• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Бизаран проблем са треперењем монитора

Started by Tex Murphy, 01-08-2014, 22:56:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Прије неколико дана почео монитор да ми трепери. Прецизније - слика на монитору. Десило се то овако:
Одлучим ја да мало очистим унутрашњост кућишта од прашине и како сам ја то отворио и издувао ту прашину и онда све поново спојио, на своје опште изненађење примијетим да ми се слика на монитору сатире од треперења, значи буквално трепери толко да не може да се гледа, ко они стари телевизори што их кркнеш ногом у бок па се смире, е па тако нешто. Досјетим се ја да пробам да промијеним кабл који води од компјутера до монитора и виђу ђавла - треперење стане. Али врло брзо након тога опет се јави, додуше не у онако драматичној варијанти као раније, али ипак је присутно. На бијелим површинама се примјећује слабо, само уз доста труда, али на дијелу гдје је слика иоле тамнија, врло је упадљиво. О црним дијеловима да и не говорим. У сваком случају, имам утисак да доста брзо доводи до главобоље. Што је мене осупнуло је што на Интернету не могу да нађем савјет шта да радим, јер сви тврде да из неког разлога ЛЦД монитори не могу да трепере, само они стари ЦРТ монитори, а ја знам да је то очигледно ноторна глупост, јер имам из прве руке искуство са ЛЦД монитором који трепери.
Е сад, техникалије: Мој монитор је некакав Филипс ЛЦД од 21 и кусур инча. Графичка картица је некакав Асус неки-клинац 460 (ако је битан прецизан тип, погледаћу). Монитор има ВГА и ДВИ улаз, а картица има два ДВИ излаза. Пошто сам уз монитор добио само обични ВГА кабл, монитор је повезан са картицом преко тог кабла, с тим да је у картицу утурен ВГА-ДВИ адаптер, који сам добио уз картицу (можда и уз монитор, не сјећам се, али мислим да је уз картицу). Дакле, да резимирамо овај дио: у ДВИ излаз картице уштекан је тај ВГА-ДВИ адаптер, а онда је тај адаптер повезан ВГА-ВГА каблом са монитором. Не питајте зашто нисам узо ДВИ-ДВИ кабл и тако повезао монитор и картицу, било ми је мрско да купујем кабл, ето. Други ДВИ излаз из картице искориштен је за повезивање са ТВ-ом. Картица је са ТВ-ом (у питању је некакав пљоснати Сони Бравиа неки ђаво) повезана преко ДВИ-ХДМИ кабла, који дакле, очигледно, креће из ДВИ излаза на картици и завршава у ХДМИ улазу на ТВ-у. Кад сам слику са компјутера пребацио на ТВ, треперења није било.
Онда сам се досјетио да не би било лоше да тестирам монитор на неком другом компјутеру, тако да сам био нелијен и спојио монитор са лаптопом који имам при руци. Повезивање је ишло преко оног истог (тј. једног од два поменута) ВГА-ВГА кабла преко којег је монитор био повезан са компјутером (минус, наравно, ДВИ адаптер). Преко лаптопа такође није било треперења.
Сад се поставља оправдано питање о чему је ријеч и како да то испитам. Пошто све лијепо ради са лаптопа, претпостављам да су и монитор и ВГА кабл океј. Чињеница да је слика на телевизору такође океј наводи ме на закључак да ни графичка није цркла, бар не скроз. Напомињем да сам уредно прегледао све контакте и добро пришарафио и притегнуо све каблове, тако да отпада могућност да се нешто олабавило. Да ли је могуће да је цркао (или да цркава) тај ДВИ-ВГА адаптер? Или да је нешто са графичком побатаљено, тако да је рикнуо само један ДВИ излаз? Прегледао сам и тај адаптер и нисам нашао ништа сумњиво на њему. Додуше, скоро сам сигуран да сам пробао да прикачим монитор и на други ДВИ излаз од картице и да је такође треперило. Мада за ово нисам 100% сигуран да сам урадио, па ћу можда ипак да пробам, мада ми се нешто јавља да јесам.
Ето ако имате каквих идеја, јавите ми. Напомињем да ми ово ствара приличне проблеме, јер тренутно играм ПРИНЦЕ ОФ ПЕРСИА: ЊАРРИОР ЊИТХИН (фрустрирајућа, али одлична игра) и тамо има доста тамних дијелова и то онда прави проблем због треперења.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Josephine

Tex Murphy

Морам да исправим криви навод - ипак нисам пробао да утакнем кабл у други ДВИ излаз, зато што ДВИ адаптер не може да уђе у тај излаз, због некаквих непогодних шарафа.
Genetski četnik

Lazarus

Makni nepogodnosti, te ga kvalitetno utni; javi rezultate experimenta!

Ghoul

mislim da te je najzad sustigla božja kazna zbog tvog neprestanog bogohulništva i života u grehu.
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

BladeRunner

Hej Harvi,

LCD zna da treperi, pa me čudi iznenađenje ljudi kojima si rekao da imaš problem, a oni se šokirali. Recimo, ako imaš KVM svič koji ti je vezan za nekoliko uređaja (kao ja na poslu), LCD će treperiti u OS-u koji se podigao dok nije bio aktivan u KVM-u. Jasno, to nije slučaj kod tebe, samo hoću da kažem da se dešava.

Back to the tvoj problem: rado bi pomogao, ali ne znam kako, pa ću da napišem šta bi probao kod sebe da imam taj problem. Prvo bi pokušao da vidim da li je do napona. Znam, znam da se problem javio tek sada, i da sa lap-topa radi kako treba, ali ne košta te ništa da uzmeš neki malo duži produžni kabl i uključiš LCD monitor u jedan šteker, a računar u drugi. Bitno - u šteker, dakle da je samo on tu, a ne da je monitor ili kućište nakačeno zajedno sa televizorom, fenom za kosu, sokovnikom... To uradi prvo. I isključi televizor iz drugog DVI slota dok ovo radiš.

Drugo: zagrizi metak, kupi DVI-DVI kabl za monitor. To uradi svakako, bilo da riješiš, bilo da ne riješiš problem.

Treće: zakači monitor gdje je u kompu priključen TV, a TV gdje je priključen monitor. Da vidimo šta se onda dešava. Nisam iz onoga što si napisao shvatio da li je to povezivanje uspjelo ili ne.

Četvrto: pozajmi monitor od prijatelja/poznanika (neko sa kim si gledao "Birdemic"?) zakači ga kod sebe. Ako treperi, grafička je, ako ne treperi, monitor je. Znam da si već povezao na TV, ali tu je više fora sa rezolucijom, nego sa uređajem na koji je povezano. Idealno bi bilo da nađeš monitor od druga kome je dijagonala iste dužine kao tebi (mislim na monitor).

Peto: Premjesti grafičku u kompu iz jednog slota u drugi. Time eliminišemo da je do slota, ne bi se iznenadio ni da je to.

Javi kako je prošlo, pa da tugujemo zajedno ako nije pomoglo.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Tex Murphy

Хвала много, црногорски друже и саборче! Пробаћу што је могуће више ових варијанти, па јавим како је (не)успјело.
Иначе, ова варијанта са укључивањем монитора тамо гдје је био ТВ и обрнуто није могућа. Врло сам лош са описивањем, па ево сличице:

То горе је (скоро) моја картица. Е сад, видите оне рупе за шарафчиће поред ДВИ излаза - код мене су те рупе различите код лијевог и код десног излаза (на једном су некако "избаченије").

Ово је тај адаптер. Е, ови шарафчићи код мене штрче напоље, нису од оних што се "увуку", тако да могу да уђу само у онај ДВИ излаз код којег рупице за шарафе "не штрче" :-(

Иначе, примијетио сам сљедеће: На нормалној резолуцији (за мој монитор то је неки-ђаво пута 1080) за рифреш рејт имам само једну опцију - то је 60 херца. Када смањим резолуцију, онда могу да подесим рифреш рејт на 75 херца и са тим рифреш рејтом нема треперења.

Морам да исправим још један криви навод: Принце оф Персиа: Њарриор Њитхин је смеће од игре. Идиотски систем снимања позиције тјера ме да по 15 пута прелазим неке дијелове. Нпр. морам да се макљам са главоњом коме не смијем да излазим на очи без максималног здравља и три пуњења пијеска, а да бих дошао до тог главоње, морам да пређем три борбе са прилично гадним противницима плус доста гадно платформисање које због идиотских контрола и камере захтијева вишеструко премотавање времена. И све то треба у цугу. Пређеш рецимо двије борбе и херојски успијеш да сачуваш скоро комплетно здравље, само да би одмах потом завршио у провалији приликом најелементарнијег скока зато што је игра из чиста мира одлучила да промијени кадар јер овако изгледа "више кул". Море марш. Зато сам баталио ово и кренуо испочетка на најлакшем нивоу (до сада сам играо на најтежем). Борбе су много лакше пошто непријатељски ударци узимају много мање енергије, а моји много више, али слутим да је платформисање и даље ноћна мора. Да ли је неко играо остале дијелове (Тњо Тхронес, Принце оф Персиа, Форготтен Сандс), да ли је исправљено то имбецилно филмско кадрирање које потпуно уништава гејмплеј? Штета за игру, баш ми се свиђају борбе, комбои, музика, амбијент, нивои, све је то супер, само кад би могло нормално да се управља :-( Више и не бројим колико пута је кутија са диском завршила треснута о оближњи зид, већ је и напукла на неколико мјеста. Али настављам да играм јер сам мазохиста. Ехм, да...
Genetski četnik

Skalar

Провери да се случајно није размрдао и разлабавио напонски кабел на монитору, тј. провери ту где се он прикопчава на монитор. Сви ови симптоми говоре у прилог проблема са струјом, а не са графичком картицом. Али, компјутери су ћудљива створења, никад се не зна. дакле, провери напонски кабел, а онда иде редом оно доношење другог монитора и те ствари.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Tex Murphy

Обрисао сам ово смеће од игре са компјутера. Чак и на најлакшем нивоу ово је потпуно неигриво.
Genetski četnik

Lazarus

Tex Murphy

Хаха, да је бар! :-) Нажалост, сад сам заузет неким другим стварима па нисам стигао све оно да пробам, моћи ћу тек сутра или прекосутра.
Genetski četnik