• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Feministički kutak

Started by Josephine, 14-09-2013, 01:42:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

I Vinnie Paz.  :| :|

Naravno, važno je napomenuti da verzije islama koje voze Nation of Islam i Five Percenteri skoro da nemaju veze sa islamom kako ga mi shvatamo. Five percent zapravo nije monoteistički sistem itd.

tomat

da, ali su zato mnogi repaši i došli preko NoI do 'klasičnog' islama.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Tekst nije sjajan ali svakako osvetljava jedno značajno pitanje. Ja sam, što se abortusa tiče radikalna feminstkinja, mora uvek da bude legalan, široko dostupan i bezbedan a o detaljima možemo da diskutujemo. No, naučni rad, čak i sa temom koja mi  se ne dopada, ako je urađen disciplinovano, uz poštovanje naučnog, jelte, postupka itd. bi trebalo da bude legitiman.

Naravno, uvek treba uraditi i tzv. jevrejski test kad razmišljamo o ovome: da li bi doktorska disertacija o tome da su Jevreji biološki inferiorna rasa koja to kompenzuje zavereničkim ponašanjem bila prihvaćena od strane ijedne akademske institucije koja išta drži do sebe?

Krsta Klatić Klaja

Louis CK je sve objasnio o abortusu  :mrgreen:

ma ovo je situacija sa dvije grupe budaletina, svakako

ne znam detalje, teme ne mogu biti zabranjene, nije ovo španska inkvizicija, samo ne znam što su toliko zapeli da misle da je abortus uzrok demografskog pada, moralnog nazadovanja i štasvene

jednostavno, dok sam mlađi bio i gledao tako skučene poglede mislio sam da postoji neka alternativa marksizmu, ali izgleda da je nema

i ove feministkinje nikakve veze s marksizmom nemaju, sve je to zosko lijevo ili desno

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 04-03-2022, 10:50:15
Ja sam, što se abortusa tiče radikalna feminstkinja, mora uvek da bude legalan, široko dostupan i bezbedan a o detaljima možemo da diskutujemo.

ja tebi, meho, nista ne vjerujem na rijec, dokazi te stavove: kad naidjes na skotnu macku, pokupi, odnesi na abortus i postavi slike.

mac

Dokle god skup ćelija (embrion ili fetus) ne može da se održi bez drugog skupa ćelija (majke) fetus nije jedinka, osoba, ni građanin, i nema nikakva prava (niti bi trebalo da ima ikakava prava) po zakonu. Majka ima apsolutno sva prava nad fetusom, kao što bi imala i nad kućnim ljubimcem. Problem nataliteta mora da se reši na neki drugi način, a ne zabranom abortusa. Džava bi mogla na primer da otkupi fetus, da plati majci trudnoću a onda preuzme bebu, ili da plati za carski rez i negu. Ako država to neće, onda nema prava da tera majku da to radi o svom trošku.

džin tonik

ma da, ali diskusiju morate proshiriti i na jedinke koje nemaju moc izrazaja poput ljudskih zenki:
zamisli, mace, koliko je meho puta bio u situaciji da ga skotna macka pogledom moli da ju odvede na abortus, rijesi patnje, a posto nema dar govora meho nista nije razumio, nije joj pomogao, nije uslishio ocajnicke molbe za pomoc...

Meho Krljic

Za mačke se ne kaže skotna nego smacna.  :lol:
Ozbiljno.

džin tonik

kako god, mi ne smijemo biti sebicni i boriti se tek za prava ljudskih jedinki, a macke tretirati kao nisko-razredna bica tek za proizvodnju macica samo jer se ne znaju suvislo izraziti. macke ce biti zahvalne svakom tko im omoguci abortus. legalan, shiroko dostupan i bezbedan.

Meho Krljic

Enivej, postoji taj mit već godinama unazad da se u Srbiji radi izumeđu 20.000 i 40.000 abortusa godišnje i otud taj strah od značajnog uticaja na smanjenje nataliteta. Kao neko ko se par godina vrlo ozbiljno bavio ovom temom kroz tadašnje zaposlenje mogu da ustvrdim da ne postoji proverljiv statistički podatak koji bi nam dao približnu cifru u ovom trenutku. Glavni rad na ovu temu je Pitanje postojanja abortusne kulture u Srbiji Katarine Sedlecki i Mirjane Rašević iz 2011. godine a koji i sam eksplicitno kaže da "Od 1990. godine ne postoje pouzdani podaci o broju namernih prekida trudnoće koji se izvrše u Srbiji". Njihov rad je, da se razumemo prilično anti-abortus nastrojen (a pro-kontracepcijski) ali one u najboljem slučaju barataju sa procenama i eksplicitno nemaju stvarne podatke. Te podatke nema niko jer privatne klinike, koje urade većinu ovih zahvata nemaju – ili bar nisu imale u vreme kada sam se time bavio – obavezu da statistiku prijavljuju ikakvom centralnom registru.

Da ne idemo sad u neke velike širine, zna se zašto mislim da je abortus najnepoželjniji metod planiranja porodice koji apsolutno mora biti legalan, dostupan i bezbedan ženama i lišen stigme, samo bih dodao da je u pogledu nataliteta gotovo izvesno veći problem odlazak 40-50.000 ljudi u reproduktivnom dobu svake godine i vrlo malo kompenzovanja toga imigracijom, ali to je već stvar vezana za kvalitet života i perspektive u Srbiji...

džin tonik

sramotno, jest da je rat, ali nitko se nije sjetio cestitati dan zenki, moram bas ja.
sretan dan zena svima koji se tako osjecaju.

Dybuk

Quote from: džin tonik on 08-03-2022, 19:23:12

sretan dan zena svima koji se tako osjecaju.

To, to, moderan si i ja mislim da je to prelijepo :)

džin tonik

zar ne? :lol: visoki standard europskih vrijednosti ne smije patiti zbog tamo nekog rata.

Meho Krljic

Evo ovog najeklatantnijeg savremenog primera kako nadmetanje trans žene u istom sportu sa cis ženama donosi radikalan efekat na rezultate i da je jasno zbog čega se tu neke/ mnoge žene bune:

Amid protests, Penn swimmer Lia Thomas becomes first known transgender athlete to win Division I national championship

Da ne pomisle TERFovi da sam njihov, nisam, naravno, ali ovo jeste dobar primer za debatu koja se vodi oko toga je li pravično da se trans žene nadmeću u ženskim sportovima pod istim uslovima kao cis žene.

tomat

nije pravično, jebiga, i u boksu imaš kategorije da se onaj od 150 kila ne bi ubio onog od 50.

dajte kategoriju trans žene, i tu samo one nek se takmiče i molim lepo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

Što Meho, šta bi ti falilo, TERFs su na pravoj strani istorije, a i ove debate zasigurno. :lol:

"Lia", momčina od 190 cm, netaknute muške anatomije. Transžena, kako da ne...

Krsta Klatić Klaja

Ovo sa transženama je bukvalno broj anđela na vrhu igle. Srednji vijek, here we come!

Dybuk

^^ Men are best women!

:?: :?:

Meho Krljic

Quote from: Dybuk on 18-03-2022, 15:30:52
Što Meho, šta bi ti falilo, TERFs su na pravoj strani istorije, a i ove debate zasigurno. :lol:

Citation needed  :lol: :lol:

Evo nečeg iz jednog detaljnog eseja: https://pennyred.medium.com/terf-wars-why-transphobia-has-no-place-in-feminism-60d3156ad06e

QuoteThe problem with essentialist in-groups, however well-meaning, is that they usually end up picking a convenient group of "'outsiders"' to punish, preferably a group even more marginalised and vulnerable than themselves.

(...)

I've spoken to cis women involved in that side of the debate who have lost everything that mattered to them over years of austerity, cuts to services and welfare, who have been ground down by male violence and are now being told by people with an agenda that men in dresses are coming to take the last safe spaces they had. They are hearing, again and again, that trans people are coming to corrupt their children and convert their daughters to deviance — but if they sign up to an ideology that portrays trans women as "poison" (as transphobic feminist Shelia Jeffreys recently declared in the House of Commons), they can fight back.

Itd. Ja sam, kao stari marksista instinktivno protiv toga da se unutar savezničke zajednice sa, jelte, revolucionarnim potencijalom, prave podele zasnovane na esencijalističkim ideološkim konstruktima. Naravno da imam razumevanja za žene koje osećaju da se ovim one same lišavaju nečeg suštinskog za svoj identitet i sigurno je da nimalo ne pomažu primeri poput Lie Thomas gde dobra, jelte, liberalna namera, daje praktično parodično loše rezultate po veliki deo populacije koju taj liberalizam originalno i pokušava da, jelte, spase, ali TERF aktivizam je predvođen nečim što ja vidim kao buržoasku, neolib kliku i njegov produkt je često povećan rizik za trans žene u mnogim kontekstima.

Dybuk

Transžene, kako slučaj Lie pokazuje, nisu ranjiviji od žena. Možda u našem ionako homofobnom okruženju, ali u zapadnom svetu svakako ne.

Kako Terf mogu da budu neolib kad su grassroots? Mislim one su nekakva verzija partizanskog otpora današnjice  :lol:
Trans aktivisti se obrušavaju na šačicu žena, umesto da za svoje probleme tačno identifikuju krivca: muško nasilje.

Krsta Klatić Klaja

Meho, preskroman si, zapravo je gotovo čitav zapadnjački feminizam samo buržoaska ideologija. Pa nije valjda proleterski feminizam.

Meho Krljic

Svakako TERF verziju ja ne vidim kao grassroots pokret. Koreni su joj u pisanju (i mišljenju, jelte), Germaine Greer koja je ipak akademik sa ozbiljnim zaleđem, a danas su veliki proponenti, jelte, ovog pogleda na feminizam figure koje dolaze iz establišmenta, ili makar iz viših klasa. Naravno da tu ima i "normalnog" sveta ali ton i jezik diktiraju žene sa malko višših klasnih pozicija.

Transžene su APSOLUTNO ranjivije od običnih žena. Na prošloj strani topika sam ostavio linkove koji se bave statistikama rizika od mortaliteta i siromaštva i vidi se velika razlika u odnosu na cis žene koja se ne može pripisati nekakvim statističkim greškama itd.

Ne znači to da (cis)žene treba da bacimo pod proverbijalni autobus, naravno, ali znači da sam sumnjičav prema svakom pokretu koji jednu očigledno ranjivu grupu napada iz esencijalističke pozicije. To meni, komunjari stare škole, odmah isto kao da gledamo dal' je neko pravi Srbin ili ima nekog Hrvata u porodici itd. Naravno da etnički i rodni identitet nisu identično internalizovani ali i jedan i drugi su socijalni konstrukti i ne treba da budu barikada pravičnosti u društvu.

Dybuk

Pa kakve veze ima što su koreni u 2. talasu ili u radfem lezbejskim intelektualnim krugovima?

Naravno da se filozofijom lakše baviti kad imaš na se i poda se, ali trans aktivizam i self-id konkretno utiču na živote običnog sveta, najkonkretnije žena i devojčica.
Ko je ranjiviji Meho, WOC i druge žene u nekom kalifornijskom ženskom zatvoru ili nasilni silovatelj/kriminalac koji je posredstvom samoidentifikacije kao žena zatvoren u ćelije s njima, penis and all?

Ili samoidentifikovani "transžena" (penis and all) u sigurnoj ženskoj kući nasuprot traumatizovanim ženama žrtvama porodičnog nasilja?

Ili devojka iz Samoe, nasuprot bogatom sredovečnom Laurel Hubbard čiji je otac jedan od najmoćnih ljudi u NZ a čije je mesto u NZ timu Hubbard zauzeo? Trans prava su first world issue, i nemam ništa protiv da imaju ista prava i obaveze, imam nešto protiv privilegovanog statusa koji dobijaju samo ako se izjasne kao trans.

Na kraju krajeva, ako su toliko ranjivi, kako to da 2 transžene bivaju proglašene ženama godine, kako to da na Women's hour ili Herstory programima prliku da mensplejnuju žensko iskustvo dobijaju transžene, meni to ne zvuči kao opresija?

Toliko ranjivi da se jezik menja kao što sam gore postavila - u ime inkluzije, koja obavezno ide na štetu žena a muškarci i dalje imaju pravo da budu kompletne ličnosti bez sumanute objektifikacije i dehumanizacije.
Ponavljam, ako ćeš da tražiš krivca za ranjivost trans osoba to su muškarci a ne terf, jer većina ubijenih tranžena stradaju u partnerskom nasilju ili su prostituisane osobe koje ubijaju klijenti. A taj broj je i dalje daleko manji od broja žena žrtava svake vrste muškog nasilja.

mac

Svaka grupa treba sama sebe da definiše i kaže šta potpada u tu grupu. Svi oni koji zovu sebe ženama (i ženskim sportistima) treba da kažu šta spada pod ženu (i ženskog sprotistu). Kako većina pripadnika grupe kaže, tako će i biti. Takođe, to su dve različite grupe ("žene" i "ženski sportisti") i mogu da imaju različite definicije pripadnosti. Mislim, definicija čak nije ni potrebna, nego se samo važe glasovi.

Dybuk

Ukoliko se to ne kosi sa materijalnom realnošću. Ima ljudi koji bi najradije bili percipirani kao mačke, u stvarnosti...i ja bih da budem percipirana kao osoba od 22 god. Šta ću kad je krštenica nemilosrdna i ostatak sveta me ne vidi tako?
Sigurna sam da negde postoji grupa Napoleona i generala Lijeva, doesn't make it so.

Meho Krljic

Ovo macovo je, kao i uvek, malo previše autoritarno za mene. Ako bi uvek važila samo većinska odluka, ne bi bilo prostora za promene paradigme koje zbilje guraju ljudsko društvo na naredni stepen, jelte, razvoja.

I ja sam gore ukazao zašto ne smatram "gender critical" verziju feminizma nekakvim grassroots pokretom - ideološki je uobličena na akademiji, a ton joj određuju upper class opinion makeri i slebritiji. To, da podsetim, ne znači da je to nelegitimna ideološka pozicija po definiciji, ali ne mislim da je fer tvrditi da je došla "iz naroda".

Primeri koje Dybuk navodi su, naravno, podložni analizi i debati - ali oni su pre svega skup anegdota a ne statistika. Kad se sedne i uradi matematika, transrodne osobe, ali prevashodno transrodne žene su u neporecivo lošijem zdravstvenom i materijalnom položaju od populacionog proseka. Da li treba da se takmiče pod istim uslovima kao cis osobe ili ne jeste first world pitanje, ali gender critical influenseri veliki deo diskusije usmeravaju baš na njega (ili na ako ne fiktivne a ono satistički zanemarljive situacije da se neko izjasnio kao žena da bi otišao u ženski zatvor i tamo silovao na miru) umesto na ono što sam opet ponovio: zdravstvennu i materijalnu ugroženost trans osoba koja je javni problem i njome društvo treba da se bavi kao i svakim takvim problemom. Ako je manjina neproporcionalno zastupljena u statistici smrtnosti ili donjoj trećini rizika od siromaštva tu ne pričamo o apstraktnim, akademskim problemima ili fenomenima kao što je koledž-sport.

I naravno da su muškarci statistički krivi za nasilje nad trans ženama - zato je meni i prirodno da im cisžene budu saveznice a ne da se ograđuju od njih. Ali opet, ja nisam žena, spadam u svakako privilegovaniju polovinu populacije, pa mi je i lako da tako mislim.

Dybuk

Koliko bi silovanih žena u zatvoru od strane "transžena" bilo dovoljno da preraste anegdotu, po tebi?

Mislim, svet obično primećuje ove sportske skandale, slabo koga je briga za zatvorenice koje su svakako među najneprivilegovanijim grupama žena. Ima ženskih org koje se time bave ali džaba "selebriti" statusa i upper class privilegije Terfica kad Bajden i legislatura ne gleda na te žene kao na bića dostojna fer tretmana. Kad govorimo o privilegijama valja gledati koje su to grupe koje utiču na oblikovanje javnog mnjenja i donošenje zakona, to sigurno nije sredovečna profesorka koja su zbog gender critical stavova oterali s posla, ali jeste neki Rachel Levine i slični likovi.

Anegdotalno ili ne (a ima ko se time bavi i prikuplja građu - grassroots ženske org i poneki usamljeni političar/ka) trans aktivisti bi trebalo da se ograde od likova koji zloupotrebljavaju self-id i trans status da bi činili nedela i imali pristup žrtvama. Ali oni to ne rade, sve što im je na pameti je da se kriminalac slučajno ne "misgender-uje". E zato neke biološke žene ne podržavaju njihove aktivnosti, nema blanko podrške dok ne pokažu neki reciprocitet u odnosu prema ženama.

Umesto što se od žena očekuje da stalno akomodiraju i štite trans osobe, mogli bi "cis" muškarci malo da se edukuju i postanu tolerantniji.

džin tonik

oprostite na upadici, ali moram vas nesto pitati: cesto nisam siguran zezate li se ili ste ozbiljni ili se zezate da ste ozbiljni ili nesto slicno uvrnuto. jeste li sad ozbiljni ili se zezate sa svom tom terminologijom?
mislim, predmet rasprave je ocigledno ludilo. ne da to kazem u omalovazavajucem smislu, ljudi su prosto oboljeli ili je nesto pri razvoju otislo u stranputicu, ne zasluzuju zbog toga omalovazavanje, vec neki oblik pomoci.

Dybuk

Prepričavamo Orvela, ne tako alternativna istorija :lol:

mac

Imaš li dokaze da potkrepiš svoju tvrdnju, o tome da su oni oboleli, i sve što im fali je neka terapija, ili pilula, da bi prestali da budu to što jesu, i počeli da budu ono što do tada nisu bili?

Jer postoje dokazi za suprotnu tvrdnju, a to je da su ljudi rođeni takvi, da im je to upisano u zvezdeama, kao da su levoruki, ili imaju ravne tabane, ili sklonost za ćelavljenju, ili dva oka različite boje. Da li bi nazvao osobu sa ravnim tabanima bolesnom?

12

celavost jeste sigurno bolest, a i ravni tabani cini mi se, jer su deformitet, tipa krivog kicmenog stuba npr.

mac

Ne razumeš. Bolest je nešto od čega možeš da ozdraviš. Ne možeš da ozdraviš od ravnih tabana. Možda ravni tabani mogu da se reše nekom operacijom, šta znam, ali i muškarac koji se oseća kao žena takođe svoj problem rešava operacijom. To što ravne tabane rešavaš operacijom ravne tabane ne čini bolešću. Takav si se rodio, i bez operacije takav ćeš umreti. Nije bolest ako živiš sa tim celog života. Kad bi se tako gledalo onda je i život bolest, jer na kraju obavezno umireš.

12

pa ne umires od zivota vec od neke bolesti. nje mora biti da bi umro. a ravni tabani, ne moraju se tretirati operacijom, imas i one umetke koji mogu da pomognu. ne znam sad koliko bas. ali, tretirao ih operacijom ili ih ne tretirao, oni jesu bolest
apropo muskarca koji se oseca kao zena, stava sam da se operacijom nista os svega toga ne resava

mac

Quote from: 12 on 19-03-2022, 00:40:04
oni jesu bolest

Zašto si tako siguran u ovu tvrdnju? Kojim argumentima je potkrepljuješ?

12

rekao sam da su deformitet koji dovodi, ako se ne koriguje, do niza poremecaja nogu, dakle ne samo stopala. zapusten slucaj bi za posledicu imao tezu klinicku sliku, drugim recima, jos ozbiljniju bolest

mac

Na engleskom se to zove "condition", a ne "illness". Na srpskom se to zove "deformitet", ili "anomalija", a ne "bolest". Dakle ravni tabani mogu da dovedu do nečega drugog, i to nešto drugo može biti bolest. Ali ravni tabani sami po sebi nisu bolest. Isto kao što disanjem možeš da udahneš nešto kužno i da oboliš, ali disanje samo po sebi nije bolest.

12

isto je kao iskrivljena kicma, ona je isto deformitet i bolest, jeste stanje, ali ono u princiu nista ne odredjuje, jer je svaka bolest u sustini neko stanje. u protivnom bi cak i ekstremne deformitet tom analogijom nazivao stanjima, i pored toga sto se radi o ozbiljnim bolestima

mac

Opet se mi nešto ne razumemo, i vrtimo u krug. Možda treba neko stručniji da uskoči, jer ti mene ništa ne slušaš. Evo, ponoviću, i dosta mi je vrtenja za danas. Ako si rođen s nekim stanjem, i za to stanje nije odgovoran nikakav spoljni uticaj, onda se ne može reći da si oboleo od tog stanja. Čovek ne može da "oboli" od samog sebe.

12

a to, mozda se i moze reci da si oboleo, u nekom trenutku u materici. moze se reci da si oboleo, ili da si, drugim recima, bolestan rodjen. mada sto se tice trans price svakako bi trebao neko strucniji da uskoci

Krsta Klatić Klaja

Quote from: mac on 19-03-2022, 01:18:08
Opet se mi nešto ne razumemo, i vrtimo u krug. Možda treba neko stručniji da uskoči, jer ti mene ništa ne slušaš. Evo, ponoviću, i dosta mi je vrtenja za danas. Ako si rođen s nekim stanjem, i za to stanje nije odgovoran nikakav spoljni uticaj, onda se ne može reći da si oboleo od tog stanja. Čovek ne može da "oboli" od samog sebe.

ne kontam... Zašto idu na hiruršku intervenciju ako nisu "oboljeli" od toga stanja ženskimozak-muški pol i obrnuto? Ako nisu oboljeli onda im i nije potrebna medicinska pomoć, ljudi su se takvi rađali hiljadama godina pa nisu skalpelom riješavali stvari.

i mislim da bi mogao malo da olabaviš samu postavku, mi ne možemo da znamo da li od, recimo, milion trans osoba svih 100% su biološki predestinirani iliti rođeni takvi. Može biti raznih uzroka, što ne i psiholoških, kulturnih, socioloških, što ne i da određeni procenat budu prosto budaletine?

Npr, ovi što odu i takmiče se u sportu kao žene po meni su krembili najveći, jer jedno je ako ti pokušaš da upodobiš svoje muško tijelo u skladu sa svojim ženskim mozgom, ali na kraju sto metara trči tvoje muško tijelo a ne ženski mozak. To što je odkobasičeno i donekle estetizirano površno kozmetički ne znači da više nije muško tijelo.

To su ludorije nivoa zoletalibana s one strane duge

mac

Čovek ne može da "oboli" od samog sebe.

Krsta Klatić Klaja

mače, znaš šta sam mislio, ako samo ove semantičke bezvezarije imaš poručiti onda sam džaba krečio

ljudska stanja su svakakva, neki se rode kao sijamski blizanci, vala jesu li "oboljeli" od sijamizma ili ne idu svakako pod nož

medicina je liječenje, samim tim razdvajanje bliznaca je lijek, promjena pola je lijek. Ako nije lijek šta je onda, nečiji hir?

mac

Meni spočitavaš semantičarenje, a onda se ti igraš rečima. Ja se nisam igrao rečima nego izneo maltene definiciju. Spajanje blizanaca je problem koji je fetusu došao od spolja, od drugog fetusa. Koliko nauka za sada zna, transvestitu nije došlo ništa spolja da ga pretvori u transvestita. Ako u budućnosti nauka otkrije da fetus postane transvestit zato što je majka jela indijske orahe i češala pupak u trećoj nedelji, onda će nauka promeniti stav i transvestizam će bostati oboljenje za koje postoji lek, naime da majka ne jede indijske orahe i ne češe pupak u trećoj nedelji. Do tada nauka ne vidi transvestite kao obolele, jer ne može da pronađe od čega su to oboleli.

džin tonik

sve je jednostavno: postoji ono sto zovemo prirodni red. to je koncept, musko i zensko. a pri kompilaciji koncepta, vrlo slozenog, dolazi do raznih manifestacija kroz bagove. tako neki odstupaju manje ili vise od koncepta. primjerice, razviju razna fizikalna ili mentalna odstupanja. koncipirani muskarac manifestira nesto zensko ili obrnuto, osjeca se kao zena, ili osjeti poriv otici u tudju zemlju, dizati tri prsta i vikati ovo je srbija, itd. i sl.
to se zove poremecaji.

znaci imamo manifestirane poremecaje pri kompilaciji, a imamo i stecene poremecaje. razlika je manje bitna, uglavnom, to su odstupanja od prirodnog reda, koncepta.
sve sto znacajno odstupa od koncepta, osudjeno je na propast. ti ljudi nisu krivi, poremeceni su, t.j. oboljeli, i treba im samo malo brige i strucne pomoci. primjerice kroz psihoterapiju, pomoc da se nose sa stanjem na koje covjek ne moze bitno uticati.

i tu se nema sta dokazivati, mace, to su trivijalne stvari koje su dokaz same po sebi. to nisu zacudjujuci razvoji, nesto vrijedno shire polemike, to je prosto tako. to znamo, adekvatno se postavimo, kao drustvo prepustimo struci, i problem rijesen.

naravno da postoje i snage koje greske iz kompilacije pokusavaju predstaviti prirodnim redom, pozeljnim ili nepatoloskim stanjem, te iste maksimalno normalizirati. ti se zovu satanisti. ali to je sve zaludno, kratkotrajno, jer svako relevantno odstupanje od koncepta vodi u propast pogresne manifestacije. covjek ne moze izaci iz programa.

mac

Ne postoji prirodni red. To te je neko slagao, verovatno ti sam sebe, uz pomoć knjiga koje čitaš. To ti nacizam šapuće slatke stvari na uvce, a ti to gutaš s pomijama. Muško i žensko su prilično upotrebljivi MODELI U NAŠOJ GLAVI onoga što vidimo u prirodi. Ali model prestane da bude upotrebljiv onda kada naletiš na transvestita, ili osobu sa tri hromozoma, ili androgina sa oba kompleta reproduktivnih organa, ili XY fetus koji se nije primio na testosteron i po svemu je žensko, osim po hromozomima i funkcionalnoj materici, ili trista drugih čuda za koje ni ja ne znam. Tada taj model što ga imaš u glavi prestane da predstvalja "prirodni red".

džin tonik

o boze. nema mi tko sta slagati, nekakve knjige, to su trivijalne stvari. ti si mace programer? vidi ovako: kad dobijes plavi ekran kazes da je neki bag, ili, ne kazes da ne postoji operativni sistem, univerzalni koncept (neka bude windows).
alo covjece, covjek je kompilacija. ti se ne mozes boriti protiv koncepta, kako to zamisljas? zbog povremenog baga proglasavas koncept, program, nepostojecim?

Krsta Klatić Klaja

ja samo čitam šta ti pričaš i ništa ne razumijem. Dakle, kakav fetus kad to nije početna tačka nego jajna ćelija i spermatozoid, koji dolaze od drugih ljudi iliti spolja. Ako baš na tome insistiraš nema problema, ali fetus je stvoren a ne samo-stvoren, rodio ga neko nije se samorodio. dakle ima uzroke spoljašnje

no, to i dalje ne mijenja činjenicu da se medicina bavi liječenjem i da je trans osoba zahtijevala liječenje. Njoj je zarad njenog zdravlja, makar mentalnog, potrebna operacija. Dakle, trans osoba smatra svoje stanje nenormalnim ili oboljelim i želi da ga ispravi i smatra da ga operacija može ispraviti i samim tim poboljšati čitav život

mojne se zezamo jel to bolest kao što je rak bolest, nije ni zdravo stanje već očigledno medicinsko stanje koje se liječi. Jer to nije medicina ako ne liječi. Simple as that.