• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Knjige za UPIŠAVANJE OD SMEHA

Started by Ghoul, 28-02-2004, 17:17:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Do nedavno, šampioni u ovoj kategoriji bili bi

CYNIC'S WORDBOOK
NAKED LUNCH
MINDSWAP
BILL, GALACTIC HERO
LES CHANTS DE MALDOROR
JUSTINE, MISFORTUNES DE VIRTU
etc.

Medjutim!

Prošle nedelje otkrio sam knjigu koja se mora gustirati natenane, inače može da izazove prskanje stomaka, trajnu deformaciju lica (ako hocete da izgledate kao Joker...) i kidanje glasnih žica.

Nehumano!

Zove se Bizarre books, potpuno je autentična, i sastoji se od najluđih naslova i imena autora u istoriji pisane reči.

Pozajmiću opis da se ne bih ponavljao: From unintended double entendres (Making It in Leather) and astonishingly specialized subjects (Great Locomotive Boiler Explosions) to weird books on sex (Sodomy and the Pirate Tradition), and religion (Hell: Where Is It?), the authors have left no page unturned in their quest. Along the way, they have also catalogued some noteworthy authors, including Violet Organ, Fernando Poo, Bishop Frediricus Nausea, and O. Hell :!:

Tu su još i : You Can Make a Stradivarius Violin, Thirty-six Reasons for Believing in Everlasting Punishment, Suggestive Thoughts for Busy Workers", "The Potatoes of Bolivia", "Who's Who in Barbed Wire", "Play with your own marbles", "Making it in leather", and "Scouts in Bondage", "A study of Liverpudlian water cocks, 1932-1955", ...

Ali!

Ovo što je ovde navedeno je više da vam da ukus, nego što je Best off ( :wink: ): najbolji fazoni kriju se u deonici sa bizarnim spojevima imena i naslova...

Enivej: koja je knjiga VAS najviše nasmejala?
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Ako se ne varam, mislim da je to bila Deva kroz ušicu igle, by Efraim Kišon. Tu su negdje i Kenoove Stilske vježbe, Volterov Kandid i naravno Autobiografija Branislava Nušića  :lol:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

otaku

VODIC KROZ GRADJANSKU NEPOSLUSNOST, Vudi Alen  :lol:
Proooobaj da u glavi budes sam

Melkor

Nema nafte Mojsije - Kison
U svim pravcima - Likok
Fantasticne basne - Birs

Nazalost, sve to dosta davno. Sad, kad si me podsetio, skapirao sam da dugo, dugo nisam citao nista sto bi me tako nasmejalo :?:

Meni Predskazanja i nisu bila nesto smesna - najsmesniji pracet mi je ona parodija Magbeta, Weird Sisters ili tako nesto.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

David

Basara S., 'Napuklo ogledalo';
pojedini dijelovi romana Henry Millera i pojedine price Ch. Bukowskog...

Daniel Harms jeste za 'nasmijati se', ali nije za 'upisati' se od istog (prije 'zagrcnuti se').
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Ghoul

Quote from: "otaku"VODIC KROZ GRADJANSKU NEPOSLUSNOST, Vudi Alen  :lol:

dobro me podseti: na nuspojave  [valjda se tako zvase? u stvari, ima barem jos jedna, ali ne secam se naslova] sam se kidao od glasnog smeha!

Demon

HVALA TI, DZIVSE Vudhausa.
JUTRO DONOSI RADOST takodje.
Montipajtonovci su od njega pokupili skoro sve svoje fazone.

Plavi Skaut

Ovako; definitivno Branko Copic, Efraim Kison-i necete mi vjerovati , mrzim da se ponavljam i ispadam kao fanatik ali je tako, Kastaneda tj Don Huan je nevjerovatno duhovit, ponekad mi zaista natjera suze na oci..moram da nadjem par pasusa da ovjerim ovo sto tvrdim.
The Four Winds

otaku

E, Branko Copic, jeste, bio mi je smesan...

nije bas za upisavanje, ali Sviftova "Guliverova putovanja" su mi izmamila osmeh par puta:  recimo, ono kada se Liliputancima zapali grad, pa oni, jadni, uvate da dovlace koficama vodu, a Guliver otvori slic i sve ih pomokri. Umesto da mu budu zahvalni, oni ga proteraju. Posle, kad je dospeo u onu drugu zemlju gde je on mali, a ostali dzinovi, pa kad ga seksualno zlostavljaju kraljica i njene dvorske dame i kad Guliver sa gadjenjem opisuje kako mu, iz te mravlje perspektive izgleda zenska sisa, kako je povracao od gadjenja, a te dame ga gurale sebi izmedju grudi i ko zna jos gde.  :roll:
Proooobaj da u glavi budes sam

DUNADAN

Kishon Lisac u kokosinjcu po mogucstvu edicija Evergrin

Jerome Tri coveka u chamcu, a o psu da se i ne govori

bilo sta od Nushica
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Tripp

Bizzare Books! Dobar predlog, ghoule; dobar topic, uostalom.

Smijeh je nesuvislo licna i nadasve cudna stvar - u smislu, nesto sto je drugome komicno, trecemu nije. A, opet, kao obozavalac satira i narocito klasicnih distopija, koje u sebi mogu imati pregrst najsuvljeg humora, desava se da se drzim za stomak onamo gdje nekome drugome ne bi ni palo na pamet.

Semjuel Batler u svoja dva romana, "Erevon" i "Ponovo u Erevonu" obavio je posao koji cu do kraja zivota uvijek drzati kao moje omiljeno stivo, narocito zbog toga sto su izrazito nabijeni anti-klerikalizmom za sta nikada necu misliti da moze dovoljno da bude ismijano. Takodje i Haksli u "Vrlom Novom Svijetu". To je zbilja vrlina; uzeti ozbiljnu temu i samo izvrnuti cinjenice na nacin koji mnoge nece emotivno dosegnuti, a opet ostavljajuci imaginaciji na volju da se s njima rve na nezamislive nacine. "Guliverova putovanja" su jos jedan primjer, kao i Fransovo agnosticko "Ostrvo pingvina"; zato jedva cekam da se docepam njegove "Pobune andjela". Takodje me Filip K. Dik neizmjerno razveseljava, narocito u pricama - mislim da je on uz Adamsa, Harisona i velikog tipa koji je autorisao Mindswap, Seklija, najveci prvak SF komedije, ma koliko ovo nekima mozda bizarno zazvucalo; istodobno je nevjerovatno hladan, sto samo pojacava njegovu komicnu srz i misao na vecini mjesta u opusu. No, to je ono o cemu sam prvobitno i govorio - svako ima svoje vidjenje komicnog i spreman se smijati onome gdje niko ne bi vidio ni tracak humora; mislim da se po tome pitanju moze reci da se radi i o svojevrsnoj slabosti covjeka, njegovoj ahilovoj peti, trivijalno receno.

Realno gledano, vjerovatno je prvak humora ipak Tvejn. "Tom Sojer" na stranu; treba procitati njegovu knjigu o Meri Edi Bejker, o osnivacu tzv. Hriscanske Nauke. H.L. Menken je takodje o religiji pisao nevjerovatno zabavne stvari, sigurno zabavnije od Bertranda Rasela, kod koga se zbilja ne moze locirati nista zabavno per se, iako njegovu erudiciju i konciznost cisto sumnjam da neko moze dovesti u pitanje. Tu je onda Tvejnova famozna novela "The Man That Corrupted Hadleyburg". Sada kada je se prisjetim mislim da joj komika nije jaca strana (to je dio Tvejnovog zivota kada je bio i te kako ogorcen na ljudski rod; u stvari, preminuo je u takvom raspolozenju), medjutim znam da sam se svako malo smijao. I to nije ponekad lose. Tragati za humorom u ozbiljnijim stvarima; naprotiv, misljenja sam da to moze biti izuzetno relaksirajuca stvar. Zato zalim sto u tvome romanu nije bilo u mnogome vise humora, kao sto si prilicno skladno zaredjao sa njime u serijalu minijatura "Zombi 5"...

Ko se jos moze izdvojiti? Birs i Vonegat i Vudi Alen su izuzetni; glasam i za De Sada i Miraboa. Valja obratiti paznju i na Jonathana Lethema koji je napisao par dobrih uvrnutih distopija (Gun, With Occasional Music, Amnesia Moon) i jedan nevjerovatan krimic o detektivu sa Turetovim sindromom, "Motherless Brooklyn". Zatim Charles Willeford podize savrsenu stomakobolju u cetiri svoja posljednja romana o naredniku Houku Mouzliju; film Miami Blues odlican je pokazatelj koliko toga ima u prvom romanu spomenutog serijala, iako se ne radi ni o kakvoj komediji koliko o uobicajenom zivotnom poslu.

I, zbilja, mnogi se autori koriste humorom, ali to najposlije ispadne samo zabavno stivo - onaj humor o kome ja raspredam nesto je sto je doista podize unutrasnje organe. Recimo, ja sam se otopljavao od smijeha na "Americkom psihu" B.I. Elisa. Krimi price Itana Koena (jednog od Brace Koen) mogu dobro da razbude covjeka - skoro svaka sadrzi ono na sta mozemo naici u Velikom Lebovskom. A s druge strane, Teri Pracet - naprosto ne kapiram tipa niti njegovu svrsishodnost u kategoriji komicnog SF-a; samo mi je zao sto sam to saznao tek nakon 4 procitana romana o Disk-svijetu. Ova je tema, u stvari, nepregledno enormna, a izvori i spiskovi su nepresusni. Veliki je broj ljudi koji pribjegavaju humoru, ali, za moj pojam, malo je izuzetno kvalitetnih - sto ih, svakako, ne cini losim piscima, posto je humor izrazito individualna stvar, pa tako svaka rasprava sta je smijesno a sta nije mislim da je bespredmetna... Premda zbilja mislim da se svi mozemo sloziti sa time da je poprilicno tuzno kada u necijoj prozi ne naidjemo ni na zrnce makar i neposrednog humora.    

Sto me dovodi do najurnebesnijeg romana koga sam procitao. Radi se o "Populaciji 1280" ("Pop. 1280", 1964) ovdje, pretpostavljam, izuzetno malo poznatog americko noir-iste Dzima Tompsona. Preveo sam tri romana ovoga covjeka i njih bi, valjda, trebala da objavi Narodna Knjiga do ljeta, nadam se; Uz spomenute knjige sam i napisao poduzi esej o tome zbunjujuce dobrom piscu jer sam mislio da bi to bilo i te kako prigodno, obzirom da se veoma malo zna o autoru.

U pitanju je namjerna "parodija" na njegov, svi kazu, najveci roman - inace vjerovatno prvi post-WWII serial killer roman, da ga tako nazovem - napisan '52, "The Killer Inside Me". Iako se ne radi o striktnom hororu, bilo je neminovno da Kim Njumen i Stiven Dzons bas njega stave na spisak najznacajnih 100 Horror Books u onoj njihovoj famoznoj antologiji.

Roman govori o zamjeniku serifa za koga svi misle da je najdosadniji i najgluplji covjek na planeti, dok on ovamo cita medicinske knjige na stranim jezicima i polako smice ljude za svoj gros. Istina, u romanu "The Killer Inside Me" (i te kako komicnom romanu, kad vec govorim o tome) u pitanju je izvjesna bolest koja tjera protagonistu da radi to sto radi, s tim da je svrsetak romana nesto sto se ne moze olako naci u danasnjem hororu, ma koliko pojedini tvrdili da on i dalje sadrzi nekog smisla.

"Populacija 1280" je varijacija na "The Killer Inside Me", takodje govori o prevrtljivom serifu, medjutim, ovdje je akcenat stavljen na bolesni humor opervazen teksaskim drawl-om i umotanim u nevjerovatnu kompoziciju recenice u doba WWI, s tim sto je Tompson zamamno dobar psiholog; ono cemu se smijemo prevashodno su zivi karakteri - a ne slapstick - jer je taj autor do kraja zivota radio u miksu regionalnog realizma Vile Kater i takozvanog palpa (sada vec uveliko pravca za sebe) tipicnog za 30-e i 40-e godine proslog vijeka, a narocito vezane za romane Dzejmsa M. Kejna i Cestera Hajmsa. Isto tako, protagonista ovog puta nije nikakav bolesnik, naprotiv; osim sto je najveca ljencuga za koju ste ikada culi (good ole Big Lebowski je za njega jedna prepotentna nistarija!) samo je i te kako siguran da ga je Bog poslao bas u tu vukojebinu kako bi bio serif citavog zivota i ubijao samo uboge i pokvarene, ali samo njih.

Citati Tompsona (koji je inace pretezno pisao o nenormalnim ljudima u prvom licu) je kao da se nalazite zatoceni u protiv-raketnom sklonistu sa raspricanim manijakom koji je isto tako ima ulogu da pali sirene za vazdusnu uzbunu. Stoga doista preporucujem ovog pisca svima koji ga se mogu domoci na engleskom jeziku, narocito romana "Populacija 1280" - po mome misljenju vjerovatno najpakosnijeg i najurnebesnijeg romana ikada napisanog.

Onima koji nisu u prilici da citaju na engleskom, jedino ostaje da se ponadamo da ce "Populaciju 1280" objaviti Narodna Knjiga u bliskoj buducnosti (zajedno sa jos dva njegova naslova: "The Killer Inside Me" & "The Getaway") i da ce u njemu uzivati nista manje nego koliko ja, sto se takodje moze podvesti pod jedan od nezaboravnijih provoda u zivotu. Jer ako je ikada postojao nasljednik autora kakav je bio Robert Luis Stivenson, to je u XX vijeku sigurno onda bio Big Jim Thompson.
'Hey now!'

Mica Milovanovic

Ako izuzmemo Copica iz ranih dana:
1. Svet po Garpu - Dzona Irvinga...
2. Kishon...
Meni nekako ne leze fantasy i SF pokusaji da me nasmeju, osim
Vogegata, mada to je ipak neka druga vrsta humora...
Mica

Ghoul

trippe, voleo bih da se cesce oglasis ovde pokojim pisanijem.

obozavam Dickov humor, narocito u Galaktickom iscelitelju keramike.

Tven se jos uvek dobro drzi [uostalom, 'mizantropi' su uvek najduhovitiji ljudi], Nusiceva Autobiografija je nesto sto sam 3-4 puta citao i glasno se smejao kao mladji [verovatno bih i danas, jer stvarno ima dobrih fazona], a Mirboa sam tek nedavno kupio [ako mislis na Torture garden]...

u mom romanu sam morao da se naprezem i suzdrzavam, krajnje svesno braneci se od intruzija humora, jer sam procenio da u tom kontextu humor [u vecim kolicinama] nije potreban, i cak moze da narusi atmosferu koju sam pokusavao da gradim. mada, cini mi se da ce ga biti vise u II delu.

hvala na preporuci za Populaciju= will check it out!

zakk

Quote from: "Freja"Ovako; definitivno Branko Copic, Efraim Kison-i necete mi vjerovati , mrzim da se ponavljam i ispadam kao fanatik ali je tako, Kastaneda tj Don Huan je nevjerovatno duhovit, ponekad mi zaista natjera suze na oci..moram da nadjem par pasusa da ovjerim ovo sto tvrdim.
kad se pas pomokri na njega, a on uzvrati istom merom?  :!:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Plavi Skaut

i kako se planine tresu dok jedan od carobnjaka prdi :mrgreen:
The Four Winds

crippled_avenger

Raj Loriga,  :oops: Najgore od svega

Izvinjavam se malopredjasnji pogresno postovan reply...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

Quote from: "Freja"i kako se planine tresu dok jedan od carobnjaka prdi :mrgreen:

eh, nothing works so well as fart jokes... :roll:

CrAven: znam da me volis, i da si na ivici slepila od gledanja 6 filmova dnevno, i da na oci ne vidis od srece zbog K. BigAndLow= ali, promashio si svoje coshe= i dok fanovi nestrpljivo cekaju tvoje najnovije presude iz nesFesti na uobichajenom mjestu, tih ih frljash ovde, medju smijeshne knjige.

malo vise discipline!

sta bi starac Zosima rekao na ovo?

phuzzy

Quote from: "ghoul"
Quote from: "Freja"i kako se planine tresu dok jedan od carobnjaka prdi :mrgreen:

eh, nothing works so well as fart jokes... :roll:

E... al' stvarno... sve ostalo manje-vise, al' fart jokes na mene uvek pale. Ne znam zasto, ali svaki put mi budu smrtonosno hilarious.

A ja volim Pratchetta. Al' samo u originalu.

morbius

Teri Pračet.
Psihopatak Vojislava Despotova.
Why me?

iNCUBUs

Quote from: "Mica Milovanovic"Ako izuzmemo Copica iz ranih dana:
1. Svet po Garpu - Dzona Irvinga...

Film i nije nešto preterano smešan, koliko su pratili knjigu (ako si gledao)??

Što se teme tiče, Pratchett.
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Lurd

Što se teme tiče, Nušićeva autobiografija i Kvaka 22. Mada i Gargantua i Pantagruel nisu daleko.

Ali...za bašbaš UPIŠAVANJE

Nova Pantologija, Stanislav Vinaver.

80 godina kasnije i dalje aktuelno, naročito napušavanje Politike sa identičnim argumentima. Da ne pominjem prepreve Crnjanskog.

Ma genijalno!
My trees...They have withered and died just like me.

Sveti Filica

Kakvo je to lenjo forumašenje?
Nedovoljni ste!  :(

Spomenuli ste samo naslove i šta...?

Ne budite lenji vec opišete o čemu se u tim knjigama radi! :?
Jedna i po recenica kao rezime - minimum.
Da je meni na pemet pala ova tema iza svakog preporucenog naslova dao bih i kratak rezime i citat tog, najsmešnijeg dela.

Kako biste da ste da ste reklamoteri?

Ghoul

NOMEN EST OMEN :lol:

sapientis sat :wink:  8)

iDemo

'Primena SIMPLEX metode u poslovanju svinjgojske farme' (ovu ne treba ni citati - sam naslov je dovoljan).
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

Mica Milovanovic

QuoteFilm i nije nešto preterano smešan
Ne mogu ti reci, nisam gledao film G.R. Hilla, a i ne znam kako bi ova vrsta uvrnutog humora mogla da se prenese na platno, a da to ne bude
previse bizarno...
Mica

Ghoul

sto se tice Gargantue i Pantagruela: sjajno!

jutros mi je za doruckom pala na um jedna od omiljenih replika otuda, pa sam se cerekao u trpezariji punim ustima ko kreten.

elem, razgovaraju 2 prijatelja o potencijalnoj neveri supruge jednog od njih, koja je ostala sama kod kuce.
njen muz umiruje ovog drugog: "Ko je nju po danu video, neće vrat lomiti da joj se obnoć prikrade.''

inače, Vinaver je car- ne verujem da su na francuskom imena onih jela koja se navode toliko smešna kao njegovi prepevi.

Milosh

Nije za upishavanje od smeha, ali evo jedan lep primerak crnog humora iz novele 'Apt Pupil' koju trenutno citam (kada Denker tj. Dussander ide u azil da uzme psa i razgovara sa upraviteljem):

'It's a city ordinance,' Dave said. 'Can't have dog-packs running the streets.'

'You shoot them.'

'No, we give them gas. It's very humane. They don't feel a thing.'

'No,' Mr Denker said. 'I am sure they don't.'   :evil:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tripp

"Gargantua i Pantagruel" je, zbilja, jos jedna nevjerovatna stvar za Upisavanje. Inace, Fransoa Rable, autor toga behemota, odrastao je na farmi konoplja koju je, pak, njegov otac naslijedio. A vlastito profesionalno znanje o uzgoju marihuane opisao je u nekom od poglavlja III knjige "Pantagruela", samo sto je on tu drogu krstio u pantagruelion, ili nesto slicno.
'Hey now!'

Spider Jerusalem

Mi nismo bolesni by Ratko Radunović.

Kod mene bez konkurencije.

David

'Platform', Michel Houellebecq; roman prije toga: 'Atomised'.

Nije bas za mijenjanje pelena, a zbog smijeha prilikom citanja, ali je svakako zabavno djelo...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

daniel dravot

u definitivno na prvom mestu seklijeva trampa svesti deformisano lice od smeha sve vreme dok sam je citao samo mi je bilo bezveze sto je tako kratka pa kako sam je zavrsio uzeo sam opet da je citam od pocetka  :?:
a onda i autobiografija branislava nusica, vecina kisonovih, tri coveka... me na pocetku stvarno razvalio od humora al' onda mi se nekako razvukao mnogo
a nije bas za upisavanje ali drzi kez sve vreme - smrt i druga iznenadjenja od benedetija
samo totalni slepac ili neznalica sa nekim ultrabizarnim poimanjem horora

Ghoul

ovo je iz knjige koja me je inspirisala za ovaj topik [vidi prvi post]:

These names are completely genuine and have been corroborated
in the catalogues of the British Library and in the American
National Union Catalog, as well as other authoritative
sources.

Ole Bagger

Stanka Fuckar

Gottfried Egg

Dr F.P.H. Prick van Wily :!:

Baron Filibarto Vagina d'Emarese

A. Schytte

Mme J.J. Fouqueau de Pussy

Simon Young-Suck Moon

Tit Wing Lo

crippled_avenger

Jerry Stahl-PLAINCLOTHES NAKED
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Alexdelarge

Zavera budala od Dzon Kenedi Tula,plakao sam od smeha.Prvoklasna mizantropija.

Autor:

Džon Kenedi Tul (John Kennedy Toole) rođen je u Nju Orleansu 1937. godine, a umro 1969. godine. Diplomirao je engleski jezik na Kolumbija univerzitetu i predavao na Hanter koledžu Univerziteta u Luizijani i Dominikanskom koledžu u Nju Orleansu. Za Zaveru budala (A Confederacy of Dunces), svoj jedini roman, dobio je Pulicerovu nagradu za prozu.

Knjiga:

Tulov najveći domet je glavni lik, sam Ignacije Rajli, intelektualac, ideolog, neradnik, besposličar, proždrljivac, koji bi u čitaocu trebalo da izazove gađenje svojim neviđenim nadimanjem, gromoglasnim prezirom i ratom jednoga protiv svih – Frojda, homoseksualaca, heteroseksualaca, protestanata i raznih krajnosti savremenog doba. Zamislite propalog Tomu Akvinskog, prebačenog u Nju Orleans, odakle kreće u ludu pustolovinu kroz močvare do Državnog univerziteta Luizijane u Baton Ružu, gde mu ukradu kariranu jaknu dok sedi u toaletu za osoblje, savladan neizmernim stomačnim tegobama.

U svakom slučaju, evo vam Ignacija Rajlija – izvanrednog aljkavca, ludog Olivera Hardija, debelog Don Kihota, izopačenog Tome Akvinskog, sve u jednom liku – u žestokoj pobuni protiv celog savremenog doba, ležeći u flanelskoj pidžami u zadnjoj spavaćoj sobi u ulici Konstantinopolj u Nju Orleansu, koji između napada nadutosti i podrigivanja pogrdama ispunjava na desetine svezaka na male linije.

Uz oklevanje, može se upotrebiti reč komedija – mada ovo jeste komedija – jer to samo upućuje na smešnu knjigu, a ovaj roman je mnogo više od toga. Sjajna, izazovna farsa falstafskih razmera bio bi najbolji opis; commedia bi bila bliža.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

ginger toxiqo 2 gafotas

...da, ZAVERA BUDALA (A CONFEDERACY OF DUNCES), odlichan izbor, vrhunska literatura, nikada nasmejanija mizantropija, sjajna trivija about it, tuzna sudbina autora i dosta vesht prevod na srpski  jezik i fin, slikovit, topao i rechit pogovor Vokera Persija...
...svaka pohvala na izvrsnom ukusu!!

*** shteta shto su propali planovi za ekranizaciju u produkciji Drew Barrymore!
Phillip Seymour Hoffman, dugo vremena pominjan kao tumach glavne uloge, bi bio prava mera
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

...moj predlog broj 1-PIČKE-Huan Manuel de Prada( izdanje-Umetničko Društvo Gradac,2000)
...zbirka kratkih pricha, u neku ruku leksikon, neki od naslova:
-NAGOVEŠTAJ PIČKE
-VIOLONČELISTKINJINA PIČKA
-KODIRANA PIČKA
-PIČKA MESEČARKE
-PIČKA PRIVATNE PROFESORICE
-TRBUHOZBORKA
-PIČKA TRAVESTITA
-PIČKA EKVILIBRISTKINJE
-TUBERKOLOYNA PIČKA
-PIČKA U MENOPAUZI...

ginger toxiqo 2 gafotas

...moj predlog broj 2- TRČANJE SA MAKAZAMA Ogastena Barouza( izdanje-Draganić, 2004)
...vratolomno konstruisani fiction-faction,vrhunac američkog, savremenog, histerično-realističnog romana...2006. je donela i uspelu ekranizaciju(Joseph Cross,Annette Bening, Alec Baldwin, Brian Cox, Jill Clayburgh, Joseph Fiennes, Gwzneth Paltrow( na srecu, jako, jako kratko!), Evan Rachel Wood, Gabrielle Union)...

ginger toxiqo 2 gafotas

...moj predlog broj 3- do sada, nažalost, neprevedeni pulp minjon THE G STRING MURDERS  neprevaziđene Gypsy Rose Lee...

...manje-više citat: " She had red hair and she grew a character to go with it!!!"

Rose Ann

Ephfraim Kishon
Branislav Nušić
Woodhause
Jerome K. Jerome
Art Buchwald

SF: Schekley
     Connie Willis

Izvan kategorije: president Bush Jr
Me transmitte sursum, caledoni

Jake Chambers

U jebote topic resurrection.

Meni kad vidim naslov teme (i kako to da se Ghoul uvek prvi seti ovakvih naslova??), prvo pomislim na KNJIGU Forest Gamp. Jedan od retkih dobrih prevoda u Narodnoj Knjizi, knjiga je pisana u prvom licu samog Gampa i nema strane na kojoj se ne zaceniš od smeha. Plus, knjiga je mnogo, mnogo bolja od filma, ma šta ko pričao o samom filmu. Ja naprosto mrzim kad se iz neke knjige koja se adaptira izbace jedni fazoni a smisle neki sasvim levi i relativno dosadni u odnosu na originalne... al jebaga...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

angel011

Prevod Forest Gampa je bio zabavan, ali je knjiga negde na pola počela da smara.
We're all mad here.

Jake Chambers

Ne znam, meni je super do kraja i MNOGO više mi se sviđa kraj u knjizi nego u filmu. "Normalniji" mi je nekako. Jedino što je meni išlo na živce pomalo bilo je ono konstantno "meni se piški".

Rose Ann

Naravno da ti je normalniji :)). Meni iz istog razloga njie smiješna, već nekako.....životna, sa plusevima i minusevima.
Me transmitte sursum, caledoni

Jake Chambers

Pa to i jeste život, a ne trčanje oko sveta...

zmanic

Bora Cosic:
Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji

ginger toxiqo 2 gafotas

...MEIN KAMM(MOJ ČEŠALJ) Efraima Kišona, smehotresni, a promišljeni remix Hitlerove pisanije, a donekle i neponovljivog RONDA Kazimježa Brandisa... mala, ali ključna intervencija- Jevreji su zamenjeni ćelavcima!!!

...afera Puzigaće, seljani koji na njivu polaze sa obaveznom ljubičastom kravatom, hipoteka na kuću gradjana bujne kose koja biva potpuno ukinuta ukoliko je bankar ćelav, ženski potomci četvrtćelavaca i uverenje/krilatica-"legalite et fraternite pobeđuju chauvete".... and so much, much, much more

Bab Jaga

Лесь Подеревянский, Гамлет, або Феномен датського кацапiзму.
Interesantno da sva djela ovog autora postoje i kao zvučni zapis u interpretaciji autora. Ovo stvarno treba ćuti!
Recimo, opis grba:
На гербі зображено ведмедя. В одній руці у ведмідя молоток, а в другій - балалайка. Це символізує працелюбність і незакомплексованість тварюки.
Ghoul fhtagn!

Mica Milovanovic

Mica

Bab Jaga

A onda više nije smješno. Čak i kad čitaš nije tako smješno kao kad čuješ, a kad prevedeš - grb kao grb, na grbu je medved, u jednoj ruke mu je čekić, a u drugoj balalajka. Što simbolizira radišnost i nezakompleksirovanost bestiji.
Ghoul fhtagn!

Alibaba

HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

:P