• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

saulabi-samurajski film po koreansko

Started by sigismundus, 25-02-2004, 00:29:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

Konačno sam pogleedao kontroverzni samurajski film Saulabi režisera Moon Jong Keuma. Film u suštini prepičava poentu, da se  duh samuraja zapravo rodio u Koreji, da je to duhovna baština dinastije Paekje i da je vir samurajskog bushido koda zapravo koreanski.
Saulabi na koreanskom znači ratnik, scenario i večinu uloga su odigrali koreanci. Koreografiju je radio Takakura Eizi(dugogodišnji partner Kurosawe i koji je radio i Samurai Fiction). No večina filma ipak je snimljena u Japanu.

Naravno, film je izazvao puno diskusija i kritika, normalno zbog toga, da li je prvi seppuku/harakiri napravljen u Koreji ili Japanu.

Bez obzira na te dileme, koje su japance pogodile u dušu, film je dobar. Nije nešto ono najbolje, jer po mome glavni akteri nisu najubedljivi, nema one prave dramatičnosti, koja proizlazi iz Kobayashijevih i Kurosawinih filmova. Imperator je previše mlak, previše popušta, glavni saulabi je doduše vrstan ratnik, sijajan mačevalac a ipak u njemu nema patosa čoveka, koji hoče opet da vrati slavu svom narodu i povrati duh saulabija svom zaboravljenom selu. Ni japanska akterka nije me potpuno ubedila. No, prvi put sam video, kako si žena reže vratne žile i počinjava samoubistvo. Ali tu su dve sporedne uloge, koje blistaju punim sjajom. Poslednji dvoboj jednog saulabija podseča me na Mifuneovu bitku pred kraj Samurai Rebellion, kada izbadan mačevima i prorešetan mecima ipak poubija armiju mačevalaca, koja ga je čekala, da ga spreči na putu za Edo. Taj sam film inače uvek imao za najpotpuniji samurajski film. A druga sporedna uloga je uloga jednog imperatorog vazala, koji u fenomelnoj borbi sa glavnim akterom gubi život. U neku ruku i Saulabi podseča na Samurai Rebellion, jer je sve uzalud. Svi gube život, a ostaje samo mladič, koji je u jednom danu izgubio dva oca. A i majka mu se ubila. A ubijena je i svaka nada, da se čast in slava saulabija ikad povrate. Ukoliko je, naravno, ne ponese iz ništavila, mladi samuraj, koji je izgubio sve, ali ne da bi sam to znao, nasledio čuveni mač saulabijskih boraca.
Kažem, da sam zadovoljan filmom, ne oduševljen, jer mu tako malo fali, pa bi bio potpun. Masovne scene su divno odradjene, dvoboji su korektni, dva tri više nego fenomenalna. U koreji su ga počeli prikazivati krajem januara, več se zna, da če otiči na mnoštvo festivala širom sveta, a na japanskim internetnim stranicama nema kraja analizama i prepirkama o izvoru samuraja, sa kojima se ne slažu čak i mnogi koreanci.
onaj, koji sniva tudje snove

Ghoul

hmm, sounds i'teresting.

provericu prvom prilikom: nadam se da je to dospelo na divx= inace, gde si ga gledao?

za s. rebellion smo se drugde vec slozili= Remek Delo.
https://ljudska_splacina.com/

sigismundus

Saulabi imam na DVD.
Postao sam opčinjem DVD-jima zbog kvalitete slike. Stoga sam nabavio i digitalnu satelitsku TV pa povremeno visim izpred TV i ne mičem se satima. Inače mesečno nabavljam tako oko 5 novih DVD-ja. Uglavnom starije azijske filmove, kung fu i samurajski, poneki horror ili priče o duhovima, pa italijanske westerne, a čim vidim nešto novo i zanimljivo, i eksotično, e to ide kod mene. Od novijih filmova praktično sam opčinjem novim filmom Jeta Lija, Hero. Koliko sam ga puta več gledao! Kao da gledam Rashomona na Hongkonški način. A pored svega toga uskočio i rommel i počeo mi popunjavati rupe sa filmskom klasikom. tako, da u poslednje vreme gledam filmove Michaela Caine-a, izmedju ostalih. A šta me još čeka, to samo on može znati.
onaj, koji sniva tudje snove

corto

Saluabi je več na DivX, može se dobiti na FileHeaven ili na Asian Cinema Forum ali kritike nisu baš najbolje, taku da ču ovo preskočiti.

Ne znam, meni se Hero nije baš suviše svidjao, istina fotografija je izuzetna ali film nema taj čar koji imajo neki drugi stariji filmovi Jet Lija, kao što su Fist of Legend, Tai-chi Master, Once Upon a Time in China, Shaolin Temple 2 ...

Rommel

Quote from: "sigismundus". A pored svega toga uskočio i rommel i počeo mi popunjavati rupe sa filmskom klasikom. tako, da u poslednje vreme gledam filmove Michaela Caine-a, izmedju ostalih. A šta me još čeka, to samo on može znati.
:lol:  :lol:  :lol: ovo mi se svidjelo....ali to je samo mali dio osvete koju spremam osobi koja me NATJERALA da se ozbiljnije pozabavim Lone Wolfom....(ne da je nesto lose u samom lone wolfu...nego teturam rubom stecaja... :lol:  :lol: )
ali i mi konja za trku imademo...sve sto mogu ti reci je BEWARE, BEWARE

Demon

Ne razumem tu pomamu za azijskim filmovima.
Njihove price jesu drugacije, reziseri jesu solidni, ali glumci su ocajni.
Amaterizam. Pozorisna gluma.
Iritirajuce u vecim kolicinama.