• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Feministički kutak

Started by Josephine, 14-09-2013, 01:42:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

I swear by Apollo Healer, by Asclepius, by Hygieia, by Panacea, and by all the gods and goddesses, making them my witnesses, that I will carry out, according to my ability and judgment, this oath and this indenture.

To hold my teacher in this art equal to my own parents; to make him partner in my livelihood; when he is in need of money to share mine with him; to consider his family as my own brothers, and to teach them this art, if they want to learn it, without fee or indenture; to impart precept, oral instruction, and all other instruction to my own sons, the sons of my teacher, and to indentured pupils who have taken the Healer's oath, but to nobody else.

I will use those dietary regimens which will benefit my patients according to my greatest ability and judgment, and I will do no harm or injustice to them.[6] Neither will I administer a poison to anybody when asked to do so, nor will I suggest such a course. Similarly I will not give to a woman a pessary to cause abortion. But I will keep pure and holy both my life and my art. I will not use the knife, not even, verily, on sufferers from stone, but I will give place to such as are craftsmen therein.

Into whatsoever houses I enter, I will enter to help the sick, and I will abstain from all intentional wrong-doing and harm, especially from abusing the bodies of man or woman, bond or free. And whatsoever I shall see or hear in the course of my profession, as well as outside my profession in my intercourse with men, if it be what should not be published abroad, I will never divulge, holding such things to be holy secrets.

Now if I carry out this oath, and break it not, may I gain for ever reputation among all men for my life and for my art; but if I break it and forswear myself, may the opposite befall me.[5] – Translation by W.H.S. Jones.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Father Jape

Quote from: Labudan on 05-06-2023, 22:35:23
i da, virdžine ne da nisu mit nego mislim da ih ima još živih u Crnoj Gori, ili je do skora nekoliko bilo živo

Možda je mac mislio više u smislu da je pogrešno projektovati na njih savremeno poimanje transmuškaraca.

A evo Vice dokumentarca o preostalim virdžinama što je Galeb radio pre nekoliko godina :lol:
https://video.vice.com/rs/video/virdzine/5be58edbbe40774a3473169f
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Krsta Klatić Klaja

mac, možda, mislio, super

govorim o tome da su kulture imale obrasce da riješe stvari povoljno po "treći rod" bez kasapane

Američki domoroci iliti Indijanci su imali i kompleksnije od virdžina, koje su najčešće nametali očevi, ako je vjerovati onom filmu iz 1990.

Aleut: tayagigux', "Woman transformed into a man."[3]
Aleut: ayagigux', "Man transformed into a woman."
Cree: înahpîkasoht, ᐄᓇᐦᐲᑲᓱᐦᐟ, "A woman dressed/living/accepted as a man."
Cree: ayahkwêw, ᐊᔭᐦᑵᐤ, "A man dressed/living/accepted as a woman."
Cree: napêhkân, ᓈᐯᐦᑳᐣ, "One who acts/lives as a man."[11]
Cree: iskwêhkân, ᐃᐢᑵᐦᑳᐣ, "One who acts/lives as a woman."[11]
Crow: batée. A word that describes both trans women and homosexual males

Navajo: nádleeh (also given as nádleehi), "One who is transformed" or "one who changes".[29][30][31] In traditional Navajo culture, nádleeh are male-bodied individuals described by those in their communities as "effeminate male", or as "half woman, half man"

Ojibwe: ininiikaazo, "Women who functioned as men" / "one who endeavors to be like a man"

Normalno, transbatleri su sve to pokrali i unakazili sa "two-spirit" agendom
https://en.wikipedia.org/wiki/Two-spirit

Razne kulture su imale svoja rješenja za to, znatno više iskustva sa tim od par godina Mehovih kvazisurveya, nisu kasapili i rješenja su šljakala vijekovima

sad jel moram state the obvious da ova generacija nije baš ni generalno najpametnija, kamoli genijalna da prokljuvi šta biološki muškarci i žene treba da rade kad su malo zbunjeni u vezi svog tijela i identiteta...

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2023, 19:42:19
Eh, Ridiculus se pretvara u Scallopa, što je valjda okej jer nam Scallopa odavno više nema, ali priznajem da bih mogao i bez ovakvih vrćenja u krug.

Jel to kletva ili (meta)informacija? Pokušaj uvrede? Scallopa, naravno, ne mene, jer on je značajniji i ugledniji čovek od mene. Ja sam samo brutalniji. Osim toga, rekao sam mnogo stvari, a ti si odgovorio samo na jednu, i to vrlo površno. Naravno da ZNAM da ne možeš da ispuniš kriterijum koji sam postavio, jer si skoro rekao ovo:

Quote from: Meho Krljic on 03-06-2023, 12:53:58
Hahah, dalekobilo, nije me Ridiculus nanervirao, samo me je mrzelo da vidim šta sam napisao na prošloj strani.

Šta, treba da raspravljam sa čovekom koji ne može da zapamti šta je rekao dva posta ranije? Ili bar da ga ne mrzi da pogleda?

Dalje,

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2023, 19:42:19
Dakle, to kad mi se kaže "a što se ti pozivaš na druge a ne pričaš svojim rečima" je valjda signal da smo pozaboravljali da je aktuelna diskusija počela UPRAVO jer je citiran izvor koji ja smatram ne samo za nekredibilan nego za štetan po mir u svetu, ravnopravnost svih ljudi itd.

Da, to jesu reči, ali samo reči. U prevodu, nije bilo nikakvih argumenata, samo niz klišea koje pogrešna strana političkog spektra pripisuje svemu što je protiv njih. TO je bio problem, taj emotivni-nerezonski pristup.

Takođe, problem vrćenja u krug ti nije smetao ovde:

QuoteA mislim, ako se ne veruje institucijama koje sam naveo ali se Metu Volšu, da ponovim, climate change denieru plus protivniku abortusa, daje benefit od the doubt onda nisam ja taj koji je u problemu sa perspektivom.

iako i Bata i ja pričamo da uopšte stvar nije do Walsha, nego do ljudi sa kojima on razgovara. Walsh je malo toga rekao u filmu, kao da je shvatio da je najbolje da pusti druge da se iskažu. On jeste smislio pitanja, i koristio određeni pristup, ali odgovori sagovornika su mogli biti inteligentniji, boga mu poljubim! Šta radi onaj tip (?) sa ofarbanom kosom? Predaje rodne nauke? Vrti zvučne simbole u semantičkim kalupima za mučenje? (Prevod: daje nam salatu od reči.  :lol: ) Mislim, bolje je ukinuti sve te plate i uložiti novac u stvarnu pomoć transrodnim osobama! Skinite Mehu pola plate, mislim da će i on biti zadovoljan. Lako je boriti se za pravedne ciljeve iz najprivilegovanije od svih pozicija - a to je ona koja vas uklanja od zavisnosti od posledica sopstvenih dela ili odluka. Drugačije razmišlja onaj koji treba da pređe most koji je sam sagradio od onog koji ladi jaja (ali vatreno, sa ubeđenjem!) dok ga drugi prelaze, pa... jebiga! Odnese ih reka! Kripto-fašisti su sabotirali most!

Jesam vam pričao o veseloj gradonačelnici San Franciska? Nisam? Drugi put, jer nije strogo vezana za temu, ali priča je poučna, i, u biti, smehotresna.

QuoteI mi zaista pričamo o različitim temama. Trans panika je kada se, recimo, odraslim trans osobama zakonski uskraćuje zdravstvena zaštita koju su do nedavno imale, a ovo drugo je po efektima i dosegu neuporedivo nebitnije.

Ovaj poslednji  deo rečenice je tvoja lična fikcija, tek me to ne zanima. Deliš je sa drugima, ali je ipak najličnija. Ne samo da meni nije nebitnije, nego nije ni globalno, jer ovde se više ne radi o pojedincima, čak ni o manjinama. No, pripisujem to tvojoj i inače slaboj imaginaciji, pa praštam. Možemo o tome nadugačko i naširoko, ali bilo bi besciljno, poput rasprave sa najvatrenijim pobornicima hrišćanske vere o tome kako je hrišćanstvo samo jedna od mnogih religija. Nema argumenata koji tu pomažu.

QuoteA izvinićete što zaista ne verujem u taj mit da klinci danas tvrde da su trans jer je to popularno, već da eventualno, oni koji bi ranije ćutali i trpeli, imaju malo više smelosti.

Jel' ja treba da budem ubeđem tvojim mitovima i tvojom verom? Naravno, i suprotno je tačno, ali očekivao sam razumnije argumente.

Lažem, zapravo. Nema razumnijih argumenata. Niko ih nikad nije dao. Pogotovo ne pomenuta Judith Butler.

Elem, to što kažeš o razlozima polnih tranzicija ne bi to bila nimalo bolja varijanta dešavanja. Ćutanje i trpljenje je oblikovalo čoveka, i zapravo stvara ga boljim, bar u nekim aspektima. A ti sad hoćeš to da obrneš? Osim toga, "popularan" je pogrešna reč u bilo kojoj varijanti.
Dok ima smrti, ima i nade.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2023, 22:15:30
Findings 720 people were included, of whom 220 (31%) were assigned male at birth and 500 (69%) were assigned female at birth. At the start of GnRHa treatment, the median age was 14·1 (IQR 13·0–16·3) years for people assigned male at birth and 16·0 (14·1–16·9) years for people assigned female at birth.

Kakvo kasapljenje koje kršenje Hipokratove zakletve, JEBOTE? Zadovoljstvo osoba koje su prošle medicinsku tranziciju (hiruršku i hormonsku) je gotovo - ne sasvim ali gotovo - jednoglasno. Dakle, ta priča da to lekari guraju naivnu decu je potpuni apsolutni mit. Inače bi procenat regreta bio daleko viši.

ne mogu procijeniti koliko se zezas a koliko si ozbiljan, ovo je skroz bizarno.
aktualno jedan drugi clanak lijepo ide uz te budalastine sa kojima bi manijaci pristupali djeci:

Učenice masovno padale u nesvest, a bile kilometrima udaljene: "Opasnost je stigla s WhatsApp-a"

QuoteZbog čega su stotine devojaka u Meksiku pale u nesvest u gradovima koji su stotinama kilometara udaljeni? 

Scene iz septembra 2022. u više meksičkih škola nalikovale su scenama iz serija o neobjašnjivim misterijama: 12-godišnja tinejdžerka Esmeralda ulazi u toalet škole u Tapačuli. Iza nje ulazi njena prijateljica. Obe padaju u nesvest. U sat vremena još devet devojaka i jedan dečak kolabirali su u učionicama ili na školskom dvorištu. Još dvadeset i dva učenika prijavili su neobične simptome; mučninu i povraćanje. Bolesna deca ležala su na sve strane. Neki, poput Esmeralde, grčili su se na zemlji. Do sledećeg dana svi su se oporavili.

Nakon dve nedelje u srednjoj školi u Bočilu, oko 200 kilometara od Tapačule, onesvestilo se 68-ero dece. Veći broj osetio je mučninu i povraćanje. Četiri dana potom još jedan incident u Tapačuli, gde se onesvestilo 18 devojaka. Esmeraldi je ponovo bilo loše kad je ušla u ženski toalet, ovaj put osetila je neobičan miris, poput paljevine. Počelo je da joj se vrti, pomislila je da vidi krv. Pobegla je na otvoreno. Škola je zatvorena, počela je velika istraga. 

Sledeća dva meseca Meksikanci su pratili nove misteriozne nesvestice i mučnine u šest različitih srednjih škola. Ukupno je zabieženo 227 slučajeva. Svi su se oporavili, nekoliko učenica bilo je nešto duže bolesno, najviše nekoliko nedelja. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador redovno je izveštavao o velikoj istrazi na konferencijama za novinare. Od septembra prošle godine do sada razvijeno je nekoliko teorija o tome šta stoji iza masovnog padanja u nesvest u meksičkim srednjim školama koje su udaljene više stotina kilometara.

Uprava škole i istražitelji u prvo su posumnjali na drogu. Napravili su detaljan pretres. Nisu našli nikakve opijate. S obzirom na to da je Esmeralda prijavila miris nalik izgorenom lišću, posumnjali su na marihuanu. Svi testovi Esmeralde na razne opijate bili su negativni. Neki studenti videli su prah boje senfa u školskom toaletu. Jedna od devojaka ispričala je kako je osećala kao da joj mravi hodaju ustima. Radi li se o kokainu, zapitali su se istražitelji. Sumnje su pale i na školske sendviče, torbe s hranom... Toksikološki nalazi nisu otkrili ništa, pa su doktori zaključili kako se radi o kolektivnom napadu panike. Na različite droge - marihuanu, kokain, razne opijate, metamfetamin, amfetamin, testiran je velik broj učenika jer roditelji nisu mogli da smisle bolje objašnjenje za medicinske probleme devojaka. Rezultati testiranja nisu utvrdili vezu između droga i misterioznih nesvestica.

Na društvenim mrežama i u medijima pojavilo se više teorija: inhaliranje dima ili nekih isparina, trovanje, retka bakterijska infekcija, a ugledni El Pais uveo je u priču "nepoznatu supstancu" koja se "možda skriva u izvorima vode". Deo medija sumnjao je na curenje plina. S vremenom se fokus ponovo vratio na droge i zastrašujuću ulogu meksičkih narko-kartela. Hipoteza o zlodelima narko-kartela bazirala se na prvim slučajevima iz Čiapasa, kraja gde je krijumčarenje vrlo intenzivno. Potom su istražitelji i Bočila izvestili kako traže čoveka s velikom tetovažom koji je viđen u blizini škole neposredno pre incidenta. Jedan ugledni advokat sugerisao je teoriju da su nesvestica i mučnine posledica ritualne inicijacije za narko-kartel ili bande. 

Devojke koje su pale u nesvest, uključivši Esmeraldu, odjednom su tretirane kao delinkventi. Teorije i glasine su se množile, čvrsti zaključci i dalje nisu stizali. Otpočelo je kolektivno ispitivanje devojaka koje su pale u nesvest. Ispitivanje je vodio psiholog, a deci su uzeti otisci prstiju. Istraživala se i moguća transmisija vazduhom. 'Najčvršći dokaz' u Bočilu bila je činjenica da je četvoro bilo pozitivno na kokain, ali to nije objasnilo šta se dogodilo sa njih još 64 koji su na testiranju bili negativni.

Racionalno objašnjenje epidemiologa

Čovek koji je ponudio racionalno objašnjenje je meksički epidemiolog Carlos Alberto Pantoja Melendez, koji je prvo rušio teoriju po teoriju: uverljiva većina učenika bila je negativna na droge, nelogičnim su se pokazale ideje o streptokoki s obližnjih farmi. Nije bilo dokaza za oralni unos toksina. Jedini preostali logični zaključak bio je – masovna histerija ili masovna psihološka bolest. Carlos Alberto Pantoja godinama je skupljao dokaze masovnih psiholoških oboljenja; stvorio je bazu sa 3.500 primera, od kojih neki datiraju još iz Srednjeg veka. Napisao je 60 naučnih radova na temu masovnih histerija. Na kraju je još stručnjaka, poput Simona Veslija, potvrdilo Pantojinu tezu.

Epidemiolozi su utvrdili kako su učenici u različitim delovima Meksika imali informacije preko grupa na društvenim mrežama o prvim incidentima. Grupe su, pretpostavljate, napravljene na WhatsApp-u.

sad preslikaj taj mehanizam na drndanje djece sa transpederlucima. to je isti mehanizam, psiholoski. ludaci kroz drndanje raznim kanalima pokrecu fenomen. ima se posla sa djecom. razumijes? dijete nije odraslo bice da se moze nositi s tim. ono uci, sazrijeva, pa se pokusava dokazati, okruzenju, svijetu, (bolesnim) normama i standardima, uklopiti se, pa zeli paznje, pa posebnost, svasta, pa iskusava granice. dijete treba usmjerenje, oslonac, sigurnost, zastitu i paznju, dijete nije sposobno donositi racionalne odluke na toj razini. i sad se tu pusti manijake transpedericne, pa sta ce dijete?

uz komunizam opcenito uvijek ide ta napast da se drndaju djeca, potezu u "borbu", tretiraju kao zrele, formirane osobe. ali kad majkama klikne, a kliknut ce, siguran sam da ce drag-pizdarijama na ledjima polomiti koju batinu debljine ruke. i to s punim pravom, pa i protiv nekakvih korumpiranih beskorisnih govana poput "visokog komesara za ljucka prava" koja kradu bogu dane i korumpiranog sustava i navodne struke, jebo ih soros i sav otpad redom tamo gdje vole: u lijevu nosnicu, pa u dupe.

ono, ajd kupi djecu od kakve bijede po africi pa se izivljavaj svojim "znanstvenim teorijama" gdje nitko ne vidi, jos moze proci, ali da netko svjesno pusti dijete u skolu da ga potezu trenspederluk-manijaci, zamisli scenu iz ugla roditelja. realno, neovisno svim pricama o "pravu na pobacaj", postoji i nesto kao majcinski osjecaj. promatraj macke ako meni ne vjerujes. :cry: 

džin tonik

evo jos jednog prikladnog linkica:

Majka 'trans' djevojčice poručila: Voljela bih tetu Kekin informirati prije nego napusti važnu sjednicu...

QuoteUhićenje osmero hrvatskih državljana u Zambiji, među kojima je i "transrodni" vijećnik Možemo Noah Kraljević, izazvalo je mnogo reakcija, rasprava i pitanja. Tako se počelo problematizirati i porast "transrodnosti" u mladoj populaciji u Hrvatskoj. Stoga je u Hrvatskom saboru održana zajednička tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport na temu: Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice. No sjednicu je obilježilo napuštanje rasprave i prije njezina početka.

Najglasnija je bila Ivana Kekin, koja je s ostalim ekstremno lijevim političarima napustila sjednicu, a njoj je odgovorila majka "transrodne" djevojčice.

(...)

Vrlo potresnu priču iznijela je čitateljica koja je podijelila svoje iskustvo života s kćeri koja je zbog lažnog osjećaja da je muško zatražila psihijatrijsku pomoć.

"Ne volim iznositi dječji privatluk, ali ovaj put moram jer je i moje dijete dio statistike o porastu transrodnosti i jer mislim da o ovoj novoj pošasti trebaju znati svi roditelji djece u razvoju. Voljela bih tetu Kekin jednog utorka povesti sa sobom na dječju psihijatriju Rebro, pa da onda kaže kako su brojke o porastu transrodnosti lažne. Čekaonice su krcate.

Voljela bih da čeka na red barem tri sata i da vidi sve te djevojčice koje su preko noći shvatile da su dečki.

Voljela bih da se njena kći jednog jutra probudi i kaže da je od danas MORATE zvati muškim imenom i da joj MORATE dozvoliti da odreže grudi i da je svaki dan pita je li u HR odobrena hormonska terapija za maloljetnike.

Voljela bih da u liječničkom kartonu vidi nalaz s riječima 'suicidalne namjere'.

Voljela bih da od psihijatrice moje kćeri čuje isprike zbog čekanja na red, jer je riječ o 400 postotnom porastu transrodnosti, jer ona to ne stigne, jer i sama psuje majku zbog pomodnosti i trenda za koji su se masovno uhvatila i naša djeca koja su sada fluidna, nebinarna, transrodna.

Jer smo mi u pubertetu od kojekakvih kompleksa bježali u punk, metal i dark, a oni danas u tuđi spol, rod, ne znam više ni sama.

(...)

evo, meho, to ti je pravi link vrijedan paznje. ne tamo nekakvi "visoki komesari", statistike, natezanja. "visoki komesari" ljude ne zanimaju, ni propali sustavi, ni manijakalne gluposti, najmanje statistike.

Meho Krljic

Sigurno, narod.hr je pravi link, a i uvek smo bili u ratu sa Istazijom.

ridiculus

Nova definicija "sunca" u Paninkluzivnom jezičkom rečniku Matice transsrpske:

"Sunce je ono što neko zove suncem!"

Šalim se, naravno. Ali ovo su strašne stvari, a ja se podsmevam! To je zato što je podsmeh dobar lek protiv toksične zatucanosti.

Radim na seriji intervjua koja će se zvati "Šta je čoek?", čiji je cilj, naravno, izazivanje masovnih nemira i Trećeg svetskog rata. Bićete obavešteni o napretku. Jedan od sagovornika je bio Profesor doktor Mjehur Prc! Ić koji objašnjava kako su organizacije koje dugogodišnje i mukotrpno rade na određenom problemu "ugledne", a pošto su "ugledne" treba ih slušati, ne samo u vezi tog problema, već i svega ostalog. Nisam hteo da potežem otrcanu zamerku da je to cirkularno zaključivanje, već sam primetio da su "ugledne institucije" postojale i u nacističkoj Nemačkoj, pa da taj "ugled" nije bitan kada pričamo upravo o opravdanosti cilja zbog kojeg ta institucija postoji, u širim društvenim okvirima. Tada se razgovor naglo završio, i zamoljen sam da izađem iz prostorije, zgrade, opštine, države, i univerzuma.

Psiha je čudna stvar, neispitana, duboka. Može se svašta raditi sa njom. Ima ona čuvena anegdota kada su, tokom manije ili trenda '60-ih da se istraži potencijal svesnog upravljanja unutrašnjim organima koji inače rade automatski, neki pitali Krišnamurtija, verovatno najvećeg od svih indijskih "učitelja" u poslednjih sto-i-kusur godina, da li je to moguće.

Krišnamurti: Naravno, svaka budala može to na nauči, ali šta će mu to u životu?

Elem, vidim kroz mnoge intervjue i prikaze da mnogi psihijatri i lekari navode decu tamo gde žele da ovi budu. Ne puštaju ih prosto tek tako već ih navode. "Postali smeliji" moju kitu! A svi oni "nekako" žele istu stvar, jer nisu lekari iznenada postali aktivisti nego su u međuvremenu aktivisti postali lekari. Ako deca ispadnu "tradicionalna", zadovoljstvo je manje nego ako pokažu "rodnu kreativnost". Dakle, čist primer Hajzenbergovog principa neodređenosti, da ne može biti čistiji. Da li to nešto dokazuje? Da je čovek prilično programabilan? Pa šta i ako je tako? Zašto razvijamo slabost u svima, a ne snagu u slabima? A za snagu, moj Mjehure, treba trpeti i čekati.

džin tonik

@meho: narod.hr je pravi link. i ne, ja sam ja, ti si meho. nema "smo". pokusaj sagledati stvari i razviti misljenje van okvira partije. kao meho.
evo ti gornji primjer u produzetku, prosto da ti mozda sine sta ti izmice izgubljenom u svom tom moru budalastina. vrlo jednostavno:

Quote(...)

Gledam svoje dijete otkako je rođeno. Djevojčica od glave do pete. A onda internet, anime, kojekakve parade, prava i nagli obrat. Inzistiranje na tome da je muško, na tome da joj se tako svi obraćaju, stezanje grudi nekim specijalnim trakama...

Na moje pitanje, zašto se zaljubljuje u dečke ako tvrdi da je dečko, kaže da misli da je 'muški gay'. Njene prijateljice također, u razredu ih je dosta, njena škola ih je puna. Sve imaju dečke, ali tvrde da su i one dečki. Ne treba puno pameti da se shvati kako ih nagon vuče suprotnom spolu i kako se sa svojim ponašanjem pretvaraju. Da ne kažem – lažu.

Ako smo sigurni da ih je samo zašorao trend, zašto ih vodimo psihijatru?

Zato što je njihovo inzistiranje na operacijama tako pubertetlijski snažno, da ih odbijanje te mogućnosti tjera u depresiju. Većinom svi imaju dijagnozu depresije, piju antidepresive i prijete samoubojstvom.

Zašto još?

Zato što postoji onaj jedan mali postotak, onaj mali crv sumnje da je baš tvoje dijete u toj gomili 'trendi tranđa' istinski transrodno. Tada bi ga neshvaćanje uistinu moglo natjerati na suicid. Ako jest, tada bi to (barem meni) bio manji problem. Promijeni spol i budi sretna. Ako nije, čekam da postane punoljetna pa da joj zveknem šamar za sve besane noći koje nam je priuštila i što nas dvije godine kara u glavu.

(...)

sad se prisjeti:

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2023, 22:15:30
Findings 720 people were included, of whom 220 (31%) were assigned male at birth and 500 (69%) were assigned female at birth. At the start of GnRHa treatment, the median age was 14·1 (IQR 13·0–16·3) years for people assigned male at birth and 16·0 (14·1–16·9) years for people assigned female at birth.

Kakvo kasapljenje koje kršenje Hipokratove zakletve, JEBOTE? Zadovoljstvo osoba koje su prošle medicinsku tranziciju (hiruršku i hormonsku) je gotovo - ne sasvim ali gotovo - jednoglasno. Dakle, ta priča da to lekari guraju naivnu decu je potpuni apsolutni mit. Inače bi procenat regreta bio daleko viši.

banalni primjer: ti se pozivas na (izmanipulirane) statistike oko osoba koje su bas i prosle zahvat. neovisno sad sto ti je skrenuta paznja na cinjenicu da je to sve eksperimentalno i mozes biti siguran da ce se i to raspasti kako doticni odrastaju i sazrijevaju, jesi li pomislio na ovo:

sta cemo sa onom ogromnom vecinom koju tvoja izmanipulirana statistika ne obuhvaca, sa onima koji su godinama prcali roditelje u zdrav mozak sa tim pizdarijama, sve dok ih nije popustilo?

vidi, ti posijes svoje budalastine gdje god i odes gladiti macke. a sta cemo sa roditeljima koji zive po nekoliko godina u strahu da ce im dijete skociti u dunav ako im sustav sutra ne omoguci da odu pod "terapiju"? ili da se iskasape. i tako sve dok ne odrastu i prodje ih glupost. sta cemo sa tim godinama? kome postaviti racun? tebi? "visokom komesaru"? sorosu? placenim govnima feralovcima? zenskim pristalicama istih koje zive neobavezno dok svaka ima pet pobacaja iza sebe, deset prohujalih spolnih bolestina i ni brige ni pameti oko djece? partiji opcenito?

mislim, ljudi vas ne diraju, bas ne diraju. zasto vi dirate ljude? sta imate od toga necije, tudje, dijete prcati da poludi.

Meho Krljic

Evo ja ne znam koje da navedem dalje argumente od toga da je većina ljudi koji izvrše tranziciju time zadovoljna. I to tako decenijama unazad, dakle, nije u pitanju neka novotarija. Mojnete da padamo na providnu propagandu...

Dybuk

A zašto ovo što ti navodiš nije propaganda, dok suprotni stavovi i linkovi koji ih podupiru (ne nužno narod. hr) jesu?

Već je svakome ko se zanima za temu poznato da liberalni, "ugledni" mediji ne odstupaju sa linije, pa su ostali samo ovi neugledni da prenose drugačija viđenja i iskustva. Čak i daily Mail kriminalce i silovatelje koji se samoidentifikuju kao žene uredno upisuje kao "ona" kad o tome izveštava. (not our crimes)

Ne možeš da tvrdiš da detrans ljudi ne postoje i da su zanemarljivi. Ne pohodim reddit ali čitam da njihova detrans zajednica raste, isto na drugim društvenim mrežama.

Da ne govorimo o ogromnom procentu ljudi koji ne prolaze tranziciju jer je self-id dovoljan da netaknut muškarac uđe u ženski zatvor. Recimo u Kaliforniji, Škotskoj i sl. To je već posebna konzerva crva što bi naš narod rekao. O svemu tome sam već pisala na ovoj temi.

Ali istina je da ovu diskusiju ne bismo mogli da vodimo na stranim forumima i društvenim mrežama, pa ako i bismo, sigurno je da bi tvoje stanovište i uverenja bili u ogromnoj većini. Ipak kao što je vidljivo i ovde, diskusija je ušla u mejnstrim pa se to ponegde menja.

Malo je nepošteno otpisivati odavno dokumentovanu pojavu tzv "social contagion" kao nepostojeću, iako sam sigurna da si za to čuo, pa makar ne želeo da je dovodiš u vezu sa eksplozijom trans-id klinaca, posebno devojčica.

Norveška se upravo pridružila Švedskoj i Finskoj u zabrani džender operacija nad maloletnicima.
A to su, onako, respektabilna društva, složićemo se.

mac

Quote from: Dybuk on 06-06-2023, 19:20:27
A zašto ovo što ti navodiš nije propaganda, dok suprotni stavovi i linkovi koji ih podupiru (ne nužno narod. hr) jesu?

Valjda zbog statistike. U okršaju statistike i anegdotalnih priča moramo verovati statistici, jer alternativa je dezinformisanost.

džin tonik

ah, sad pocinjem shvacati. neki imaju utisak da se bave ozbiljnim problemima, necim kompleksnim, stvarnom znanoscu?

ma ne, to su obicne gluposti oko kojih covjek ne moze ni sekunde doci u zabludu; sve te "instistucije od reputacije" na tragu transpederizma aktualno uglavnom predstavljaju odlicno placene sinekure za obicne bitange, nagrade za kakvu sluzbu ili po rodjenju. i za drndanje drustva, teror.

statistika? sta je to u ovom slucaju, zaboga? argumenti? za sta argumenti? ide se objasniti ljudima na koju rupu se (ne) piski/kaki? sve argumentirano? ma nemoj! :lol: doslo se u tom pogledu do neke velike spoznaje koju u milijun godina covjecanstvo nije shvatilo? a mozda je covjecanstvo i grijesilo svo to vrijeme? partija bi znala da realno postoji samo jedna rupa i svi koji drugu zasiju su generalno - ne sasvim ali generalno - prezadovoljni? :cry:

opet, neka budala se nazvala "visoki komesar" i, ono, drobi budalastine. to mozes djecu zajebavati.

i sta nekima smeta narod.hr?
narod se financira od donacija. dok smeta uglavnom onima koji, primjerice, obozavaju dezulovica i feralovce. znaci feralovce, najveci otpad u novinarskog svijeta, sa dna kace. eno ih u hr na drzavnoj sisi, na sisi zaklada raznih najmocnijih, svega u cega je gomila para, pozlaceni parama i nagradama. ja u feralovaca u zivotu nisam procitao dvije recenice od kojih pola ne bi bilo nesto radikalno iskrivljeno ili prosta izmisljotina i laz. otpad.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 06-06-2023, 18:50:34
Mojnete da padamo na providnu propagandu...

Pa, to i ja kažem: mojne padaš na providnu propagandu. Ja ponekad ne verujem ni sebi, kamoli drugima, teško da mogu da "padnem" na išta. Mada nije nemoguće, naravno. Najopasnije je verovati da si bezbedan kad nisi! Ali ne verujem ni ljudima koje volim da čujem ili čitam, dok ne proverim informacije na više drugih načina.

Da bih verovao anketama, morao bih da znam postupak njihovog prikupljanja. U stvari, šta ima da uopšte "verujem" anketama? To su samo gole informacije, ali u praksi vrlo selektivne informacije. Mac, kao i obično, ne može da ubode galaksiju u kojoj je. Kakva, aman, statistika? U osnovi i tvog i Mehovog stava je socijalni konstrukt koji se zove MORAL, i to najgora vrsta morala, bolećiva sažaljivost, koji je samo dekadencija. Da statistika jasno pokazuje drugačije, odbacio bi ti statistiku i našao drugi razlog.

Ankete o sreći su posebno opasne, jer sreća nije lako uhvatljiv pojam. Budi uveren da će taj koji napiše da je srećan pre sutra da se ubije nego onaj koji napiše da nije. Ne govorim sada o transrodnim osobama, nego uopšteno.

Ali sve je to nebitno/manje bitno/ambivalentno jer postoje i druge stvari sem statistike (koja zahteva tumačenje) i anegdota (koje zahtevaju poverenje) - postoji iskustvo i postoji imaginacija. Kakve veze ima imaginacija, pita nemaštoviti? Pa, da zamisli lanac događaja koji vodi u loš ishod. Na primer - nevezano za problem pola, ali vezano za rasu - negde na nekom koledžu okruži nekog belca gomila crnaca i zahteva nešto što on neće da istoleriše, dođe do rvanja, dođe do tuče, crnac slučajno nastrada, ostali dignu paniku, nastane hajka, nekoliko mrtvih, ova se proširi preko medija na državu, bes svugde, demonstracije, nasilje na ulicama... dosta ljudi pogine u haosu i besu. Nije nemoguć scenario, nimalo, a zapravo je rezultat nečega što nije imalo veze sa pitanjem rase, i isto bi se u startu desilo (ali bez masovnog besa) da su svi umešani bili svi crnci ili svi belci.

Meho i mac su poput botova, samo se resetuju i ponavljaju početne pretpostavke. Ili ponavljaju šta drugi pričaju, dok ja mogu da dovedem relacije i pitanja o kojima niko od njih nikada nije razmišljao. Ne samo od njih dvojice, nego od svih tih čije stavove ponavljaju. Slobodno neka ih chatGPT zameni ovde, što se mene tiče.

Quote from: Dybuk on 06-06-2023, 19:20:27
Ali istina je da ovu diskusiju ne bismo mogli da vodimo na stranim forumima i društvenim mrežama, pa ako i bismo, sigurno je da bi tvoje stanovište i uverenja bili u ogromnoj većini.

Ne znam baš za brojke, ali sigurno su najglasniji. Mislim da su oni čak u znatnoj manjini, ali da većina ne visi na društvenim mrežama ili da ih te stvari ne zanimaju.

Svejedno, moja prednost nad mnogima je to što me nije briga za mišljenje većine, ni za ugled.  :lol:

Kad smo već kod linkova, imaš onaj švedski dokumentarac, ozbiljno urađen, ne znam jesi li ga stavila ovde?

Krsta Klatić Klaja

Quote from: mac on 06-06-2023, 19:44:48
Valjda zbog statistike. U okršaju statistike i anegdotalnih priča moramo verovati statistici, jer alternativa je dezinformisanost.

statistika čega, ljudi, braćo, sestre, transdženderi?

Ozbiljno, vas dvojica tvrdite da se razumijete u statistiku, izbacujete podatke, a djeluje da ništa ne znate o statistici. Ne kažem da sam ja neki stručnjak, naprotiv, kad sam vidio par udžbenika statistike i SPSS odma sam se zahvalio i otišo.

Ali valjda ne moramo biti stručnjaci za statistiku da bi razumjeli elementarne stvari.

Podaci koji su izneseni se odnose na one koji su prošli kroz trans proceduru (A). A gdje je broj ljudi sa džender disforijom sveukupno globalno, više decenija unazad (B), kako već Meho spominje?

Jer A= 0.05 x B

A vi podatke za B nemate. Ako nemate podatke za B i njihove terapije i kulturne obrasce onda ne da ste neinformisani nego ste fundamentalno dezinformisani.

Pars pro toto je logička greška.

Dybuk

QuoteKad smo već kod linkova, imaš onaj švedski dokumentarac, ozbiljno urađen, ne znam jesi li ga stavila ovde?
Nope, već sam ispunila link-kvotu, a i ko to gleda...  :(

džin tonik

meni je jos zabavnije no sto bato sazima:
A - dzender disforija koja prosla proceduru
B - dzender disforija globalno, pa

A = 0.05 x B

ali, ide dalje:
C - kroz sustavno drndanje partije umisljena dzender disforija u djece, pa

A = 0.05 x B
dok
B = 0.005 x C

a C, tek tu je anegdota majke sa gornjeg linka. meho je malo slijep za C, sve sa statistikom. i sad meni svaki dzenderista moze reci, i tu smatram da i ridikulus ima jednu slabost u inace odlicnom eseju, kao da dzenderparada djeluje moralno, u najboljoj namjeri, iz sazaljivosti, zeli nesto rijesiti, pomoci.
pa jos dodati i da je to oko C marginalno, statistike to ne pokazuju. ali ja ipak vjerujem da partija djeluje u zlocudnoj namjeri. sazeto, jebe se partiji za A i B, stvarnu dzender disforiju, partiji je na udaru C.
zeli iskasapiti zdravo dijete i zivot u ranjivoj dobi. jer ima neke bolesne mastarije o tome kako bi svijet partije trebao izgledati. i to je uvijek isto. u biti pricamo, ako ne o "pobacaju u zrelijoj dobi", poslije rodjenja, a u najmanju ruku o izvrgavanja zivota sprdnji, ismijavanju, ruglu, kasapljenju. ne mora ni procedura, moze dzender disforija ludilo u pubertetu, intenzivno, pa potencijalni suicid, drndanje sebe i roditelja, divljanje, znaci kasapljenje odrastanja i zivota roditelja, piljuganje zivota i srece obitelji na tanane, sve te divote koje ne vidim u statistici A. pa sta vide drugi, promatraci? roditeljstvo? uzas, ni u primisli.
to je samo jedan kotacic u nekom malo vecem planu jebanja ljudi u mozak.

Petronije

.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Krsta Klatić Klaja

ridiculus

Quote from: Dybuk on 06-06-2023, 20:53:07
QuoteKad smo već kod linkova, imaš onaj švedski dokumentarac, ozbiljno urađen, ne znam jesi li ga stavila ovde?
Nope, već sam ispunila link-kvotu, a i ko to gleda...  :(

Evo, ja ću onda:

https://youtu.be/MVEZ7gELcgY

Sweden's U-Turn on Trans Kids: The Trans Train (Part 1)

Ima 4 dela, koja traju sve ukupno preko 3 sata, ali ko hoće istraživačko novinarstvo u najboljem vidu, ne treba ići dalje od ovog.

Znam da bi Mjehur rekao da ovo nisu pravili ljudi od ugleda, ali to verovatno u prevodu znači samo to da su zaključci sa kojima gledalac ostaje vrlo štetni za njegovu fantaziju spasitelja ugroženih.

mac

džin tonik

gluposti. pitanje spola, cega vec, je pitanje koliko kakvi bogati arapi upumpaju para, sto izravno, sto zaobilazno, u ljevicarske ludake poput ove da prcaju ljude u mozak dok im istovremeno otvaraju vrata da svoje naseljavaju i kote. a kad se nakote, kad izbore dobiju, kucnuo je cas.

zasto ova nije u ludnici, vec zauzima mjesto ljudima i proizvodi idiote?

Krsta Klatić Klaja

Ko bi reko da će Džudit Batler dubode jednu istinu u životu: napad na rod je napad na demokratiju.

Sad samo još da skonta ko napada rod.

Ne znam konta li ko šta znači da je rod "performativan"... Da je biti žensko performans, pa samim tim ko to može da simulira - takođe je žensko.

Ali nije, Džudit, čak i ti si žensko takva kakva jesi.

Meho Krljic

Natali Vin je imala odličan video na tu temu. Mislim i dalje ga ima. Evo ga ovde:

https://youtu.be/EdvM_pRfuFM

džin tonik

evo, bas sam zelio odgledati. i opet nista. sve ok, sve, ali gdje je to postovanje svih i svakakvih, uvazavanje razlika?
prica, prica, kad kaze - islam je djubre. samo tako. tu sam prekinuo. nekom je to vazno, to nema veze sa slobodom izrazavanja, demokracijom, transpederima. sta je odlicno na takvom videu? sramota.

ridiculus

Juče je bila statistika, danas je demokratija, sutra će biti - šta? Uslov za disanje?

Ne znam da li neko pisao o tome - nadam se da jeste, molim Boga da jeste, ne volim da budem prvi - ali kako postoje razne vrste filozofije, i, kako smo dugo vremena imali salonsku filozofiju, bio je red da dođe i kanalizaciona filozofija. To je ona koju možete sasvim lepo da upražnjavate iz razonode, ali onda, u nekom trenutku, istorija povuče vodu i sve odnese. Slavoj Žižek spada tu, na primer. Šta mislite, gde ja mislim da spada Judith B.....

Jaz između nas postaje sve veći, samo tako nastavite!

U vezi toga, a i nekih stvari prethodno rečenih:

Kažete da je pol fluidan iako se milenijumima mislilo da nije. Ok, to još i mogu da prihvatim, uslovno*. Ali onda kažete - implicitno doduše, ali svejedno, a možda čak i nije nego je "još gore" da se podrazumeva - da je ugled, za koji se milenijumima znalo da može da se izmeni za minut, fiksan i stoji, što bi Bata rekao, "kano klisurina". E to već ne mogu da prihvatim!

*ali ne ozbiljno, već samo kao pretpostavku, uz suspenziju protivljenja, da bismo istražili ideju

Meho Krljic

Čekaje, jel' se ovde namerno zamagljuje inače u većini debata naglašena razlika između roda i pola? Macu se valjda omaklo kad je linkovao video, pa je pomenuo pol iako Batlerova eksplicitno priča o rodu, ali vidim da Ridiculus italicizuje pol iako je, ponovo, u većini debata poenta na tome da je rod fluidan. Odnosno da je on društveni konstrukt i tiče se identiteta dok je pol biološki determinisan i određeniji. Sad, naravno, i tu postoje debate i neka novija istraživanja ukazuju da nije sve tako jednostavno kao što je imate li Y hromozom. Zainteresovani mogu da pogledaju, recimo ovo ili ovo, al to na stranu, većina debate - pogotovo među nama laicima odnosi se na fluidnost roda.

Što se ugleda tiče, pa valjda smo i ovde pričali upravo u kontekstu a ne u apsolutnim i nepromenljivim kategorijama. Dakle, kad s jedne strane imaš nekakav korpus naučnog rada na koji se pozivaju izvori koji u principu imaju istoriju korišćenja proverljivih* informacija a na drugoj strani lika sa interneta koji tvrdi da nikada nije postojao problem sa oštećenjem ozonskog omotača i kiselim kišama onda stvarno nije teško reći ko tu ima više ugleda i koga treba ozbiljnije da shvatimo kada se priča o ozbiljnijim, jelte, temama.

*dakle ne NUŽNO i UVEK tačnih, ali proverljivih, i u većinskom broju slučajeva korišćenih u dobroj veri

ridiculus

Ne, nije se macu omaklo.

Quote from: mac on 03-06-2023, 21:41:11
Polovi su samo prirodni mehanizam koji omogućuje bolju adaptaciju vrste. Ako se vremenom ispostavi da je za adaptaciju povoljno da jedinka promeni ženski pol u muški onda to može i da se desi, kao što se dešava nekim ribama. Ako se ispostavi da je zgodno da sve jedinke imaju sve što je potrebno za reprodukciju, onda i to može da se desi. Svašta može da se desi u prirodi. I svašta se i dešava u prirodi, ali se ne dešava odjednom, nego postepeno. Tako se Y hromozom stotinama hiljada godina postepeno skraćuje, jer nema evolutivnog razloga da sadrži sve te gene koje sadrži. Tako se telesna temperatura homo sapijensa hiljadama godina snižava, jer nema potrebe da se troši tolika energija na održavanje toplote.

Sva ta postepenost je toliko spora da kod nekih ljudi dovodi do zaključka da nije normalno da neki atributi čoveka budu na spektru. Ali dužina Y hromozoma je na spektru, i telesna temperatura je na spektru, a i seksualna orijentacija i seksualna pripadnost su takođe na spektru. Sve je na spektru. Ako čovek ne razmišlja o tim stvarima kao o nečemu što je u spektru, nego insistira na fiokama (muško ili žensko) onda greši. Priroda ne poznaje muško i žensko, nego "dovoljno dobro za opstanak" i "sve ostalo".

Dakle, kada sam pominjao "pol" (englesko sex), nisam ni mislio na Butlerovu, sa kojom sam bio završio pre toga.

I nije samo mac u pitanju, i on je to čuo negde.

Ima tu još šta da se kaže, ali trenutno nisam u prilici.

Meho Krljic

Dobro, tu smo, ćeraćemo se, nema žurbe  :lol:

Dybuk

Uporno se ignoriše radfem perspektiva, nego biramo između Batler i ovog iskompleksiranog desničara.  :roll:

Ni on ni ona nisu feministi. Štaviše, Volš je antifeminista.

Meho Krljic

Ma čovek, kako se to na Sagiti tradicionalno govori, embecil.* Ukinuo bi pornografiju i abortuse. Šta bre o njemu dalje ima da pričamo...

*čime ne mislim nužno da je glup.

E, sad, ako te radikalne feministkinje podržavaju sve što ja kažem, onda se i ja u svemu slažem sa njima!!!!!!!!!

Šalim se. Kako već rekoh, ja uvažavam mnoge prmedbe koje deo feminističke, jelte, inteligencije ima u okviru trenutne diskusije o rodu, ali mislim da je uvek i svuda važno da iznađemo način da zaštitimo ugroženu manjinu i uključimo je u širi front borbe za ravnopravnost.

Krsta Klatić Klaja

DžBatler na jućubu laže, jer svako može pročitati njenu disertaciju, prevedena je i tu priča obratno.

Pritom, da su rod i pol sasvim različite stvari ne bi radila kasapana i debilana.

Nači po kom logičkom osnovu prihvatamo to kao različite stvari?

Elem
https://n1info.hr/vijesti/transrodni-muskarac-predivno-sam-se-osjecao-nakon-operacije/

mac

Ove burneše iz Albanije verovatno ne prave razliku. Ali mi smo civilizovani ljudi, prefinjeni. Razlikujemo plavo i zeleno, a ne kao divljaci. Rod dodeljen na rođenju ti je pol, i obratno.

dark horse

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Father Jape

https://twitter.com/nandoodles/status/1666957790819090432

NEW: Daily Wire's hit film "What is a woman" uses this little-known innovative tactic
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Dobro, naravno. Ali neko bi rekao da je i to legitiman pristup, no, svakako treba imati na umu da ako lažete sagovornika o svrsi i nameni intervjua, fer je pitati se šta još, jelte, radite...

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

Da su znali da Volš snima ne bi se ni javili = demokratija

LOL

Quote from: mac on 09-06-2023, 15:33:07
Ove burneše iz Albanije verovatno ne prave razliku. Ali mi smo civilizovani ljudi, prefinjeni. Razlikujemo plavo i zeleno, a ne kao divljaci. Rod dodeljen na rođenju ti je pol, i obratno.
Intrigantno, siguran sam da znaš i razliku između vodonika i kiseonika, ali ne kad piješ vodu.

Meho Krljic

Pa što da se jave čoveku koji bi zabranjivao abortus i ne veruje da su problemi sa ozonskim omotačem ikada stvarno postojali? Zašto bi neko trošio vreme na budalu + malicioznu budalu? Demokratija je strukturiran društveni razgovor a ne nužno odazivanje na poziv svakome ko ti se javi. Jer bi onda dokoni desničari po tviteru sa svojim "Debate me!" pokličima oduzeli svo vreme ovog sveta i niko nikada ništa ne bi stigao da radi  :lol:  Evo, imali smo na forumu ovde T2 koji je sve vreme želeo da diskutuje o raznim temama pa je valjda postalo kristalno jasno da diskutovanje u dobroj veri i dkskutovanje uz zadnje namere nisu ista stvar.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 09-06-2023, 13:35:59
Čekaje, jel' se ovde namerno zamagljuje inače u većini debata naglašena razlika između roda i pola? Macu se valjda omaklo kad je linkovao video, pa je pomenuo pol iako Batlerova eksplicitno priča o rodu, ali vidim da Ridiculus italicizuje pol iako je, ponovo, u većini debata poenta na tome da je rod fluidan. Odnosno da je on društveni konstrukt i tiče se identiteta dok je pol biološki determinisan i određeniji. Sad, naravno...

rod fluidno fluidan, ali nije ni spol uklesan u kamen!
Nezabeležen slučaj: Ženka krokodila samostalno zatrudnela

a sta sad? rod, spol, mozda izmisliti jos kakvu kategoriju? zasto bice ne podijeliti onako u teoriji na sto fragmenta, prosto da znanost ima kakvog posla. mislim, nekad je znanost reklamirala i ljekovitu radioktivnu vodu... zasto ne bi danas i sto podjela bica na nesto. :cry: bitno da se ima za statistiku. i banke, ekonomija, danas imaju svasta sto zovu proizvodi; pa zasto ne bi i ostala znanost. nema veze sto je to sve samo topli zrak.

Quote from: Meho Krljic on 09-06-2023, 15:21:52
...važno da iznađemo način da zaštitimo ugroženu manjinu i uključimo je u širi front borbe za ravnopravnost.
razbjezala se radnicka fronta? procitali radnici partiju, ima se iskustva, traze se novi biseri, jelte.

zanci, realno se moze sazeti ovako: satanizam konacno zeli srusiti podjelu na musko-zensko tako sto bi izmislio jos stotinjak "karakteristika" poput rodne, a koje bi razvodnile pojam spola.
mislim, stvarno, pa tko moze vjerovati u slicne budalastine. to su najobicniji konstrukti. sad ces svakom bagu koji nastupi pri kompilaciji (da se izrazimo po macu) dodijeliti kao neki smisao koji bi narusio temelj? :cry:

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 09-06-2023, 18:42:48
Pa što da se jave čoveku koji bi zabranjivao abortus i ne veruje da su problemi sa ozonskim omotačem ikada stvarno postojali? Zašto bi neko trošio vreme na budalu + malicioznu budalu? Demokratija je strukturiran društveni razgovor a ne nužno odazivanje na poziv svakome ko ti se javi. Jer bi onda dokoni desničari po tviteru sa svojim "Debate me!" pokličima oduzeli svo vreme ovog sveta i niko nikada ništa ne bi stigao da radi  :lol:  Evo, imali smo na forumu ovde T2 koji je sve vreme želeo da diskutuje o raznim temama pa je valjda postalo kristalno jasno da diskutovanje u dobroj veri i dkskutovanje uz zadnje namere nisu ista stvar.

odličan reductio ad absurdum :)

aj da se ne razbacujem latinskim, da probam s jednim pitanjem

kada su, gdje, kako, ikada, alfabet kasapnici razgovarali sa bilo kim?

Krsta Klatić Klaja

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 09-06-2023, 14:32:19
Dobro, tu smo, ćeraćemo se, nema žurbe  :lol:

Ovo drugo MI (ne i prvo) je verovatno prva i jedina tvoja pravilna upotreba te lične zamenice... od otvaranja ovog foruma. Bobane!!! Vidiš li ti ovo!? Za ono pre toga ne jemčim! Ali već je i to nešto, pa ću zažmuriti na skoro sve ostalo, što nije direktno vezano za temu.  xjap

Elem, nauka i statistika.

Prvo, postoji nadaleko poznata razlika između prirodnih nauka i društvenih nauka. Ove druge nisu egzaktne ili su samo delimično egzaktne i može se vrteti prazna slama u njima decenijama, na primer, u psihologiji. Slika i prilika ove pojave je kada "ugledni" starešina američkog psihijatrijskog društva izjavi da ignorisanje rase sadrži u sebi pritajeni rasizam koji je gori od otvorenog. (Ne sećam se imena, ali naći ću u dogledno vreme, čisto da bismo bili temeljni i naučni.)

Drugo, za pravilne zaključke je potrebna distanca. Vreme je dobar tvorac distance, iako nije nužno. Međutim, 99% ljudi ne može bez vremenske distance, ma koliko pravili statistike. Kada je neko suviše željan, suviše entuzijastičan, suviše zagoreo da pomogne, onda, naravno, nema distancu. Ova rasprava je počela kada si ti dobio epileptični napad posle Batinog ukazivanja na Walshov film. To je primer nedostatka distance.

Ni statistika koju daješ NEMA distancu jer se odnosi uglavnom na "decenije unazad" kada su proceduru prolazili SAMO ljudi koji su stvarno imali taj problem. Za sve ove nabeđene ili pogrešno navođene koji su se "osmelili" (po tvojim rečima) NEMA podataka, ili nema dovoljno podataka, jer se sve to dešavalo i dešava se počev od pre 10 godina. U onom švedskom dokumentacu se SVE to jasno kaže.

"Ugled" institucija mi niš' ne znači, jer je institucija birokratsko telo po svojoj suštini. Ona se neće boriti protiv svog ukinuća, mada bi trebalo, s obzirom na svoje (takozvane) moralne ciljeve, koji su valjda... izvodljivi? (Što bi ukinulo potrebu za tom institucijom.)

Treće, ne volim da dajem linkove, jer em ih niko ne prati, em ne volim da se rasipam. Čemu? Šta da ih dam, na primer, 10? Mehovih 5 protiv mojih 10? Jel se to računa? Govori li nam nešto? Zapravo ne, jer svako može da pronađe po 20 videa na tu temu, ali da se rasprava vrti u krug. U suštini, jedan primer bi trebalo da je dovoljan.

Na primer, ovaj:

https://youtu.be/7xU77FhkcZ8

Eto, Bret Weinstein i Heather Heying - osobe beznačajnog ugleda, izgleda, iako nekako među najvećim evolutivnim biolozima na svetu - jel bitno šta oni kažu o polu?

Četvrto, ovde se NE priča o transrodnim osobama, ili bar ja ne pričam o tome. Svako normalan ili "normalan" bi pomogao ili bar ne bi sprečavao pomoć takvim osobama. Ja ovde kažem jasno i glasno: problem je u aktivistima, navodnoj levici, pogrešnom krilu političkog spektra, ovima koji misle da čine dobro, ali, u stvari, ne čine, bez kojih svet ode u propast, evo samo što nije, bez kojih bi mir sutra nestao, kao i prirodni resursi. Itd, itd, itd.

Dakle, kad kažeš

Quote from: Meho Krljic on 03-06-2023, 19:49:49
trans osobe imaju značajno lošii kvalitet života, kraći očekivani životni vek i ostale lošije indikatore od uporedivh cis osoba, i to su jedini argumenti koji vrede da se gledaju.

ja pitam, argumente u vezi čega? Ali s obzirom na ono što sam rekao iznad citata, da rasprava nije o transrodnim osobama, već o aktivistima.

Peto, i u vezi sa četvrtim, ti (Meho) kažeš da hoćeš naučne činjenice ali hoćeš i mir u svetu i hoćeš jednakost ljudi i hoćeš da diskutant bude

Quote from: Meho Krljic on 04-06-2023, 17:35:34
pristojno ljudsko biće.

I to je mit, naravno, ta pristojnost kao preduslov ičega kada pričamo o nauci. Bitno je intelektualno poštenje, ali to je nešto drugo. Mojne sad mi neko kaže da ne može bez moralnih imperativa. To znamo, naravno, da ta osoba ne može! Ali onda neka bar prizna da su mitovi na svim stranama, a ne da ih odbacuje samo kada im ne odgovaraju. A neki od pomenutih ciljeva su u opoziciji, u zavisnosti od istorijskog trenutka i okolnosti. Borba za mir u svetu ne rezultuje nužno mirom. Thomas Sowell, Batin favorit, je napisao čitavu knjigu o tome, a Sowell je pedantan što se tiče statistike i izvora. Drugi svetski rat je dobrim delom nastao krivicom onih što su se borili za mir. O tome ću više na drugom mestu, jer nije vezano za ovu temu, iako jeste vezano za objektivno proučavanje moralnih imperativa. To su, znate, oni imperativi koji stoje iza cele ove rasprave, i koji čine čoveka slepim.

Šesto, trans je samo jedna kategorija od mnogih unutar fronta za ravnopravnost, odnosno za iščašenu viziju ravnopravnosti. Znam ponešto o rasnoj situaciji, i ono što znam se, naravno, uopšte ne slaže sa onim što aktivisti Mehovog kova pričaju o tome. Statistički govoreći, male su šanse da Meho bude u pravu u pitanju interseksa kada nije ni u čemu drugom, a klase ponajmanje.

Sedmo, vidim kroz istoriju šeme koje se ponavljaju. Određene zablude, određena ludila, i pod tim ne mislim samo na "mase" već i na intelektualce iliti učene ljude. Jel teško pogoditi koje je naše ludilo? Ma ne u smislu NAS aktivista, već u smislu nas koji živimo u ovom dobu, samo slučajno zajedno. Santayana je imao dobru analogiju u knjizi Life of Reason, gde kaže kako je društvo koje ne poznaje istoriju poput detata koje ništa ne pamti, i koje onda zauvek ostaje dete - takvo društvo bi zauvek ostalo imbecilno.

Da završimo sa naslovom knjige Jasona Rileya: Please Stop Helping Us.

ridiculus

Quote from: ridiculus on 10-06-2023, 02:36:07
"Ugled" institucija mi niš' ne znači, jer je institucija birokratsko telo po svojoj suštini. Ona se neće boriti protiv svog ukinuća, mada bi trebalo

Ispravka. Htedoh reći: neće se boriti ZA svoje ukinuće!

Ove strane su postale zbunjujuće.  :cry:

A ovo što je zosko rekao o zlim namerama ljudi koji su sve to pokrenuli - o tome ne znam ništa, pa ne pričam. Može biti tako, može ne biti tako. Suviše  tapkanja u mraku za moj ukus. Svejedno, svaki sloj zapovednika mora da ima ispod sebe sloj fanatika koji će verovati u ispravnost akcije ili ideologije, ili ništa neće postići.

Krsta Klatić Klaja

dok se čeka Meho da nas prosvijetli o strukturiranom dijalogu bez Meta Volša evo nešto komplitli difrnt

Pirs Morgan i Met Volš! :)
https://www.youtube.com/watch?v=suow2qxBI2Y

ridiculus

Quote from: ridiculus on 10-06-2023, 02:36:07
Slika i prilika ove pojave je kada "ugledni" starešina američkog psihijatrijskog društva izjavi da ignorisanje rase sadrži u sebi pritajeni rasizam koji je gori od otvorenog. (Ne sećam se imena, ali naći ću u dogledno vreme, čisto da bismo bili temeljni i naučni.)

Našao. Samo sam malo pogrešio - naime, nije bio u pitanju predsednik Američkog psihijatrijskog već sociološkog udruženja, Eduardo Bonilla-Silva. Bivši predsednik. Njegova knjiga Racism Without Racists iz 2003. priča o "color blindness" kao prikrivenom obliku rasizma. Silna nauka. Srednji vek je imao alhemiju, mi imamo rasne studije, čisto da održimo nivo sujeverja. Što bismo bili bolji, jelte?

Izvinjavam se na kratkom, ali potpuno naučnom intermecu.

džin tonik

LGBTIQ povorka: Dali upute medijima kako izvještavati

ove ce prestici sopstveno (ili vlastito?) ludilo. :cry:
dok ja mislim koliko sam human kad koristim termin "homoseksualci", po opicenom prirucniku termin vec postao neprikladan.

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 11-06-2023, 01:50:20
priča o "color blindness" kao prikrivenom obliku rasizma.
Dobro, pa nije valjda baš toliko egzotična ideja da ignorisanje konteksta, porekla i istorije pojedinca ili zajednice vodi u diskriminaciju??? Tretirati sve ljude "jednako" obično znači prilagođavati sve u društvu većini, čime manjine bivaju uskraćene. Već sam negde davao banalan primer toga da su posebna sedišta u javnom prevozu namenjena osobama sa invaliditetom upravo primer kako je razumevanje da neko istu potrebu zadovoljava na različit način put do suštinske, jelte, ravnopravnosti. U nekom širem primeru, tretiranje romske populacje u Srbiji drugačije od ostalih, dakle, uz svesno ignorisanje ideje da je "color blindness" pravičan pristup, pa ko živ ko mrtav, veoma je osetno unapredilo njen pristup uslugama zdravstvene zaštite tako što su joj neke prepreke - koje za druge zajednice ne postoje - prepoznate, priznate i aktivno uklonjene. Društva, ako žele pravičnost i ravnopravnost moraju da prave aktivan napor da ih dosegnu, prilagođavajući se i manjinama, jer je verovanje u to da su svi "isti" manje više identičan princip libertarijanskoj veri u nevidljivu ruku tržišta.

džin tonik

These are Megan Fox's sons. We used to live in the same gated community and our kids played at the park. I saw 2 of them have a full on breakdown saying they were forced by their mom to wear girls clothes...

Drama se nastavlja, Megan Foks brani teritoriju: "Zakačio si se sa pogrešnom vešticom"

tu za zapad u biti ostaje samo jedno pitanje: kako sto bezbolnije zamijeniti kompletnu propalu elitu jednog drustva. ludaci ce tesko prihvatiti da su opiceni, jos tako filigrano utkani i premrezini u svih pora uprave i financijski mocni. mozda je moglo mic po mic da ludilo nije progresivno; ovako prijeti opasnost da ce ta propala elita unistiti drustvo i izazvati potpuni kaos prije no sto reakcija odradi neki humani reset.