• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Test opšte informisanosti

Started by Truman, 10-07-2014, 19:34:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kimura

Quote from: Boris on 15-07-2014, 18:53:52
Javio se autor testa.

QuoteLjudi često misle da test opšte informisanosti podrazumeva neka opšta znanja koja bi svako od nas trebalo da poseduje. To nije tačno. Ovaj test je vrsta merenja sposobnosti, nalik merenju inteliga encije, i njegov cilj je da napravi razliku između onih koji tokom svog života imaju šira interesovanja i onih koji nemaju - objašnjava za "Blic" prof. dr Oliver Tošković, jedan od troje autora testa.

Rešavali ste nemoguć test, ovo je čovek koji ga je smislio

Ovde je jedna korisna informacija za studentkinje: na Filozofskom su cmizdravi, dok ETF upisiju ''snažni muškarci''!  xrofl

Albedo 0

zavisi šta su tebi najteža pitanja, meni je gore spomenuto bilo totalno nepoznato

1,2,3,5,6,9,11,12,13,14,18,19,21,22,23,24,26,27,29,30

mislim da sam na ove tačno odgovorio

Truman

Kad pre postade prof dr, deluje mi baš mlado...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Albedo 0

Tex Murphy

Quote from: Mouchette on 10-07-2014, 22:08:39Takođe u pitanju br. 10 pominju loge umesto lne, tako da među ponuđenim odgovorima nema tačnog (log je dekadni logaritam, ln je prirodni).

То питање је сасвим у реду. Лог је декадни логаритам ако се не наведе база, овде је база једнака е. Дакле ово што су написали лог(е)(неки ђаво) је само мало безвезније написано лн(неки ђаво), а пошто је неки ђаво = 1 (по основном тригонометријском идентитету), онда је резултат нула. Дакле потпуно је свеједно што је ел ен, могла је бити било која друга база, резултат је исти.

Иначе, имао сам 23 на овом бесмисленом тесту, али тако што сам код питања на која нисам знао одговор (а таквих је доста) заокруживао што ми прво падне на памет (најчешће одговор под а).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Berserker

Quote from: Boris on 15-07-2014, 18:53:52
Javio se autor testa.

QuoteLjudi često misle da test opšte informisanosti podrazumeva neka opšta znanja koja bi svako od nas trebalo da poseduje. To nije tačno. Ovaj test je vrsta merenja sposobnosti, nalik merenju inteligencije, i njegov cilj je da napravi razliku između onih koji tokom svog života imaju šira interesovanja i onih koji nemaju - objašnjava za "Blic" prof. dr Oliver Tošković, jedan od troje autora testa.

Rešavali ste nemoguć test, ovo je čovek koji ga je smislio

jebaga, onda je trebalo da ga nazovu "test sirih interesovanja" a ne "opste informisanosti" jer vecina pitanja nije na nivou opste informisanposti vec uze specijalizacije ondosno jako izrazenog interesovanja u datoj oblasti. Usput, cemuy onda uopste sluzi takav test? Sta, ne primaju na fakultet ljude koji nemaju svoja interesovanja? Ne kapiram.

zakk

Quote from: Čest Rokvel on 16-07-2014, 04:04:27
Quote from: Mouchette on 10-07-2014, 22:08:39Takođe u pitanju br. 10 pominju loge umesto lne, tako da među ponuđenim odgovorima nema tačnog (log je dekadni logaritam, ln je prirodni).

То питање је сасвим у реду. Лог је декадни логаритам ако се не наведе база, овде је база једнака е. Дакле ово што су написали лог(е)(неки ђаво) је само мало безвезније написано лн(неки ђаво), а пошто је неки ђаво = 1 (по основном тригонометријском идентитету), онда је резултат нула. Дакле потпуно је свеједно што је ел ен, могла је бити било која друга база, резултат је исти.

Иначе, имао сам 23 на овом бесмисленом тесту, али тако што сам код питања на која нисам знао одговор (а таквих је доста) заокруживао што ми прво падне на памет (најчешће одговор под а).

jedino što je bljuc pogrešno preneo to pitanje.

http://www.f.bg.ac.rs/files/bs_TOI_2014.pdf

trebalo je da glasi loge(sin2a + cos2a) (= 0), a na bljucu stoji log(e)(sin2a + cos2a)  (= 0,4342944819 ili kolko već)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Aaaa, to mi je nedostajući poen. E, pa onda ja imam 22, ovo sebi upisujem +1!

Mouchette

A, to menja stvar! I ja sam test videla u Blicu a za to njihovo pitanje nije ponuđen tačan odgovor. Pretpostavljala sam da su hteli nešto od ova dva:

http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Father Jape

I ja sam imao 22 — visokoobdareno pogodio neke za koje nisam znao, ali, blama, promašio Inke i logaritam.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mica Milovanovic

Odmah sam znao da nešto nije u redu... Mada, imajući u vidu koliko puta sam polagao matematiku, isto mi se hvata...

I ja sam promašio Inke. To sam nekada znao...  :(
Mica

scallop

Kol'ko se ja sećam računa nikada rešenja zadataka nisu bila tipa 0,43721. I smena zbira kvadrata sinusa i kosinusa ugla je uvek bila = 1, a logaritmi nula. Jao, kako težak zadatak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mouchette

Inače, ovo sa log je jedno od izuzetno lakih pitanja za svakog svršenog srednjoškolca sa dvojkom iz matematike. Teško je za one koji su odavno išli u školu (Sagita...), lako se zaboravlja nešto o čemu dugo nisi mislio.
Zanimljivo je što sastavljači testa smatraju da su elementarna školska znanja iz matematike odraz neke specijalne informisanosti.
Ne znam kakvo mišljenje imate o pitanjima vezanim za matematiku na Slagalici i sličnim kvizovima. OMG! Čega sve tu ima!  :-D :-D

scallop

Testovi ovog tipa su po meni jako dobri. Nemam mišljenje o Slagalici, odavno mi je dosadila, ali imam sećanje na jedan test za TV kviz, na kome sam imao 98% tačnih odgovora. Nekada je bilo važno biti dobro informisan, danas je važno koliko daleko umemo da pljunemo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Ja sam izraz log(e) (sin²α+cos²α) interpretirao kao log(e)×(sin²α+cos²α), gde je log zapravo prirodni logaritam, i tako dobio 1×1=1 (prvi ponuđeni odgovor).

scallop

mac

scallop

Mouchette

Quote from: mac on 16-07-2014, 12:50:13
Ja sam izraz log(e) (sin²α+cos²α) interpretirao kao log(e)×(sin²α+cos²α), gde je log zapravo prirodni logaritam, i tako dobio 1×1=1 (prvi ponuđeni odgovor).
I ja, isto  :)

Pretpostavila sam da je tačan odgovor ponuđen, a da sastavljač ne mari mnogo za 'osnovicu' logaritma

Dopalo mi se pitanje 28. Možeš da odgovoriš tačno ako:

a)      znaš da je Zemljina osa nagnuta prema putanji

b)      znaš da postoji tačno jedan dobar otgovor, a primetiš da su ovi ostali odgovori duplirani

c)      slučajno zaokružiš dobro rešenje  :lol:

Mada, nije tačno da nijedan odgovor nije dobar, dobar je odgovor pod e)

Tex Murphy

Quote from: mac on 16-07-2014, 13:23:48
Ne, nego je log(e) = 1

Није. Ако не напишеш базу, онда се подразумијева 10 а не "е". Дакле лог(10)=1, лн(е)=1, а лог(е) је ђаво ће га знат шта, у сваком случају нешто веће од нуле а мање од 1.
Ја сам претпоставио да ови блесани са блица са овим "е" у загради мисле на базу а не на аргумент логаритма, па сам (ваљда) дошао до рјешења како треба, мада ко ће га знат...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

tomat

Quote from: Mica Milovanovic on 16-07-2014, 12:32:20
I ja sam promašio Inke. To sam nekada znao...  :(

bila neka epizoda u South Parku sa onim bendovima iz Perua što sviraju po ulici i nekim velikim zamorcima, to me je asociralo na odgovor.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Васа С. Тајчић

23 на овогодишњем.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

RedSonja

pa čestitke iskrene, moja mladja sestra je uradila 13 od trideset, ali kada mi je prepričala pitanja misliš li da ono ima smisla za decu 18 godina, s obzirom da barem petnaest od trideset pitanja nemaju veze sa opštom informisanošću

RedSonja

mene kad je pitala npr znala sam u roku od odmah samo da je esmeralda ženski lik iz zvonara bogorodične crkve i po kome je pulicerova nagrada dobila ime, a čak sam i za valutu i izraelu morala da je priupitam da mi ponudi odgovore pa da zaokružim

Васа С. Тајчић

Хвала.
Ево теста
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/572285/1050-ljudi-je-odgovaralo-na-ovih-30-pitanja-Niko-nije-imao-vise-od-23-tacna-odgovora-MOZETE-LI-VI-BOLJE

Анализа мојих одговора: 1) просто, 2) просто, 3) знао сам да је романика па готика а и читам Поетику хорора, може се рећи да сам потрефио, 4) просто, 5) никад чуо, нетачно, 6) метода елиминације, тачно, 7) знао, 8)  просто, 9) и те како знао али ћу ово образложити на крају, 10) знао, 11) не играм игрице, нетачно, 12) слаб сам из хемије, нетачно, 13) метода елиминације, тачно, 14) једнакокраки правоугли троугао, 15) знам за ово и алма матер, 16) просто, 17) знао, 18) не знам, нетачно, 19) знао, 20) стручњак за скраћенице, тачно, 21) нетачно, 22) просто, 23) нетачно, 24) остало је нешто знања из биологије, 25) просто, 26) знао, 27) погодио, 28) нетачно, 29) погодио, двоумио сам се између а) и б), 30) потрефио, нисам читао иако књигу имам у библиотеци одавно.

Пријатељ колеге са посла, инжењер и ради на царини, дође чешће у нашу фирму и онда почнемо расправу из математике, физике итд. Директор пизди али не каже ништа пошто је царина врло важна. Једном се дотакосмо броја е и како се дошло до њега. Ја то нисам знао а он је читао у Математици за милионе Хогбена. Јакоб Бернули се бавио проблемом камате на камату и дошао је до граничне вриједности израза (1+1/x)^x кад x тежи бесконачности. Нама у средњој школи никад нису математичке појмове стављали у неки шири контекст нити су уџбеници писани занимљиво, изузев књига Ернеста Стипанића.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

RedSonja

m-hm.. nema veze ja sam na malu veoma ponosna, stoički je sve to podnela, ne druži se sa carinskim inženjerima, pa nije znala verovatno to, ali odlično se snašla,plus je budzetski student.
dobro, da su neka srećnija vremena i da smo malo organizovaniji narod, sve bi te pare od obrazovanja trebalo vratiti državi kad se zaposli kao profesionalni filozof odmah nakon diplomira, prirodna stvar, ali dobro otom potom el tako bato

je l tačno da niko u istoriji polaganja testa na filozofskom nije imao više od dvadeset pet na tom testu

Dybuk

Profesionalni filozof, sta je to? :lol:

Izvin'te ljudi, ne radim ja taj test, znam koliko sam opste neinformisana 8-)

A Vasu cestitke na odlicnom rezultatu :)

tomat

Ja sam spao sa 22 na 17 :(

Iz elite sam prešao u solidne, da ne kažem nazadovao.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

mac

Ostaviću ovo ovde, jer je u pitanju opšta informisanost!

http://youtu.be/D9YVPF8nHc4

Truman

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/izazov-sanje-sabaton-ona-je-pobedila-u-slagalici-a-da-li-vi-mozete-pobediti-nju/hd254cz

Ево га још један тест који је саставила победница Слагалице. Мој резултат: 11/20
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

mac

Neki lik je rešio misteriju rimskih dodekaeadara. Pronalazimo ih u Britaniji i severnoj Galiji, i niko ne zna čemu služe. Jedan Britanac se dosetio da služe za kriptografiju. Sve je lepo objašnjeno. Ovo će biti pitanje na sledećem testu!

The Enigma of the Roman Dodecahedron is Revealed !

Meho Krljic

Meho Krljic

Ako ste i vi imali ovu dilemu (niko nije), struka je sada rekla svoje:

Kako se kaže u genitivu: Ćaka ili Ćacija?

mac

Postoji kratkosilazni Ćȁci za oslovljavanje pojedinaca, a postoje i dugouzlazni ćáci, za imenovanje grupe.

Petronije

Pa da, za grupu se akcentuje kao kad izgovaraš reč "đaci" samo umesto Đ ide Ć, dok kod jednine, to A se skrati. Izgovara se kao da je nečije ime. Bar ja tako.

mac

E ali vidiš sad razumem i njihovu nedoumicu. Nije problem nominativ, nego ostali padeži množine. Da li je Nepomenik došao u posetu ćacima ili ćacijima? Da li je pozdravio ćake ili ćacije? Jezik je živa stvar, biće onako kako narod odabere.

Meho Krljic

Ja sam upravo o ovome diskutovao sa koleginicom koja trenutno priprema doktorat iz filolofije, pa se može potvrditi da su Ćaci kao ime i ćaci kao oznaka grupe u stvari dve reči. I to je prelepo, dobiješ dve nove reči po ceni jedne.