• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pesme koje MRZITE ali ne možete da prestanete da ih slušate

Started by Meho Krljic, 30-08-2014, 14:53:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Naslov teme bi trebalo da je samorazumljiv, dakle, postavite pesme za koje imate barem sedamdeset racionalnih razloga kojima objašnjavate zašto ih mrzite ali ih uprkos tome povremeno, kad nema nikog u blizini, zavrtite na JuTjubu ili, u težim slučajevima zaraze, stavite ih na telefon za hitne situacije. Dakle, ne pričamo o pesmama koje ste čuli, slegli ramenima i rekli "bezze", te ih promptno zaboravili (u šta spada 99% svega što sam ikad čuo na televiziji) i ne pričamo o legitimno sjajnim pesmama koje naprosto ne pripadaju žanru muzike koji volite (čak i okoreli metalac će priznati da je Billy Jean vanvremena pesma, kao što će okoreli disko-denser razumeti veličinu jedne Hammer Smashed Face) već o pesmama za koje ste svesni da su đubre ali im se bez obzira na to stalno vraćate. Da bi bilo lakše, daću ja par primera:

Creed - Higher

Ja nikada ni Pearl Jam nisam voleo, to je meni uvek bilo mnogo razblaženo i mlitavo za moj brutalni, vrelokrvni ukus, a Creed su bili praktično karikatura Pearl Jam pa još sa hrišćanskih slentom. Urnebes. Higher je toliko smešna pesma da sam na kraju JA taj koji je pančlajn te šale jer mi je refren u ušima već više od petnaest godina i mada sebi uvek kažem da je to zato što je u pitanju nenamerni humor, činjenica je da ovo pamtim iako sam mnoge druge, čak i manje loše, zaboravio.

Kajagoogoo - Too Shy

Ovo je klasičan primer zvučnog kreka. Sama pesma je isprani neoromantizam od vrste kakvu sam uvek mrzio, sa bledunjavom fank osnovom i tipično neoromantičarskim temama izraslim iz Depeche Mode prakorena, ali taj refren!!!!!!!!!!!!!! To je TOLIKO debilno da je nemoguće otresti ga se. Nick Beggs je svakako bio zanimljiv basista u svojoj, jelte, klasi i čuje se i ovde taj neki njuvejvovski koren iz kog su krenuli, a bend je u svojim ranim danima imao avangardniji naklon, no ova pesma mi uvek ostavi utisak da sam retardirao bar 5-6 IQ poena, a da ne mogu da prestanem da pevušim taj prokleti, adiktivni refren.

Alexandra Sladjana Milosevic - Miki Miki

Ovo je tek poseban slučaj - Đasla je ovde u punom OlivijaNjutnDžon modu ali bez produkcije i aranžmana i, jebiga, pevačkih kapaciteta ONJDŽ, tako da se njena pesma oslanja na sinti hukove koji, koliko god jeftini bili, ne mogu da se izvuku tako lako kad jednom uđu pod kožu. Još taj refren koji peva promuklo, plus izvrsno korišćenje klepova da se sugeriše krešendo. Retko je da pesmu čovek tako lako može da rastavi na sastavne delove i da se svakom od tih delova smeje a da opet kad ih ponovo spoji kaže "Al jebiga, na gomili sve ovo u stvari savršeno radi". Ima i metal verzija ove pesme sa sve Koletom na gitari i... iznenađujuće ona NIJE bolja od originala.

Father Jape

Kad sam je prvi put čuo vrteći kanale kao klinja, pomislio sam ovo mora da je najiritantnija stvar koju sam ikad čuo. Sve ove godine kasnije... i dalje uzima kolačić. Ali onih nekoliko puta kad je *jesam* čuo bilo je sasvim dovoljno da je zauvek urežu u moju auditivnu memoriju:

ORUZJEM PROTIVU OTMICARA - Mladicu moj
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Da, solidan primer  :lol: :lol: :lol:  Bend koji je iz njuvejva uleteo u pop obrađuje bend koji je iz popa uleteo u pank  :lol:

Джон Рейнольдс

Мрзео сам све у вези с овим бендом кад се појавио осамдесетих, нарочито јер је циљао компјутерске фанатике што сам тада сматрао јелте неком врстом увреде. Али Тони Џејмс јесте имао енергије и брате ова гитара кад улети, она... да простиш... улети.

Sigue Sigue Sputnik - Love Missile F1-11 (1986)

И читав први албум је такав, неке гитарске линије на тренутак звуче као да су украдене из бољих песама PTTB с Mating Sounds албума. И због тих ситних задовољстава у стању сам и дан-данас да трпим ову хипертрофију осамдесетих. За мене су SSS као хероин, унаказиш се сав због једва ухватљивог тренутка уживања.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Odlična formulacija u poslednjoj rečenici. Ja sam, srećom, imun na SSS, meni su oni kao parodija na Bilija Ajdola koji mi je 140% nezanimljiv pa me je valjda to očvrslo.

Ghoul

ovu tematiku sam svojevremeno apsolvirao na temi GHOUL'S GUILTY PLEASURES (1) - 80s METAL gde sam ruminirao nad pjesmicama koje ne mogu racionalno da branim ali ušesa mi ih vole da čuju!

evo, obnovio sam link (MEDIAFIRE) pa ko voli, može da skine moj izbor u kome se nalaze:

ALICE COOPER – Poison
BON JOVI – Runaway*
BON JOVI – You Give Love a Bad Name
BONFIRE – Sword And Stone*
CLASH – Rock The Casbah
DEF LEPPARD – Too Late for Love*
EUROPE – Final Countdown
GUNS 'N' ROSES – Sweet Child O' Mine
HELLOWEEN – Halloween
JUDAS PRIEST – Painkiller*
KING DIAMOND – Welcome Home*
KISS – I Was Made for Loving You*
MEGADETH – No More Mr. Nice Guy
SCORPIONS – Holiday*
SCORPIONS – No One Like You*
SCORPIONS – Still loving you
SKID ROW – 18 and Life*
THE RED HOT CHILI PEPPERS - Give It Away
TWISTED SISTER – Burn in Hell
WHITESNAKE – Fool For Your Loving
WHITESNAKE – Here I go Again*

evo ovde:
http://ljudska_splacina.com/2010/06/ghouls-guilty-pleasures-1-80s-metal.html

https://ljudska_splacina.com/

Josephine

QuoteSCORPIONS – Still loving you

:lol:

Pa dobro, osamdesete volimo iz sentimentalnih razloga.  8)

Josephine

Mene radi ova. Uvek i svuda. Tešim se kako Brena igra video igru u spotu, a i igra jaku ženu, bori se i bije sa muškarcima, pa mi je zato draga, al trt:

http://youtu.be/PB3geHQ2G30

Meho Krljic

Imam i ja neke Brene, al nisam to smeo da stavim baš u prvi post.  :lol:

Josephine

Stipan

Jest' da me sramota, ali ovo sam neko vreme često slušao. Prokleto zarazno.

http://youtu.be/T9uLZVx1fqA

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

SuperSynthetic

http://youtu.be/C0QA_qN8YIE

Ovo je u stvari skroz cool. Text je vrh, a ona ga savrseno peva. Niz moje prozore
                                                                                                      kise svu noc
                                                                                                      ko reke plove
                                                                                                      a svaki jastuk...
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Ghoul

Quote from: tomat on 30-08-2014, 20:40:44
Ghoule, kako nema Livin' On A Prayer?

nisam teo da preteram s bonžovitom.

ali zato, naspram ovih metal i hard-rock stvari, postoji i POP varijanta!

GHOUL'S GUILTY PLEASURES (2) - 80s POP

ABBA – Lay All Your Love on Me*
ALPHAVILLE – Big In Japan*
BANGLES – Walk Like An Egyptian
BLACK - Everything's Coming Up Roses*
BLACK – Wonderful Life
CINDY LAUPER – Girls Just Wanna Have Fun
CYNDI LAUPER – True Colors*
DEAD OR ALIVE – You Spin Me Round - Like A Record*
DEPECHE MODE – Enjoy the Silence*
EURYTHMICS – Sweet Dreams Are Made of This*
KYLIE MINOGUE – Confide in Me*
MEN WITHOUT HATS – Safety Dance
PET SHOP BOYS – It's a Sin*
PIXIES – Where is My Mind*
SOFT CELL – Tainted Love*
STATUS QUO - I'm in the Army Now
TANITA TIKARAM – Twist in My Sobriety
THE BEATLES – While My Guitar Gently Weeps
ULTRAVOX – Vienna
U2 - New Year's Day
VISAGE – Fade To Grey*

http://ljudska_splacina.com/2010/06/ghouls-guilty-pleasures-2-80s-pop.html

ps: kad ste baš zapeli s ovim domaćim trešom, mada ja nikad nisam tonuo do nivoa lepe brene, recimo da i danas volem da čujem od zane 'dodirni mi kolena'.

Stipan

Джон Рейнольдс

Tainted Love је песма коју волим, али мислим да је Мехо горе нагласио да треба избегавати оне које су просто из музичких праваца које не подносимо (том логиком бих можда могао да уврстим и Unbelieveable од EMF). Моје скромно музичко знање би рекло да ове две песме које сам споменуо и нису лоше, већ само ја не волим ту њањаву музику.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

ma neće meni meho diktirati spiskove i izbore koje sam načinio još pre 4 godine!

Meho Krljic

Nije Meho diktator, nikad bio.

Ali, da, smisao ovog eksersajza nije naprosto pronalaženje grešnih zadovoljstava već nešto perverznije od toga, zadovoljstvo koje je (po)grešno do nivoa apsurda, pesma za koju vam intelekt sve vreme govori da je užasna a duh ipak nevoljno reaguje. Dakle, istovremeni osećaj ne samo greha nego iskrene, nepatvorene patnje ali i užitka. Na primer ovaj besmrtni hit koji MRZIM:

U Skripcu - Nove Godine - originalni spot iz 1983. godine

Mrzim glupu bas liniju od dva tona, mrzim odvratnu gitaru, mrzim Delčino pevanje koje zvuči kao da mu je štitna žlezda narasla na 500% veličine, ali, kad dođe taj refren, ne vredi, ti stakato tonovi, ta harmonija, taj tempo koji je savršen za to horsko pevanje... Ne vredi.

Cody

Mrzim kompletan The Wall i sve te ljubitelje "koncepta", salonske depresivce, ego tripove basista,  ljepuskaste solo gitariste ali bar jedared godisnje poslusam

http://youtu.be/y7EpSirtf_E

Josephine

A, pa ne može se Pink Floyd mrzeti. Ne priznajem prethodni post.

Inače, pročitah sve o Lepoj Breni večeras, i odslušah podosta njenih pesama iz 80ih. Ne možeš a da joj se, nekako, ne diviš. Dok nije počela da sponzoriše Grand paradštine.

tomat

Quote from: Ghoul on 30-08-2014, 21:36:15
MEN WITHOUT HATS – Safety Dance

meni je ovo ludilo, ceo album mi je odličan. preporučujem od istog benda sa istog albuma (koji se čini mi se zove Safety Dance) Living in China!

pola tvog drugog spiska su pesme koje istinski volim, ali što reče Džon, verovatno je do muzičkog pravca.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Father Jape

Znam da će me se Meho odreći, ali zapravo meni celokupni Mejdeni spadaju ovde. Ok, ne celokupni, top 5 pesama — ostalo i ne slušam.

Meho Krljic

Dobro, nemojmo sad ići nizbrdnom stazom ludila...

Джон Рейнольдс

Мени је ова тема богме интригантна и схватио сам да сам се целог дана данашњег враћао мислима њој, не бих ли ископао штогод занимљиво. Јер чак и оно што је реално рециклирање и укалупљено и осуђено на маргину слушам с гуштом па ми се овде и не качи, а као клинац сам до открића "Патке" растао на Полу Енки, Бобу Дилану и Тому Џонсу, па су ме Брене и слично ђубре дебело мимоишли те им се не могу сентиментално вратити.

Дакле, ево нечега што понекад себи пустим и питам се који ти је драги курац, а у питању је баја до јаја зван Карл Кланг.

Carl Klang Blinded by the lies

Е сад, овај лик само површнима може деловати као мај нига, јесте да су мени симпатични ти амерички пасивни крајеви, али да цитирам оног љигавог гмаза, не живим ја тамо, нити ћу. И онда се изроди оваква песма, послушајте пажљиво, делује као да је у неком студију у некој вукојебини неко сатима седео и пеглао ово, та цигу-лигу електроника, завијајући вокал, параноја, лажи, нови светски поредак, устајте сужњи које мори глад, слепи код очију... Каква црна трешина, како се само види да се неко слабо талентован напео до крајњих граница, али јебено крајњих, усро се замало није од напињања, да сними хит па истресао из себе ово. И још носи бркове. И велики је хришћанин. Али ваљда има емоцију па га пустим понекад себи на увце.

#Τζούτσε

Father Jape

Father Jape

Ovo nisam sigurno čuo od 1996. ali sam je nedavno uvrstio u plejlistu za trčanje. Mogu misliti koliko se ovo puštalo po žurkama, svadbama, maturama '90-ih — pesma praktično napravljena za takve zgode. Naravno ja sam sve to propustio jer sam imao 10 godina. :lol:

DIVLJI KESTEN-GORI GORI

Biki

tomat

BladeRunner

Frano Lasić - Noć, ti i ja
I dok sa (odglumljenim) gnušanjem slušam početak, uvijek se ozarim kada čujem dio "Uspomena stara, večera uz more" koji je esencija kula. Frano je stari mačak, a ova pjesma je sa njegovog kultnog albuma "Zašto tako strasno?", čiji naslov više smisla ima na ošišanoj latinici (gdje se pretvara u "Why so horrible?").

Odatle je i potcijenjeno legendarna "Ja imam samo jedno srce" čija produkcija baca na sirotinjsku verziju "Kokoma":
Frano Lasić - Ja imam samo jedno srce
Obratiti pažnju na stih "bez obzira na laži te" koji daje gotik notu u ovom sladunjavom paklu mora, vina i gitara.

Fiksaciju Franom objašnjava roditeljsko ispiranje mozga u ranom djetinjstvu. Slično reagujem i na "Plavi orkestar" i pjesmu "Gujo vrati se", za šta krivim starije sestre (ne, nije opravdanje što su imale manje od deset godina):
Plavi Orkestar - Gujo vrati se
Kako bi je lakše podnio, tješim se da u alternativnom univerzumu ovo može da prođe kao soundtrack za "Serpent and the rainbow".
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Tex Murphy

Ово горе је Земља мојих снова Тијане Дапчевић, не знам што неће да прикаже комплетан видео него само линк.

Ову не могу рећи да мрзим, али кад бих био принуђен неком млађем од 55 година лицем у лице да признам да сам је много пута својевољно пустио, вјерујем да би ме облило црвенило:

https://www.youtube.com/watch?v=a6jqtq-j80E

https://www.youtube.com/watch?v=I4W8dGvHvLY
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Джон Рейнольдс

#Τζούτσε

Kimura

https://www.youtube.com/watch?v=XrqrpMFxMo8

Zaista je ne podnosim, za razliku od poslednjih nekoliko koje su više ''stidim se pred sobom što je volim''.  :lol:

Petronije

Verovatno je Džimi Ekser (Nokat???) razlog zašto mrzim ovu pesmu, ali to se više ne može ispraviti. Bez obzira, uvek odgledam/odslušam do kraja.

http://youtu.be/4iF47M3YDlg
Arm the Homeless

Джон Рейнольдс

Петроније ме подсети, ову песму могу и дан-данас да одслушам у целини без паузе:

Snow - Informer 1992 HQ

Сећам се да ме је тамо раних деведесетих, кад се ова песма често вртела, под утицајем јамајчанских пољопривредних производа језиво триповао део кад пред крај репује онај чамуга а у позадини се чује звоњава. Одличан коментар на "јутјубу", иначе:

The reason why this got so popular is because he's a white guy from Canada that looks like a serial killer, raps in Jamaican accent and raps good, has a voice of a black man in this song and raps about getting arrested. Like, white guy, rapping about getting arrested? 

:lol:

#Τζούτσε

Meho Krljic

Kakav fleš. Ja sam upravo citirao ovu pesmu na Kriplovom topiku, ne znajući da je ovde zazvana  :lol: :lol: :lol:  Inače, pričao sam sa Kanađanima, Snow je odrastao u jamajčanskom getu u Torontu i to objašnjava njegov autentičan akcenat i tematiku pesme.

Karl Rosman

Quote from: tomat on 18-09-2014, 16:17:02
sve od Ivana Sexpress-a!

+ Cola!

Evo jedne medj mnogijem koja zasluzuje paznju zbog koprodukcije sa Momcilom B.

http://youtu.be/9Byo4FJloEw
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

дејан

Quote from: Meho Krljic on 25-09-2014, 07:31:05
Kakav fleš. Ja sam upravo citirao ovu pesmu na Kriplovom topiku, ne znajući da je ovde zazvana  :lol: :lol: :lol:  Inače, pričao sam sa Kanađanima, Snow je odrastao u jamajčanskom getu u Torontu i to objašnjava njegov autentičan akcenat i tematiku pesme.

има и у песми

QuoteListen for me you better listen for me now
When me rocking the microphone me rock it steady
Yes sir daddy me Snow me are the article don
But in the in an' the out of a dance them they say where you come from
People them say you come from Jamaica
But me born an' raised in the ghetto that's the one I want you to know
Pure black people, mon that's all I mon know
Yeah me shoes are tear up an' me toes used to show
Where me born in on the one Toronto so
...barcode never lies
FLA

tomat

Quote from: Джон Рейнольдс on 25-09-2014, 01:10:22
Петроније ме подсети, ову песму могу и дан-данас да одслушам у целини без паузе:

Snow je jedan od učesnika festivala The Best of 90s.

pesme većine izvođača koji će tu učestvovati su mi mrske, ali ih ipak iz nekog razloga slušam.

Petronije

I meni nekako najveci procenat tih pesama datira iz devedesetih, bas sam juce razmisljao o tome ali ne znam da objasnim zasto.
Arm the Homeless

Kimura

Devedesetih si bio mlad ili dete, svejedno.
Dodijale su ti zato što su ih svuda puštalii, pa si ih, sviđalo ti se to ili ne, mnogo slušao. Mislim da je u tome tajna : uspeo si da se na njih navikneš, ali ne i da ih zavoliš.

Petronije

Verovatno si u pravu, pocetkom devedesetih sam bio dete a krajem - mladic :)
Arm the Homeless