• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Test opšte informisanosti

Started by Truman, 10-07-2014, 19:34:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Berserker

Vaš rezultat je: 23
Vi ste elita!

lepo, lepo :)

Mouchette

Proveravaju tuđu informisanost a nisu bili u stanju da se informišu da telo nema osnovicu već osnovu. Osnovica je duž i ne može imati površinu (pitanje br.30). Takođe u pitanju br. 10 pominju loge umesto lne, tako da među ponuđenim odgovorima nema tačnog (log je dekadni logaritam, ln je prirodni).

Na stranu sve ove grube greške, mene je više razočaralo to što ovakvim testom ne mogu da izdvoje osobe koje su im potrebne. Na primer, ono pitanje iz šaha: bolje bi bilo da su osim jednog tačnog odgovora ponudili i nekolko netačnih koji nisu šahovska otvaranja. Na taj način bi izdvojili kandidata koji je čuo za damin gambit jer je svestran i interesuju ga različite oblasti, a ovako izdvajaju osobu koja aktivno igra šah i proučava njegovu teoriju. Mislim da im je ovaj prvi potrebniji od ovog drugog. Ista primedba važi i za ostala pitanja.
Inače, ja imam baš dobar rezultat (uz malo sreće), ali zar su informisane osobe ikada bile 'elita'?  :(
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Kimura

23, a ja uopšte nisam informisana osoba! Nije dobar ovaj test.

Mouchette

Quote from: kimura on 10-07-2014, 22:44:03
23, a ja uopšte nisam informisana osoba! Nije dobar ovaj test.

Nije dobar: mi lepo prolazimo, a sumnjam da iko zaista želi da mu fakultet liči na Sagitu  :-?

-_-

Naravno da nije dobar, ja dobio 14  :-x
Mislim da mi je najveca informisanost bila posle zavrsene srednje skole, posle toga, trt.
To sam izvalio po kvizu Slagalica, sve sam manje pitanja znao  :?:

Quote from: Mouchette on 10-07-2014, 22:08:39
Osnovica je duž i ne može imati površinu (pitanje br.30).

Ovo je i meni upalo u oci, al reko', otkud znam, valjda oni bolje znaju ili je stamparska greska.

Quote from: Mouchette on 10-07-2014, 23:02:21
sumnjam da iko zaista želi da mu fakultet liči na Sagitu  :-?

Al zato smo svi dali tacan odgovor za Nimfomanku  :)

Secam se da je pre izvesnog vremena bila neka frka oko slicnog testa,
valjda je bilo pitanje oko Jelene Karleuse ili tako nesto...

A i ovde sam ocekivao nesto tipa - broj Djokovicevih titula i sl.

mac

21, promašio Inke i bušido, a bre...

Mica Milovanovic

Mica

Nightflier

23, ali sam na matematička i šahovska pitanja lupio pa šta bude, kao i na pitanje o Formuli 1.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

ALEKSIJE D.

22
A koliko je minimum, mrzi me da čitam tekst?

-_-

Heh, nasao sam ono sto sam spomenuo, desilo se pre dve godine.

Karleušin hit i test opšte kulture

:)

Quote from: ALEKSIJE D. on 11-07-2014, 09:53:14
22
A koliko je minimum, mrzi me da čitam tekst?

Ne pise ni u tekstu, ni u komentarima.
Mozda i nema, tipa, u zbiru sa drugim testom moras da imas toliko-i-toliko bodova.

Josephine

Bogami, ni ja se nisam proslavila. S tim što, ovog puta, uopšte ne znam gde sam toliko izgrešila.

BladeRunner

22, očekivano sam elita...

Besmislen test kojim se ne pokazuje apsolutno ništa, mada je teško sastaviti "Test opšte informisanosti", a da bude dobar. Meni smeta što se i u muzici, i u književnosti, insistira na Murakamiju i novijim autorima, dok bi mi više smisla imalo da su ubacili nekog autora tipa Šendija, Konrada, Prusta i slično. Za Murakamija se može znati i ako se čitaju novine, ali ko zaista čita i sam istražuje, nakon prvog koraka (Tolstoj, Dostojevski, Crnjanski, Šekspir itd.), dođe i do pisaca koji se ne spominju u medijima, a koji pokazuju da osoba čita. Po meni, smisao testa treba da bude da li čitate, da li slušate muziku, igrate šah i slično, dok je ovakav kakav je više fokusiran na to da li ste čuli za ovoga i ovoga, ne ulazeći u to da li se išta zna o tome. Idealno za površnog čitaoca bilo čega i wiki svaštojede.

Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

-_-

Quote from: BladeRunner on 11-07-2014, 11:04:46
Po meni, smisao testa treba da bude da li čitate, da li slušate muziku, igrate šah i slično, dok je ovakav kakav je više fokusiran na to da li ste čuli za ovoga i ovoga, ne ulazeći u to da li se išta zna o tome. Idealno za površnog čitaoca bilo čega i wiki svaštojede.

Mozda je stvar u tome sto je ovo bio test informisanosti, a ti vise navodis na test opste kulture.

BladeRunner

Da, ali u čemu je smisao informacije da je Murakami objavio neku knjigu, ako ti je ti nikada nećeš pročitati? Šta takvo znanje znači i pokazuje? Da pamtiš stvari koje te ne zanimaju? Ako se test informisanosti shvati bez ovoga što si citirao, ne vidim njegovu svrhu uopšte. Osim ako nisi političar :)

-_-

Ma poenta ti je na mestu.
Al izgleda da neko pravi tu razliku, bez obzira na to ima li kakvog smisla, sta znam...

mac

Ako rezultati prate Gausovu raspodelu onda je test obavio svoj posao, šta god da je to.

дејан

23, чини ми се да не може више од тога :)

едит. открио сам да сам погрешио на једно и да ме је срамота да га објавим  :oops:
...barcode never lies
FLA

varvarin

22, jel da budem  ponosan?

Par puta sam tipovao, valjda je to -to...

Kimura

Quote from: BladeRunner on 11-07-2014, 11:22:06
Da, ali u čemu je smisao informacije da je Murakami objavio neku knjigu, ako ti je ti nikada nećeš pročitati? Šta takvo znanje znači i pokazuje? Da pamtiš stvari koje te ne zanimaju? Ako se test informisanosti shvati bez ovoga što si citirao, ne vidim njegovu svrhu uopšte. Osim ako nisi političar :)

Pozdravljam te, dragi istomišljeniče!

mac

Test lepo odvaja sve koje ne zanima Murakami, i one koje zanima, ali ne pamte naslove knjiga.

BladeRunner

kimura
QuotePozdravljam te, dragi istomišljeniče!
xcheers

Quote from: mac on 11-07-2014, 15:52:37
Test lepo odvaja sve koje ne zanima Murakami, i one koje zanima, ali ne pamte naslove knjiga.

Lajk!

Meho Krljic

Ja kao neko ko ima svega 15 tačnih odgovora treba da se tešim time da je "opšta informisanost" eufemizam za "dosadnu prosečnost", da?

Nightflier

Jok, bre, Meho. Nego je test sastavljen pogrešno. :) Doduše, imali su potencijalni studenti sreće što im pitanja nije sastavljao Miloš. Teško da bi neko upisao Akademiju LK... :D
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 11-07-2014, 15:59:32
Ja kao neko ko ima svega 15 tačnih odgovora treba da se tešim time da je "opšta informisanost" eufemizam za "dosadnu prosečnost", da?

a ja mislio da sam najgori sa rezultatom 20! :(

istina, većinu ovih pitanja smatram toliko nebitnim da se nisam ni potrudio da potražim odgovor.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

Quote from: Nightflier on 11-07-2014, 16:05:51
Jok, bre, Meho. Nego je test sastavljen pogrešno. :) Doduše, imali su potencijalni studenti sreće što im pitanja nije sastavljao Miloš. Teško da bi neko upisao Akademiju LK... :D

19 bodova (matematička i geografska pitanja sam lupio nešto), svojevremeno kada sam polagao prijemni imao sam 24, ne znam da li je to test postao teži ili sam ja nazadovao...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 11-07-2014, 15:59:32

xrofl   xremyb

Vi'š da smo svi tu negde. Dakle, da. Na Sagiti, bar.  :lol:

Kimura

Quote from: Ghoul on 11-07-2014, 16:10:45

većinu ovih pitanja smatram toliko nebitnim da se nisam ni potrudio da potražim odgovor.

Pa jeste, kad ćeš ti obući pačku?  xrofl

tomat

test je odličan, i na pravi način odvaja elitu od ovih ostalih!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Slažem se! Ja sam znao da nisam pripadnik elite.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Ghoul

Quote from: kimura on 11-07-2014, 16:43:14
Quote from: Ghoul on 11-07-2014, 16:10:45

većinu ovih pitanja smatram toliko nebitnim da se nisam ni potrudio da potražim odgovor.

Pa jeste, kad ćeš ti obući pačku?  xrofl

ćuti bre, to sam znao!
sjebaše me matematika, šah, sport... ono što nit znam nit me zanima.

angel011

We're all mad here.

Васа С. Тајчић

21, одлично за једног старомодног машинског инжењера.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

hidden

15 bodova, jutros uradio.

Voleo bih da tih 15 bodova mogu da potrošim na nešto. Recimo:

5 STR
5 DEX
5 INT

Mica Milovanovic

Gledam nešto rezultate. Mi matoriji uglavnom smo između 20 i 23, a nešto mlađi imaju nešto niži prosek.
Sin moje sestre je radio test u pokušaju da se upiše na andragogiju i imao 15 poena.
Gledao sam rezultate sve te dece koja su radila test i uglavnom se najveći broj njih kreće oko njegovog rezultata.
Verovatno su jadnici prepisivali jedni od drugih, bezuspešno...
Deluje mi da su pitanja forumulisali ljudi naše generacije, i da su zato stariji ljudi favorizovani pri rešavanju.
Prosto je nemoguće da danas neko ko ima 18 godina zna šta je mimezis...
Ako pogledate rezultate videćete da test nije postigao ništa i da su se upisali uglavnom oni koji su imali bolji
prosek iz srednje škole.
A da je test zanimljiv i da mi je bilo zabavno rešavati, bilo je...

Mica

tomat

Meho Krljic

I u mozgu. Mada sam to za mimezis znao.

Truman

Priznajem da sam među glupljima na ovom forumu.

Ghoul

Quote from: Mica Milovanovic on 11-07-2014, 20:45:17

ali pričali smo toliko puta o tome ovde na forumu...! :(

tomat

Quote from: Ghoul on 11-07-2014, 22:31:18

ali pričali smo toliko puta o tome ovde na forumu...! :(

taj mimezis sam lupio, i izgleda pogodio.

Mouchette

Deluje mi da su pitanja forumulisali ljudi naše generacije...

Da, i to neki čije se interesovanje za muziku završilo sedamdesetih, koji su zaboravili matematiku jer su odavno završili školu... sve u svemu, neki slabo informisani  :(
Hvata me jeza od pomisli na tinejdžera koji igra šah i sluša ploče Led Zeppelin. U 2014-oj!
Ako žele da se neko takav bavi psihologijom, onda su maloletni delikventi pravi izbor za policijsku akademiju  :cry:
Nadam se da ti je sestrić ipak upisao andragogiju. Mada, znaš kako kažu za studente Filozofskog - evo još jednog radnika u trafici.

Mica Milovanovic

Nije. Ko zna zašto je to dobro.
Mica

Mouchette

:(
Ali 'Ko zna zašto je to dobro' zvuči kao pitanje preuzeto iz njihovog testa.

hidden

Jbg...ja ponavljah razred zbog matematike...mimezis nije bio problem...otvorim frizider i eto je - senka senke ;-)
Barem je to danas lako.

-_-

Javio se autor testa.

QuoteLjudi često misle da test opšte informisanosti podrazumeva neka opšta znanja koja bi svako od nas trebalo da poseduje. To nije tačno. Ovaj test je vrsta merenja sposobnosti, nalik merenju inteligencije, i njegov cilj je da napravi razliku između onih koji tokom svog života imaju šira interesovanja i onih koji nemaju - objašnjava za "Blic" prof. dr Oliver Tošković, jedan od troje autora testa.

Rešavali ste nemoguć test, ovo je čovek koji ga je smislio

Truman

Da, nešto poput merenje prijemčivosti za najrazličitije informacije...

Albedo 0

20, ne znam šah, bakterije, prozodije, geografske širine i dužine, borsalino....

scallop

Mda. Ti si znao samo odgovore na najteža pitanja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.