• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

2014: Najbolji filmovi

Started by Albedo 0, 14-11-2014, 01:58:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Mislim da autor teksta meša babe i žabe usled čega to ''neuobičajeno shvatanje ljubavi''. Naravno da će čovek pre da izabere svoju porodicu nego navodni spas ljudske vrste putem nekakvih embriona dok će svi drugi da pomru ( šta on ima od toga? ). Eh, stari dobri oportunitetni trošak iz osnova ekonomije ( ovo se ne nadovezuje na moje prethodne rečenice ). I bolje bi bilo da si ovaj linak okačio na temu o ovom genijalnom filmu.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

mac

Autor teksta veruje da je motiv dr. Mana spas čovečanstva. I sam dr. Man to glasno kaže u jednom trenutku. Ali dr. Man laže, jer njegov motiv nije spas drugih, nego goli opstanak i beg od samoće. Da mu je motiv bio spas čovečanstva onda bi odmah posle buđenja rekao da je lagao, i da moraju da ispitaju i treću planetu. Kuper ne bi imao dileme u vezi s tim, a i dalje bi mogao da padne u Gargantuu i istovremeno pošalje sve druge na treću planteu pomoću svog filmskog trika.

Truman

Tačno ( vezano za dr. Mana ).
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Albedo 0

smetnuh s uma da postoji posebna tema

no, u tekstu piše da Mana vodi ''instinkt samoodržanja''

autor je Dušan Pavlović (Dosta je bilo, Saša Radulović), za njega je teorija racionalnog izbora svetinja, pa je ovo bilo zanimljivo iz više razloga

Agota

Quote from: Karl Rosman on 19-01-2015, 18:54:35
Dobar je Birdman...sve do samog kraja. Mogao je biti i vrlo dobar da se zavrsio 10min ranije! I to sa recenicom kriticara  "sta to nedostaje americkom pozoristu."

hej, meni je i kraj kul . birdman je zaista genijalan. film je besprekoran, ja ne znam da mi se nesto nije dopalo :-) pocev od scenaria, glume... rediteljski vizuelna resenja su mu sjajna, mislim da je izvukao maksimum iz svih glumaca. savrsen miks izmedju satire, apsurdnosti i realnost je fascinantan. vrlo duhovit pogotovo zbog referenci na pop kulturu (sto se ne mora svakome dopasti)...+ sjajna kritika savremene umetnosti, drustva I popularosti "Popularity is the slutty little cousin of prestige"
sto se mene tice , film godine uz Boyhood koji je imao neke druge atribute na svojoj strane: ne toliko dobro napisan koliko realan , prijemciv i savresn za pronalazanje delica sebe u njemu...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

Quote from: Ghoul on 20-01-2015, 10:50:44
dodeljene su nagrade ZLATNI GHOUL za najveća postignuća u hororu na filmu, u književnosti i teoriji, u svetu i kod nas, tokom prethodne godine.

evo ko su dobitnici (tj. ono najbolje u hororu prošle godine):

http://ljudska_splacina.com/2015/01/zlatni-ghoul-horor-nagrade-za-2014.html

http://wordhorde.com/tcool-gets-a-golden-ghoul/

:-D
https://ljudska_splacina.com/

Karl Rosman

Quote from: Agota on 21-01-2015, 00:04:59
Quote from: Karl Rosman on 19-01-2015, 18:54:35
Dobar je Birdman...sve do samog kraja. Mogao je biti i vrlo dobar da se zavrsio 10min ranije! I to sa recenicom kriticara  "sta to nedostaje americkom pozoristu."

hej, meni je i kraj kul . birdman je zaista genijalan. film je besprekoran, ja ne znam da mi se nesto nije dopalo :) pocev od scenaria, glume... rediteljski vizuelna resenja su mu sjajna, mislim da je izvukao maksimum iz svih glumaca. savrsen miks izmedju satire, apsurdnosti i realnost je fascinantan. vrlo duhovit pogotovo zbog referenci na pop kulturu (sto se ne mora svakome dopasti)...+ sjajna kritika savremene umetnosti, drustva I popularosti "Popularity is the slutty little cousin of prestige"
sto se mene tice , film godine uz Boyhood koji je imao neke druge atribute na svojoj strane: ne toliko dobro napisan koliko realan , prijemciv i savresn za pronalazanje delica sebe u njemu...

Sve stoji, ali kraj je teski antiklimaks. Bolje bi bilo da je zavrsen na sceni kako i dolikuje.

Ovako mi kraj dodje kao slihtanje publici i statijaznam. Sve drugo je taman kako treba.  + Kjubrikov tepih!!!

Boyhood mi se nesto migolji. Kako pocnem da gledam tako zakucam. Moracu sabajle da ga pustim nema druge.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Josephine

Quote from: Ghoul on 10-01-2015, 14:13:19
Neki DOBRI nehorori iz 2014. godine (1. deo)
http://ljudska_splacina.com/2014/11/neki-dobri-nehorori-iz-ove-godine.html

EDGE OF TOMORROW
USA, 14
***           3-
Svi filmovi o alternativnim stvarnostima i menjanju istorije putem puta kroz vreme su inherentno bezvezni, pa tako i ovaj: ali, ako nekako prenebregnete apsurdnu premisu na kojoj sve počiva (o Tomu Kruzu koji se stalno iznova vraća u određeni trenutak prošlosti kako bi izašao nakraj sa baš gnusno-zamišljenim vanzemaljskim osvajačima) ovo je sasvim solidan holivudski repertoarski sf-akcijaš za jedno gledanje.

Ima propusta tu i tamo (na primer - zašto, do sto đavola, niko ne veruje grupi koja tvrdi da elijeni imaju moć da resetuju dan i predvide događaje, kada su u pitanju... elijeni??!). Tom je odličan na početku. Štaviše, očekivala sam usual mačo men trip, kad ono... ispostavilo se da je naš Tom ljugavac i kukavica. No, na kraju se ipak pretvara u mačo mena i heroja (prelaz nije baš uverljiv ni suptilan), ali opraštamo zbog glavne ženske uloge koja je beskompromisna (dakle, nema grudi, gaćica, ljubakanja i seksanja sa glavnim bajom).

Edit: e, da, ne rekoh da je film okej. Više nego okej. Toliko okej da bih volela da sam napisala sličnu priču. Imam soft spot za "putovanja kroz vreme", preživljavanja istog dana... (mada Gul greši, ovde se ne radi o putovanju kroz vreme). Eto.

Albedo 0

Josephine

Trollobatto.

Resetovanje dana nije putovanje kroz vreme.

Albedo 0

reset: to move (something) BACK to an original place or position

day:  the TIME  between sunrise and sunset

pazi da ti ne eksplodira mozak nakon ovog saznanja

Josephine

Kakav blam za Trollobattu.

U ovom konkretnom slučaju nije u pitanju putovanje kroz vreme.

Josephine

Nekakvi linkovi ka sajtovima na kojima pišu ljudi koji greše nisu dokaz da je ovo putovanje kroz vreme, Trollobatto.

Glavni junak se samo svojom smrću "vraća" u dan koji se ponavlja. Dakle, ovde se čovek ne vraća kroz vreme, čoveka nema. On umire. Ovde je u pitanju kontrola samog vremena od strane elijena. Vreme se "vraća" kroz vreme. Dakle, nema klasičnog "putovanja" kroz vreme, niko ne putuje.

Time loop se ne dešava u odnosu na čoveka, nego u odnosu na vreme.

Inače, istakla bih i dobar humor u ovom filmu.

Albedo 0

Quote from: D. on 21-01-2015, 23:00:15
Glavni junak se samo svojom smrću "vraća" u dan koji se ponavlja. Dakle, ovde se čovek ne vraća kroz vreme, čoveka nema. On umire.

samo njegovo PAMĆENJE ostaje netaknuto, za vjeki vjekova. Kako se PAMĆENJE NE RESETUJE? Kako mu se znanje o borilačkim vještinama, upravljanju vozilima i slično ne resetuje?

ajde idi iza zgrade, vidi da li sam tamo, toliko gluposti si nadrobila da možeš slobodno na spavanje. Čovjeka nema buahahahah

e moja blondi...

Josephine

Pa šta? Kako to opovrgava moju tvrdnju da čovek ne putuje, čovek stoji u mestu, a vreme se kreće? Štaviše, da Tom putuje kroz vreme i stalno se vraća u isti dan, ne bi imao novostečena iskustva i ne bi ih primenjivao. Dakle, vreme se resetuje, ali čovek ne putuje.

Šta ti ja mogu što nemaš kapacitet da razumeš? Znaš kako zovu one što se rugaju stvarima koje ne razumeju, Trollobatto?

Albedo 0

Quote from: D. on 21-01-2015, 23:21:16
da Tom putuje kroz vreme i stalno se vraća u isti dan, ne bi imao novostečena iskustva i ne bi ih primenjivao.

to nije tačno i mojne da lupetaš više

na osnovu čega to čovjek koji putuje kroz vrijeme ne može da zadrži novostečena iskustva? Na osnovu čega, eo daj jedan jedini argument za to ili ne smaraj

Druga stvar, na osnovu čega čovjek koji stoji u mjestu ne putuje kroz vrijeme? Pa putovanje kroz vrijeme i podrazumijeva da čovjek ne mrda u prostoru, nego u vremenu. To je time travel, ne space travel. Šta miješaš babe i žabe?

jel to pokušavaš da opravdaš Ajnštajnovu zabrinutost o bezgraničnosti gluposti?

lupiš englesku riječ ''reset'' a ne znaš ni šta znači, i još podvaljuješ da to nije time travel nego time reset. Nije šija nego vrat.

Stvarno me mrzi da ti objašnjavam kakve besmislice lupaš

Josephine

Ljude koji se rugaju onom što ne razumeju zovu glupanima, Trollobatto.

Kao što rekoh, čovek umire i ne putuje nigde. Vreme je ono koje se resetuje nezavisno od čoveka. Ovde resetovanje ne zavisi od jednog čoveka. Vreme se menja za sve i podjednako dok elijeni, koji manipulišu vremenom, ne osvoje planetu, ali samo jedan čovek je toga svestan. To ga ne čini putnikom kroz vreme.

Albedo 0

šta bilo koga briga od čega zavisi resetovanje? Kakve veze ima to što je resetovanje vremena nezavisno od čovjeka, kako to u tvom ludilu ne čini Kruza putnikom kroz vrijeme?

On je putnik kroz vrijeme, i ne mora ništa da zna o mehanizmu koje to vrijeme kontroliše, niti da sam upravlja tim mehanizmom. Jel putnik aviona treba da bude pilot?

Jel ti to bulazniš da je time travel samo ono kada automobilom pri velikoj brzini završiš u 1955. godini, back to the future stajl?

daj bre saberi se više, razloži važno od nevažnog, totalne gluposti valjaš

Tom Kruz se kreće kroz vrijeme, to znači da je time travel njegov način povratka u početnu tačku. To što on sam ne kontroliše vremenski mehanizam, niti taj mehanizam razumije, je toliko irelevantno za definisanje time travela, da realno osjećam transfer tvog blama.

Josephine

Quote from: Pizzobatto on 21-01-2015, 23:46:33
Jel ti to bulazniš da je time travel samo ono kada automobilom pri velikoj brzini završiš u 1955. godini, back to the future stajl?

Ovo ti tvrdiš, jer tebi je (jedan) čovek referentna tačka. Ti kažeš da čovjek putuje kroz vrijeme i imaš pravolinijsko gledanje na stvar.

Ja tvrdim da čovek nije referentna tačka u ovom "vraćanju" vremena unazad. Vreme se svakako resetuje, samo toga niko nije svestan. Elijeni koriste vreme kao oružje za osvajanje planete.

Джон Рейнольдс

Ако се време "ресетује", зашто се Том не врати у тренутак Великог праска?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Zato što je elijenima potrebno da se vreme vrati u određen trenutak na planeti Zemlji.

Джон Рейнольдс

Дакле, ресет није адекватан израз.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

mac

Albedo 0

ova planira da se ukopava do kraja

Quote from: D. on 21-01-2015, 23:59:35čovek nije referentna tačka u ovom "vraćanju" vremena unazad. Vreme se svakako resetuje, samo toga niko nije svestan.

ako neko nije svjestan da je putnik kroz vrijeme to znači da on nije putnik kroz vrijeme, i da istovremeno on nije referentna tačka?

ahahahahaha

pa ti si upravo probila prvi, nikad poznati obruč gluposti, i obrela se u totalno nepoznatom univerzumu idiotluka

ma dosta zaebancije, super, ja nalazim linkove glupaka koji tvrde da su time travel i time reset jedno te isto, odnosno da je time reset jedan od oblika time travela

super, to su gluposti. ajde sada ti nađi, eto ti čitav internet, jednog jedinog autora koji lupeta iste gluposti kao ti, da time loop, time reset i slično nisu oblici time travela

JEDNOG

inače ćeš očigledno ti biti jedina referentna tačka u paralelnom idiotskom univerzumu, praktično retardirano Sunce u novoj galaksiji

JEDNOG, i ne vraćaj se bez njega

Josephine

Trollobatto. Izgledaš vrlo glupavo trenutno. I mnogo se blamiraš.

Vređanje i agresija nisu argumenti.

Bolje objasni:

1. Ko

2. Kako

3. Zašto

... putuje kroz vreme? Ja sam dala odgovore na sva tri pitanja, a ti samo na jedno.

Albedo 0

''Time travel is the concept of moving between different points in time''

apsolutno je irelevantno kokakozašto, jer ništa od toga ne potpada pod definiciju time travela. Ja ti čitavo vrijeme pokušavam objasniti da ti jedan nešto originalniji koncept time travela pokušavaš da prekrstiš, i tvrdiš da to nije time travel, koji je ''concept of moving between different points in time'' i ništa više od toga

ko putuje, kako putuje, zašto putuje, prepuštam mašti koga god oćeš, jer je sasvim irelevantno u ovoj priči, budući da si ti tvrdila da ovo nije film o putovanju kroz vrijeme, to si slagala, lupila, izblamirala se, i sad bi još nešto, samo ne znaš šta

ali u jednom si u pravu, nije u redu da vrijeđam glupe ljude, oni to jednostavno neće shvatiti na pravi način, još će ti i zagorčati život. Sa glupacima treba mnogo nježnije i opreznije, i to je svakako moja greška

a vidim da tog jednog autora nisam ni dobio

Josephine

Opet nisi objasnio. Možda zato što pojma nemaš o čemu pričaš, sada već samo citiraš "autore", bez stvarnog razumevanja teme.

Ali ajde da igramo tvoju igru. Kažeš da je putovanje kroz vreme "moving between different points of time". Nisi odgovorio: KO se ovde kreće kroz vreme? I KOJE vreme?

Albedo 0

ma super, ali ja neću apsolutno ništa da ti objašnjavam dok ne dostaviš jednog jedinog autora koji tvrdi da su time reset i time travel dvije različite stvari. Valjda sam ja prvi i pitao i imam pravo i prvi da dobijem odgovor.

nemam ja tri života pa da glupake prosvjetljujem, kad lijepo ne nađeš ništa na intenetu možda ti dođe iz dupeta u glavu, a možda ni tada

ove debatne doskočice koje si tu i tamo pokupila ti apsolutno ništa ne pomažu, jer argumenata nemaš, ti na čitavoj ovoj stranici nisi sama sa sobom raskusurala koja je suštinska razlika između travela i reseta, i šta je to što se kreće u travelu a ne kreće se u resetu, kako se kreće u travelu a kako u resetu, niti zašto

apsolutno ništa nisi argumentovala nego si na najpovršnijem, valjda za kojekakve debate dovoljnom, ali za d Bate priglupom i gotovo besmislenom kriterijumu, pokušala nešto da skarabudžiš

ajde prvo nađi autora, znam ja da ti ''ne mirišeš autoritete'', fight the system i te bilde fore, znam da si sagitaški Miki Đuričić, ali to su stvarno očajnički hipi potezi ljudi koji ne vladaju osnovnom logikom, nisu dovoljno obrazovani, a budže se nešto

jednog autora, ajmo

Josephine

Na tvoju nesreću, ovo je forum ljubitelja fantastike i tvoja buka i prostačenje ne pale kada se nađeš u bezizlaznoj situaciji diskutujuči fantastičarske teme.

Nisam tvrdila da su time reset i time travel dve različite stvari. Rekla sam da ovo nije "klasično putovanje kroz vreme", a onda sam i objasnila zašto.

Predosetio si opasnost i nećeš da odgovoriš na pitanje. Dakle, ne znaš KO, KAKO i ZAŠTO putuje kroz vreme. Ništa nisi objasnio, samo si citirao par autora, kao i uvek, nesiguran u svoje znanje i svoje rezonovanje.

Samo sam protraćila vreme na tebe. Sad moram da se upucam u glavu. Tako ću, mrtva, da otputujem nazad u vreme. Na neseću, sećaću se tebe.  xrofl

Josephine

Albedo 0

aha, znači sada je neklasično putovanje kroz vrijeme? Eh, eh

Quote from: D. on 21-01-2015, 21:58:34
Gul greši, ovde se ne radi o putovanju kroz vreme

ko laže, taj i krade

elem, na kraju je ispalo da ja trebam nešto da dokazujem, što je još jedan u nizu tvojih apsurda

a jedina ispravna verzija je da je time reset isto što i time travel, until proven guilty

dokazivanje je na onome ko tvrdi nešto suprotno svim relevantnim izvorima, nasuprot svim mogućim tvrdnjama o time travelu, suprotno zdravom razumu, logici i svemu normalnom

dakle, ja ne moram ništa da dokazujem, pogotovo tebi da pomažem u redefinisanju bilo čega. Pomoć nećeš dobiti zato što predstavnik odbrane nigdje ne pomaže tužiocu, a traćila si moje vrijeme.

izvoli nađi autora prvo, pa onda ako hoćeš možeš i da raskusuraš nepostojeću razliku između travela i reseta

ti, tužioče, raskusuraj, a ne brini za odbranu

Josephine

Albedo 0

grmi, seva, vreme se menja, a ciganke varošanke i autora koji tvrdi da su reset i travel različite stvari još iz sela nema

Albedo 0

e na šta ja sprčih 3 sata života

You can't fix stupid.

Josephine

Josephine

Linkin

Bez zelje da stajem na bilo ciju stranu ja sam doziveo Edge of Tomorrow kao filmove naslednike Groundhog Day (Dan Mrmota), u kakve npr spada i Source Code (8 Minuta) sa Dzejkom Gilenhalom. U takvim filmovima obicno se radi o vremenskoj petlji tj pardoksu koji se ispravlja nakon sto junak uspesno obavi neku akciju. Radi se zapravo o tome da je logika jedne video-igrice gde je igrac besmrtan (ili ima beskrajno zivota) dok ne izvrsi svoju misiju potpuno preslikana u film.

Ja svakako ne bih ovakve filmove povezao sa Velsovim romanom "Vremeplov" niti ih dozivljavam kao njegove naslednike niti smatram da u Danu Mrmota Bil Marej putuje kroz vreme ali pretpostavljam da je to pitanje akademsko.  :lol:

Josephine

Analogija sa video igrama je i meni pala na pamet, da.

Meho Krljic

Nije najjasnije baš oko čega se ovde i raspravljate, slutim da je u pitanju neka beznačajna semantička razlika. Naime, u filmu, romanu i mangi se jasno kaže da posebna klasa mimika kontroliše vreme i "premota ga unazad" na određenu tačku da bi postigla bolji rezultat nakon što jednom isproba određenu strategiju. Glavni lik, slučajem, dobije istu sposobnost ali ne može svesno da je kontroliše već se ona aktivira kada on umre. Dakle, može da se posmatra kao da on i ostatak sveta stoje i vreme se "premota" ili kao da on sebe i ostatak sveta prebaci natrag kroz vreme.

mac

Da li postoji neki film gde naprave mašinu (ili pilulu) za putovanje kroz vreme, i probaju je, i naizgled ništa ne biva, a onda protagonista kroz snove i dežavu počne da nazire budućnost, koju istovremeno i jeste i nije doživeo? Ako ne postoji treba ga napraviti. Deluje kao interesantna postavka, a u misteriju snova outsourcujemo ono što je nelogično sa putovanjem kroz vreme.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 22-01-2015, 15:32:37
Nije najjasnije baš oko čega se ovde i raspravljate, slutim...

Nemoj da slutiš, Meho. Odgledaj film.

Albedo 0

Nije najjasnije baš oko čega se ovde i raspravljate, slutim da je u pitanju neka beznačajna semantička razlika....Dakle, može da se posmatra kao da on i ostatak sveta stoje i vreme se "premota" ili kao da on sebe i ostatak sveta prebaci natrag kroz vreme.

sad će D. da ti ''objasni'' da je prvo resetovanje vremena a drugo putovanje kroz vrijeme, i da to nipošto nije ista stvar

ne shvatajući da su to samo različite vrste istog fenomena

Josephine

posebna klasa mimika kontroliše vreme i "premota ga unazad"

"Premotavanje" vremena nije putovanje kroz vreme.

Trollobatto tvrdi da Tom putuje kroz vreme, ja tvrdim da nema klasičnog putovanja kroz vreme, jer glavni lik umire, a vreme "se premotava" za sve.

Meho Krljic

Quote from: D. on 22-01-2015, 15:49:26
Nije najjasnije baš oko čega se ovde i raspravljate, slutim...

Nemoj da slutiš, Meho. Odgledaj film.

Odgledo, komentariso i diskutovo o tome na ovom forumu, onda pročitao mangu pa pisao na istom ovom forumu o sličnostima i razlikama između filma i mange (koja je verna romanu).

I ako je klasično putovanje kroz vreme ono što vidimo u Terminatoru ili Back to the Future, ovo zaista ne deluje isto, ali ti filmovi se suočavaju sa paradoksima koje ne mogu plauzibilno da objasne  - jer razlog zbog koga se osoba vraća u prošlost njenim delanjem prestaje da postoji a kako je uzrončno-posledična relacija, tj. kauzalnost ono kako mi uopšte dolazimo do koncepta vremena (uzrok prethodi posledici), ovi filmovi su misaoni eksperimenti koji nisu dovoljno promišljeni. U tim filmovima pojedinac ili više pojedinaca se po vremenskoj liniji kreću u smeru suprotnom od ostalih ili brzinom suprotno od ostalih i dovode nas do paradoksa. U Edge of Tomorrow SVI, dakle, cela populacija planete (i, prezjumabli univerzuma) se kreće istom brzinom unazad po vremenskoj liniji pa se tako kauzalnost održava i ne dolazi do paradoksa (kao što je susretanje drugih ili samog sebe u nekom prethodnom trenutku).

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 22-01-2015, 16:12:17
U Edge of Tomorrow SVI, dakle, cela populacija planete (i, prezjumabli univerzuma) se kreće istom brzinom unazad po vremenskoj liniji pa se tako kauzalnost održava i ne dolazi do paradoksa

Dakle, nije klasično putovanje kroz vreme. Ne znam samo zašto svi pretpostavljaju da se populacija kreće unazad kroz vreme? Elijeni manipulišu vremenom, a ne ljudima. Oni ne pokreću ljude, već vreme.

Albedo 0

Meho, odustani dok si još mlad i lijep!