• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ravna gora

Started by Alexdelarge, 11-11-2013, 11:48:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

I "Nečista krv". :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

Bato, imaš pivo!

Albedo 0

xcheers

zaboravih Nečistu krv i Stevana Sremca!  8)

pa jbt, danas kad pitate nekog srpskog nacionalistu šta bi dao sinu da čita dao bi mu sve komunističke pisce

neka klasična velikosrpska lektira
Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Derviš i smrt, Seobe, Vreme smrti/vlasti, Gluvi barut, Tražim pomilovanje...

SuperSynthetic

Pa da vratimo onda taj komunizam? To je vise jugoslovenska lektira. Mozda je Cosic jedino u nekom velikosrpskom fazonu.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

pokojni Steva

Nego kako, SS je moj brat iz Združene borbene organizacije rada
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Albedo 0

ok, onda reci šta je srpska lektira ako je Travnička hronika jugoslovenska

SuperSynthetic

Ma opusteno. Ne tvrdim nista. Samo pricamo. Moje poslednje pitanje je da li svrstavas Kako se kalio celik i Daleko je sunce u umetnost?

scallop

Na ovom forumu ljudi počnu da postavljaju pitanja kad im ponestanu odgovori.  :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

ništa ne tvrdiš sem da je komunizam pošast?

Dobricu Ćosića svrstavam u umjetnike koliko i Filipa Višnjića, ne znam što bi to bilo problem...

ne tvrdim da je Ćosić neznamkakav umjetnik, al pobogu - ti si iskoristio riječ ''pošast''

istovremeno ne kažeš šta to ostaje od srpskog nacionalnog identiteta bez te ''pošasti''

Biki

Quote from: scallop on 30-12-2013, 16:04:16
Na ovom forumu ljudi počnu da postavljaju pitanja kad im ponestanu odgovori.  :evil:

:-D

SuperSynthetic

Dobro ajde. Znaci Kako se kalio celik i Daleko je sunce su soc realisticna dela. Dela lisena bilo kakvog metafizikog osecaja, razmisljanja, znacenja. Dela lisena Boga. Zato nisu umetnost. U komunistickoj Jugoslaviji imamo Krlezu i Andrica koji bi postali pisci i da nije bilo komunizma. Retko ko od ostalih orlova je imao hrabrosti da stvarno poleti. Ostali su u kavezu soc realizma. Takav nam je i film bio godinama. Crni talas je izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
Moram da zurim sada. Kasnim. Nemam vise vremena za igru ko o klin a ko o plocu.

Meho Krljic

Daleko je Sunce je vrlo pristojan roman i ne spada u socrealizam. Da li je lišeno boga, to je pitanje za nekog teološki potkovanijeg od mene, ali u njemu ima sasvim dovoljno metafizike za moj ukus. Kako se Kalio Čelik je stilistički daleko prostiji roman i u njemu su propagandni elementi mnogo izraženiji. Ipak, oba romana su sasvim sigurno umetnička dela utoliko što imaju jasnu estetsku nameru.

ALEKSIJE D.

Bajić nas prevede sve do elemenarne školske lektire. Pitanje: da li Lun Kralj ponoći spada u čistu ili primenjenu metafiziku?

Джон Рейнольдс

Quote from: SuperSynthetic on 30-12-2013, 13:56:29
Kome je Rus ikada pomogao? Kome???

Лаж да Русија никад никоме није помогла је подметачина прозападних празилукаша и српске шабанерије, не примај се на то. Два битна примера, а има их још.

Прво, инсистирање Русије да се српска војска извуче из Албаније током Првог светског рата. Грчка, тада неутрална, није била одушевљена идејом да прими српску војску, али је на крају била приморана да то уради.

Друго, веома скорашњи пример је Сирија, што је била и те како врућа шамарчина Империји Зла која је војну силу већ била покренула. Нека ме неко подсети да ли је војска Империје Зла икада била заустављена, а да је машинерија већ била покренута. Русија је то урадила.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Quote from: SuperSynthetic on 30-12-2013, 16:39:08
Dela lisena Boga.

e jbg sad, a šta ako ja kažem da ti nemaš nijedan jedini dokaz da je Karl Marks ateista, kamoli Ćosić?

SuperSynthetic

Quote from: ALEKSIJE D. on 30-12-2013, 17:44:08
Bajić nas prevede sve do elemenarne školske lektire. Pitanje: da li Lun Kralj ponoći spada u čistu ili primenjenu metafiziku?

To ti je apstraktni impresionizam koji preti da postane cisti expresionizam. Ma nemam pojma sta je. Nisam citao.

Quote from: Meho Krljic on 30-12-2013, 16:52:30
Daleko je Sunce je vrlo pristojan roman i ne spada u socrealizam. Da li je lišeno boga, to je pitanje za nekog teološki potkovanijeg od mene, ali u njemu ima sasvim dovoljno metafizike za moj ukus. Kako se Kalio Čelik je stilistički daleko prostiji roman i u njemu su propagandni elementi mnogo izraženiji. Ipak, oba romana su sasvim sigurno umetnička dela utoliko što imaju jasnu estetsku nameru.

A ti Meho sta da ti kazem... Sve se to tebi samo cini. Tako je meni govorila jedna Brazilijanka kad god bih joj tamo u Americi pricao da Jugoslavija nije iza gvozdene zavese. Da je Jugoslavija drugacija. Da je Jugoslavija in. Sve se to tebi samo cini. Mamu joj jebem. Nije se ona rodila u Beogradu. Nije ona postala pionir u skoli. Nije njoj sunce lepse sijalo zato sto ima Tita. Glupaca. Sve se to tebi samo cini. Nekada nisam, a danas joj verujem. I da, u pravu si, Daleko je sunce nije soc realizam – to je ultra soc realizam.

Zelim vam svima srecnu Novu Godinu uz ovu predivnu pesmu. Pevajte, pevajte!

http://youtu.be/CfI3eGXkZH8

Albedo 0

što jes, jes, uz jednu komunističku grupu će i SS da dočeka novu godinu!

Ghoul

mož' mu ga nakrivite:

Radošu Bajiću povelja Udruženja dramskih pisaca

Bajić je priznanje dobio kao autor igrane serije "Ravna gora", kojom se, kako se ističe, prvi put, iz istorijski tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije

Predsedništvo Udruženja dramskih pisaca Srbije donelo je jednoglasnu odluku da dramskom piscu i reditelju, Radošu Bajiću, dodeli specijalnu Povelju za doprinos slobodi stvaralaštva u tumačenju novije srpske istorije.

Bajić je priznanje dobio kao autor igrane serije "Ravna gora", realizovane u koprodukciji Radio-televizije Srbije i producentske kuće "Kontrast Studios", saopštila je danas ta kompanija.

Stvarajući scenario za TV seriju "Ravna gora", koji je plod višegodišnjeg rada i temeljnog istraživanja, Bajić je otvorio pitanja o najosetljivijem periodu srpske istorije i međusrpskog rata od 1941. do 1945. godine.

U saopštenju se ističe da se "ovom pričom prvi put, iz istorijski tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije. O svemu se govori bez ideoloških predrasuda, bez ambicije i namere da se stvore nove podele, da se ravnogorci pretvore u anđele, a da partizani budu demonizovani i kaljani; istinito se prikazuju bespuća i nacionalni sunovrat srpskog naroda u vreme Drugog svetskog rata".

(Telegraf.rs / Tanjug)
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

mlate se četnici a mentalno zaostali Draža gleda mutavo, Bajić rispekt!

malo je srao sa onim sastankom a Titom, ali stvarno je pogodio onaj koji je rekao da će ovo biti nedićevska serija

major Stanković napušta Dražu i istorija kazuje da će prići Nediću

dakle, jedini iole pošten četnik postaje Nedićevac

još nema doduše tog slavitelja slava i porodičnog čovjeka, ali epizoda je već zadovoljila

Mark

Nedicevac je i onaj lepuškasti oficir koji se pojavio u prvoj epizodi kao adjutant Mirkovicu ...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

DeHickok

Quote from: Ghoul on 05-01-2014, 21:48:57
mož' mu ga nakrivite:

Radošu Bajiću povelja Udruženja dramskih pisaca

Bajić je priznanje dobio kao autor igrane serije "Ravna gora", kojom se, kako se ističe, prvi put, iz istorijski tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije

Predsedništvo Udruženja dramskih pisaca Srbije donelo je jednoglasnu odluku da dramskom piscu i reditelju, Radošu Bajiću, dodeli specijalnu Povelju za doprinos slobodi stvaralaštva u tumačenju novije srpske istorije.

Bajić je priznanje dobio kao autor igrane serije "Ravna gora", realizovane u koprodukciji Radio-televizije Srbije i producentske kuće "Kontrast Studios", saopštila je danas ta kompanija.

Stvarajući scenario za TV seriju "Ravna gora", koji je plod višegodišnjeg rada i temeljnog istraživanja, Bajić je otvorio pitanja o najosetljivijem periodu srpske istorije i međusrpskog rata od 1941. do 1945. godine.

U saopštenju se ističe da se "ovom pričom prvi put, iz istorijski tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije. O svemu se govori bez ideoloških predrasuda, bez ambicije i namere da se stvore nove podele, da se ravnogorci pretvore u anđele, a da partizani budu demonizovani i kaljani; istinito se prikazuju bespuća i nacionalni sunovrat srpskog naroda u vreme Drugog svetskog rata".

(Telegraf.rs / Tanjug)

o.k. ali kada pogledas napr. predsednistvo tog udruzenja takva nagrada i ne cudi

http://www.drama.org.rs/index.php?option=com_content&view=section&id=12&Itemid=29

Tu je cak i cuveni dramski pisac Dragan Kolarevic !
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

Usul

Sacuva Rados srpsku supstancu....
God created Arrakis to train the faithful.

ALEKSIJE D.

Predsednik UDP, Miladin Ševarlić istovremeno je i dramaturg serije.
Ili: ja ću tebe vojvodo, ti ćeš mene serdare...
Nemoj posle da bidne kako niki nije dao nagradu Radošu...

Biki

Stigla sam do osme epizode. Koliko ih ukupno ima?

Albedo 0

nije preporučljivo konzumirati Radoša u velikim dozama!

Dovoljno je jedna nedjeljno 8-)

a mislim da je emitovano 9 do 12, ako sam dobro prebrojao, Rejnolds reče da ima još tri nedjelje dok kraja serijala

Biki

Odgledala sam i devetu, vise ih nema na netu.

SuperSynthetic

Jel ti dobro? Da zovemo hitnu?

Biki

Dobro mi je. :)
Sometimes you've got to crack a few eggs to make an omelet.

Albedo 0

samo da ne praviš gibanicu poslije i sve će biti u redu!  8)

Biki

Quote from: Bata Živojinović on 10-01-2014, 13:24:33
samo da ne praviš gibanicu poslije i sve će biti u redu!  8)

Sto, sta fali gibanci ? Ja sam na gibi odrasla  :)

Albedo 0

gibanica je odlična, samo ne valja je praviti poslije epizode Ravne gore!

SuperSynthetic

Mozda ti dodje i da prikoljes neko pivo.

Biki

Ne pijem alkohol, ali zato jogurtic  :-|

Джон Рейнольдс

Quote from: Bata Živojinović on 10-01-2014, 03:14:22
a mislim da je emitovano 9 do 12, ako sam dobro prebrojao, Rejnolds reče da ima još tri nedjelje dok kraja serijala

"Равна гора" у овој сезони има десет епизода, а партизанских филмова биће још три, бар у суботњим терминима.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Rejnoldse, pogrešno informišeš javnost! 8)

Quote from: Джон Рейнольдс on 07-01-2014, 01:32:11
Quote from: Bata Živojinović on 05-01-2014, 00:45:19
koji film ide naredne nedjelje?

"Битка на Неретви", анкат, ремастерована.

А стигао и ремастер "Диверзаната", слика ко жилет. Црно-бели филм, па сад изгледа феноменално. Иде после "Неретве".

Што се тиче даље партизанштине, пошто Љубиша Самарџић обележава свој радни јубилеј, поклониће "Краљевски воз". И мислим да ће то бити то, таман ће да се заврши и ова сезона "Равне горе". Под лиценцом имам још подоста занимљивих наслова, али пошто нису ремастери, ићи ће у оквиру једног већег пројекта који би требало да крене - даће богови - у марту или најкасније априлу.

dakle, Ravna gora završava kod Neretve, ne kod Kraljevskog voza?

Meho Krljic

Pa, dobro zabrojao se. Nemoj odmah da napadaš čoveka.

Ali je zato u četvrtak pustio film koji se bavi NSA špijuniranjem celog sveta i softverom koji postane samosvestan i zapreti da sve uzme pod svoju kontrolu dok ga junak ne zaustavi pozivanjem na američki ustav. ZEITGEIST!!!

Albedo 0

Quote from: Meho Krljic on 11-01-2014, 16:08:53
Pa, dobro zabrojao se. Nemoj odmah da napadaš čoveka.

zar mi je toliko loša reputacija?  :cry:

tomat

Draža stigo na Ravnu goru!

ko će došekati nastavak.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

kakav nastavak, nema nastavka, ukinuta serija

kraj je definitivno bio najurnebesniji, razvukli šatore na sred poljane kao u mirnodopsko doba, sve čekam da postave kakav ražanj, da padne neka masna gibanica, al sigurno bi to bilo u nastavku

inače, vojnik izvlači jugoslovensku zastavu iz torbe, a oni počinju da pjevaju himnu, samo su se kamee pogasile kada je himna sa ''Bože pravde'' trebala da pređe na stihove ''Lijepa naša domovino''!!!

vrhunac je naravno priča Mišićevog sina kako je njegov otac vojvoda ulazio u svaki rov i bio blizak sa svojim vojnicima, što Draža nikad tokom rata nije učinio. Bajić se posro po Draži neviđeno! 8-)

tomat

Quote from: Bata Živojinović on 12-01-2014, 23:50:15
kakav nastavak, nema nastavka, ukinuta serija

ne znam, u dnevniku je sinoć išla najava kao da je nastavak izvestan.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Ne znam otkud Bati informacija o ukinuću. Od početka je najavljivano da je u pitanju trilogija - tri serije od po pretpostavljam 10 epizoda koje se zovu "Dramska trilogija 1941-1945" - od kojih je Ravna Gora samo prvi deo. Istina je da kritike nisu bile sjajne, ali ne verujem da na RTS-u vlada surovi holivudski princip da se nastavci ubijaju jer prvi deo nije dostigao priželjkivani Rotten Tomatoes rejting ili već nešto...  Doduše, naravno da nije nezamislivo da nakon Tijanićeve smrti neko nov dođe i kaže da ga ne zanima nastavljanje ovog serijala.

Ono što je nepobitno je da je serija u dramskom smislu pobacila. Nedostatak pravog glavnog junaka ju je oslabio jer na kraju ni jedna od individualnih priča nije imala jasnu dramsku putanju, ni jedan od likova - sem eventualno Sina Dragana - nije prošao kroz stvarnu promenu i, na globalnom planu, mislim da epizode i scene u kojima je i bilo neke tenzije i katarze nisu uvezane u širi narativ na način koji bi pojedinačnim događajima dao tu univerzalnu simvoliku koju je Radoš jurio. Najčešća kritika - da se u seriji ništa ne događa - je i najžešća kritika koju Radoš može da dobije pogotovo kad znamo da je u seriji prikazan aprilski napad Nemačke na Jugoslaviju, ulazak okupatora u zemlju, streljanje civila, zatim pokušaji silovanja, ubistva iz strasti - dakle sastojci za propisnu antičku tragediju su tu. Ali izgleda da nisu vođeni sigurnom rukom čoveka koji zna da ih rasporedi tako da tvore potentnu narativnu nit.

Uzgred, na gornjem linku na vikipediji ima i spisak neslaganja između onoga što se vidi u seriji sa istorijskim podacima, što ne bi bilo toliko bitno da Radoš nije toliko insistirao na istorijskoj tačnosti.

ALEKSIJE D.

Pošto sam na nekom drugom kanalu gledao neku veoma zanimljivu emisijicu o seksualnom životu kišnih glista, sa osvrtom na potisnuti id i nadvladavalnje ega kod istih,  u vreme kišnih sezona u Bocvani, zakačio sam svega pet minuta pred kraj RG. Zamjetio sam gde se scenarisata i reditelj oduševljava sa rečima "Ravna Gora", pošto je uz sve moguće, preduge, dramske pauze za tih nekoliko minuta barem sedam puta neko od likova, zagledan u daljine, izgovorio "Ravna Gora", sa ponosom ...
I, najzad, na kraju stoji ono što primetih da je trebalo napisati na početku, u najavi samoj : inspirisano istinitim događajima itd. Ko da je čitao ovaj topik.
Možda i jeste. Možda smo se ogrešili i trebali biti konstruktivniji, te se dalo izmontirari nešto življe, poletnije, sa više pevanja i pucanja.
Držim gde je Bata u pravu. Trilogije teško kako će biti. Nije tek tako zamišljena serija u ovom obliku, kao trilogija, jer i početnik na FDU prvo što nauči jeste kako su antičke tragedije rađene kao trilogije.Sad, što imamo samo jednu (Orestija?) sačuvanu kao takvu, druga je stvar. Ideja tragedije kao trilogije jeste da se vidi zla kob i odnos bogova prema junacima kroz vreme.
Smrću Tijanica, kog sam Bajić imenuje kao idejnog pokretača čitavog serijala, gubi se i izvor finansija. Teško kako će se naći neko ko bi ispovrtao pare za nastavak.
Nego, da li je neko na RTS gledao običaje o Božiću u Požegi? Tri lika obukla se nalik razbijenoj vojsci, metnuli epolete, torbice sa mapama i uzeli trofejno oružije, te proslavljaju i prikazuju "stare običaje kako je nakad bilo".
O, Gabrijele Tarde, kako bejaše u pravu!
O zemljo, otvori se...

Albedo 0

nisam gledao RTS, ali otkad je određen Vučićev budžet za Javni servis tu nije bilo mjesta za Bajića

ako na Dnevniku sad nešto drugo govore onda su se predomislili

btw, ako je ovo stvarno trebala da bude trilogija, i to trilogija 1941-1945, a da je prikazano svega mjesec dana rata, Radoš bi morao 100 epizoda da snimi po ovom tempu, što vjerujem da je i planirao, dok se češljao naravno

a od antičke tragedije smo dobili razvlačenje šatora, pjevanje himne i gibanicu

ja se i dalje pitam da li se Radoš sinoć sprdao sa Dražom, mislim Mišić je zalazio u svaki rov a Draža nije mrdnuo iz glavnog štaba tokom čitavog rata

inače, zar ne bješe Sofoklova trilogija Edip, Edip na Kolonu, Antigona?

ALEKSIJE D.

Tačno, Edip i ekipa. Moguće gde su par trilogija od ukupnosačuvanih  tridesetak antičkih drama i pronađene kao cele trilogije. Davno sam to čitao, a trenutno me više zanimaju kišne gliste. Probaj malo oko te teme. veoma zanimljivo. Možda i Radoš snimi seriju?

Biki

Pogledala i desetu. Pise da je kraj. Ne znam sta da kazem.

Albedo 0

kaži ''najbolja domaća komendija ove godine''!!!

tomat

danas u Informeru čitam da produkcija ne pravi dugoročne planove jer ima problem sa finansiranjem. inače, kažu da je prikazivanje drugog dela trilogije bio planiran za 2015 godinu, ali je sada pod znakom pitanja.

Albedo 0

tomat

serija je i ovako razvučena, pa je i pauza trebalo da bude dugotrajna.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?