• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ljudine

Started by Josephine, 23-08-2014, 21:40:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Josephine

Sladak je Benedikt, ali je PS oduvao.

Meho Krljic

Dobro, on je ipak:

- Vitez carstva nesklon majmunisanju
- Stariji čovek kom ne priliči da se poliva vodom
- Čovek koji je karijeru odradio pa mu ne treba bogznakakav publicitet.

Skalar

Пиво и ћевапи спајају људе.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Father Jape

Father Jape

Agota

Victoria Beckham - ALS Ice Bucket Challenge

hihihihihihihihihiiiiii.....ovako bi prosla i  nasa D. :lol: xremyb
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Današnji Blic:

Doktorka Stević brine o 150 pacijena obolelih od ALS (autoimuna lateralna skleroza): "Od ovih što se polivaju niko nije pitao za broj žiro računa."
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

E, pa ja sam ovu temu otvorila za sve ljudine, a ne samo za ove što se polivaju vodom. Al dobro, za početak...

Ugly MF

Jedini inteligentan covek ovde je Carli Sin, sve ostalo majmun do majmuna, kakve ljudine breee.... se polevaju ladnom kofom vode..aman ...
Carlija za precednika!

Josephine

Pa ni PS se nije polio vodom. Napisao je ček i još nije rekao na koliku svotu.

Father Jape

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

Polio se kantom govana #icebucketchallenge

http://youtu.be/g-LyCn6dO5c
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

hahahah  xrofl

e, ovo mu je dobro

Agota

Father Jape

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Ghoul

dobro, ljudine... da vidimo za to vreme šta rade ŽENETINE!

Meho Krljic

Zanimljiva inicijativa, pozdravljam i kao akciju vezanu za rak grlića materice i kao akciju osnaživanja žena da se kurče svojim reproduktivnim organima (i generalno aktivizmom koji je dobronameran), i kao voajerski oporjuniti al možda je ovo trebalo na topik o feminizmu.(Mada dailyedge veli da je to samo satirična zajebancija)

Ghoul

ne mislim da feminizam treba zatvarati u geto: ja, kao stari feminista, u prethodnom postu sam implicitno postavio i pitanje ženskog ekvivalenta LJUDINE...

Meho Krljic

Proverbijalna ŽENETINA, svakako  :lol:

Kimura

Quote from: Ghoul on 28-08-2014, 13:14:56
ne mislim da feminizam treba zatvarati u geto: ja, kao stari feminista, u prethodnom postu sam implicitno postavio i pitanje ženskog ekvivalenta LJUDINE...

Ženetinama bi odgovarale muškarčine, ljudine su opšta kategorija.
Ali, svi ovi izrazi su ovde pogrešni. Ili ja ne vidim muškarčine, ženetine, a pogotovo ne ljudine!

Meho Krljic

Quote from: kimura on 28-08-2014, 15:51:30
Ženetinama bi odgovarale muškarčine

Pa, to je pitanje, jer je "muškarčina" izraz divljenja a "ženetina" pežorativ. Zapravo, "muškić" mi se čini kao zgodan antipod "ženetini" jer radi na istom principu da se uzme tradicionalno suprotna karakteristika datom rodu a onda se pojača da bi se objekat ponizio.

Kimura

Jeste, ima toga.
Ali, ni ''ženica'' ne mora da bude tepanje (u izvesnim društvima bi to bio pežorativ), dok recimo ''žena i po'' dođe kao kompliment.

Meho Krljic

Da, dobro, i to je tačno. Čak ni "muškić" ne mora da bude pežorativ nego može da bude i deminutiv - Oliver Mlakar je tako tepao takmičarima u Kviskoteci u svoje vreme. Jedino "ženetina" ostaje kao reč sa uglavnom negativnom konotacijom - al takav je naš jezik, muškocentrički se razvio.

Kimura

Jezik se razvija prema potrebama onih koji njime govore, čemu vrednosne ocene?
Neki izrazi spontano nestanu, neki novi natanu, zaborave se ili traju. Upravo zato svi pokušaji da se odrađene reči namatnu deluju smešno.

Negde devedesetih mi je drug dečaka sa kojim sam izlazila dao kompliment: dobra ti je ova cupi! Obratio se njemu, ali je to izgovorio u mom prisustvu. Ne pamtim da me iko tako otvoreno i bez trunke zle namere uvredio. Uhvatio me nespremnu, prosto nisam znala šta da odgovorim, iako sam, pogotovo u tim godinama, bila jezičava i gotovo uvek znala šta bih rekla.

Eto,''cupi''! Bila je veoma omiljena, a više je niko ne koristi! Neki novi klinci, čak i današnji mladunci dalekog čovekovog rođaka, imaju nove reči.

Meho Krljic

Ja koristim reč "cupi" kad ubeđujem ženu da smo suviše lenji da bismo danas kuvali i da treba da naručimo picu. Ali ja ipak imam 43 godine, dozvoljeno mi je da budem izvan trenda  :lol: :lol:

A nije to da ja dajem vrednosne ocene, naš jezik svakako favorizuje muškarce, već cela rasprava o tome trebaju li nam "ženske" verzije imena profesija to pokazuje. Tako se razvio. Videćemo kuda će dalje.

Kimura

Verujem da će se ''ženski '' nazivi za profesije koristiti u onoj meri u kojoj će žene obavljati određene poslove ili u meri u kojoj će ti poslovi uopšte biti deo naše stvarnosti.
Svet se sad mnogo brže menja nego u vreme muškarčina i onih drugih, što su rođeni u muškom telu, al' se drže kao ženetine. :lol:

Meho Krljic

Moguće. To bi značilo da je ženskih doktora pre trideset godina bilo u dovoljnoj meri da se ne trzamo na reč "doktorka" ali da ženskih psihologa i sociologa čak i danas ima toliko malo da nas često reči "psihološkinja" i "sociološkinja" nateraju da se svađamo na internetu  :lol:

Mme Chauchat

Zaboravljate na reči "ljudeskara" (neutralan izraz za krupne ljude) i "ženturača" (čist pejorativ) a sigurno ih ima još. Znam da je neki od udžbenika navodio i "čovečinu" kao arhaičan izraz, a sećam se rasprave u kojoj je valjda Jape potegao "čovečicu".
Ima svega, samo treba malo zakopati...

Josephine

Srbijo, majko profitera. Odavno ne videh lošiji tekst: kvazi intelektualan, neargumentovan, stereotipan i dosadan.  :(  Dosetila se i Mirjana kako da profotira na račin ice bucketa.

http://web-tribune.com/tema_dana/masovno-polivanje-vodom-je-drustveni-eksperiment-upravljanja-masama-humanitarna-akcija-je-samo-pokrice#

Jedno naizgled zabavno planetarno ludilo zahvatilo je i naše prostore. Polivanje kofom punom leda, i izazivanje drugih da to urade, u ime dobrotvorne akcije kojom se sakuplja novac za istraživanje leka za Amyotrophic lateral sclerosis (ALS), neurološko oboljenje u Americi poznato i kao Lu Gerigova bolest, postalo je u isto vreme i planetarna medijska zabava.
U Americi je za nekoliko nedelja skupljeno više od 13 miliona dolara, a ,,izazov" su masovno prihvatile holivudske zvezde, sportisti, pa čak i bivši američki predsednici. U ,,zabavu" polivanja kofom punom ledene vode u humanitarne svrhe među prvima se uključio Bil Gejts, a njegovim stopama krenule su slavne ličnosti da se polivaju, i da to slikaju, postavljajući na stotine novih jutjub-klipova dnevno, a naslovne stranice novina naprosto su preplavljene mokrim slikama zvezda i zvezdica.
Nije jasno kakve veze ima polivanje kofom ledene vode sa retkim neurološkim oboljenjem, ali je čak i laiku jasno da je u ovoj iznenadnoj novoj zabavi, iza humanitarne oplate, vidljiva moć ,,odnosa sa javnošću" odnosno propagande. Ljudi, naravno, mogu da ismevaju ideju manipulacije uma i ponašanja, ali će ipak pristati da reaguju po diktatu, polivaju se kofama, slikaju i prave selfije.
Edvard Bernajz, papa propagande i odnosa sa javnošću, davno je napisao da ,,svesna i inteligentna manipulacija organizovanih navika i uverenja masa jeste važan element demokratskog društva, te da oni koji manipulišu ovim nevidljivim mehanizmom čine nevidljivu vladu koja je istinska vladajuća snaga društva".
Pametnima nije teško da zaključe da se sa kofom leda, u stvari, radi o svojevrsnom skretanju pažnje javnosti – i očigledno da ta strategija pali. Pošto svi, ovih dana, uz pomoć ogromne podrške zvezda javne scene, govore samo o polivanju kofama ledene vode, logično je da niko ne govori o policiji u Fergusonu, zločinima u Palestini, hemijskim tragovima u vazduhu, hloru u vodi itd.

Uz pomoć interneta i medija, ceo svet se poliva vodom, i ne zna zašto to čini. Čak i bolivudski glumci se polivaju kofama leda, jer je to tako moderno, a manija je pre nekoliko dana zahvatila i Srbiju. Čeda Jovanović je prvi političar koji je prihvatio ovaj izazov, koji su, naravno, zabeležile kamere. Ispostavlja se tako da je polivanje kofom ledene vode najbrži savremeni marketing, kome pribegavaju svi koji ovih dana računaju na javnost.
Ali, osim skretanja pažnje javnosti sa važnih tema, i osim ,,modernosti" ove planetarne histerije u svrhu lične promocije, malo kome je jasno da u ovoj bezazlenoj igri čuči svojevrsno pranje mozgova. Nije onda ni slučajno što se radi o polivanju vode na glavu.
Radi se o lančanoj reakciji – šta god da se, kao model ponašanja, promoviše uz pomoć holivudskih zvezda, ovce diljem planete pratiće to bez ikakvog pogovora. Diktat besmislenog polivanja kofom ledene vode sve više izgleda kao pokazna vežba moći upravljanja ljudskim ponašanjem, i mnogi koji su na to pristali, pristali su, simbolički, na dobrovoljno ropstvo i diktat. Uzvik ,,izazivam te" dobija prizvuk magijskog okidača, a masovno polivanje vodom (besmisleno da besmislenije ne može biti) nije ništa drugo nego društveni eksperiment. Humanitarna akcija je samo pokriće.
U Srbiji se ne polivaju da bi donirali novac za istraživanje leka za neurološku bolest, nego zato što je to moderno, a usput će se naći neki drugi humanitarni razlog. Biti moderan, i biti mlad, očigledno znači biti u usamljenoj gomili. U tom smislu, možda bi trebalo da imamo malo više inventivnosti – da se neko setio da, na primer, objavi svoju sliku na društvenim mrežama i izjavi ,,Aj", u dobotvorne svrhe, za spas Pančićeve omorike, ili da sebi zarije kornet sladoleda u čelo – bilo bi daleko smešnije, zabavnije, i možda bi ta ogoljena ludost još više osvojila svet nego ovo ludilo sa kofama i glavama.
Majmunisanje tako postaje neka prinuda koje ljudi, najčešće, uopše nisu svesni. Tačnije, sve se svodi na četiri reči – ,,ako hoćeš da budeš..." u medijima, moderan, u trendu, u politici – onda uradi ono što svi drugi rade. Veliki Brat te posmatra.
Na kraju, polivanje kofom ledene vode, za nekog je samo zabava (iako to nikad nije samo zabava), a za neke je, najblaže rečeno, otrežnjenje. U politici, na primer, sindrom kofe ledene vode nešto je što je standardna procedura ,,ako hoćeš da..."
Nije li upravo Srbija ovih dana dobila sličan ,,čelendž" iz EU? Ili će da se polije kofom po glavi i odustane od izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, ili će uslediti neki novi izazov? Francuska može da izvozi ratne brodove u Rusiju, ali Srbija ima da se polije kofom neidentifikovanog sadržaja i da pritom u tome uživa.
Mnogima je sve ovo veoma zabavno, mnogima je smešno, ali mnogima se od ovog leda i kofe diže kosa na glavi.

Джон Рейнольдс

Иако показује да јој није позната веза између ледене воде и "ретког неуролошког обољења", Мирјана у овом тексту и те како добро аргументује оно што жели да поручи. Наравно, одавно је свима овде познато да Д. и не зна шта је аргумент, те се фрља тиме како јој дуне, па "примедба" о неаргументованости не стоји. Али оно што стоји јесте да је овај феномен поливања за сваког од ових тзв. "људина" више самопромоција него помоћ неким тамо болесницима; истинска помоћ била би без медијске помпе, без хвалисања типа "еј, народе, данас сам помогао једној баби да пређе улицу".

Одавно није било лицемерније глобалне појаве од овог поливања ладном водом. Ако оћеш да помогнеш, помози. Немој да се пуваш, јер пувањем унижаваш чин помагања. Људине, кур мој.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Ali slažem se. Samo mislim da je tekst truba. A ni ova tema nije postavljena za ice bucket challenge.

Джон Рейнольдс

Накнадна "памет". Нигде ниси изјавила да се слажеш, ниси то ни натукнула, већ си напљувала текст и Мирјану. Уосталом, сама си покренула тему "људине" и ни речце критике није било. Напротив. Текст, све и да је за двојку из српског, већи је од глобалног пувања хуманитарном помоћи.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Moj odabir osobe koja se jedina NIJE polila vodom i koja je napisala ček na nepoznatu sumu, je dovoljna kritika cele farse.

Quote from: D. on 24-08-2014, 13:28:20
Pa ni PS se nije polio vodom. Napisao je ček i još nije rekao na koliku svotu.

Quote from: D. on 24-08-2014, 12:00:07
E, pa ja sam ovu temu otvorila za sve ljudine, a ne samo za ove što se polivaju vodom. Al dobro, za početak...

Za pažljive čitaoce topika...