• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Crippled Corner

Started by crippled_avenger, 23-02-2004, 18:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Da li je vreme za povlacenje Crippled Avengera?

jeste
43 (44.8%)
nije
53 (55.2%)

Total Members Voted: 91

Voting closed: 23-02-2004, 18:08:34

Meho Krljic

crippled_avenger

Pogledao sam JUSTICE LEAGUE VS TEEN TITANS Sama Liua. Izgleda da me je ASSAULT ON ARKHAM razmazio pa mi ovo naprosto nije dovoljno interesantno. Nema tog smisla za humor i tog nihilizma koji nosi Suicide Squad u spoju sa drugim protagonistima Arkhamske institucije. To ne znači da je JUSTICE LEAGUE VS TEEN TITANS potpuni promašaj, daleko od toga, međutim, ceo njihov sukob sa Trigonom nije baš najzanimljiviji put kojim je DC mogao otići, no srećom animirani univerzum nudi filmove vrlo često i mahom više pogađa nego što promašuje.

Osnovni problem JUSTICE LEAGUE VS TEEN TITANS jeste upravo u tome što je Trigon i sukob sa njim mnogo manje zanimljiv od odnosa među junacima, naročito među podmlatkom koji čini Teen Titanse. Njihovih trzavica u principu ima dosta u filmu, ali kad god stvar krene u pravcu Trigona i njegovog zapleta interesovanje naglo padne.

Ipak, WB Animation je već dostigao jedan pouzdan nivo u kome stvarno teško da imamo zbog ičega krupnog da se bunimo. To je to, samo je pitanje kome šta više leži.

* * / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Mehmete, HARDCORE HENRY je opasan! Uživaćeš!

Meho Krljic

Video sam da je procureo HDTS ali u svojoj razmaženosti ja čekam "pravi" leak.  :cry:

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

crippled_avenger

Mehmete, film je jebenica. Kao walkthrough kroz first person shooter koji si sanjao posle binge watchinga Blomkampovih filmova...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Meho Krljic

Ma ZNAM  :-| :-| :-| Samo kažem, ne gleda mi se telesink kad je jasno da je propisna digitalna kopija tu negde iza ugla.

crippled_avenger

Quote from: Meho Krljic on 15-04-2016, 12:53:26
Ma ZNAM  :-| :-| :-| Samo kažem, ne gleda mi se telesink kad je jasno da je propisna digitalna kopija tu negde iza ugla.

Nisi razmišljao o bioskopu?

Meho Krljic

:-? Tek sad postajem svestan da se ovo actually prikazuje u Srbiji. Moram da pregovaram sa ženom oko odlaska na projekciju za vikend!!!!!!!!!!!!!

crippled_avenger

Pogledao sam HARDCORE HENRY Ilje Naišulera, first person akcijaš koji izgleda kao walkthrough kroz neku igru koju je sanjao neko posle binge watchinga celokupnog opusa Neilla Blomkampa. Da li je HARDCORE HENRY recept za bilo šta? Svakako da nije. Ali, unikatan je film, i sam po sebi ima smisla i vredi.

Ideja first person filma nije nova i mnogi autori su se do sada njome bavili i na neki način opekli. Naišuler nije jer je uspeo da na nivou dramaturgije napravi neke vrlo zanimljive zahvate, i to na raznim nivoima.

HARDCORE HENRY ima vrlo jednostavnu priču, reč je o junakovoj potrazi za otetom suprugom koja je pala u šake ruskog super-negativca sa telekinetičkim moćima. Na tom putu junaku pomaže Sharlto Copley koji se javlja u raznim obličjima i ima funkciju sidekicka i video game tutoriala.

Sve vreme govorim o junaku, a junaka zapravo nema, zar ne? Mi ga praktično nikada ne vidimo (osim u jednom ogledalu u odrazu ali mi treba više gledanja da bih dešifrovao ima li u tome neke reference ili ne) ali on definitivno jeste junak i ispoljava se na dva načina. Pored toga što je nosilac vizure iz koje pratimo priču, javlja se i u formi, takođe first person flešbekova koji pomažu oko određenih motivacija.

Dakle, Naišuler ipak jeste uspeo da barem malo predstavi unutrašnji život junaka i stvori atmosferu kako mi "jašemo sa njim" iako ga ni ne vidimo ni ne čujemo.

U glumačkom pogledu zanimljivo je to kako je iskorišćen Sharlto Copley. Naime, on se vremenom profilisao kao epizodista u američkim filmovima, pa čak ni kod Blomkampa on više ne igra noseće likove, barem ne u svom telu. Međutim, u HARDCORE HENRYju on istovremeno jeste najprisutniji glumac. No, nije glavni, iz prostog razloga što igra nekoliko likova gde je svaki epizodni, i u narativu naprosto nema protagonizam glavnog junaka. Time je Naišuler izbegao problem Copleyeve harizme koja je vrlo velika ali nije za glavnog junaka, jer to je prevara koja je uspela Blomkampu i to samo jednom u DISTRICT 9.

Danila Kozlovsky je odličan kao Akan, glavni negativac. Haley Bennet pravi jako zanimljiv uspon u karijeri koja traje već celu deceniju ali kao da sada dobija neki pravi impuls.

Po jednostavnosti zapleta, HARDCORE HENRY stoji kao mešavine bajke o princu koji treba da spase princezu od zmaja i CRANKa sa Jasonom Stathamom. Ilja Naišuler ima smisao za humor tako da ima i dosta autentično duhovitih momenata.

Kada je o akciji reč, pošto je maltene neprekidna, zanimljivo je kako na neki način možemo govoriti o maestralnoj gradaciji. Naišuler je gradirao akciju izvanredno, od prve scene koja je spektakularna i najavljuje zanimljiv raszvoj događaja pa sve do sledeće u kojoj se malo spušta lopta a onda sve kulminira finalom koje je po nivou ludila negde gde bi možda gazio Takashi Miike da je u stanju.

HARDCORE HENRY je pored spektakla i estetike POV kadra, inače i vrlo nasilan film i u tom pogledu nosi u sebi onu dimenziju maštovitosti koju imaju akcioni fanovi kada svoje fantazije odvrnu na maksimum. Ruske lokacije i hardver su naravno svež imaginarijum za razigravanje takvih impulsa.

HARDCORE HENRY je posle skupe prodaje STXu uspeo da iskorači izvan geta žanrovskih festivalskih favorita u nešto što je ozbiljan mejnstrim adut. Međutim, mislim da na blagajnama nije izazvao ekstazu kakva se očekivala. Ipak, globalni prihodi, a i kasniji home video život će ovakav projekat učiniti svakako uspešnim produktom.

Da li je HARDCORE HENRY recept za to kako da se neka non-English speaking kinematografija nametne na žanrovskoj sceni? Apsolutno. Ovaj film ima tu vrstu nedostatka obzira prema zakonitostima rejtinga i masovnog tržišta kao i SRPSKI FILM. Ipak, ovo nije film koji je tehnički jednostavan niti je budžetski baš jeftin. Dakle, ovakav film može da nastane u Rusiji samo ako neko kao Timur Bekmambetov poveruje u njega. Jedan od najzanimljivijih Easter Eggova je to što se u jednoj situaciji na kratko pojavi "crna munja", auto iz Bekmambetovljeve produkcije.

Nadam se ća Naišuler nastaviti da se bavi režijom, ali isto tako i da će u sledećem filmu pokušati nešto novo.

* * * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Pogledao sam ER IST WIEDER DA Davida Wnedta, ekranizaciju bestselera Timura Vermesa. Reč je o vrlo zanimljivoj nemačkoj komediji koja se nadovezuje na tradiciju Sache Baron Cohena, a ako idemo dovoljno daleko zapravo na Želimira Žilnika i njegovog TITA PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA.

Cohen je tu prisutan ne samo po susretanju Hitlera sa običnim svetom, odnosno lažiranjem Hitlerovih susreta sa običnim svetom, već i po tome što je film ipak baziran na razvijenoj dramaturškoj matrici koja pored gerilski snimanih scena nudi i prilično složen zaplet u kome se pojavljuju razni slojevi realnosti, od pseudo found footagea do filma-u-filmu.

Wnendtov film u tom smislu zaslužuje pohvale jer uspeva da pomiri nekoliko vrlo ozbiljnih zahteva. Naime ER IST WIEDER DA funkcioniše kao mejnstrim komedija, dakle imamo Hitlera koji je došao u današnje vreme i ne može da se snađe, a onda umesto da ponovo bude Firer postaje televizijski komičar koji nikada ne izlazi iz lika Firera, ali potom taman kada sve postane rizično da se pretvori u humanizaciju Hitlera, što je inače bio vrlo čest problem naših parodija na političare, stvar krene da se pretvara u jednu vrlo ozbiljnu analizu narativa koje Hitler donosi u današnje vreme i uočavanje da oni i dalje mogu imayi snažan odjek čak i kad su izrećeni na isti način kao pre sedamdeset godina.

Možda najkontroverzniji aspekt filma jeste to što prikazuje nacistički režim kao jedan od onih totalitarnih režima u kojima je postojala velika potreba za indoktrinacijom i vaspitavanjem naroda, i samim tim kao vlast koja ne bi dozvolila da medije preplavi toliko banalnih sadržaja. Hitler je u današnje vreme šokiran time kako se tako moćni propagandni alati poput televizije koriste za emisije o kuvanju, reality emisije i druge banalnosti. Naravno, ni u tim deonicama film ne govori da je Hitler bio u pravu, ali kada krene da reaguje na tu temu ni autori ni likovi nemaju čime da uzvrate.

Kako se približava kraju, film se pretvara u efektnu metaforu o stalnom riziku od povratka nacizma u nekoj formi, i ta "društveno odgovorna" završnica je vrlo vešto sprovedena i uprkos očiglednoj nameri da posluži kao disclaimer, ne smeta filmu.

ER IST WIEDER DA je sjajan primer mejnstrim filma koji uspeva da bude višeslojan a da nikada ne prestane da zabavlja publiku, i to na vrlo provokativan način, a da se to sve nikada ne pretvori u nehotičnu infantilizaciju osetljive teme.

* * * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Mehmete, koliko sam razumeo, Axl prešao u AC DC da peva za stalno!

milan

Pogledao sam Betmen VS Supermen, i slazem se sa Kriplovom ocenom. Da mi je neko rekao da ce jedan tentpol superherojski film biti ovako hermetican, nikad mu ne bi poverovao. Posebno mi se dopao ovaj mali detalj - jedini trenutak kada se Supermen nasmesi je pred kraj, kada odluci da poleti i zgrabi koplje i jurisa na Dumsdeja.

Svaka cast DCu.

Ovo ne smanjuje moju ljubav prema filmovima Marvel studija, razume se. :)

Meho Krljic

Quote from: crippled_avenger on 17-04-2016, 17:47:03
Mehmete, koliko sam razumeo, Axl prešao u AC DC da peva za stalno!

Da, bizaran preokret o kome osamdesetih niko nije ni snivao :lol:

Quote from: milan on 17-04-2016, 21:34:37
Pogledao sam Betmen VS Supermen, i slazem se sa Kriplovom ocenom. Da mi je neko rekao da ce jedan tentpol superherojski film biti ovako hermetican, nikad mu ne bi poverovao.

Da, bizaran preokret o kome osamdesetih niko nije ni snivao :lol:

Meho Krljic

Nego, pogledao sam Hardcore Henry kako bog zapoveda, u bioskopu i bio neiznenađen time da je film sa nama gledalo svega dvadesetak ljudi predpubertetlija - nema nikakve reklame za ovo - ali i time a je film sasvim lagodno uspeo da adrenalinsku poplavu iz trejlera razvuče na sat i po.

Da će film biti potpuno tr00 a ne nekakva wannabe produkcija uverilo nas je i to što je naš taksista vozeći nas u bioskop udario čoveka na ulici, bacio ga jedno 2-3 metra a ovaj ustao, pogledao nas i otišao svojim poslom.

Jer, Hardcore Henry jeste u prvom redu film za generaciju igrača Call of Duty i Battlefielda, ali je zatim i film za generaciju ruskih i ukrajinskih parkur/ adrenalin džankija koji nose gopro kamere na glavi i skaču sa zgrade na zgradu, trče po kranovima i ogradama mostova i bacaju se u smetove snega i kontejnere sa papirom sa visina sa kojih ja ne bih ni pljunuo.

Najšuler je ove dve savremene estetike bešavno spojio, sa ogromnim razumevanjem oba medija i njihovih slabih i jakih strana, iskombinovao to sa solidno hardcore zapletom i radnjom i napravio treći nastavak Krenka kakav Neveldine i Raylor nažalost nikad nisu snimili, odlučivši se umesto toga za ipak inferiorni Gejmer.

Ono što je možda najvredniji element HH je ta instant komunikacija sa svojom ciljnom grupom. Call of Duty igre su besramno skupa AAA produkcija, nešto najdalje od andergrand hardkora što bi čovek mogao da zamisli, a GoPro kamere su takođe elitni komadi opreme, no njihova publika se ne razlikuje nužno od onih generacija koje su odrasle uz superherojske stripove, pank i hevimetal tako da je korporacijska produkcija i ovde izrodila određenu vrstu kontrakulture. Kontrakulture bez jasno usmerene energije, ali prepunu energije i bunta, dakako. Hardcore Henry sa njom izvrsno komunicira kroz prost, rekao bih stripovski ali zapravo sasvim gejmerski zaplet i stavlja motivaciju lika u prvi plan iako je od početka jasno da je glavna motivacija upravo adrenalin koji se u završnici filma i prominentno prikazuje na ekranu iako nema zapravo narativno opravdanje.

Šarlto Kopli u ovom zapletu dobija priliku da glumata koliko hoće i solidno obavlja posao dok su ostali glumci na nivou gejmerskog standarda, ali svakako, glavni glumac u ovom filmu je GoPro kamera i izvrsna montaža koja dopušta da "prave" specijalne efkete gutamo u jednom dahu sa klasičnim parkurom iz prvog lica i da se sve dešava najprirodnije moguće. Američki film ovog tipa bi možda osećao potrebu da verbalizuje svoj dug igrama - Gejmer je to eksplicitno radio - ali HH je ovde, zapravo, suptilan. I to je valjda jedino mesto na kome je suptilan. Sve je tu - plakat za igru Payday 2 u jednom kadru, slide-to-cover momenti, snajperski kadrovi, dual wielding... Hardcore Henry je često kao poslednjih petnaest godina first person shootera izmontiranih zajedno, ali sa pažljivom koreografijom scena i osećajem kako da PREVIŠE ne otupi gledaoca.

Posle ovoga akcioni filmovi će morati dobro da zapnu da me namame u bioskop  :lol:

crippled_avenger

Meho Krljic

Immortan Vojo!!!!!!!

crippled_avenger

Mehmete, tvoj komentar HARDCORE HENRY je jedan od onih slučajeva kada uzmeš žanrovski film i pretvoriš ga u mit!

Krsta Klatić Klaja

moram da napomenem da se radikalski šleper u stvari prvi put pojavio između THUNDERDOME-a i FURY ROAD-a! :)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Što onda na izvrstan način omogućava da Maja Gojković bude Furiosa  :-| :-| :-| :-| :-|

Meho Krljic

Nego, vidim da je Criminal imao prilično očajan prvi vikend. A ni kritike nisu sjajne. Ja sam se nekako nadao da ovo može da bude solidno. Mislim, i dalje se nadam, ali sam malo sneveseljen...

crippled_avenger

Pogledao sam I AM WRATH Chucka Russella, pokušaj da se John Travolta uključi u TAKEN trku. Nažalost, film je jako slab, i uprkos tome što Travolta u svom novom padu zapravo nije napravio strateške greške kao onomad kada je prvi put posrnuo, ovde je pre svega krivac Chuck Russell, svojevremeno zanimljiv reditelj koji sada potpisuje jedan jako slab film. I AM WRATH je produkciono vidno slabije delo od onoga na šta je Russell navikao i tu nema zbora, ali isto tako ovde pokazuje da je izostao i trud pa i know how da se realizuje čak i jedna prilično konvencionalna i jednostavna priča koja se danas olako otpisuje kao česta formula. Međutim, kada se pogleda I AM WRATH vidi se koliko su TAKEN ili RUN ALL NIGHT, pa čak i THREE DAYS TO KILL superiorni filmovi.

Travolta opet sam po sebi nije dovoljan da digne film na neki naročit nivo i da nadoknadi Russellovu indisponiranost a to ne radi ni Christopher Meloni kao njegov sidekick i na kraju, sve u svemu I AM WRATH ima sve elemente klišea u karijeri jednog glumca ali ni jedan atribut kako je takav kliše pomogao njegovoj karijeri.

crippled_avenger

crippled_avenger

Stari se obratio naciji povodom filma HARDCORE HENRY

http://www.beforeafter.rs/kultura/teznje-i-recepti/

crippled_avenger

crippled_avenger

crippled_avenger

Pogledao sam film COLONIA Floriana Gallenbergera. Nažalost, ovaj film izgleda kao da su ga režirali pitomci Colonie Dignidad ne bi li na nekoliko decenija odložili snimanje dobrog igrenjaka o ovom vrlo bizarnom i perverznog događaju iz istorije Čilea i Hladnog rata.

Emma Watson i Daniel Bruhl deluju rasploženo za nadigravanje u ovom filmu koji počne kao neki osavremenjeni Csta Gavras a pogom se transformiše u nižerazredni ARGO. MIchael Nyqvist je karikaturalan kao Paul Schaefer, a ako imamo u vidu široku paletu intrigantnih aktivnosti koje su se dešavale u Colonia Dignidad, film supeva tek da krajnje neuverljivo zagrebe po njihovoj površini.

Šta je osnovni problem filma? Ako izuzmemo to da je Florian Gallenberger moron.

Svakako to što se film iz nekog razloga previše fokusira na intinmnu dramu junaka koje zapravo nema. Emma Watson i Daniel Bruhl su internacionalne zvezde koje igraju tipske likove čija je funkcija da budu protagonosti jedne preiče koja ne govori o njima već o jednoj široj priči. Međutim, Gallenberger se iz nekog neobjašnjivog razloga posvećuje tim likovima i itekako tumači njihovo viđenje događaja iako oboje od prvog do poslednjeg trenutka imaju snažan otpor prema Schaeferu i njegovom projektu i do kraja ne saznaju ništa partikularno gore od onoga što već misle na početku.

Da ne govorimo o tome da je ovo film o kultu u kome praktično ne vidimo nikoga ko je tim kultom zaveden, a da ne govorimo o tome da niko od junaka ni u jednom trenutku ne dolazi u rizik da bude zaveden kultom i magnetizmom njegovog vođe.

Ukoliko Paul Schaefer zaista i nije bio magnetični vođa kulta, već naprosto jedan vešti prevarant koji je na razne načine zloupotrebljavao svoju poziciju spram neemancipovanih meštana, odnosno mogućnost da se poveže sa Pinočevoim režimom, ti elementi su samo zagrebani po površini i nisu istraženi ni približno koliko bi trebalo.

Ovaj film ipak ima dovoljno hardvera, i ima Coloniu Dignidad, dakle ne može biti sasvim liše intrigantnosti, međutim na kraju ukupan utisak je da se radi o jednom od onih promašaja u kome se suspense generiše ne brigom za junakom već strahom da ako bude uhvaćen moramo zajedno sa njim proći kroz jednu seriju loše realizovanih opštih mesta.

* 1/2 / * * * *

mac

Google dotira scenarije o programerima:

http://io9.gizmodo.com/googles-offering-money-for-the-best-movie-scripts-about-1772118348

Za opštu sliku o tome kako izgleda svet programera videti http://www.commitstrip.com , a za sve ostalo tu sam da pomognem..

crippled_avenger

Vreme je da se zaradi neki dinar!

crippled_avenger

Pogledao sam CRIMINAL Ariela Vromena. Da se odmah razumemo, scenario ovog filma je originalan koliko i SNSovčev doktorat. Dakle, nimalo. Međutim, ravan rip-offa koju ovaj film dostiže dovedena je do paroksizma pa čak i bizarne filmofilije. Naime, na nivou zapleta, ovaj film mnogo duguje Tarsemovom SELF/LESSu i svemu što mu je prethodilo da ne nabrajam, i kao i kod Tarsema istovetu ulogu igra Ryan Reynolds! Zatim, film jako puno duguje McGjevom THREE DAYS TO KILL i svemu što mu prethodi i glavnu ulogu kao i u tom filmu igra Kevin Costner.

Rečju CRIMINAL je rip-off minornih filmova Ryana Reynoldsa i Kevina Costnera, u kome glavne uloge igraju Kevin Costner i Ryan Reynolds. To je već samo po sebi genijalno. Doduše,Reynolsova uloga je glavnija po značaju nego po minutaži ali da ne cepidlačimo.

Na sve to, Avi Lerner je na neki, sebi svojstven način okupio impresivan cast, tu je i Gal Gadot (Costner, Reynolds i Gadot je DC reunion) zatim Tommy Lee Jones i Gary Oldman. Najveće iznenađenje u filmu je međutim rola Scotta Adkinsa. Naime, Adkins igra u filmu i NE BIJE SE!

Avi je dakle spojio mačo heroje, DTVjevce i oskarovce, i film ima bolju podelu nego što po bilo kom osnovu zaslužuje. Zahvaljujući tome, Vromen uspeva ne samo da prevaziđe tu bizarnu derivativnost scenarija već i da napravi film koji će u nekim momentima čak i pokušavati nešto novo.

Lik Kevina Costnera je snakeplisskenovski, on je psihopata sa oštećenjem mozga u koga su preneta sećanja tajnog agenta CIA koji zna gde se krije panično traženi holandski haker. Te smene agentove lucidnosti i besprizornosti prethodnog vlasnika mozga su dale priliku Costneru da se ispolji, i odavno se nije ovako dobro zabavljao na ekranu. On je u suštini i najprisutniji u filmu, svi ostali mu pružaju podršku, i svi su prilično dobri.

Film je sniman u Londonu i odlično su iskorišćene lokacije i kolorit. Posle LONDON HAS FALLEN, Avi Lerner ponovo pravi jednu iznenađujuće elegantnu produkciju u Londonu, i koristi ga za finu hladnoratovsku atmosferu.

Ariel Vromen je došao u ovaj film sa nekom polovičnom indie reputacijom ali se u pogledu egzekucije ne pravi mnogo pametan. Ovo je žanrovski film od glave do pete, ali uspeva da generalno stvori nešto malo upmarket atmosfere, pušta glumce da se povremeno ispolje, a oni mu uzvraćaju vrlo disciplinovanom igrom u funkciiji filma.

CRIMINAL je neslavno propao na blagajnama mada znajući Lernere verovatno su baš to i želeli. Međutim, siguran sam da će ovaj film živeti na malim ekranima gde neće imati tako nesavladivu konkurenciju kao u vreme kada je izašao gde ni blokbasteri nisu uspevali da se izbore za velike rezultate.

Ovaj film se može posmatrati kao druga Costnerova meč lopta u pokušaju da se ubaci u TAKEN-fazu. Opet mu komercijalno nije uspelo ali ovo je uspeliji TAKEN derivat od mnogih.

* * * / * * * *

Krsta Klatić Klaja

Quote from: mac on 21-04-2016, 04:11:06
Google dotira scenarije o programerima:

http://io9.gizmodo.com/googles-offering-money-for-the-best-movie-scripts-about-1772118348

Za opštu sliku o tome kako izgleda svet programera videti http://www.commitstrip.com , a za sve ostalo tu sam da pomognem..

Silicon Valley Culture
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

BLOOD FATHER ima Midnight Screening u Kanu!

crippled_avenger

Pogledao sam EL CLAN Pabla Trapera, fino ekranizovanu istinitu priču iz vremena kada je početkom osamdesetih Argentina prelazila iz vojne diktature u demokratiju. U tom periodu, u Buenos Airesu je operisala porodična banda koja je otimala ugledne i bogate članove društva, uzimala novac za otkup i ubijala ih, sve pod krinkom rada terorističke organizacije.

Traperov film je izuzetno atmosferičan, sa fluidnim kretnjama kamere i izvanrednom glumom. U pojedinim segmentima ima određenih rupa u zapletu koje ne remete previše ugođaj filma, ali u pojedinim fazama dovode u pitanje motivacije likova. No, reč je o istinitoj priči pa nekako možemo preći preko toga jer je život često neverovatniji od fikcije kreirane po dramaturškim zakonitostima.

Guillermo Francella je odličan kao dijabolični pater familias koji uspeva da istovremeno bvude monstruozni zločinac i stub jedne društveno prihvaćene, rekao bih čak vrhunski emancipovane porodice, u čijem funkcionisanju on uzima značajnu ulogu.

Peter Lanzani je imao nešto lakši zadatak kao harizmatični sin koji ima značajnu ulogu u očevim kombinacijama, istovremeno zgađen onim što se dešava ali i lakom na novac koji donose očeve kombinacije.

Bizarnost cele priče pomognuta je tranzicijom Argentine iz diktature u demokratiju. Paradoksalno, diktatorski režimi su poznati po tome što je deregulisano sve ono što se ne tiče vlasti i što je ne ugrožava i zapravo junacima filma EL CLAN glave dolaze demokratija i kapitalizam, kada bogati ljudi dobijaju priliku da se izbore novcem za svoja prava i kada povezanost sa insititucijama nije dovoljna da bi se prikrila jedna ovako perverzna šema zaločina.

EL CLAN bez problema funkcioniše kao triler, premda jasno je da Trapero sve ovo koncipira kao jednu malu priču koja otkriva širu priču o argentinskim društvenim tokovima. Za puno uživanje u filmu potrebno je određeno predznanje o periodu argentinske hunte, ali film se može razumeti i bez toga. Iako će ova priča Argentincima verovatno biti vrlo poznata i zanimljiva, EL CLAN odlično komunicira i sa stranom publikom.

Trapero bez ikakve sumnje uspeva u obe svoje namere. A ovo je jedan od onih filmova koji kada završe svoj festivalski život jako dobro mogu raditi i na festivalima, i na malim ekranima.

EL CLAN je svakako prototip tog festivalsko-repertoarskog hibrida za kojim tragaju naši autori.

* * * / * * * *

crippled_avenger

Posle GRAND THEFT PARSONSa, Johnny Knoxville i Michael Shannon su se našli na novom filmu koji govori o bizarnom događaju iz istorije rokenrola. GRAND THEFT PARSONS je govorio o krađi tela Grama Parsonsa, a ELVIS & NIXON Lize Johnson govori o susretu Elvisa i Nixona. Film je izašao jedva mesec dana posle epizode VINYLa u kojoj Richie Finestra susreće Elvisa, ali King prikazan u ovom filmu je na pragu da se pretvori upravo u tu dementnu ruinu.

Uostalom i u samom VINYLu, Elvis pokazuje Richieju neke zahvate kojima je učio Nixonovo obezbeđenje. ELVIS & NIXON pokušava da rekonstruiše susret Elvisa i Nixona što više može ali film na kraju ipak deluje kao simpatična fikcionalizacija, mnogo bliža DICKu Andrewa Fleminga nego FROST/NIXONu Rona Howarda. Dakle, ovde fakcija preuzima primat, ali rezultat je zabavan, efektan, zategnut film u kome Michael Shannon kao Elvis i Kevin Spacey kao Nixon sviraju na jednoj žici ali to rade majstorski.

Od sporednih glumaca jedini koji je uspeo da iskoristi priliku je Colin Hanks, Johnny Knoxville je nažalost ostao potpuno neiskorišćen, a rekao bih da isto važi i za priču o Elvisovom drugu i saradniku koji u sred cele te akcije žuri da se vrati u Los Anđeles kako bi upoznao roditelje svoje zaručnice.

Međutim, svi ti lenjo postavljeni subplotovi na stranu, pa makar ih smetali samo situacijama oko kojih sudbina nije bila dovoljno kreativna, u prvom planu je susret u kome najmoćniji čovek na svetu mora da se povinuje demenciji najpopularnijeg čoveka na svetu. I kad god se film drži te dinamike, funkcioniše.

Film je skromno budžetiran, u indie okvirima, i spada u jednu od glavnih ovogodišnjih Amazonovih akvizicija. Po profilu zaista i spada ono što bi streaming servisi logično nabavljali.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Gojko u akciji:

Syfy is nearing completion of a deal on a pilot order for David S. Goyer's long-in-development Superman prequel series "Krypton."

The series, set two generations before the destruction of Superman's titular home planet, would tell the story of the man of steel's grandfather as he fights to restore the family honor of the House of El after it has been shamed.

The pilot will be produced by Warner Horizon Television. Goyer — who penned the screenplays for "Batman Begins," "Man of Steel" and "Batman v Superman: Dawn of Justice" — will write the pilot with Ian Goldberg. He will executive produce through his company Phantom Four with Damian Kindler, who will serve as showrunner. Colm McCarthy is set to direct the pilot.

While promoting his Starz series "Da Vinci's Demons" last year, Goyer dropped hints about "Krypton." He teased a deep connection between the project and the wider DC Comics universe, which has been mined for series such as the CW's "Arrow" and "The Flash," CBS' "Supergirl" and Fox's "Gotham," as well as a slate of movies featuring Superman and his Justice League partners at Warner Bros.

"It involves more of the mythology than I think people realize," Goyer said. "A lot more."

Variety first reported that the project was in development at Syfy in 2014.

crippled_avenger

Pogledao sam MIDNIGHT SPECIAL Jeffa Nicholsa, i moram priznati da se nalazim u dilemi - da li Warner Bros na njemu primenjuje recept Zacka Snydera i pušta ga da snima šta hoće pre nego što ga podjarmi da deset godina radi superheroje ili je pak to sve crnohumorna igra grupe mogula koji su našli nekog sirotana da lože kako je genije a oni mu se smeju iza leđa.

MIDNIGHT SPECIAL je prošao ogromnu anticipaciju, koja je bila sistematski plasirana od prvih geek konvencija na kojima su prikazivani trejleri, preko prikazivanja na Berlinalu, do kritika koje su bile pune hvalospeva.

Međutim, rezultat je gotovo komično loš. Da je Stephen King ovo napisao, bilo bi snimljeno za televiiziju i baćeno na male ekrane. Poređenja sa Amblinom koja su plasirana se nažalost mogu navesti zbog tematske sličnosti ali MIDNIGHT SPECIAL je neuporedivo slabiji od bilo kog pravog ili osavremenjenog Amblina, kao što je recimo bio SUPER 8.

MIDNIGHT SPECIAL spada u red onih savremenih žanrovskih filmova koji se kunu u rediteljske postupke sedamdesetih i onda to pokušavaju da postignu tako što namerno arhaiziraju sadašnje vreme. Da je barem smešten u epohu, MIDNIGHT SPECIAL bi možda imao za nijansu više smisla, ovako Nicholosv film istovremeno pokušava da se dešava danas ali i da junaci lutaju nekim ambijentima iz američkog filma sedamdesetih silom pokušavajući da evociraju tu uspomenu.

Međutim, lutanje po ambijentima iz sedamdesetih nije dovoljno da bi se evocirao filmski stil. Naročito, kada epoha nije rekonstruisana. Nichols ovde pokazuje da je kao neki scenarista i reditelj koji ne ume da napravi melodramu u vreme mobilnih telefona i socijalnih mreža jer ne može da je konstruiše bez zabune i neznanja nekog od likova.

Michael Shannon, njegov redovni glumac, naprosto nije dovoljno harizmatičan da bi bio leading man i otac malog dećaka sa natprirodnim moćima, tako da glumačka podela svakako ne doprinosi atraktivnosti, a mnogo harizmatičniji glumac, Adam Driver prebačen je da bude antagonista i ima sporednu ulogu.

Međutim, ono što stvara krunski disbalans je Nicholsov pokušaj da spoji opori realizam reditelja koji je umislio da je narodni pesnik sa SF premisom koja ozbiljno koketira sa trešom. Kada se tome doda da je ovo film potere koji ima ozbiljne probleme sa ritmom, rekao bih da MIDNIGHT SPECIAL nije rešio ni jedan od svojih fundamentalnih problema.

Konačno, razrešenje dečakove misterije je istovremeno potpuno lišeno iznenađenja, a rešeno je na najgori mogući način, naročito ako imamo u vidu da su takva razrešenja filmova u najvećem broju slučajeva obično jako slaba.

MIDNIGHT SPECIAL je film koji je dobio nezaslužen hype, a stavljen je u kontekst dela koja mu ne laskaju. Ipak, iako verovatno neće naći najširu publiku, na nivou reputacije posao je besprekorno urađen. Nichols zahvaljujuči ovom filmu jeste ubačen u prvu ligu.

* 1/2 / * * * *

Meho Krljic

Are You Ready for Yet Another Cinematic Universe... Based on Hasbro Toys? 

But: one that's being created by Pulitzer and Oscar winners?
Ah, the cinematic universe—that thing Marvel does, where every movie they put out takes place in the same world and eventually builds to some sort of grand Avengers crossover. Everybody's doing it now: Warner Bros. is tapping into the deep roster of DC Entertainment's comic book library to flesh out a cinematic universe that began with Batman v Superman, and while no one's going to quiz you on this (probably because everyone forgot), Universal Studios also has a cinematic universe of its own already underway with 2014's Dracula Untold. (That one will continue with next year's Tom Cruise-led Mummy remake.)
And now, toy manufacturer Hasbro is going to kick off its own universe, rebooting the still-warm remains of the G.I. Joe movie franchise and bringing in a bevy of other old toy franchises to tie in, Avengers-style. And they've brought in some Pulitzer-winning, Oscar-grabbing talent to build it. According to The Hollywood Reporter, Hasbro has assembled a TV-style writers room to oversee a the construction of a constellation of films based on G.I. Joe, Rom, Visionaries, Micronauts and M.A.S.K., a list of brands mostly comprised of titles now so obscure that the over-30 crowd is going to run out of breath explaining to millennials that yes, these things all existed. Nearly a dozen top-tier writers are involved, including Pulitzer-winning novelist Michael Chabon (who also worked on Spider-Man 2), award-winning comic book writer Brian K. Vaughan (who worked on shows like Lost and Under the Dome), Guardians of the Galaxy co-writer Nicole Perlman, and Joe Robert Cole, a writer on The People v O.J. Simpson and Marvel's forthcoming Black Panther. The team will be overseen by Akiva Goldsman of A Beautiful Mind fame, and they will have their first meeting this Monday.
If this sounds kind of familiar, that's because it's similar to the approach Paramount is taking with another Hasbro franchise, Transformers (also headed by Busy Guy Akiva Goldsman).
Hasbro's plan is such a crazy mix of wild ideas, it's like a potpourri of wildness. It's wild that Hasbro thinks people want a M.A.S.K. movie. It's wild that Hasbro thinks people want to see a M.A.S.K. movie that also ties into a Visionaries: Knights of the Magical Light movie. It's wild that Hasbro convinced top writers in three different media to help make these things. It's also kind of wild that these toy lines existed in the first place—I mean, here's the cartoon based on M.A.S.K. (pardon me, I mean Mobile Armored Strike Kommand):
So wild, man. I want a movie based on that, preferably starring Frankie Muniz and Hillary Duff, who are both probably free and due for a return to box office domination following the demise of the Agent Cody Banks franchise.
What's even more nuts about this plan, though, is that all these disparate franchises have literally nothing in common, other than the fact that they were toys made by the same company at about the same time. Sure, there were comic books and cartoons about said toys providing backstory, but those were mostly ancillary projects that only existed to get kids to buy more toys while also generating ideas for even more toys. There is no existing Justice League or Avengers framework that already exists for this universe, so one is being invented out of whole cloth.
As crazy as it sounds, even the Universal Monsters have a history of crossing over and appearing in each others movies back in the black-and-white era—you could say that 1948's Abbott and Costello Meet Frankenstein was The Avengers before The Avengers even existed in comics. But G.I. Joe and Rom and Micronauts? There is no reason for Duke and Snake Eyes to team up with a heroic spaceknight and journey into the Microverse. Or at least, there isn't one yet. Really can't wait to hear what reasons guys like Michael Chabon come up with.   

crippled_avenger

Beyoncé has once again outdone herself. With few details announced in advance of her LEMONADE one-hour special on HBO, the pop icon debuted her new album as a film, featuring Serena Williams in a segment and contributions from The Weeknd and James Blake.

Similar to her rollout for 2013's BEYONCÉ, she pieced together music videos with in-between vignettes and spoken-word introductions. Though she wasn't necessarily explicit about the content of the music, it's clear that she's coping with the emotional fallout from her husband Jay Z allegedly cheating on her, using the project as a medium to explore her feelings about the situation and how she got through it.

Directors for the visual-album include Mark Romanek, Khalil Joseph, Melina Matsoukas, Todd Tourso, Dikayl Rimmasch, Jonas Akerlund and, of course, Beyoncé. The special was an aural spectacular, featuring slow-moving images in black-and-white and entirely devoid of dance routines, one of her hallmarks.

Instead, LEMONADE was a clear exploration of marriage post-Beyoncé, where she reveled in her marriage's sexual nature. For her latest, she's much more straight-faced, staring the infidelity straight in the face and addressing her husband directly. "You remind me of my father, a magician / Able to exist in two places at once / And the tradition and men and my blood, you come home at 3 a.m. and lie to me / What are you hiding?" she says at one point, plunging off the top of a building into a deep ocean, reemerging in a bedroom brimming with water and asking, "Are you cheating on me?"

Beyoncé, Amandla Stenberg, and Zendaya
Beyoncé Presents LEMONADE Film

She emerges from a court house as the water spills out, and Bey goes to town. Brandishing a baseball bat, she smashes cars, security cameras and store windows along the way, hopping into a monster truck where she crushes a long line of cars and brags about "get[ting] my swing on."

Soon, she's addressing the mistress to her husband. "We can pose for a photograph—all three of us. Immortalized. You and your perfect girl. I don't know when love became elusive." Wrapped in a fur coat, she struts through a parking garage with her hair done in cornrows. "Beautiful man, I know you lying," she says. "Who the fuck do you think I am? You try this shit again, you gon' lose your wife."

Serena Williams danced alongside Bey, sitting on a high-backed chair, as the latter continued to exercise her angst. "He better call her Becky with the good hair," she says. The Weeknd contributes as a guest star, singing about Beyoncé in an uplifting manner: "Stacking money no matter where she goes, karma, karma, karma."

Scorned, she turns her attention to the mistress and confronts her directly. "Did he bend your reflection? Did he make you forget your own name? Did he convince you he was a god? Do you get on your knees daily? Do his eyes close like doors? Are you a slave to the back of his head? Am I talking about your husband, or your father?"

Mathew Knowles, Bey's father, also appears in the film to play with Blue Ivy during "Daddy Lessons." It's not so far from "Daddy," a piano ballad that existed as a secret track on her debut album Dangerously in Love, which praised him for raising her right. This time, she sings, "Came into this world, daddy's little girl / Daddy made a soldier out of me / Daddy made me dance / Daddy held my hand."

Finally comes "Forgiveness," one of the title cards that lays out the stages of grief that she experiences through the film. "Baptize me, now that the reconciliation is possible," she says. "If we're going to heal, let it be glorious. One-thousand girls raise their arms. Do you remember being born? Are you thankful?

Bey sits at a piano keyboard with headphones on as the first images of her and Jay Z appear, signifying a sea change. "We built sandcastles that washed away, I made you cry when I walked away / Oh, and although I promised that I could stay baby / every promise don't work out that way," she sings.

English singer-songwriter James Blake appears on a stark piano ballad, where mothers Sybrina Fulton and Lesley McFadden hold up pictures of their sons Trayvon Martin and Mike Brown, both killed by police. It's a continuation of the politically-charged "Formation," which is included at the album's end.

The film comes to a conclusion full circle: Beyoncé is pictured with Blue Ivy and Jay Z, smiling and laughing in a backyard. It's a fitting conclusion to her latest surprise, tying a bow on an epic adventure through heartbreak, and coming out on the other side.

https://www.youtube.com/watch?v=xtCevCucN8Q

crippled_avenger

Meho Krljic

Batman V Superman Just Passed A Major MCU Movie At The Box Office 

The world of superhero movies is on the verge of a precipice. With the release of Batman v Superman: Dawn of Justice, DC has officially entered the world of serial film universes. Although Man of Steel preceded Dawn of Justice, the newer film served as the start point of the official DC Extended Universe. This is DC's answer to the Marvel Cinematic Universe, which has been building for nearly a decade. The competition is now officially on between the two comic book universes, and it appears that DC just got a win over its rival.

Forbes is reporting that Batman v Superman: Dawn of Justice just passed Marvel's Iron Man, as well as Iron Man 2 in regards to box office performance in the first month. Numbers wise, Dawn of Justice is projected to gross a total of $319 million, which will be surpassing Iron Man's $318 million and Iron Man 2's $312 million.

So what does this mean for the respective universes?

For one thing, it means that the DCEU isn't quite as disastrous as people originally had thought. Batman v Superman received fairly negative reviews due to its length, tone, and scope. After the first weekend of its release, box office numbers saw a significant drop, likely due to said reviews. This made people think that perhaps the slew upcoming DC films might not be happening after all, and that perhaps the DCEU was doomed.

However, these numbers seem to indicate that the DCEU is right on track with the MCU. After all, Iron Man was also the launching point for the entire universe, so having the two movies be so close in gross makes it clear that DC is doing just fine comparatively. Iron Man may have fared better with critics, but it now appears that Batman v Superman has its competitor beat in regards to box office results in the first month.

Of course, there is something to say with Marvel's model of releasing phases of films. Batman v Superman was the subject of criticism for trying to fit too much into one movie. Conversely, Marvel has taken careful time to carve out each and every character through standalone movies, as well as team up films like The Avengers. This is what will surely make the upcoming Captain America: Civil War so successful; we care about the characters who are fighting. It's not just mere spectacle and hype like Batman v Superman could be considered to be.

Only time will tell how well the DCEU fares against its competitor moving forward. While Justice League Part One will presumably do well, standalone movies like Aquaman and The Flash will be the true test in competition with its Marvel counterpart.

crippled_avenger

Stari pokušava da izvrgne srpsku književnost još većem ruglu...

http://www.laguna.rs/n3104_knjiga_orlovi_ponovo_lete_laguna.html

lilit

gledao neko Captain America: Civil War?
ja odoh sutra, al malo mi frka jer ću da se rasplačem ako tony stark izda.

Meho Krljic

To vama puštaju ranije. Premijera je šestog maja.

Uzgred, spojler, u stripu Ajronmen TOTALNO izda.

crippled_avenger

Premijera je na Đurđevdan!

crippled_avenger

Pogledao sam ONE MORE TIME Roberta Edwardsa simpatičnu indie dramediju o ostarelom crooneru i njegovoj disfunkcionalnoj porodici. Scenario je izrazito oslonjen na poznate formule, gotovo da se iz scene u scenu može anticipirati kako će se stvari razvijati ali Christopher Walken u ulozi umirovljenog croonera i bonvivana, Amber Heard kao njegova kćerka koju vlastiti demoni sprečavaju da se snađe na muzičkoj sceni i Kelli Garner kao druga, stabilnija sestra, čine izvanredan glumački ansambl koji uspeva da digne ovaj materijal barem do nivoa simpatične niskokalorične indie zabave koja je idealna za mali ekran.

Otud, ako o filmu ONE MORE TIME možemo imati dosta skepse kao o bioskopskom ostvarenju, a ambicije su sigurno uključivale veliki ekran, ovo je idealan televizijski produkt i mogu mu predvideti dug televizijski život. U tom smislu, glumci su pokazali zašto su tako cenjen deo ekipe. Iako ni za Walkena ni za Heardovu ne možemo reći da su headlineri u poslednje vreme, dovoljno su velike zvezde da iznesu jednu ovakvu priču, a da su imali bolji scenario i življu režiju napravili bi još više.

* * 1/2 / * * * *

lilit

đurdevdan je dvaesosmog u aprilu, hm, imaxu :lol:

lilit

WOW!!!!

and my heart goes with tony stark!

( kako je ovo dobro majko mila :lol: )