• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Stevan Šarčević, DOLAZAK TAME, Nera, 2014

Started by Stipan, 22-04-2014, 20:04:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Lord Kufer je poznat po tome da u svakom pisanju (i svom i tuđem) vidi stvari kojih realno nema.
A i na deponiji govana moguće je iz vazduha, sa pedeset metara udaljenosti ugledati neobične vizuelizacije koje mogu dati lepe fotografije. Samo treba biti na toj visini i imati aparat kod sebe.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Skalar

Пиво и ћевапи спајају људе.

džin tonik

Publika odlucuje i uvijek je mjerilo uspjeha. Na nevidjeno tvrdim da zbirka vrijedi, naslov bi mogao biti bolji: Nekakav dolazak Tame, Dolazak Tame je vruc, Urlik Tame u suton... Mozda i kakva bolja slika.
Uglavnom, Stipane, cestitam.

Stipan

Quote from: Skalar on 27-07-2014, 14:39:21
Ниси ни мени одговорио на питање! Дакле, јеси ли најобјављиванији писац СФ, Ф и Х у Србији задњих, рецимо, три године? Ако ти је лакше, ај' реци колико књига и појединачних прича ти је објављено у задње три године? Нешто имам осећај да си далеко прешишао остале, који се курче по форуму да су писци, по броју наслова који су ти објављени (има их пар који се не курче, не објављују често, ал су прави писци, по мом нерелевантном мишљењу обичног читаоца). Под објављивањем мислим искључиво на папир, ништа електронско! Јбг, добро увежбан дизајнер-веб мастер - администратор, или шта већ, може за једно послеподне покренути 20 сајтова и на сваки поставити нечије приче. Није фер да се и електронско објављивање пика .

И да додам још једно питање, ал да искрено одговориш! Кол'ко те је коштало објављивање ових пар  књига?

1. Ne znam.
2. Prošle dve godine tridesetak priča na papiru.
3. Za pesmaricu i "Šljivu" ništa, za "Kaurina" neku kompenzaciju + 500 EU.

Skalar

ОК, хвала на одговору. Само удри, већ ако налазиш времена, енергије и инспирације за толику продуктивност. Верујем да ће публика себи пробрати шта јој ваља а шта не.

Узгред, јеси ли размишљао да покренеш властиту издавачку делатност, властиту фирму?

Stipan

Josephine

Svako tumači realnost u skladu sa sopstvenim filterima. Ja, na primer, ne vidim ozbiljnu ili stručnu analizu tvojih priča u Tamarinom uvodu.

Sa druge strane, broj objavljenih dela nikada nije bio dokaz da je neko pisac, jer, kao što reče, Boban, to ipak jeste jeftina zabava u Srbiji danas.

Ne pokušavam da kažem da si loš pisac, samo da su u Srbiji nestali svi kriterijumi za kvalitet (Tamara ih, na primer, nema u svom tekstu), a kvantitet, kao baza mas i novokomponovane kulture, je odavno preuzeo primat u određivanju šta se čita, gleda, sluša.

Drugim rečima, gledajući te kako se ovako batrgaš na forumu nikada mi nije bilo jasno pišeš li jer to voliš ili da bi te drugi smatrali piscem?

Ako pišeš jer to voliš, ne znam zašto se stalno braniš.

Ako pišeš da bi te drugi smatrali piscem, čini mi se da bi trebalo da se braniš kvalitetom, a ne kvantitetom.

Ne znam, imam predrasudu prema hiper produkciji. Možda zato ovako reagujem.

Skalar

Што? Не треба ту пара унапред, за почетак само добра воља и пар аутор који би били спремни да мало учествују. Имаш све потребне људе на овом форуму и сигуран сам да би за мале паре помогли да још једна издавачка кућа за СФ, Ф и Х у Србији заживи (рецензија, редакција, припрема за штампу и тако то). Ма нешто осећам да би ти то дорбо водио, а и онда би могао да објавиш све што напишеш и што ТИ ЛИЧНО процениш да је за објављивање, а не тамо неки ликови који немају укупно пет страница објављених. А, шат кажеш?

Josephine

Pa fantastika i jeste tu gde jeste zbog toga što je svašta (hiper) objavljivano pod njenom etiketom.

Možda, ipak, odrediti neke kriterijume. Samo malo. Čisto da se setimo da je umetnost nekada umela da se bavi i nepovršnim, nepatetičnim, neplastičnim temama.

Kimura

Zaista, zašto uzimate u ruke neku knjigu?
Autor je popularan, veoma objavljivan, o njemu su lepo govorili vaši prijatelji ili, uopšte, ljudi čije mišljenje uzimate u obzir, sviđa vam se naslovnica, dobili ste knjigu za rođendan, nemate pametnija posla ili ko zna šta još?
Meni se u svim navedenim situacijama događalo da pročitam izuzetno dobre, ali i izuzetno slabe knjige. I nje mi žao, čak ni zbog ovih potonjih. Primetila sam da neki od vas imaju prave planove čitanja, ali ja (iako nisam dete i nemam svo vreme ovog sveta za sebe) ipak više volim da se prepustim slučaju, trenutnoj inspiraciji i (varljivoj) privlačnosti novih naslova.
Nisam, dakle, stroga ali nisam ni bez pravila.
Jedno od osnovnih pravila mi je da knjige najbolje preporučuju jedna drugu (mada ni ono nije bez žalosnih izuzetaka), tako da ću sigurno pročitati knjigu onog pisca čija su mi se ranija dela dopala, samo ako mi je dostupna. I varovatno ću zaobići onoga ko me pri prvom susretu razočarao, ma kako ga hvalili  i ma ko ga hvalio.

Pročitala sam ''Crni cvet'' i ''Poslednjeg Srbina''. Nijednu od ovih knjiga  ne smatram neponovljivim, nedosegnutim savršenstvom, ali znam da ću u budućnosti čitati onošto Boban napiše - okolnost na koju reklama nema uticaja.

Sa druge strane: Stipane, ''izmeren si i nađen si lak!''
Priče iz ove tvoje zbirke su svim forumašima (koje je to zanimalo) odavno poznate. Na Radionici su uzduž i popreko komentarisane ili su ostale bez komentara, pa se pitam, zaista se pitam zašto imaš potrebu da ih ovde još ''promovišeš''?
Pokajala sam se što sam ti onomad, kao neka matora učiteljica, zvocala zbog ''somotno plavog neba'', ko sam ja da bilo koga ispravljam, ali ti si u toj samopromociji ne samo besraman, već i beskrajno dosadan!
Nisam primetila da si idge (sem onog što je bilo na Radionici obavezno) bilo šta tuđe komentarisao.
Ne sećam se da je iko odavde, osim Scallopa koji se smatrao obaveznim, bilo šta rekao za ''Kaurinovu kletvu''.
Ja ti taj roman nisam čitala i ne verujem da ću čitati. Odlomak koji si ovde postavio me totalno odbio (naličje reklame), mada on možda nije dobro odabran da predstavlja knjigu.
I još, pre nego što me do krja omrzneš, da dodam da si ovde postavio i jednu stvarno dobru priču (onu o psu) - to je ono što umeš ili ono što ti leži, svejedno. Ti ionako nikoga ne slušaš. :)

džin tonik

Knjigu uzmem najvise zbog naslova. Rijetko zapamtim ime autora, ako, onda cu na nevidjeno ispratiti brzinski citajuci. Naslov mi kaze ima li potencijala. Prelistao sam tisuce knjiga, naceo nekoliko k, procitao mozda trideset. Nemam spisak, prelistam svasta.

džin tonik

SuperSynthetic

Napisao je Stipan jednu pricu sam vrh. Isprepletao je bajke, lepoticu i zver sa musko zenskim odnosom i svasta jos. Neponovljivo. Davno sam to citao. Tu je to negde na forumu.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Kimura

A da li ti je i Stipanov roman ''sam vrh'', Synthetic? Napiši koju, nemoj da se stidiš.

SuperSynthetic

Stipan

Quote from: kimura on 27-07-2014, 16:56:48
Pokajala sam se što sam ti onomad, kao neka matora učiteljica, zvocala zbog ''somotno plavog neba'', ko sam ja da bilo koga ispravljam

To je upravo ono što bih ti i ja odgovorio. Dakle, sve je rečeno.

Stipan

Quote from: D. on 27-07-2014, 14:55:38

Ako pišeš jer to voliš, ne znam zašto se stalno braniš.

A zašto se ti braniš kad te napadnu?

Kimura

Quote from: Stipan on 27-07-2014, 18:55:22
Quote from: kimura on 27-07-2014, 16:56:48
Pokajala sam se što sam ti onomad, kao neka matora učiteljica, zvocala zbog ''somotno plavog neba'', ko sam ja da bilo koga ispravljam

To je upravo ono što bih ti i ja odgovorio. Dakle, sve je rečeno.

Mogao si, ali nisi tako odgovorio. Nebitno.
Nije bitno ni da li smatraš da ja imam pravo da ''sudim'' tvojim delima.
Što bi se uznemiravao zbog suda neke tamo Nataše, kad imaš mišljenje Bobana, Scallopa i svih ostalih forumaša do čujeg ti je poštovanja stalo. Njihovo mišljenje ili njihovo ćutanje.

Stipan

Svejedno, poruči joj da moju knjigu može naručiti u pretplati po izvanrednoj ceni od 350 dinara +PTT troškovi, a sve informacije o pretplati može dobiti na mejl: udruzenjeiknera@gmail.com i na telefon: 060 5996995 (Milica Joksimović)
Uplata se vrši na račun IK Nera, 220-133197-44 ProCredit Bank

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Najzad neko ko razume šta se dešava!

Kimura

D u 7 4 g A

Stipe, prekucaj i dokaži da nisi robot.

Kimura

Stipan

Kimura

Vidim da od mojih nasumice izabranih slova ispada ''duga''. Nisam neka svađalica, nesvesno me odaje.
Sad, brojevi 7 i 4 mi još ništa ne govore, možda Synthetic ima neku ideju?

Kimura

Quote from: Stipan on 27-07-2014, 19:52:36
Gde sam pogrešio?

Ma, nema veze, važno je da si ti nama ljudsko biće!

Stipan

Falim te bože! Mislio sam da nikad nećeš skontati!

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Skalar

Ма, Стипане Северњаче, пушћај ти ове што те тролују, но ти, јуначино, отварај свој бизнис у издаваштву! Кад ти кажем, има да зајебеш Лагуну!

SuperSynthetic

Quote from: kimura on 27-07-2014, 19:57:00
Vidim da od mojih nasumice izabranih slova ispada ''duga''. Nisam neka svađalica, nesvesno me odaje.
Sad, brojevi 7 i 4 mi još ništa ne govore, možda Synthetic ima neku ideju?

http://youtu.be/CM_F83qdB4U

Stipan

Skalar

Има ли у СУ и околини, па и у Војводини, неки издавач који преферира СФ, Ф и Х? Колико знам нема. Ето ти тржишта, а уз мало маркетинга и труда и БГ и ужа Србија су твоји. А писаца ће бити. Па само у НС и СУ имаш бар 6-7, а и около би се дало наватати, поготово ако би им пружио добре услове. Ма кад ти кажем, прави си човек за то!

Stipan

SuperSynthetic

99% Srba bi da napise knjigu i spremno je debelo da plati za objavljivanje iste. Preme tome...

Josephine

Quote from: Stipan on 27-07-2014, 18:57:48

A zašto se ti braniš kad te napadnu?

Ta ja sam, konačno, naučila da branim samo svoje principe, ideale, stavove. Više se ne branim kada me napadnu.

Stipan

TI se ne braniš kad te napadnu?!

'Ajde, videćemo, držim te za reč...

saturnica

Tebe Stipe zapravo nitko nije napao; imaš podršku Lujanovićke i Kufera, Sintetik se lijepo o tebi izrazio, kimuri je žao što te napala zbog somotnog neba, scallop ti se veseli, D. ti drži strani, zosko predlaže poboljšanje naslova tvoje knjige a Skalar biznis u izdavaštvu. Samo Boban ometa ovu sagitašku idilu. Sad, uvijek je pitanje dal vjerovati masi ili pojedincu?
Što ti misliš?

Stipan

Pa na Bobana se i odnosilo ono što me pitala D.

Ali nema veze. Volem ja da je Boban mrgud kakav jeste.

PTY

Quote from: Boban on 27-07-2014, 14:39:31
Lord Kufer je poznat po tome da u svakom pisanju (i svom i tuđem) vidi stvari kojih realno nema.
A i na deponiji govana moguće je iz vazduha, sa pedeset metara udaljenosti ugledati neobične vizuelizacije koje mogu dati lepe fotografije. Samo treba biti na toj visini i imati aparat kod sebe.

Paaa, dalo bi se argumentovati da ti i Lord Kufer posedujete identičan set svetonazornih vrednosti, otud i cenite u suštini identičan format proznih tekstova. Raziđete se samo malko u domenu ličnih afinitieta (ili lične koristi, ako ti je tako više drago) prema samim autorima tih tekstova, otud ti preferišeš onu Lejlu kakolisezvaše a Kufer, eto, preferiše Stipana. Ali nivo tekstova koji vas obojicu fasciniraju je apsolutno isti, nema tu sumnje: reč je o tekstovima koji lako frustriraju svojom hermetičnošću i očiglednom trivijalnošću, koje ste, izgleda, jedino vi i autor nesvesni.

Ali smatram da je besmisleno sad ozbiljno analizirati te tekstove jer oni ne uspevaju da ispoštuju ni onaj najminimalniji preduslov zbog kojeg bi se iko njima ozbiljno bavio: naime, ti tekstovi uopšte nisu proza. U najbolju ruku, oni su neka vrst stilskih vežbica, a u najgoru spadaju u osnovnoškolske sveske čija se sudbina svodi na sentimentalnu vrednost samom autoru i nikome više. I nije tragedija što sami autori nisu toga svesni; tragedija je što toga nisu svesni izdavači, urednici i ostala redaktorna bulumenta. Tragedija je što nam je temeljito i sistematski uništen komplet vrednosti negovan (ili smo se bar trudili da ga odnegujemo) u svrhu kritičke svesti kojom se procenjivalo tekstove u nivoima samog izdavaštva – recimo, tim parametrima se procenivalo da li je tekst na nivou objavljivanja u fanzinu kao što je Emitor, ili je na nivou magazinskog objavljivanja koje benevolentno afirmiše amatersko pisanje, da li je na nivou fleksibilnijih zbornika i antologija, ili je, najzad, dovoljno zreo i kvalitetan da se nosi sa velikim zahtevima samostalne zbirke. Promena izdavačke paradigme skršila je te kritičke napore svojom inflatornom politikom koja tvrdi da je svaki tekst koji se se stavi na papir zapravo proza, i da je samim time opravdano i njegovo ukoričenje. E sad, jednom kad se uspelo u tome, jednom kad se došlo do toga da jeftina knjiga igra ulogu osnovnoškolske vežbanke, nema sad smisla (a nije ni kulturno) ikakvo brecanje na ljude koji od takve situacije više profitiraju od onih koji su im diktirali uslove igre. Nađite neku malu utehu u činjenici da je sve to, sve to, sada najzad, napokon, samo vaše.

Stipan

Kakvu ličnu korist Lord ima od mene, ako nije tajna?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Kakav blurb? Pa on je jedino za moju zbirku poezije napisao par redova, a u ostalim knjigama se ne pojavljuje ni u kakvom svojstvu.

SuperSynthetic

I Z. Mitrovica mozemo da optuzimo da je on za srpsku kulturu ono sto je Hitller za covecanstvo i civilizaciju uopste. Pre njega smo zamisljali kako smo lepi i to opisivali u umetnosti koju stvaramo ali to nije bila realna slika. To je bio nas trip. (cast izuzecima) Zeljko je samo ispred nas stavio ogledalo, pa smo poceli u umetnosti da izrazavamo, a ne da opisujemo ono sto vidimo u tom ogledalu. Autenticno. Neko u ogledalu vidi samo kic, a neko vidi i iza ogledala gde se i nalazi ono od cega smo stvarno sazdani.
Stipe spada u grupu pre Zeljka. Uglavnom opisuje ono sto zamislja. Jbg Stipe isprovocirali su me pa sam morao malo da te... Opet naglasavam da nisam procitao sve od Stipana, a kao sto rekoh ona jedna prica mu je skroz ok. i u njoj je uspeo da izrazi toliko toga.

I da, neko pomenu sistem vrednosti. Mislim koji sistem vrednosti? Vecine ili retkih pojedinaca? Vecina je taj sistem gradila na partizanskim filmovima i kumovima 1, 2 i 3. Sada smo valjda u nekoj katarzi od svega toga. Tranziciji. Mada ruku na srce jos uvek smo vukojebina. Teska!

Stipan

angel011

@libe: Kufer je za Lejlu negde izjavio da je bolja od Silvije Plat, ili već tako nešto.
We're all mad here.