• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

(Klasicni) stripovi i filmovi

Started by DeHickok, 30-11-2013, 20:45:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DeHickok

Primetio sam, a valjda su tu i moje godine u pitanju  :cry: , da su mi vecina starih stripova uglavnom uzasno dosadni. Da krenemo od naravno 'najboljih' medju njima a to je naravno Bonneli.
Jedva, ali bas sa teskom mukom, uspeo sam da se probijem kroz onaj prvi tom o Teks Vileru u izdanju VC, Zagor mi je toliko naivan da ne mogu da verujem da sam ga nekada toliko voleo, pa cak i moj omiljeni Marti Misterija mi je bio tezak za citanje (a nesumnjivo su mu prve epizode bolje od ovih sadasnjih) mada je Marti iz 80-ih pa ne upada u ovu moju kategoriju (tj. jadikovku).

Ali nie samo Bonneli...cini mi se da sam jos vecu muku imao citajuci Osvetnike...vau, kako tek oni smaraju...toliko su me ubili u pojam da Spidermanov prvi tom essentiala se i ne usudjujem da pocnem citati...na polici mi lezi vec preko godinu dana.
A to su stripovi iz 60ih godina
Sa druge stane ima filmskih klasika koji su snimljeni i pre 100 godina koje bih i sada rado pogledao.
Hocu da kazem, cini mi se da je film kao medij(umetnost) mnogo bolje ostario nego strip.
A opet moguce je da apsolutno gresim.
Napr. princ Valijant mi je i sada zanimljiv tj. ovo novo izdanje (Harold Foster iz 1937) sam procitao sa gustom.
Voleo bih napr. ponovo da procitam Rip Kirbija, Modesti Blejz, Fantoma, Mandraka...oni su i kada sam ih nekada davno citao bili vec stari stripovi, i ko zna, mozda su oni ti tzv. klasici za kojima tragam?
Koji stripovi pre napr. 1970 godine vi smatrate da su i dalje dobri i zanimljivi za citanje ? Da li se oni negde u Srbiji uopste mogu nabaviti ?
Verujem da je veoma lako navesti gomilu filmova koji su odlicni a snimljeni su pre 1970 g. (da ne pominjem knjizevnost)
ali nema puno stripova koji su izdrzali sud vremena... ne razumem se mnogo niti imam pojma o istoriji stripa ali cini mi se da je iz nekog razloga on u proslosti, u to doba bio u povelikom  zaostatku i zapecku u odnosu na film (a oba su pre svega vizuelni mediji).

Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

ex pistol

hm, pa jeste istina da se strip kao umetnost malo sporije razvijao.
Valijanta si spomenuo, on je i meni prvi pao na pamet kao neprolazan kvalitet. Npr Asteriks i Korto su rođeni pre 70ete.

A Bonneli je čist palp, štancovanje do iznemoglosti, verujem ti za tog početnog Teksa on je naivan do bola.
Mada ima i tu bisera koji se moraju pročitati, Ken Parker i odabrane epizode Dilana i Martija, a ko nije voleo Zagora kao klinja nek se tera.

milan

Imam isti problem sa starim stripovima. No, posto sam fanatik koji prati americki strip pomno poslednjih dvadesetak godina, meni je citanje starih Avengersa ili Spajdermena zapravo neka vrsta zanimacije. Hocu reci, vise to citam da vidim, recimo, kad se prvi put pojavio Doktor Dum ili nesto slicno, nego sto zaista mogu da uzivam u tim stripovima... A starog Bonelija ne mogu vise ni da citam, mucim se sa Martijem isto kao i ti, o Texu i Zagoru da ne pricam... Jedino stari Dilan i dalje zadrzava onu magiju koju je imao kad sam bio tinejdzer, mada i to sa rezervom, buduci da je gotovo svaka epizoda Dilana koja je izasla u Jugoslaviji zapravo ripof nekog filma koji smo gledali ranije (uz Sklavijevo obogacivanje, naravno).
Od stripova iz 70ih i 80ih meni se i dalje odlicno drzi Marvelov Shang Chi: Master of Kung Fu, koji je maestralno vodio Doug Moench. To je za to vreme bio neobicno moderan strip, a i dan danas kada ga nanovo citam ima u sebi onu magiju koju sam obozavao kao klinac.

edit: typo

Meho Krljic

Pa, ja zaista ne znam gde je ovde dilema, mislim, Boneli nikada nisu bili naročito dobri stripovi, a primeri poput Princa Valijanta ili Malog Nema (ili Flaša Gordona ili Ripa Kirbija ili...) mislim dovoljno rečito govore sami za sebe... Klasični stripovi, kao i klasični filmovi, umeju da budu dobri ili loši.

zoskoz

pisemo o zabavi, jelte, za ostalo imamo manifest.
elem, da opet ne smaram sazrijevanjem, percepcijom, trabunjbla, u moru boneLLijane nadje se i koja nestandardna epizoda za "zahtjevne". primjerice ortizov tex, magnusov marti, dobro, marti u pravilu prica, prica te se konacno pred kraj formatom ogranicene avanture sudara s radnjom... pa imamo i one mini-serijale koji pokusavaju biti nesto vise. i sad sam zaboravio sta sam htjeo reci, mozda se poslije sjetim, pa nastavim.

DeHickok

Quote from: Meho Krljic on 01-12-2013, 11:27:37
Pa, ja zaista ne znam gde je ovde dilema, mislim, Boneli nikada nisu bili naročito dobri stripovi, a primeri poput Princa Valijanta ili Malog Nema (ili Flaša Gordona ili Ripa Kirbija ili...) mislim dovoljno rečito govore sami za sebe... Klasični stripovi, kao i klasični filmovi, umeju da budu dobri ili loši.

Da, ali postoji pregrst  starih filmova a veoma mali broj stripova koji su preziveli sud vremena. Eto, ni ti nisi naveo neke druge naslove. Sad, ponovljam, nemam puno pojma o strip istoriji (mozda je u to doba pre svega bila vezana za novinske stripove ?) ali nekako mi se cinilo da izmedju 1937  i Valijanta i 1963 i Osvetnika nekako moralo da se nadje ipak neki mnogo veci broj naslova koji vrede (ovi prvi Osvetnici, sem na nivou istorije, svakako ne vrede)

Meho Krljic

Pa, Avengers baš i nisu primer nekog sjajnog stripa, pogotovou poređenju sa nekim drugim stvarima koje je Stan Lee radio u isto vreme (poglavito The Amazing Spider-man ali i X-Men). A u periodu o kome pričaš se da navesti mnogo važnih i (i danas) dobrih stripova:

Milton Cannif je radio Terija i Gusare i Stiva Kenjona.

Alex Raymond je pored Flaša Gordona i Ripa Kirbija, radio i Džima iz Džungle i Tajnog Agenta X-9.

Ritt i Gray su imali Brika Bradforda

Falk i razni crtači su imali Fantoma.

Will Eisner je radio Spirita

Gould je radio Dika Trejsija.

Gotfredson je radio izvrsnog Mikija Mausa, a Barks još boljeg Paju Patka.

Naravno, stvar je ukusa kome je šta dobro bilo tad i kome je šta dobro danas, ali iz moje perspektive ne mogu da se složim da je malo stripova koji su preživeli sud vremena, ali to je svakako donekle i zbog toga što sam ja stariji pa sam mnoge od ovih stripova čitao kao dete i meni su oni danas deo sopstvenog sistema za ocenjivanje kvaliteta drugih stripova. Kako Bonellija nikada nisam voleo niti smatrao dobrim stripovima, jasno je iz koje perspektive pričam pa nam se svakako donekle zato ne poklapaju mišljenja.

DeHickok

Quote from: Meho Krljic on 01-12-2013, 14:34:18
Pa, Avengers baš i nisu primer nekog sjajnog stripa, pogotovou poređenju sa nekim drugim stvarima koje je Stan Lee radio u isto vreme (poglavito The Amazing Spider-man ali i X-Men). A u periodu o kome pričaš se da navesti mnogo važnih i (i danas) dobrih stripova:

Alex Raymond je pored Flaša Gordona i Ripa Kirbija, radio i Džima iz Džungle i Tajnog Agenta X-9.

Naravno, stvar je ukusa kome je šta dobro bilo tad i kome je šta dobro danas, ali iz moje perspektive ne mogu da se složim da je malo stripova koji su preživeli sud vremena, ali to je svakako donekle i zbog toga što sam ja stariji pa sam mnoge od ovih stripova čitao kao dete i meni su oni danas deo sopstvenog sistema za ocenjivanje kvaliteta drugih stripova. Kako Bonellija nikada nisam voleo niti smatrao dobrim stripovima, jasno je iz koje perspektive pričam pa nam se svakako donekle zato ne poklapaju mišljenja.

Nisam ni ja bas mladjan  :cry: (ali fala bogu ni dinkic  :lol: ). Tu sam neka generacija rodjena u godinama kada je Brajan De Palme  svasta radio sa sestrama ili napr. Brus Li upadao u zmajevo gnezdo...nego, meni su i u detinjstvu stripovi o Mandraku,Fantomu. Ben Boltu itd.  bili dragi ali i tada sam znao da su oni vec 'stari'.  Gutao sam stripoteke i eks almanahe ali jednako dragi behu mi zlatna serija i LMS.
Sada, iz ove perspektive, a posto sam u prilici da ponovo procitam neke Boneli stripove defiinitivno mi ne prijaju kao nekad i shvatam sve mane koje imaju.
Ali oni se ponovo objavljuju pa to 'preispitivanje' mogu da odradim... zasto niko (ili ja barem nemam pojma ) ne objavi te druge klasike (znam da ima da se kupi prilicno skupi Rip Kirbi) ?
Da li zato sto su definitivno demode ili zato sto su prava skupa(?) ili zato sto napr. vise niko ne cita crno bele stripove ? (mada nazalost generalno ovde i onako niko ne cita stripove).
Ne mogu da odem do gradske bibilioteke i uzmem neki od tih starih stripova (moram negde da kupim zar ne?)
ali mogu da odem do kinoteke (kad mi klinci dozvole :) ) i da pogledam neki klasik tipa Bulevar Sumraka ili Gorki Pirinac.
To jednostavno nije fer  :cry: :cry: :cry: :lol:

Meho Krljic

Pa, dobro sad, filmska industrija je svakako uvek imala veća ulaganja pa je i tretirana drugačije u smislu prezervacije i kulturološkog pristupa. Istina je da mnogi stari stripovi danas ne bivaju percipirani kao interesantni za objavljivanje, mada Fantagraphics dosta radi na ispravljanju ovoga.

zoskoz

jel' ovo neka zezancija? u vrijeme kad smo dobili reprint skoro svega iole vrijednog spomena, kad strip-izdavastvo u domeni svojih preostalih poklonika doslovno cvate, kad imamo terabajte najkvalitetnije moguce odskeniranih i obradjenih starih izdanja na izvol'te, scanlacije, kad se pirati doslovno otimaju tko ce prvi podici najaktualnije sveske ongoing serijala tipa fables i sl., esencijala, omnibusa, one-shotova raznoraznih, bavimo se naricanjem?!

DeHickok

Quote from: zosko on 01-12-2013, 18:30:24
jel' ovo neka zezancija? u vrijeme kad smo dobili reprint skoro svega iole vrijednog spomena, kad strip-izdavastvo u domeni svojih preostalih poklonika doslovno cvate, kad imamo terabajte najkvalitetnije moguce odskeniranih i obradjenih starih izdanja na izvol'te, scanlacije, kad se pirati doslovno otimaju tko ce prvi podici najaktualnije sveske ongoing serijala tipa fables i sl., esencijala, omnibusa, one-shotova raznoraznih, bavimo se naricanjem?!

Ja sam ipak od onih koji ipak vole da citaju strip sa hartije. Rip Kirbi koliko znam je izdat samo na hrvatskom (ajd' i to nije neki problem) ali da li je neko izdao Fantoma, Mandraka, Flesa ? Znam da verovatno mogu da se nabave ona stara izdanja, stara preko 20,30 godina al' se plasim da se prilikom citanja ne raspadnu :)

zoskoz

ja sam od onih mladih, pun potencijala, vjesto baratam njemackim, engleskim, hrvatskim, bosanskim, srpskim, crnogorskim, pomalo i slovenskim, makedonskim, francuskim, talijanskim, portugalskim i latinskim. ukratko, decko koje obecava.
elem, ako se fokusiramo na digitalna izdanja, postoje skenovi za ljubitelje papira: primjerice stripoteke, imas obradjenu verziju, imas untouched. a postoje i dodatne prednosti u oblasti skladistenja i citanja u mraku.

zoskoz

milan

Quote from: Meho Krljic on 01-12-2013, 14:34:18
A u periodu o kome pričaš se da navesti mnogo važnih i (i danas) dobrih stripova:

Jeste, ali ono sto DeHickok hoce da kaze jeste da ti ne mozes sada, u 2013. godini da citas te stripove i da ti ne budu, u najmanju ruku, naivni, odnosno, da su stripovi mnogo vise vezani za doba u kojem nastaju, i ne prevazilaze ga tako lako (ili barem, lakse) kao filmovi. Odnosno, i dan danas kad gledas nekog Bergmana, Hickoka ili Kjubrika - nemas utisak da su to filmovi koje je vreme pregazilo, odnosno, to su filmovi koji dobro korespondiraju i sa savremenom publikom uprkos tome sto su u nekim elementima anahroni. S druge strane, ja ne znam ni jedan strip iz sezdesetih, recimo, koji mogu da citam sa ove pozicije, a da taj njegov anahronizam ne potisne svaki drugi utisak. Meni je, licno, Mandrak bio suvise retro i kad sam bio klinac, o Rip Kirbiju da ne govorimo, kao i Princ Valijant i bilo koji drugi strip koji je nastao decenijama pre mog doba. Mozda je, u stvari, samo problem u meni...

Meho Krljic

Shvatio sam ja DeHickoka i uvažavam sentiment, samo kažem da meni to nije problem. Meni Princ Valijant ili Mali Nemo ne deluju anahrono, dok mi recimo Flaš Gordon ili stari Fantom deluju patinirano, dakle, starinski ali ne tako  a bi to zaklonilo njihov kvalitet - maštovitost, sjajan crtež, dinamiku pripovedanja itd. Opet velim, naravno da ne očekujem da svako deli moje mišljenje kao što i ne mislim da svako sad može da sedne da gleda Metropolis i da kaže da je to remek-delo.

zoskoz

svi shvacamo sve, no pomozite dehickoku u pronalasku pravog puta na kraju kojeg se nalaze iskljucivo digitalizirana izdanja, te izdavacke agenture koje primaju naknadu za svoj, te onih koje zastupaju, trud iz trenutacno tkzv. tv-pretplate.

milan

Quote from: Meho Krljic on 01-12-2013, 22:52:50
Opet velim, naravno da ne očekujem da svako deli moje mišljenje kao što i ne mislim da svako sad može da sedne da gleda Metropolis i da kaže da je to remek-delo.
Meni je najbolja ona verzija sa muzikom Queen-a.  :-x

Meho Krljic

zoskoz

ponukan ovom temom gledam neke stare stripove i ne mogu se sloziti s ts-om.
primjerice ovaj crtez iz '39. nimalo ne zaostaje za filmskim ekvivalentom tog vremena. dobro, poslije su nastupili mirko i slavko, ali to bijese tek kap u moru svjetske produkcije stripa.

zoskoz

mehan je vec naceo, foster. pozivam se na njemacko 'ultimativno' izdanje princa, 2560x3537 p, 600 dpi. crtez nam za danjasnji ukus djeluje staticno, ali to se cita polako, razgleda detalje...