• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Stevan Šarčević, DOLAZAK TAME, Nera, 2014

Started by Stipan, 22-04-2014, 20:04:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

Malo podsećanje: Promocija zbirke "Dolazak Tame" održaće se sutra u u klubu "Nea Pangea", Crnogorska 8 (Zeleni Venac, Beograd) sa početkom u 19 časova.

Dobrodošli!

Stipan

Dakle, promocija bila, a ovako je izgledalo:

Mica Milovanovic

Jebem li ga. Ja promašio dan. Mislio sam da je danas. U subotu i onako nisam mogao, pa mi nije baš mnogo žao. Iako malo jeste.
Boban mi kaže da ima tvojih knjiga, pa ću od njega uzeti, ako nisi nekom ostavio.

Solidne slike. Horizont ravan...
Mica

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Boban ima sve moje knjige (mada za "Šljivu" nisam siguran), a ima ih i u tom klubu gde je održana promocija. (Nea Pangea).

Mica Milovanovic

Što kažu, sfuljao sam...  :)

Šalim se, biće prilike, živi bili...
Mica

scallop

Tačno je: isfuljao si se. Ostalo je pisac izgubio u prevodu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Pisac je odbio da čita svoja dela, pisac je odbio da igra na stolu, pisac je delegirao Radmila da govori u njegovo ime, Mića nije došao... sve u svemu, beznađe na svim zamislivim nivoima...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Makar Boban nije mnogo gunđao. I to je neka vrsta uspeha...

scallop

Može mu se. Trenutno je najobjavljivaniji pisac fanatastike u Srbiji. xfrog

scallop

Sklonili su je kad su čuli da ne dolaziš.

Loni

Jao nisam uspeo da dođem.
Prošli put zbog kiše i poplave, a sad zbog suprugine bolesti.

No kao i svaki put, pročitaću Stipanovo štivo.
Neke od priča već su mi poznate s radionica.
Uvek tu može dosta dobrog da se probere.

Stipan

Ma ne sekiraj se Loni. Nisu uspeli da me nagovore da igram na stolu, pa i nisi ništa naročito propustio...

saturnica

Quote from: Stipan on 14-10-2014, 04:58:19
Ma ne sekiraj se Loni. Nisu uspeli da me nagovore da igram na stolu, pa i nisi ništa naročito propustio...
Nisu uspjeli da te nagovore na bilo sto. Jesi ti to sramezljiv Stipane?

Stipan

saturnica

Quote from: Stipan on 14-10-2014, 08:16:18
Volela bi da znaš, zar ne?
naravno, no, zaključak se nameće sam od sebe..:)

Stipan

Boban

inače, Stipan je predstavljen kao najbolji subotički SF&F pisac...

Stipan

Subotica, Srbija, Balkan... Sve je to jedan te isti vrag.

Stipan

Pozicija urednika oduvek je donosila izvesne prednosti, kao i mane, uostalom, baš kao i svaki drugi posao, naravno. Mane se uglavnom tiču činjenice da ste prinuđeni da jedan tekst čitate i po nekoliko puta, ma koliko dosadan i nezanimljiv bio, ili da ga uređujete, kad su jezik, stil, gramatika, kompozicija, smisao... u pitanju.

S druge strane, upravo vam taj višestruki ili višeslojni, kako god hoćete, uvid u tekst pruža mogućnost da na nekoliko različitih nivoa u njemu uživate. Prvo kao lektor/korektor, potom kao urednik i najzad kao čitalac. Dok dođete do ovog poslednjeg – naradite se pošteno. Ponekad toliko da vam nije do nanovnog čitanja, ali ponekad... Ponekad vam je pravi gušt i uživanje da uzmete knjigu u ruke, raskrilite je i uronite u svet u čijem ste nastajanju i kreiranju učestvovali.

Upravo je takva zbirka priča ,,Dolazak tame" Stevana Šarčevića. Kao dugogodišnji urednik elektronskog časopisa (fanzina, tačnije) Helly Cherry imala sam prilike i retko zadovoljstvo da radim na Šarčevićevim pričama, od prve do poslednje ruke.

Zadovoljstvo koje sam osetila ljušteći nepotrebne slojeve u autorovim pričama, jeza koju sam osećala dok sam ih čitala i o kvalitetu i uspešnosti samih priča sudila, nije se uzgubila dok sam ih čitala kao ,,običan" konzument proze. Izraz ,,običan" stavljam pod navodnike, zato što niti jedan čitalac nije običan, još manje je naivan, naprotiv, čitaoci su zahtevna publika, možda čak zahtevnija od urednika.

Kad neka priča uspe da zadovolji na svim poljima – i lektora i urednika i čitaoca – onda se takva priča može nazvati vrhunskom – a takvih u ovoj zbirci ima i više nego dovoljno: ,,Čuvar", ,,Vučja nevesta", ,,Obale dunavske", ,,Kosovka devojka", ,,Osvajači", ,,Kad gradova nestane", ,,Ponoćna zvona"...

Ima i onih slabijih, da se razumemo, poput ,,Poslednje Lunove avanture", koja je maestralno napisana detektivska priča, ali ne ostaje u vama, da bruji i krčka se, i izaziva vas da je ponovo pročitate. Usput, u ovoj je priči prikazana izuzetna maštovitost kad je kovanje novih psovki u pitanju – svaka čast!

Ostaje mi samo da Stevanu Šarčeviću poželim još mnogo ovakvih i još boljih zbirki i priča, a vama da pronađete ,,Dolazak tame" i u njoj otkrijete neku svoju, omiljenu priču.

Tamara Lujak

http://www.hellycherry.com/2014/11/stevan-sarcevic-dolazak-tame.html

Stipan

Treća svečana dodela "Subotičkog Oskara popularnosti" održana je u nedelju, 21.6.2015. godine u hotelu "Patria".
Dobitnici Subotičkog Oskara popularnosti
....
14. Najpopularnijem piscu književniku grada Subotice Gospodinu Stevanu Šarčeviću, romanopiscu iz Subotice
....

http://www.subotica.com/vesti/dobitnici-subotickog-oskara-popularnosti-id23161.html

Ghoul

šta, ti si iz subotice?
pa još 'gospodin'?
šta sve neću čuti...
ova 'subotica kom' mora da je neki satirični sajt.
https://ljudska_splacina.com/

Stipan

Mda... Iz Subotice sam...

Neverovatno, zar ne?

Ghoul

Quote from: Stipan on 22-06-2015, 12:44:51
Neverovatno, zar ne?

zapravo, i nije - ako se pročitaju komentari ispod ove vesti na linku koji si dao...
https://ljudska_splacina.com/

Stipan

Svako ima pravo da komentariše kako voli. Zašto bi to mene opterećivalo?

ALEKSIJE D.

Jes dobio i ti budžu tj. statuetu?
Jes održao govor zahvalnosti izdvaču, šurnjaji, komšiji i učiteljici? Svima se zavalio?
i, konačno, izjavio kako ćeš nastaviti da se boriš za mir u svetu, priznanje SF-a kao žanra u obaveznoj lektiri i protiv sredstava za depilaciju manekenki?
Ako nisi, džabe ti Oskar (Poćorek).

Stipan

Nećeš poverovati - jednostavno nisam otišao na dodelu nagrada.

ALEKSIJE D.

Ništa od stiskanja budže Poćorekove i drhtanja glasa pred ustreptalim auditorijom? Ma, bolje je tako. Neka ostane misterija za drugi put. A sudeći po fotografijama nije bilo dovoljno mesta da se sedne. Više nagrađenih nego publike. Ako je publike i bilo.
Nego, šta mu znači ono "veterinar poklisar"?

Stipan

Aman... Sve stavili u isti koš... Političare, tajkune, profesore, veterinare...

scallop

Mica Milovanovic

Nisu u tebi prepoznali i majstora kratke forme, samo romanopisca...  :)
Mica

scallop

Malo li je? Sledeće godine - kratka forma.

Stipan

Stipan

Ukoliko neko još nije nabavio moju zbirku priča "Dolazak tame", a namerava, ja imam izvesnu količinu po ceni od 300 dinara + PTT troškovi. Javite se na PM ili na mejl design@tippnet.co.rs, pa ćemo se dogovoriti.

Stipan

Od danas "DOLAZAK TAME" možete pronaći na još tri mesta:

Knjižara "LUČA", Bežanijska 9, Zemun
Knjižara "Stošić", Bul. oslobođenja 101, Leskovac
Trafika "IV 97", ispred samoposluge na Radijalcu u Subotici

Stipan

Kako je "NERA" snizila svoje cene, od danas "Dolazak tame" možete nabaviti kod njih po ceni od 300 dinara. Sve informacije i narudžbe možete dobiti na telefon: 060 / 599 - 6 -995 (Milica Joksimović)

Stipan

'Sećanje na nekog '',  udruženje građana iz Banatskog Aranđelova Vas poziva na promociju knjige
''Dolazak tame'' autora Stevana Šarčevića

U programu učestvuju:

Dimitrijević Angelina kao domaćica i predstavnik udruženja građana 'Sećanje na nekog ', Stevan Šarčević, autor i Milica Joksimović, glavni urednik Izdavačke kuće "Nera",

Promocija će se održati u odajama Bilioteke, Partizanska 56 na  spratu, sa početkom u 18:00.

Stipan

Stipan

NOVI SAD - Kako je bilo

S Tikom smo se sudarili ispred željezničke stanice, odakle smo produžili do "Lokomotive" kod koje su nas sačekali Saša i Danijela.
   Danijela je čudo od energije i sve zasluge za ovu promociju pripadaju samo njoj. Jeste da se žalila kako je bolesna i da ne može govoriti, ali se pokazala kao glavni nosilac kompletnog događaja, pa više nisam siguran kako izgleda kad je potpuno zdrava.
   U biblioteci nas je sačekala gospođa Monika i moram reći da je zaista ljubazna osoba. Odmah se pojavila ekipa RTV Vojvodina i uzela izjave od svih učesnika. Danijela je i tu briljirala, uostalom kao i tokom cele večeri.
   U čitaonici se okupilo tridesetak ljudi i promociju je otvorila Monika Maširević i posebno se osvrnula na to da moj opus ne čine samo zastrašujuće priče kakve se nalaze u zbirci "Dolazak tame", već i poezija i spomenula je da sam pohvaljen za najosećajniju ljubavnu pesmu u Mrkonjić Gradu. Danijela je primetila da je to dualnost moje ličnosti, što je očigledno i u samim mojim delima, a ja sam pomenuo da je slično bilo i sa Lavkraftom.
   Sledeći govornik je bio Tika koji je najviše govorio o "Poslednjoj Lunovoj avanturi" poslednjoj priči u zbirci i to iz razloga što je upravo ona bila moj povratak pisanju 2010-te godine, a našla se na trećem mestu Tikinog SCI-FI udruženja, što je bio ujedno i prvi kontakt među nama dvojicom. Sama priča je zapravo erotsko-horor storija o prestarelom Lunu koji se susreće sa nezamislivim žrtvenim obredom posvećenom bogu Svarogu. Tika je najzad zalutao u istoriju Mitra Miloševića, alias Frederika Eštona, koji je bio novosađanin, pa je kormilo preuzela Danijela.
   Kao što rekoh, Danijela je bila zvezda promocije i mnogo je govorila i analizirala moje priče (pa pomalo i moju ličnost), čitala odabrane odlomke i teško je i nabrojati šta je sve rekla. Da bi uhvatila malo daha, dva puta je pažnju publike privlačio Saša Milosavljević, bas klarinetista opere SNP-a Novi Sad koji je sjajnim izvođenjem osvojio simpatije svih prisutnih.
   Tek posle njih dvoje sam na red stigao ja i našao se u nebranom grožđu, pošto je Danijela uglavnom već iznela sve što sam nameravao da kažem. Ostalo mi je jedino da kažem ponešto o svim pričama u knjizi. U njima su isprepletane istorija, fantastika, mitovi, legende i misticizam, a ima ih tačno 25.
"Isto popodne, isti dan" je priča o Mirjani i njenom usudu koji stiže sa čergarima. U stvari, to je priča o ljubavi među pripadnicima dva suprotstavljena naroda.
"Srce vatre" govori o tome kako se sve vraća i sve plaća i da svaki naš postupak ima posledice, ma koliko herojski on u jednom trenutku delovao..
"Vučja nevesta" je zasnovana na večitom krugu postojanja, simbolizovanom u liku zmije koja grize sopstveni rep.
"Čuvar" je jedna od prvih mojih objavljenih priča, davnih devedesetih godina, a govori o stalnoj borbi suprotstavljenih strana - ,,Kao što postoji noć, postoji i dan, kao što postoji tama postoji i svetlo, kao protivteža straha stoji ljubav i dok bude zla biće i dobra"
"Obale Dunavske" su bajkovita priča objavljena u čak dve zbirke 2013-te godine. Bivši legionar tumara po šumama kraj Dunava, a ono što će tamo otkriti prevazilazi sve što je poznavao.
"Tamo kraj vode, podno vrbe" je priča oslonjena na daleku istoriju i postojanje Ilira na ovim prostorima. Ponekad ono što deluje kao izdaja može biti jedini spas.
"Neobični događaji u gradištanskom samostanu" je prisećanje na Bogumile i prvi intezivniji ukus horora u zbirci.
"Kosovka devojka", govori o tome da je sve banalizovano i svedeno na mizernu trgovinu. Ništa više nije sveto, pa čak ni Kosovka Devojka, što ćete videti u Pračetovski uvrnutom raspletu događaja
"Mračnije od mraka" je priča negde izmedju crvenkape I tvajlajta.
U "Daždu" se opisuje odlaganje smeća u prošlost u vidu pljuska nerazumljivih predmeta po glavama zbunjenog življa i sveštenstva koje se trudi da objasni neobične padavine.
"Osvajači", su još jedan od mojih ranih radova, svojevremeno objavljen u legendarnom fanzinu Meteor i govori o tome da čak i najozloglašeniji ratnici imaju svoje razloge za ono što čine.
U "Zidovima" se postavlja pitanje da li postoji samo svet koji poznajemo, ili nas zidovi dele od nepojamnih dimenzija koje egzistiraju uporedo s našom stvarnošću.
"Kad gradova nestane" je sanjiva zimska idila pomešana sa surovim ubistvom.
"Zauvek mlad", razjašnjava od čega su bežali drevni stanovnici gradića pod kojim se prostiru bezmerni lagumi.
"Vilinska krv" govori o prevarantkinji koja je naletela na nešto što nije očekivala.
"Doba sabljozuba" postavlja pitanje do koje tačke dopiru izmaštani događaji, a gde započinje realnost.
"Dolazak tame" je mračna priča o putovanju poslednjim vozom na svetu.
"Baba Mara" govori o tome da se na samo par metara od nas možda kriju stravične tajne. Možda su ljudi sa kojima svakodnevno pijemo kafu, pedofili, ubice i silovatelji.
"Lepa Jelena" je neuobičajena varijanta priče o crvenkapici.
"Ponoćna zvona" i "Iza pansiona" su dve priče sa vampirskom tematikom.
U "Lejli" privatnog detektiva angažuje prelepa cura da pronađe basnoslovno vredan nakit. Ono što će otkriti biće mnogo više no što bi iko poželeo.
O "Poslednjoj Lunovoj avanturi" je Tika već toliko rekao, da nije bilo potrebe da govorim o njoj.

Najzad sam predstavio i "Kolevkine hronike" sledećim rečima:

Da je hiljadugodišnje Carstvo pred svojim najmračnijim danima, saznajemo kroz doživljaje nekoliko ličnosti. Svaka od njih iz sopstvene vizure sagledava nadirući talas mračnih nagoveštaja.
   Upoznajemo Cara i Caricu, zaverenike protiv njihove vlasti, kao i generala koji se suočava sa najgorom najezdom varvara ikada viđenom. Tu su i Teodor, plaćenik koji se vođen nostalgijom vraća u Carstvo, kao i Sunčica, profesionalni lopov, što se silom prilika umesto u Carski Grad iskrcava posred graničnih oblasti Carstva.
   Lagano se razotkriva srednjovekovno feudalno uređenje Vizantijskog tipa, dvorske spletke, ali i pojavljivanja bića iz legendi posred Carstva.
   Centar zbivanja je ,,Knjiga Predaka" i dvor Sarbana, čuvara biblioteke. Kad prevrat nastupi, Car biva ubijen zajedno sa najvernijim vazalom iz kuće Sarban, kao i starešinama odanih velikaša. Istovremeno razbojnik prozvan Šumskim Kraljem otima princezu iz Kuće Sarban.
   Kad sve deluje izgubljenim, radnja se premešta hiljadama svetlosnih godina daleko i saznajemo da je svet nakon nuklearnog holokausta doslovno vraćen u srednji vek, ali pre uništenja zemaljske civilizacije, više generacijskih svemirskih brodova otposlato je u nepoznato.
   Odakle potiču živi mrtvaci, ko je zapravo šumski kralj i da li je pomirenje moguće saznaćete u ovoj knjizi.

I tako je prošla promocija. Neko vreme su prisutni još razgovarali u pokrajnjoj prostoriji, a onda smo završili veče u nekom kafiću blizu željezničke stanice.

Stipan

Knjiga se može nabaviti i u E-formatu ( E-pub, Mobi, IRF...) ovde:

https://www.smashwords.com/books/view/638441

Stipan

Ovo veze nema sa "Dolaskom tame", ali ima veze sa mojim pričama, pa ću ovde preneti detalj Mićinih kritika mojih ranih radova iz 1991 godine. Ograđujem se - sve što ovde piše drpio sam sa:

http://fantastika.in.rs/index.php/topic,42.0.html#msg269

Milovanović M. - PRIKAZ DOMAĆIH SF PRIČA IZ 1991. GODINE

(...)

ŠARČEVIĆ, STEVAN

"Nukleus", Meteor 49, januar 1991. ocena 0.0
Haotična priča, puna naivnih tvrdnji o genetici, atomskom ratu, itd...

"Nebo u očima", Meteor 51, februar 1991. ocena 2.5
Čovek u nekakvom bunilu stiže na rub provalije i tu ugleda "predivno biće, kakvo nikada nije mogao ni zamisliti, utelotvorenje apsolutnog mira i večite promene". U njenim očima video je zvezdano nebo i pošao prema njoj. Dok je padao osetio je dodir njene ruke, a zatim je prostor nestao. Sutradan su ga našli radnici i začudili se kako mu je lice ostalo netaknuto i na njemu zagonetan osmeh. Malo pretenciozno, ali zanimljivo, u okviru piščevih spisateljskih mogućnosti.

"Osvajači", Meteor 51, februar 1991. ocena 3.5
Zanimljiva kratka priča o tome da svi osvajači ne postaju osvajači iz želje za vlasti, već iz straha i želje da sebi nađu mir. Malo manje spisateljskih egzibicija i spuštanje priče u smireniji ton dalo bi joć bolji efekat.

"Ludi plesač" Meteor 54, 03/91, ocena 2.0
Priče ovog pisca sve više nalikuju na pesme u prozi, sa ritmičnim ponavljanjem pojedinih reči, nabrajanjem, sa naglaskom na slikovitosti, bredberijevskom atmosferom. Ipak sve je to nedovoljno izbrušeno, tako da opšti utisak ostaje  poprilično okrnjen. Možda bi bilo bolje prvo savladati tehniku pripovedanja, pa tek onda brusiti stil. Talenat očigledno postoji.

"Lovac na glave", Meteor 59, ?/91, ocena 2.5
Eto, svet je pun koicidencija. Nepunih tri meseca po pisanju prikaza prethodne priče, stiže ova tipično akciona priča šurčićevskog tipa: daleka budućnost, mutanti, kažnjenička planeta, akcija, osvetnik, akcija, krv lipti, akcija...
Međutim, do izražaja dolazi upravo ono čega sam se plašio. Dok Šurčić svoju (ozbiljnu) prozu drži na čvrstoj uzici pravilnim izborom pripovedača, Šarčević luta sa jedne tačke gledišta na drugo, objašnjava, prelazi sa prvog na treće lice i gubi ritam akcije, onemogućava vezivanje za jedan lik, što je ravno smrtnom grehu kod ovakve vrste priča.

"Korak po korak", Meteor 61, ?/91, ocena 2.
Opet jedna pesma u prozi. Mrzim da ocenjujem i prikazujem pesme u prozi.

"Nema više", Meteor 64, ?/91, ocena 0.5
Ni uz najbolju volju u gomili opravdanih autorovih strahova ne uspevam da pronađem priču.

(...)

Mica Milovanovic

Tja. Rani radovi...Dugo nisam imao pojma da je Stipan čovek koji je pisao ove priče iz Meteora. Imajte u vidu da je to bio fanzin i da nije bilo nikakvog uredničkog rada. Pretpostavljam da, za razliku od Lazara Komarčića, nije bilo ni neke međusobne kritike. Ovo je bilo iznad proseka priča objavljenih u časopisu.
Da ne bude zabune, ocene su išle od 1 do 20... :)
Na nekoj mojoj internoj skali sve preko 5 smatrao sam adekvatnim za objavljivanje u ozbiljnijem časopisu.
Mica

saturnica

Pa dobro Stipe, što ti je? U potrebi da se non-stop samoreklamiraš na Sagiti, objavljuješ ovu vrlo negativnu kritiku svojih ranih radova? Ja bih na onoj 0,5 ocijeni, u zemlju propala od srama, ali ne i ti! Dakle, u čemu je kvaka? Da svi vide i znaju koliko si od 0,5 bodova do sada napredovao? Trideset godina pisanja u kontinuitetu. Znaš što si do sad već trebao biti? Hemingway, čovječe...

Stipan

Što? Pa evo ti još nekih ocena iz istog članka (i to posle svih uredničkih zahvata kakvi kod mene nisu u to vreme postojali), pa ti sama proceni koliko je Mića izdašan u ocenjivanju:

MACAN, DARKO
"Poštena pogodba", Galaksija 233, 10/91, ocena 3.5

NEDELJKOVIĆ, ALEKSANDAR B.
"Raspad" [kao K.Tezeus], Večernje novosti, 21.11.91, ocena 0.5

OLTVANJI, OTO
"Ona prava", Misija 55, 03/91, ocena 3.0

ĆURČIĆ, SLOBODAN
"Nizak udarac", [kao S. Tirkli], Večernje novosti 21.02.1991. ocena 1.5
"Oni dolaze" [kao Pol Hejvud], Večernje novosti, 18.04.91, ocena 0.5

Harley Quinn

Boban

Stipan je osoba koja 25 godina nije uspela da napreduje ni mikron... stene obrasle mahovinom na vulkanima ugašenim milionima godina pokazuju više živosti i prosperiteta.