• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Feministički kutak

Started by Josephine, 14-09-2013, 01:42:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Razumem ja da za sajt RTS sad ne piše samo onaj ko nije pitao da nešto napiše ali jebote, stvarno je blam da sajt javnog servisa objavi OVAKAV tekst. Manje više apsolutna psihoza u argumentaciji, al kako je ovo napisano, jebote....

https://www.rts.rs/magazin/film-i-tv/5239753/film-barbi-ken-barbilend-margo-robi-rajan-gosling-.html

Krsta Klatić Klaja

djeluje kao da je neko tek skrojio nacrt sa par teza a ovi objavili kao gotovo tekst

intrigantno, nači sad i u Barbi seru o feminizmu
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Pa Barbi je valjda prirodna meta za feminizam. I slatko je ako Matel misli "ljudi, feminizam se prodaje, OD SAD JE BARBI FEMINISTKINJA!"

dark horse

Zar vas dvojica niste feminiskinje?  :shock:
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Pa ja jesam (makar simpatizer), ne znam da je Bata...

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 24-07-2023, 17:58:13
Pa Barbi je valjda prirodna meta za feminizam. I slatko je ako Matel misli "ljudi, feminizam se prodaje, OD SAD JE BARBI FEMINISTKINJA!"

al ovako kako seru u tekstu ispade da je Barbi feministkinja oduvijek

bukvalno izvrnuše naopačke sve

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 24-07-2023, 19:21:20
Pa ja jesam (makar simpatizer), ne znam da je Bata...

Učinilo mi se da tvoje oduševljenje matrijarhatom i ukidanjem muških prava polako splašnjava, a moguće da uobražavam, jer te idealizujem...  :lol:

Meho Krljic

Hahaha, ne, ne, ja uopšte ne veličam matrijarhat, nego ravnopravnost, posebnu brigu za manjine itd. I nikada i nigde nisam pominjao ukidanje ičijih prava.

Quote from: Labudan on 24-07-2023, 20:26:28
Quote from: Meho Krljic on 24-07-2023, 17:58:13

al ovako kako seru u tekstu ispade da je Barbi feministkinja oduvijek

bukvalno izvrnuše naopačke sve

Pa ja kažem: tekst je skaredno loš. Mislim, ne da JA nisam napisao u životu masu skaredno loših tekstova - a neke i sad pišem - ali jebem mu mater, ovo je sajt Javnog servisa.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 24-07-2023, 22:00:28
Hahaha, ne, ne, ja uopšte ne veličam matrijarhat, nego ravnopravnost, posebnu brigu za manjine itd. I nikada i nigde nisam pominjao ukidanje ičijih prava.

Ti si u stvari ovaj Ken iz filma koga su zle Barbike iz matrijarhata nasamarile!  :lol:

Meho Krljic

Bukvalno ne razumem kako je normalno da sud i dalje izriče meru zabrane prilaska dokazano nasilnim partnerima/ bivšim partnerima kada se iznova i iznova pokazuje da ona naprosto  nema nikakvu funkciju jer se, ovako kako je, ne može sprovesti. Čovek je bivšu ženu u Kladovui prebio na ulici i povredio joj bebu koju je držala u rukama, a imao je meru zabrane prilaska i sada je automatski dobio 30 dana pritvora zbog te mere. Ali, mislim, šta ta žena ima od toga što je on SADA u pritvoru??? Ko zaboga pogleda učinak ovih mera, klimne glavom i kaže da sistem funkcioniše???

mac

A čekaj, koju meru bi pa ti uveo, a da je efikasna?

Krsta Klatić Klaja

ako nije ranije osuđivan normalna je blaža mjera

i šta znači efikasna, ne može se stući na nulu u demokratskom poretku

kazne postaju strožije daljom eskalacijom nečijeg ponašanja

problem je što ovdje nemaju etape, ne prate step by step šta ljudi rade, ne kažnjavaju ih na svakom koraku i onda puf - ubistvo

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 27-07-2023, 01:39:14
ako nije ranije osuđivan normalna je blaža mjera

Ja ne mislim da ljudi treba da sede u pritvoru bez suđenja, ali mislim da je propisivanje zabrane prilaska a bez ikakvog načina da se to kontroliše besmisleno, ženama daje lažni osećaj sigurnosti a sistemu osećaj da nešto radi, iako vidimo da se iznova dešavaju nasilni incidentu nakon izricanja ove mere. Dakle, ako si je izrekao MORAŠ da je sprovodiš. Koje je tehnološko rešenje za to svakako treba da se diskutuje, ali ovo što sam imamo očigledno NE RADI.

Quote from: mac on 27-07-2023, 00:37:40
A čekaj, koju meru bi pa ti uveo, a da je efikasna?

Ovu istu ali da je efikasna!

Krsta Klatić Klaja

samo kažem da je ne sprovodiš time što mu ugradiš čip pod kožu pa pratiš nego da postoji kazna za kršenje, iliti prijetnja kaznom

inače bi sistem bio preskup a zatvori prepuni

Meho Krljic

Naravno, valjda je jasno da ja nisam jedan od zatočnika survelliance state koncepta. Ali nije dovoljno da se zapreti kaznom - jer to već imamo i vidimo da ne funkcioniše.

Krsta Klatić Klaja

ko kaže da ne funkcioniše? Rekoh da se to ne računa u smislu da mora da se postigne 0 slučajeva nego da šljaka sve dok npr 97 od 100 ispoštuju zabranu. Ta 3 koja ne ispoštuju se kažnjavaju dodatno ali zabrana funkcioniše čak i ako ima izuzetaka.

Ja naravno ne znam jel izuzetak ali ti si naveo jedan slučaj, to nije pokazatelj da ne funkcioniše.

Petronije

Kod nas odavno važi samo zakon jačeg, policija služi za ukras i da štiti one koji imaju novac/moć. Kada bi npr. ta žena imala nekoga u policiji, bivši muž bi dobio par "nezvaničnih" tretmana, i problem bi bio rešen. Ovako, prepuštena je sama sebi, i ako nema ko da je štiti, uglavnom je ishod ovakav ili još gori. Sa zabranom prilaska na papiru može samo da obriše dupe. Slažem se ja sa Batinom konstatacijom da teoretski ne mora da znači da sistem ne funkcioniše na osnovu ovog uzorka, ali u praksi, zapravo je mnogo gore. Džungla klasična, privid civilizavije i sistema, a ispod haube Južna Afrika.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 27-07-2023, 09:36:28
ko kaže da ne funkcioniše? Rekoh da se to ne računa u smislu da mora da se postigne 0 slučajeva nego da šljaka sve dok npr 97 od 100 ispoštuju zabranu. Ta 3 koja ne ispoštuju se kažnjavaju dodatno ali zabrana funkcioniše čak i ako ima izuzetaka.

Ja naravno ne znam jel izuzetak ali ti si naveo jedan slučaj, to nije pokazatelj da ne funkcioniše.
Naravno, naravno, ni ne mislim da je 100% efikasnosti realno, ali pošto smo imali više slučajeva sa smrtnim ishodom mislim da ima prostora da se kaže da mera ne radi kako treba. Evo jedan recentan tekst o ovom slučaju:

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-65759052

Relevantni delovi:
QuoteDragana Kolarić, sutkinja Ustavnog suda, kaže da je broj ubistava u porodičnom nasilju zabrinjavajuće visok.,,U praksi se dešavaju slučajevi u kojima nakon izrečenih hitnih mera zabrane prilaska dolazi do ubistva članova porodice. ,,Opravdano se postavlja pitanje da li su nadležne institucije preduzele delotvorne mere da spreče nasilje i zaštite žrtve iako su imale saznanja da je nasilnik pretio lišenjem života", ističe Kolarić, inače i profesorka Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu,
E, sad:

QuoteMinistarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je 18. maja, na Dan sećanja na žene žrtve nasilja, saopštilo je da je od početka 2023. izrečeno 11.164 hitnih mera.,,Izrečeno je 3.497 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 7.667 mera privremene zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.
Dakle više od sedam i po hiljada izrečenih mera zabrane prilaska, što naravno cifru od nekoliko prominentnih nasilnih incidenata (najmanje jedan sa smrtnim ishodom, onaj u Novom Sadu od pre nekoliko meseci) čini skromnom. Ali opet, ove mere bukvalno služe zaštiti osobe i ako se ovi incidenti dešavaju, mera ne radi. Mislim, te mere se izriču i kad te neko smara na instagramu itd. i sve je okej, ali primarna stvar kod ove mere je svakako da spreči jelte, smrt...

Iz istog teksta evo malo detalja:

QuoteHitne mere, po pravilu, treba da prethode merama zaštite propisanim Porodičnim zakonom iz 2006. godine. Sutkinja objašnjava da se ne vidi svrha donošenja i produženja trajanja hitnih mera ako se ne uvede praksa podnošenja tužbe za određivanje mera zaštite posle toga. ,,Zakon o sprečavanju nasilja u porodici to nije propisao kao obavezno, tako da se, kao i do sada, ostavlja na volju javnom tužilaštvu i centru za socijalni rad da donose procenu kada će podneti tužbu. ,,Praksa nam pokazuje da oni to retko čine, gotovo u zanemarljivom broju slučajeva", kaže sudija.Porodičnim zakonom je i javno tužilaštvo dobilo ovlašćenje za pokretanje postupka, pored žrtve i njenog advokata, a sud može da odredi jednu ili više mera zaštite:

• izdavanje naloga za iseljenje nasilnika iz porodičnog stana ili kuće, bez obzira vlasništvo ili zakup, ili useljenje žrtve;
  • zabrana približavanja žrtvi na određenoj udaljenosti;
  • zabrana pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada žrtve;
  • zabrana daljeg uznemiravanja žrtve.
Sutkinja objašnjava da je postupak u sporu za zaštitu od nasilja u porodici naročito hitan. ,,Prvo ročište zakazuje se tako da se održi u roku od osam dana od dana kada je tužba primljena u sudu. ,,Drugostepeni sud dužan je da donese odluku u roku od petnaest dana od dostavljanja žalbe", objašnjava.Dodaje da zakon dozvoljava da se mere zaštite produžavaju sve dok ne prestanu razlozi zbog kojih su određene.

Dakle, mera ne funkcioniše kako treba jer je ne prate druge koje bi pospešile njenu efikasnost. A ne prate je jer je praksa institucija troma i čini se nedovoljno zainteresovana za bezbednost žena. To svakako treba promeniti.

Naravno, plašim se i da ovo što Petronije priča nije daleko od istine jer u mnogo drugih primera vidimo da u Srbiji stojimo veoma slabo sa vladavinom prava.

džin tonik

pih. na buljuke ti je puna srbija razne neprocesuirane gamadi koja sluzi(la) srpskim agresijama i sustavno silovala zene na kamare, sto zdusno zaobidjes, a lijes krokodilske suze nad sporadicnim budalastinama jer, eto, ne postoji apsolutna prevencija...
mislim, postoji li i jedan razlog zasto otpad koji uzgajate i huskate, bilo kroz sektu, bilo kroz partiju, ne bi nasrtao na srpske zene? kako si to, meho, zamisljas? uzgojis nekakvo djubre i posaljes ga da siluje u susjeda, a doma da je normalan?

džin tonik

molim? cim treba braniti smrdljivu veliku srbiju usporedjues i kruske i bundeve? pa slatko. :lol:

Meho Krljic

E, da, ja sam poznati odbranaš Velike Srbije....
Ne, nego samo kažem, nije to, nažalost, samo srpska specijalnost.

džin tonik

molim? skripi ti statistika. u srbiji imas godisnje bar 20.000 zabrana prilaska, dok se u hrvatskoj dogura tek na ca. 1.000.

i pazi, tu nemamo uvid koliko srba odgojenih u duhu srpske sekte i partije puni i tu statistiku u hr.

Meho Krljic

Eh, ne znači to bogznašta, prakse su različite itd. Mislim, ne bežim ja od toga da je Srbija gora po statistici od svog okruženja ali nije gora deset redova veličine...

Petronije

Meho, iskusno si sakrio podatak da su u Hrvatskoj izvršioci svih femicida zapravo romi pravoslavne veroispovesti.

Sad ozbiljno, ako hoćeš da pomogneš, preporuči zosku nekog dobrog stručnjaka da ide da se leči, ili bar da mu prepiše nešto, umesto što se spuštaš na njegov nivo i prezentuješ mu dokaze koje on ne može da isprocesuira jer se kose sa njegovim fantazijama, koje su kažem posledica ozbiljnog mentalnog poremećaja.

Meho Krljic

Dobro, ali kako ja to uvek kažem, pa i sad da ponovim: ispostavljeni dokazi nisu za Zoska, za koga znamo da neće da stane i kaže da je pojeo gomno, nego za ljude koji ovo ćuteći čitaju i možda formiraju neko mišljenje o temi. Pa da imaju nešto što liči na proverljive podatke.

Krsta Klatić Klaja

ok, ali to je već druga stvar. Jer ako je prijetio lišavanjem života to više nema veze sa zabranom prilaska već zahtijeva druge vrstu reakcije jer je lik počinio dva prekršaja a ne jedan

onda nije problem neefikasnost zabrane već neefikasnost ostalih procedura, npr da li je taj psihijatrijski pregledan između ostalog

Meho Krljic

Da, pa, po svemu sudeći postoji nz mera koje su propisane jer je zakonodavac ipak uložio trud ali u praksi ih ne implementiraju...

džin tonik

Quote from: Petronije on 27-07-2023, 09:54:44
Kod nas odavno važi samo zakon jačeg, policija služi za ukras i da štiti one koji imaju novac/moć. Kada bi npr. ta žena imala nekoga u policiji, bivši muž bi dobio par "nezvaničnih" tretmana, i problem bi bio rešen. Ovako, prepuštena je sama sebi, i ako nema ko da je štiti, uglavnom je ishod ovakav ili još gori. Sa zabranom prilaska na papiru može samo da obriše dupe. Slažem se ja sa Batinom konstatacijom da teoretski ne mora da znači da sistem ne funkcioniše na osnovu ovog uzorka, ali u praksi, zapravo je mnogo gore. Džungla klasična, privid civilizavije i sistema, a ispod haube Južna Afrika.

Quote from: Petronije on 27-07-2023, 14:41:16
Meho, iskusno si sakrio podatak da su u Hrvatskoj izvršioci svih femicida zapravo romi pravoslavne veroispovesti.

Sad ozbiljno, ako hoćeš da pomogneš, preporuči zosku nekog dobrog stručnjaka da ide da se leči, ili bar da mu prepiše nešto, umesto što se spuštaš na njegov nivo i prezentuješ mu dokaze koje on ne može da isprocesuira jer se kose sa njegovim fantazijama, koje su kažem posledica ozbiljnog mentalnog poremećaja.

ti si neki cudan covjek. prvo vrlo precizno zaokruzis srbotursku drzavu, sultanovo naslijedje, srbotursku kulturu, srz problema u odnosu spram zena (usput izvrijedjas juznu afriku, sto je sad nebitno), pa u istom dahu meni zamjeris sto sam tek pomislio ono sto si ti kristalno jasno napisao...

dok mehino izmotavanje i vrludanje, bijeg iz statistike koja jasno kaze da je u srba zena ugrozena tocno 40 puta, 40 (cetrdeset) puta!, vise no u hrvata, ne vrijedi ni komentirati. sitnica, to je sve isto...

Meho Krljic

Ili da naš sud propisuje istu meru mnogo lakše nego u Hrvatskoj jer više brine o ženama...

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 27-07-2023, 22:06:26
Ili da naš sud propisuje istu meru mnogo lakše nego u Hrvatskoj jer više brine o ženama...
Bukvalno ispada tako. Ti napišeš podatak koji se odnosi na ubistva, on baljezga o zabrani prilaska.

džin tonik

petronije, tvoji prilozi zivahni su dokaz da, iako svi podrzavamo feminizam, ne valja pretjerati, postoje nekakve suvisle razlike. mislim, zena koliko god feministkinja u trudnoci prosto ne smije konzumirati alkohol...

Petronije

xrofl xrofl Hahahah, jbt, kako je smešno, idi bre, majka u trudnoći mi je pila alkohol pa sam zato glup, ahahahgahahga, pa sve još u vezi sa feminizmom, ahahah umirem od smeha zaista, pravo si mi ga šukn'o  xrofl xrofl

Tvoje dosetke u kojima pokušavaš biti duhovit a spominješ mi porodicu, su dokaz da pored toga što si očigledno mentalno na nivou retardiranog deteta od 50+ godina, i smisao za humor ti je negde između osnovne i srednje škole.

Krsta Klatić Klaja

što se alkohola tiče, zoleta su napravili na Oktoberfestu

džin tonik

samo se ti petronije tjesi, to se vidi. a ako ne vjerujes meni, uvijek mozes pitati upucene, svjedoke vremena, razne stare, hm, prijatelje...

džin tonik

mislim, moj savjet je da jednostavno pitas, petronije. tko pita, ne skita. znas one porodicne prijatelje pa dodji ciki u krilo, pa jao, pa kako si ti lijepa curica...
ali ja nisam curica! ja sam petronije!
ma sta kazes?! ma ne vjerujem! pokazi!
eto vidis, zar ovo nije rupa, rupica...

uglavnom, tvoje stanje najcesce proizlazi iz kombinacije zlouporabe alkohola u trudnice i prenosivih spolnih bolesti u rodilja i okruzenja. i to stari, hm, prijatelji znaju, a ljudi vide kad se negdje pojavis i prozboris.
no da ne spamujemo topik tvojim obiteljskim dijagnozama, vratimo se feminizmu:

Sveučilište u Texsasu domaćin LGBTQIA radionica koje upozoravaju na 'heteroseksualne privilegije'

QuoteTeksaško sveučilište u Austinu održat će radionice o "afirmiranju LGBTQIA+ osoba" koje upozoravaju na "heteroseksualne" i "monoseksualne" privilegije.

Sveučilišni Centar za rod i seksualnost domaćin je niza različitih radionica za studente, osoblje, nastavno osoblje i administratore, a sljedeći mjesec će ugostiti dvije radionice: "Afirmiranje LGBTQIA+ osoba: Interpersonalno zagovaranje" 1. kolovoza i "Afirmiranje LGBTQIA+ osoba: Organizacijsko zagovaranje" 3. kolovoza.

Stranica nudi nekoliko materijala za radionice, uključujući jedan obrazac o "Heteroseksualnim i monoseksualnim privilegijama". Dokument navodi ukupno 44 navodne privilegije, uključujući: "Mogu odabrati biti u poliamornoj vezi bez da me se optuži za jačanje stereotipa protiv moje skupine seksualnog identiteta." Drugi dio popisa glasi "Lako mogu pronaći prikaze ljudi moje grupe seksualnog identiteta."

Transfeminizam, transmizoginija...

Centar za rod i seksualnost također je domaćin jedne radionice pod nazivom "Povijesti transfeminizma i odgovornosti za njih", koja sadrži popis pojmova povezanih s "transfeminizmom". Definira samu riječ "transfeminizam" kao "pokret za trans žene koje smatraju da je njihovo oslobođenje suštinski povezano s oslobođenjem svih žena i šire".

Također definira "transmizoginiju" kao "sjecište transfobije i mizoginije koja cilja na trans žene" i "mizoginoir" kao "sjecište rasizma, diskriminacije crnaca i mizoginije koje doživljavaju crne žene".

Pojam "seksizam" definiran je kao "sustavno, institucionalno, sveprisutno i rutinsko zlostavljanje žena i 'femme' osoba svih spolova".

Ostali izvori iz centra uključuju dokument pod naslovom "Potvrda aseksualnosti" i "Potvrda transrodnih učenika i kolega u učionicama i na radnim mjestima", koji učitelje upućuje da "koriste rodno inkluzivan jezik" i da "izbjegavaju izjave poput: 'dobro jutro, dame i gospodo'. Centar za rod i seksualnost također usmjerava studente koji se identificiraju kao transrodni na Sveučilišnu zdravstvenu službu koja pruža hormonsku terapiju.

Druga državna sveučilišta također organiziraju programe radionica slične onima na Sveučilištu Texas u Austinu. Daily Wire je nedavno otkrio da Sveučilište Ball State, javna ustanova u Indiani, održava radionice o "sigurnoj trans zoni" na kojima se bune protiv "cisrodnih privilegija".

ocigledno trebamo redefiniciju feminizma. tko se tu jos snalazi?

džin tonik

Muškaraci migrantskog podrijetla prebili skupinu žena koje su se vraćale s Hamburg Pridea

QuoteU njemačkom lučkom gradu Hamburgu u tijeku je policijska istraga nakon što je pet žena, koje su se vraćale kući s proslave Christopher Street Daya, inače poznatog kao Hamburg Pride, brutalno napadnuto od strane pet muškaraca u vlaku.

Žene su bile "preglasne" u vlaku

Grupa žena u dobi od 19 do 26 godina vraćala se kući s pro-LGBT festivala u Hannoveru u Nedjelju oko 1 sat ujutro kada je naišla na grupu muškaraca koji su se navodno žalili da su žene preglasne.

Muškarci iz Braunschweiga sa sjevera središnje Njemačkoj napali su skupinu žena, bacili ih na pod te ih udarali šakama i nogama u glavu, izvijestio je Hamburger Morgenpost. Žene su zadobile teške ozljede te su hospitalizirane i ostavljene na daljnjem liječenju.

Njemački državljani migrantskog podrijetla

Napad je spriječila policija dok je vlak stao na peronu u Winsenu, a vlasti su nastojale identificirati umiješane u napad.

Inicijalne istrage Harburškog policijskog inspektorata i Bremenskog saveznog policijskog inspektorata otkrile su da su muškarci bili u dobi od 18 do 32 godine i svi su bili njemački državljani s "južnim migrantskim podrijetlom".

Policija provodi istragu zbog sumnje na opasne tjelesne ozljede i nastoji utvrditi je li homofobija bila glavni okidač za napad.

citam, mislim, pa sta je tu medju propalim zenama i naprednoj kulturi ciniti ljudima?
nista, neka se druze, ne vidim ni da bi ovo bila vijest.

Meho Krljic

Ovi bukvalno ko da se zajebavaju:

Braneći se od silovanja zaradila prijavu i kaznu od 50 eura   

Crna Gora, dakle, nije Srbija, ali sve je to Balkan. Žena prekoračila nužnu odbranu tako što je napasnika, citiram "nakon što ju je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela udarila više puta."
Skoro da čovek pomisli da je u pitanju lažna vest, da neko pravi parodiju...

neomedjeni

Zbilja bi bilo lepo kad bi novniske redakcije, portali i ostale pičke materine imale zaposlene pravnike, jer onda ne bi navodili narod da se krsti i iščuđava za stvari koje su u propisima postavljene i uspešno funkcionišu vekovima. 

Uzmimo da je sve što je napisano o činjeničnom stanju istinito. U tom slučaju:

1. Skandalozno je što protiv tog kretena iz Turske nije podignuta optužnica za pokušaj silovanja, nedozvoljene polne radnje, polno uznemiravanje ili kakva već krivična dela protiv polne slobode poznaju crnogorski krivični propisi.

2. Aposlutno je u redu podići optužnicu protiv žrtve pokušaja silovanja i osuditi je ako je nakon što se odbranila nastavila da koristi silu i nanela nepotrebne povrede svom napadaču. Ovo ne važi samo za silovanje, važi i za kafansku tuču i pokušaj ubistva. I nema veze sa polom žrtve krivičnog dela ili njegovog učinioca. Znači, da na mene neko krene nožem da me izbode i ja u stilu Slobodana Markovića izbijem napadaču nož iz ruke i on se povuče, ne bih imao pravo da ga lemam iz razonode dok ne stigne policija. Što ne znači da ne bih pokušao da ga prebijem ko vola u kupusu da se nađem u takvoj situaciji u stvarnom životu. Vala bih pokušao. I popio kaznu.

3. Sasvim bi druga priča bila da su se njih dvoje potukli nakon što ju je zgrabio, pa ona bila veštija i oplavila ga. I ne bi me ni iznenadilo da je bilo tako, ali i iz njene izjave više deluje da je nastavila da ga udara kada za tim više nije bilo potrebe.

4. Svestan sam koliko je nasilje nad ženama u svetlu dešavanja iz poslednjih dana osetljiva tema i da nije pravedno što je žena koja je bila izložena seksualnom napadu kaženjena jer se branila. Ali reflektor je stvarno okrenut na pogrešnu stranu. Nije problem što je ona odgovarala za to što je odgovarala, već što on neće odgovarati za nešto teže od prekršaja. Obaška, problem je i što pravo od nas često traži da budemo veći i bolji ljudi nego što je realno moguće u izvesnim situacijama, ali valjda su mudre glave koje su sastavljale neka pravila koja važe od pamtiveka mislile da je i to bolje nego da isto to pravo gleda blagonaklono na naše momentalne porive. Jebem li ga, ne znam ni što sam sa ovim počinjao, što više pišem to mi je sve manje jasno...

Krsta Klatić Klaja

njega su procesuirali po članu 7 Zakona o javnom redu i miru

Ko na javnom mjestu vrijeđa drugog ili se drsko ponaša, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 100 eura do 400 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

Ko na javnom mjestu grubo vrijeđa drugog ili se na drugi način ponaša naročito drsko, bestidno ili uvrjedljivo, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 250 eura do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

šta mu to dođe ko će ga znati

neomedjeni

Prekršaji su kažnjiva dela znatno benignijeg karaktera od krivičnih dela. To što je kažnjen za prekršaj znači da je prošao jeftino da jeftinije ne može biti. A i kladio bih se da je novinar i tu nešto zajebao prilikom prenosa informacija, jer ne znam što bi za njegovo ponašanje u konkretnom slučaju kaznili njegovog poslodavca.

"Osim toga, E.U. je sankcionisan shodno Zakonu o strancima, novčanom kaznom u iznosu od 200 eura, a pravno i odgovorno lice upravnom licu ( gdje je zaposlen ) 500 eura i 150 eura", kazali su iz UP."

mac

Ako je stranac u pitanju on je došao ili poslom ili turistički. Ako je došao poslom onda onaj poslovni entitet koji ga je ovde ugostio malo i garantuje za njega.

džin tonik

ajte, molim vas, kao da je sud glup.
evo, bez citanja clanka: zena se branila od silovanja turcina. zena se branila od silovanja turcina? pa dobro jutro!
a da nije mozda slucajno netko poznat spazio scenu, zarucnik ili muz, pa zena kriknula - silovanje! silovanje! i obrusila se na zatecenog turcina.
ono, nije sud veslo sisao.

Meho Krljic

Žena na slici pokazuje ozledu koju ima na ruci, dakle, nije to baš sve tako prosto.

I naravno da ovo što drug Neomeđeni objašnjava o prekoračenju nužne odbvrane svi znamo, samo se čudimo kako je sud, jelte, na ovom mestu tako dosledan u praćenju svakog detalja i slova zakona al kad žena treba da se zaštiti i obrati se institucijama popije bananu.

džin tonik

pa valjda zato jer sud ima iskustva.
kao da je to prvi slucaj. svaki dan se sud nateze sa prostitucijom, stoljecima.

dark horse

Primenjeno rešenje je potpuno po slovu našeg zakona. Npr, upadne ti lopov u kuću i desi li mu se bilo šta, da se povredi ili ne daj bože smrti ishod zbog njegovog nedozvoljenog upada, ti za to odgovaraš jer si prekoračio nužnu odbranu. Bukvalno dlaka s glave ne sme da mu zafali. Ne znam što se čudite kao da za to ne znate. Tako je oduvek.

mac

I Laušević je kažnjen zbog prekoračenja nužne odbrane.

Meho Krljic

Ama jel' stvarno mislite da svi treba da objašnjavate koncept prekoračenja nužne odbrane???? Poenta je valjda da se ovde vidi kontrast između jednog by the book kažnjavanja žene koja se branila pa, jelte, prekoračila, i propuštanja da se žene koje zaštitu na ime te iste knjige traže, adekvatno zaštite. Pravda nije pravda kad nije pravda za sve itd. a parodično je kad se sa pravdom kreće od žene koja se branila.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: neomedjeni on 14-08-2023, 16:45:36
Prekršaji su kažnjiva dela znatno benignijeg karaktera od krivičnih dela. To što je kažnjen za prekršaj znači da je prošao jeftino da jeftinije ne može biti. A i kladio bih se da je novinar i tu nešto zajebao prilikom prenosa informacija, jer ne znam što bi za njegovo ponašanje u konkretnom slučaju kaznili njegovog poslodavca.

"Osim toga, E.U. je sankcionisan shodno Zakonu o strancima, novčanom kaznom u iznosu od 200 eura, a pravno i odgovorno lice upravnom licu ( gdje je zaposlen ) 500 eura i 150 eura", kazali su iz UP."

vjerovatno nije prijavljen stranac i to je kazna poslodavcu

osim toga, piše u Zakonu da ako bi bio kažnjen za krivično djelo više od 6 mjeseci boravak bi mu bio oduzet

žena ispade biznis barijera u svemu ovome

neoliberalizam