• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Džon Fante

Started by Truman, 25-11-2013, 01:16:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Bukovski je prostudiran, sada je vreme za Fantea. Ima dosta sličnosti između ova dva pisca...Obojica su imali teške živote, voleli alkohol, glavni junaci su im gubitnici i prezimena im se, barem na srpskom, završavaju na slovo ''i''. Čitam sada upitaj prah i oduševljen sam, neki miks Bukija i Selina...duhovito i pametno pisanje, bez mnogo vulgarnosti.
Ostavite svoju slobodnu misao o ovom velikanu američke književnosti.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Kimura

Nikad ne bih pomislila da poredim Fantea i Bukovskog. Zanemari težak život i alkohol, to su dve sasvim različite duše.

Fante je dobar pisac, toliko dobar da čitajući razviješ emotivni odnos prema likovima koje je stvorio. Meni je, na primer, Arturo Bandini jedan od najantipatičnijih likova  - sinteza svega što bi u jednom muškarcu moglo da bude slabićko i odbojno.
Čitala sam samo ''Upitaj prah'' i ''Put za Los Anđeles'', pa ako znate za neku Fanteovu knjigu bez g. Bandinija, molim preporučite mi.

Truman

Ima dosta sličnosti i u njihovom pisanju, tj. u stilu. A dodatna, biografska, sličnost je što su obojica stvarali u Los Anđelesu.

džin tonik

Nisam citao Fantea, morao bih mu dati sansu ako je doista miks Baka i Selina.

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk

Mark

Odličan je Fante, hvala Bukovskom što ga je otkrio!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

angel011

Quote from: kimura on 25-11-2013, 07:43:28
Čitala sam samo ''Upitaj prah'' i ''Put za Los Anđeles'', pa ako znate za neku Fanteovu knjigu bez g. Bandinija, molim preporučite mi.

Moj pas Glupi.
We're all mad here.

Truman

''Čekaj do proleća, Bandini'' prvi je roman te sage i najozbiljniji u smislu dramatičnosti i težine. Opisuje težak život italijanskih doseljenika. Ovde nema ni humora ni parodije, samo gorčine. Put za Los Anđeles je totalno druga priča, roman je pun vrcavosti i parodiranja.