• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dajte neki dobar recept

Started by Biki, 30-12-2013, 16:13:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Biki

Barbarin

Ovo sam već davao na drugoj temi:

Čokoladni Mud Cake

1 1/2 šolje jake kafe
1/4 šolje brandija
150 g tamne čokolade
250 g maslaca
2 šolje šećera
2 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbonett
mali prstohvat soli
2 jajeta lagano izmućena viljuškom
1 kašičica elstrakta od vanile

Uključiti rernu na 135C
Kafu, brendy, čokoladu i maslac staviti na paru ili na jako laganu vatru da se otopi sve, a kad postane glatko maknuti i ostaviti desetak minuta da se ohladi.
Brašno, šećer, sodu i so staviti u jednu činiju i lepo promešati.
Ove suve sastojke postepeno dodavati u čokoladni deo i mešati lagano da se lepo sjedine.  Kad se to sjedini dodati jaja ( blago izmućena ( kao za kajganu)) i ekstrakt vanile. Sve to lepo izmešati i izliti u kalup 23-24cm.
Peći 1h i 30 min, pečen kolač izvaditi i ostaviti u kalupu nekoliko minuta, a potom ga izvaditi i ostaviti da se ohladi na rešetci.

Ganache ili preliv
1 šolja slatke pavlake
1 kašika maslaca
200 g tamne čokolade
Na paru ili na laganoj vatri staviti sl pavlaku i čokoladu da se otope, kad smesa postane glatka dodati maslac, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi, ne u frižideru. Kad se dobije željena gustina premažemo celu tortu.
Šolja je veličine 250ml.

Mi nemamo odgovarajući kalup pa smo koristili dublju šerpu prečnika 22 cm, u nju smo stavili papir za pečenje i smesu sipali u nju. A pekli smo i duže od sat i po. Možete i sami proveriti, metodom štapića.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Biki

Deluje ukusno, mada nije bas nesto sto bih mogla da dam deci, mozda ako bi se kafa zamenila kakaom, a brandy iscedjenom pomorandzom.
Isto bih umesto preliva stavila slag, onako klot + scoop of vanilla ice cream i neka sitna vockica( malina, jagoda...) ili parce pomorandze  xfrog .

Crna ja, nikada necu da smrsam  xrofl

Barbarin

Pa ta kafa i brendi neće uticati na njih, jedino ako ne smeju iz zdravstvenih razloga.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Biki

Deca ne konzumiraju kafu da im ne poraste rep. Makar su tako meni pricali kad sam bila mala. A alkohol tek nikako :)

Albedo 0

ma reforma, brate, najbolja torta na planeti

s orasima, normalno

Milosh

Quote from: Bata Živojinović on 30-12-2013, 21:04:55
ma reforma, brate, najbolja torta na planeti

s orasima, normalno

I s puterom, naravno! Torte s margarinom ne priznajem!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Albedo 0

nehumano je stavljati margarin i keks u tortu, nehumano!

Barbarin

Jbg nemaju svi love za putera.... I kako to misliš ne staviti keks, koji keks, ima torti sa keksom koje su super.
Jeremy Clarkson:

Albedo 0

pa stani, ti si postavio recept za tortu s maslacem :) ne vjerujem da je najveći finansijski problem u torti 250 grama putera

i kad mi se jede keks ja ga kupim u prodavnici, jebeš ti to trpanje u tortu

jeo sam jednom jafa tortu, ali bez kupovnog keksa, napravljena torta sa ukusom jafe, to već može

najgrđe je kad stavljaju kupovni žele!

Barbarin

Ne kažem ja za sebe i puter, nego za druge. Pre nekog vremena sam onako bezveze listao blic ženu, kad tamo neki recepti za torete: jedno 6 recepata i treba jedno za tih 6 torti 80 jaja, ne znam kolko kila šećera i margarina. Katastrofa.

Imaš recimo plazma tortu čija je osnova laka, a imaš i nabudžene varijate, i to umeju da budu dobre torte.

Jbg odrastao sam pored keve i tete koje prave dobre torte (da nekažem super), zatim je i žena krenula, doduše ne još neke komplikovanije, tako da sam ja da kažem navikao na dobre torte, pa kad se neko negde oduševi sa kupovnom tortom ja se smejem u sebi.

Jafa torta ima sa pravom jafom, a ima i sa narandžama.
Jeremy Clarkson:

Biki

Nesto sam skarabudzila. Zamalo da nisam odustala u sred pravljenja torte posto mi je prva korica ispala katastrofa. Zarekla sam se sebi prosli put da nikada vise necu da pravim torte ili kolace sa domacih sajtova jer su recepti losi. Uvek nesto od sastojaka ili fali ili je pogresna mera. Hvala dragome muzu sto me podrzao da zavrsim tortu te me tesio da je mnogo dobra, sve probajuci fil. xsmlove2

Barbarin

Maturski rad

Kora:
10 belanaca
10 kašika šećera
5 žumanaca
15 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 šoljica ulja
1 kašika kakaa
Koru ispeći i podeliti na dva dela.

Preliv:
7 do 8 kašika hladne vode
1 kašika šećera
100g čokolade
Staviti sve da provri i preliti preko ohlađenih kora

Krem:
5 žumanaca
14 kašika šećera
10 kašika brašna
Skuvati u litri mleka. Kada se potpuno ohladi dodati 2 margarna prethodno umućena. Krem podeliti na dva dela. U jedan deo staviti 2 umućena šlaga od vanile, u drugi deo 200 g otopljene mlake čokolade.
Slaganje: kora, crni fil, kora, žuti fil, glazura

Glazura:
150 g čokolade
1 šojica vode
2 kašike ulja

Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Dva cela margarina  :shock: :-?  I to se služi ljudima? Negde sam pročitao da se margarin od kenjače/kolomasti razlikuje samo u dva tri hemijska spoja. Inače mu dođe na isto.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Barbarin

Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Pola kile putera?! To kao za poslednju želju pred streljački vod.

Biki

Stevo to se jede po jedno parce torte, ne citava torta. Osim toga ne jede se svaki dan za dorucak, rucak, veceru, nego ponekad u specijalnim prilikama. Ako imas neki  recept koji nije " kao za poslednju zelju pred streljacki vod"  podeli ga sa nama. Nije lepo sto napadas Barbarina.

Barbarin

Kad bi probao tortu pao bi na dupe, vrv nije jeo takvu u životu. A kad bi stao pred steljački vod ovo bi mi bila poslednja želja ;)
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Quote from: Biki on 28-01-2014, 18:07:58
Nije lepo sto napadas Barbarina.

Jeste, Barbarin se istraumira svaki put kad me vidi...
To što voli svadbarske margarin torte se ne odražava spram zdravog ukusa, i ja sam tu da mu ukažem gde greši  :evil:

Barbarin

Ovo nije svadbarska torta, izvini što branim jednu od najboljih torti koje sam jeo, a jeo sam i zilion. Ne oseti se margarin ni malo. A da sam stavio puter, da nisam samo copy/paste, ne bi ni bilo ovog razgovora ;)
Jeremy Clarkson:

ALEKSIJE D.

Recept za tortu:
Naći šiptarsku poslastičarnicu, izabrati nešto iz izloga. Odbiti ako ti nudi levom rukom. Ako nudi desnom, uzeti i jesti, dok se ne dobije možadni udar, zarkrčenje krvnih sudova ili dijabetis II.
Uživajte.

tomat

Ne znam da li ima posebna tema o začinima, pa da pitam ovde.

Da li su kumin i kim ista stvar?  Nailazim na različite stavove. Ako nije isto,  gde bih mogao da kupim mleveni kumin. U maksiju nema,  gledao danas.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Nisu isto, ali po ukusu nema praktične razlike. Melji kim. Ko oseti razliku je folirant.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

danas probao prvi put da napravim pileću fahitu, i odlično je ispalo. nisam skilao jer nisam bio siguran hoće li valjati, sledeći put dostavljam i fotke.

dakle, treba:

oko pola kile pilećih prsa
1 crvena babura srednje veličine
1 žuta babura srednje veličine
1 crni (ili crveni) luk srednje veličine (može i praziluk)
limun
ulje
mleveni kim (originalno bi trebalo da bude kumin, ali pogledati post iznad)
so
biber
origano
ljuta tucana paprika
beli luk u granulama
tortilje

iseckato belo meso na trake, pa mu dodati dve kašike ulja, kašičicu soli, kašičicu bibera, kašičicu mlevenog kima, kašičicu origana, kašičicu belog luka u granulama i kašičicu paprike. dodati svemu tome sok od pola limuna (može i limeta), dobro promešati i ostaviti u frižideru bar sat vremena.

paprike očistiti, i seći na trakice. luk očistiti, iseći na pola, pa seckati na polu-kolutove.

u zagrejanu dublju posudu (ja sam koristio vok) staviti dve kašike ulja, pa staviti meso da se prži. pržiti oko 7-8 minuta na jačoj vatri, a zatim izvaditi iz posude. dodati još kašiku ulja, pa staviti paprike i luk. pržiti 3-4 minuta, a zatim dodati meso. pržiti još 1-2 minuta, da se pomešaju ukusi.

tortilje ugrejati u mikrotalasnoj jedno 20 sekundi (može i u tiganju, ko nema mikrovalnu), a onda ih filovati dobijenim nadevom, a po želji se može dodati još ponešto. ja sam stavljao salsu i salatu, može i crveni pasulj, ako su tortilje veće. ima nadeva za oko 6 tortilja (2 su dovoljne po čoveku), ako bi se dodao pasulj možda bi bilo i za 8. jesti!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Biki

Tomat, imam jedan mali savet. Promesaj sve gore navedene zacine u jedu cinijicu, sa promenom od 1/2umesto 1 kasicice bibera. Meso iseckano na trake prelij  jednom ne sa dve kasike ulja, don't be shy zavuci prste u piletinu i promuljaj je neeeezno tako da se svaka traka naulji( obavezno oprati ruke pre i posle muljanja). Piletinu stavi ili u neku od onih posuda sa poklopcem ili i zip lock kesu, ubaci mesavinu zacina i onda prodrmaj  posudu ili kesu , shake shake shake. Na ovaj nacin ces dobiti ravnomerno zacinjenu piletinu. Ili jednostavno pomesaj sve zacine sa uljem , stavi piletinu u kesu ili posudu za poklopcem i prodrmaj :)

Nesto ovako
Marinade Your Meats Easy and Efficient - use a ziplock bag

tomat

pravio pre neki dan kesadilje, vrlo lako i brzo, a ispalo dobro.

treba:
tortilje
konzerva crvenog pasulja
konzerva kukuruza šećerca
kačkavalj
1 manji crveni luk
so, biber, mleveni kim, slatka mlevena paprika, ljuta mlevena paprika, sušeni bosiljak... može da se doda i još što-šta, po volji.

isprati pasulj iz kozerve, i dobro ocediti. dodati pola konzerve kukuruza. sitno iseckati luk i dodati u ovo prethodno. izrendati kačkavalj (recimo jednu šolju od 2,5dl, može i manje ili više, kako ko voli) i dodati. po kašičicu svakog od začina staviti u posudu, pa sve dobro izmešati, a onda dodati u sve ovo prethodno.

može da se doda i neka sveža bilja, npr perčun ili bosiljak, ja nisam imao. u smesu može da se doda i sušeni origano.

staviti jedno dve-tri kašike smese na jednu stranu tortilje, lepo razvući ravnomerno po toj strani, pa preklopiti drugom. peći sa svake strane (ja sam pekao u tiganju za palačinke) dok tortilja ne postane braon i krckava, i dok se kačkavalj ne istopi.

prijatno.

Karl Rosman

Proklet bio!!! Danas ludnica na poslu, plus me ceka overtime, a ne stizem ni kiflu da pojedem! Ko ce docekati 20h...  :cry:

Probacu ovo veceras ili sutra, pa javljam gde sam pogresio.

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

tomat

nema ovde mesta za grešku, samo udri.