• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Film o filmu koji nikad nije snimljen

Started by Alexdelarge, 19-02-2014, 14:29:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

,,'Dina' Alehandra Hodorovskog", koja je okupila veličine poput Dejvida Karadina, Mika Džegera, pa čak i Salvadora Dalija, nije se dopala Holivudu

Geteborg– Pored velikih rediteljskih i glumačkih imena koja su se ove godine pojavila u najnovijim ostvarenjima prikazanim na Filmskom festivalu u Geteborgu, pažnju je posebno privukao i dokumentarac ,,'Dina' Alehandra Hodorovskog", koji je režirao Frank Pavić, reditelj hrvatskog porekla iz Njujorka. To je fantastičan dokumentarni film o filmu koji nikada nije snimljen.

Alehandro Hodorovski, ,,ludigenije" koji živi u Parizu,čuveni čileanski umetnik, dobrim poznavaocima filma poznat je kao stvaralac ,,halucinogenih" filmova ,,Topo" i ,,Sveta planina",svedoči o naporu uloženom da napravi film koji nikada nije snimljen. Ovaj potomak ruskih emigranata, rođen na severu Čilea, sa dvadesetak godina obreo se u Parizu i susreo sa nadrealistima. Potom je desetak godina proveo u trupi Marsela Marsoa, za koga je osmislio neke od najčuvenijih pantomima, da bi se potom nastanio u Meksiku, gde je osnovao avangardno pozorište i napravio neke od kultnih filmova. Nakon velikog uspeha koji je u Evropi imao film ,,Sveta planina", 1974. godine Hodorovski se uputio u dvogodišnji poduhvat koji je trebalo da postane najveći naučnofantastični film svih vremena –,,Dina" (po kultnom SF romanu Franka Herberta, koji Hodorovski nikada nije pročitao, kako sam kaže u filmu).

Talentovanii precizni Frank Pavić na odličan način kombinuje strastvenu, ličnu ispovest Hodorovskog sa svedočenjem ,,duhovnih ratnika", saradnika koje je Hodorovski birao za svoj tim, uz jednostavne, ali efektne animacije kadrova. I dok publika udobno tone u maštariju kreiranu listanjem umetničkog svetog grala, jednu od dve jedine preživele kopije knjige snimanja koju je crtao čuveni francuski strip crtač Mebijus, upoznajemo i se sa ,,duhovnim ratnicima" Hodorovskog. ,,To su jedini ljudi koji su zaista mogli da snime taj film", svedoči krepki i temperamentni 84-godišnji Hodorovski.

Pored čuvenog Mebijusa (pseudonim umetnika Žana Žiroa), nižu se najveća imena dizajna, crteža, specijalnih efekata, muzike, i umetnosti sedamdesetih: Den O'Banon, specijalni efekti, švajcarski nadrealista H. R. Giger, konceptualni umetnik Kris Fos. U glumačkom timu, sem Brontisa(sin Hodorovksog, koji je dve godine svakodnevno vežbao šest sati borilačke veštine) i samog Hodorovskog, nalaze se: Dejvid  Karadin, Orson Vels, Mik Džeger,Salvador Dali, Udo Kijer. Čak je i Dalijeva muza Amanda Lir dobila ponudu za ulogu, ne bi li smekšali Dalija,koji je tražio da bude najplaćeniji glumac na svetu – i prihvatio ponudu od 100.000 dolara za svaki minut pojavljivanja u filmu. Autori muzike bili su ,,Pink flojd" i ,,Magma".

,,Tada, kažem vam, da je trebalo da isečem obe ruke da bih snimiotaj film, ja bih ih isekao. Ja sam bio spreman čak i da umrem radeći taj film", kaže Hodorovski u dokumentarcu. Dve godine danononoćnog rada, Hodo i njegovi ,,duhovni ratnici" radili su na kreiranju fantastičnog sveta ,,Dine". Napravljeno je preko 3.000 kadrova, slika, ilustracija, neverovatnih kostima i neverovatno snažna i efektna knjiga snimanja. Nažalost, ovo nije bilo dovoljno da neki od holivudskih studija prihvati rad na ovom filmu.

Iako razočarani neuspehom filma u Holivudu, zahvaljujući kreativnoj atmosferi koju je kreirao Hodorovski, mnogi članovi kreativnog timasu nastavili saradnju i napravili zauvek neizbrisiv trag u SF filmu: H.R. Gajger, Den O'Banon iKris Foszajednosuradilinafilmu ,,Osmi putnik" (Alien). O'Banon je napisao scenario za ,,Osmi putnik" i ,,Totalni opoziv", Kris Fos je radio na  ,,Supermenu", Mebijus je kreiraofuturističkisvetza ,,Imperija uzvraća udarac", ,,Tron", i ,,Peti element", a saO'Banonom su kreirali strip ,,The Long Tomorrow",koji je bio inspiracija za izgled Blejd ranera. Kako autor filma Frenk Pavić kaže: ,,Svi putevi vode nazad do Hodorovskog."

Desetak godina kasnije, Dejvid Linčje napravio mnogo lošiju ,,Dinu" (1984). Hodorovski se jedva usudio da ode u bioskop i pogleda film. ,,Kad sam video kako je to lošfilm, bilo mi je drago! Možda to nije lepo reći, ali je ljudski." ,,'Dina'Alehandra Hodorovskog" fantastičan je film o strasti, kreativnosti, životu i relativnosti shvatanja uspeha i neuspeha.

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Film-o-filmu-koji-nikad-nije-snimljen.lt.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Dzimi Gitara

Odličan film. Žodo je velika faca i poseduje nesalomiv duh.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Truba

upravo sam saznao da je i hodorovski židov
pa jarane ima li iko da nije

kad sam procitao Presveto srce rekao sam Bogu hvala sto teroristi ne citaju stripove
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...