• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novogodišnja Radionica 2015. - Jadac.

Started by Džek, 10-12-2014, 18:06:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

U skladu sa tradicijom književne Radionice foruma Znak Sagite, pokrećem, kao glasnogovornik idejnog tvorca iz senke, Novogodišnju radionicu 2015.
Tema: Jadac.

Svi znamo šta je jadac, čije lomljenje je važan događaj u našoj tradiciji. Kome ostane veći deo nakon lomljenja, smeši mu se sreća, blagostanje i još stotinu čudesa! 
Kako odvažne autore ne bismo ograničavali biće dovoljno da se u priči najmanje jednom  pomene taj turcizam.
Fantastika je poželjna. Tolerisana dužina priče do 8.000 karaktera. Sasvim dovoljno!
Rok za slanje 31.decembar. Čitanje i rasprava do Božića, komentari do pravoslavne Nove godine.

Pokušaje slati na mejl: onyx.albero@gmail.com

Dakle, sve u 16. Idemo.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

saturnica

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

M.M

E, ovo mi se sviđa. Jako lepo. Bravo Džek! Dobra tema!
Nijedan poraz nije konačan.

Džek

Hvala, ali čestitke prosleđujem čoveku iz senke!

saturnica

je li jadac naziv za tu kokošju košćicu ili za samu igru? i što znači zapravao jadac? jadan? jel to? jadan onaj tko izgubi...:)

Mme Chauchat

Quote from: saturnica on 10-12-2014, 21:58:01
je li jadac naziv za tu kokošju košćicu ili za samu igru? i što znači zapravao jadac? jadan? jel to? jadan onaj tko izgubi...:)
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=fVdjXxk%3D&keyword=jadac

1.   tanka dvokraka prsna kost u peradi; jadež
2.   etnol. vrsta oklade: ništa se ne smije uzeti iz suigračeve ruke nakon što se prelomio jadac (u zn. držim na pameti da ne bih smio)
3.   pren. poznato mi je [znam za jadac (o triku, zamci, prijevari i sl.)]

✧ tur. lȃdes, yades ← perz. yād-i dest: ručno sjećanje ≃ yād: sjećanje + dest: ruka

Kimura

saturnica

Jevtro, hvala, stvarno nikada nisam za ovo čula.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Quote from: scallop on 10-12-2014, 22:10:31
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/27987/Default.aspx
ma od kuda ste vi ovo sada iskopali? tekst uopće nema veze sa stvarnošću. sa Zadrom najmanje. a zločestih novinara ima svugdje. ako sam na išta ponosna sa svojim gradom onda je to čistoća i urednost.  ali da se vratimo na priču o kokošjoj koščici i zanimljivoj igri.

scallop

Zbog naslova. Mora da si čula i za jadac i za gladac.

saturnica

Quote from: scallop on 10-12-2014, 22:20:44
Zbog naslova. Mora da si čula i za jadac i za gladac.
pa izgleda da sam bila blizu kada sam rekla, jadac kao jadan. ali, ne radi se ovdje o tome i nije to bitno već je u fokusu zbivanja valjda neka igra koju vi igrate. o igri je nekoj riječ. da bi se napisala priča trebalo bi znati kako se igra.

Mme Chauchat

Quote from: saturnica on 10-12-2014, 22:07:24
Jevtro, hvala, stvarno nikada nisam za ovo čula.
Nema na čemu! Eto, mene je etimologija baš iznenadila, deluje sasvim kao slovenska reč.

Albedo 0

pa reče ti Jevtropijevićka kako se igra, da uvališ bio šta u ruku onoga s kime si prelomila jadac, i obrnuto

pa makar ovaj zaboravio i uzeo nešto poslije 3 dana

a neka normalna stvar je u pitanju, čaša vode, olovka, šta god uvališ na prevaru

ništa ne smiješ da primiš dok traje igra, inače gubiš

moji roditelji igrali prije 35 godina, i još se opkladili da gubitnik dovijeka baca smeće - ćale je specijalizovao rad s kesama 8)

SuperSynthetic

Znam za jadac! - rekoh i uzeh bratu 100 evrića, a tako je žarko želeo da me zajebe. Kladili smo se u automobile. Svako u svoj.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

Vid'o na 24Kitchen, kuvar vadi jadac da bi posle lakše sekao pile. Pravi abortus priče.

Hrundi V. Bakshi

Gospođo J. molim vas, objasnite množinu od jadac; jadaci, jadci, jadačevi...?

scallop

Mme Chauchat

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 14-12-2014, 18:43:13
Gospođo J. molim vas, objasnite množinu od jadac; jadaci, jadci, jadačevi...?

Već citirani HJP kaže:
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=kosi_oblici&id=fVdjXxk%3D

jȁdac m 〈G jȁca, N mn jȁci〉

jednina
N   jadac
G   jaca
D   jacu
A   jadac
V   jače
L   jacu
I   jacem
množina
N   jaci
G   jadaca
D   jacima
A   jace
V   jaci
L   jacima
I   jacima

A za eventualna objašnjenja&tumačenja preporučujem da cimate Džejpa, on je stručnjak.

Hrundi V. Bakshi

Ne, ne, ozbiljno, znamo da je jarac = jarci i jarčevi, a ako se u priči koju možda pišem i koja će možda biti remek - delo multiplikujetm jadac u množinu, zbog potrebe fabule, kako ostati u granicama Svetog Pravopisa? Zato sam i pozvao gospođu J.

Hvala gospođo J. pišete istovremeno, odgovarate pravovremeno.

Mica Milovanovic

Mica

Kimura

Ама, јадац је само један  :)

Mica Milovanovic

Mica

pokojni Steva

Jedan naš'o jadac u prasetu, al' se na isti udavio pa mu džaba bilo.

scallop

A kako to ide na srpskom? Ili se srpski jezik jadac gomilom nije bavio? I za taj jedan se deca za stolom otimaju.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

bluelight

Upravo sam poslao pricu na mejl, pa da se predstavim. Ja sam Aleksandar, pisem uglavnom horor price i ovo je prvi put da ucestvujem u radionici. Toliko za sada, pozdrav svima.

M.M

Kimura

Završila sam priču, spremam se da je pošaljem i tek sad vidim da je bilo dopušteno više od 6000 karaktera!  :-x  Čist primer da pre pisanja treba prvo pažljivo čitati.

scallop

M.M

Malo kasnimo. Pristiglo je šest priča, taman da se iščitaju i komentarišu pre negko što se zahukta Nova radionica.

1. Dekica
2. Levoruki
3. Muzaferov nauk
4. Pobjednica
5. Ubogi Korpusija
6. Uoči slave

.pdf

1. Dekica
2. Levoruki
3. Muzaferov nauk
4. Pobjednica
5. Ubogi Korpusija
6. Uoči slave

.doc

1. Dekica
2. Levoruki
3. Muzaferov nauk
4. Pobjednica
5. Ubogi Korpusija
6. Uoči slave

SuperSynthetic

E jaci, jaci! Znaci, do Bozica tisina? Svidja mi se ovo sto sam do sada procitao, mada... jel smem da kazem?

He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Kimura

bluelight

Pročitao sam ovih dana prvu priču nekoliko puta, pa evo mojih komentara i sugestija.

,,Dekica"

Priča mi se svidela, pa ako u komentarima ima više zamerki nego pohvala, to je zato što slabiji delovi štrče u inače veoma dobroj priči, a ono dobro može se ovako opisati – efektna, vešto vođena priča, u kojoj se mentalna agonija dočarava, što se kaže, pokazivanjem a ne objašnjavanjem ili prepričavanjem. Baš zbog toga su mi bili slabiji oni delovi u kojima ipak ima suvišnog objašnjavanja:

,,dodirivala mu meko tjeme, mirisala ga, milovala mu prozirne prstiće u kojima je čak i bez napora vidjela krv kako pulsira žilama" – odlično potcrtavanje užasa odvajanja od svog tek rođenog deteta putem naglašavanja njegove fizičke ranjivosti; ono što mislim da je suvišno jeste ,,čak i bez napora", čini mi se da slabi rečenicu, a ako bi i ostalo, svakako bih izbacio ,,čak".

,,Bojala se da bi dijete putem moglo zaplakati, ali na svu sreću nije." – jače bi bilo bez ovog drugog dela, posebno zbog ,,na svu sreću", koje previše 'vodi' čitaoca. Da dete nije zaplakalo videćemo svakako do trenutka kada biva ostavljeno na pragu, a do tada će priča dobiti na tenziji izostavljanjem podatka da se to nije desilo, koji nam pisac daje još pre nego što je majka krenula na put s njim.

,,u to doba dana, odnosno noći" – slabije od jednostavnog ,,u to doba noći", čak ovako izgleda kao da se pisac naknadno setio da je ipak noć; čitalac zna da nije tako, ali ipak ostaje takav utisak.

Odličan treći pasus, u kojem se nastavlja sa opisom majčine teskobe, kroz sitnice na koje obraća pažnju, a koje joj govore da dete odlazi u nedovoljno brižne ruke. Dobar je i deo o tami, iako je mogao biti malo jasniji. Svejedno, čini mi se da nazirem šta se htelo reći – za novakinju, tama je više fizička, za majku, metaforička (znam da pojednostavljujem), a autor(ka) će mi reći da li sam u pravu.

,,prazna vreća u što se trenutno pretvorila" – najslabije mesto u priči, jer prosto nasilno okreće glavu čitaocu na nešto što je več dobro i sam video, i to kroz mnogo suptilnija sredstva u ostatku priče (već sam pomenuo neka od njih).

Kraj je sav u kontrastima, što mi se posebno svidelo. Prvo, majčino raspoloženje u neskladu sa (naglašeno vulgarnom) prazničnom atmosferom. Efektan motiv brbljivog budućeg oca u kontrastu sa ćutljivim majkama, veoma dobar način da se završi ovakva priča. I između njih dve postoji ogroman kontrast, jedna je puna nade, a za drugu znamo u kakvom je stanju. Sve ovo pokazano minimalnim brojem reči, što ovaj kraj i čini tako dobrim i pomaže da se zanemare pomenute mane.

Dakle, veoma dobra priča, uz tek nekoliko mana, koje se daju ispraviti jednostavnim izbacivanjem nekih reči, ali ništa suštinski ne smeta u ovoj priči.

Samo, moram da pitam, ima li ovde fantastike? Ja je nisam video, ali možda mi je nešto promaklo.

scallop

Ako nema fantastike, izmislićemo je.

pokojni Steva

Kimura, imaš moj dubok naklon. Priča je odlična. Davno se desilo da sam na radionici nešto pročitao bez da sam pomislio na greške, da sam neuznemiravan uživao pa mi još i bilo malo. Nek' me ovi s "Olimpa" opovrgnu, ako smeju.

Eto. Zamolio bih da ostane pribeleženo kako sam se iskreno izvinio.

scallop

Izvinjavanje si mogao do sada i da doktoriraš.

pokojni Steva

Pa zar nisam? Vidiš da sam mazohista...

scallop

Sad čekamo još neke da napišu sjajne priče, pa da te predbilježimo za notara.

pokojni Steva

E, to bi bilo odlično! Čujem da su notaroši opako plaćeni.

scallop

Kimura

Prihvatam, nisam namćor.
Nego, kako ti znaš koja je priča moja?

pokojni Steva

Na reč mi, prepoznao. Znaš, biti pokojnik ima i svojih astralnih prednosti  :lol:

Kimura

Ovo ću ja zabeležiti kao kompliment (ako se nisi prevario).

Boban

eto, polako kimura opravdava epitete kojima sam je počastio na početku spisateljskih pokušaja; dakle, sada treba da očekuje masu netalentovanih drkaroša kako skaču za njom, hvataju je za noge i vuku nadole, u masu prosečnih baljezgatora...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.