• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

profesija: COPYWRITER

Started by Truman, 24-09-2014, 23:55:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Dobih preko mejla ponudu da upišem kurs za kopivrajtera pa se razmišljam. Zna li neko nešto više o tome, konkretno koliko je ta profesija perspektivna, tj. tražena u Srbiji isl?

p.s. do sutra je rok za prijavu na koju se dobija popust pa požurite s odgovorima :mrgreen:

p.s.s. Očekujem da mi Meho u svakom slučaju odgovori, jer se on razume u sve. :-|
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Truman

Ne može, nisi žensko. Aj da se uozbiljimo...

Mme Chauchat

Quote from: Father Jape on 25-09-2014, 00:05:22
Truki, aj lav ju!

Primjerice, za ovo bi trebalo dobiti kopirajt od Lilit  :mrgreen:

Truman

Ma svi ste mi mnogo duhoviti, a od vas nikakve koristi! Čeka se Meha...u njega ne sumnjam.

Nightflier

Quote from: Truman on 24-09-2014, 23:55:28
Dobih preko mejla ponudu da upišem kurs za kopivrajtera pa se razmišljam. Zna li neko nešto više o tome, konkretno koliko je ta profesija perspektivna, tj. tražena u Srbiji isl?

p.s. do sutra je rok za prijavu na koju se dobija popust pa požurite s odgovorima :mrgreen:

p.s.s. Očekujem da mi Meho u svakom slučaju odgovori, jer se on razume u sve. :-|

Ko drži kurs? Od toga zavisi da li ćeš nešto da naučiš ili ne. Profesija jeste tražena, ali opet zavisi. Dešava se da pripravnici mesecima rade za džabe dok ne nauče posao, a neka početna plata - kada počnu da je dobijaju - trebalo bi da je nekih 700 evra.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Truman

Nightflier

First 666

Truman

Nightflier

Klijenti za koje sam radio kampanje:

MAgan Agrochemicals
S-Leasing (Erste banka) (Ovo je dobilo srebrnu nagrada UEPS-a, što je srpsko udruženje radnika u advertajzingu, osnovano 1960.)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Grupa 484
Mrzi me da pišem dalje.

Taj ko drži kurs o cw a drži ga za 8 soma nema čemu da te nauči.
First 666

Truman

Ma ok, a možeš li da mi preporučiš neki bolji kurs? Znaš li ko to drži?

Nightflier

Imaš predmete u okviru raznih fakulteta. Na Fakultetu za medije i kulturu predavanja drži Voja Žanetić. Voja je izvanredan u tom poslu i jedan od vrhunskih kopija u zemlji. Imao sam čast da mu budem junior copywriter na projektu za MAgan. Siguran sam da ima i na drugim fakultetima. Verovatno će Skalop moći da kaže kako je na FDU. Za privatne kurseve - ne znam. Ja sam u taj posao uleteo sticajem okolnosti. ali meni je copywriting usputna delatnost i manje-više mi nije bitno da li pišem pesme, priče, blogove ili poskočice. Ja pišem pa pišem, a ovako ispadne da me još i plate za ponešto od toga.

Za početak, vidi da li uopšte nešto znaš o copywritingu, raspitaj se kako to ide i pogledaj na YT documentarac Art & Copy. Svejedno je deo svih predavanja.
First 666

Meho Krljic

Ja, kao neko bez ikakvog iskustva ili inklinacije ka copywritingu, odvajkada smatram da je to kreativan poziv koji se ne da naučiti na kursu. Mislim, da se to najpre uči kroz rad sa iskusnijima.

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 25-09-2014, 00:57:23
Ja, kao neko bez ikakvog iskustva ili inklinacije ka copywritingu, odvajkada smatram da je to kreativan poziv koji se ne da naučiti na kursu. Mislim, da se to najpre uči kroz rad sa iskusnijima.

Kurs može da pomogne, ali si u velikoj meri u pravu. Recimo, u mom slučaju, radio sam jedno dve godine (povremeno) pa me je Voja pozvao da ispratim njegova predavanja tokom jednog semestra i tokom i nakon njih bilo mi je lakše da sistematizujem ono što sam u praksi naučio. Ima nekih tehnika koje moraš da imaš na umu (PIŽA), ali iskren da budem - uglavnom sam sve to pozaboravljao i ostao mi je samo još jedan sloj iskustva povrh postojećeg. Većina agencija ne traži copywritere, već im dolaze ljudi koji su spremni da rade taj posao i nekako ga već rade, na ovaj ili na onaj način.

Na primer, došao mi je čovek i rekao da ima problem kako da uradi copy za kampanju na engleskom. Hedlajn na srpskom je "Doktori za biljkice", ali to mora da zvuči slatko i na engleskom i pola agencije radilo ceo dan na tome. Ja za to vreme spremam večeru i kažem "Jebiga, to ne može da zvuči slatko na engleskom, pošto engleski nije sladak jezik. Ali to što tvoj klijent radi nije za bilo kakve biljke, nego za useve. Usevi su Crops. Što ne bi bilo Docs for Crops?" Čovek mrtav ladan uzme telefon i usred noći pozove klijenta - i ja tako zaradim pristojan honorar. Sa moje tačke gledišta, samo sam preveo rečenicu sa jezika na jezik. Sa tačke kreativnog direktora koji mi je bio na večeri, ja sam napisao copy.
First 666

scallop

Quote from: Meho Krljic on 25-09-2014, 00:57:23

Sledi tresak u pesak: 100% se slažem, bez rezerve. Jezgrovitost, jasnoća i razumljivost kopirajtinga su prilično zaguljeni za učenje. Moguće je da aforističari inkliniraju u tom pravcu. Moj sin radi na tome ponešto na FDU u okviru Poslovanja reklamnih agencija i kod kuće imamo više US knjiga o tome, pa i konkretan Copywriting.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Za razliku od Nightfliera Uroš tvrdi da ima jako malo dobrih kopirajtera i da je deficit vapijući.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Quote from: scallop on 25-09-2014, 08:47:49
Za razliku od Nightfliera Uroš tvrdi da ima jako malo dobrih kopirajtera i da je deficit vapijući.

Gde sam ja napisao da ima mnogo kopirajtera? Napisao sam da je profesija tražena, što ukazuje na to da ih nema mnogo.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 25-09-2014, 01:05:35
Većina agencija ne traži copywritere, već im dolaze ljudi koji su spremni da rade taj posao i nekako ga već rade, na ovaj ili na onaj način.

Izvini ako me je ovo potaklo. Nekako sam ubeđen da agencije traže kopirajtere, ali da im ne trebaju oni koji jednokratno bljesnu, omakne im se, pa posle čabar. Brainstorming za jedan slogan ili headline zna ubije svaku volju za copywritingom.

Nightflier

Time sam I hteo da kazem kako agencije traze gotov proizvod, a ne nekoga da obucavaju. Zato neiskusni staziraju zadzabe - I to veoma dugo - pre nego sto budu primljeni sa pocetnickom platom (koja jeste visoka za srpske uslove). Obaska sto agencijski rad nije za svakoga. Ja prvi to nisam mogao da podnesem.
First 666

scallop

Sad kad znamo šta si teo da oćeš, Trumanu je, valjda, jasno šta znači obuka za kopirajtera i šta je tu perspektiva. 8)

Truman

Hvala svima, samo mi još uvek nije jasno da l da upisujem kurs ili ne. S jedne strane sam nezaposlen već dugo pa upisivanje kursa sigurno nije oduzimanje vremena. S druge strane mi se ne daju pare, a i petljam da odem za inostranstvo...

Truman

Sad sam nazvao. Kurs drži izvesna Tamara Zjačić.

Meho Krljic

Pa, ja mislim da ti je pametnije da upišeš kurs programiranja u Javi ako ti se već ide na neki kurs.

Tex Murphy

Какав црни курс програмирања у Јави, има брдо туторијала на нету, а та Јава је ионако најкретенскији програмски језик који постоји.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nightflier

Iskren da budem, još nisam upoznao osobu kojoj je bilo kakav kurs išta pomogao u životu. U to kolebljivo ne ubrajam razne psihološke radionice, glede kojih sam on the fence...
First 666

Meho Krljic

Quote from: Отац Јоил on 25-09-2014, 16:46:16
Какав црни курс програмирања у Јави, има брдо туторијала на нету, а та Јава је ионако најкретенскији програмски језик који постоји.

Ti ne shvataš da je najtraženiji posao u oglasima u Srbiji programiranje u javi. Truki bi da radi a ne da stiče znanja iz čistog zadovoljstva sticanja znanja.

tomat

Quote from: Meho Krljic on 25-09-2014, 17:05:24
Quote from: Отац Јоил on 25-09-2014, 16:46:16

Ti ne shvataš da je najtraženiji posao u oglasima u Srbiji programiranje u javi. Truki bi da radi a ne da stiče znanja iz čistog zadovoljstva sticanja znanja.

ima beslpatnih kurseva na netu, koji su prilično dobri.

na primer, u toku je kurs programiranja u Python-u na Courseri, prilagođen duducima kao što sam ja. Coursera izdaje i sertifikate, a ima kojekakvih interesantnih stvari.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Ne zanima me programiranje niti sam tokom skolskih dana imao posebnih sklonosti ka tome. Ja se prijavio za kurs kopivrajtinga, krecem sledece srede.

tomat

zar i pored svih saveta da se ne pačaš u to?

edit: baci oko na Coursera-u, ima tamo mnogo više od programiranja.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Kao sto rekoh, nema poente raditi nesto sto ti je odbojno...Ne treba svi ni da budemo programeri.

tomat

Quote from: Truman on 25-09-2014, 18:00:48
Kao sto rekoh, nema poente raditi nesto sto ti je odbojno...Ne treba svi ni da budemo programeri.

pretpostavljam da nisam bio dovoljno jasan.

dakle, ne nudi coursera samo kurseve iz programiranja, već iz raznih oblasti, kao što su umetnost, biologija, biznis i menadžment, hemija, ekonomija, obrazovanje, pravo, matematika, zdravstvo, muzika i film, fizika, društvene nauke... pa i programiranje i računarstvo.

ima gomila kurseva koji bi mogli da ti budu interesantni, a da se ne tiču programiranja ili računara.

Truman

Znam, prijavljen sam od ranije za neki kurs iz osnova logike. :D

scallop

Mada bi bilo zanimljivo videti hoće li Tomat ubediti Trumana, primetno je da je najisplativije držanje kurseva.

Meho Krljic

Ma, Coursera je neprofitna organizacija, dakle, oni namaknu kolko mogu od pomoći i donacija ali da su najisplativiji - nisu.

Nego, ja podržavam Trukija u tome da neće da uči tek bilo šta a pogotovo ono što ga ne zanima i ide za svojim snovima.

scallop

Ko je ovde napisao da je Coursera profitna organizacija? Meho, nemoj se time baviti.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 25-09-2014, 19:19:56
Nego, ja podržavam Trukija u tome da neće da uči tek bilo šta a pogotovo ono što ga ne zanima i ide za svojim snovima.

Znao sam ko će ovde da me razume! Zato sam i uzeo da učim italijanski, a ljudi mi pričali - uči nemački, to ti je perspektivnije.

Meho Krljic

Ma, naravno. Čovek treba i da gladuje ako to znači da uspeva da radi ono što voli!!!!!!!!!!

Truman

Znam ja da je Meho na mojoj strani, ali ne sme da prizna jer se plaši osude većine. Jer da nije, ne bi on radio za NVO i borio se za ljudska prava.

Nightflier

Quote from: Truman on 25-09-2014, 22:59:55
Znam ja da je Meho na mojoj strani, ali ne sme da prizna jer se plaši osude većine. Jer da nije, ne bi on radio za NVO i borio se za ljudska prava.

Meho će me ispraviti ako grešim, ali on živi od povreda ljudskih prava. Nikako ne bih voleo da moj dragi prijatelj, čestiti efendija Krljić, ostane bez hleba nasušnog. :)
First 666

Meho Krljic

Pa, sad, to je pitanje perspektive. Ja živim od promocije prava, dakle, ne moraju nužno da budu povređena, dovoljno je da ne budu u ravnopravnoj meri upražnjavana, recimo.   :lol:

Nightflier

First 666

Джон Рейнольдс

Док сам ја жив за Меха ће бити посла. :)
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

I šta kažeš, Džone, kako je u Ukrajini? :D
First 666

Kimura

Quote from: Джон Рейнольдс on 26-09-2014, 00:22:41
Док сам ја жив за Меха ће бити посла. :)

Biće valjda i kasnije ili:

- spadaš u one što ne umiru
- reinkarniraćeš se u misicu kojoj će se ostvariti želja da zavlada mir u svetu
- tragični rastanak će Mehana preobraziti toliko da će nabaviti psa i ko zna šta sve još...
- nekako znaš da te Meho neće nadživeti :shock:

mac

Meni se čini da to kopirajtovanje može da se kraudsorsuje. Kuća kaže imamo te i te zahteve, a buljuk mehaničkih turaka će već iznaći neka dobra jezička rešenja.

Джон Рейнольдс

Quote from: Nightflier on 26-09-2014, 00:23:26
I šta kažeš, Džone, kako je u Ukrajini? :D

Мало је бучније него прошли пут кад сам био!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ja bih samo da zahvalim Džonu za večerašnji izbor filma  :-| :-| :-|  Nikako da se nakanim da daunloudujem Bangkok Knockout pa je ovo sjajan pogodak!!!!!!!!1

Truman

Na mojoj temi nemo' da mu se zahvaljuješ nego se drži topika...

angel011

Da, stvarno. Oftopičarenje na Sagiti, kakav je to način.  :lol:
We're all mad here.

Truman

Ma nek troluju i oftopičare na čijoj god temi hoće, samo ne na mojoj!