као - Ристос, и то је лепо записано и описано у Вуковом речнику.

Према томе, ти симбол Х имаш и у Винчи, али глас Х није коришћен, као што се у појединим нашим речима тај глас не користи ни дан данас јер је тај глас у тим речима наметнут и те речи боље звуче без гласа Х.

Јел имаш бар мало тог можданог мјехура да пробаш то да схватиш?

QuoteGodine 1836. Vuk Karadžić počinje da piše glas h u izdanju Srpskih narodnih poslovica.
Smatrao je da je tako bolje i ispravnije jer je glas h posotojao već u dubrovačkoj književnosti i u govoru Crne Gore i kod muslimana.

Тај Х који је убацио је више био уступак његовој верској браћи Рватима, јер би у супротном они и дан данас остали рвати а не хрвати.

mac

Taj glas je prihvaćen, jer reči bolje zvuče sa tim glasom. Makar prihvaćen bolje zvuči od privaćen.

Stipan

Heministički ili Keministički kutak, pitanje je sad!

Аксентије Новаковић

Приваћен у правилима јесте, али да је тако заиста исправније и боље - онда би Срби из Србије користили тај глас одувек у изговору, а не би га Вук убацивао пре 180 година, и гле чуда, у народу се тај глас приватио тек након другог св. рата, а неки га нису приватили никада, нити ће.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: mac on 17-06-2016, 19:12:56
Taj glas je prihvaćen, jer reči bolje zvuče sa tim glasom. Makar prihvaćen bolje zvuči od privaćen.

Лик је класични дебил, не разликује ни језик од говора

Имају ли Енглези глас ћ?

Наравно да имају, а слово за то немају. Гласова има неупоредиво више него слова, и језик настаје да би се комуникација рационализовала

Бановати скота

Krsta Klatić Klaja

и да, знате, није Похвала него Повала кнезу Лазару

Аксентије Новаковић

Дај бре будалетино, о каквим енглезима причаш кад је њихов језик мелтинг пот свега и свачега; језик пенетриран са више страна истовремено.

Пофала, као што се уместо хвала каже фала.

Си чуо за стихове:

Нек пофала мојој браћи буде...

или за:

Пофали се верној љуби својој.....

?                   ?                         ?

Но прави израз је благодарити.

Него, кажи ти мени, ти сад боље знаш од самог Вука шта је убацивао а шта није, и боље знаш од Срба из Србије (иако си пречанац) како изговарају речи и како су их изговарали?

Иди бре чувај козе и овце, батали се форума, баљезгања и хорор филмова.
Мада какав си болид, не би ти ни овце дао да ми сачуваш, јер ниси ни похвала ни пофала ни повала него си подвала.

Drakus

Ja čak nisam siguran ni gde da počnem... Kako su ti Dubrovčani Hrvati bi bio dobar momenat, verovatno.

Scordisk

Quote from: Трокрилни on 17-06-2016, 20:54:05
и да, знате, није Похвала него Повала кнезу Лазару

aaaaaaaaaaahhahahahhahaha:D:D:D

Drakus

Šta je onda problem sa srpskim jezikom i glasom h?

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Harley Quinn

Zakk mi je rekao da sam "grozna prema ženama na forumu".  :(

Mme Chauchat

Quote from: Harley Quinn on 05-07-2016, 23:45:01
Zakk mi je rekao da sam "grozna prema ženama na forumu".  :(

Jesi.

Harley Quinn

Ja, na primer, mislim da je nasilno i uvredljivo tvrditi nešto (što ima potencijal da me ovoliko povredi), a ne objasniti zašto i ne dati nikakav primer.

zakk

Pogledaj. Svaki. Tvoj. Odgovor. Nekoj. Ženi.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Harley Quinn

Bravo, zakk. Lepo si rekao. Svaki moj odgovor.

A ni to nije istina što si rekao. Uopšte. A vrlo me, čak ne i vređa, već povređuje.

mac

Ako tebe povređuje zamisli kako je tek tim ženama...

Krsta Klatić Klaja

To je zato što D. nema udbaša savjetnika i nikoga ne sluša!

Harley Quinn

Quote from: mac on 06-07-2016, 00:24:05
Ako tebe povređuje zamisli kako je tek tim ženama...

Onda bih im poručila da me ne diraju na prvom mestu. :) I nema nasilja. To je par žena na Sagiti. Ja sa drugim ženama nemam problema. Biće da je ipak do Sagite i tračanja (a nešto od toga dospe i do mene).

mac

Pa evo, Angel of Ten te nije dirala, niti je imala išta s tobom, ali kad je Najtflajer počeo da se pregreva odlučila si da i njegovu sestru iskoristiš za potpalu. To mogu i da pronađem ako treba jer nema mnogo njenih postova, ali sećam se i za druge neke žene da si prosto ti prva koja u nekom trenutku odluči da drugog treba postaviti na njegovo/njeno mesto, jer je napisao/la nešto što se tebi ne sviđa, a čak i nema direktne veze s tobom. Prosto stekneš utisak da neko nezasluženo grabi ka vrhu virtuelne Sagitine hijerarhije, i uzmeš sebi za misiju da ispraviš taj nabor u društvenom prostor-vremenu.

Harley Quinn

Ja otkad sam čula šta žene sa Sagite o meni pričaju meni iza leđa, nemam više poverenja ni u koga.  :lol: :lol: :lol: Pogotovo jer ja nikoga ne ogovaram. A ogovaranje je vrsta (psihološkog) nasilja. Pogotovo kada dođe do ogovaranog.

Nemoj da se sećaš. Citiraj ili prestani. Uvredljivo je i neozbiljno.

Dybuk

Ma hajte, kakvo ogovaranje, kakvi bakraci!!! ja volem lepo da saspem sve u (virtuelnu) facu i vsjo! 8-)

Harley Quinn

Quote from: Dybuk on 06-07-2016, 01:15:00
Ma hajte, kakvo ogovaranje, kakvi bakraci!!! ja volem lepo da saspem sve u (virtuelnu) facu i vsjo! 8-)

I ja.  :lol: Ne samo virtuelnu (facu). :lol:

Dybuk

Uh. To jos ucim, al napredujem!!!! :)

mac

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=5367.msg444655#msg444655

Bez pravog povoda. Dve strane ranije ste pričale o Dačiću i Japancu kojem je ukraden bicikl, i tu je bilo nekog čudnog trvenja koje nema veze s temom. Pogodilo te valjda što je insistiranje da premijer priča na japanskom nazvala šlihtanje gostu, i to je moralo da se eskalira, jer drugih opcija ne može da ima. Da sam ja insistirao da Dačić mora da se izvine Japancu na japanskom, i da neko to nazove šlihtanje gostu, ja za razliku od tebe to ne bih doživeo lično.

A zanima me kako je to što nisam dao link uvredljivo i neozbiljno. Lepo sam rekao da se vrlo lako nalazi, jer učesnik ima jako malo postova. Ko hoće može da nađe, a meni je zapravo nekako nepristojno što sam sad postavio link.

Harley Quinn

Mac, ne smaraj me.  :)

Tvoja subjektivna percepija nema veze sa realnošću. A čak i da sam je nagazila, to je jedan primer. Bila sam u pms-u. Recimo.

Indikativno je kako neki ovde uopšte ne učestvuju u diskusijama, a neki učestvuju malo, a onda se sjate čim omirišu krv da komentarišu, povrede i uvrede, kao da tračanjem već nisu naneli dovoljno štete. Oladite. Live and let live, get a life and so on. Ja nikome ništa ne zameram, inače bih se drugačije ponašala.

tomat

i Dybuk je bila nagažena.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Harley Quinn

xrofl

I onda kažu da sa mnom nešto nije u redu. Nije, sa vama nešto nije u redu. Trust me.  :lol:

Dy je bila nagažena i za to sam joj se izvinila. Mislim da sam rekla i da "nisam bila sva svoja", i zaista - tada nisam.

A sada se posvetite svojim životima. Mene uopšte ne interesuje gde sam omiljena, a gde nisam.

Krsta Klatić Klaja

Quotevrsta (psihološkog) nasilja

...

Drakus

HQ, iz tvojih postova u kojima izbegavaš odgovornost za ranije napisano se da štošta naučiti.

Harley Quinn

Nauci onda.  :lol: Mislila sam da ce mi neko otvoriti oci, ali sad ocekujem svakog ko se ikad osetio inferiornim u nekoj diskusiji sa mnom da dodje po svoje parce osvete. 

Svetolik R. Kovačević

"Дракче, пусти се руског језика, Срби у Србији нису користили Х све до Вукове реформе" reče T2.

Da je srpski jezik u potpunosti, prilikom svoga nastanka upucen na svojstva coveka,u ovom slučaju prvobitnog Srbina,koji je pomno posmatrao način stavaranja svakoga glas, sto je kasnije kada je pribegao oznacavanju simbolom toga glasa, nastojeci da u sto mogućoj vecoj meri taj simbol svojim izgledom odrazava način nastajanja glesa
Reč je o srbicnom glasu H, koji se u starijem srpskom govoru vrlo malo upotrebljavao u izgovoru i pisanju,

Kasnijim preuredjivanjem jezika u toku mnogih reformi , kao i uspostavljanjem pravopisnih pravila u mnoge reci se radi postizanja nekih efekata u prvom radi umeksavanja izgovora i radi muzikalnosti i ubacuje se ovaj glas H ponekada i preterano,

No,svakako da je dosta puta to cinjeno i iz nekog pomodarstva, i u nekim slojevima drustva koji su imali potrebu da na neki način izvrse svoje isticanje,ne pazeci čak da li je to prilično situaciji i potrebi,

No da idemo i da se zadržimo na prirodi ovoga glasa i na njegovom nastajanju,

Kada su Srbi zavrsili sa artikulacijom ili uoblicavanjem glasova, oni te glasove slazu u slogove i tada namasto vecine glasova,slogovi pocinju da budu reci i preuzimaju ulogu reci od glasova,normalno,mnogi glasovi su i do dana danasnjega u srpskom jeziku zadrzali ulogu reci,

Zavrsavanjem obrazovanja slogova .ljudi pocinju da obrazuju slozenije reci slazuci u njih slogove,

Pri samom izgovoru ovih reci, pogotovo slozenijih,ljudi vide da moraju praviti izvesni predah,ili zavrsiti dah,kojim obrazuju slog kako bi uzeli novi dah ili udahnuli kako bi mogli da prave novi slog i time ne prekidaju kontinuitet tvorbe reci,

Dakle u nasem jeziku sve reci se tvore na način tako što ispustamo dah i tako vazduhom koji struji iz naših pluca,kroz govorni aparat obrazujemo glasove slogove reci,jednim izrazom uspevamo da govorimo,

Ako pokusamo da govorimo uzimajuci vazduh vrlo teško će nam ići i u vrlo malom broju glasova i slogova.

Prateci način govora nasi prvobitni cteci i govornici,primetili su da strujanje vazduha, ima svoj zvuk i oponasenjem toga zvuka dobija se glas H,
Ovo daje i potvrdu da je glas H, NAJKASNIJE NASTAO I da je vecina slogova i glasova kao i reci bila formirana,otuda mala potreba za njim u srpskom govoru,

Da je to tačno možemo se uveriti i prilikom malo jaceg izdahivanja ili ispustanja iz pluca vazduha,

Otuda i reč u srpskom jeziku DAH, pa šta je Dah, postavimo ovo pitanje i odgovorimo na njega i imacemo u potpunosti odgovor o nacinu postanka glasa H,

Dakle DAH je ono sto daje H, Da H,

otuda i imamo reč PREDAH, dakle ona pauza kada uzimamo dah, ili pre daha,kako bi mogli nastaviti da pricamo, pevamo,recitujemo i tako dalje,

Bas iz ovoga razloga glas H je vrlo malo upotrebljavan u srpskom jeziku,a i danas je to slučaj kod običnog naroda i u narodnom govoru,

Dakle da vidimo da li će i u koliko reći da se potvrdi ovaj glas u srpskom jeziku sa onim iskustvima pomoću kojih je nastao ili koja su dovela do njegovog obrazovanja ili artikulacije,

Odma' ću vi reci na početku iz mojeg iskustva i na osnovu potvrde o mnogim glasovima koje sam proucavao i za koje sam objasnio način postanka da;

Glas H,se neće potvrditi u onim rečima u kojima je umetnut na osnovu ovih gore izlozenih potreba koje su odredili ovi tvorci pravopisa.

To je isto kao i kod vestackih evropskih jezika,koji su stvarani vestacki i dogovorom i koji nisu nastali na prirodan način, kod njih se malo koji glas isto kao i H u srpskom jeziku potvrdjuje sa ISTOVETNIM ISKUSTVENIM ELEMENTIMA koji su doveli do stavaranja toga glasa,

STO JE JOS JEDNA U NIZU POTVRDA ISPRAVNOSTI MOJE TEORIJE O STVARANJU SRPSKOG JEZIKA,KAO I O PREPOZNAVANJU OD STRANE SRBA SRBICNOG I LATINICNOG PISMA,

Dok to nije slučaj kod ostalih naroda,To je ujedno i velika potvrda svim onim teoreticarima i istoricarima a pre svega lingvistima da su Srbi evropskim narodima dali jezik, dakle govor i pismo,

No da vidimo u kojim se rečima ne potvrdjuje slovo H,DAKLE ONE RECI GDE JE NAKNADNO UMETNUTO ILI DODATO NA KRAJU ILI POCETAK RECI,

Lahko, mehko,streha, ploha,dakle i u svim rečima gde je umetnuto naknadno,

Da sada vidimo u kojim rečima se potvrdjuje,sa istovetnim iskustvenim elementima,koji se prevashodno odnose na način obrazovanja toga glasa i predah prilikom hovora,

Dakle ;dah,duh, prohujalo,prah,strah,izdah,uzdah, huci,huka,smeh, zamah,DAKLE U SVIM OVIM Rečima SE POTVRDJUJE,

Da objasnimo dve koje su ovako najteze shvatljive,

Smeh, pa smejuci se mi ponekada i teško dolazimo do daha ili onoga cemu je onomatopeja glas H,

Prah, da je nešto prah tek vidimo kada dunemo ili izdahnemo u blizini njega ,kao i strujanje vazduha koje podseca na nas izdah,sto otkida i nosi te čestice koje se prahom zovu,

Ovo je još jedna potvrda da je u ostalim rečima glas H naknadno ubacivan i da se ne odnosi na bilo koje strujanje daha ili vazduha,

Dalje,da malo o samom slovu prozborimo i to srbicnom ,a moglo bi i o latinicnom,ali nas ovde interesije srbicno pismo i ono je mnogo prirodnije i blize nastajanju glasova, to jest nihovog nacina nastajanja i podržavanja izgledom slova,

Dakle ako imamo slovo srbicno ,,X",

Vidimo da je ono nastalo tako što su dvije kose crte odredile dva polja, ovo donje i gornje koja su uza, zato su i postavljene tako i pod tim uglom da prave presek da bi se odvojila ova dva uza polja,

Nekada do pojavljivanja pravopisa slova su se mogla ispisivati u svim polozajima i najcesce je znacilo čak dok su koristena u kombinaciji sa crtezom, od ncina i zahteva ornamentike ili prostora oko crteza,

Dakle ovo jedno polje se suzava od sireg dela ka uzem do njegovog nestanka na preseku, to je polje izdaha,

Dalje od centra ka sirem delu polja je uzdah,koji cinimo nakon izdaha da bi uzeli vazduh kako bi nastavili sa govorom,

Sto u potpunosti i svojim izgledom ovo slovo prestavlja način nastanka glasa H,

Sto još jednom potvrdjuje oni zakon nastanka srpskog govora i pisma i neraskidivosti ova dva pojma, koji glasi;