• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Feministički kutak

Started by Josephine, 14-09-2013, 01:42:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

angel011

Quote from: Гражданка Шульц on 17-07-2017, 17:43:41

Cinjenica da i ja, i ljudi koji su sliku komentarisali verujemo da je ovakav -neironican- novinski naslov moguc u danasnjoj Srbiji;

Ne samo moguć, nego gomila kretena upravo tako vidi stvari.

Psihopata iskasapi gomilu ljudi, kriva je snajka (ili koje god žensko čeljade).

Ili, povodom onog u Rakovici, a od strane psihoterapeuta: možda je bilo moguće izbeći tragediju da se ona nije oglušila o naredbu suda i da je dopuštala ocu da viđa dete.

I ja sam u komentarima na Fejsu (gde je neko šerovao taj članak dok je još bio sa starim naslovom) videla da bi članak ipak valjalo pročitati, jer nije ono što pomisliš iz naslova.  :)
We're all mad here.

Dybuk

Da, sve stoji. Ali evo, bacila pogled na clanak, jaka im analiza, pffft. Pohvaljujem pokusaj da se bude drustveno odgovoran i angazovan; ali bolje da se drze lakih nota.

džin tonik

ne znam za vas, radi se o najtezim krivicnim djelima, pravno, moralno, kako god, ali meni su krenule suze od smijeha snimivsi nekakav protest.
pazite ovo:

koji je to oblik ludila? "policija privela zenu sa protesta protiv ubijanja zena."  xdrinka
protest protiv ubijanja zena? 
sve zene su bile izazvane jer se policajci smijali ugledavsi plakat "stop ubijanju zena".  xdrinka
stop ubijanju zena?
jel' ovo stvarno netko izadje na ulicu pod geslom "stop ubijanju zena"?
pa, pa, ne, stvarno, koji je to oblik ludila? stop ubijanju zena?
jadna i ta policija.

Dybuk

To je ovo vrlo stidljivo preneseno, ako smem da primetim. Vazniji je tabloidni CSI u 20 nastavaka.

džin tonik

isusova majko... :cry:
je li im netko ikad rekao da su slicni zlocini ogromne osobne tragedije, da tu ne postoji nitko i nista protiv cega se moze protestirati?
pa tu se izrazi pocast u tisini, zapali svijeca, polozi cvijet.

Dybuk

Sacuvaj boze, pa to nije samo licna tragedija(e), nego propust sistema koji je nesrecne zene ostavio na cedilu i napravio od njih lake mete. Zato se ima protiv cega, a bogami i koga, protestovati.

džin tonik

ma ne. cak ni u italiji koja poznata po tome da vlada kriva i kad pada kisha ovo ne bi islo.
sistem u srbiji sigurno nije sistem koji bi na bilo koji nacin poticao "ubijanje zena", podrzavao, omogucio, presutno tolerirao, sta god.

slicne tragedije desavaju se povremeno, ucestalo u asocijalnom individualnom okruzenju.
ne vrijedi ni isticati kojeg spola zrtva.
i tu nitko nista ne moze promijeniti, kamoli se postaviti kao meta protesta pod geslom "stop ubijanju zena".

moguc je protest u smislu potrazivanja jacanja socijalne sluzbe, uredjenja "zenskih kuca", sta li god s mozgom i smisleno, ali protest pod geslom "stop ubijanju zena" je obicno ludilo.

džin tonik

Quote from: Гражданка Шульц on 17-07-2017, 20:57:33
...propust sistema koji je nesrecne zene ostavio na cedilu i napravio od njih lake mete.
...

primjer, ruzni: prije desetak godina jedna je moja rodjena sestricna prvo koljeno ostala trudna sa nekim tradicionalnim. mislim da imala tek oko 18 godina.
i htjela pobaciti, a ovaj nije dao i prijetio i pojma nemam sta.
i tad ga je pozvala na razgovor, covjek sjeo za kuhinjski stol, skuhala mu kavu i dok ovaj srkao, prisla mu s ledja i sjekirom raskolila glavu.
i to je tragedija, individualna i osobna. nista tu nije do sistema. koji bi sad ludak izasao na ulicu pod geslom "stop ubijanju muskaraca"?

Dybuk

Njemackoj, Italiji...uzecu da nisi ispratio ova ubistva, i da nisi u toku koliku su svinjariju napravili centar za socijalni rad i nadlezne sluzbe.

"Black lives matter", so do female lives. Ne znam kako drugacije da ti predstavim ovo, protestima se vrsi pritisak na javnost i politicare da se nesto izmeni. Posebno jer niko, ama bas niko od ljudi koji su vodili slucajeve niti ijedan politicar ne preuzima nikakvu odgovornost. Imali smo premijera/predsednika koji izjavljuje: "ti u svoja 4 zida tuci koga hoces", pa posle ovoga, "dignes li ruku na zenu, bitango.."prazni populizam a narod sve besnji. Nesto mora da se menja, pri tom ne mislim na paljenje sveca u tisini.

džin tonik

procitao sta se pise po medijima, iako ne polazem mnogo na izneseno.
i opet. tragedija nema bitne veze sa institucijama.
primjerice, ne postoji zakon, uredjenje, sluzbenik, nacin... koji od glupog, priprostog pojedinca moze ucini inteligentnog, sofisticiranog, kulturnog.
ili od psihopatskog dobricu.
nitko ne moze preuzeti odgovornost za odabir partnera odraslih osoba.
i kad izbor donesu, onda je njihova sreca i njihova odgovornost.
i ovo je jednostavno obiteljska drama kakvih je bilo od kad postoji covjecanstvo i kakvih ce uvijek biti, u kojem god uredjenju.

Dybuk

"Tragedija". Bilo je prigovora na tu formulaciju. Radi se o zlocinu.

I opet, odabir partnera, nije sve tako jednostavno. Da ne sirim pricu o brizljivo kultivisanim stranama poremecenih licnosti, koje dugo ne moraju ispoljavati svoje zlo, i koje znaju kad da ga ispolje.

Ali, znas na sta zakon i drzava moze da utice? Da, jednom u sistemu, prijavljivan i dokumentovan pocinilac porodicnog i partnerskog nasilja nema (lak) pristup svojoj zrtvi. U stvari, rezonujes, mada puno elokventnije, kao srpski tabloidi. Izvini, ovo nije samo porodicna drama, jer svi mi, kao drzavljani koji placamo porez, ne bi trebalo da budemo prepusteni sami sebi, vec da ocekujemo nekakvu zastitu od iste te drzave.

džin tonik

problematika je mnogo slozenija no sto je feministicke udruge predstavljaju.
prvo, drzava i sluzbenici moraju balansirati izmedju zastite i pretjeranog zadiranja u privatnost; oni uglavnom moderiraju.
drugo, slicna institucija osobi nize svijesti pruza laznu zastitu i slican oslonac moze je navasti da razvije brutalnost pri kojoj netko pukne.

vidi, primjer, nekad je crkveni brak bio mnogo bitniji, neraskidiv. i tko se razilazio bio izlozen preziru, nasao se u sramotnoj poziciji.
i to je medju narodom nize svijesti imalo funkciju: nitko se nije razilazio iz hira ili nistavnog razloga.
brak je grob za ljubav, dolaze djeca, milion obaveza, trud. netko se sjeti kako je bila lijepa sloboda, ode. drugi, ako manji jebivjetar, pati. i onda se jos tjera "pravo".

znaci, sva ta prava su divna i krasna ako imas relativno odgovorne, svjesne, pojednice. tu funkcionira i socijalna sluzba.
a protiv gluposti, bila "muska ili zenska", bolesti, ne postoji vise od kozmetike.

Ugly MF

Quote from: ali roku on 18-07-2017, 00:18:25

brak je grob za ljubav

Nije.Bio je i ostao grob za seks, ali za ljubav ne.

dark horse

Quote from: angel011 on 17-07-2017, 20:11:39
Ili, povodom onog u Rakovici, a od strane psihoterapeuta: možda je bilo moguće izbeći tragediju da se ona nije oglušila o naredbu suda i da je dopuštala ocu da viđa dete.

Ta izjava Milivojevićeva izjava "šta bi bilo da je bilo" je baš bljak. Da se Maja nije oglušla o naredbu suda ovaj zločin se mogao dogoditi i ranije.

Izvesnije je ipak ono sasvim obrnuto, da je ocu bilo sudski zabranjeno da se vidi sa detetom, tregedija se mogla izbeći. I zapravo je očigledno da Milivojević ovde pravda i državu i sve one u sistemu koji su zakazali da spreče da otvoreno agresivni ludak potamani svoju nesuđenu porodicu na prvom mu omogućenom mu viđenju.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

Quote from: Ugly MF on 18-07-2017, 08:34:51
Quote from: ali roku on 18-07-2017, 00:18:25
brak je grob za ljubav
Nije.Bio je i ostao grob za seks, ali za ljubav ne.

to je vec do mastovitosti. ako nam dosadi jedna rupa, sto, napravimo dvije, tri... petnaest novih. :roll:

Meho Krljic

Ali ako se stvari gledaju sa malo višeg gledišta, ovo jeste sistemski problem. Ubistva žena u činovima porodičnog nasilja su učestala (170 za pet godina, 33 prošle godine, 19 u prvih šest meseci ove) a ako se ponovljeno događaju u situacijama gde su institucije zakonom obavezane da kreiraju bezbedno okruženje za susret razdvojenih supružnika (kao u poslednja dva slučaja) onda ima rezona tražiti sistemska rešenja.

Jedna od stvari koje svakako pored ostalog treba primetiti je da iako žene mogu da dobiju terapijsku pomoć, ovo se vrlo retko ili nikada ne dodeljuje počiniocu koji je osuđen za porodično ili partnersko nasilje, a svakako bi u sklopu preventivnih mera terapijski rad sa takvim osobama mogao da da neke rezultate.

džin tonik

sve kozmetika. realno zivimo u vremenima kad ulazenje u brak, znaci osnivanje obitelji i rasturanje, postaje nesto "uobicajeno".
tjeraju se prava, slobode, u biti, niza svijest sve to interpretira kao i demokraciju: ja pa ja, moja prava, moja i moja prava i moje slobode.

nedaj boze da se ova iz aktualnog primjera angazirala sa prvim muzom. ili drugim. preuzela odgovornost, onako, u dobru i u zlu. ma sto bi. dijete s jednim, dijete s drugim, idemo dalje, pa kuku, ne valja jedan, ne valja drugi, nitko ne valja, ovaj bolestan, onaj nema jahtu, pa cemo jos malo tjerati prava. sad, ona ih je birala, ali jbg, drzava draga, ti si kriva, nisi dovoljno moderirala, t.j. nisi u ime mojih i mojih prava i sloboda dovoljno satrala. a ja se oslonila ne tebe.
i tu je sistem nemocan.

sistem je nemocan ako narod ima osjecaj za svoje pravo, a nedostaje onaj za moral.

Meho Krljic

Shvatam šta pričaš ali ne mogu da se složim, pogotovo što, kako rekoh, postoji očigledan trend partnerskog i porodičnog nasilja koji postojeće zakonodavstvo prepoznaje ali ga očigledno nedovoljno efikasno rešava, a recentni događaji u kojima su žene (i deca) ubijene u situacijama koje su označene kao sigurne svakako svaljuju poveliki deo krivice na sistem. Sistem svakako i postoji da bi neke privatne relacije učinio manje opasnim.

džin tonik

porodicno i partnersko nasilje proteze se kroz vrijeme kao konstanta, na to ne vrijedi gubiti rijeci, to je tako.
postojece zakonodavstvo ne moze ga, u zamijeni za osjecaj sramote i straha, koji nekad moderirali da ne dolazi do eskalacije, sprijeciti. sta god cinilo.
ili ublaziti posljedice, dapace, primjer: ako jedno ubojstvo efikasno sprijeci prevencijom (ne moderacijom, recimo, grubljom intervencijom), istovremeno ce na taj nacin prouzrociti dodatna dva, jer se osoba niske svijesti oslanja na isto u tjeranju prava i prebacuje odgovornost.

Meho Krljic

Pa, to je možda tako a možda nije. Ali mi ovde ne bi trebalo da pričamo o hipotetičkim situacijama, jer imamo konkretne situacije: zemlje u kojima živimo prepoznaju kroz propise fenomen porodičnog nasilja i propisuju rešenja za njega, samo je dodatna komplikacija što su rešenja u velikoj meri zasnovana na ideji fizičke zaštite onog ko trpi nasilje, ali mnogo manje ili nikako na radu sa počiniocem. Ne da je to sad jedino i ekskluzivno rešenje, samo hoću da kažem da se primećuje taj disbalans gde zakon vrlo opširno navodi kako se počinilac kažnjava ali se ne bavi jednako opširno time kako se počinilac može terapijskim radom dovesti u manje nasilno stanje itd.

U svakom slučaju, evo vrlo detaljnog master rada koji o problematici vrlo lepo i sistematski govori gledajući sa globalnog nivoa, spuštajući se na pojedinačne države EU (Nemačka među njima), posmatrajući celu eks-Jugoslaviju i onda se detaljnije baveći Srbijom: http://www.prafak.ni.ac.rs/files/master-radovi/milica-stankovic.pdf

Ovaj rad kroz istraživanje na kome je zasnovan, na primer, potvrđuje da je velika većina počinilaca dela nasilja u porodici u Srbiji nezaposlena - očigledan sistemski problem. Dodatno, velika većina osoba koje su pretrpele nasilje je nezaposlena. Ovo je nešto što svakako spada u domen sistemskog problema i što je država praktično stvorena da bi rešavala. Na sve to dolazi da je opet za većinu slučajeva motiv za nasilje bila ili materijalna situacija u porodici ili nedavni gubitak posla. Sve sistemske stvari.

Takođe, iako počinilaca ima među visoko i više obrazovanima, velika većina je sa srednjom školom i nižim obrazovanjem - ovo je takođe sistemska stvar mada, razume se, ne treba korelaciju automatski tumačiti kao direktan uzrok, jasno je da je i inače obrazovna struktura stanovništva takva da se ovo može očekivati, ali opet, ovo je sistemska stvar i treba je imati na umu kod sistemskih rešenja.

Autorka analizira i razne teze, dajući mnogo zanimljivih odgovora na večito pitanje zašto žene ostaju da žive sa partnerima-nasilnicima. Dobro štivo koje vredi pročitati.

džin tonik

eh da, ovo je odlicno razmisljanje.
ja se negdje pri razmatranju problematike ogranicavam na feministicki gromoglasni poziv za sistematskim sankcijama potencijalnog pocinitelja, dok ovo ide do u srz problema, koja je svakako van "protest protiv ubijanja zena"-svijesti.

Meho Krljic

Dobro, sloganom koji je namenjen uličnom protestu svakako je teško izraziti kompleksne nijanse problema i zahtevanih rešenja. Zato se u normalnim uslovima javna politika i ne vodi na ulici  :lol:

Edit: evo, ovi iz Istinomera su se potrudili oko detaljne hronologije medijskih predstavljanja ubistava žena u partnerskom nasilju od 2011. godine naovamo, pa bar možemo da sagledamo razmere fenomena:

http://rs.n1info.com/a284263/Vesti/Vesti/Istinomer-tajmlajn-Femicid-u-Srbiji.html

džin tonik

meho, jos cu razviti empatiju za zene. uzas. nista ovo ne valja. :cry:

Meho Krljic

Ne preterujmo, uvek kad nas uhvati takva slabost treba da se setimo iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, te da su dakle, žene DIREKTNO odgovorne za to što mi ostali izgledamo kao luzeri!!!11!!!

Meho Krljic

Nego... Evo da se vidi za čim poseže jedan "ozbiljan" medij u Srbiji kad priča o ovakvoj temi. Ja Politiku i dalje kupujem svakog dana, ali teško je gledati kako se vraća u ponore u kojima je bila devedesetih godina prošlog veka...

Dakle, ne samo da je neko seo i ispisao ove gadosti, nego nije onda imao herca da se sam potpiše ispod njih nego citira izmišljenog "stručnjaka" a koristi sliku nemačkog glumca ukradenu sa wikipedije....

džin tonik

ali zato citanje cijelog eseja strucnjaka treba platiti.  :cry:
bilo bi dobro da netko jos ispisuje racune u ime narucene ekspertize. koliko pohlepni, iako naruceno po drugoj liniji, ne bi me cudilo da ne propustaju i takve sitnice.

Dybuk

"Protiv nasilja, ali uglavnom protiv žena", bi bio odgovarajući naslov teksta u Politici.

QuoteKada je već reč o ženama i muškarcima, ne treba zaboraviti da praktično sva čedomorstva (ubistva beba) svuda u svetu čine isključivo žene, a gotovo nikada muškarci. Dakle, dve tragedije u Beogradu ne govore ništa u prilog feminističkoj politici i propagandi.
:P xrotaeye :x

Iznad teksta, kao autor, potpisan izvesni dr Petar Veličković.

Krsta Klatić Klaja

pa dobro, jel Medeja žensko ili nije? 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 18-07-2017, 15:33:18
Nego... Evo da se vidi za čim poseže jedan "ozbiljan" medij u Srbiji kad priča o ovakvoj temi. Ja Politiku i dalje kupujem svakog dana, ali teško je gledati kako se vraća u ponore u kojima je bila devedesetih godina prošlog veka...

Dakle, ne samo da je neko seo i ispisao ove gadosti, nego nije onda imao herca da se sam potpiše ispod njih nego citira izmišljenog "stručnjaka" a koristi sliku nemačkog glumca ukradenu sa wikipedije....

epohalno!!!

đe link?

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 18-07-2017, 19:15:44

epohalno!!!

đe link?
Pa, ja sam ovo vido na tviteru, odatle ukro sliku i stavio ovde.

Quote from: Гражданка Шульц on 18-07-2017, 19:08:14

Iznad teksta, kao autor, potpisan izvesni dr Petar Veličković.

Koji ne postoji. Dakle, neko je napisao ovakav tekst, izmislio stručnjaka i stavio sliku sa wikipedije.

Dybuk

Sve jasno.

Dobar tekst Cenzolovke, ali ovde, tj tamo blama nema. Ni odgovornosti.

Velim ja da je klima takva kakva je, izuzetno ženomrzačka; (a mac se čudi).

džin tonik

zanimljivo je da sistem i u prilici pri kojoj stvarno sasvim jednostavno moze argumentirati i obraniti svoje sluzbenike, poteze lazi.
to kao povratak u jugu; tako je iz beograda stizala i vecina "emigrantskog tiska", sto samostalnog, sto u preslici, hinjenju postojecih izdanja, cesto ocajno uredjenjo, sto se i danas poteze, dok je narod razvio osjecaj za to jos prije nekoliko desetljeca i prepoznaje na prvi pogled.

Meho Krljic

To je samo dokaz kakvi su šarlatani na vlasti. Otkad su Ljilju sklonili iz Politike, sunovratila se primetno. Objavili su onaj skandalozni hit piece o jeremiću koji sam već pominjao. Pustili Đorđa Martića da piše bljuvotine. Vratili Gorana Kozića da svakog Ponedeljka piše svoje, eh, kolumne. A sad ovo...

Vice ima reagovanje:

Adio, Politiko, gde god da si

lilit

naravno da su ova ubistva sistemski problem, kao što je i "politika" već nekoliko decenija sistemski problem.
i još se kao čudimo proizvodu tipa milivojevića, koji je (loš) lekar opšte prakse a koji sad glumata kompetentnog psihoterapeuta i daje smernice šta i kako treba. prvo hitovi o vaspitanju dece, sad procene ko bi umro, ko ne bi i kako.
društvo je in general mizogino, negde više, negde manje, sistemska rešenja su neophodna al u srbiji (i ostalim ex-yu bananama) im se ne nadam.

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

дејан

јебем ти време, државу, људе и све остало што се може јебати када је дошло до тога да говно као што је 'вајс' има пуно право да кртикује 'политику'
...barcode never lies
FLA

Krsta Klatić Klaja

Meni i dalje nije jasno kako su pustili tekst nepostojećeg čoeka.

lilit

da im je prvi put pa i da se začudim :lol:

Meho Krljic

Zanimljivo da oba inkriminisana teksta dečački udaraju na feminizam. Skoro da pomislimo da ih je uradio isti autor...

Krsta Klatić Klaja

Brate minli to Vučićević ne bi radio

lilit

dno je uvek pomično  nas-rofl

Dybuk

Krsta Klatić Klaja

Scordisk

lilit

meni uvek u glavi sva ta prljava propaganda tokom ratova devedesetih i svi ti nesrećnici koji su se primali na to. mislim, kad se u blagostanju bave agresivnim feministkinjama, šta li su radili devedesetih? oh wait...

Krsta Klatić Klaja

Do danas sam se pitao kako je došlo do povećanog nasilja nad ženama, a onda sam pročitao jedan pasus najobjavljivanijeg autora u Srbiji i strasno poželio da ta bića zaskviče pod mojim šapama!

lilit

http://amp.dw.com/sr/%C5%A1ta-ka%C5%BEe-gospodin-kaufman/a-39748120
Andreas Kaufman za DW međutim kaže da će od Politike tražiti objavu demantija kao i da će preduzeti pravne korake protiv beogradskog lista jer mu je time naneta šteta. ,,Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom."

angel011

We're all mad here.

Meho Krljic

Iskusno su onemogućili komentare za ovaj tekst.  :lol:

Ali stvarno... hakeri. To ko onomad kad su mangupi fotokopirali ličnu kartu Andreja Vučića i napravili haos u srpskoj privredi...

Dybuk

3 puta hakovani, za sad. Mislim, kakva nebuloza. Diskreditovali sami sebe, i ne pada im na pamet da ponude bar neko half-assed izvinjenje javnosti.